Štrajk prosvjetih radnika
-
moimoi
#176 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Jos su finci ti koji u evropi imaju najjaci sistem skolovanja. A kod njih ni zadaca nemas… vec se od djece trazi da samostalno istrazuju, da razvijaju kriticko misljenje…
-
sumirprimus
#177 Re: Štrajk prosvjetih radnika
i da ubere ne jedan nego 2 regresa, da se nagradi trud
-
last mohicans
#178 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Neka je, ima ovih pametnjakovića što bolje znaju, samo neka uskoče predavati svojoj djeci, ha jah. Kakve bljuvotine od jedne roditeljke iz razreda moje mlađe, sam jučer pročitao na viber grupi kod žene. Gluho bilo.. Komentari na klixu na članak su akademska djela sa referencama. Kakve sterotipe, lažne podatke i sl. Kud ćeš šta više ženska je pobrojala da na praznike i online nastavu ne rade cirka 30 dana, da je samo online 20 dana, a deset je, još nastavnici u ovoj školi većinom pozivom drže časove, itd. Umalo je nisam zatjerao u tri pizde mapterine.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/04/2024 09:44 U KS već se javlja problem nedostatka kadrova.
Priča mi kolega, u školi koju pohađa njegovo dijete nisu mogli naći učitelja/nastavnika razredne nastave za zamjenu bolovanja nigdje na birou u KS. Pa su reaktivirali čovjeka koji je u penziji od prošle godine.
O nastavnicima informatike, matematike, njemačkog jezika i sl. da i ne govorimo...
I što je najgore, trend je pogoršavanja situacije
- dr_Evil
#179 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Nije ni vani sve tako sjajno. Ono sta sam imao prilike raditi sa njima zakljucak je sljedeci. Jedan mali dio izlazi fantastican poslije visokog obrazovanja, i mi sa njima se ne mozemo mjerit. Najveci dio je ispod prosjeka, da se zapitas da li su u Travniku zavrsili. Ali ovi dobri postavljaju standarde i vuku, kod nas je valjda obrnuto.
To bi se reklo kod nas da se dosta ostavlja studentu na volju.
Kod nas je mnogo prosjeka.
Nama treba reforma, kasnimo, i sve obicno radimo samo proforme. Ali ne znaci ni da je to u Finskoj nesto sta odgovara nama i nasem mentalitetu.
Posto zivimo u vremenima gdje djeca ne pamte ni brojeve telefona, a procitat mogu samo naslov, iskreno nemam nista protiv toga da ima jedan dio nastave koji moraju nabubati, cisto da im mozak radi. Meni je neshvatljivo da inzinjer ne zna mjerne jedinice ili jednostavne matematicke operacije, ali evo dosli smo na taj nivo. Ja se na poslu ponekad osjecam kao Combe kad objasnjava Refki kako radi mikseta
Vidis Refko, ovo ovdje, to ti je puljka koja nesto pojacava ili smanjuje, a ovo ovdje, e to je posebna puljka koja nesto pojacava ili smanjuje. Kad mu pocnem objasnjavati matricu krutosti samo me gleda kao budalu sta ce mu to kad kompjuter sve to sam. I onda "pajdo" dobije rezultat 15 puta visi od dopustenog, a ne zna da je zapravo sve ok.
Ali za iskat vecu platu i odbiti raditi vikendom, tu su prvi. Reforma
- Laplace
#180 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Nisu plaćali dobavljačima a novac trošili na turističke destinacije. Doduše, kako kažeš nije tema.
- Laplace
#181 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Za 25 godina rada u prosvjeti nisam ni došao u doticaj niti čuo za slučaj da direktor škole nije došao iz reda nastavnika. Ali, ovi koji nemaju doticaja sa obrazovanjem imaju bolje i pouzdanije informacije od nas, koji svakog dana radimo u školi.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/04/2024 10:28Kako misliš ne predaju ništa:
Da pored posla direktora treba još da rade u nastavi ili da su direktori ljudi koji ne dolaze iz nastave?
