STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Dozer

#2376 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

daddy-kool wrote: 12/12/2019 12:21 To koliko smo imali VMA i UKCLJ, imali su neki, podobni. Sigurno da ove ustanove nisu bile za široke narodne mase Jugoslavije.
Imaju i sada to neki isto, i bolje, samo sada plate parama a ne trebaju veze.
Potpuno pogresno. Moja nana '82 uredno dobila papire ovdje da ide na VMA da uradi bajpas na srcu, jer se to ovdje nije radilo. Sve pokriveno od ZZO.
Ako je moja nana bila podobna, onda...jbg...
A znam jos gomilu slucajeva koji su odavde upucivani na VMA ili UKCLJ zbog raznih stvari, poput operacija na ocima, srcu, itd.. Jaran mi je, nakon sto se skrsio s autom 1989. i pocetnog krpljenja ovdje, uredno, i to helikopterom prebacen na UKCLJ radi povezivanja pokidanih zivaca. I on je bio bas, onako, jedna civija i podoban. Em muslimansko ime i prezime, em otac i majka isto tako, plus obicni radnici (Feroelektro i Svjetlost). Sve takodjer platio ZZO.
Nemojte, jbg...
Ovo kako je danas ovdje pravilo, nekada je bilo izuzetak. Funkcioneri jesu imali povlastene tretmane, ali gdje ih to u svijetu nisu imali i nemaju?

Obrazovni sistem je onda za 30-ak godina (1960-1990), a sto je pocelo vec 1945-1953 kao primarna aktivnost zvana "Opismenjavanje naroda" i koje se obavljalo na namjenskim kursevima, sa preko 50% nepismenih 1945. ostvario da to bude oko 2% u prosjeku 1991. za starije od 15 godina. Pri tome, nikako se ne smije zaboraviti da se u istom periodu broj stanovnika drzave skoro udvostrucio (sa oko 12 M na preko 23 M).
Danas imamo PISA rezultate po kojima je 50% sredsnjoskolaca starijih od 15 godina funkcionalno nepismeno. Za mene je ovo prestrasno i nadasve porazno...
Last edited by Dozer on 12/12/2019 15:41, edited 2 times in total.
Dozer

#2377 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Point. wrote: 12/12/2019 12:35 Dobro, ipak nema potrebe hrakati jedan narod zbog toga.

Znam mnogo Bošnjaka, koji kao i ja, pamte Jugoslaviju kao nešto pozitivno, koja je predstavljala sigurno zaposlenje, platu, život, sasvim ok standard za socijalističku, odnosno komunističku zemlju ako poredimo sa DDR, Čehoslovačkom, Poljskom itd. Ono zlo koje je isplivalo početkom 90tih na žalost Titina plemenita ideja nije pobijedila, nisu se genocidi i zločini nad prvenstveno Bošnjacima učinili u ime Jugoslavije nego u ime srbstva.

Ove smiješne priče pojedinaca o kako se nije imalo za kruha, farmerke bile misaona imenica, imali jednu vrstu jogurta a čokolade nam bile stran pojam pa jeli šećerne
kocke and shit uzima kao tako, smiješne i humoristične.
A gdje ga ja to hracem...?
Navodjenje istorijskih cinjenica, a koje nekome ne gode iz samo-on-zna-kojeg-razloga, naprosto nije hrakanje. Niti bih sebi ikad dozvolio da to radim, ni prema narodu, ni prema pojedincu. Pogotovo jer je meni apsolutno svejedno ko se kako zove i u sta vjeruje ili ne vjeruje. Tako odgojen, jbg.

