Dijeli direktorima stanovegeralt wrote: ↑11/12/2019 20:08A sta u USA radi federalna agencija zvana HUD?detroit-mercy wrote: ↑11/12/2019 16:41Ako ja tebi dam pare kada si u problemu i ti mi nakon odredjenog vremena vratis, je li to guzovacaGeneral War wrote: ↑11/12/2019 16:36
Ovo je sustina...znaci guzovaca nije bas da nije nepoznata rijec ni u kapitalizmu.. Pojam guzovace je ti dobijes stan od drzave a meni nista
a isto nam se odbija od plate
.
Sto je veoma interesantno, banke i AIG su pare vratili puno prije roka jer nisu zeljeli nikoga iz drzave da im visi za vratom.
![]()
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
detroit-mercy
#2326 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- Hajvan
#2327 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
najs
ali razvodnjavas
laku noc
-
hAZNADAR
#2328 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jugoslovenstvo je odavno postalo desnicarska ideologija.KatarinaKosaca wrote: ↑11/12/2019 20:19 Presmiješno mi je vidjeti srčane Trampiste u obrani Tita i Yuge![]()
Boze tebe, to nije nepravda vec greska,.. Svasta.
Demokratican al sa pravom veta od strane postavljenog direktora sa strane. Demokratican da su u okviru SOUR-a OURi znali praviti stupice jedan drugom i blokirati,... nasa posla. Direktno ucesce u donosenju odluka je opet bilo u jednom okviru i to je moglo proci na nizim nivoima ali ne na visim.Pa sad, je l' to socijalističko samoupravljanje bilo s nekim pravom glasa ili bez? Eno Detroit viče - ne valja sistem u kojem čistačica ima pravo glasa o investicionom ciklusu. Narod je na prvim demokratskim izborima - onim 1946. - izabrao KPJ. Nakon toga je 13 miliona Jugoslovena bilo u Savezu Sindikata, a dio u KPJ.
Taj je sistem bio poprilično demokratičan u izvornom smislu (na stranu politička opozicija - IB period, MASPOK, studenti, liberali), dakle, direktnim učešćem u donošenju odluka (samoupravljanje, mjesne zajednice, sindikati, Savez omladine, partijski sastanci). Zapravo je kao sistem direktne participacije bio puno demokratskiji od dvopartijskih demokratskih sistema danas.
Neznam da li si citala Edvarda Kardelja ali ja jesam zadnju knjigu i malo sam vezano za temu ponovio stivo. Mora se priznati da je bio genije ali u pogresnom sistemu ili u pogresnoj drzavi. Njegov model je primjenjiv samo u visoko razvijenim drustvima i sam malo drugacijim ljudskim faktorim nego balkanskim. Nije mogao napraviti pitu od govana jer se Juga sve vrijeme svog postojana vukla ko prebijena macka sa usponima i padovima i non-stop neke nove rokade. Socijalizam proslog vjeka nije nigdje uspio i nije imao izgleda da uspije.
-
detroit-mercy
#2329 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Public housing je za ugrozene ili one koji su slabije imovnog stanja, nije za direktore i one koji su prilici da si priuste stan. I guzovaca traje sve dok ne stanes na svoje noge sad sto neki izaberu da nikada ne stanu na svoje noge je drugi par opanakageralt wrote: ↑11/12/2019 20:44 I kad se vec spomenuse "guzovaca stanovi" isto to postoji u svakoj zapadnoj zemlji, samo pod drugim imenom.
Pola visespratnica u Londonu, Parizu, Njujorku, Cikagu, Detroitu () su "public housing". Ko je gledao Mucke, stan u kojem su zivjeli Troteri je bio "guzovaca" koju su dijelile britanske vlasti.
Sve nase izbjeglice koje su ostale u Svedskoj sredinom devedesetih su dobile "guzovacu" od svedske vlade placenu parama svedskih poreskih obveznika, i to mnogo velikodusniju po kvadraturi nego sto je Juga dijelila. Imamo na temi dezurne Svedjane LBVIEW i Haznadara, nek mi ne daju slagati
Nemojte molim vas pricati bajke o free market utopijama, ima nas koji se o tome ponesto i znamo.