- dr_Evil
#182 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Nije ona rekla da on nije dosao iz reda nastavnika, nego da ne drzi casove dok je direktor, sto ce reci da moze biti direktor 20 godina da nije usao u ucionicu. Valjda moimoi misli da ima vremena da bude direktor, i za nastavu.Laplace wrote: ↑19/04/2024 11:36Za 25 godina rada u prosvjeti nisam ni došao u doticaj niti čuo za slučaj da direktor škole nije došao iz reda nastavnika. Ali, ovi koji nemaju doticaja sa obrazovanjem imaju bolje i pouzdanije informacije od nas, koji svakog dana radimo u školi.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/04/2024 10:28Kako misliš ne predaju ništa:
Da pored posla direktora treba još da rade u nastavi ili da su direktori ljudi koji ne dolaze iz nastave?
Nesporazum bit ce izmedju vas, aman
-
moimoi
#183 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Djeca vani ipak imaju mogucnosti da na razne nacine savladaju gradivo. Nisu svi isti.. imas vizuelnih tipova kojima je citanje lekcija nocna mora.dr_Evil wrote: ↑19/04/2024 11:18Nije ni vani sve tako sjajno. Ono sta sam imao prilike raditi sa njima zakljucak je sljedeci. Jedan mali dio izlazi fantastican poslije visokog obrazovanja, i mi sa njima se ne mozemo mjerit. Najveci dio je ispod prosjeka, da se zapitas da li su u Travniku zavrsili. Ali ovi dobri postavljaju standarde i vuku, kod nas je valjda obrnuto.
Nama treba reforma, kasnimo, i sve obicno radimo samo proforme. Ali ne znaci ni da je to u Finskoj nesto sta odgovara nama i nasem mentalitetu.
Posto zivimo u vremenima gdje djeca ne pamte ni brojeve telefona, a procitat mogu samo naslov, iskreno nemam nista protiv toga da ima jedan dio nastave koji moraju nabubati, cisto da im mozak radi. Meni je neshvatljivo da inzinjer ne zna mjerne jedinice ili jednostavne matematicke operacije, ali evo dosli smo na taj nivo. Ja se na poslu ponekad osjecam kao Combe kad objasnjava Refki kako radi mikseta
Vidis Refko, ovo ovdje, to ti je puljka koja nesto pojacava ili smanjuje, a ovo ovdje, e to je posebna puljka koja nesto pojacava ili smanjuje. Kad mu pocnem objasnjavati matricu krutosti samo me gleda kao budalu sta ce mu to kad kompjuter sve to sam. I onda "pajdo" dobije rezultat 15 puta visi od dopustenog, a ne zna da je zapravo sve ok.
Ali za iskat vecu platu i odbiti raditi vikendom, tu su prvi. Reforma![]()
Nije mi jasno zasto ministarstvo ne ulozi love da sihronizira bbc-eve ili national geographic i sl. emisije za djecu koje su fantasticno uradjene.
Da se i prof mogu sluziti njihovim emisijama.
Nego se kod nas yt i slicno koristi za gledanje debilizma
- Laplace
#184 Re: Štrajk prosvjetih radnika
I ja i supruga smo 100% za to. Osam sati u školi i poslije toga te škola ne zanima do sljedećeg radnog dana. To bih jedva dočekao.suspect_zero wrote: ↑19/04/2024 10:41Što se u školama ne uvede digitalno (provuci karticu) kada si došao kada otišao sa posla?Laplace wrote: ↑19/04/2024 09:45Stvar je u tome da se stranačke veze mogu mnogo pametnije iskoristiti. Na primjer, u rudniku Breza su se preko stranke zapošljavali ljudi koji i ne budu na poslu, samo se prijave i odjave a ostatak dana su s kafe na kafu. Bolje nego u školi milion puta.sumirprimus wrote: ↑19/04/2024 09:39
Sto bi vi bili izuzeti od ostatka drustva, uostalom i vi ste dio tog drustva.
U tom pravcu udaram druze profesore
Ako je sve raspad sustava sto ne bi bio i kod vas?
Imaš pripremu, ok radi je u školi....radno vrijeme 8 sati.
