Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#5776 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 10:03 i onda nikad ne moze prevesti to doslovno, nego samo napises srce. evo jedan primjerkako to izgleda u bogatom arapskom rijecniku a nemoguce na nas prevesti doslovno

Bog kaze u Kuranu:

28:10 I srce(FUAD) Musaove/Mojsijeve majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi srce(KALB) njeno nismo učvrstili i vjernicom je učinili.
ovdje Bog koristi rijec Fuad, zbog ogromne tuge koje je majka Musaa imala kad ga je trebala pustiti niz rijeku u korpici, znaci srce joj je bilo kao na vatri, przilo se...pa Bog koristi rijec Fuad. i onda bBog kaze da je ucvrstio njezino srce, i koristi rijec Kalb, to je normalno pulsirajuce srce bez tuge i te psiholoske rastresenosti.

jeli ti sad jasno kakve nijase su objasnjenje u Kuranu i ne mzoe tek ako pretrazivati na bosanski jer dosta puta se ne poklopi doslovno zbog siromastva bosanskog jezika naspram arapskog koji je najveci jezik na svijet oko 12 miliona rijeci.
Smrle... I nas jezik vazi za jedan od najbogatijih, i gramaticki najkompkleksnijih, i imamo izraze i jezicke konstrukcije za sve i svasta. Arapski jezik je opisni, to valjda znas, i upravo radi toga ima preko 12 miliona rijeci. Ne vidim zbog cega je nemoguce FUAD prevesti kao "tuzno srce", a KALB kao "normalno srce". Moze se, ali je pitanje koliko prevodilac zaista vlada arapskim jezikom.

I, u 12 miliona rijeci ne postoje rijeci za "ono" i "to"? Ozbiljno...?
Tako su se kraljevi i velikodostojnici izjasnjavali prije pred masama, iako kralj govori za sebe, kaze Mi....pa kome onda prilici da tako se izjasnjava ako ne Bog, vrhovni vladar i kralj nad svime.

to sse zove Kraljevsko Mi, royal we, ili latinski pluralis majestis.
Poznato mi je.

Zasto onda Allah o sebi "govori" u trecem licu jednine? Iz nizeg, a i ovog iznad, za sta ti tvrdis da "bog kaze", jasno je da ovo onda ne kaze on, nego neko (neki covjek) o njemu, zar ne?
Zehran82 wrote: 19/08/2025 10:03 bog kaze:

8:23 Da Allah zna da od njih može biti ikakva dobra, učinio bi da čuju, a da je učinio i da čuju, oni bi se opet okrenuli, jer oni i inače glave okreću.

16:93 Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali, On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome On hoće; i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.
Zehran82 wrote: 19/08/2025 10:03 Bog kaze o tome:
7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
Zasto bog ovdje govori "Odvraticu", a ne kaze "MI cemo odvratiti od znamenja Mojih...."?

Mislim, ti si ekspert, pa moram pitati...
Zehran82

#5777 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/08/2025 11:42
Zehran82 wrote: 19/08/2025 10:03 i onda nikad ne moze prevesti to doslovno, nego samo napises srce. evo jedan primjerkako to izgleda u bogatom arapskom rijecniku a nemoguce na nas prevesti doslovno

Bog kaze u Kuranu:

28:10 I srce(FUAD) Musaove/Mojsijeve majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi srce(KALB) njeno nismo učvrstili i vjernicom je učinili.
ovdje Bog koristi rijec Fuad, zbog ogromne tuge koje je majka Musaa imala kad ga je trebala pustiti niz rijeku u korpici, znaci srce joj je bilo kao na vatri, przilo se...pa Bog koristi rijec Fuad. i onda bBog kaze da je ucvrstio njezino srce, i koristi rijec Kalb, to je normalno pulsirajuce srce bez tuge i te psiholoske rastresenosti.

jeli ti sad jasno kakve nijase su objasnjenje u Kuranu i ne mzoe tek ako pretrazivati na bosanski jer dosta puta se ne poklopi doslovno zbog siromastva bosanskog jezika naspram arapskog koji je najveci jezik na svijet oko 12 miliona rijeci.
Smrle... I nas jezik vazi za jedan od najbogatijih, i gramaticki najkompkleksnijih, i imamo izraze i jezicke konstrukcije za sve i svasta. Arapski jezik je opisni, to valjda znas, i upravo radi toga ima preko 12 miliona rijeci. Ne vidim zbog cega je nemoguce FUAD prevesti kao "tuzno srce", a KALB kao "normalno srce". Moze se, ali je pitanje koliko prevodilac zaista vlada arapskim jezikom.

Tako su se kraljevi i velikodostojnici izjasnjavali prije pred masama, iako kralj govori za sebe, kaze Mi....pa kome onda prilici da tako se izjasnjava ako ne Bog, vrhovni vladar i kralj nad svime.

Poznato mi je.

Zasto onda Allah o sebi "govori" u trecem licu jednine? Iz nizeg, a i ovog iznad, za sta ti tvrdis da "bog kaze", jasno je da ovo onda ne kaze on, nego neko (neki covjek) o njemu, zar ne?

8:23 Da Allah zna da od njih može biti ikakva dobra, učinio bi da čuju, a da je učinio i da čuju, oni bi se opet okrenuli, jer oni i inače glave okreću.