A te smijesne price, s cim se potpuno slazem da su smijesne, zapravo su vrlo problematicne tokom zadnjih 27 godina, jer se njima stvara jedna fama pomocu koje se hrace na nesto sto nikako ne zasluzuje da bude hrakano. Time se stvaraju generalna misljenja o necemu, pri cemu se to nesto potapa da bi se nesto drugo izdiglo na nekakav pijedestal. Niti ono zasluzuje da bude potopljeno, niti ovo drugo zasluzuje pijedestal.
Banksy

#2378 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Banksy »

daddy-kool wrote: 12/12/2019 12:21

To koliko smo imali VMA i UKCLJ, imali su neki, podobni.
Ma, nije tačno.
Sanjarko

#2379 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

Nek se niko ne uvrijedi niti mislim bilo koga uvrijediti ali u Jugoslaviji seljaci su vecinom bili ugrozeni i nisu imali, a sad je se obrnula situacija sad vecinom su gradzani ugrozeni i manje imaju naspram seljaka.

Sad razni su razlozi toga. Sa sela vecinom imaju nekoga u inostranstvu ko im salje, podrzava ih itd. Zaposleniji su nego tokom Jugoslavije jer je se obrazovanost na selima podigla, i rade u gradovima. Tako da se gradzani sa seljacima moraju za poslove boriti vise danas kojih je sve manje zbog sve vece automatizacije, robotizacije i mehanizacije proizvodnje.

Povezala se cestovno i sela vise sa gradovima danas itd.

Kazem ne mislim, niti zelim bilo koga da uvrijedim. Ovo znam po svojoj rodbini i porodici, ali i po mnogim drugima.

Mozda grijesim ali mislim da ne jer znam da sa sela rodbina i porodica mi nije imala nista skoro a mi u gradu smo imali sve skoro.
Dozer

#2380 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

A upravo spomenusmo funkcionalnu nepismenost.... :-)
muzicar_iz_parka

#2381 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muzicar_iz_parka »

Sve je manje seljaka i sela.
Dozer

#2382 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Pa da. Sad su svi gradjani i gospoda, pri cemu slabo ko uopste zna sta znaci biti "gradjanin" u punom smislu. Za mnoge to znaci samo da neko zivi u gradu :-)
Hank Paldum

#2383 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Point. wrote: 12/12/2019 12:35 Ono zlo koje je isplivalo početkom 90tih na žalost Titina plemenita ideja nije pobijedila
Ovo je jedan od glavnih razloga šta mi smeta na Jugoslaviji.
Sa jedne strane strane imaš bratstvo i jedinstvo, sloga i mir što je se održavalo pendrekom i diktaturom a sa druge strane su izjave jednog nemoćnog starca "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog".
Bure baruta, vremenska bomba, Jasenovac, mitovi o zlim Turcima i ostali primjeri koji su doprinjeli napetoj situaciji, za takvu ozbiljnu uniju si trebao imati jak ustav kao čelik a ne da rok trajanja jedne ogromne države ovisi samo o dužini života jedne osobe, znači " Poslije mene potop".
Nije prdonja organizovao dječiji rođendan pa da mu plemenita ideja nije pobijedila nego je sastavio nakaradnu uniju čija je nakaradnost olakšala da bi se lakše ostvarila klanja.
Što tako nije bio plemenit u driugim srtvarima pa bi se možda demokratski neke stvari mogle dogovoriti pa bi razlaz prošao bez toliko mrtvih.
Plemenita mu ideja nije uspjela, suza sizu stiže :oops:
Sanjarko

#2384 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

Dozer wrote: 12/12/2019 15:33 Pa da. Sad su svi gradjani i gospoda, pri cemu slabo ko uopste zna sta znaci biti "gradjanin" u punom smislu. Za mnoge to znaci samo da neko zivi u gradu :-)
Ma znam @Dozer gradzani i drzavljanin sta je itd.

Samo kazem da za vrijeme Jugoslavije su sa sela ljudi imali manje i bili ugrozeniji vecinom. Sad modernizacija itd., popravila zivot ljudi na selu pa zato mozda oni ni ne pamte bas po najboljem Jugoslaviju dok ljudi iz gradova pamte.

Zenica je drmala prilicno tada sto se tice dosta toga za vrijeme Jugoslavije. Mnogi drugi gradovi isto tako.

Sad su oronuli pravo. Grohnuli pravo.