Ti si jedan od rijetkih koji možda nije zalutao u ovu profesiju i to mi je za poštovanja, ali rekoh rijedak primjerak.
Profesiju su vam srozali podkapacitetni (nije nizašta), preko stranke i oni koji su upali u učmalost 30-godišnjeg sistema.
Vaša strana sve svaljuje na roditelje koji su pustili da se škola brine o djeci, neodgojeni, bahati, kabadahije....(ima takvih ali nisu većina iz prostog razloga što nisu svi Šmrk i Spahović a bgm ni u stranci).
Prebacuje se sve na Ministarstvo, nije ok ovo i ono....ministri se mijenjaju ali brate Sivro vazda ostaje, kako majku mu?
Pisala sam skoro o rodici koja radi kao nastavnica, znam je čitav život i nikako mi se ne uklapa u tu profesiju jer nije nešto "luda za djecom".
Odgovor je ovakav, završila sam to jer nisam bila primljena na medicinu, morala upisati nešto radi šehidske nadoknade, pri kraju studija upozna svog budućeg muža čija mama ima štelu da je zaposle u školi.
Uda se i posao dobije 200 m do radnog mjesta.
Ona zadovoljna, njena djeca tu, posao stalan, nekada se malo smori dok pregleda kontrolne, materijal joj većinom copy/paste od prošlih godina....a flegman po prirodi, ide uvijek linijom manjeg otpora samo da je niko ne gnjavi, ne voli djecu koja joj nisu simpatična itd.
Pošaljem joj sinoć poruku na viber, rek'o tebi dobro ti ne štrajkuješ?...."štrajkujem naravno, svi trebamo štrajkovati"
![]()
I za te digitalne kartice sam. Još bolje: identifikacija otiskom prsta, da ne bude da jedan nastavnik provlači kartice za deset kolega. Mada, neki bi sjekli prste da bi bili kraće u školi.
Ono što sam ja čuo, na izbor direktora više utiče Sivro nego stranke. On opstaje iz neko grazloga. Vjerovatno dobra leđa. Uradi tu i tamo dobre stvari, izbori neka prava za nastavnike (njegova arogancija i drskost mu,valjda, pomažu da se izbori sa istim takvim u politici). Ali,poreviše ima promašaja.
Ovo posljednje - rekoh da se najviše bune oni koji najmanje rade.
Btw,ja sam upisao nastavnički fakultet tokom rata jer je tu bilo lako (legalno) naći posao. Mnogo nastavnika je tad nedostajalo. Uz to, iz prosvjetne sam porodice pa je i to uticalo. Opet, ako se zauzmem za neki posao radiću ga kako valja ili nikako.
-
sumirprimus
#185 Re: Štrajk prosvjetih radnika
ciji vam je taj sivro? vidim godinama pliva sve stilove 
-
moimoi
#186 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Hvala evildr_Evil wrote: ↑19/04/2024 11:42Nije ona rekla da on nije dosao iz reda nastavnika, nego da ne drzi casove dok je direktor, sto ce reci da moze biti direktor 20 godina da nije usao u ucionicu. Valjda moimoi misli da ima vremena da bude direktor, i za nastavu.Laplace wrote: ↑19/04/2024 11:36Za 25 godina rada u prosvjeti nisam ni došao u doticaj niti čuo za slučaj da direktor škole nije došao iz reda nastavnika. Ali, ovi koji nemaju doticaja sa obrazovanjem imaju bolje i pouzdanije informacije od nas, koji svakog dana radimo u školi.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/04/2024 10:28
Kako misliš ne predaju ništa:
Nesporazum bit ce izmedju vas, aman![]()
- Laplace
- Laplace
- Laplace
#189 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Osam sati spavanja svakog dana, godišnje 2920 sati ili 122 dana. Pošto je radno vrijeme osmosatno, to znači da ne rade još po osam sati dnevno, dakle još 122 dana. To je ukupno 244 dana ili preko osam mjeseci. Dodaj tome četiri mjeseca godišnjeg odmora, to je 12 mjeseci godišnje.last mohicans wrote: ↑19/04/2024 11:15Neka je, ima ovih pametnjakovića što bolje znaju, samo neka uskoče predavati svojoj djeci, ha jah. Kakve bljuvotine od jedne roditeljke iz razreda moje mlađe, sam jučer pročitao na viber grupi kod žene. Gluho bilo.. Komentari na klixu na članak su akademska djela sa referencama. Kakve sterotipe, lažne podatke i sl. Kud ćeš šta više ženska je pobrojala da na praznike i online nastavu ne rade cirka 30 dana, da je samo online 20 dana, a deset je, još nastavnici u ovoj školi većinom pozivom drže časove, itd. Umalo je nisam zatjerao u tri pizde mapterine.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/04/2024 09:44 U KS već se javlja problem nedostatka kadrova.
