Štrajk prosvjetih radnika

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#151 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by sumirprimus »

Bloo wrote: 19/04/2024 09:39
sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:37 ne. ono ak sam portir u opstini mogo bi biti i domar jel to

ali vidim oko sebe, gledam ,slusam, pazljivo...
moj neki zakljucak, slabo placen posao za toksicnu sredinu, u kojoj iako malo radis i imas velike odmore, i ostatke dana, ne isplati se
Aha, slusas pazljivo i posmatras...nastavnika/nastavnicu Domacinstva? :D
Malo se radi, jeste.
matematike, fizike, biologije, engleskog, istorije...meni dovoljan reper :)
ono pokusavas spustiti, mejdutim ne mozes ti spustiti meni kliko moze biti nisk nastavnicka placa zar nije tako?
i tu se slazem, ljudi su vjeorvatno demotivirani.
Laplace

#152 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Laplace »

sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:37
Bloo wrote: 19/04/2024 09:34
sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:31

Zar nije tako? :D
Sta tacno nije tacno u vasim postovima?
Radio u skoli?
Kao nastavnik, ne domar?
:lol: ne. ono ak sam portir u opstini mogo bi biti i domar jel to :)

ali vidim oko sebe, gledam ,slusam, pazljivo...
moj neki zakljucak, slabo placen posao za toksicnu sredinu, u kojoj iako malo radis i imas velike odmore, i ostatke dana, ne isplati se :)
Ovo "malo radiš" je relativan pojam. Ima tu mnogo posla koji se ne vidi. Opet, uz dobru organizaciju u prvih godinu-dvije možeš značajno sebi smanjiti količinu posla u pozadini. Kao i u drugim strukama (recimo, programer koji sebi sačuva dobru bazu potprograma pa ih samo povuče u novi projekat, ili neka druga zanimanja u kojima možeš koristiti šablone koje si ranije pravio - recimo, ja projekte koje sam ranije radio iskoristim za slične,unaprijedim,prilagodim i poboljšam i sve završim mnogo brže nego da krenem od nule).
Bloo
Globalna šefica

#153 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Bloo »

sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:40 matematike, fizike, biologije, engleskog, istorije...meni dovoljan reper
ono pokusavas spustiti, mejdutim ne mozes ti spustiti meni kliko moze biti nisk nastavnicka placa zar nije tako?
:)
Nije uvijek novac problem moj sumire...
Al, kao sto si napisao, malo se radi, red je da i plata bude mala.
dvajt

#154 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by dvajt »

duh_sa_sjekirom

#155 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by duh_sa_sjekirom »

U KS već se javlja problem nedostatka kadrova.
Priča mi kolega, u školi koju pohađa njegovo dijete nisu mogli naći učitelja/nastavnika razredne nastave za zamjenu bolovanja nigdje na birou u KS. Pa su reaktivirali čovjeka koji je u penziji od prošle godine.
O nastavnicima informatike, matematike, njemačkog jezika i sl. da i ne govorimo...
I što je najgore, trend je pogoršavanja situacije
Laplace

#156 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Laplace »

sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:39
Laplace wrote: 19/04/2024 09:35

Nisu ni većina, kako se tvrdi. Preko veze se ubacuju samo oni koji nisu ni za kakav posao.
Sto bi vi bili izuzeti od ostatka drustva, uostalom i vi ste dio tog drustva.
U tom pravcu udaram druze profesore :)
Ako je sve raspad sustava sto ne bi bio i kod vas?
Stvar je u tome da se stranačke veze mogu mnogo pametnije iskoristiti. Na primjer, u rudniku Breza su se preko stranke zapošljavali ljudi koji i ne budu na poslu, samo se prijave i odjave a ostatak dana su s kafe na kafu. Bolje nego u školi milion puta.
sumirprimus

#157 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by sumirprimus »

Bloo wrote: 19/04/2024 09:43
sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:40 matematike, fizike, biologije, engleskog, istorije...meni dovoljan reper
:)
Nije uvijek novac problem moj sumire...
Al, kao sto si napisao, malo se radi, red je da i plata bude mala.
Kako nije, kad te neko handri u zdrav mozak, sve u tebi ti kaze mijenjaj sredinu, medjutim ak te dobro plati za taj handr u mozak onda se isplati, suti i trpi :D Ionako neces nikad biti astronaut i otkrivati nove svjetove haha :D

