SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#104776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

JoseMujica wrote: 20/02/2026 12:58
Ateista wrote: 20/02/2026 12:51
Laplace wrote: 20/02/2026 12:46

Zato što se sve vrijeme pokušava krivica sa stvarnih krivaca prebaciti na Štetu. Gdje su protesti ispred GRAS-a? Gdje je traženje odgovornosti od GRAS-ovim servisera, menadžera i vozača? Nigdje, samo "dolje vlada".
I to vlada koja je grasu obezbijedila uslove ko nikad do sad, ali dzaba kad su tamo uhljebljena nesposobna stoka.
da i Vlada koja je propustila kontrolisati i urediti šta se tamo dešava....zadnji put revizija u GRAS ušla ima skoro 10 godina...zadnji Izvještaj o radu GRAS-a bio na Skupštini prije 5 godina itd.

kupovanje novih vozila je odlično za samoreklamiranje i klijentelističko rastaljivanje, ali nije samo to posao Ministarstva i Vlade...njihov posao je i uređenje sistema, osiguranje funkcionalnosti i zakonitosti itd.

a složićeš se da to nije posao vozača, ali jeste direktora, članova Uprave i Ministarstva, Vlade i Skupštine
Koliko sam upoznat, Šteta je podnio krivične prijave. Ostalo je trebalo odraditi pravosuđe.
Laplace

#104777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drndalo wrote: 20/02/2026 13:39 Ako cemo mak na konac, i Gras ima nadzorne kamere, pa bi se moglo vidjeti da li je neko i ko, kada i sta radio oko olupine.
Nadzorne kamere u GRAS-u,izgleda, imaju nezgodnu naviku da prestaju da snimaju kad je najvažnije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#104778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Cudi me da je drndalo to napisao, gras i kamere... :-)
Naslovnica

#104779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 23/02/2026 07:48
drndalo wrote: 20/02/2026 13:39 Ako cemo mak na konac, i Gras ima nadzorne kamere, pa bi se moglo vidjeti da li je neko i ko, kada i sta radio oko olupine.
Nadzorne kamere u GRAS-u,izgleda, imaju nezgodnu naviku da prestaju da snimaju kad je najvažnije.
Inače su te nadzorne kamere takve, ne snimaju baš onda kada je najpotrebnije.
Laplace

#104780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Hakiz wrote: 20/02/2026 14:20 Evo me u tramvaju, Č. Vila, vozači se mijenjaju.

Vozač(ica) je izašla, drugi vozač nije ušao. Tramvaj bez nadzora.

Nije ove iz Grasa strah da ne "zalijepi"?

Nema nama pomoći.

P. S. Vratila se vozačica, tramvaj ponovo pod nadzorom.
Šteta ostavka!!!

Ljudi ne shvataju koji nivo nehata i javašluka vlada u javnim ustanovama. Savjesni radnici su na nivou statističke greške, uz to napadani od svih i prozivani za neprofesionalizam i nerad. Nema tog ministra koji će to dovesti u red.
Laplace

#104781 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Hakiz wrote: 20/02/2026 14:26
benzapen wrote: 20/02/2026 14:21
Hakiz wrote: 20/02/2026 14:20 Evo me u tramvaju, Č. Vila, vozači se mijenjaju.

Vozač(ica) je izašla, drugi vozač nije ušao. Tramvaj bez nadzora.

Nije ove iz Grasa strah da ne "zalijepi"?

Nema nama pomoći.

P. S. Vratila se vozačica, tramvaj ponovo pod nadzorom.
Stalno to rade na Čengić Vili. Oduvijek.
Znam.

Ali, nakon prošlog četvrtka :shock:
Očigledno je da kod zaposlenika GRAS-a ne postoji ni najmanja doza zabrinutosti da će ih neko smatrati odgovornim za bilo šta što se desi u i oko njihovih vozila.
Laplace

#104782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kakotakonikako wrote: 20/02/2026 14:32
JovicSA wrote: 20/02/2026 14:15 Suma sumarum, vlast i političari trebaju preuzeti najveći dio odgovornosti za dobro i loše. Ova nesreća je posljedica više okolnosti, nerada, nemara, stava "lako ćemo", "jebo to", "pusti šuplju ja znam bolje" i slično. Najveća odgovornost je na prošlim vladama, na GRAS-u i onda na kraju i na ovoj vladi aktuelnoj, sve srazmjerno.
Ma ja, sve sto je lose treba pripisati drugima a sto je dobro samo sebi. How Yes No !!!!!!