Kazem ne zelim nikog uvrijediti itd. Samo to sam zapazio. Mozda mi zapazanje nije ispravno. Mozda grijesim.
exliberal-ex

#2385 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by exliberal-ex »

Hank Paldum wrote: 12/12/2019 16:00
Point. wrote: 12/12/2019 12:35 Ono zlo koje je isplivalo početkom 90tih na žalost Titina plemenita ideja nije pobijedila
Sa jedne strane strane imaš bratstvo i jedinstvo, sloga i mir što je se održavalo pendrekom i diktaturom a sa druge strane su izjave jednog nemoćnog starca "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog".
Bure baruta, vremenska bomba, Jasenovac, mitovi o zlim Turcima i ostali primjeri koji su doprinjeli napetoj situaciji, za takvu ozbiljnu uniju si trebao imati jak ustav kao čelik a ne da rok trajanja jedne ogromne države ovisi samo o dužini života jedne osobe, znači " Poslije mene potop".
Nije prdonja organizovao dječiji rođendan pa da mu plemenita ideja nije pobijedila nego je sastavio nakaradnu uniju čija je nakaradnost olakšala da bi se lakše ostvarila klanja.
Što tako nije bio plemenit u driugim srtvarima pa bi se možda demokratski neke stvari mogle dogovoriti pa bi razlaz prošao bez toliko mrtvih.
Da je pendrek tako jako radio nebi ti duhovi izasli iz boce.
Samo mi jednu stvat pojasni Jasenovac….po cemu je to primjer koji je doprinjeo napetoj situacij?
MorningStar

#2386 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Eto vidis u dosta stvari se slazemo :-D Trebalo je to mnogo jace, centralizovati drzavu , jak ustav , pritisnuti nacionaliste mnogo jace.... izbrisati te etnicke porive.
hAZNADAR

#2387 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 12/12/2019 09:40
Zalosno od takvog "kapaciteta"...sta drugo da ti kazem...
Nego, Kviskoteka? A,b,c ili d? Mozes i na onoj tamo temi. Par puta si rekao da se o tome prica na drugoj temi, a sad te nema ni na mapi. Samo se vrtis u krug ovdje s tim floskularenjem, sve u cilju da ne odgovoris konkretno na konkretno pitanje. Haj' zdra'o ;)
Evo link jos jednom - historija-islama-u-bosni-t61221s200.html#p16096940

Jos je tragikomicnije sto, izgleda, ne znas ni koja godina pripada kojem vijeku, pa se dodatno provaljujes i brukas...
Jedna pjesmica Splicanina Marka Marulica iz 1493-ce. Gdje nabraja narode i lako je uociti starije izraze i izraze koji vaze i danas.

Inako t´ ne ostaju gradi tere mista,
Kano opušćaju, plinujuć sva lita.

Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci,
Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci.

Eto još boj biju nici, a nikih ni,
A druzi ne smiju, jer jim si gnjivan ti;
1493 je...koji ono vijek? I to kraj vijeka :D
De ba Dozer,.. podero sam te ko lud novine i ti opet nesto kviskoteka na koju sam odgovorio na svoj a ne na tvoj tupavi nacin, nesto si biva ko samouvjeren,...
I dajes link za historiju islama gdje si ti pisao tekst. :lol:
Sva ti se prica svodi da je Bosnjak turski naziv i stavljas pad Bosne 1463-ce kao pocetak osmanskog uticaja na bosanski jezik? Nemas pojma da je vise od pola Bosne uzeo ugarski kralj Matija Korvin iste godine i osnovao dvije banovine jajacku i srebrnicku banovinu, plus sto se Hum isto drzao prilicno van osmanske vlasti sto je za tebe malo komplikvano da ti se objasni. Nemas pojma da je iste godine najveci dio preostale bosanske vlastele uzeo ucesca u istjerivanju Osmanlija i stao na stranu Matije Korvina. Kralj Matija Korvin licno u Jajcu izdavao povelje. Te banovine su se zadrzale sve do 1528-kada su konacno potpale pod osmansku vlast i tek od tada mozemo govoriti o uticaju na kulturu, jezik i fonetiku. Do 1528-me si imao samo dio Bosne u osmanskim rukama a to je po prirodi vladavine u 15-om i 16-om vjeku bilo samo vojno prisustvo po utvrdama. Cak su Osmanlije postavili svog igraca za bosanskog kralja Matiju Sabancica koji je bio unuk kralja Stjepana Ostoje, pa poslije njega Matiju Vojsalica Hrvatinica da kao osmanski vazali vladaju i drze kakav takav red. Jel ti to lici na osmansku upravu i uticaj kulture na bosanske kmetove? Kladim se da si zamislio 1463-cu kao njemacku okupaciju iz filmova i umislio da od tada pocinju i sredstva informisanja na turskom pa Bosnjani postadose Bosnjaci. :lol:

Zato i pismo Tvrtka II i pjesma Marka Marulica iz 1493-ce nemaju nista sa osmanskim uticajima,... a jos manje kako si ranije tvrdio da su turski trgovci uticali na bosanski jezik,... :-)

A pjesmu Marulica dobro prouci pa skontaj kako vec okupirani Sarbli u pjesmi postadose poslije Srbi - da nije i to uticaj turskog jezika? Ili specijalno za Bosnjake imas taj arsin,... ? Poklopi se i ne prozivaj me vise kada nemas pojma ni o padu Bosne, ni o islamizaciji tj koji su preduslovi bili za islamizaciju. Zadrzi svoje tupave komentare i tupavu glumu za svoje ovdje prisutne tupavce koji ti jedino mogu aplaudirati. Haj' zdra'o ;)
hAZNADAR

#2388 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 12/12/2019 09:58
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 06:50 Neprekidan rast je nesto neminovno, zabiljezen u cijelom svijetu bez obzira na sisteme jer je takva bila epoha, pitanje je samo koja brzina. Neko moze i danas uporediti kraj devedesetih sa danas pa hvaliti rast - problem je samo kako se taj raste efektuje.

YU je imala nekoliko kriza, nekoliko rokada i ustava koji su to pokusali ublaziti, drzava jedva finansirala a ljudi iseljavali i to je cinjenica. od 62-ge je stalno bilo dva korka naprijed, jedan nazad. Uvodjenjem OOUR i SIZ je prvi put napravljeno nesto sto je moglo imati perspektivu - ali na duze staze koje se nisu docekale.

I usput - bosanski jugonostalgicari su danas najblizi agendi evropske desnice.
Bilo bi zaista lijepo vidjeti samo jedan tvoj post u kojem ljude, koji navode mnoge pozitivne primjere iz one drzave, a pri cemu niko ne negira i negativne, ne etiketiras kao "jugonostalgicare", "socijaliste", "komunjare" ili "one koji prizivaju povratak diktature i jednoumlja".

Pa svaka drzava je u to doba imala razne krize, pogotovo ekonomske. Po cemu je onda Juga tu nesto posebno specificna u bilo kojem smislu?
Fakat ne mogu da dokucim zasto je toliko tesko shvatiti da niko ovdje ne priziva nista. Ljudi se samo nostalgicno (ne i jugonostalgicno) prisjecaju raznih dobrih stvari iz ondasnjeg zivota. Pri tome je apsolutno nebitno kako se ta drzava zvala i koji je sistem imala.

S druge strane imamo vas, pogotovo tebe, koji sam za sebe tvrdis da nisi etno-nacionalista, da si i Bosnjak, i Bosanac, te da nisi religiozan, ali tvoji stavovi i prica se 100% poklapaju upravo sa stavovima ovih M92 svih vrsta i boja, pri cemu cak negiras i sam sebe. tako da meni izgledas kao neko ko bas i ne zna sta bi sam sa sobom... Izgubljen u vremenu i prostoru...
Znam da tebi tako izgledam. U tvom svijetu postoje neprijatelji, ili blaze receno nesto lose kod nekih vjera, etnosa, boravista,... pa zato tvoj mozak ne mzoe skontati da neko postuje Islam iako nije vjernik, da je neko i Bosanac i Bosnjak sto nije u sukobu, i da u ovoj ovdje raspravi kada kritikuje jugo zablude nije u nekoj drugoj krajnosti. Ti nemas pojma ni sta je prava tolerancija, sta argumentovana diskusija,... Zato se i nemoj truditi da to shvatis jer ne mozes i drzi se svog tabora koji nezna nista drugo no pljuvati drugacije.