16:93 Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali, On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome On hoće; i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.
7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
Zasto bog ovdje govori "Odvraticu", a ne kaze "MI cemo odvratiti od znamenja Mojih...."?

On bira kada koristi jedninu a kad pluralis majestis formu.
apsidejzi

#5778 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 09:00
apsidejzi wrote: 18/08/2025 17:43
Zehran82 wrote: 18/08/2025 15:49

ni jedna
dakle propala ideja. u teoriji lijepi zvuci. u praksi... ostaje san da ce se Isa nekad vratit i uspostavit ispravni hilafet.
ti sebi umisljas opasno sto veze nema sa realnoscu.....cuj islam propapla ideja, a sve jaci i jaci evo 1400 godina.

islam je najveca rastuca religija....i onda lik dodje da mi kaze propala ideja a raste i raste....
Pa vidi, ti se moras odluciti da li sad svi ti ljudi muslimani ili nisu. Maloprije kazes da ima 0 islamskih drzava a sad odjednom najvise muslimana bla bla. Nesto ne stima u tvojoj logici. Sad su odjednom ono muslimani sto udaju male curice protiv njihove volje. Kad ti treba i ovi polumuslimani postaju muslimani a kad ti ne treba onda oni nisu pravi muslimani. Interesantna logika.

Po toj logici svi stanovnici kine su komunisti i kina je komunisticka zemlja, sto je bolje nego 0 islamskih drzava. Ti se moras odluciti jel ovo ili je ono. Il ti je mozda draze ovako birati kao sa svedskog stola.

A sto se tice jakog islama... vidio sam kad su Trumpu dali avion da im sacuva guzicu. I onda meni pricas kako ti nije ispran mozak. Ispran i skuhan kao kod zabe. Malo po malo. Ti i ne vidis sve nelogicnosti koje ovdje postiras. U jednom postu je ovako, u drugom onako. Sve po potrebi.
apsidejzi

#5779 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 09:30 Dali si ti upoznat uopste sa paskalovom opkladom i gdje se ti tu nalazis u toj opkladi???

AKo si ti u pravu, da nema Boga, to znaci ni ja ni ti necemo izgubiti nista, idemo u nistavilo i necemo biti svjesni sebe i svojih zabluda ovdje sa na zemlji sto smo imali dok smo zivili. Drugim rijecima, ti meni poslije ne mozes doci i reci, jesam li ti rekao budalo jedna da nema nikakvog Boga, evo vidis, nigdje ga nema :) znaci 0:0 je, niko ovdje nije ni na dobitku ni na gubitku ako odemo u nistavilo i nismo svjesni sebe vise.

a ako sam ja u pravu, da ima Boga, onda si ti nadrljao ako si ga negirao, a ako sam se trudio da slijedim njegove upute onda imam maximalnu mogucu dobit u mom slucaju,
A sta ako smo i ti i ja ukrivu i ispostavi se da smo trebali obozavati Manitua? Onda nam valja obojici trpiti kaznu, s tim da sam ja na ovom svijetu makar zivio slobodno i bez da mi neko govori sta cu radit. Ti si musliman zato sto si se rodio u tom okruzenju. Da si rodjen u Indiji bio bi hindus.
Zehran82

#5780 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 19/08/2025 13:55
Zehran82 wrote: 19/08/2025 09:00
apsidejzi wrote: 18/08/2025 17:43
dakle propala ideja. u teoriji lijepi zvuci. u praksi... ostaje san da ce se Isa nekad vratit i uspostavit ispravni hilafet.
ti sebi umisljas opasno sto veze nema sa realnoscu.....cuj islam propapla ideja, a sve jaci i jaci evo 1400 godina.

islam je najveca rastuca religija....i onda lik dodje da mi kaze propala ideja a raste i raste....
Pa vidi, ti se moras odluciti da li sad svi ti ljudi muslimani ili nisu. Maloprije kazes da ima 0 islamskih drzava a sad odjednom najvise muslimana bla bla. Nesto ne stima u tvojoj logici. Sad su odjednom ono muslimani sto udaju male curice protiv njihove volje. Kad ti treba i ovi polumuslimani postaju muslimani a kad ti ne treba onda oni nisu pravi muslimani. Interesantna logika.

Po toj logici svi stanovnici kine su komunisti i kina je komunisticka zemlja, sto je bolje nego 0 islamskih drzava. Ti se moras odluciti jel ovo ili je ono. Il ti je mozda draze ovako birati kao sa svedskog stola.

A sto se tice jakog islama... vidio sam kad su Trumpu dali avion da im sacuva guzicu. I onda meni pricas kako ti nije ispran mozak. Ispran i skuhan kao kod zabe. Malo po malo. Ti i ne vidis sve nelogicnosti koje ovdje postiras. U jednom postu je ovako, u drugom onako. Sve po potrebi.
Pa vidi, ti se moras odluciti da li sad svi ti ljudi muslimani ili nisu. Maloprije kazes da ima 0 islamskih drzava a sad odjednom najvise muslimana bla bla.
jednostavno nerazumijes sve tokove i zato ti je zabuna.....

jedna stvar je biti musliman a druga stvar je imati cistu islamsku pravu vlast.

Nesto ne stima u tvojoj logici.
ovdje samo nestima tvoje neznanje.

