Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MorningStar

#1476 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

1Dante1 wrote: 27/11/2019 17:23
Pa isto i za zatvor mozes rec, ajd sad dozivotnu robiju za svaki prestup i problemi rijeseni :D a inace ljudi se sturise da reeduciraju, da to pije vode ne bi zatvori bili pretrpani :D
Upravo suprotno , zato i postoji pravni sistem koji kaznjava prema tezini djela, nema potrebe da neko ko se potukao na ulici zavrsi 40 godina u zatvoru (mozda ti je to malo tesko shvatiti)

Pogledaj malo svedsku,norvesku,finsku i tako... njihove sisteme. U Americi cu kazne drakonske i opet sta ? U Iranu ti je smrtna kazna za svercanje droge pa ide 90% svjetskog heroina preko.
allem_77

#1477 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote: 27/11/2019 14:36

Proširuje zbog toga što želimo u EU, a tamo ne možemo sa 10 ili 20 zatvorenika u jednoj prostoriji sa jednim čučavcem. Nećeš vjerovati, ali i za zatvore postoje neki standardi etike i humanizma koji se moraju ispoštovati ako želimo biti dio civilizacije.

Ne možeš čovjeka koji je ubio silovatelja djeteta, pogtovo svog, staviti u istu ćeliju sa psihopatom masovnim ubicom. Obojica su ubili, ali nisu isti. Ili kradljivca kruha od 18 godina sa povratnikom u krađe banaka od 45 godina. A kada ti je 10 ljudi u istoj prostoriji, onda su kombinacije da 18-godišnji kradljivac kruha bude u istoj ćeliji sa psihopatom masovnim ubicom ne samo moguće, nego i vjerovatne.

Za teške tjelesne povrede se ne dobije samo godina. Do godine je prekršaj, nije krivično djelo. A teške tjelesne povrede spadaju u krvična djela pa se sude po Krivičnom zakonu, ne po Zakonu o prekršajima, ili po Zakonu o upravnom postupku ili...

Ako se slučajno javi mogućnost da se dobije samo godina, onda treba mijenjati te odredbe zakona, dakle slovo, ali ne i duh pravnog postupka.
Nisi dobro savladao gradivo. Nadrobio si ovdje svega. :-)

Kapaciteti zatvora su popunjeni. Kriminal je u porastu. Zašto? Da bi država nekako riješila ovaj problem, uveli su ovo plaćanje do godinu dana, elektronski nadzor, izgradnja i proširenje zatvorskih kapaciteta..

Ti standardi koje gore pominješ su ispunjeni. Inače osuđenik tuži zatvor i dobije ih na sudu.

Član 40
U svim prostorijama u kojima borave osuđene osobe mora se osigurati zadovoljavanje zdravstvenih i higijenskih potreba, dovoljna količina zraka, svjetla, grijanja i ventilacije i sa najmanje četiri metra kvadratna, ali ne manje od deset kubnih metara prostora na svaku osuđenu osobu. U prostorijama u kojima borave osuđene osobe prozori moraju biti dovoljno veliki da omogućuju rad i čitanje pod prirodnim svjetlom u uobičajenim uvjetima, da omogućuju ulaz svježeg zraka, osim ako ne postoje klimatski uređaji, da svojim izgledom i veličinom odgovaraju standardnim prozorima. Vještačko osvjetljavanje mora odgovarati postojećim standardnim normama. Sanitarni uređaji moraju omogućiti svakoj osuđenoj osobi zadovoljavanje fizioloških potreba u čistim i pristojnim uvjetima. Svakoj osuđenoj osobi mora se omogućiti korištenje prikladnih uređaja za kupanje i tuširanje pri temperaturi koja odgovara klimatskim uvjetima i u razmacima koji omogućavaju održavanje normalne lične higijene, ali najmanje jedanput u sedmici.

Član 42
U ustanove koje ne ispunjavaju uvjete iz čl. 38. do 41. ovog zakona, ne mogu se upućivati na izdražvanje kazne zatvora osuđene osobe o čemu odlučuje federalni ministar.