-
detroit-mercy
#2330 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sta ti mislis, da li cistacica ( ne bih da minimiziram niciju ulogu u drustvu) treba da odlucuje o strateskim pitnjima za firmu, da li da i dalje razvijamo gasne motore ili da predjemo na elektricnepiupiu wrote: ↑11/12/2019 18:56Pa upravo tako. Potpuno je isti razvojni put tih i takvih izama. Tako je bilo u Njemačkoj, tako danas u Evropi, tako bi i kod nas. Stavljala sam onu neku analizu CIA-i prije ko zna koliko stranica, oni upravo o tome pišu krajem osamdesetih ili 1990., je l' ono bi? Po čemu se Slobin populizam razikuje od nekog današnjeg? Sve je isto - neko drugi je kriv, ja ću da vas branim, niko ne sme da vas bije. A narod ne evoluira tako lako nigdje. Evo, danas gledamo kako svi furamo nadesno.Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 17:26Ne
Kriviti nacionalizam je kada Merkel usere sa migrantima pa kada migranti pređu odredenu granicu počinje se nacionalizam buditi jer dosta je dosta
Kriviti nacionalizam je kada grohne ekonomija, poraste stopa kriminala pa se izabere najlakša opcija, stranac je kriv "uzeše nam radna mjesta"" Prije 20 godina je ovaj kvart bio mirniji dok nisu počeli oni dolaziti".
Pa sad, je l' to socijalističko samoupravljanje bilo s nekim pravom glasa ili bez? Eno Detroit viče - ne valja sistem u kojem čistačica ima pravo glasa o investicionom ciklusu. Narod je na prvim demokratskim izborima - onim 1946. - izabrao KPJ. Nakon toga je 13 miliona Jugoslovena bilo u Savezu Sindikata, a dio u KPJ.je to bilo prvi put da narod ima pravo glasa.
Taj je sistem bio poprilično demokratičan u izvornom smislu (na stranu politička opozicija - IB period, MASPOK, studenti, liberali), dakle, direktnim učešćem u donošenju odluka (samoupravljanje, mjesne zajednice, sindikati, Savez omladine, partijski sastanci). Zapravo je kao sistem direktne participacije bio puno demokratskiji od dvopartijskih demokratskih sistema danas.
A to što smo mi još uvijek autoritarna društva s preferencijom za model - vječni lider/plemenska zajednica/istuci ovog što se buni - je drugi par postoli. Oni su nas silom pokušali modernizirati u najkraćem mogućem periodu u skladu sa tada najprogresivnijom idejom društva - ukini izrabljivanje, obrazuj pojedinca, ukini državu. Od svega toga smo samo uspjeli ukinuti državu.![]()
Razlika bi se i tada pokazala izmedju Slovenije, sjeverne Hrvatske i velikih gradova, i juga i periferije, po mom mišljenju.Da smo imali samo jedne demokratske izbore da nije pobjedio nacionalizam ili da je jedna republika samo na referendumu se izjasnila da želi ostati u Jugoslaviji možda bih i ja drugačije razmišljao.
PS. Zapravo, izvini, ovo sam nabrzaka pročitala, ovdje sam mislila na nešto drugo. Ali eto, nek stoji. Jer ima veze sa tipom uredjenja koje bi se biralo, kao što se i pokazalo na kraju.
Samoupravljanje, lijepo to zvuci ali u firmi od 100njak ljudi medjutim za neke stvari i odluke ti trebaju ljudi koji imaju malo sire vidike ili koji su u stanju da vide malo dalje.
Sigruno ti prva ne bi zeljela da ti o mnogim stvarima u zivotu/drustvu/poslu odlucuju ljudi koji bas i nisu kapacitet da donose takve odluke.