Sad su odjednom ono muslimani sto udaju male curice protiv njihove volje. Kad ti treba i ovi polumuslimani postaju muslimani a kad ti ne treba onda oni nisu pravi muslimani. Interesantna logika.
oni koji tjeraju da udaju mlade djevojke mimo njihove volje i dalje oni mogu biti muslimani ali gresnici, koji furaju svoje tradicije vise nego sta islam kaze....on je i dalje musliman, ali gresan musliman....nije ga to izbacilo iz vjere islama.

i dalje si u zabludi, i nikako da se osvijestis.....ti koji su dali su najveci licemjeri nevjernici medju arapima, niko ne tvrdi da su oni predstavnici muslimana na koje se trebaju drugi ugledati, oni su upozoravajuci primjer samo, neko na koga se prstom ukaziva, "ne budi kao oni"

a ti mislis ako ima turban na glavi musliman i po :lol: a nema vecih nevjernika od njih. i to je jos jedna od tvojih zabluda.
Dozer

#5781 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 13:55
Dozer wrote: 19/08/2025 11:42

Bog kaze u Kuranu:

Poznato mi je.

On bira kada koristi jedninu a kad pluralis majestis formu.
Sad si zakuc'o :pisnuo:
Zehran82

#5782 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 19/08/2025 13:56
Zehran82 wrote: 19/08/2025 09:30 Dali si ti upoznat uopste sa paskalovom opkladom i gdje se ti tu nalazis u toj opkladi???

AKo si ti u pravu, da nema Boga, to znaci ni ja ni ti necemo izgubiti nista, idemo u nistavilo i necemo biti svjesni sebe i svojih zabluda ovdje sa na zemlji sto smo imali dok smo zivili. Drugim rijecima, ti meni poslije ne mozes doci i reci, jesam li ti rekao budalo jedna da nema nikakvog Boga, evo vidis, nigdje ga nema :) znaci 0:0 je, niko ovdje nije ni na dobitku ni na gubitku ako odemo u nistavilo i nismo svjesni sebe vise.

a ako sam ja u pravu, da ima Boga, onda si ti nadrljao ako si ga negirao, a ako sam se trudio da slijedim njegove upute onda imam maximalnu mogucu dobit u mom slucaju,
A sta ako smo i ti i ja ukrivu i ispostavi se da smo trebali obozavati Manitua? Onda nam valja obojici trpiti kaznu, s tim da sam ja na ovom svijetu makar zivio slobodno i bez da mi neko govori sta cu radit. Ti si musliman zato sto si se rodio u tom okruzenju. Da si rodjen u Indiji bio bi hindus.
hajmo se poigrati i sa tom hipotetickom mislju

DOdjemo poslije smrti kad tamo Bog Manitu, ako hoce da me kazni, ja cu reci ja sam vjerovao u jednog Boga, da samo jedan Bog postoji, zvao sam ga Allah, pa ako samo ti postojis, tebe sam zvao Allah....a ako bi mi rekao ja nisam Allah nego Manitu, rekao bi mu zasto nisi poslao knjigu sa poslaniicima , kako to onda da taj Allah posalje Kuran sa poslanikom mUhammedom, ko je njega onda poslao?

znaci isao bi na tu kartu da sam obozavao tog Manitua iako sam ga zvao Allah, ako mu ista znaci to da je on samo jedan Bog i ne postoji.

Ako i dalje hoce da me kazni, pravdao bi se sa tim da mi nije poslao nikoga da mi objasni dokaze za bas Manitua da se tako zove i da je poslao knjigu neku kao manual.....jer ako ce me kazniti a nije mi se objavio ni na koji nacin bilo kako, onda ce me nepravedno kazniti.

kako ces se onda ti pravdati?

s tim da sam ja na ovom svijetu makar zivio slobodno i bez da mi neko govori sta cu radit.
ovo je jedna od tvojih najvecih zabluda....ti mislis da kad si vjernik ne mozes uzivati, nego se zavuci u neku pecinu i moli se Bogu pocijeli dan....sto je van svake pameti.

A ja mozda uzivam u zivotu mozda vise nego ti :) pa cak i sa restrikcijama koje su vecinom tu da bi me zastitile od mene samog i satane.
Zehran82

#5783 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/08/2025 14:09 ---
ti ovdje treba da se fokusiras samo na pitanje ima li Boga ili nema, a ne da ti diskutujes kako se Bog obraca u kojoj formi u Kuranu...nigdje veze s vezom :-) svasta.

to je isto kao kad bi muslimani i zidovi diskutovali sta je ukusnije but svinje ili vrat svinje :-)
Dozer

#5784 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 14:18
ti ovdje treba da se fokusiras samo na pitanje ima li Boga ili nema, a ne da ti diskutujes kako se Bog obraca u kojoj formi u Kuranu...nigdje veze s vezom :-) svasta.

to je isto kao kad bi muslimani i zidovi diskutovali sta je ukusnije but svinje ili vrat svinje :-)
Ovo opet ono tvoje standardno - kad nemas konkretnog odgovora, hajde da siljis ad hominem i nebuloze, a? Zmamo sve Smrle, odavno.

Trenutno mi izgledas nekako k'o ocerupana kokosh... Sav si se pogubio jer ne znas kako da argumentovano demantujes bilo sta. Najtuznije je sto te se buca na osnovu tvojih upisa i citata, na svim temama. Ni "najjaci AI" ti ne pomaze bas....

