IRAN

breuer

#69976 Re: IRAN

Post by breuer »

Tananarive wrote: 03/04/2026 09:03
Ludzak wrote: 02/04/2026 22:50 Čitavo rukovodstvo im smaknuše, dok oni nisu sposobni jednog jedinog izraelskog zvaničnika smaknuti, a ovamo prenose kako će uništiti Izrael . Hhmmm...
čitavu infrastrukturu i baze im uništiše po BI, a ovamo priča Iran je gotov za 3 dana, hmmmmm!
nevjerovatno koliko su vesternofili identični putinofilima, al bukvalno isti glupi nepotrebni rat, propaganda na nivou Vesele sveske, očekivanja o brzom padu i pobjedi, ali najubjedljiviji su lizači zapadnih bulja koji kao papagaji ponavljaju, joj šta im uradiše, Iran je skršen, kao da i Ukrajina nije skršena ali se i dalje bori...
Tananarive

#69977 Re: IRAN

Post by Tananarive »

Dozer wrote: 02/04/2026 23:28
no_sekirli wrote: 02/04/2026 23:10
Dozer wrote: 02/04/2026 22:52
Bez ikakvog navijanja za bilo sta i bilo koga, ali stvari ne gledas ispravno - prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj.

Evo ti si Iran, ja sam Qatar, ili Saudija, ili Kuvajt, itd.
Dosli Ameri s drugog kraja svijeta, i zajedno s cifutima, koji su daleko preko dvije drzave, tebe napali.
Istovremeno, ja tim Amerima omogucavam da te napadaju s moje teritorije, dajem im logistiku, smjestaj, gorivo, sve sto im treba, i pride recimo pustam cifutske rakete preko svoje teritorije prema tebi.

Da li ces me ti potapsati, neces nista, ili ces udariti po Americkim ciljevima na mojoj teritoriji?

Ako ja dajem svoje civilne objekte americkoj vojsci i firmama koje podrzavaju tu vojsku i napade na tebe, da li su onda i ti objekti tvoj cilj, ili neces nista?
Imas potpuno pravo na svoje misljenje, samo eto dopusti i meni to pravo.
Sve te zemlje koje si nabrojao postoje zbog USa, u njima vladaju kraljevi i ostali nedodirljivi i odnos je skoro pa vazalski. Amera zavrbi, Saud ga pocese.
Zar ti mislis da netko iz Katara ima moci, snage i volje neokolonijalistima reci da ne smije staviti Thaad bateriju u bazu koju su napravili da skidaju dronove i rakete? Na koji nacin to mogu?
S cim da se kurce? Da im zabrane ulazak?

Ja ne sporim iranske napade na americke baze, to je defacto neprijateljski teritorij, ali civilnu infrastrukturu ne bi smjeli dirati, i samim tim stvarati dodatne neprijatelje sami sebi. Dovode se u jos tezi polozaj.

Kako bi evo mi u BiH mogli reci da NATO snage odmah izidju iz nase drzave, jer se eto protivimo napadu na Iran? I da se sloze sve 3 strane u drzavi. Da ti ja odgovorim, ne mozemo nikako. Ali to i dalje nije razlog da Iran odvali 10 balistickih raketa na NATO bazu u Sarajevu. Zar ne?
Naravno da imas pravo na misljenje, ali misljenje ne igra ulogu nad cinjenicama.
A cinjenice su da je svaka od tih zemalja suverena, i da su americke baze stvar ugovora od prije jedva 50-ak godina. Ti ugovori su bili neka vrsta kontra usluge za americku naftnu tehnologiju, a ne za formiranje drzava, jer sve zaljevske zemlje su postojale i prije toga, pa je malo pogresno reci da te zemlje postoje zbog USA.
Neke su cak, poput Bahreina recimo, bile dio Irana do 1930-ih.

I naravno da su uvijek mogle i mogu reci da raskidaju ugovor i da US vojska vise nema pristup njihovoj teritoriji, a pogotovo ne za vrsenje ratnih dejstava. To rade suverene drzave.
E sad, politika, podanicki mentalitet, razni drugi interesi, to je drugi par rukava. Ali, poenta je da ako hoce - mogu otjerati Amere ili im uskratiti gostoprimstvo za ratna dejstva.

