Smrle... I nas jezik vazi za jedan od najbogatijih, i gramaticki najkompkleksnijih, i imamo izraze i jezicke konstrukcije za sve i svasta. Arapski jezik je opisni, to valjda znas, i upravo radi toga ima preko 12 miliona rijeci. Ne vidim zbog cega je nemoguce FUAD prevesti kao "tuzno srce", a KALB kao "normalno srce". Moze se, ali je pitanje koliko prevodilac zaista vlada arapskim jezikom.Zehran82 wrote: ↑19/08/2025 10:03 i onda nikad ne moze prevesti to doslovno, nego samo napises srce. evo jedan primjerkako to izgleda u bogatom arapskom rijecniku a nemoguce na nas prevesti doslovno
Bog kaze u Kuranu:
28:10 I srce(FUAD) Musaove/Mojsijeve majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi srce(KALB) njeno nismo učvrstili i vjernicom je učinili.
ovdje Bog koristi rijec Fuad, zbog ogromne tuge koje je majka Musaa imala kad ga je trebala pustiti niz rijeku u korpici, znaci srce joj je bilo kao na vatri, przilo se...pa Bog koristi rijec Fuad. i onda bBog kaze da je ucvrstio njezino srce, i koristi rijec Kalb, to je normalno pulsirajuce srce bez tuge i te psiholoske rastresenosti.
jeli ti sad jasno kakve nijase su objasnjenje u Kuranu i ne mzoe tek ako pretrazivati na bosanski jer dosta puta se ne poklopi doslovno zbog siromastva bosanskog jezika naspram arapskog koji je najveci jezik na svijet oko 12 miliona rijeci.
I, u 12 miliona rijeci ne postoje rijeci za "ono" i "to"? Ozbiljno...?
Poznato mi je.Tako su se kraljevi i velikodostojnici izjasnjavali prije pred masama, iako kralj govori za sebe, kaze Mi....pa kome onda prilici da tako se izjasnjava ako ne Bog, vrhovni vladar i kralj nad svime.
to sse zove Kraljevsko Mi, royal we, ili latinski pluralis majestis.
Zasto onda Allah o sebi "govori" u trecem licu jednine? Iz nizeg, a i ovog iznad, za sta ti tvrdis da "bog kaze", jasno je da ovo onda ne kaze on, nego neko (neki covjek) o njemu, zar ne?
Zehran82 wrote: ↑19/08/2025 10:03 bog kaze:
8:23 Da Allah zna da od njih može biti ikakva dobra, učinio bi da čuju, a da je učinio i da čuju, oni bi se opet okrenuli, jer oni i inače glave okreću.
16:93 Da Allah hoće, učinio bi vas sljedbenicima jedne vjere, ali, On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome On hoće; i vi ćete doista odgovarati za ono što ste radili.
Zasto bog ovdje govori "Odvraticu", a ne kaze "MI cemo odvratiti od znamenja Mojih...."?Zehran82 wrote: ↑19/08/2025 10:03 Bog kaze o tome:
7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.
Mislim, ti si ekspert, pa moram pitati...