Mozes ti kolutati ocima koliko hoces, i dalje stoji da nemas nikakve stvarne argumente za bilo sta.
Last edited by Dozer on 19/08/2025 14:32, edited 1 time in total.
Zehran82

#5785 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/08/2025 14:29

Ovo opet ono tvoje standardno - kad nemas konkretnog odgovora, hajde da siljis ad hominem i nebuloze, a? Zmamo sve Smrle, odavno.

Trenutnio mi izgledas nekako k'o ocerupana kokosh... Sav si se pogubio jer ne znas kako da argumentovano demantujes bilo sta. Najtuznije je sto te se buca na osnovu tvojih upisa i citata, na svim temama.

Mozes ti kolutati ocima koliko hoces, i dalje stoji da nemas nikakve stvarne argumente za bilo sta.
za tebe mozda nemam :)
Dozer

#5786 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 14:31

Trenutnio mi izgledas nekako k'o ocerupana kokosh... Sav si se pogubio jer ne znas kako da argumentovano demantujes bilo sta. Najtuznije je sto te se buca na osnovu tvojih upisa i citata, na svim temama.

Ocito je da nemas. I ne samo za mene.
Zehran82

#5787 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/08/2025 14:32

eno ti dokaz i izazov na drugoj temi, pokusaj dokazati da sam pogresiio u argumentaciji...hajde budi hrabar pa uzmi u ruke ono sto sam prezentirao i dokazi da grijesim, i da to nije od boga....
Dozer

#5788 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 14:39
Dozer wrote: 19/08/2025 14:32

eno ti dokaz i izazov na drugoj temi, pokusaj dokazati da sam pogresiio u argumentaciji...hajde budi hrabar pa uzmi u ruke ono sto sam prezentirao i dokazi da grijesim, i da to nije od boga....
Nema potrebe. Sve je od boga... Osim onda kad je do nas, ljudi...
Koji nije ni musko, ni zensko, ni hemafrodit...
Za kojeg se ne zna ni da li je bice, ni gdje je, ni sta je...
Koji sam sebe oslovljava cas sa "Mi", cas sa "Ja", cas sa "On", jer on odlucuje kad ce kako...
Koji nije bio bas dobar s matematikom, pa nije znao da nema vise od 100% necega, pa ljudi morali kasnije izmisljati nova pravila nasljednog prava...
Koji nam je dao slobodnu volju, ali ipak ne mozemo prekrsiti njegovo sveznanje i ono sto on unaprijed zna da cemo mi uraditi...
Itd. itd.

Znamo samo da je vanzemaljac, jel' tako?
apsidejzi

#5789 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 14:16

DOdjemo poslije smrti kad tamo Bog Manitu, ako hoce da me kazni, ja cu reci ja sam vjerovao u jednog Boga, da samo jedan Bog postoji, zvao sam ga Allah, pa ako samo ti postojis, tebe sam zvao Allah....a ako bi mi rekao ja nisam Allah nego Manitu, rekao bi mu zasto nisi poslao knjigu sa poslaniicima , kako to onda da taj Allah posalje Kuran sa poslanikom mUhammedom, ko je njega onda poslao?

znaci isao bi na tu kartu da sam obozavao tog Manitua iako sam ga zvao Allah, ako mu ista znaci to da je on samo jedan Bog i ne postoji.

Ako i dalje hoce da me kazni, pravdao bi se sa tim da mi nije poslao nikoga da mi objasni dokaze za bas Manitua da se tako zove i da je poslao knjigu neku kao manual.....jer ako ce me kazniti a nije mi se objavio ni na koji nacin bilo kako, onda ce me nepravedno kazniti.

S tim da Manitu nece postavljati pitanja. Manitu je univerzalna sila koja ozivljava stvari i daje zivot svemu. On nema licnosti niti potreba. Nece postavljati nikakva pitanja. Svako zivo bice ima dio Manitua u sebi. Svi smo dio jedne cjeline. Kada umres odlazis u vjecna lovista u obliku duse koja nastavlja da zivi u skladu sa ostalim dusama. Jedini problem koji mozes imati je prelazak u taj svijet. Ako si na ovom svijetu zivio skladno sa prirodom, nisi ubijao nepotrebno zivotinje, sadio drvece i omogucavao zivot gdje si mogao, tvoj prelaz ce biti lagan. U suprotnom, ako si maltletirao manitua u drugim zivim bicima tj ako si pravio nered na zemlji, neces moci pronaci put do vjecnih lovista i onda ces lutati po zapadu dok ne nabasas na ista. Sto si vise zla nanio to ces duze traziti vjecna lovista. Bices usamljen i bez podrske.