Da karikiram: osoba A ima krs auto, ne rade mu kocnice sav propao od zadnjeg tehnickog pregleda i kupi ga osobs B i u nesreci ubije covjeka i kaze kriva je osoba A, ne on koji nije provjerio stanje vozila koje je u njegovom vlasnistvu. Tako nekako.
Sve dobro meni a sve lose drugima - iako ja se pitam za sve i odlucujem o svemu i ne dam pare i fotelju nikome

:bih:
Tramvaj koji je učestvovao u nesreći je u vlasništvu GRAS-a (pod hipotekom, doduše), a ne Ministarstva saobraćaja. Tvoje poređenje bi bilo kao da za sve kriviš osobu C.
Laplace

#104783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

sefket_ramadani wrote: 20/02/2026 14:50
tokio25 wrote: 20/02/2026 14:43
benzapen wrote: 20/02/2026 14:34

Ne znam za to vikanje za Sebiju, al eto nek je istina. U čemu je razlika između toga i ovog što se sva kamarila oko neke nadigla da brani štetu životom?
razlika drasticna
za stetu imaju dokazi
ima sta je njegov posao i za sta je zaduzen
na nekoj od tema sam pojasnio vama koji se upirete da branite sda sta je zadatak ministra tako da mozes procitati
ili ces izignorisati ili ces pokusati da okrenes napisano da nije tacno da izvrnes i trazis da je to sve tako ali ...one je kriv na kraju

po cemu je on kriv
i ja cu prvi poceti pljuvati stetu

osim sto je "kriv" da je poceo raditi posao sto svi prije njega nisu radili
budimo nekad realni

da nije stete, sad bismo se vozali kocijama. Nebitno iz koje stranke dolazi, ili kako se zove, covjek je doveo ili pokusava dovesti stvari na mjesto. Naravno, nasim parama, ali i drugi su bili na tom mjestu, pa je sve bilo goli kurac. Razlika ogromna. Ovi zeleni kmeri kmece na tramvaje, pa zasto ih niste kupili kad ste bili vlast, imali ste priliku, iz prilozenog se vidi da niste htjeli/znali
Ja i ne znam u kojoj je stranci Šteta niti me zanima.

Ljude na vlasti bi trebalo procjenjivati po učinku, a ne po stranci. Učinak SDA znamo, učinak Štete znamo, stanje u GRAS-u znamo. Sve ostalo je politikanstvo.
Laplace

#104784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 20/02/2026 15:06
benzapen wrote: 20/02/2026 15:04
tokio25 wrote: 20/02/2026 14:43

razlika drasticna
za stetu imaju dokazi
ima sta je njegov posao i za sta je zaduzen
na nekoj od tema sam pojasnio vama koji se upirete da branite sda sta je zadatak ministra tako da mozes procitati
ili ces izignorisati ili ces pokusati da okrenes napisano da nije tacno da izvrnes i trazis da je to sve tako ali ...one je kriv na kraju

po cemu je on kriv
i ja cu prvi poceti pljuvati stetu

osim sto je "kriv" da je poceo raditi posao sto svi prije njega nisu radili
Nabavka tramvaja je krenula prije njega. Za kredite za prugu još nemamo potpune informacije o kojem se iznosu radi. Navodno da je sve koštalo oko 800 miliona KM. Ali koliko da je god koštalo, pa nije ih ministar iz džepa izvadio pa platio, svi mi koji živimo u kantonu plaćamo taj kredit. To je priča na nivou Koldže kad su sva djeca pričala dao im Koldžo ruksake i sveske. O kriminalu prije a Bogami i ovom trenutnom u grasu se nadam da će nekad neko odgovarati. Mada sam dovoljno star da ne vjerujem da će ikad se ustanoviti stvarna istina. U najboljem slučaju će biti da je vozač kriv za sve. A što je bila i namjera trenutne vlasti od prvog trena.
Cuj kredit, nisu njegove pare. :lol:
Tito dragi s kim mi dijelimo zrak, naravno da je kredit, samo je zavrsio gdje treba umjesto u necijem dzepu.
Sto zelena bagra nije digla kredit? Logicno, jer onda nemaju uticaj na trosenje para i teze im se ugraditi, ako se ne mogu ugraditi nece ni raditi.
Odsad na vlast biramo samo multimilijardere, koji će isključivo vlastitim sredstvima finansirati sve u kantonu i državi. Dakle, ako na računu imaš manje od 100 milijardi eura, ne kandiduj se za vlast na bilo kojem nivou. Ima logike.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#104785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

benzapen wrote: 20/02/2026 15:04 Navodno da je sve koštalo oko 800 miliona KM.
:-)
ma zaokruzimo to na 1 milijardu..
Laplace