A po cemu je Juga specificna - trebam li opet crtati da je to bio jednopartijski socijalizam. Sistem koji nigdje nije uspio, osptao,.. osim silom pa lijepo izbaci krize u drugim zemljama u ovoj prici. Tebi je velis bilo dobro, ako ako... bas fino,... i za sebe i pricaj.
Dozer

#2389 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Sanjarko wrote: 12/12/2019 16:09 Ma znam @Dozer gradzani i drzavljanin sta je itd.

Samo kazem da za vrijeme Jugoslavije su sa sela ljudi imali manje i bili ugrozeniji vecinom. Sad modernizacija itd., popravila zivot ljudi na selu pa zato mozda oni ni ne pamte bas po najboljem Jugoslaviju dok ljudi iz gradova pamte.

Zenica je drmala prilicno tada sto se tice dosta toga za vrijeme Jugoslavije. Mnogi drugi gradovi isto tako.

Kazem ne zelim nikog uvrijediti itd. Samo to sam zapazio. Mozda mi zapazanje nije ispravno. Mozda grijesim.
Ako zanemarimo tehnoloski napredak, koji je globalna stvar, ja mislim da je selo zivjelo bolje onda nego danas. Posstojale su zadruge koje su radile daleko bolji posao nego je to danas slucaj, a seljaci su imali povrat za svoj trud i rad.
Danas je to sve bukvalno propalo. Rijetka su sela koja danas zive od svog rada kako je to nekada bilo.
Urbanizacija je uvijek postojala, i ljudi su sa sela uvijek odlazili u grad. Ali, danas je taj trend maksimiziran. To uzri=okuje da je sve manje prirodne hrane, a sve vise vjestacke. Uostalom ,razne bolesti su nam dokaz ovoga, krenuvsi od karcinoma...
hAZNADAR

#2390 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 12/12/2019 10:03
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 06:50 Neprekidan rast je nesto neminovno, zabiljezen u cijelom svijetu bez obzira na sisteme jer je takva bila epoha, pitanje je samo koja brzina. Neko moze i danas uporediti kraj devedesetih sa danas pa hvaliti rast - problem je samo kako se taj raste efektuje.

YU je imala nekoliko kriza, nekoliko rokada i ustava koji su to pokusali ublaziti, drzava jedva finansirala a ljudi iseljavali i to je cinjenica. od 62-ge je stalno bilo dva korka naprijed, jedan nazad. Uvodjenjem OOUR i SIZ je prvi put napravljeno nesto sto je moglo imati perspektivu - ali na duze staze koje se nisu docekale.

Na stranu sto to nije tacno, nije samo pitanje brzine nego i koji slojevi drustva profitiraju. Rast zadnjih par decenija je zaobisao neke slojeve, zato i razlika izmedju osjecaja i statistike.
Navedi dvije druge drzave sa ovim stopama i povecanjem blagostanja.

Sve je to tacno, minus finaciranje. Finaciranje postaje problem kada kapital poskupi, ali to nije nesto sto se desilo prije 80ih. Ljudi jesu isli raditi vani (i mnogi ostali) ali to je primarno zbog velikog prirasta radnog stanovnistva. Ako imas 5x vise novih radnika svake godine nego penzionera, to stvara pritisak na radno trziste. Zato i sporazumi prvo sa Austrijom pa sa BRDom.
Ne bih isao tako daleko, to je bio pokusaj da se uspostavi kapitilisticki sistem trzista bez da se tako zove. Donekle je uspio, zato se i smijem kritici koja je istina za SSSR ali nema veze sa SFRJ.