Mogao bih ti ja ovdje pametovati unedogled, i argumentima pobijati ono što ti tvrdiš.
Vidim pominješ i povratnike za krađu. Vjeruj takvih je najviše. Ali kada jednom povratniku odsiječeš šaku, on će malo razmisliti hoće li ponovo ukrasti, te ostati i bez druge šake.
A tek kako bi to bio dobar psihološki efekt na druge povratnike?
Ne brini, kriminalci poznaju dobro i ZIKS i krivični zakon, bolje nego ti i ja.
1Dante1

#1478 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

MorningStar wrote: 27/11/2019 17:25
1Dante1 wrote: 27/11/2019 17:23
Pa isto i za zatvor mozes rec, ajd sad dozivotnu robiju za svaki prestup i problemi rijeseni :D a inace ljudi se sturise da reeduciraju, da to pije vode ne bi zatvori bili pretrpani :D
Upravo suprotno , zato i postoji pravni sistem koji kaznjava prema tezini djela, nema potrebe da neko ko se potukao na ulici zavrsi 40 godina u zatvoru (mozda ti je to malo tesko shvatiti)

Pogledaj malo svedsku,norvesku,finsku i tako... njihove sisteme. U Americi cu kazne drakonske i opet sta ? U Iranu ti je smrtna kazna za svercanje droge pa ide 90% svjetskog heroina preko.
Ko prica za tucu? Imas svugdje kaznu po tezini djela, o cemu pricas :D Kako mislis drakonske u Americi? Koliko znam tamo tretiraju kaznjenike humano sa zatvorskim kaznama. To za Iran ti komsinica pricala pa znas? :D
MarlboroGold

#1479 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Ne kradu ljudi samo zato što su glupi... kad bi tako bilo kriminal bi davno bio iskorijenjen ili sveden na minimum.
broj dva

#1480 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Nema pravde dok vještice ne počnemo opet na lomače.
S4mpion

#1481 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by S4mpion »

MorningStar wrote: 27/11/2019 15:58
S4mpion wrote: 27/11/2019 15:55

Hajdemo ostati u ovom vremenu, a da nam se pojavi osoba iz daleke budućnosti (cirka 1500 godina ispred nas). I tako ti dođe ta osoba koja vlada znanjima koja mi nemamo, skine SDA, HDZ, SNSD sa vlasti i zavlada masama i državom. Je li ovo vjerovatno?

Naravno da nije, toj osobi je zagarantovan prvi šaht i kamion živog kreča.
Neka podijeli sa naucnicima znanje o efikasnoj upotrebi fuzije,rjesenju za staklenicke plinove,nanotehnologije,lijekove za rak i slicno.... ne brini se.

U nazadnim drustvima da, neka ide u normalnu drzavu.
Koja normalna država će ti dozvolit' da samostalno uspostavljaš kontrolu nad masama?
Dozer

#1482 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Challenger_ wrote: 27/11/2019 09:52 Zašto 1500 godina unazad? Zašto ne 2000 ili 3.500 godina? Jeli ovo priča ateizam vs islam ili teizam/ateizam?
Uvijek pisem 1500+, a to je iz 2 razloga - jer je to zadnja navodna objava, i drugo - jer je na ovom forumu vecina islamskih vjernika. Podrazumijevano je da se ovo sto pisem odnosi i na prethodne dvije knjige i pripadajuce religije jer je u drugoj, a i u trecoj, kao sto znamo, dosta sadrzaja identicno. Radilo se samo o prepakivanju i iznosenju istih stvari na drugi nacin, a sto je zapravo samo kozmetika.
Gojeni H wrote: 27/11/2019 10:22 :? Izvini, znam da se zezas ali i dalje ne kontam. Do mene.

Mala ispravka na boldirano … mi kao civilizovani ljudi, definisuci civilizovani kao prvo formiranje necega sto se moglo nazvati vecim naseljenim mjestima ili gradovima odnosno kada prestajemo biti nomadi/lovci-skupljaci, nastajemo/postajemo prije 9000 godina na prostoru plodnog polumjeseca (otprilike na prostoru danasnje Turske, Sirije i Iraka.
Mislim da si nas potcijenio i da su ta organizovanja, gradovi (iako se to bas nije moglo nazivati gradovima posto to nisu zaista i bili, ali se ipak radilo o organizovanim naseljenim cjelinama), i organizovani nacin zivljenja ipak nesto stariji. Recimo, Mezopotamija je imala organizovani vid zajednickog zivljenja, a ta civilizacija datira i 10.000 godina prije Djizuza, sto znaci preko 12.000 godina unazad od danas.

