STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
detroit-mercy

#2401 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

megaman4 wrote: 12/12/2019 16:47
Dozer wrote: 12/12/2019 16:39
Sanjarko wrote: 12/12/2019 16:09 Ma znam @Dozer gradzani i drzavljanin sta je itd.

Samo kazem da za vrijeme Jugoslavije su sa sela ljudi imali manje i bili ugrozeniji vecinom. Sad modernizacija itd., popravila zivot ljudi na selu pa zato mozda oni ni ne pamte bas po najboljem Jugoslaviju dok ljudi iz gradova pamte.

Zenica je drmala prilicno tada sto se tice dosta toga za vrijeme Jugoslavije. Mnogi drugi gradovi isto tako.

Sad su oronuli pravo. Grohnuli pravo.

Kazem ne zelim nikog uvrijediti itd. Samo to sam zapazio. Mozda mi zapazanje nije ispravno. Mozda grijesim.
Ako zanemarimo tehnoloski napredak, koji je globalna stvar, ja mislim da je selo zivjelo bolje onda nego danas. Posstojale su zadruge koje su radile daleko bolji posao nego je to danas slucaj, a seljaci su imali povrat za svoj trud i rad.
Danas je to sve bukvalno propalo. Rijetka su sela koja danas zive od svog rada kako je to nekada bilo.
Urbanizacija je uvijek postojala, i ljudi su sa sela uvijek odlazili u grad. Ali, danas je taj trend maksimiziran. To uzri=okuje da je sve manje prirodne hrane, a sve vise vjestacke. Uostalom ,razne bolesti su nam dokaz ovoga, krenuvsi od karcinoma...
Danas se poceo desavati suprotan proces a to je Grad - Selo. Polako ljudi se pomalo vracaju na sela, ne u velikoj mjeri, ali je krenulo.

U gradovima sve manje fabrika, a sve vise siromaštva. U Sarajevu ima barem 40% ljudi koji jedva kraj s krajem sastavljaju.

Sarajevo je propalo kada je propalo selo u njegovoj okolini. Sela hrane Gradove. Tako je bilo i sa Sarajevom prije rata. Zato je zivot bio mnogo kvalitetniji nego danas.

Bez jakog sela, nema ni jakih gradova.
Nigdje veze, samo se zavrsava proces koji je vec odavno zavrsen u evropskim zemljama. Sela nestaju, udio poljoprivrednog stanovnistva se smanje i td.
Ne znam odakle ti ta ideja da se polako ljudi vracaju iz grada na selo :-) na jednog koji se vrati na selo stotina ode ili u grad ili u Njemacku :skoljka: .
hAZNADAR

#2402 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 12/12/2019 16:52
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 16:35 Znam da tebi tako izgledam. U tvom svijetu postoje neprijatelji, ili blaze receno nesto lose kod nekih vjera, etnosa, boravista,... pa zato tvoj mozak ne mzoe skontati da neko postuje Islam iako nije vjernik, da je neko i Bosanac i Bosnjak sto nije u sukobu, i da u ovoj ovdje raspravi kada kritikuje jugo zablude nije u nekoj drugoj krajnosti. Ti nemas pojma ni sta je prava tolerancija, sta argumentovana diskusija,... Zato se i nemoj truditi da to shvatis jer ne mozes i drzi se svog tabora koji nezna nista drugo no pljuvati drugacije.

A po cemu je Juga specificna - trebam li opet crtati da je to bio jednopartijski socijalizam. Sistem koji nigdje nije uspio, osptao,.. osim silom pa lijepo izbaci krize u drugim zemljama u ovoj prici. Tebi je velis bilo dobro, ako ako... bas fino,... i za sebe i pricaj.
Na ovu gomilu gluposti, jer nema druge rijeci kako da se nazove ovo bulaznjenje, sve sto cu ti odgovoriti jeste - O mojoj toleranciji pitaj moju zenu i Kur'an koji stoji na polici dnevnoj sobi.
Haj' zdra'o.

P.S. Fakat bi ljudi trebali svoje frustracije lijeciti na neki drugi nacin, a ne na internet forumima...
Tolerancija nije specijalno jednu vjeru naznacavati kao sinonim za okupaciju i rezultt loseg karaktera predaka, tolerancija nije samo jednu narodnoslovnu imenicu prikazivati kao turcizam, a sta mislis o dijaspori te necu ni pitati.

