Dobro si prosao ima ovdje na forumu jedna intelektualna gromada koja je forumasima kacila fotke samoubilackih prsluka.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- BHCluster
#2301 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- General War
- Bloo
- Globalna šefica
#2303 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Meni šaljite samo nudes.
- piupiu
#2304 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa upravo tako. Potpuno je isti razvojni put tih i takvih izama. Tako je bilo u Njemačkoj, tako danas u Evropi, tako bi i kod nas. Stavljala sam onu neku analizu CIA-i prije ko zna koliko stranica, oni upravo o tome pišu krajem osamdesetih ili 1990., je l' ono bi? Po čemu se Slobin populizam razikuje od nekog današnjeg? Sve je isto - neko drugi je kriv, ja ću da vas branim, niko ne sme da vas bije. A narod ne evoluira tako lako nigdje. Evo, danas gledamo kako svi furamo nadesno.Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 17:26Ne
Kriviti nacionalizam je kada Merkel usere sa migrantima pa kada migranti pređu odredenu granicu počinje se nacionalizam buditi jer dosta je dosta
Kriviti nacionalizam je kada grohne ekonomija, poraste stopa kriminala pa se izabere najlakša opcija, stranac je kriv "uzeše nam radna mjesta"" Prije 20 godina je ovaj kvart bio mirniji dok nisu počeli oni dolaziti".
Pa sad, je l' to socijalističko samoupravljanje bilo s nekim pravom glasa ili bez? Eno Detroit viče - ne valja sistem u kojem čistačica ima pravo glasa o investicionom ciklusu. Narod je na prvim demokratskim izborima - onim 1946. - izabrao KPJ. Nakon toga je 13 miliona Jugoslovena bilo u Savezu Sindikata, a dio u KPJ.je to bilo prvi put da narod ima pravo glasa.
Taj je sistem bio poprilično demokratičan u izvornom smislu (na stranu politička opozicija - IB period, MASPOK, studenti, liberali), dakle, direktnim učešćem u donošenju odluka (samoupravljanje, mjesne zajednice, sindikati, Savez omladine, partijski sastanci). Zapravo je kao sistem direktne participacije bio puno demokratskiji od dvopartijskih demokratskih sistema danas.
A to što smo mi još uvijek autoritarna društva s preferencijom za model - vječni lider/plemenska zajednica/istuci ovog što se buni - je drugi par postoli. Oni su nas silom pokušali modernizirati u najkraćem mogućem periodu u skladu sa tada najprogresivnijom idejom društva - ukini izrabljivanje, obrazuj pojedinca, ukini državu. Od svega toga smo samo uspjeli ukinuti državu.
Razlika bi se i tada pokazala izmedju Slovenije, sjeverne Hrvatske i velikih gradova, i juga i periferije, po mom mišljenju.Da smo imali samo jedne demokratske izbore da nije pobjedio nacionalizam ili da je jedna republika samo na referendumu se izjasnila da želi ostati u Jugoslaviji možda bih i ja drugačije razmišljao.
PS. Zapravo, izvini, ovo sam nabrzaka pročitala, ovdje sam mislila na nešto drugo. Ali eto, nek stoji. Jer ima veze sa tipom uredjenja koje bi se biralo, kao što se i pokazalo na kraju.
- piupiu
#2305 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Izvini, ovo je pravo smiješno.
"To je nepravdaaaa, ja nisam Kalimeroooo!"
Nenadano se i nasmijasmo.
- geralt
#2306 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
A sta u USA radi federalna agencija zvana HUD?detroit-mercy wrote: ↑11/12/2019 16:41Ako ja tebi dam pare kada si u problemu i ti mi nakon odredjenog vremena vratis, je li to guzovacaGeneral War wrote: ↑11/12/2019 16:36Ovo je sustina...znaci guzovaca nije bas da nije nepoznata rijec ni u kapitalizmu.detroit-mercy wrote: ↑11/12/2019 14:50
Intervenisala je u datom momentu jer se je pojavila kriza koja bi sam jos dodatno produbila tu krizu i stvorila jos veci domino efekat. Btw, drzava nije ulozila ni penny u Ford. GM je dobio lovu od drzave kao i neke banke, koju su morali vratiti i tu se sva prica o intervenciji drzave zavrsava. Znaci nema kvota, nema da ti drzava odredjuje sta ces proizvoditi i po kojoj cijeni, da ucestvuje u upravljackim strukturama i sl.