Prema ovom vjerovanju, ja bih trebao pronaci put veoma lagano i nastaviti ziviti svoj zivot u miru i skladu sa prirodom. Ja ustvari i danas imam takav zivot. Imam svoje projekte koje radim, pokusavam uzgajati svoju hranu koliko mogu, putujem kad osjetim potrebu za tim. nemam previse ali imam dovoljno za fin i dostojan zivot. Ako bih mogao ovako vjecno zivjeti, ja bih odmah potpisao. Tako da, ja cu rado prihvatiti Manitua.
Dozer

#5790 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Cekaj...a gdje je pakao kod Manitua...?
Zehran82

#5791 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 19/08/2025 14:51
Zehran82 wrote: 19/08/2025 14:16

S tim da Manitu nece postavljati pitanja. Manitu je univerzalna sila koja ozivljava stvari i daje zivot svemu. On nema licnosti niti potreba. Nece postavljati nikakva pitanja. Svako zivo bice ima dio Manitua u sebi. Svi smo dio jedne cjeline. Kada umres odlazis u vjecna lovista u obliku duse koja nastavlja da zivi u skladu sa ostalim dusama. Jedini problem koji mozes imati je prelazak u taj svijet. Ako si na ovom svijetu zivio skladno sa prirodom, nisi ubijao nepotrebno zivotinje, sadio drvece i omogucavao zivot gdje si mogao, tvoj prelaz ce biti lagan. U suprotnom, ako si maltletirao manitua u drugim zivim bicima tj ako si pravio nered na zemlji, neces moci pronaci put do vjecnih lovista i onda ces lutati po zapadu dok ne nabasas na ista. Sto si vise zla nanio to ces duze traziti vjecna lovista. Bices usamljen i bez podrske.

Prema ovom vjerovanju, ja bih trebao pronaci put veoma lagano i nastaviti ziviti svoj zivot u miru i skladu sa prirodom. Ja ustvari i danas imam takav zivot. Imam svoje projekte koje radim, pokusavam uzgajati svoju hranu koliko mogu, putujem kad osjetim potrebu za tim. nemam previse ali imam dovoljno za fin i dostojan zivot. Ako bih mogao ovako vjecno zivjeti, ja bih odmah potpisao. Tako da, ja cu rado prihvatiti Manitua.
znaci ti ces vjerovatyi u Manitua koji je indijansko bozanstvo, ili Bog kako ga zovu....ako je jedan samo Bog, nikakav problem, jer zvati Allaha Manitu nije nikakav problem dok god je koncept monoteizma prisutan tu....problem nastaje kada se uvuce politeizam.

A fascinanto je to da ti volis da ides tako u te hipoteticke zone sta ako je manitu ovo ono....a imas knjigu od boga koji daje vizuelno dokaze za je to njegova knjiga, izmedju ostalog ima i cak kvante fizike. u njoj nema kakvih nema dokaza. ali jok, daj da se poigramo malo sa Manitu sada :)
apsidejzi

#5792 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 15:03 A fascinanto je to da ti volis da ides tako u te hipoteticke zone sta ako je manitu ovo ono....a imas knjigu od boga koji daje vizuelno dokaze za je to njegova knjiga, izmedju ostalog ima i cak kvante fizike. u njoj nema kakvih nema dokaza. ali jok, daj da se poigramo malo sa Manitu sada :)
Eh vidis, tu se ti i ja razlikujemo. Ja ne vidim te dokaze koje ti vidis i smatram da su nategnuti. Cak sta vise, ja vidim mnogo vise jasnijih dokaza da ta knjiga nije od boga nego da je napisana od strane covjeka.

Sto se tice kvantne fizike... nema nista od toga u toj ljudskoj knjizi. Ta tvoja knjiga je zabrljala u objasnjenju nastanka nebesa i zemlje, profulala je ustvaranju ebrija, pa odakle nastaje sperma, pa oblik zemlje, pa zalazak sunca, pa da je gvozdje spusteno s neba, pa planine kao klinovi, pa zvijezde kao zastita od dzina, pa mit o velikoj poplavi, pa stvaranje covjeka od blata i tako dalje i tako duze. Znam ja da TI imas objasnjenje na svaku od ovih i ne moras se truditi da to pises ovdje. No tvoja objasnjenja su tanka. Pogotovo kada dodamo stvari koje NISU spomenute u toj covjecijoj knjizi.

Da bi razumio nesto moras pronaci i nesto sto nije. Sada cu ti napisati par ajeta koji ne postoje u Kur'anu a koji bi bili jasan znak da ovo nije covjekova knjiga. No fazon je sto covjek nije mogao ovo napisati jer nije znao za to. Zamisli da je ovako nesto napisano:

"O ljudi, što ne razmišljate o stvorenjima koja sam prije vas stvorio i uništio — bićima čija moć nadmašivala vašu, koja su hodala Zemljom mnogo duže nego vi. Njihovi dugi vratovi, njihovi oštri zubi, njihova silna snaga — ništa ih nije spasilo kada sam poslao ogroman kamen s neba, težak i strašan, da kaznim ohola bića i uništim njihovo kraljevstvo.

I opet, između vas i oko vas, stvorio sam sitna bića, nevidljiva očima vašim, koja donose slabost i smrt. Njihova prisutnost je skrivena, a njihova moć velika; ništa ne zbiva bez Moga dopuštenja. Ko hoda oholo i ne pazi na čistoću, njima se izlaže; a ko zahvaljuje i čini dobro, taj je zaštićen.

Pouka je u svemu što sam stvorio: i u silnim divovima koje je kamen s neba uništio, i u nevidljivim stvorenjima koja hodaju među vama. Zemlja, rijeke, planine, vjetrovi i sunce — sve nosi znak Moje sile. Ko razmišlja i boji se Moga gnjeva, taj je mudri; a ko zaboravi, taj će okusiti Moju kaznu, i neće mu biti pomoći."