Ja vidis ni za jedan narod ovdje nebi ni pomislio takvo nesto, niti za jednu vjeru,...
detroit-mercy

#2403 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

MorningStar wrote: 12/12/2019 16:24
Hank Paldum wrote: 12/12/2019 16:00
Point. wrote: 12/12/2019 12:35 Ono zlo koje je isplivalo početkom 90tih na žalost Titina plemenita ideja nije pobijedila
Ovo je jedan od glavnih razloga šta mi smeta na Jugoslaviji.
Sa jedne strane strane imaš bratstvo i jedinstvo, sloga i mir što je se održavalo pendrekom i diktaturom a sa druge strane su izjave jednog nemoćnog starca "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog".
Bure baruta, vremenska bomba, Jasenovac, mitovi o zlim Turcima i ostali primjeri koji su doprinjeli napetoj situaciji, za takvu ozbiljnu uniju si trebao imati jak ustav kao čelik a ne da rok trajanja jedne ogromne države ovisi samo o dužini života jedne osobe, znači " Poslije mene potop".
Nije prdonja organizovao dječiji rođendan pa da mu plemenita ideja nije pobijedila nego je sastavio nakaradnu uniju čija je nakaradnost olakšala da bi se lakše ostvarila klanja.
Što tako nije bio plemenit u driugim srtvarima pa bi se možda demokratski neke stvari mogle dogovoriti pa bi razlaz prošao bez toliko mrtvih.
Plemenita mu ideja nije uspjela, suza sizu stiže :oops:
Eto vidis u dosta stvari se slazemo :-D Trebalo je to mnogo jace, centralizovati drzavu , jak ustav , pritisnuti nacionaliste mnogo jace.... izbrisati te etnicke porive.
Tito sa svim metodam prisile i autoriteta je bio svjestan da se jacanjem centralizacije slabi drzava a ti bi jacao pendrekom i tenkovima :-).
Nabijem na kurac tu Jugoslaviju koja je trebala da opstane na pendercima i tenkovima :-)
oaza85

#2404 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

Ljudima nedostaju tenkovi i pendrek.
Vise tenkova i pendreka.
Nevjerovatno.
MorningStar

#2405 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

detroit-mercy wrote: 12/12/2019 17:16
Tito sa svim metodam prisile i autoriteta je bio svjestan da se jacanjem centralizacije slabi drzava a ti bi jacao pendrekom i tenkovima :-).
Nabijem na kurac tu Jugoslaviju koja je trebala da opstane na pendercima i tenkovima :-)
Ukidanje Srpsko-hrvatskog jezika - sad je jugoslovenski jezik, ukidanje republika - sad su provincije , ukidanje narodnosti - sad smo jugosloveni :D ko je protiv mars napolje :D Religije kuci cuvajte od budizma,grckog panteona do ne znam cega / vani ne mere.tako jedno 100 godina uz kvalitetan rad obavjestajnih agencija i propisno skolstvo i historiju et voila eto drzave juznih slavena :wink:
detroit-mercy

#2406 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 12/12/2019 11:42
daddy-kool wrote: 12/12/2019 11:23
madner wrote: 12/12/2019 10:55 Pa jeste, impresivnije je za najzadnijiu zemlju Evrope da dodje do nivoa 1980 nego za Njemacku da se digne na svoj nivo. Samo sto ljudi nikako da shvate gdje smo bili 1939 ili 1945. Albanija 1989 je visoko razvijena zemlja naspram toga.
Napredak je bio evidentan, ali su i druge države sa stabilom vlasti imale solidan ekonomski rast.
Not great not terrible.
1939 je u Evropi mrtva trka izmedju Jugoslavije i Rumunije o tome ko je najsiromasnija zemlja. (Rumuni sa GDP po glavi od oko 800, Jugosloveni oko 1000, Bugari oko 3000!)
1980

Govorio sam vec ranije o ovome ali mislim da je nekad slika ubjedljivija:
Image

1980te, vise je zamalja iza nego ispred Jugoslavije. Jos upecatljivije, najrazvijeniji djelovi prestizu Spaniju i Portugal.
Na ovoj karti nema zemlje koja je poboljsala vise svoj rang u tom periodu.