Koja je to agenda i koje su zajednicke tacke? :D
Agenda? Islamofobija ili blaze receno predrasude o muslimanima. To je danas i vec neko vrijeme osnovna agenda evropske desnice.
megaman4

#2391 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by megaman4 »

Dozer wrote: 12/12/2019 16:39
Sanjarko wrote: 12/12/2019 16:09 Ma znam @Dozer gradzani i drzavljanin sta je itd.

Ako zanemarimo tehnoloski napredak, koji je globalna stvar, ja mislim da je selo zivjelo bolje onda nego danas. Posstojale su zadruge koje su radile daleko bolji posao nego je to danas slucaj, a seljaci su imali povrat za svoj trud i rad.
Danas je to sve bukvalno propalo. Rijetka su sela koja danas zive od svog rada kako je to nekada bilo.
Urbanizacija je uvijek postojala, i ljudi su sa sela uvijek odlazili u grad. Ali, danas je taj trend maksimiziran. To uzri=okuje da je sve manje prirodne hrane, a sve vise vjestacke. Uostalom ,razne bolesti su nam dokaz ovoga, krenuvsi od karcinoma...
Danas se poceo desavati suprotan proces a to je Grad - Selo. Polako ljudi se pomalo vracaju na sela, ne u velikoj mjeri, ali je krenulo.

U gradovima sve manje fabrika, a sve vise siromaštva. U Sarajevu ima barem 40% ljudi koji jedva kraj s krajem sastavljaju.

Sarajevo je propalo kada je propalo selo u njegovoj okolini. Sela hrane Gradove. Tako je bilo i sa Sarajevom prije rata. Zato je zivot bio mnogo kvalitetniji nego danas.

Bez jakog sela, nema ni jakih gradova.
Dozer

#2392 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 16:25 De ba Dozer,.. podero sam te ko lud novine i ti opet nesto kviskoteka na koju sam odgovorio na svoj a ne na tvoj tupavi nacin, nesto si biva ko samouvjeren,...
Sve sto si ti mozda poder'o je tariguz jutros. Ovdje deres samo sam sebe. :D
I dajes link za historiju islama gdje si ti pisao tekst. :lol:
10x si ponovio da se o tome prica na drugoj temi, je se prebacio na drugu temu koja se tice toga, i napisao post kao referencu za nastavak diskusije :-)
Fakat...na kakvim si bobama? Daj i raji malo, ba :lol:
Sva ti se prica svodi da je Bosnjak turski naziv i stavljas pad Bosne 1463-ce kao pocetak osmanskog uticaja na bosanski jezik? Nemas pojma da je vise od pola Bosne uzeo ugarski kralj Matija Korvin iste godine i osnovao dvije banovine jajacku i srebrnicku banovinu, plus sto se Hum isto drzao prilicno van osmanske vlasti sto je za tebe malo komplikvano da ti se objasni. Nemas pojma da je iste godine najveci dio preostale bosanske vlastele uzeo ucesca u istjerivanju Osmanlija i stao na stranu Matije Korvina. Kralj Matija Korvin licno u Jajcu izdavao povelje. Te banovine su se zadrzale sve do 1528-kada su konacno potpale pod osmansku vlast i tek od tada mozemo govoriti o uticaju na kulturu, jezik i fonetiku. Do 1528-me si imao samo dio Bosne u osmanskim rukama a to je po prirodi vladavine u 15-om i 16-om vjeku bilo samo vojno prisustvo po utvrdama. Cak su Osmanlije postavili svog igraca za bosanskog kralja Matiju Sabancica koji je bio unuk kralja Stjepana Ostoje, pa poslije njega Matiju Vojsalica Hrvatinica da kao osmanski vazali vladaju i drze kakav takav red. Jel ti to lici na osmansku upravu i uticaj kulture na bosanske kmetove? Kladim se da si zamislio 1463-cu kao njemacku okupaciju iz filmova i umislio da od tada pocinju i sredstva informisanja na turskom pa Bosnjani postadose Bosnjaci. :lol:
Oooooj...kakve veze sad ima Matthias Corvinus, i njegovo oslobadjanje Jajca i Srebrenicke banovine, s nazivom "Bosnjaci"? :lol:
Ovo jos malo spina zadajes? :D
Zato i pismo Tvrtka II i pjesma Marka Marulica iz 1493-ce nemaju nista sa osmanskim uticajima,... a jos manje kako si ranije tvrdio da su turski trgovci uticali na bosanski jezik,... :-)
Da pojednostavimo - da li je taj naziv pojavljuje zvanicno tek nakon dolaska Osmanlija? Da ili ne?
A pjesmu Marulica dobro prouci pa skontaj kako vec okupirani Sarbli u pjesmi postadose poslije Srbi - da nije i to uticaj turskog jezika? Ili specijalno za Bosnjake imas taj arsin,... ? Poklopi se i ne prozivaj me vise kada nemas pojma ni o padu Bosne, ni o islamizaciji tj koji su preduslovi bili za islamizaciju. Zadrzi svoje tupave komentare i tupavu glumu za svoje ovdje prisutne tupavce koji ti jedino mogu aplaudirati. Haj' zdra'o ;)
Sad ramzisljam da li da ti ovaj dio komentara prijavim... Da nisi malo pretjerao? Ili je ovo samo odraz nervoze jer ne mozes ni sam potuci istorijske cinjenice na koje se stalno pozivas...?
Hajd' sto mene prozivas i vrijedjas, ali vrijedjas i sve one koji imaju kontra misljenje od tebe... De malo, rucna...
Last edited by Dozer on 12/12/2019 16:53, edited 1 time in total.
Dozer