Mi smo neuporedivi s ovim, jer mi smo de facto protektorat.
ama džaba objašnjavaš vidiš da zioljub hinjski provlači priču da Iran gađa civile...
zigzag

#69978 Re: IRAN

Post by zigzag »

breuer wrote: 03/04/2026 09:09
Tananarive wrote: 03/04/2026 09:03
Ludzak wrote: 02/04/2026 22:50 Čitavo rukovodstvo im smaknuše, dok oni nisu sposobni jednog jedinog izraelskog zvaničnika smaknuti, a ovamo prenose kako će uništiti Izrael . Hhmmm...
čitavu infrastrukturu i baze im uništiše po BI, a ovamo priča Iran je gotov za 3 dana, hmmmmm!
nevjerovatno koliko su vesternofili identični putinofilima, al bukvalno isti glupi nepotrebni rat, propaganda na nivou Vesele sveske, očekivanja o brzom padu i pobjedi, ali najubjedljiviji su lizači zapadnih bulja koji kao papagaji ponavljaju, joj šta im uradiše, Iran je skršen, kao da i Ukrajina nije skršena ali se i dalje bori...
Imaš puno ljudi koji pišnu na siledžije. Da li to takav karakter ili posljedice djetinjstva..
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#69979 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image

Da se zna gdje će i zbog ćega mnogi da nehebu.
Tananarive

#69980 Re: IRAN

Post by Tananarive »

vee-jay wrote: 02/04/2026 23:45
zovu ga kegsbreath :lol:
arman1

#69981 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image
Boaz Taman IDF deputy comander of the 9th battalion had his leg blown off by Hizbollah in southern Lebanon

Ovo mu je obečano prije 3.000 ljeta
zilog

#69982 Re: IRAN

Post by zilog »

skrbavi-admin wrote: 03/04/2026 09:05
zilog wrote: 03/04/2026 08:54
skrbavi-admin wrote: 03/04/2026 08:20

nije se zaboravilo, malo seres..... tj malo vise jer se stavlja konotacija apsolutne namjere koje uopste nije bilo al eto nek vam i to bude :zzzz:

kada je avion srusen vec je proglasena no fly zona, i neki PVO sistemi postali aktivirani.... u pitanju je bila greska i koliko se ja sjecam iran je platio odstetu uz izvinjenje. Neka me neko ispravi ako nije tacno.....
Sada IZMISLJAS!!!

Kakva crna no fly zona? Avion poletio iz Teherana i letio prema zapadu (udaljavajuci se od Teherana). Prvo poricali i tvrdili da je pilotova greska, a tek nakon sateltskih snimaka -priznali. Odbili prisustvo Ukrajinaca tokom istrage. Niko nije uhapsen, niti priveden, da bi poslije bulaznili kako se avion sumnjivo kretao...
da da ti si u pravu..... :izet: :lol:
15 djece ubijeno, a ti se ismijavas. Zalosno... :roll:

Evo putanje leta. Dvije rakete su ispaljene na avion. Prva odmah nakon polijetanja, a druga 30 sekundi kasnije.

Image
Hajlac

#69983 Re: IRAN

Post by Hajlac »

bosanski__ wrote: 03/04/2026 01:13 Ne postoji sotona , pa ni trojstvo.
To je receno figurativno ;-)

Isto kao kad ljudi kazu da su ovo demoni - ne znaci da zaista misle da je taj i taj imenom i prezimenom Demon :lol:

Ne budi bukvalista.
Čitalac

#69984 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Mohammad Javad Zarif, bivši iranski šef diplomatije (2013-2021), za Foreign Affairs: Amerikanci i Izraelci bez strategije izlaska, Teheran da proglasi pobjedu i postigne dogovor...
Iran nije započeo rat sa Sjedinjenim Državama i Izraelom. Ali više od mjesec dana kasnije, Islamska Republika očito pobjeđuje. Američke i izraelske snage tjednima neprestano bombardiraju iranski teritorij, ubijajući tisuće ljudi i oštećujući stotine zgrada, sve u nadi da će srušiti vladu te zemlje. Ipak, Iran je održao liniju i uspješno brani svoje interese. Održao je kontinuitet vodstva čak i dok su njegovi visoki dužnosnici ubijani, te je više puta uzvratio udarac svojim agresorima. Amerikanci i Izraelci koji su započeli sukob s iluzijama o prisiljavanju na kapitulaciju tako se nalaze u kaljuži bez strategije izlaska. Iranci su, nasuprot tome, izveli povijesni podvig otpora. Za neke Irance, ovaj uspjeh je razlog da nastave borbu dok se agresori ne kazne adekvatno, umjesto da traže pregovarački završetak...
Iako bi nastavak borbe protiv Sjedinjenih Država i Izraela mogao biti psihološki zadovoljavajući, dovest će samo do daljnjeg uništavanja civilnih života i infrastrukture. Ti akteri, očajni nakon što nisu uspjeli postići nijedan od svojih ciljeva, sve više pribjegavaju ciljanju vitalnih farmaceutskih, energetskih i industrijskih postrojenja te nasumičnom napadu na nevine civile. Nasilje također polako uvlači sve više zemalja, prijeteći da će regionalni požar pretvoriti u globalni. Nažalost, Sjedinjene Države su prisilile međunarodne organizacije da šute pred mnogim zločinima Washingtona, uključujući masakr nad gotovo 170 školaraca prvog dana rata...
Teheran bi, dakle, trebao iskoristiti svoju poziciju ne za nastavak borbe, već za proglašenje pobjede i postizanje dogovora koji će okončati ovaj sukob i spriječiti sljedeći. Trebao bi ponuditi ograničenja svog nuklearnog programa i ponovno otvaranje Hormuškog tjesnaca u zamjenu za ukidanje svih sankcija - dogovor koji Washington prije ne bi prihvatio, ali bi ga sada mogao prihvatiti. Iran bi također trebao biti spreman prihvatiti sporazum o međusobnom nenapadanju sa Sjedinjenim Državama u kojem se obje zemlje obvezuju da se u budućnosti neće međusobno napadati. Mogao bi ponuditi ekonomske interakcije sa Sjedinjenim Državama, što bi bila pobjeda i za američki i za iranski narod. Svi ovi ishodi omogućili bi iranskim dužnosnicima da se manje usredotoče na zaštitu svoje zemlje od stranih protivnika, a više na poboljšanje života svojih ljudi na domaćem terenu. Drugim riječima, Teheran bi mogao osigurati novu, sjajnu budućnost koju Iranci zaslužuju...
https://www.foreignaffairs.com/middle-e ... ld-end-war#
Hajlac

#69985 Re: IRAN

Post by Hajlac »

no_sekirli wrote: 03/04/2026 07:02
Dozer wrote: 03/04/2026 00:02 Klasika. Suocenje s argumentima i cinjenicama, i odmah ide "smaras" i kojekakve nebuloze. :lol:
Sad ce i neki jaci ad hominem, pretpostavljam, ili miksanje s nekim desetim temama? :D
Ma naravno da smaras, a ne da prosipas argumente i cinjenice. Bez obzira koja je tema.

Cuj Bahrein i Katar moze otjerati Amerikance sa svog teritorija :-) Evo neka npr.Njemacka proba jednostrano, pa da vidimo sta ce se desiti, a ne UAE :lol:

Da je Iran igrao malo mudrije, mozda su mogli neke komsije i pridobiti na svoju stranu, u neki moguci buduci BI savez drzava, medjutim nasjeli su na americki mamac po tom pitanju.

A da se trebaju braniti, tu nema nikakvog spora.
:lol: :lol:
Jesi li ti sjvestan da su jos davne 1980-e godine iste te zemlje PLATILE ogromne pare diktatoru Sadamu da napadne Iran?

Iran trenutno mozda uspije samo Qatar pridobiti na svoju stranu, uz Oman i Jemen s kojima su vec u maltene savezu. Sve ostalo su pro-cionisticka i pro-vehabijska GOVNA.
breuer

#69986 Re: IRAN

Post by breuer »

a i baš bi uspio pridobiti Zapadne kujice, kao da mu i trebaju...
skrbavi-admin

#69987 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

zilog wrote: 03/04/2026 09:21

koja je tvoja logika? da je avion namjerno oboren u zoni aerodroma jer se nije svidjao iranskom establismentu pa ga eto oborise u zadnji trenutak jos uvijek u rejonu aerodroma iako su ga mogli pripalit na aerodromu?

nemoj mi vrijedjat inteligenciju ako je tvoja ostecena..... :thumbup:

fino ti stavio podatke sa vikipedije, bilo i izvinjenje, i kompenzacija stete za ljude, greske se desavaju i sta sad ti hoces da plasiras ovdje - da je to bio neki organizovani zlocinacki poduhvat????
Last edited by skrbavi-admin on 03/04/2026 09:38, edited 1 time in total.
Toffee karamela

#69988 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

Porodice Foht wrote: 02/04/2026 21:17 Ma je li istina da je Katar odlucio izbaciti americke baze iz zemlje?
mene više zanima je li istina da je Katar isplatio Iranu nekih 6 milijardi dolara koje su bile zaleđene kod njih zbog sankcija?

ako je to istina braća šije se i opariše usred rata

a ovi jadovi će biti izbačeni kad tad, još će im Salman tražiti da vrate avion koji je njegov tata poklonio Trampetu plus peškeše za Ivanku i Melaniju :lol:
ElRe

#69989 Re: IRAN

Post by ElRe »

zilog

#69990 Re: IRAN

Post by zilog »

skrbavi-admin wrote: 03/04/2026 09:36
koja je tvoja logika? da je avion namjerno oboren u zoni aerodroma jer se nije svidjao iranskom establismentu pa ga eto oborise u zadnji trenutak jos uvijek u rejonu aerodroma iako su ga mogli pripalit na aerodromu?