Ali nije. Ovo iznad ne moras natezati. Zna se tacno o cemu je rijec. Ovakvih ajeta nema u ljudskoj knjizi. Razlog je jednostavan: nisu znali za ovo. Ali imaju deve. Imaju kamile, imaju pcele. Imaju sve lokalne price sa bliskog istoka koje su izvakane mnogo puta u lokalnoj tradiciji.
Zehran82

#5793 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 19/08/2025 15:49
Zehran82 wrote: 19/08/2025 15:03 A fascinanto je to da ti volis da ides tako u te hipoteticke zone sta ako je manitu ovo ono....a imas knjigu od boga koji daje vizuelno dokaze za je to njegova knjiga, izmedju ostalog ima i cak kvante fizike. u njoj nema kakvih nema dokaza. ali jok, daj da se poigramo malo sa Manitu sada :)
Eh vidis, tu se ti i ja razlikujemo. Ja ne vidim te dokaze koje ti vidis i smatram da su nategnuti. Cak sta vise, ja vidim mnogo vise jasnijih dokaza da ta knjiga nije od boga nego da je napisana od strane covjeka.

Sto se tice kvantne fizike... nema nista od toga u toj ljudskoj knjizi. Ta tvoja knjiga je zabrljala u objasnjenju nastanka nebesa i zemlje, profulala je ustvaranju ebrija, pa odakle nastaje sperma, pa oblik zemlje, pa zalazak sunca, pa da je gvozdje spusteno s neba, pa planine kao klinovi, pa zvijezde kao zastita od dzina, pa mit o velikoj poplavi, pa stvaranje covjeka od blata i tako dalje i tako duze. Znam ja da TI imas objasnjenje na svaku od ovih i ne moras se truditi da to pises ovdje. No tvoja objasnjenja su tanka. Pogotovo kada dodamo stvari koje NISU spomenute u toj covjecijoj knjizi.

Da bi razumio nesto moras pronaci i nesto sto nije. Sada cu ti napisati par ajeta koji ne postoje u Kur'anu a koji bi bili jasan znak da ovo nije covjekova knjiga. No fazon je sto covjek nije mogao ovo napisati jer nije znao za to. Zamisli da je ovako nesto napisano:

"O ljudi, što ne razmišljate o stvorenjima koja sam prije vas stvorio i uništio — bićima čija moć nadmašivala vašu, koja su hodala Zemljom mnogo duže nego vi. Njihovi dugi vratovi, njihovi oštri zubi, njihova silna snaga — ništa ih nije spasilo kada sam poslao ogroman kamen s neba, težak i strašan, da kaznim ohola bića i uništim njihovo kraljevstvo.

I opet, između vas i oko vas, stvorio sam sitna bića, nevidljiva očima vašim, koja donose slabost i smrt. Njihova prisutnost je skrivena, a njihova moć velika; ništa ne zbiva bez Moga dopuštenja. Ko hoda oholo i ne pazi na čistoću, njima se izlaže; a ko zahvaljuje i čini dobro, taj je zaštićen.

Pouka je u svemu što sam stvorio: i u silnim divovima koje je kamen s neba uništio, i u nevidljivim stvorenjima koja hodaju među vama. Zemlja, rijeke, planine, vjetrovi i sunce — sve nosi znak Moje sile. Ko razmišlja i boji se Moga gnjeva, taj je mudri; a ko zaboravi, taj će okusiti Moju kaznu, i neće mu biti pomoći."

Ali nije. Ovo iznad ne moras natezati. Zna se tacno o cemu je rijec. Ovakvih ajeta nema u ljudskoj knjizi. Razlog je jednostavan: nisu znali za ovo. Ali imaju deve. Imaju kamile, imaju pcele. Imaju sve lokalne price sa bliskog istoka koje su izvakane mnogo puta u lokalnoj tradiciji.
Ja ne vidim te dokaze koje ti vidis i smatram da su nategnuti. Cak sta vise, ja vidim mnogo vise jasnijih dokaza da ta knjiga nije od boga nego da je napisana od strane covjeka.
naravno da ne mozes da vidis ako si u blokadi od strane Boga, kada je osoba u blokadi ona i cuda pred sobom ne vidi iako se cudo desava pred ocima. opet ne vide, traze izvlakusu da ne vjeruju, pa to pripisuju magiji i halucinacijama....

Sto se tice kvantne fizike... nema nista od toga u toj ljudskoj knjizi.
itekako da ima, Tau cestica kodirana u njoj. i masa toga jos.

Ta tvoja knjiga je zabrljala u objasnjenju nastanka nebesa i zemlje, profulala je ustvaranju ebrija, pa odakle nastaje sperma, pa oblik zemlje, pa zalazak sunca, pa da je gvozdje spusteno s neba, pa planine kao klinovi, pa zvijezde kao zastita od dzina, pa mit o velikoj poplavi, pa stvaranje covjeka od blata i tako dalje i tako duze. Znam ja da TI imas objasnjenje na svaku od ovih i ne moras se truditi da to pises ovdje. No tvoja objasnjenja su tanka. Pogotovo kada dodamo stvari koje NISU spomenute u toj covjecijoj knjizi.
kakve ti volis gluposti pricat svaka ti cast, kaze zabrljala u objasnjenju nastanka nebesa i zemlje,a Kuran naznacio :

big bang i ujedno kodirao godinu otkrica 1929 godinu u samom ajetu o Big bang oficijelno biti potvrdjen.

i ne samo to ajet koji govori o sirenju univerzuma, u tom ajetu ukodirao u orginalnom tekstu ime Edwina Hubble, zamisli mozes da procitas Edwina Hubble ime u jedinom ajetu o sirenju univerzuma, a Edwin hubble prvi je otkrio tu naucnu cinjenicu da se univerzum siri.....

i ti dodjes meni da palamudis kako je kuran zabrljao, a Kuran daleko ispred nauke i vas zabludjelih ateista....kukala vam majka ne znate vi skim imate posla :lol:

a da ne pricam o drugim glupostim sto si netrkeljao tu.

glupost, a znas li zasto, zato dovoljno je da iskkopaju kosti dinosaurusa i voila , eto ga...mozes napisati ajet.