#2393 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 16:35 Znam da tebi tako izgledam. U tvom svijetu postoje neprijatelji, ili blaze receno nesto lose kod nekih vjera, etnosa, boravista,... pa zato tvoj mozak ne mzoe skontati da neko postuje Islam iako nije vjernik, da je neko i Bosanac i Bosnjak sto nije u sukobu, i da u ovoj ovdje raspravi kada kritikuje jugo zablude nije u nekoj drugoj krajnosti. Ti nemas pojma ni sta je prava tolerancija, sta argumentovana diskusija,... Zato se i nemoj truditi da to shvatis jer ne mozes i drzi se svog tabora koji nezna nista drugo no pljuvati drugacije.

A po cemu je Juga specificna - trebam li opet crtati da je to bio jednopartijski socijalizam. Sistem koji nigdje nije uspio, osptao,.. osim silom pa lijepo izbaci krize u drugim zemljama u ovoj prici. Tebi je velis bilo dobro, ako ako... bas fino,... i za sebe i pricaj.
Na ovu gomilu gluposti, jer nema druge rijeci kako da se nazove ovo bulaznjenje, sve sto cu ti odgovoriti jeste - O mojoj toleranciji pitaj moju zenu i Kur'an koji stoji na polici dnevnoj sobi.
Haj' zdra'o.

P.S. Fakat bi ljudi trebali svoje frustracije lijeciti na neki drugi nacin, a ne na internet forumima...
madner

#2394 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 16:43
madner wrote: 12/12/2019 10:03

Na stranu sto to nije tacno, nije samo pitanje brzine nego i koji slojevi drustva profitiraju. Rast zadnjih par decenija je zaobisao neke slojeve, zato i razlika izmedju osjecaja i statistike.
Navedi dvije druge drzave sa ovim stopama i povecanjem blagostanja.

Sve je to tacno, minus finaciranje. Finaciranje postaje problem kada kapital poskupi, ali to nije nesto sto se desilo prije 80ih. Ljudi jesu isli raditi vani (i mnogi ostali) ali to je primarno zbog velikog prirasta radnog stanovnistva. Ako imas 5x vise novih radnika svake godine nego penzionera, to stvara pritisak na radno trziste. Zato i sporazumi prvo sa Austrijom pa sa BRDom.
Ne bih isao tako daleko, to je bio pokusaj da se uspostavi kapitilisticki sistem trzista bez da se tako zove. Donekle je uspio, zato se i smijem kritici koja je istina za SSSR ali nema veze sa SFRJ.