-
hAZNADAR
#2331 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pricaj meni koji sam placao pola plate za kiriju dok nisam kupio. Ti stanovi na iznajmljivanje kostaju naravno, s´tim da ti opcina pomaze kada si na socijali a i ta socijala ima masu ogranicenja i prisila da moras ovo ili ono. Nisam bio u tome al znam od ljudi. Pa i taj socijalni sistem je mnogo jeftiniji nego dati nekome stan dzaba i garantovati mu platu imao posla ili ne kao u YU. Drzavu vise kosta finansiranje propalih firmi da se isplacuju plate negoli socijala.geralt wrote: ↑11/12/2019 20:44 I kad se vec spomenuse "guzovaca stanovi" isto to postoji u svakoj zapadnoj zemlji, samo pod drugim imenom.
Pola visespratnica u Londonu, Parizu, Njujorku, Cikagu, Detroitu () su "public housing". Ko je gledao Mucke, stan u kojem su zivjeli Troteri je bio "guzovaca" koju su dijelile britanske vlasti.
Sve nase izbjeglice koje su ostale u Svedskoj sredinom devedesetih su dobile "guzovacu" od svedske vlade placenu parama svedskih poreskih obveznika, i to mnogo velikodusniju po kvadraturi nego sto je Juga dijelila. Imamo na temi dezurne Svedjane LBVIEW i Haznadara, nek mi ne daju slagati
Nemojte molim vas pricati bajke o free market utopijama, ima nas koji se o tome ponesto i znamo.
Vid njega sad, poslije danasnjeg debakla i izvale godine jos pokusava biti duhovit.
Koji crnjak hebote, bio podoban u propalom sistemu i takav ostao, pa nasao oazu na jednom forumu gdje to jos moze furati vidno presretan i pun samopouzdanja.
Last edited by hAZNADAR on 11/12/2019 23:35, edited 2 times in total.
- piupiu
#2332 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa rekla sam ti već šta mislim. Samo mi je kontradiktorna malo ova priča kako su svi u Yu maltene imali flastere preko usta, a ovamo bili radnički savjeti u sedam smjena, dok se svi izredaju, da donesu neku odluku. Koristim to kao primjer da je društvo imalo neke vrlo ozbiljne konsultativne i participativne mehanizme koje bi Abraham Lincoln, recimo, nazvao demokratskim.detroit-mercy wrote: ↑11/12/2019 23:07
Sta ti mislis, da li cistacica ( ne bih da minimiziram niciju ulogu u drustvu) treba da odlucuje o strateskim pitnjima za firmu, da li da i dalje razvijamo gasne motore ili da predjemo na elektricne. Da li ove godine da ostanemo na nasem trzistu i podijelimo bonuse ili da se sirimo na neko strano, koje da izaberemo kinesko ili indijsko
.
Samoupravljanje, lijepo to zvuci ali u firmi od 100njak ljudi medjutim za neke stvari i odluke ti trebaju ljudi koji imaju malo sire vidike ili koji su u stanju da vide malo dalje.
Sigruno ti prva ne bi zeljela da ti o mnogim stvarima u zivotu/drustvu/poslu odlucuju ljudi koji bas i nisu kapacitet da donose takve odluke.
-
hAZNADAR
#2333 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jedna pjesmica Splicanina Marka Marulica iz 1493-ce. Gdje nabraja narode i lako je uociti starije izraze i izraze koji vaze i danas.
Inako t´ ne ostaju gradi tere mista,
Kano opušćaju, plinujuć sva lita.
Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci,
Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci.