Kao prvo, samo sam postavio da, za Ukrajince, postoji nesto i prije isporuka Shaheda Rusima.

Da, moze se greskom oboriti civilni avion, ali je lista slucajnosti i postupaka, koji su se poklopili - bas preduga.

Za ovo na kraju: Vjeruj, da ne zelis da ti ja odgovaram na uvrede. Zato, bolje nemoj...
Dozer

#69991 Re: IRAN

Post by Dozer »

no_sekirli wrote: 03/04/2026 07:02
Dozer wrote: 03/04/2026 00:02
no_sekirli wrote: 02/04/2026 23:39
Ma da, mi smo protektorat, a npr. Kuvajt, za koga je pokrenut rat, je slobodna i suverena drzava.

Dozeru, smaras buraz, osnovni cilj u svim raspravama ti je da tvoja bude zadnja, a i sam znas da nisi u pravu.

Cuj Bahrein moze otjerati Amerikance. E, svasta se moze ovdje i procitati.
Klasika. Suocenje s argumentima i cinjenicama, i odmah ide "smaras" i kojekakve nebuloze. :lol:
Sad ce i neki jaci ad hominem, pretpostavljam, ili miksanje s nekim desetim temama? :D
Ma naravno da smaras, a ne da prosipas argumente i cinjenice. Bez obzira koja je tema.

Cuj Bahrein i Katar moze otjerati Amerikance sa svog teritorija :-) Evo neka npr.Njemacka proba jednostrano, pa da vidimo sta ce se desiti, a ne UAE :lol:

Da je Iran igrao malo mudrije, mozda su mogli neke komsije i pridobiti na svoju stranu, u neki moguci buduci BI savez drzava, medjutim nasjeli su na americki mamac po tom pitanju.

A da se trebaju braniti, tu nema nikakvog spora.
Pa sto sebi dozvoljavas da te neko smara, a imas opciju "foe"?
Na stranu sto ne skontas napisano. Jos jednom - mogli su, a mogu i sad. Cinjenicno. Drugi par rukava je da li zele, ili smiju.

A BiH jeste protektorat. Imamo tzv. Visokog predstavnika, s vrhovnim ovlastima iznad svih domacih zakona. Sta je on ako ne Protektor, u stvari?
DaysleepeR

#69992 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Je li bilo?

Image
sumirprimus

#69993 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

arman1 wrote: 03/04/2026 09:15 Image

Da se zna gdje će i zbog ćega mnogi da nehebu.
:lol: armane legendo dojava, pa na ovoj slici iran će najviše da dobije po 3.14 :lol: odzada i ne vidimo :skoljka:
JMGuti

#69994 Re: IRAN

Post by JMGuti »

sumirprimus wrote: 02/04/2026 22:06 Jeste napadnuti su bez povoda za one koji ne prate situaciju u regiii.
Zasto ne napadnu Jordan, ili ako je cilj veliki izrael zasto je vracen sinaj egiptu?
Jos prizivate atomsko oruzje samo da bi dokazali svoje teze.
Ja sam siguran sad da su napadnuti sa povodom. Kad to insiniuira neko ko je jutros od mame uzeo dvicu za kaficu, to mora biti istina.
Hajlac

#69995 Re: IRAN

Post by Hajlac »

zilog wrote: 03/04/2026 09:48 Kao prvo, samo sam postavio da, za Ukrajince, postoji nesto i prije isporuka Shaheda Rusima.

Da, moze se greskom oboriti civilni avion, ali je lista slucajnosti i postupaka, koji su se poklopili - bas preduga.

Za ovo na kraju: Vjeruj, da ne zelis da ti ja odgovaram na uvrede. Zato, bolje nemoj...
Lista nekakvih neprijateljskih poteza pazi sad Irana prema Ukrajini prije januara 2020-e godine :?:

O cemu pricas?
arman1

#69996 Re: IRAN

Post by arman1 »

breuer wrote: 03/04/2026 09:31 a i baš bi uspio pridobiti Zapadne kujice, kao da mu i trebaju...
cio p(l)aćenike.