Priča mi kolega, u školi koju pohađa njegovo dijete nisu mogli naći učitelja/nastavnika razredne nastave za zamjenu bolovanja nigdje na birou u KS. Pa su reaktivirali čovjeka koji je u penziji od prošle godine.
O nastavnicima informatike, matematike, njemačkog jezika i sl. da i ne govorimo...
I što je najgore, trend je pogoršavanja situacije
Dakle, nastavnici nikako ne rade a primaju visoke plate.
-
moimoi
#190 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Izvini, ali kako dir moze znati sa cim se susrecu nastavnici ako nema doticaja sa djecom u toj skoli?
I koje to tolike poslove svakodnevno obavlja dir skole da ne moze imati barem 1-2 razreda kojima bi predavao?
- Laplace
#191 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Može zakonski osam godina. To što se neki dovijaju pa prevare sistem je čisto naš balkanski sindrom.dr_Evil wrote: ↑19/04/2024 11:42Nije ona rekla da on nije dosao iz reda nastavnika, nego da ne drzi casove dok je direktor, sto ce reci da moze biti direktor 20 godina da nije usao u ucionicu. Valjda moimoi misli da ima vremena da bude direktor, i za nastavu.Laplace wrote: ↑19/04/2024 11:36Za 25 godina rada u prosvjeti nisam ni došao u doticaj niti čuo za slučaj da direktor škole nije došao iz reda nastavnika. Ali, ovi koji nemaju doticaja sa obrazovanjem imaju bolje i pouzdanije informacije od nas, koji svakog dana radimo u školi.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/04/2024 10:28
Kako misliš ne predaju ništa:
Nesporazum bit ce izmedju vas, aman![]()
Pomoćnici rade u nastavi ako ima potrebe. Samo što ministrica ne dozvoljava imenovanje pomoćnika ni tamo gdje to pedagoški standardi predviđaju, bilo na dio norme ili na cijelu normu.
- Laplace
#192 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Imaju tu mogućnost i kod nas, ali ih ne zanima. A i engleski razumiju bolje od nastavnika (ili bi to trebali obzirom na to koliko časova engleskog prođu tokom obrazovanja).moimoi wrote: ↑19/04/2024 11:45Djeca vani ipak imaju mogucnosti da na razne nacine savladaju gradivo. Nisu svi isti.. imas vizuelnih tipova kojima je citanje lekcija nocna mora.dr_Evil wrote: ↑19/04/2024 11:18Nije ni vani sve tako sjajno. Ono sta sam imao prilike raditi sa njima zakljucak je sljedeci. Jedan mali dio izlazi fantastican poslije visokog obrazovanja, i mi sa njima se ne mozemo mjerit. Najveci dio je ispod prosjeka, da se zapitas da li su u Travniku zavrsili. Ali ovi dobri postavljaju standarde i vuku, kod nas je valjda obrnuto.
Nije mi jasno zasto ministarstvo ne ulozi love da sihronizira bbc-eve ili national geographic i sl. emisije za djecu koje su fantasticno uradjene.
- Laplace
#193 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Taj ima tako jaka leđa da bi nuklearni rat preživjeli žohari i Sivro.
- Laplace
#194 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Direktor u svojim zaduženjima ima posjete časovima redovne nastave i ostalim oblicima nastave. Osim toga, nećeš vjerovati, ali direktori mogu i komunicirati sa nastavnicima.