Eto još boj biju nici, a nikih ni,
A druzi ne smiju, jer jim si gnjivan ti;
- L3D3NA
#2334 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Čiju si ti slučaj? Nadam se da nisi Jugin, daleko i gluho bilohAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 23:09Pricaj meni koji sam placao pola plate za kiriju dok nisam kupio. Ti stanovi na iznajmljivanje kostaju naravno, s´tim da ti opcina pomaze kada si na socijali a i ta socijala ima masu ogranicenja i prisila da moras ovo ili ono. Nisam bio u tome al znam od ljudi. Pa i taj socijalni sistem je mnogo jeftiniji nego dati nekome stan dzaba i garantovati mu platu imao posla ili ne kao u YU. Drzavu vise kosta finansiranje propalih firmi da se isplacuju plate negoli socijala.geralt wrote: ↑11/12/2019 20:44 I kad se vec spomenuse "guzovaca stanovi" isto to postoji u svakoj zapadnoj zemlji, samo pod drugim imenom.
Vid njega sad, poslije danasnjeg debakla i izvale godine jos pokusava biti duhovit.Obraz dzon. De ba Dozer, jasno je i tebi i meni da ti se obracanje samo svelo na zabavljanje svoje tribine sa warom, starom,... koja ce ti svakako aplaudirati.
Koji crnjak hebote, bio podoban u propalom sistemu i takav ostao, pa nasao oazu na jednom forumu gdje to jos moze furati vidno presretan i pun samopouzdanja.Zbilja je Juga stvorila slucajeve.
- Bloo
- Globalna šefica
#2335 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Teško čitljiva Molitva suprotiva Turkom ali epska.hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 23:34Jedna pjesmica Splicanina Marka Marulica iz 1493-ce. Gdje nabraja narode i lako je uociti starije izraze i izraze koji vaze i danas.
- Hank Paldum
#2336 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ja opet gledam malo drugačije. Evo primjer ove današnje desničarske partije, AFD, Dodikov pajdo Strache i uopšte popularnost desnice i njihov rast, oni bi npr. 1997 ili 2005 godine popušili na izborima (ima mjesta gdje su i u tim godinama ostvarili solidne rezultate ali se ne može porediti sa aktuelnom situacijom) ali veliki razlog za rast desnice u Evropi je masovna navala migranata gdje su pojedine stranke ostvarile pozitivne rezultate o kojima su prije 10-20 godina mogli samo sanjati jer nisu imali argument da vode svoju desničarsku kampanju.piupiu wrote: ↑11/12/2019 18:56Pa upravo tako. Potpuno je isti razvojni put tih i takvih izama. Tako je bilo u Njemačkoj, tako danas u Evropi, tako bi i kod nas. Stavljala sam onu neku analizu CIA-i prije ko zna koliko stranica, oni upravo o tome pišu krajem osamdesetih ili 1990., je l' ono bi? Po čemu se Slobin populizam razikuje od nekog današnjeg? Sve je isto - neko drugi je kriv, ja ću da vas branim, niko ne sme da vas bije. A narod ne evoluira tako lako nigdje. Evo, danas gledamo kako svi furamo nadesno.Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 17:26Ne
Kriviti nacionalizam je kada Merkel usere sa migrantima pa kada migranti pređu odredenu granicu počinje se nacionalizam buditi jer dosta je dosta
Kriviti nacionalizam je kada grohne ekonomija, poraste stopa kriminala pa se izabere najlakša opcija, stranac je kriv "uzeše nam radna mjesta"" Prije 20 godina je ovaj kvart bio mirniji dok nisu počeli oni dolaziti".
Pa sad, je l' to socijalističko samoupravljanje bilo s nekim pravom glasa ili bez? Eno Detroit viče - ne valja sistem u kojem čistačica ima pravo glasa o investicionom ciklusu. Narod je na prvim demokratskim izborima - onim 1946. - izabrao KPJ. Nakon toga je 13 miliona Jugoslovena bilo u Savezu Sindikata, a dio u KPJ.je to bilo prvi put da narod ima pravo glasa.