Prićao sam s momkom iz kladnja. Dećko je programer ali pred svake izbore angažuju ga da trpa internet portale i forume "propagandom". Bukvalno svaku objavu, komentar, like, prijavljuje. Ako dobije pozitivan reply na neki komentar to isto prijavljuje. Pojedinačno cijena mala ali na kraju se toga dosta nabere.
Pitao sam ga šta misli koliko napaćuju ovi balkanski cio p(l)aćenici koji nam truju forume. Ne zna tačno, nije uključen ali je čuo da je mizerija u odnosu na one koji trpaju po EU i usa tržištu. Po nekim podacima samo po ovom osnovu genocidni entite i terorističke organizacije (aipac i sl) godišnje troše izmežu 8 i 10 milijardi dolara. Imaju podršku nekoliko specijalizovanih firmi i ustanova i praktično administracije finansijski najjčih zemalaj.
Teško se boriti s tolikom propagandnom industrijom laži.
Hajlac

#69997 Re: IRAN

Post by Hajlac »

DaysleepeR wrote: 03/04/2026 09:52 Je li bilo?
Jeste.
sumirprimus

#69998 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

JMGuti wrote: 03/04/2026 09:59
sumirprimus wrote: 02/04/2026 22:06 Jeste napadnuti su bez povoda za one koji ne prate situaciju u regiii.
Zasto ne napadnu Jordan, ili ako je cilj veliki izrael zasto je vracen sinaj egiptu?
Jos prizivate atomsko oruzje samo da bi dokazali svoje teze.
Ja sam siguran sad da su napadnuti sa povodom. Kad to insiniuira neko ko je jutros od mame uzeo dvicu za kaficu, to mora biti istina.
Mati mi nije medju živima, nadam se da se osjecas bolje kada tako hinjski i ljigavo pokusavas neargumetnovano ad hominem napadati neistomiljenike. Fuj
skrbavi-admin

#69999 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

zilog wrote: 03/04/2026 09:48
skrbavi-admin wrote: 03/04/2026 09:36

Kao prvo, samo sam postavio da, za Ukrajince, postoji nesto i prije isporuka Shaheda Rusima.

ne postoji nista osim ovdje sto vidim covjeka koji hoce da gleda na stvari na svoj nacin, u vrijeme kad je oboren avion desavale su se na isti nacin intenzivne stvari i to namjerno ne zelis da uzimas u obzir sto je tvoja licna stvar a ne stvar problema o kojem pricas - sto kako zasto, mene ne interesuje niti me zanima jer tebe zanima samo prevest vodu na svoj mlin bez sagledavanja cinjenica.... lijepo ti podastro objasnio stavio linkove i ti se opet trudis bit sta? :-)

meljete danima kako Iran prodaje Sehide..... 50 godina oni ne mogu sibice prodat nikome bez dozvolje jenkija.... imaju skrsenu ekonomiju i dodje Pljujtin i kae evo milijarde evo S300 evo i SU35.... daj mi Sehide..... ekonomija jarane.... mozda bi kroz tvoj iskrivljeni moralni kompas gledali i iranci drugacije da im je dozvoljeno da zive kao normalni ljudi a ne da im ubijaju najpametnije ljude atentatima, naucnike, vrijedne ljude, najvecu inteligenciju.....

i da zakljucim ovu supljakanu s tobom - moja nana bi rahmetli rekla ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju, a ima i druga ne mozes zlo radit i dobru se nadat..... iran je daleko od idealne zemlje za bilo koga i bilo sta ali to je samo i samo zbog toga sto ih maltretiraju vec 50 godina, prvo Sadamovim ratom iza kojeg je stao citav zapad pa popusio, pa onda sankcije da ne mogu dahnut..... i ti oces neko postenje i moral.....
zilog

#70000 Re: IRAN

Post by zilog »

Hajlac wrote: 03/04/2026 09:59
zilog wrote: 03/04/2026 09:48 Kao prvo, samo sam postavio da, za Ukrajince, postoji nesto i prije isporuka Shaheda Rusima.

Lista nekakvih neprijateljskih poteza pazi sad Irana prema Ukrajini prije januara 2020-e godine :?:

O cemu pricas?
Ma ne. Zar bi avioni letjeli, da je bilo neprijateljskih poteza prije obaranja?

Mislio sam na taj slucaj i desavanja nakon toga, ali da ne raspredamo sada.
Post Reply