Nigdje veze, samo se zavrsava proces koji je vec odavno zavrsen u evropskim zemljama. Sela nestaju, udio poljoprivrednog stanovnistva se smanje i td.megaman4 wrote: ↑12/12/2019 16:47Danas se poceo desavati suprotan proces a to je Grad - Selo. Polako ljudi se pomalo vracaju na sela, ne u velikoj mjeri, ali je krenulo.Dozer wrote: ↑12/12/2019 16:39Ako zanemarimo tehnoloski napredak, koji je globalna stvar, ja mislim da je selo zivjelo bolje onda nego danas. Posstojale su zadruge koje su radile daleko bolji posao nego je to danas slucaj, a seljaci su imali povrat za svoj trud i rad.Sanjarko wrote: ↑12/12/2019 16:09 Ma znam @Dozer gradzani i drzavljanin sta je itd.
Samo kazem da za vrijeme Jugoslavije su sa sela ljudi imali manje i bili ugrozeniji vecinom. Sad modernizacija itd., popravila zivot ljudi na selu pa zato mozda oni ni ne pamte bas po najboljem Jugoslaviju dok ljudi iz gradova pamte.
Zenica je drmala prilicno tada sto se tice dosta toga za vrijeme Jugoslavije. Mnogi drugi gradovi isto tako.
Sad su oronuli pravo. Grohnuli pravo.
Kazem ne zelim nikog uvrijediti itd. Samo to sam zapazio. Mozda mi zapazanje nije ispravno. Mozda grijesim.
Danas je to sve bukvalno propalo. Rijetka su sela koja danas zive od svog rada kako je to nekada bilo.
Urbanizacija je uvijek postojala, i ljudi su sa sela uvijek odlazili u grad. Ali, danas je taj trend maksimiziran. To uzri=okuje da je sve manje prirodne hrane, a sve vise vjestacke. Uostalom ,razne bolesti su nam dokaz ovoga, krenuvsi od karcinoma...
U gradovima sve manje fabrika, a sve vise siromaštva. U Sarajevu ima barem 40% ljudi koji jedva kraj s krajem sastavljaju.
Sarajevo je propalo kada je propalo selo u njegovoj okolini. Sela hrane Gradove. Tako je bilo i sa Sarajevom prije rata. Zato je zivot bio mnogo kvalitetniji nego danas.
Bez jakog sela, nema ni jakih gradova.
Ne znam odakle ti ta ideja da se polako ljudi vracaju iz grada na selo