Recimo, da danas GM dodje u situaciju da je pred bankrotom, drzava bi ga pustila, ne bi se ni pocesala ali u tom datom momentu da bi se sprijecila veca katastrofa postojala je ta intervencija. Velika je razlika intervencija drzave koja traje kontinuirano i u odredjenom momentu. Mada, drzava stalno intervenise putem monetarne i fiskalne politike, pa tak da ne znam odakle cudjenje i kakve to veze ima sa socijalizmom.
Mada i ovo sto danas imamo u Americi a nazivmo nekim izvornim kapitalizmom je socijalizam u odnosu na izvorni kapitalizma 19 vijeka, ali boze moj drustva se mijenjaju.. Pojam guzovace je ti dobijes stan od drzave a meni nista
a isto nam se odbija od plate
.
Sto je veoma interesantno, banke i AIG su pare vratili puno prije roka jer nisu zeljeli nikoga iz drzave da im visi za vratom.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2307 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Presmiješno mi je vidjeti srčane Trampiste u obrani Tita i Yuge 
-
RtrnOfSalisbury
#2308 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
sta bi sa alejom pelikana? jel makar ona prezivila 
- Hajvan
#2309 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
upali svijetlo u mraku… imenuj ih, pLJiiiiz!KatarinaKosaca wrote: ↑11/12/2019 20:19 Presmiješno mi je vidjeti srčane Trampiste u obrani Tita i Yuge![]()
- BHCluster
#2310 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jasta pa da me banujes, ne radi sto sam ti poslao nego ono sto...
Last edited by BHCluster on 11/12/2019 20:50, edited 1 time in total.
- geralt
#2311 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I kad se vec spomenuse "guzovaca stanovi" isto to postoji u svakoj zapadnoj zemlji, samo pod drugim imenom.
Pola visespratnica u Londonu, Parizu, Njujorku, Cikagu, Detroitu (
) su "public housing". Ko je gledao Mucke, stan u kojem su zivjeli Troteri je bio "guzovaca" koju su dijelile britanske vlasti.
Sve nase izbjeglice koje su ostale u Svedskoj sredinom devedesetih su dobile "guzovacu" od svedske vlade placenu parama svedskih poreskih obveznika, i to mnogo velikodusniju po kvadraturi nego sto je Juga dijelila. Imamo na temi dezurne Svedjane LBVIEW i Haznadara, nek mi ne daju slagati
Nemojte molim vas pricati bajke o free market utopijama, ima nas koji se o tome ponesto i znamo.
Pola visespratnica u Londonu, Parizu, Njujorku, Cikagu, Detroitu (
Sve nase izbjeglice koje su ostale u Svedskoj sredinom devedesetih su dobile "guzovacu" od svedske vlade placenu parama svedskih poreskih obveznika, i to mnogo velikodusniju po kvadraturi nego sto je Juga dijelila. Imamo na temi dezurne Svedjane LBVIEW i Haznadara, nek mi ne daju slagati
Nemojte molim vas pricati bajke o free market utopijama, ima nas koji se o tome ponesto i znamo.
