U saopćenju, koje se dostavilo roditeljima i učenicima, navode se i zahtjevi prosvjetnih radnika, a ti su:
1. Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika,
2. Ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika,
3. Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,
4. Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.
Juče sam prisustvovao roditeljskom za svoja dva djeteta i u razgovoru učiteljica govori da asistenti koji su dodjeljeni djeci sa posebnim potrebama uopšte nemaju potrebnu naobrazbu za obavljanje tog posla i da konkretno taj posao za jedno dijete u školi gdje idu moja djeca obavlja vjeroučitelj.
Također se spomenulo i to da je učiteljima dato prostora da pišu svoje sugestije i primjedbe u vezi nedostataka i unapređenja ali da se na njih nikad niko nije oglasio ni pozitivno ni negativno, apsolutno ništa.
Štrajk traje do kraja godine, nema prava dva časa, ujutru 2 sata ja i žena kasnimo na posao, skontali smo se izostajati naizmjenično dan-dan. Ovo je veliko opterećenje i za roditelje. Nemam pojma kako nema tema o ovome.
S obzirom da sam imao kontakta sa ministarstvima znam kako rade i razmišljaju. Oni zapravo predstavljaju jedan potpuno paralelni svijet odvojen od realnosti i mimo svog svijeta, i generalno samo tjeraju svoje.