Malo ja karikiram, razumijem ja vas u potpunosti i vecinom se slazem , i tezak je to i izuzetno odgovoran posao, jer koliko jedno drustvo ulaze u obrazovanje toliok moze i ocekivati dsa mu se vrati u buducnosti, i to je sve jasn, osim u ovom dijelu gdje se ne slazem sa laplacom gdje kaze da politika nema veze sa zaposljavanjem...
sumirprimus

#158 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by sumirprimus »

Laplace wrote: 19/04/2024 09:45

Nisu ni većina, kako se tvrdi. Preko veze se ubacuju samo oni koji nisu ni za kakav posao.
Stvar je u tome da se stranačke veze mogu mnogo pametnije iskoristiti. Na primjer, u rudniku Breza su se preko stranke zapošljavali ljudi koji i ne budu na poslu, samo se prijave i odjave a ostatak dana su s kafe na kafu. Bolje nego u školi milion puta.
Nisu svi za rudinka laplas, svako nadje svoje mjesto pod nebom.
Laplace

#159 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Laplace »

duh_sa_sjekirom wrote: 19/04/2024 09:44 U KS već se javlja problem nedostatka kadrova.
Priča mi kolega, u školi koju pohađa njegovo dijete nisu mogli naći učitelja/nastavnika razredne nastave za zamjenu bolovanja nigdje na birou u KS. Pa su reaktivirali čovjeka koji je u penziji od prošle godine.
O nastavnicima informatike, matematike, njemačkog jezika i sl. da i ne govorimo...
Sve će to stranka da riješi.
Laplace

#160 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Laplace »

sumirprimus wrote: 19/04/2024 09:48

Nisu svi za rudinka laplas, svako nadje svoje mjesto pod nebom.
Ma, nisu oni u jami nego u administraciji.

Sjećam se gračaničke firme IT Computers, koja je propala zbog takvih administrativnih uhljeba. I to privatna firma.
dr_Evil

#161 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by dr_Evil »

Ogromna vecina :) cak i na staz tesko da ce se bez da neko pogura.

Pardoniram ako ste vi u KS mimo ostatka BiH, evo sve sta ja navodim da sam svjedocio je u HNK.
sumirprimus

#162 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by sumirprimus »

nije tema ali nije it zbog toga propao
duh_sa_sjekirom

#163 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Laplace wrote: 19/04/2024 09:48
duh_sa_sjekirom wrote: 19/04/2024 09:44 U KS već se javlja problem nedostatka kadrova.
Sve će to stranka da riješi.
Pa realno, stranke imaju utjecaja. Ne samo u školstvu, već i u ostalim djelatnostima
Možda sada u obrazovanju i ne toliko koliko se misli, ali ipak ima.
moimoi

#164 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by moimoi »

Koliko znam, nakon rata, svi direktori skola su bili sdaovci :D
Ne znam kakva je danas situacija.

I nikada mi jasno nece biti zasto kod nas dir skola ne predaju nista? Ljudi koji veze nemaju sa cim se susrece kolektiv.
dr_Evil

#165 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 19/04/2024 10:10 Koliko znam, nakon rata, svi direktori skola su bili sdaovci :D

I nikada mi jasno nece biti zasto kod nas dir skola ne predaju nista? Ljudi koji veze nemaju sa cim se susrece kolektiv.
Ma sta ce se promijenit, apsolutno mjesto direktora kao i svega ostalog postavlja stranka, lafo neki skolski odbori ovo ono. A kad pogledas odbor, opet stranka :)

Nekad i pogode, ima dobrih direktora i pored toga sto su stranacki. Ali jedno je sigurno, ko god dodje prvo pravi novu web stranicu, jer to je najveci problem, zna se :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#166 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Truba »

u kŠC :D mogu biti 8 godina
4x2
i obično su iz nastave
i vrate se u nastavu

biti direktor je najveće sranje što postoji
zamjeriš se svima i onda te vrate u nastavu
a 8 godina budeš konj

samo za snobove

biti doživotni direktor
eee eto je ok
moimoi

#167 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by moimoi »

U skoli gdje mi je stara radila dir valjda imao kokosi i pcele :D
Pa bi od zbornice povremeno napravio pijacu :lol:
Moja stara valjda popizdila i izderala se na njega… haman mu pocela bacati jaja :lol:
Nakon toga je ulagao enormne napore da je se rijesi… izgurala je do peMzije na kraju ali je skoro poludila.
duh_sa_sjekirom