- Hajvan
#2312 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
nemoj tako
nema Juge nidje
nema Juge nidje
- Kejn
#2313 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ja ne znam kada datira prvi pisani pomen Bošnjaka, vjerovatno se radi o nekom osmanskom tefteru gdje piše "Bošnak" na staroturskom, ili možda čak i na bosankom na arebici. Ne moram ti ja ništa objašnjavat kako je ko kad pričao. Imaš povelje bosanskih kraljeva, imaš turske teftere, imaš na kraju i post Karadžićev standard. Sam uporedi i uoči kako se tvoj bosanski mjenjao kroz historiju. Takve dokumente sigurno možeš naći na internetu (barem što se povelja tiče i ove nove pisane literature iz vremena AU). Što se tiče turske građe, posjeti Gazi Husrev Begovu biblioteku, Orijentalni ili Bošnjački institut.Dozer wrote: ↑11/12/2019 09:54OK. Dakle, nista prije sredine 15. vijeka? Posteno. A Tvrko je, kao i ostali nakon njega, pricao kako mi pricamo danas...? Hajde...vidis da covjek uci dok je zivKejn wrote: ↑10/12/2019 23:34 Čuj koji period. Probaj današnji? Jel danas u javnoj upotrebi imaš Bošnjak ili Bošnjanin. Iako uzmemo da je to intrumentalizirano od strane SDA i sabora iz 93., onda te pitam je li SDA instrumentalizirala jednog Mehmed Bega Kapetanovića Ljubušaka da svoj časopis nazove Bošnjak a ne Bošnjanin. Jel SDA instrumentalizirala Vjekoslava Klaića i njegovu Povjest Bosne napisane prije 150 godina da jedno Pismo Kralja Tvrtka II interpretira citiram "kako Poljak Poljakom, tako Bošnjak Bošnjakom" a ne "kako Bošnjanin, Bošnjaninom". Jel SDA instrumentalizirala jednog Čelebiju pije 400 godina da umjesto Bošnjana opisuje Bošnjake u jednoj Srebrenici, Sarajevu itd. Jel možda Mula Mustafu Bašeskiju da prije 300 godina kaže kako Bošnjaci poste Ramazan u Sarajevu i vole "gruhanje topa", koje im nakon par dana počinje ići na živce..
Jesi li svjestan da jezik kojim ja i ti sada komuniciramo nije isti kao onaj sa kojim su komunicirali naši preci prije 1000 godina kada se spominju Bošnjani iz čistog razloga jer jezik nije stalna materija. I dan danas imaš nove riječi, poput "selfija" koje samo jedna generacija unazand ne bi mogla razumjeti? Ti sada hoćeš jednu riječ iz starobosanskog da uzmeš ko iz naftalina i da preljepiš u 2019, a da pritom preskočiš barem jedno 500 godina historije jednog naroda i države.![]()
Last edited by Kejn on 11/12/2019 21:20, edited 1 time in total.
- Kejn
#2314 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nisam odavno bio aktivan na forumu tako da sam nekako morao da uletim u raspravu. Također, odmakli smo strašno od teme tako da ću se povući iz daljnje diskusije sa Dozerom. Tema je Jugoslavija.hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 23:43Kejn, moram te upozoriti. Davno sam to raspravljao sa njim i iznio ne samo izvore vec i tumacenje velikana historije koji potvrdjuju to. I koje niko nije jos po tom pitanju pobio. Dozer i dalje misli da je pobijedio u raspravi, da je pametniji od historicara, i samo ces se nepotrebno uvuci u kilometarsku raspravu gdje ce on lupati tolike gluposti da ces morati osnovne stvari objasnjavati - bez efekta. Odustani, on je jednostavno nesposoban da prihvati drugacije o Bosnjacima, isto ko programiran,.... samo ces nepotrebno skrenuti temu. Usput receno, nije samo Klaic vec i Hadzijahic, a pismo kralja nije jedini izvor o Bosnjaku. Sufiks ak je bosanska gramatika i Bosnjak umjesto Bosnjanin je domaca promjena u fonetici i nema nista sa osmanskim uticajem koji je poceo tek decenijama poslije pada Bosne. Mozemo o tome na drugoj temi a ovdje pliz o YU. Pojedinima je sada stalo da miniraju temu.Kejn wrote: ↑10/12/2019 23:34Čuj koji period. Probaj današnji? Jel danas u javnoj upotrebi imaš Bošnjak ili Bošnjanin. Iako uzmemo da je to intrumentalizirano od strane SDA i sabora iz 93., onda te pitam je li SDA instrumentalizirala jednog Mehmed Bega Kapetanovića Ljubušaka da svoj časopis nazove Bošnjak a ne Bošnjanin. Jel SDA instrumentalizirala Vjekoslava Klaića i njegovu Povjest Bosne napisane prije 150 godina da jedno Pismo Kralja Tvrtka II interpretira citiram "kako Poljak Poljakom, tako Bošnjak Bošnjakom" a ne "kako Bošnjanin, Bošnjaninom". Jel SDA instrumentalizirala jednog Čelebiju pije 400 godina da umjesto Bošnjana opisuje Bošnjake u jednoj Srebrenici, Sarajevu itd. Jel možda Mula Mustafu Bašeskiju da prije 300 godina kaže kako Bošnjaci poste Ramazan u Sarajevu i vole "gruhanje topa", koje im nakon par dana počinje ići na živce..