-
moimoi
#195 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Cemu sarkazam? Znam ja vrlo dobro da dir mogu komunicirati i moraju sa nastavnicima ali isto tako znam da uvijek imaju “miljenike” i one sa kojima se bas i ne slazu.Laplace wrote: ↑19/04/2024 12:05Direktor u svojim zaduženjima ima posjete časovima redovne nastave i ostalim oblicima nastave. Osim toga, nećeš vjerovati, ali direktori mogu i komunicirati sa nastavnicima.
E, ako ti imas dijete u skoli ili djecu koja konstantno prave probleme.. kako ces znati o kakvim tipovima i problemima se radi osim na osnovu onoga sto ti prenese nastavnik?
Kako ces znati o kakvim roditeljima se radi?
Zasto bi bilo nepojmljivo da dir skole ujedno i predaje?
-
moimoi
#196 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Koje strucne emisije za djecu imas kod nas?Laplace wrote: ↑19/04/2024 12:02Imaju tu mogućnost i kod nas, ali ih ne zanima. A i engleski razumiju bolje od nastavnika (ili bi to trebali obzirom na to koliko časova engleskog prođu tokom obrazovanja).moimoi wrote: ↑19/04/2024 11:45Djeca vani ipak imaju mogucnosti da na razne nacine savladaju gradivo. Nisu svi isti.. imas vizuelnih tipova kojima je citanje lekcija nocna mora.dr_Evil wrote: ↑19/04/2024 11:18
Nije ni vani sve tako sjajno. Ono sta sam imao prilike raditi sa njima zakljucak je sljedeci. Jedan mali dio izlazi fantastican poslije visokog obrazovanja, i mi sa njima se ne mozemo mjerit. Najveci dio je ispod prosjeka, da se zapitas da li su u Travniku zavrsili. Ali ovi dobri postavljaju standarde i vuku, kod nas je valjda obrnuto.
Nesumnjam da znaju eng bolje od nastavnika,ali je valjda poenta da znaju nase rijeci za datu materiju. Jedino ako ce ih ispitivati na eng
- Laplace
#197 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Nemaju na TV-u, ali na internetu se mogu naći izvori iz regiona, a ako tražiš na engleskomonda mnogo više.moimoi wrote: ↑19/04/2024 12:15Koje strucne emisije za djecu imas kod nas?Laplace wrote: ↑19/04/2024 12:02Imaju tu mogućnost i kod nas, ali ih ne zanima. A i engleski razumiju bolje od nastavnika (ili bi to trebali obzirom na to koliko časova engleskog prođu tokom obrazovanja).moimoi wrote: ↑19/04/2024 11:45
Djeca vani ipak imaju mogucnosti da na razne nacine savladaju gradivo. Nisu svi isti.. imas vizuelnih tipova kojima je citanje lekcija nocna mora.
Nesumnjam da znaju eng bolje od nastavnika,ali je valjda poenta da znaju nase rijeci za datu materiju. Jedino ako ce ih ispitivati na eng![]()
Primjera radi, na internetu možeš naći materijale za spremanje matematike od osnovne škole dofakulteta. Nalazio sam izvore za ispite iz matematike na fakultetima, na ex-yu jezicima,dok sam držao instrukcije studentima.
Sad, za regionom (posebno Hrvatskom) zaostajemo zbog nedostatka interesovanja i vizije prosvjetnih vlasti. Ja sam prije 20 godina išao u Pedagoški zavod Tuzla sa prijedlogom da napravim digitalni udžbenik matematike. Nikakvu podršku nisam dobio i na kraju sam odustao. Radio sam na svojoj web stranici i blogu jedno vrijeme, ali već godinama nemam vremena za to.
-
suspect_zero
#198 Re: Štrajk prosvjetih radnika
- duh_sa_sjekirom
- Laplace
#200 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Izgleda da jeste. Pade Sebija, pade i Bakir, Sivro još jaše.suspect_zero wrote: ↑19/04/2024 12:48E jeli moguće da je "jači" od Sebije, Osmice, Novalića i ostalih?