S druge strane, i ako pricamo o organizovanom nacinu zivljenja (a koji niposto ne iskljucuje nomadstvo, lov i sakupljanje, jer je ovaj nacin zivota prisutan i danas u mnogim dijelovima svijeta, Amazon recimo, ili Australija, ili razni dijelovi Afrike), a koji se definitivno moze vezati za razne arheoloske ruine u vidu hramova, tada je i 12.000 godina malo. A, ako cemo pravo, pa i pecinski ljudi su imali neki vid kolektivne organizacije, porodice, itd..
A kad se vec dotakoh tih prastarih hramova, kako biste objasnili cinjenicu da se na njima cesto pronalaze uklesana lica koja nisu bas ljudska...?
Kao sto znamo, mnogi prikazi necega, a sto se danas smatra legendama, folklorom itd., zapravo svoj korijen imaju u necemu stvarnom, nekom stvarnom dogadjaju i/ili licnom vidjenju ljudi nekada.
Edouard wrote: 27/11/2019 11:18 De reci kako glasi taj čuveni zakon vjerovatnoće, a od tih mnogih dokaza navedi barem jednog.
U zadnje vrijeme primjećujem bujnu maštu.
U konkrentom slucaju price o svemiru i kolicini objekata, zakon vjerovatnoce bi glasio - sto vise nebeskih tijela otkrivamo i mozemo izbrojati, sanse da postoje planete slicne nasoj i da na njima postoji inteligentni zivot se uvecavaju.
Ili, da ti to predstavim jednim plasticnim primjerom - ako si stavio miljeko da prokuha, vjerovatnoca da ce ti pokipiti ako si predaleko od njega u momentu pocetka kljucanja ja daleko veca nego ako si mu blizu.

A dokaza ima na izvoz. Stvar je samo naseg mentalnog sklopa i njegove otvorenosti da se ti dokazi sagledaju izvan dogmatskih utabanih shvatanja i vjerovanja. Evo samo 3, a ima ih jos gomila.
1. Egipatske piramide i pripadajuci objekti. Ni dan danas se ne zna kako su napravljene. Niko jos uvijek, cak ni s danasnjom tehnologijom, nije uspio rekreirati tacan nacin njihove gradnje, ali ni obrade onolikog kamenja alatima koje su oni tada imali. Takodjer, jos niko nije uspio shvatiti na koji nacin, kojim metodama i kojim alatima su uspjevali postici 100%-tnu preciznost uglova raznih stvari, poput onog obeliska koji i danas, hiljadama godina kasnije, stoji pod tacno 90 stepeni u odnosu na podlogu.

2. Peruanske piramide, koje su vrlo slicne egipatskim (a nalaze se na drugom kraju svijeta, a oni nikako tada nisu mogli znati niti su znali jedni za druge) po mnogim elementima, preciznost i kvalitet izrade prvenstveno. Tamo postoji granitno kamenje (najtvrdje, zar ne...) u kojem se nalaze rupe precnika 10-ak cm i duge po 1m ili vise, i koje se protezu kroz cijeli granitni blok, a unutar i usred te vece rupe postoje i dodatne manje bocne rupe koje ne izbijaju na vanjske strane bloka, sto znaci da su izbusene - iznutra.. Jos niko nije odgonetnuo za sta je to sluzilo, ali daleko intrigantnija je cinjenica da mi ni danas nemamo tehnologiju kojom bismo izbusili tako glatke rupe, jer je za to potrebna ogromna brzina rotacije najtvrdjeg moguceg sjeciva, sto bi danas bio dijamant. Mi naprosto nemamo trenutno takvu tehnologiju i alat kojim bismo to mogli izvesti i postici onakav kvalitet obrade.

3. Fenomen NLO-a, otmica, seciranja stoke, svjedocenja stotina ljudi o eksperimentima nad njima, razni implantati pronalazeni u njima za koje su analize pokazale da su od nama nepoznatih materijala, svjedocenja nekih najvisih zvanicnika nekih zemalja (bivsi kanadski ministar odbrane, ruski premijer, i zahtjevi svjetskim vladama da se ljudima konacno kaze istina o vanzemljacima i njihovom prisustvu ovdje, itd.), itd.itd.
Da, znam, sad ce sprdacina s Ancient Aliens, supljiranje o "teorijama zavjere" i sl. Ne morate, postedite me. Gornji detalji su nesto sto niko jos nije uspio objasniti, a vjerske knjige ih ni spomenule nisu, pa eto...mozda vi mozete...
Za mene, sama cinjenica da se o svemu ovome zapravo suti, da ne postoje nikakva zvanicna istrazivanja finansirana od strane najmocnijih vlada svijeta, sasvim je dovoljan dokaz da se u pozadini nesto krije.
Odlican primjer je egipatska velika sfinga, ispod koje su jos prije 5-6 godina skeniranjem utvrdili da postoji povelika prostorija, a radijskim mjerenjima je utvrdjeno postojanje odredjene radijacije kakvu stvaraju energetski uredjaji. Medjutim, ni do danas se nije pocelo sa iskopavanjem kako bi se utvrdilo sta je to. Zasto?
allem_77