Ali imaju deve. Imaju kamile, imaju pcele.
ne znas sta pricas, de mi reci kako je iko mogao znati kromozome pcela i kmaila ukodirane u ajetima o pcelama i kamilama??

ja ti kazem ne znas skim ti imas ovdje posla, i koliko ja toga svega znam, kada bi nastavio rafalisati dokazima izresetao bi cijeli forumu i opet municija nebi preusila iz magacina.
teodati

#5794 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 16:11

ja ti kazem ne znas skim ti imas ovdje posla, i koliko ja toga svega znam, kada bi nastavio rafalisati dokazima izresetao bi cijeli forumu i opet municija nebi preusila iz magacina.
U pravu si što se tiče inteligentnog dizajna, ali brate taj ne postoji oduvijek, u tome griješiš, samo je daleko stariji od nas ljudi, star je ni više ni manje kao i naše prostor-vrijeme, eto informacija iz prve ruke, točna da točnija ne može biti.
apsidejzi

#5795 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 16:11 ja ti kazem ne znas skim ti imas ovdje posla, i koliko ja toga svega znam, kada bi nastavio rafalisati dokazima izresetao bi cijeli forumu i opet municija nebi preusila iz magacina.
Hvalite me usta moja :lol: Sto se majka ne otronji pa da vas vise takvih pametnih ima.
belfy

#5796 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 16:11 ja ti kazem ne znas skim ti imas ovdje posla, i koliko ja toga svega znam, kada bi nastavio rafalisati dokazima izresetao bi cijeli forumu i opet municija nebi preusila iz magacina.
pravilno se pise: "sa kim", "rafalati"....

vecini je ovdje bilo jasno vec nakon tvoje druge iteracije (potrazi znacenje rijeci) sa kim se ima posla... sa nepismenim papagajem. jedino sto vjerujem da niko ne razumije je zasto pokusavas iznova i iznova sa novim registracijama na forum isto i to sa istim argumentima. jer, je to ona poslovica lijepo objasnila: "Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results".

rafalam i resetam sa istim stvarima iznova i ponovo ponavljajuci koliko god treba... jel to cilj druze pernati?

Image

P.S. i ne znam sto ti ovu pticu prije nazva pogrdno pticurinom. moze nauciti vise recenica i ponavljati ih. to je ipak dosta vise nego sto mogu druge ptice... imas nesto licno protiv papagaja ili ti se samo ne svidjaju?

drug Smrle, ja sam ti ovdje vise kao Red Bull - dajem ti krila.
Ateista

#5797 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 19/08/2025 09:30
apsidejzi wrote: 18/08/2025 17:48
Zehran82 wrote: 18/08/2025 15:52
dok ti ne mozes dati valjan argument iz ateisticke pozicije kako nastaje univerzum i kako nastaje prvi zivot, prva celija bez Boga ....mozes ti donositi argumente tipa slucajnosti su to odradile....samo je stvar ko moze vjerovati da slucajnosti mogu bolje stvarati nego najbolji strucnjaci na svijetu sada :)
Mogu dati odgovor. Odgovor je: ne znam. Bolje je nemati odgovor nego imati pogresan odgovor. Ja nemam potrebu dati odgovor. Mogu zivjeti a da ne znam. Nadam se da ce nauka dati odgovor za mog zivota. Napreduje pomalo. Prosla generacija nije znala da postoje planete van suncevog sistema a sad smo ih nasli bezbroj. Evo otkrivaju stvari non stop. Mnogo ljudi radi na tome. Imaju neke ideje kako je sve moglo nastati samo od sebe al nista nije dolazano. Imamo ideju multiverzuma, simulacije ili cak da smo u crnoj rupi nekog veceg svemira. Ko zna...
Mogu dati odgovor. Odgovor je: ne znam. Bolje je nemati odgovor nego imati pogresan odgovor.
ovo znaci ovako, bolje imati 0 maraka na svom racunu nego imati -1 milion maraka na imaginarnom racunu u glavi :)

na tom je to nivou.