Jesi li svjestan da jezik kojim ja i ti sada komuniciramo nije isti kao onaj sa kojim su komunicirali naši preci prije 1000 godina kada se spominju Bošnjani iz čistog razloga jer jezik nije stalna materija. I dan danas imaš nove riječi, poput "selfija" koje samo jedna generacija unazand ne bi mogla razumjeti? Ti sada hoćeš jednu riječ iz starobosanskog da uzmeš ko iz naftalina i da preljepiš u 2019, a da pritom preskočiš barem jedno 500 godina historije jednog naroda i države.
- piupiu
#2315 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Tvtkova je rodica, Elizabeta Kotromanić, udata za kralja Ludovika, u madjarskoj i poljskoj istoriji poznata kao Elizabeta Bošnjačka (Elżbieta Bośniaczka), 14. vijek.
- Kejn
#2316 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Na poljskom su izraz Bošnjak i Bosanac jako slični, kao i na mađarskom. Ja vjerujem da je njeno ime Elizabeta od Bosne a ne Elizabeta Bošnjačka ali ako neko zna poljski ili mađarski bilo bi ljepo da nam pojasni način izgovaranja i kako da razlikujemo ta dva pojma prilikom izgovaranja.
- piupiu
#2317 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Piše ti gore kako se piše i izgovara na poljskom. Ja sam o njoj prvi put čula od Poljaka, jer je ona majka Jedvige, prve poljske žene-kralja. Samim tim oni imaju kontinuiranu istorijsku svijest o tom nazivu. Oni ne prave razliku izmedju bosanski i bošnjački (ovi s kojima sam ja pričala), bosniaczka je bosanska. A taj genitiv 'bosniaczka' je morao odnekud doći. Ako je modernog porijekla, onda su ga možda donijeli Poljaci koji su se vratili u Poljsku iz Bosne nakon Drugog svjetskog rata, a koji baštine izraz 'bošnjački' iz AU monarhije?Kejn wrote: ↑11/12/2019 21:34Na poljskom su izraz Bošnjak i Bosanac jako slični, kao i na mađarskom. Ja vjerujem da je njeno ime Elizabeta od Bosne a ne Elizabeta Bošnjačka ali ako neko zna poljski ili mađarski bilo bi ljepo da nam pojasni način izgovaranja i kako da razlikujemo ta dva pojma prilikom izgovaranja.
Last edited by piupiu on 11/12/2019 21:50, edited 1 time in total.
- Kejn
#2318 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne piše gore ništa osim imena na poljskom.piupiu wrote: ↑11/12/2019 21:42Piše ti gore kako se piše i izgovara na poljskom. Ja sam o njoj prvi put čula od Poljaka, jer je ona majka Jedvige, prve poljske žene-kralja. Samim tim oni imaju kontinuiranu istorijsku svijest o tom nazivu. Oni ne prave razliku izmedju bosanski i bošnjački, bosniaczka je bosanska.Kejn wrote: ↑11/12/2019 21:34Na poljskom su izraz Bošnjak i Bosanac jako slični, kao i na mađarskom. Ja vjerujem da je njeno ime Elizabeta od Bosne a ne Elizabeta Bošnjačka ali ako neko zna poljski ili mađarski bilo bi ljepo da nam pojasni način izgovaranja i kako da razlikujemo ta dva pojma prilikom izgovaranja.