Koja je to agenda i koje su zajednicke tacke? :D
Agenda? Islamofobija ili blaze receno predrasude o muslimanima. To je danas i vec neko vrijeme osnovna agenda evropske desnice.
Islamofobija. :D
oaza85

#2395 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

Kraljevina SHS.
Suze mi niz ledja teku.
Hank Paldum

#2396 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

exliberal-ex wrote: 12/12/2019 16:22
Da je pendrek tako jako radio nebi ti duhovi izasli iz boce.
Samo mi jednu stvat pojasni Jasenovac….po cemu je to primjer koji je doprinjeo napetoj situacij?
Pa doprinjeo je ljubavi između Srba i Hrvata, i dan danas se pominje
hAZNADAR

#2397 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 12/12/2019 16:50
Oooooj...kakve veze sad ima Matthias Corvinus, i njegovo oslobadjanje Jajca i Srebrenicke banovine, s nazivom "Bosnjaci"? :lol:
Ovo jos malo spina zadajes? :D
Ima itekako, kljucna stvar u prici o padu Bosne. Bosna pada pod osmansku upravu tek 1528-me i tek od tada mozemo govoriti o kulturoloskil uticajima na jezik.
Da pojednostavimo - da li je taj naziv pojavljuje zvanicno tek nakon dolaska Osmanlija? Da ili ne?
Koji dolazak Osmanlija? Onaj sa Sahin pasom kod Bilece, Mehmed Fatihom, ili konacnim zauzimanjem? I sta ti tu znaci odgovor DA, kada to nikakve veze nema sa uticajem na jezik?

Sad ramzisljam da li da ti ovaj dio komentara prijavim... Da nisi malo pretjerao? Ili je ovo samo odraz nervoze jer ne mozes ni sam potuci istorijske cinjenice na koje se stalno pozivas...?
Hajd' sto mene prozivas i vrijedjas, ali vrijedjas i sve one koji imaju kontra misljenje od tebe... De malo, rucna...
Izvini, samo sam iskren i stvari tumacim kakve jesu. A ocito je da si se na spomen Sarbli u marulicevoj pjesmi malo prekontao pa bi se sad vadio na moderaciju. Po tvojoj logici su izrazi i Srbi i Hrvati rezultat turskog jezika - samo bi to sad glatko izbjegao. Evo ti kako su se ti narodi fonetski nazivali 1493-ce, mogu naci jos par varijacija tog vremena koje nisu istovjetne kao danasnji izraz,... i jesu li Srbi i Hrvati rezultt turskog jezika? Ista tupava logika gdje se dolazak Osmanlija u neku zemlju stavlja kao pocetak uticaja na jezik. :lol:
oaza85

#2398 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by oaza85 »

40 godina oni nisu lijepe zgrade napravili.
Sve nam izgleda k’o kolektivni bunker.
Ono malo ljepote sto smo imali, ostavili Turci i Svabe.
Last edited by oaza85 on 12/12/2019 17:09, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#2399 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 12/12/2019 16:57

Da islamofobija ili blaze receno predrasude o Islamu, muslimanima. Zastitni znak danasnej desnice u Evropi i zastitni znak jugonostagicara sto se moze u vise primjera naci ovdje na forumu.

O da - teorija da je jedan narod u BiH intelektualni škart - meni licno vise vuce na desnicu negoli ljevicu. Ispravi me ako grijesim. :wink:
madner

#2400 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

hAZNADAR wrote: 12/12/2019 17:09
madner wrote: 12/12/2019 16:57

Da islamofobija ili blaze receno predrasude o Islamu, muslimanima. Zastitni znak danasnej desnice u Evropi i zastitni znak jugonostagicara sto se moze u vise primjera naci ovdje na forumu.

O da - teorija da je jedan narod u BiH intelektualni škart - meni licno vise vuce na desnicu negoli ljevicu. Ispravi me ako grijesim. :wink:
Locked