Ne treba nista idealizirati, ali ni pljuvati bez razloga. Komunisticko razdobolje je bilo najproduktivnije u ekonomskom smislu za ove prostore.
Zasto su Spanija i Portugal prikazani kao jedna cjelina a Juga iscjepkana na regije :mrgreen:. Sta ti to onda govori :mrgreen: .
MorningStar

#2407 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

oaza85 wrote: 12/12/2019 17:19 Ljudima nedostaju tenkovi i pendrek.
Vise tenkova i pendreka.
Nevjerovatno.
Dobijas ti i sad dozu, pitaj one borce sto su dobili po ledjima ili one sto im se smece istresa oko kuca i tako dalje.
Sanjarko

#2408 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

Ako zanemarimo tehnoloski napredak, koji je globalna stvar, ja mislim da je selo zivjelo bolje onda nego danas. Posstojale su zadruge koje su radile daleko bolji posao nego je to danas slucaj, a seljaci su imali povrat za svoj trud i rad.
Danas je to sve bukvalno propalo. Rijetka su sela koja danas zive od svog rada kako je to nekada bilo.
Urbanizacija je uvijek postojala, i ljudi su sa sela uvijek odlazili u grad. Ali, danas je taj trend maksimiziran. To uzri=okuje da je sve manje prirodne hrane, a sve vise vjestacke. Uostalom ,razne bolesti su nam dokaz ovoga, krenuvsi od karcinoma...
Dobro i to sto kazes stoji. A za pad zadruga je poratna vlast mozda kriva.

Ne znam. Ja samo kazem sta sam primjetio. Mozda mi je zapazanje pogresno.

Nekako meni ipak se cini da je se obrnula situacija, u odnosu Grad-Selo. Pa da sa sela ljudi manje po dobru Jugoslaviju mozda pamte.

Ipak kad se sve vagne na tas, mislim da je daleko bolja, jaca itd., bila Jugoslavija u odnosu na ove sad drzave nastale raspadom iste.

A da je imala puno mana i to stoji.

Ja je jb-ga nepamtim, ali vidim po slikama itd. Imalo se prije vise itd.

Odrzavalo se itd. Nije ko sad, te u dubiozi ZE trans, te Celik, te oronule fasade na zgradama itd.

Iako nije bas ni sad sve crnjak. Ulozilo je se u puteve itd. Iako ima i tu pogreski.
detroit-mercy

#2409 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

MorningStar wrote: 12/12/2019 17:20
Ukidanje Srpsko-hrvatskog jezika - sad je jugoslovenski jezik, ukidanje republika - sad su provincije , ukidanje narodnosti - sad smo jugosloveni :D ko je protiv mars napolje :D Religije kuci cuvajte od budizma,grckog panteona do ne znam cega / vani ne mere.tako jedno 100 godina uz kvalitetan rad obavjestajnih agencija i propisno skolstvo i historiju et voila eto drzave juznih slavena :wink:
Ti izgleda zamisljas Jugu kao S-H uniju, gdje su tu Slovenci, Makedonci, Albanci, Madjari :-). To bi Slovencima i Makedoncima nametnuo jezik koji nije njihov.
Zar su pobude da se ocuva nesto sto se zove Juga jace od prava naroda :-), dajte molim vas ne bulaznite :-) .
madner

#2410 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

detroit-mercy wrote: 12/12/2019 17:21
daddy-kool wrote: 12/12/2019 11:23

Napredak je bio evidentan, ali su i druge države sa stabilom vlasti imale solidan ekonomski rast.
Not great not terrible.
1939 je u Evropi mrtva trka izmedju Jugoslavije i Rumunije o tome ko je najsiromasnija zemlja. (Rumuni sa GDP po glavi od oko 800, Jugosloveni oko 1000, Bugari oko 3000!)
1980

Image

1980te, vise je zamalja iza nego ispred Jugoslavije. Jos upecatljivije, najrazvijeniji djelovi prestizu Spaniju i Portugal.

Ne treba nista idealizirati, ali ni pljuvati bez razloga. Komunisticko razdobolje je bilo najproduktivnije u ekonomskom smislu za ove prostore.
Zasto su Spanija i Portugal prikazani kao jedna cjelina a Juga iscjepkana na regije :mrgreen:. Sta ti to onda govori :mrgreen: .
Da se nisu raspali? Vidis da grafika ide do 2000, shodno tome su i podaci tako podjeljeni. :D

Nije poenta da li ima regija u Spaniji (u Portugalu nema) koja je ispred Slovenije, nego gdje smo bili 1890 a gdje 1980.
MorningStar

#2411 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Sanjarko wrote: 12/12/2019 17:22
Dobro i to sto kazes stoji. A za pad zadruga je poratna vlast mozda kriva.

Ne znam. Ja samo kazem sta sam primjetio. Mozda mi je zapazanje pogresno.

Nekako meni ipak se cini da je se obrnula situacija, u odnosu Grad-Selo. Pa da sa sela ljudi manje po dobru Jugoslaviju mozda pamte.