Dali si ti upoznat uopste sa paskalovom opkladom i gdje se ti tu nalazis u toj opkladi???

a ako sam ja u pravu, da ima Boga, onda si ti nadrljao ako si ga negirao, a ako sam se trudio da slijedim njegove upute onda imam maximalnu mogucu dobit u mom slucaju, a to je vjecni zivot u Raju, svjestan sebe i nasih diskusija ovdje, na tom nivou da cak mozemo kontraktirati jedno drugo iako je jedan u Raju drugi u Paklu, ima se mogucnost da stanovnici Raja kontaktiraju stanovnike pakla koje zele da kontaktiraju, i mogu komunicirati izmedju sebe. znaci ako ima Boga, ja mogu tebi reci iz Raja sjecas li se kad smo diskutovali o ovim stvarima...a vidi nas sad gdje smo.

znaci u toj situaciji ja sam u najvecem mogucem dobitku ako udjem u Raj a ti si u najvecem mogucem gubitku ako udjes u Pakao.

pa ti vidi sta je isplativije, steta ako nema Boga je 0 iako vjerujes da ga ima, a ako ga ima a a nevjerujes u njega steta se ne moze brojati to treba znak za vjecnost znaci steta je vjecna.

pa sad biras izmedju stete 0 i vjecne stete

Imamo ideju multiverzuma, simulacije ili cak da smo u crnoj rupi nekog veceg svemira. Ko zna...
mukltiverzumi nisu dokaz za nastanak univerzuma, jer je to samo produbljenje pitanja, to samo onda znaci da se postavi sljedece pitanje, gdje je i kakav je generator multiverzuma, daj koji ih izbaciva cijelo vrijeme...i to trazi svoju objasnjenje....a onda ko je stvorio generatora i tako dalje i dalje...idemo u vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja gdje ces vjecno traziti Neprouzokrovanog Uzrocnika svega.
Tacno je da ne postoji nacin da ti neki ateista nakon smrti dodje i kaze da nisi bio u pravu, dok je (samo hipoteticki naravno) moguce da ako bi ti bio u pravu nekom nakon smrti to kazes.
Ono sto nije tacno je da su vjernici u win-win situaciji, jer ukoliko postoji samo ovaj zivot onda je na svakom od nas da ga sto bolje i sto ljepse iskoristi, prvo za sebe da ga sebi ucini ljepsim a koliko moze i drugima naravno. Puno je bolje i ljepse biti slobodan, da radis ono sto stvarno zelis i sto smatras da je ispravno, da se ne moras toliko u zivotu opterecavati bespotrebnim stvarima, besmislenim zabranama i slicno. Mislim da mnogi vjernici nisu svjesni koliko vremena i energije bezveze potrose na to. Da ne govorim o raznim ritualima, molitvama i slicno, koliko se bolje i kvalitetnije moze iskoristiti to vrijeme koje je ukoliko niste u pravu dzaba potroseno.
Iako nikad necete shvatiti da niste bili u pravu, ako biste sabrali svo vrijeme potroseno zbog lazi, sve sta ste propustili u zivotu zbog te lazi, a pri tome necete dobiti nagradu za koju ste se zrtvovali, vidjeli bi da to nije uopste malo ni zanemarljivo, tako da niste ni u kakvoj win-win situaciji vec u jednom velikom gubitku koji je nemoguce nadoknaditi.
Dozer

#5798 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

U ekonomiji postoji nesto sto se naziva oportunitetni trosak, a odnosi se na nesto drugo sto se moglo kupiti umjesto necega sto se vec kupilo za neku cifru.

Isto je i u vjeri, samo sto bi se to moglo nazvati oportunitetno vrijeme, tj. na sta se jos moglo potrositi vrijeme koje je bespovratno potroseno u korist vjere.
Zehran82

#5799 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 19/08/2025 21:40
Zehran82 wrote: 19/08/2025 16:11

U pravu si što se tiče inteligentnog dizajna, ali brate taj ne postoji oduvijek, u tome griješiš, samo je daleko stariji od nas ljudi, star je ni više ni manje kao i naše prostor-vrijeme, eto informacija iz prve ruke, točna da točnija ne može biti.
U pravu si što se tiče inteligentnog dizajna, ali brate taj ne postoji oduvijek, u tome griješiš,
ali ti ne shvatas da ti grijesis....a evo kako

AKo nije oduyvijek, znaci nastao je, ima pocetak, ako ima pocetak ima svoj uzrok, ako ima uzrok, on je stvorenje a ne Bog, onda ulazimo u vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja gdje vjecno se vracamo unazad i pitamo a ko je stvorio ovoga ili toga, ko je stvorio njihovg pradjeda itd itd

vjecno bi postavljali pitanja i nikad kraja...a ako ides unazad vjecno , nebi uopste dosli do toga da univerzum nastane, a posto je nastao nema potrebe ici u vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja.

Znaci u toj vjecnoj regresiji prijasnjih dogadjaja tezili bi da pronadjemo Neprouzrokovanog Uzrocnika svega.....a posto je Bog taj, on nema pocetak, okamova britva kaze nema potrebe traziti dalje ako je Bog odgovor za to....zasto traziti drugog neprouzokovanog uzorcnika svega pored Boga ako je on jedini dovoljan za tu titulu.

eto zasto grijesis kada kazes da nije oduvijek.
Zehran82

#5800 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 19/08/2025 22:30
Hvalite me usta moja :lol: Sto se majka ne otronji pa da vas vise takvih pametnih ima.
ne ja se ne hvalim da bi sebe nesto uzdigao, ja sam obican smrtnik kao i ostali, podlozan grijesenju itd

hocu da kazem samo da pazis sta pises jer imam toliko znanja o islamu da detektujem tvoje greske o islamu u milisekunda , pa svako tvoje trnjesanje o islamu bez pokrica, ja cu to razjasniti, i onda ce postati ocito i drugima da baljezgas bez dokaza.
Post Reply