#168 Re: Štrajk prosvjetih radnika

moimoi wrote: 19/04/2024 10:10 Koliko znam, nakon rata, svi direktori skola su bili sdaovci :D

Kako misliš ne predaju ništa:
Da pored posla direktora treba još da rade u nastavi ili da su direktori ljudi koji ne dolaze iz nastave?
moimoi

#169 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by moimoi »

duh_sa_sjekirom wrote: 19/04/2024 10:28

Da pored posla direktora treba još da rade u nastavi ili da su direktori ljudi koji ne dolaze iz nastave?
Da radi u nastavi.
duh_sa_sjekirom

#170 Re: Štrajk prosvjetih radnika

moimoi wrote: 19/04/2024 10:30

Da radi u nastavi.
Znači, i da bude direktor i da radi u nastavi?
sumirprimus

#171 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by sumirprimus »

taman da ubije 8 radnih sati danas :D
suspect_zero

#172 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by suspect_zero »

Što se u školama ne uvede digitalno (provuci karticu) kada si došao kada otišao sa posla?
Imaš pripremu, ok radi je u školi....radno vrijeme 8 sati.

Ti si jedan od rijetkih koji možda nije zalutao u ovu profesiju i to mi je za poštovanja, ali rekoh rijedak primjerak.
Profesiju su vam srozali podkapacitetni (nije nizašta), preko stranke i oni koji su upali u učmalost 30-godišnjeg sistema.

Vaša strana sve svaljuje na roditelje koji su pustili da se škola brine o djeci, neodgojeni, bahati, kabadahije....(ima takvih ali nisu većina iz prostog razloga što nisu svi Šmrk i Spahović a bgm ni u stranci).
Prebacuje se sve na Ministarstvo, nije ok ovo i ono....ministri se mijenjaju ali brate Sivro vazda ostaje, kako majku mu?

Pisala sam skoro o rodici koja radi kao nastavnica, znam je čitav život i nikako mi se ne uklapa u tu profesiju jer nije nešto "luda za djecom".
Odgovor je ovakav, završila sam to jer nisam bila primljena na medicinu, morala upisati nešto radi šehidske nadoknade, pri kraju studija upozna svog budućeg muža čija mama ima štelu da je zaposle u školi.
Uda se i posao dobije 200 m do radnog mjesta.
Ona zadovoljna, njena djeca tu, posao stalan, nekada se malo smori dok pregleda kontrolne :oops: , materijal joj većinom copy/paste od prošlih godina....a flegman po prirodi, ide uvijek linijom manjeg otpora samo da je niko ne gnjavi, ne voli djecu koja joj nisu simpatična itd.
Pošaljem joj sinoć poruku na viber, rek'o tebi dobro ti ne štrajkuješ? :D ...."štrajkujem naravno, svi trebamo štrajkovati" :oops:
duh_sa_sjekirom

#173 Re: Štrajk prosvjetih radnika

sumirprimus wrote: 19/04/2024 10:40 taman da ubije 8 radnih sati danas :D
Takoe
:D
moimoi

#174 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by moimoi »

duh_sa_sjekirom wrote: 19/04/2024 10:39
moimoi wrote: 19/04/2024 10:30

Da radi u nastavi.
Znači, i da bude direktor i da radi u nastavi?
Gdje je problem?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#175 Re: Štrajk prosvjetih radnika

Post by Truba »

moimoi wrote: 19/04/2024 09:14
Truba wrote: 19/04/2024 09:02 mora se mozak vježbat
zamisli da se ništa ne uči u školi pa svi bi sve mogli završiti
moraju neke prepreke biti
Imteresantno kako u drugim zemljama vjezbaju mozak a da ne uce napamet.

Evo recimo kako su radili u britanskoj skoli.

Jedan mjesec uce o Japanu… skoro kroz sve predmete taj mjesec Japan je zastupljena. Od geografije, istorije, likovnog..pa cak i na eng pisu haiku poeziju.
Em je djeci interesantno (a bogami i roditeljima :D)
Em mogu pokazati kreativnost… Na kraju ti puno vise ostane u glavi nego da ucis napamet lekcije koje je neko deseti napisao iz jedne jedine knjige.
Baj d vej… oni uopste nisu imali knjige.
britanci su shvatili kako se ne mogu nadmetati s nijemcima kinezima amerima u strojevima tehnologiji itd

pa su skontali da se mogu educiranjem i školama boriti i uzimati studente iz cijelog svijeta :D
Post Reply