Ipak kad se sve vagne na tas, mislim da je daleko bolja, jaca itd., bila Jugoslavija u odnosu na ove sad drzave nastale raspadom iste.

A da je imala puno mana i to stoji.

Ja je jb-ga nepamtim, ali vidim po slikama itd. Imalo se prije vise itd.

Odrzavalo se itd. Nije ko sad, te u dubiozi ZE trans, te Celik, te oronule fasade na zgradama itd.

Iako nije bas ni sad sve crnjak. Ulozilo je se u puteve itd. Iako ima i tu pogreski.
Kako ti sada zivis sanjarko a kako si zivio ?
oaza85

#2412 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

MorningStar wrote: 12/12/2019 17:20
Nema sta, zaista genijalno.
MorningStar

#2413 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

detroit-mercy wrote: 12/12/2019 17:25
Ti izgleda zamisljas Jugu kao S-H uniju, gdje su tu Slovenci, Makedonci, Albanci, Madjari :-). To bi Slovencima i Makedoncima nametnuo jezik koji nije njihov.
Zar su pobude da se ocuva nesto sto se zove Juga jace od prava naroda :-), dajte molim vas ne bulaznite :-) .
Znali su oni ionako srpsko-hrvatski. Promjenimo ime i svima odgovara. :D Jeste jace od prava plemena, jedan narod juzni slaveni - plemena pod tepih. Samo pajserom :D
oaza85

#2414 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

MorningStar wrote: 12/12/2019 17:27
detroit-mercy wrote: 12/12/2019 17:25
Znali su oni ionako srpsko-hrvatski. Promjenimo ime i svima odgovara. :D Jeste jace od prava plemena, jedan narod juzni slaveni - plemena pod tepih. Samo pajserom :D
Ein volk, ein firer, ein reich.

Reci da se zajebajes?
MorningStar

#2415 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

oaza85 wrote: 12/12/2019 17:28

Reci da se zajebajes?
Exactly al bez da genocidisemo ili otimamo tudje :wink:

PS: Naravno da napomenem, bilo proslo nazalost - vjerovatno posljednja sansa za jedinstvo juznih slavena je propala. Sada nam predstoji sudbina vazalstva i sisanja raznih tudjih.... interesa :D sve to dok zivimo u modernom feudalizmu. Bilo proslo gotovo... uzivajmo sada :oops:
Last edited by MorningStar on 12/12/2019 17:31, edited 1 time in total.
oaza85

#2416 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

MorningStar wrote: 12/12/2019 17:29

Reci da se zajebajes?
Strasno.
MorningStar

#2417 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

oaza85 wrote: 12/12/2019 17:30
MorningStar wrote: 12/12/2019 17:29

Reci da se zajebajes?
Strasno.
Sta je strasno de pojasni ?
megaman4

#2418 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by megaman4 »

@detroit - mercy

Cuj nestaju sela?

Zivio sam u Njemačkoj gdje su sela osnov razvoja Njemačke, mislim na agrar i poljoprivredu.

60% budžeta Njemačke otpada na agrar i selo. Skoro sva su im polja pod poljoprivrednim kulturama, dok je kod nas suprotno.

Nije istina da nestaju, nego sve vise ljudi koji imaju novce se sele u sela zbog mirnog zivota i manje stresa i sekiracije, dok u gradovima se samo radi a nakon posla se ide nazad na selo.

U stanovima zive ljudi koji nemaju mogućnosti kupiti parce zemlje, jer nemaju novca.

Sve studije govore da ce u budućnosti siromašni zivjeli u gradskim četvrtima a bogati ce zivjeli van gradova.
oaza85

#2419 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

MorningStar wrote: 12/12/2019 17:31 Sta je strasno de pojasni ?
Strasno je to sto ti takve budalastine uopste padaju na pamet.
Iza svake diktature kakvu predlazes ostajalo je more mrtvih i unesrecenih, od toga se bjezalo glavom bez obzira.
Koliko imas godina?
detroit-mercy

#2420 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

madner wrote: 12/12/2019 17:25
detroit-mercy wrote: 12/12/2019 17:21

1980

Image

Da se nisu raspali? Vidis da grafika ide do 2000, shodno tome su i podaci tako podjeljeni. :D