#1483 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 27/11/2019 22:42
Challenger_ wrote: 27/11/2019 09:52 Zašto 1500 godina unazad? Zašto ne 2000 ili 3.500 godina? Jeli ovo priča ateizam vs islam ili teizam/ateizam?
Uvijek pisem 1500+, a to je iz 2 razloga - jer je to zadnja navodna objava, i drugo - jer je na ovom forumu vecina islamskih vjernika. Podrazumijevano je da se ovo sto pisem odnosi i na prethodne dvije knjige i pripadajuce religije jer je u drugoj, a i u trecoj, kao sto znamo, dosta sadrzaja identicno. Radilo se samo o prepakivanju i iznosenju istih stvari na drugi nacin, a sto je zapravo samo kozmetika.
Gojeni H wrote: 27/11/2019 10:22 :? Izvini, znam da se zezas ali i dalje ne kontam. Do mene.

Mala ispravka na boldirano … mi kao civilizovani ljudi, definisuci civilizovani kao prvo formiranje necega sto se moglo nazvati vecim naseljenim mjestima ili gradovima odnosno kada prestajemo biti nomadi/lovci-skupljaci, nastajemo/postajemo prije 9000 godina na prostoru plodnog polumjeseca (otprilike na prostoru danasnje Turske, Sirije i Iraka.
Mislim da si nas potcijenio i da su ta organizovanja, gradovi (iako se to bas nije moglo nazivati gradovima posto to nisu zaista i bili, ali se ipak radilo o organizovanim naseljenim cjelinama), i organizovani nacin zivljenja ipak nesto stariji. Recimo, Mezopotamija je imala organizovani vid zajednickog zivljenja, a ta civilizacija datira i 10.000 godina prije Djizuza, sto znaci preko 12.000 godina unazad od danas.

S druge strane, i ako pricamo o organizovanom nacinu zivljenja (a koji niposto ne iskljucuje nomadstvo, lov i sakupljanje, jer je ovaj nacin zivota prisutan i danas u mnogim dijelovima svijeta, Amazon recimo, ili Australija, ili razni dijelovi Afrike), a koji se definitivno moze vezati za razne arheoloske ruine u vidu hramova, tada je i 12.000 godina malo. A, ako cemo pravo, pa i pecinski ljudi su imali neki vid kolektivne organizacije, porodice, itd..
A kad se vec dotakoh tih prastarih hramova, kako biste objasnili cinjenicu da se na njima cesto pronalaze uklesana lica koja nisu bas ljudska...?
Kao sto znamo, mnogi prikazi necega, a sto se danas smatra legendama, folklorom itd., zapravo svoj korijen imaju u necemu stvarnom, nekom stvarnom dogadjaju i/ili licnom vidjenju ljudi nekada.
Edouard wrote: 27/11/2019 11:18 De reci kako glasi taj čuveni zakon vjerovatnoće, a od tih mnogih dokaza navedi barem jednog.
U zadnje vrijeme primjećujem bujnu maštu.
U konkrentom slucaju price o svemiru i kolicini objekata, zakon vjerovatnoce bi glasio - sto vise nebeskih tijela otkrivamo i mozemo izbrojati, sanse da postoje planete slicne nasoj i da na njima postoji inteligentni zivot se uvecavaju.
Ili, da ti to predstavim jednim plasticnim primjerom - ako si stavio miljeko da prokuha, vjerovatnoca da ce ti pokipiti ako si predaleko od njega u momentu pocetka kljucanja ja daleko veca nego ako si mu blizu.