A to što smo mi još uvijek autoritarna društva s preferencijom za model - vječni lider/plemenska zajednica/istuci ovog što se buni - je drugi par postoli. Oni su nas silom pokušali modernizirati u najkraćem mogućem periodu u skladu sa tada najprogresivnijom idejom društva - ukini izrabljivanje, obrazuj pojedinca, ukini državu. Od svega toga smo samo uspjeli ukinuti državu.![]()
Razlika bi se i tada pokazala izmedju Slovenije, sjeverne Hrvatske i velikih gradova, i juga i periferije, po mom mišljenju.Da smo imali samo jedne demokratske izbore da nije pobjedio nacionalizam ili da je jedna republika samo na referendumu se izjasnila da želi ostati u Jugoslaviji možda bih i ja drugačije razmišljao.
PS. Zapravo, izvini, ovo sam nabrzaka pročitala, ovdje sam mislila na nešto drugo. Ali eto, nek stoji. Jer ima veze sa tipom uredjenja koje bi se biralo, kao što se i pokazalo na kraju.
Jugoslavija sa druge strane je imala mitove, predrasude ali i međusobnu krvavu prošlost naroda na tim prostorima da nije trebao ni da se osnuje SDS niti su trebali Milošević, Karadžić i Šešelj da postoje da bi sve krenulo nizbrdo.
Dok je Evropi i Americi trebao 11. septembar, teroristički napadi, ISIL i nasilni migranti da poraste islamofobija zadnjih 18 godina, na našim prostorima su stoljećima pamtili Turke i bunu protiv dahija.
Dvije decenije prije Miloševićevog govora na Gazimestanu (kojeg mnogi nazivaju pokretačem odvajanja republika od Jugoslavije) u Hrvatskoj su bili protesti zbog diskriminacije od strane Beograda a i Slovenci se nisu svejedno nikad osjećali da pripadaju balkanskoj bagri i uvijek su nešto muljali
Na osnovu predrasuda (ne samo protiv Bošnjaka) i prošlosti sa "nedovršenim računima" između naroda, siguran sam da je Tito umro 60ih, 70ih ili da je Tito dopustio demokratske izbore u tom periodu pa se kandidovao na izborima protiv nacionalnih stranaka, da je dao izbor Yu republikama za referendum da bi opet došlo do razlaza.
Nadati se da bi neke stvari se mogle spriječiti da je umjesto Miloševića ili Karadžića bio jedan stariji Čedomir Jovanović dobit će odgovor u slučaju Stjepana Kljuića i kako je on završio kod Hrvata.
- piupiu
#2337 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nisam čitala. Vidiš, trebala bih. Je l' Samoupravljanje i društvena svojina? Slažem se, i ja sve vrijeme pričam o tome da je Yu društvo bilo utemeljeno na izuzetno progresivnim idejama i da je fascinantno da su te ideje htjeli sprovoditi ljudi koji su do juče bili kmetovi i slobodni seljaci, bez obrazovanja, bez iskustva industrijalizacije, urbanizacije, modernosti (osim u ratovima, u ratovima smo bili iskusniji od svih modernih nacija).hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 22:58 Demokratican al sa pravom veta od strane postavljenog direktora sa strane. Demokratican da su u okviru SOUR-a OURi znali praviti stupice jedan drugom i blokirati,... nasa posla. Direktno ucesce u donosenju odluka je opet bilo u jednom okviru i to je moglo proci na nizim nivoima ali ne na visim.
Neznam da li si citala Edvarda Kardelja ali ja jesam zadnju knjigu i malo sam vezano za temu ponovio stivo. Mora se priznati da je bio genije ali u pogresnom sistemu ili u pogresnoj drzavi. Njegov model je primjenjiv samo u visoko razvijenim drustvima i sam malo drugacijim ljudskim faktorim nego balkanskim. Nije mogao napraviti pitu od govana jer se Juga sve vrijeme svog postojana vukla ko prebijena macka sa usponima i padovima i non-stop neke nove rokade. Socijalizam proslog vjeka nije nigdje uspio i nije imao izgleda da uspije.