Nije poenta da li ima regija u Spaniji (u Portugalu nema) koja je ispred Slovenije, nego gdje smo bili 1890 a gdje 1980.
I 1890 Slovenija je kao i danas bila vjerovatno u par sa tim regijama a Kosovo, Makedonija, BiH gdje i danas. Isto tako, historijske okolnosti su se promijenile, biti na rubu carstva koje je na zalasku i u konstantnim ratovima sa susjedima i nije neka pljacka :mrgreen:.
I slazem se da je Juga u tom razdoblju imala fin ekonomski rast ali taj rast treba gledati i kao posljedicu opsteg rasta u svijetu/Evropi kao i specificnog geo politickog polozaja Juge u tadasnjoj blokovskoj podjeli. Mislim da je slika tog rasta dosta kompleksnija nego sto se prikazuje.
Sanjarko

#2421 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

MorningStar wrote: 12/12/2019 17:25
Za vrijeme Jugoslavije smo bili srednji stalez. Imali smo. Sad smo sirotinja. Dosta toga za vrijeme privatizacije i rata opljackano. Ne od strane agresora, nego od domacih.

Imali smo i tuzbu dobijenu na sudu na koju nije bilo pravo zalbe ali ipak ponistena.

Radi svih problema nismo mogli da ganjamo i ostvarimo prava razna. Ni dalje nemozemo.

Ja obolio i bolestan nemogu nikakvo pravo na neko primanje da ostvarim.

Trenutno to nemogu. Mozda se promjeni. Snalazimo se tj., stara se snalazi. Da nema nje ne znam sta bi bilo sa mnom.
MorningStar

#2422 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

oaza85 wrote: 12/12/2019 17:36

Strasno je to sto ti takve budalastine uopste padaju na pamet.
Iza svake diktature kakvu predlazes ostajalo je more mrtvih i unesrecenih, od toga se bjezalo glavom bez obzira.
Koliko imas godina?
Bogami koliko se ja sjecam kod nas je demokratija donijela rijeke krvi,logore i tako. A o bjezaniji mozes da pogledas posljednih par godina.

Tlideset cetli :D
MorningStar

#2423 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Sanjarko wrote: 12/12/2019 17:37
MorningStar wrote: 12/12/2019 17:25
Za vrijeme Jugoslavije smo bili srednji stalez. Imali smo. Sad smo sirotinja. Dosta toga za vrijeme privatizacije i rata opljackano. Ne od strane agresora, nego od domacih.

Imali smo i tuzbu dobijenu na sudu na koju nije bilo pravo zalbe ali ipak ponistena.

Radi svih problema nismo mogli da ganjamo i ostvarimo prava razna. Ni dalje nemozemo.

Ja obolio i bolestan nemogu nikakvo pravo na neko primanje da ostvarim.

Trenutno to nemogu. Mozda se promjeni. Snalazimo se tj., stara se snalazi. Da nema nje ne znam sta bi bilo sa mnom.
Poslusaj onda ove - samo lijepo da ti objasne da je juga bila propast,nisi imao sta da jedes, tukli te kad krenes u mejtef i tako - a sad ti je dobro. Kada ti objasne onda ces skontati da ti je sada zapravo bolje - mozes i argete namazat na hljeb.
detroit-mercy

#2424 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

megaman4 wrote: 12/12/2019 17:35 @detroit - mercy

Cuj nestaju sela?

Zivio sam u Njemačkoj gdje su sela osnov razvoja Njemačke, mislim na agrar i poljoprivredu.

60% budžeta Njemačke otpada na agrar i selo. Skoro sva su im polja pod poljoprivrednim kulturama, dok je kod nas suprotno.

Nije istina da nestaju, nego sve vise ljudi koji imaju novce se sele u sela zbog mirnog zivota i manje stresa i sekiracije, dok u gradovima se samo radi a nakon posla se ide nazad na selo.

U stanovima zive ljudi koji nemaju mogućnosti kupiti parce zemlje, jer nemaju novca.

Sve studije govore da ce u budućnosti siromašni zivjeli u gradskim četvrtima a bogati ce zivjeli van gradova.
Jedno je raditi u banci i sjeti u BMW pa nakon posla u banci u centru frankfurta ici zivjeti u neko malo mjesto pored Frankfurta a drugo je baviti se poljopprivredom i zivjeti na selu od toga. Ucesce poljoprivrednog stanovnistva u ukupnom stanovnistvu Svapske je oko 2%.
A to sto se bogati sele negdje, to uopste nije prava slika drustva. Na kraju pogledaj koliko ljudi u Njemackoj zivi u selima a koliko u gradovima.
ljevoruki

#2425 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by ljevoruki »

O bivsoj YU mislim isto sto je i ona mislila o meni - sve najgore.
Locked