A dokaza ima na izvoz. Stvar je samo naseg mentalnog sklopa i njegove otvorenosti da se ti dokazi sagledaju izvan dogmatskih utabanih shvatanja i vjerovanja. Evo samo 3, a ima ih jos gomila.
1. Egipatske piramide i pripadajuci objekti. Ni dan danas se ne zna kako su napravljene. Niko jos uvijek, cak ni s danasnjom tehnologijom, nije uspio rekreirati tacan nacin njihove gradnje, ali ni obrade onolikog kamenja alatima koje su oni tada imali. Takodjer, jos niko nije uspio shvatiti na koji nacin, kojim metodama i kojim alatima su uspjevali postici 100%-tnu preciznost uglova raznih stvari, poput onog obeliska koji i danas, hiljadama godina kasnije, stoji pod tacno 90 stepeni u odnosu na podlogu.

2. Peruanske piramide, koje su vrlo slicne egipatskim (a nalaze se na drugom kraju svijeta, a oni nikako tada nisu mogli znati niti su znali jedni za druge) po mnogim elementima, preciznost i kvalitet izrade prvenstveno. Tamo postoji granitno kamenje (najtvrdje, zar ne...) u kojem se nalaze rupe precnika 10-ak cm i duge po 1m ili vise, i koje se protezu kroz cijeli granitni blok, a unutar i usred te vece rupe postoje i dodatne manje bocne rupe koje ne izbijaju na vanjske strane bloka, sto znaci da su izbusene - iznutra.. Jos niko nije odgonetnuo za sta je to sluzilo, ali daleko intrigantnija je cinjenica da mi ni danas nemamo tehnologiju kojom bismo izbusili tako glatke rupe, jer je za to potrebna ogromna brzina rotacije najtvrdjeg moguceg sjeciva, sto bi danas bio dijamant. Mi naprosto nemamo trenutno takvu tehnologiju i alat kojim bismo to mogli izvesti i postici onakav kvalitet obrade.

3. Fenomen NLO-a, otmica, seciranja stoke, svjedocenja stotina ljudi o eksperimentima nad njima, razni implantati pronalazeni u njima za koje su analize pokazale da su od nama nepoznatih materijala, svjedocenja nekih najvisih zvanicnika nekih zemalja (bivsi kanadski ministar odbrane, ruski premijer, i zahtjevi svjetskim vladama da se ljudima konacno kaze istina o vanzemljacima i njihovom prisustvu ovdje, itd.), itd.itd.
Da, znam, sad ce sprdacina s Ancient Aliens, supljiranje o "teorijama zavjere" i sl. Ne morate, postedite me. Gornji detalji su nesto sto niko jos nije uspio objasniti, a vjerske knjige ih ni spomenule nisu, pa eto...mozda vi mozete...
Za mene, sama cinjenica da se o svemu ovome zapravo suti, da ne postoje nikakva zvanicna istrazivanja finansirana od strane najmocnijih vlada svijeta, sasvim je dovoljan dokaz da se u pozadini nesto krije.
Odlican primjer je egipatska velika sfinga, ispod koje su jos prije 5-6 godina skeniranjem utvrdili da postoji povelika prostorija, a radijskim mjerenjima je utvrdjeno postojanje odredjene radijacije kakvu stvaraju energetski uredjaji. Medjutim, ni do danas se nije pocelo sa iskopavanjem kako bi se utvrdilo sta je to. Zasto?

http://www.islam.ba/Kuran/sura-27.html

Pročitaj ajete od 15 do 45

http://www.islam.ba/Kuran/sura-38.html

Od 34 do 40

http://www.islam.ba/Kuran/sura-34.html

Od 12 do 14

Vjerske knjige govore o sličnim stvarima, samo što ti nisi čitao.
Spominju se graditelji koji nisu ljudi, prenos teškog tereta velikom brzinom... spominje se neko ko je učio iz knjige, a bio je brži od džina. O kome je riječ, i muslimani nagađaju.
MorningStar

#1484 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

16. I Sulejman naslijedi Davuda i reče: "O ljudi, dato nam je da razumijemo ptičije glasove i svašta nam je dato; ovo je, zaista, prava blagodat!"

17. I sakupiše se Sulejmanu vojske njegove, džini, ljudi i ptice, sve četa do čete, postrojeni,

18. i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: "O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete!"

19. I on se nasmija glasno riječima njegovim i reče: "Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!"

20. I on izvrši smotru ptica, pa reče: "Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan?
Glea’j ti ovo , pricajuce ptice armije mrava cete dzina .... i ljudi vjeruju u ovo a smiju se teoriji evolucije ... :lol:
Gojeni H

#1485 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

broj dva wrote: 27/11/2019 10:58

Tako nekako ide sluzbena i siroko prihvacena verzije, mada nije sasvim sigurno da je ispravna (bez da uvlacimo u pricu ancient aliens, atlantidu i slicno)
:lol: :lol: Dobar. Necemo, ima ona tema o teorijama kome se ne gadi.