- piupiu
#2338 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
A zar nije jedan od osnovnih argumenata desnice izmedju ostalog i taj da migranti uzimaju poslove? Uvijek kroz motive desnice 'pirka' i neki ekonomski motiv (tako je bilo i s nacizmom, zar nije?).Hank Paldum wrote: ↑12/12/2019 01:14 Ja opet gledam malo drugačije. Evo primjer ove današnje desničarske partije, AFD, Dodikov pajdo Strache i uopšte popularnost desnice i njihov rast, oni bi npr. 1997 ili 2005 godine popušili na izborima (ima mjesta gdje su i u tim godinama ostvarili solidne rezultate ali se ne može porediti sa aktuelnom situacijom) ali veliki razlog za rast desnice u Evropi je masovna navala migranata gdje su pojedine stranke ostvarile pozitivne rezultate o kojima su prije 10-20 godina mogli samo sanjati jer nisu imali argument da vode svoju desničarsku kampanju.
Drugim riječima, slažemo se da neki medju nama nisu napustili mitsko, predmoderno vrijeme.Jugoslavija sa druge strane je imala mitove, predrasude ali i međusobnu krvavu prošlost naroda na tim prostorima da nije trebao ni da se osnuje SDS niti su trebali Milošević, Karadžić i Šešelj da postoje da bi sve krenulo nizbrdo.
Islamofobija je jedna od temeljnih 'vrijednosti' evropske civilizacije.Dok je Evropi i Americi trebao 11. septembar, teroristički napadi, ISIL i nasilni migranti da poraste islamofobija zadnjih 18 godina, na našim prostorima su stoljećima pamtili Turke i bunu protiv dahija.
Predrasude prema zapadnim narodimaa i Slovenci se nisu svejedno nikad osjećali da pripadaju balkanskoj bagri i uvijek su nešto muljali![]()
Neko pametniji od mene, ne mogu se sjetiti ko, je davno rekao Nothing is inevitable about the course of history.Na osnovu predrasuda (ne samo protiv Bošnjaka) i prošlosti sa "nedovršenim računima" između naroda, siguran sam da je Tito umro 60ih, 70ih ili da je Tito dopustio demokratske izbore u tom periodu pa se kandidovao na izborima protiv nacionalnih stranaka, da je dao izbor Yu republikama za referendum da bi opet došlo do razlaza.
- madner
#2339 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Cuj vukla se. 60 i 70 su dvije decenije neprekidnog rasta i povecanja blagostanja.
Inace smjesno je donekle da se svi desnicari trude ubjediti svoje da su se bas bas zajebali sa Ju. Tamnica naroda, mrzitelj Srba itd... Nikako ne mogu biti svi u pravu, ispade niko nije bio preferiran.
Inace smjesno je donekle da se svi desnicari trude ubjediti svoje da su se bas bas zajebali sa Ju. Tamnica naroda, mrzitelj Srba itd... Nikako ne mogu biti svi u pravu, ispade niko nije bio preferiran.
-
hAZNADAR
#2340 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nije koliko mi je poznato imao djelo tog naslova.piupiu wrote: ↑12/12/2019 01:16Nisam čitala. Vidiš, trebala bih. Je l' Samoupravljanje i društvena svojina? Slažem se, i ja sve vrijeme pričam o tome da je Yu društvo bilo utemeljeno na izuzetno progresivnim idejama i da je fascinantno da su te ideje htjeli sprovoditi ljudi koji su do juče bili kmetovi i slobodni seljaci, bez obrazovanja, bez iskustva industrijalizacije, urbanizacije, modernosti (osim u ratovima, u ratovima smo bili iskusniji od svih modernih nacija).hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 22:58 Demokratican al sa pravom veta od strane postavljenog direktora sa strane. Demokratican da su u okviru SOUR-a OURi znali praviti stupice jedan drugom i blokirati,... nasa posla. Direktno ucesce u donosenju odluka je opet bilo u jednom okviru i to je moglo proci na nizim nivoima ali ne na visim.
Mislio sam na ovo zadnje o pravcima
http://radnici.ba/wp-content/uploads/20 ... ardelj.pdf
Da je djelovao na engleskom, njemackom,.. govornom podrucju,... mislim da bi bio svjetski poznat.