#104786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 20/02/2026 15:27
JoseMujica wrote: 20/02/2026 15:10
Ateista wrote: 20/02/2026 15:00

Mozemo se sloziti da postoji odredjena odgovornost vlade oko funkcionisanja grasa, ali je pitanje koliko su realno tu mogli nesto promijeniti, vec se govorilo o tome koliko su uhljebi zasticeni.
Puno toga su vec rijesili i unaprijedili, ne moze preko noci, a kupovina tramvaja i pruga nisu samoreklamiranje, to je kljucna stvar koja utice na sigurnost koja je rijesena.

Vozaci sigurno imaju svoju odgovornost za stanje u grasu, vecina njih je na neki nacin doprinijela.
hajde da im je prvi mandat i ja bih više bio na strani da nisu odgovorni, ali tu su već zadnjih osam godina u kontinuitetu + što je SDP jednom sigurno, a možda i dva puta ranije (znači mimo ovih 8 godina) imao GRAS pod svojom šapom.

dakle, GRAS je "drugovima" iz SDP-a plaho draga zlatna koka

Iskreno, najviše mi je žao Uk-a...Štete ni sekunde...dobro su "drugovi" znali šta se tu radi i šta oni tu rade
Naravno da su znali, i govorili suo tome, ali me pitanje sta su realno mogli uraditi. Radnici zasticeni ko polarni medvjedi, sudovi pretpani, a koliko znam ima vec prijava samo dok dodju na red.
Tačno bi neke od kolega sa foruma trebalo natjerati da upravljaju nekom školom. Pa da vidimo ko bi za osam godina mandata npr. natjerao našeg pedagoga da makar bude u svojoj kancelariji bar pola radnog vremena.
Ateista

#104787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 23/02/2026 08:38

hajde da im je prvi mandat i ja bih više bio na strani da nisu odgovorni, ali tu su već zadnjih osam godina u kontinuitetu + što je SDP jednom sigurno, a možda i dva puta ranije (znači mimo ovih 8 godina) imao GRAS pod svojom šapom.

Iskreno, najviše mi je žao Uk-a...Štete ni sekunde...dobro su "drugovi" znali šta se tu radi i šta oni tu rade
Naravno da su znali, i govorili suo tome, ali me pitanje sta su realno mogli uraditi. Radnici zasticeni ko polarni medvjedi, sudovi pretpani, a koliko znam ima vec prijava samo dok dodju na red.
Tačno bi neke od kolega sa foruma trebalo natjerati da upravljaju nekom školom. Pa da vidimo ko bi za osam godina mandata npr. natjerao našeg pedagoga da makar bude u svojoj kancelariji bar pola radnog vremena.
Upravo to, neki ko da zive u paralelnom svemiru i ne znaju kako to kod nas funkcionise. Probaj sankcionisati bilo koga, on lako izganja bolovanje i nema ga mjesecima na poslu, u neka doba i ministar i vlada ce se promijeniti dok taj radnik jos moze razvlaciti bolovanje.
To je problem koji isto tako treba rjesavati, kroz razne promjene zakona i svasta nesto, ali nije to ni malo jednostavno kao sto neki misle.
Cak i uz najbolje namjere, to nije lako uraditi, a necemo se lagati da svaka vlast pa i ova, koliko god bila daleko ispred SDFA, ima isto tako svoje uhljebe i odrzava socijalni mir time sto ne dira u uhljebe jer ih je puno i mogu napraviti prevagu na izborima.
Laplace

#104788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

k4mi wrote: 20/02/2026 17:09
benzapen wrote: 20/02/2026 16:58
Svejedno, nema iznosa.
ima iznosa, evo ovdje

https://www.ebrd.com/content/dam/ebrd_d ... R-2021.pdf
Sad ćeš morati da mu napišeš i na kojoj stranici su ti iznosi. Možda da mu isprintaš i pošalješ na kućnu adresu?
BadBoy

#104789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

1000000% ovo. Iz udobnosti fotelje oni bi državu počistili za 5 dana. Šest ako je jedan od tih državni praznik.