Na primjer Gobekli Tepe je mozda stariji od 10 000 BC sto bi nas natjeralo da promjenimo neka misljenja.
Ali prije postanka Civilizacija okarakterisanim poljoprivredom i stalnim naseljima uz popratni socijalni, ekonomski, tehnoloski, teoloski i ini razvoj, i dalje smo bili ljudi. Homo sapiensi. I dalje smo imali rituale vezane za smrt, i dalje smo vjerovali u nadnaravni svjet. Dakle korjeni religije su tu od praskozorja covjecanstva, ovo sadasnje je po mom skromnom misljenju samo "usavrsavanje" od prije postojecih tema i ideja.
Kao put od kamenog tocka do elektricnog auta, korak po korak...

Gobekli Tepe :thumbup:

Nisam potpuno siguran u tu teoriju bili smo bioloski jednaki 200 hiljada godina. Cekali 190 hiljada i onda odjednom nekome sinulo "mogli bi mi prestati loviti 4 sata na dan, plandovanje, sloboda, pa se okrenuti ubitacno fizicki zahtjevnom poslu obrade zemlje od zore do mraka, ishrana nula bodova, itd.
Tu neki faktor fali, jer objasnjenje o velikom broju djece je totalno netacno. Nomadi po pravilu nisu imali brojno potomstvo. ko ce nosit' toliku djecu.
Elem, lafo pametujemo …
Gojeni H

#1486 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

1Dante1 wrote: 27/11/2019 12:57
Mozemo ovako na suho nagadjat, ali mislis li da bi puno ljudi izgubilo ruku? Meni nesto govori da bi broj kradja drasticno pao :D
Nemojmo sjeci ni ruke ni glave, 21. vijek je.
Ranija teza je bila o tome da se u duhu vremena i specificnim okolnostima odredjene vrste kazne mogu i vjerovatno trebaju upotrebaljavati jer necinjenje istih sigurno, ne potencijalno, vuce mnogo vece probleme.
Gojeni H

#1487 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

broj dva wrote: 27/11/2019 19:58 Nema pravde dok vještice ne počnemo opet na lomače.
I vjestace, i vjestace, da se zene ne smatraju posebnim.
Gojeni H

#1488 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

Dozer wrote: 27/11/2019 22:42

Nisam nikoga potcijenio ali jesam pogrijesio za sto se izvinjavam.
Nije 9 hiljada godina vec od 9000 godine p.n.e., sto nam daje oko 11 hiljada godina "civilizovanog" zivljenja.

A ovo za Mezopotamiju si malo fulio, ali nema veze.

*Ovo "civilizacija" fakat tukne, ali tom se rijecju na zalost i previse sluzimo.
dedomraz

#1489 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by dedomraz »

Price o Bogu su mi bile naucno-fantasticne kao "Star Trek ili Star Wars".Uvijek sam mislio da su to nekakve budalastine,dok nisam saznao o dzinskom duhovnom svijetu i crnoj magiji.Znam dvoje ljudi koji su bili pod uticajem crne magije tj bili su obsjednuti sa dzinima.Dzin se na engleskom pise jinn i opisan je u Kur'anu.Znam neke ljude koje znaju druge ljude koji su bili pod uticajem dzina.Mogu biti dobri i losi.Moja stara je iz neznanja otisla davno jednom "hodzi" koji je ustari bio sihirbaz(crni mag).Oni te pitaju za ime majke datum rodjenja i grad u kome si se rodio,po tome se mogu lako prepoznati.Rekao je mojoj staroj da kradem pare od njih i trosim na igre na srecu i jos neke druge stvari.Uzimao sam pare i trosio na poker aparatima.To nikada nikom nisam rekao i NEMOGUCE je to bilo saznati.Godinama sam se pitao kako je to mogao znati dok nisam pocitao knjigu egzorciste "Kur'ansska hamajlija".Evo sta je on napisao.