-
hAZNADAR
#2341 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Neprekidan rast je nesto neminovno, zabiljezen u cijelom svijetu bez obzira na sisteme jer je takva bila epoha, pitanje je samo koja brzina. Neko moze i danas uporediti kraj devedesetih sa danas pa hvaliti rast - problem je samo kako se taj raste efektuje.madner wrote: ↑12/12/2019 01:37 Cuj vukla se. 60 i 70 su dvije decenije neprekidnog rasta i povecanja blagostanja.
Inace smjesno je donekle da se svi desnicari trude ubjediti svoje da su se bas bas zajebali sa Ju. Tamnica naroda, mrzitelj Srba itd... Nikako ne mogu biti svi u pravu, ispade niko nije bio preferiran.![]()
YU je imala nekoliko kriza, nekoliko rokada i ustava koji su to pokusali ublaziti, drzava jedva finansirala a ljudi iseljavali i to je cinjenica. od 62-ge je stalno bilo dva korka naprijed, jedan nazad. Uvodjenjem OOUR i SIZ je prvi put napravljeno nesto sto je moglo imati perspektivu - ali na duze staze koje se nisu docekale.
I usput - bosanski jugonostalgicari su danas najblizi agendi evropske desnice.
-
The 51st State
#2342 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jos bosnjaci najmanje mutirase u lingvistickom smislu.Bloo wrote: ↑12/12/2019 00:53Teško čitljiva Molitva suprotiva Turkom ali epska.hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 23:34Jedna pjesmica Splicanina Marka Marulica iz 1493-ce. Gdje nabraja narode i lako je uociti starije izraze i izraze koji vaze i danas.
A druzi ne smiju, jer jim si gnjivan ti;![]()
-
hAZNADAR
- Point.
#2344 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I pretvori se tema u hrakanje po Bošnjacima. Bilo je pitanje vremena.
-
hAZNADAR
- geralt
#2346 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Funny you should say that, jer licno znam ljude koji rade u USAID-u, i koji pored (pozamasne) plate imaju pokrivene troskove kirije do $2500.detroit-mercy wrote: ↑11/12/2019 23:00Public housing je za ugrozene ili one koji su slabije imovnog stanja, nije za direktore i one koji su prilici da si priuste stan. I guzovaca traje sve dok ne stanes na svoje noge sad sto neki izaberu da nikada ne stanu na svoje noge je drugi par opanakageralt wrote: ↑11/12/2019 20:44 I kad se vec spomenuse "guzovaca stanovi" isto to postoji u svakoj zapadnoj zemlji, samo pod drugim imenom.
Nemojte molim vas pricati bajke o free market utopijama, ima nas koji se o tome ponesto i znamo.![]()
Sto se tice drzavne guzovace za direktore i dionicare, kapitalizam je to doveo do visina o kojima socijalisti mogu samo sanjati - od formalne (corporate subsidies, tax breaks) do neformalne (Pentagonov F35 projekat, NASA SLS projekat). Amazon, ciji je vlasnik najbogatiji covjek na svijeta umalo nedavno ne dobi par milijardi guzovace od NYC za Long Island Cizy projekat.
- sinuhe
#2347 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Otkud potreba da se prosperitet zove socijalizmom. Samo u Americi i u Bosni nordijske zemlje zovu socijalistickim, isto k'o u naseg Tita ili cesce Tiiite.
Nedavno je i premijer Danske reagovao kad je Bernie Sanders Dansku nazvao socijalistickom. Male zemlje zive od slobodne trgovine.
Socijalisti u Urugvaju traze nacionalizaciju tvornica celuloze u vlasnistvu finskih kompanija Stora-Enso, UPM.

Nedavno je i premijer Danske reagovao kad je Bernie Sanders Dansku nazvao socijalistickom. Male zemlje zive od slobodne trgovine.
Socijalisti u Urugvaju traze nacionalizaciju tvornica celuloze u vlasnistvu finskih kompanija Stora-Enso, UPM.

