Challenger_ wrote: ↑27/11/2019 09:52
Zašto 1500 godina unazad? Zašto ne 2000 ili 3.500 godina? Jeli ovo priča ateizam vs islam ili teizam/ateizam?
Uvijek pisem 1500+, a to je iz 2 razloga - jer je to zadnja navodna objava, i drugo - jer je na ovom forumu vecina islamskih vjernika. Podrazumijevano je da se ovo sto pisem odnosi i na prethodne dvije knjige i pripadajuce religije jer je u drugoj, a i u trecoj, kao sto znamo, dosta sadrzaja identicno. Radilo se samo o prepakivanju i iznosenju istih stvari na drugi nacin, a sto je zapravo samo kozmetika.
Gojeni H wrote: ↑27/11/2019 10:22

Izvini, znam da se zezas ali i dalje ne kontam. Do mene.
Mala ispravka na boldirano … mi kao civilizovani ljudi, definisuci civilizovani kao prvo formiranje necega sto se moglo nazvati vecim naseljenim mjestima ili gradovima odnosno kada prestajemo biti nomadi/lovci-skupljaci, nastajemo/postajemo prije 9000 godina na prostoru plodnog polumjeseca (otprilike na prostoru danasnje Turske, Sirije i Iraka.
Mislim da si nas potcijenio i da su ta organizovanja, gradovi (iako se to bas nije moglo nazivati gradovima posto to nisu zaista i bili, ali se ipak radilo o organizovanim naseljenim cjelinama), i organizovani nacin zivljenja ipak nesto stariji. Recimo, Mezopotamija je imala organizovani vid zajednickog zivljenja, a ta civilizacija datira i 10.000 godina prije Djizuza, sto znaci preko 12.000 godina unazad od danas.
S druge strane, i ako pricamo o organizovanom nacinu zivljenja (a koji niposto ne iskljucuje nomadstvo, lov i sakupljanje, jer je ovaj nacin zivota prisutan i danas u mnogim dijelovima svijeta, Amazon recimo, ili Australija, ili razni dijelovi Afrike), a koji se definitivno moze vezati za razne arheoloske ruine u vidu hramova, tada je i 12.000 godina malo. A, ako cemo pravo, pa i pecinski ljudi su imali neki vid kolektivne organizacije, porodice, itd..
A kad se vec dotakoh tih prastarih hramova, kako biste objasnili cinjenicu da se na njima cesto pronalaze uklesana lica koja nisu bas ljudska...?
Kao sto znamo, mnogi prikazi necega, a sto se danas smatra legendama, folklorom itd., zapravo svoj korijen imaju u necemu stvarnom, nekom stvarnom dogadjaju i/ili licnom vidjenju ljudi nekada.
Edouard wrote: ↑27/11/2019 11:18
De reci kako glasi taj čuveni zakon vjerovatnoće, a od tih mnogih dokaza navedi barem jednog.
U zadnje vrijeme primjećujem bujnu maštu.
U konkrentom slucaju price o svemiru i kolicini objekata, zakon vjerovatnoce bi glasio - sto vise nebeskih tijela otkrivamo i mozemo izbrojati, sanse da postoje planete slicne nasoj i da na njima postoji inteligentni zivot se uvecavaju.
Ili, da ti to predstavim jednim plasticnim primjerom - ako si stavio miljeko da prokuha, vjerovatnoca da ce ti pokipiti ako si predaleko od njega u momentu pocetka kljucanja ja daleko veca nego ako si mu blizu.
A dokaza ima na izvoz. Stvar je samo naseg mentalnog sklopa i njegove otvorenosti da se ti dokazi sagledaju izvan dogmatskih utabanih shvatanja i vjerovanja. Evo samo 3, a ima ih jos gomila.
1. Egipatske piramide i pripadajuci objekti. Ni dan danas se ne zna kako su napravljene. Niko jos uvijek, cak ni s danasnjom tehnologijom, nije uspio rekreirati tacan nacin njihove gradnje, ali ni obrade onolikog kamenja alatima koje su oni tada imali. Takodjer, jos niko nije uspio shvatiti na koji nacin, kojim metodama i kojim alatima su uspjevali postici 100%-tnu preciznost uglova raznih stvari, poput onog obeliska koji i danas, hiljadama godina kasnije, stoji pod tacno 90 stepeni u odnosu na podlogu.
2. Peruanske piramide, koje su vrlo slicne egipatskim (a nalaze se na drugom kraju svijeta, a oni nikako tada nisu mogli znati niti su znali jedni za druge) po mnogim elementima, preciznost i kvalitet izrade prvenstveno. Tamo postoji granitno kamenje (najtvrdje, zar ne...) u kojem se nalaze rupe precnika 10-ak cm i duge po 1m ili vise, i koje se protezu kroz cijeli granitni blok, a unutar i usred te vece rupe postoje i dodatne manje bocne rupe koje ne izbijaju na vanjske strane bloka, sto znaci da su izbusene - iznutra.. Jos niko nije odgonetnuo za sta je to sluzilo, ali daleko intrigantnija je cinjenica da mi ni danas nemamo tehnologiju kojom bismo izbusili tako glatke rupe, jer je za to potrebna ogromna brzina rotacije najtvrdjeg moguceg sjeciva, sto bi danas bio dijamant. Mi naprosto nemamo trenutno takvu tehnologiju i alat kojim bismo to mogli izvesti i postici onakav kvalitet obrade.
3. Fenomen NLO-a, otmica, seciranja stoke, svjedocenja stotina ljudi o eksperimentima nad njima, razni implantati pronalazeni u njima za koje su analize pokazale da su od nama nepoznatih materijala, svjedocenja nekih najvisih zvanicnika nekih zemalja (bivsi kanadski ministar odbrane, ruski premijer, i zahtjevi svjetskim vladama da se ljudima konacno kaze istina o vanzemljacima i njihovom prisustvu ovdje, itd.), itd.itd.
Da, znam, sad ce sprdacina s Ancient Aliens, supljiranje o "teorijama zavjere" i sl. Ne morate, postedite me. Gornji detalji su nesto sto niko jos nije uspio objasniti, a vjerske knjige ih ni spomenule nisu, pa eto...mozda vi mozete...
Za mene, sama cinjenica da se o svemu ovome zapravo suti, da ne postoje nikakva zvanicna istrazivanja finansirana od strane najmocnijih vlada svijeta, sasvim je dovoljan dokaz da se u pozadini nesto krije.
Odlican primjer je egipatska velika sfinga, ispod koje su jos prije 5-6 godina skeniranjem utvrdili da postoji povelika prostorija, a radijskim mjerenjima je utvrdjeno postojanje odredjene radijacije kakvu stvaraju energetski uredjaji. Medjutim, ni do danas se nije pocelo sa iskopavanjem kako bi se utvrdilo sta je to. Zasto?