Potpuno pogresno. Moja nana '82 uredno dobila papire ovdje da ide na VMA da uradi bajpas na srcu, jer se to ovdje nije radilo. Sve pokriveno od ZZO.daddy-kool wrote: ↑12/12/2019 12:21 To koliko smo imali VMA i UKCLJ, imali su neki, podobni. Sigurno da ove ustanove nisu bile za široke narodne mase Jugoslavije.
Imaju i sada to neki isto, i bolje, samo sada plate parama a ne trebaju veze.
Ako je moja nana bila podobna, onda...jbg...
A znam jos gomilu slucajeva koji su odavde upucivani na VMA ili UKCLJ zbog raznih stvari, poput operacija na ocima, srcu, itd.. Jaran mi je, nakon sto se skrsio s autom 1989. i pocetnog krpljenja ovdje, uredno, i to helikopterom prebacen na UKCLJ radi povezivanja pokidanih zivaca. I on je bio bas, onako, jedna civija i podoban. Em muslimansko ime i prezime, em otac i majka isto tako, plus obicni radnici (Feroelektro i Svjetlost). Sve takodjer platio ZZO.
Nemojte, jbg...
Ovo kako je danas ovdje pravilo, nekada je bilo izuzetak. Funkcioneri jesu imali povlastene tretmane, ali gdje ih to u svijetu nisu imali i nemaju?
Obrazovni sistem je onda za 30-ak godina (1960-1990), a sto je pocelo vec 1945-1953 kao primarna aktivnost zvana "Opismenjavanje naroda" i koje se obavljalo na namjenskim kursevima, sa preko 50% nepismenih 1945. ostvario da to bude oko 2% u prosjeku 1991. za starije od 15 godina. Pri tome, nikako se ne smije zaboraviti da se u istom periodu broj stanovnika drzave skoro udvostrucio (sa oko 12 M na preko 23 M).
Danas imamo PISA rezultate po kojima je 50% sredsnjoskolaca starijih od 15 godina funkcionalno nepismeno. Za mene je ovo prestrasno i nadasve porazno...