"Ovakvi ljudi, navodni "ljecnici", su u stvari sihirbazi, koji suradjuju sa dzinnima, pa im dzinni prenose informacije, koje obicni smrtnici ne mogu znati. Zatim, svaki covjek, od svog rodjenja dobija jednog pratioca dzinna-sejtana (zvani Karin), koji prati insna i nagovara ga da cini zlo. Onda sihirbaz, kada mu covjek dodje radi ljecenja, stupi u kontakt sa covjekovim pratiocom dzinom "Karinom", i onda mu taj dzin prenosi dogadjaje iz zivota covjeka kojeg sljedi. Naravno, to djeluje na ljude, sto ovi sarlatani visestruko koriste.ZNAJTE da veliki broj onih koji govore da lijece od sihra, da ti ljudi upravo rade sa sihrom, da su to sihrbazi ili lopovi i prevaranti, koji vam sa svojim prijateljima dzinnima sejtanima zele neko zlo ili zele doci do vaseg imetka. NE IDITE I NE KONTAKTIRAJTE ljude koji vas pitaju za ime oca, majke, datum vaseg rodjenja i sl. DOBRO SE RASPITAJTE kad cujete da se neki covjek bavi lijecenjem Kur'anom, prije nego sto mu odete, da li on to radi na ispravan nacin, jer puno je manji broj onih koji to rade ispravno i iskreno od onih koji to rade pogresno i sa zlom namjerom. Ne radi se ovdje o nikakvom carobnjaku, nego o najobicnijem sihrbazu-lopovu koji suradjuje sa dzinnima, a koji imaju veliku moc brzine kretanja, pa prenose svom "kompanjonu" potrebne informacije, sto u ocima kod obicnog i neupucenog svijeta stvara sliku da taj covjek ima posebnu moc. Ne radi se ovdje o nikakvom carobnjaku, nego o najobicnijem sihrbazu-lopovu koji suradjuje sa dzinnima, a koji imaju veliku moc brzine kretanja, pa prenose svom "kompanjonu" potrebne informacije, sto u ocima kod obicnog i neupucenog svijeta stvara sliku da taj covjek ima posebnu moc. Sigurno ste i sami puno puta culi od ljudi da su bili kod "lijecnika", koji su imali takve sposobnosti da su im se listovi u knjigama sami prevrcali i da su onome koji je dosao da se lijeci, govorili njegovu zivotnu situaciju, a da taj oboljeli nije ni rijeci prozborio. Ili reknu ljudima da boluju od sihra, i to tacno od koje vrste sihra, a da uopste nisu nista ucili nad ljudima. Kao sto rekosmo, radi se o obicnim smrtnicima koji su kao i svi drugi ljudi, koji ne mogu vidjeti kroz zid, niti mogu vidjeti proslost niti buducnost, ali to su ljudi koji su ucinili strasne stvari i velike grijehe pa su na taj nacin stupili u kontakt sa dzinnima, pa im dzinni prenose informacije koje su nedostupne obicnim smrtnicima."

Dzine koriste i madjionicari za svoje trkove.Pogledajte na primjer Dynamo.Da bi istjerali dzina ucaci rukje govore djelove iz Kur'ana koji govore o kazni koja ceka dzine i to im se ne dopada,pa moraju izaci.To je jedan od najboljih dokaza o postojanju Stvoritelja,jer dzini nece izaci ako im citas Oslobodjenje i Dnevni avaz. :) Znam da sve zvci nevjerovatno,ali trebati procitati ove dvije knjge koje su memoari dvojice egzorcista na ovom linku.Nisam se promijenio da idem u dzamiji i sl ali sada vjerujem i ima jos nekih drugih stvari o kojima cu jednom napisati.

https://mega.nz/#F!Yw9G1QoS!ZFzGHnGmRGPPpDpZtaKo5Q

https://www.youtube.com/watch?v=JFlyFALiP2k&t=22s
1Dante1

#1490 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

Gojeni H wrote: 28/11/2019 07:37
1Dante1 wrote: 27/11/2019 12:57
Mozemo ovako na suho nagadjat, ali mislis li da bi puno ljudi izgubilo ruku? Meni nesto govori da bi broj kradja drasticno pao :D
Nemojmo sjeci ni ruke ni glave, 21. vijek je.
Ranija teza je bila o tome da se u duhu vremena i specificnim okolnostima odredjene vrste kazne mogu i vjerovatno trebaju upotrebaljavati jer necinjenje istih sigurno, ne potencijalno, vuce mnogo vece probleme.
Naravno, slazem se. Vise sam htio pokazat da takva kazna nije tako besmislena ko sto on tvrdi.
Dozer

#1491 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 28/11/2019 01:21 http://www.islam.ba/Kuran/sura-27.html