Ljudi ne kontaju kakav parazitski mentalitet se nakotio u ovoj državi u svim porama. Bukvalno ti treba jedan cijeli mandat od 4 godine da se riješiš jednog problematičnog radnika u državnoj službi.

Odrođeni ljudi od realnosti.
Tvrtko II Kotromanić

#104790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tvrtko II Kotromanić »

BadBoy wrote: 23/02/2026 08:56

1000000% ovo. Iz udobnosti fotelje oni bi državu počistili za 5 dana. Šest ako je jedan od tih državni praznik.

Ljudi ne kontaju kakav parazitski mentalitet se nakotio u ovoj državi u svim porama. Bukvalno ti treba jedan cijeli mandat od 4 godine da se riješiš jednog problematičnog radnika u državnoj službi.

sto posto

da ne govorim koliko je tesko neradnika se rijesiti ( u drzavnoj/javnoj sluzbi/preduzecu)
znam za par slucajeva fakat teskih neradnika, dobije otkaz, pa tuzi, dobije i ne samo da dobije nazad radno mjesto vec i naknadu u parama
i eto ga nazad na radno mjesto
nit ga mozes natjerat da radi niti ga mozes otpustiti
zacarani krug
raj za uhljebe i neradnike
Laplace

#104791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

tramvajtrojka wrote: 20/02/2026 17:35
benzapen wrote: 20/02/2026 17:20
Logovan wrote: 20/02/2026 17:18
Pomeli te ljudi, reci pogriješio sam i to je to
Ko me pomeo i čime? Nisam ništa pogriješio. Koliko je plaćena obnova pruge + nova pruga + tramvaji + radovi u grasu? Kamate, ukupni iznos, koliko smo se zadužili i kolike su kamate? Jel istina da je ukupno uloženo skoro 800 miliona?
Udjes na stranicu ebrd-a i sabiras kredite necemo sad komentirati racunske operacije četvrtog razreda osnovne škole
Tragikomično.

Ne znam ko će biti sljedeći minstar saobraćaja niti ću pokušati pogađati. Ali, pretpostavljam kako će raditi: ne talasaj dok ne prođe mandat, primaj plate, ponešto uštini ako mogneš i u slučaju belaja daj otkaz. Ko će se još maltretirati sa radom na poboljšanjima? Za koga? Za narod koji će u sve "sumnjati" (a zapravo sumljati), sve pljuvati i za sve te kriviti? Bolje je ne uraditi ništa nego nešto jer su naši ljudi perfekcionisti, ako ne završiš sve u jednom ili dva mandata gori si od onih koji nisu ništa uradili u prethodnih deset mandata.
BadBoy

#104792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/02/2026 09:01
BadBoy wrote: 23/02/2026 08:56

sto posto

da ne govorim koliko je tesko neradnika se rijesiti ( u drzavnoj/javnoj sluzbi/preduzecu)
znam za par slucajeva fakat teskih neradnika, dobije otkaz, pa tuzi, dobije i ne samo da dobije nazad radno mjesto vec i naknadu u parama
i eto ga nazad na radno mjesto
nit ga mozes natjerat da radi niti ga mozes otpustiti
zacarani krug
raj za uhljebe i neradnike
Može se ali treba puno vremena. Ode mandat. I na kraju te razapinju kako nisi ništa uradio.
Laplace

#104793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 20/02/2026 18:17
drndalo wrote: 20/02/2026 18:13
:thumbup:

Golden shower za Benzapenskog korisnika...

https://www.ebrd.com/home/work-with-us/ ... 53118.html
gdje naveden materijal, kolicine, firme itd. za ovu prvi fazu?
... boja tramvaja, materijal sjedišta,dodatna oprema, navigacija, ozvučenje, vrsta svjetala (xenon, matrix LED,laser,..)?
drug_profi