- Dozer
#2348 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Zalosno od takvog "kapaciteta"...sta drugo da ti kazem...hAZNADAR wrote: ↑11/12/2019 23:09 Vid njega sad, poslije danasnjeg debakla i izvale godine jos pokusava biti duhovit.Obraz dzon. De ba Dozer, jasno je i tebi i meni da ti se obracanje samo svelo na zabavljanje svoje tribine sa warom, starom,... koja ce ti svakako aplaudirati.
Koji crnjak hebote, bio podoban u propalom sistemu i takav ostao, pa nasao oazu na jednom forumu gdje to jos moze furati vidno presretan i pun samopouzdanja.Zbilja je Juga stvorila slucajeve.
Nego, Kviskoteka? A,b,c ili d? Mozes i na onoj tamo temi. Par puta si rekao da se o tome prica na drugoj temi, a sad te nema ni na mapi. Samo se vrtis u krug ovdje s tim floskularenjem, sve u cilju da ne odgovoris konkretno na konkretno pitanje. Haj' zdra'o
Evo link jos jednom - historija-islama-u-bosni-t61221s200.html#p16096940
Jos je tragikomicnije sto, izgleda, ne znas ni koja godina pripada kojem vijeku, pa se dodatno provaljujes i brukas...
1493 je...koji ono vijek? I to kraj vijekaJedna pjesmica Splicanina Marka Marulica iz 1493-ce. Gdje nabraja narode i lako je uociti starije izraze i izraze koji vaze i danas.
- BHCluster
#2349 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Da ne bi tih da prostis Bosnjaka sad bi zivjelu Jugoslaviji doduse dosta manjoj medjutim
- Dozer
#2350 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Bilo bi zaista lijepo vidjeti samo jedan tvoj post u kojem ljude, koji navode mnoge pozitivne primjere iz one drzave, a pri cemu niko ne negira i negativne, ne etiketiras kao "jugonostalgicare", "socijaliste", "komunjare" ili "one koji prizivaju povratak diktature i jednoumlja".hAZNADAR wrote: ↑12/12/2019 06:50 Neprekidan rast je nesto neminovno, zabiljezen u cijelom svijetu bez obzira na sisteme jer je takva bila epoha, pitanje je samo koja brzina. Neko moze i danas uporediti kraj devedesetih sa danas pa hvaliti rast - problem je samo kako se taj raste efektuje.
YU je imala nekoliko kriza, nekoliko rokada i ustava koji su to pokusali ublaziti, drzava jedva finansirala a ljudi iseljavali i to je cinjenica. od 62-ge je stalno bilo dva korka naprijed, jedan nazad. Uvodjenjem OOUR i SIZ je prvi put napravljeno nesto sto je moglo imati perspektivu - ali na duze staze koje se nisu docekale.
I usput - bosanski jugonostalgicari su danas najblizi agendi evropske desnice.
Pa svaka drzava je u to doba imala razne krize, pogotovo ekonomske. Po cemu je onda Juga tu nesto posebno specificna u bilo kojem smislu?
Fakat ne mogu da dokucim zasto je toliko tesko shvatiti da niko ovdje ne priziva nista. Ljudi se samo nostalgicno (ne i jugonostalgicno) prisjecaju raznih dobrih stvari iz ondasnjeg zivota. Pri tome je apsolutno nebitno kako se ta drzava zvala i koji je sistem imala.
S druge strane imamo vas, pogotovo tebe, koji sam za sebe tvrdis da nisi etno-nacionalista, da si i Bosnjak, i Bosanac, te da nisi religiozan, ali tvoji stavovi i prica se 100% poklapaju upravo sa stavovima ovih M92 svih vrsta i boja, pri cemu cak negiras i sam sebe. tako da meni izgledas kao neko ko bas i ne zna sta bi sam sa sobom... Izgubljen u vremenu i prostoru...
Last edited by Dozer on 12/12/2019 10:40, edited 2 times in total.