Pročitaj ajete od 15 do 45

http://www.islam.ba/Kuran/sura-38.html

Od 34 do 40

http://www.islam.ba/Kuran/sura-34.html

Od 12 do 14

Vjerske knjige govore o sličnim stvarima, samo što ti nisi čitao.
Spominju se graditelji koji nisu ljudi, prenos teškog tereta velikom brzinom... spominje se neko ko je učio iz knjige, a bio je brži od džina. O kome je riječ, i muslimani nagađaju.
Majka mu stara, ja vec X puta rekao da sam procitao i Bibliju i Kur'an (za razliku od mnogih "vjernika" koji svemu tome ni prisli nisu, osim sto to drze na nekoj polici u kuci, gdje sakuplja prasinu).
Sta mislis, zasto stalno ponavljam da stvari koje pisu u vjerskim knjigama povlace i stvari koje i te kako ukazuju na postojanje vanzemaljske inteligencije?
Kad vas upitam zasto se u tim knjigama bog cesto spominje u mnozini, vi mi odgovorite da je to radi ondasnjeg nacina govora i oslovljavanja, kraljevi, ovo, ono.... Da li je zaista to, ili se, ipak, radi o stvarnoj mnozini, a sto bi direktno ukazalo i na to ko je ovdje "spustio" svete knjige, na koji nacin i zasto?

A, da li si ti procitao ikad ovo: Lacerta dokument
Mozda postane jasno ko, sta, kada, kako, zasto, sta slijedi...a mozda se razjasne i neke stvari poput dzinna, meleka, dzenneta, dzehennema, itd...

Edit:
I nastade tisina u trajanju od skoro 4h... :D
MarlboroGold

#1492 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Imaju ljudi posla. Nemaju kad čitati ponjave :mrgreen:
MarlboroGold

#1493 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

MorningStar wrote: 28/11/2019 01:56
16. I Sulejman naslijedi Davuda i reče: "O ljudi, dato nam je da razumijemo ptičije glasove i svašta nam je dato; ovo je, zaista, prava blagodat!"

17. I sakupiše se Sulejmanu vojske njegove, džini, ljudi i ptice, sve četa do čete, postrojeni,

18. i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: "O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete!"

19. I on se nasmija glasno riječima njegovim i reče: "Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati tvojoj, koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da činim dobra djela na zadovoljstvo tvoje, i uvedi me, milošću Svojom, među dobre robove Svoje!"

20. I on izvrši smotru ptica, pa reče: "Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan?
Glea’j ti ovo , pricajuce ptice armije mrava cete dzina .... i ljudi vjeruju u ovo a smiju se teoriji evolucije ... :lol:
Ma nisi ti to dobro shvatio vezano za ptice i mrave... dobićeš ovakav odgovor :mrgreen:
Sara03

#1494 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

MarlboroGold wrote: 26/11/2019 22:10 Koliko vas misli da je zemljotres njegova opomena? :)
Jašta, neg' opomena, sinko moj...
broj dva

#1495 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Sara03 wrote: 28/11/2019 15:51
MarlboroGold wrote: 26/11/2019 22:10 Koliko vas misli da je zemljotres njegova opomena? :)
Jašta, neg' opomena, sinko moj...

I to radi Farme i reality show a manjim djelom radi šiša kafića.
MorningStar

#1497 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

allem_77 wrote: 28/11/2019 16:22
MorningStar wrote: 28/11/2019 01:56
armije mrava
https://akos.ba/pogledajte-najvecu-doli ... -naucnike/
Armije pricajucih mrava, sve sa komandantom koji im kaze da udju u kuce jer prolazi sulejmanova vojska :lol:
Dozer

#1498 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Aleme, procita li...? Imas li ikakav komentar?
dedomraz

#1499 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by dedomraz »

Prijateljica od moje stare pocela je iznenada imati nocne more ,sanjala je svog mrtvog oca kako je ganja po groblju.To je sanjala svku noc bilo je strah zaspati,pocela je da ludi.Onda je jedna zena odvela kod ucaca rukje.Nakon toga je bila normalna.To joj je napravila stara od njenog muza koja je mrzila.Po Dozerovoj prici nije bila obsjednuta dzinom nego sa nekakvim vanzemaljcem kao ET.Postoje vanzemaljci evo kanadskog bivseg ministra odbrane sta govori.Paul Hellyer

Hakiz

#1500 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Kupujem elektrošoker.

Hitno.
Post Reply