#104794 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 23/02/2026 08:56 Ljudi ne kontaju kakav parazitski mentalitet se nakotio u ovoj državi u svim porama. Bukvalno ti treba jedan cijeli mandat od 4 godine da se riješiš jednog problematičnog radnika u državnoj službi.
Imali smo mi problem jednog radnika koji je izbjegavao radne zadatke, isao na bolovanja, vrlo drsko se ponašao.
Privatna firma, ali uprava nije htjela da mu da mogućnost da nas tuži i dobije. Angažovani su advokati i sve je urađeno po njihovom planu.
Ne znam gdje je sada i koga zajebava, ali vise nema pristup. Tuzbu nije mogao pokrenuti, a imao je sasvim dobar posao i pristojnu platu. Samo je trebalo raditi, a ne zajebavati se.

A kako je tek problematicno rjesiti se otpada i neradnika iz firmi koje su drzavne.
BiBi911

#104795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

drug_profi wrote: 23/02/2026 09:36
BadBoy wrote: 23/02/2026 08:56 Ljudi ne kontaju kakav parazitski mentalitet se nakotio u ovoj državi u svim porama. Bukvalno ti treba jedan cijeli mandat od 4 godine da se riješiš jednog problematičnog radnika u državnoj službi.
Imali smo mi problem jednog radnika koji je izbjegavao radne zadatke, isao na bolovanja, vrlo drsko se ponašao.
Privatna firma, ali uprava nije htjela da mu da mogućnost da nas tuži i dobije. Angažovani su advokati i sve je urađeno po njihovom planu.
Ne znam gdje je sada i koga zajebava, ali vise nema pristup. Tuzbu nije mogao pokrenuti, a imao je sasvim dobar posao i pristojnu platu. Samo je trebalo raditi, a ne zajebavati se.

A kako je tek problematicno rjesiti se otpada i neradnika iz firmi koje su drzavne.
U drzavnoj prvo te nema ko kontrolisat i ako ima to ti je neki rod, zaduznik il sta vec.
Bolovanje pici ko ludo.
Sindikat te stiti
Uvijek jedni druge imaju za nesto u dzepu
Politika i clanska knjizica
Ako neko krene da se rijesi nekoga taj isti je sledeci jer stao je nekome na zulj
Tvrtko II Kotromanić

#104796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tvrtko II Kotromanić »

javasluk i hojratluk su nazalost dobar dio naseg mentaliteta

jedna n.n osoba koja radi u jednoj federalnoj firmi vec x godina, neradnica teska, malo malo pa bolovanje, naravno nije hasta,, obilato koristi max broj dana do komisije i tako svako malo (jel ono 40tak ili tako nesto?)

na pitanje pa sto to radis, nisi bolesna kaze "po zakonu imam pravo na to"
i ende
i paf
i nema vise price sa takvim mozgovima
moimoi

#104797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Primjer… zaposlio se mladic u vrticu, pun entuzijazma – gitara, pjevanje sa djecom, svakodnevni izlasci u dvoriste… Naravno, roditelji djece koja su u drugim grupama zele da prebace dijete u njegovu grupu ili da i ostale tete slijede njegov primjer. Sta mislite sta se desilo i kome nije produzen ugovor :D
BadBoy

#104798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/02/2026 09:48 javasluk i hojratluk su nazalost dobar dio naseg mentaliteta

jedna n.n osoba koja radi u jednoj federalnoj firmi vec x godina, neradnica teska, malo malo pa bolovanje, naravno nije hasta,, obilato koristi max broj dana do komisije i tako svako malo (jel ono 40tak ili tako nesto?)

i ende
i paf
42 dana bolovanje na teret poslodavca. Nakon toga ide na teret budžeta.

Samo mora imat doktora korumpiranog koji će mu pisati doznake
BiBi911

#104799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

BadBoy wrote: 23/02/2026 09:55
Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/02/2026 09:48 javasluk i hojratluk su nazalost dobar dio naseg mentaliteta

i ende
i paf
42 dana bolovanje na teret poslodavca. Nakon toga ide na teret budžeta.

Samo mora imat doktora korumpiranog koji će mu pisati doznake
A takvog doktora bas i nije tesko naci
tokio25

#104800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

da problem u drzavnim sto su vecinom takvi radnici neciji i dosli po necijoj liniji kojeg ti ne mozes se tek tako rijesiti i zbog zakona i zbog sindikata a i zbog tog nekoga preko koga je dosao
Post Reply