Bošnjak - Boszniacy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Boszniacy
Bosanac - Bośniacy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%9Bniacy
Koliko vidim kod Poljaka Bošnjak ima slovo z ispred slova s, a bosanac to nema. Također kod bosanaca kao kod Elizabete ima s sa akutnim akcentom a Bošnjak to nema. Izgleda da je Elizabeta više Bosanka nego Bošnjakinja. Al kao što sam već rekao ne znam poljski.
- piupiu
#2319 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Razlika izmedju sz i ś su kao izmedju ć i č - meko i tvrdo š, ali oba su š. Eno sam još nešto dodala u originalni post, ali ti si već odgovorio.Kejn wrote: ↑11/12/2019 21:50
Bošnjak - Boszniacy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Boszniacy
Bosanac - Bośniacy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%9Bniacy
- Dozer
#2320 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ja ti jos i primjer dadoh, al' ti ne kontas
Jel' "guzovaca" nas jezik? Meni ne lici ni na kineski, ni engleski... Da li je gramaticki ispravna ova rijec?
Jeste, a? E, hajd' je sad nadji u nasem rjecniku i pravopisu
- Dozer
#2321 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Bas me zanima na sta bi to tek licilo...
33% Srba ce uzeti 49% zemlje, 14-15% Hrvata ce uzeti 27%, a 50-51%% Bosnjaka ce "uzeti" 24%. Dobro bi to razdruzivanje bilo
- Hajvan
#2322 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
nisi to dobro izracuno
24% ce opet biti kondominij (mada kad to napises, stvljas sebe s tim laznim procentom, jer ga rabis, u neprijateljsku sh/hs stranu)
a onda ide opet novi krug- genocifd, negiranje, razvodnjavanje,si su krivi, razdruzenje (ovaj put s/h, jer b vise nece biti)
- Dozer
#2323 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Vala, ja racun'o po trenutnom stanju....
Za promjenu ovih procenata ipak bi se trebali vratiti ovi iz SveCke, Njemacke, Slovenije, itd., i latiti se puske, jer slabo ko od proslih koji su to radili ce opet uraditi isto. Vrijeme za rotaciju
Za promjenu ovih procenata ipak bi se trebali vratiti ovi iz SveCke, Njemacke, Slovenije, itd., i latiti se puske, jer slabo ko od proslih koji su to radili ce opet uraditi isto. Vrijeme za rotaciju
- Hajvan
#2324 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
poneta je da ce tih navodnih 24% biti opet zajednciki kondominij
a oda ide novi krug:
1. ugrozeni
2. dzenosajd
3. negiranje, razvodnjavanje, svi su krivi (no ovaj put ce potpuno nestali B stoprocentno biti krivi), razdruzenje (no ovaj put s/h, jer b vise nece biti nikako)
svi sh/hs-vci sretni i berictni do kraja svijeta.
onda ce se dosjetiti da naprave novu jugoslaviju.
- Dozer
#2325 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jbg, ko je kriv sto je i sad samo nas dio zajednicki, a ostala 2 cisto njihovi? Znam da ja nisam, a znam i ko jeste.
Manje-vise isto bilo i u Jugi. Samo je u BiH bilo sve zajednicko, a kod ostalih sve vecinski jedni. Osim Slovenije. Oni i danas po BiH traze oceve ...
Manje-vise isto bilo i u Jugi. Samo je u BiH bilo sve zajednicko, a kod ostalih sve vecinski jedni. Osim Slovenije. Oni i danas po BiH traze oceve ...