SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#104301 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

gistro wrote: 20/02/2026 12:46 Podvala je ova kvazi ostavka, jer ce biti u teh mandatu do izbora
De, propuštaš da nam objasniš kako je tačno Šteta kriv za nesreću?
Nemoj bježati. Nazvao sam te budalom pred ljudima, dokaži da nisi.
Ili me prijavi pa potvrdi da jesi.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#104302 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

tokio25 wrote: 20/02/2026 10:05
JoseMujica wrote: 20/02/2026 09:53
tokio25 wrote: 20/02/2026 09:44

upravo tako svi nastavili do danas
mozda je neki direktor imao i dobre namjere al se nije moglo protiv sistema uspostavljenog u grasu toliko godina
jutros cuh himzanija pa ne znam da li sam pogresno cuo ili se odnosilo na nesto drugo pa je moguce da grijesim nesto
ako je on jos uvijek neko i nesto u grasu onda je sve jasno
ma kakve crne dobre namjere...svako javno preduzeće zajašu ko babovinu i gledaju kako će se namiriti

GRAS je sada pod lupom zbog nesreće i GRAS će se zaboraviti čim opet najebemo s nečim drugim, jednako truhlim

40 cm snijega, u gradu koji je bio domaćin zimske olimpijade, blokiralo čitav grad

teško je naći javno preduzeće u Sarajevu koje nije raspadnuto, a ovi će sve to fakturisati SDA, a SDA njima i tako se možemo do besvjesti vrtiti u krug

prava je činjenica da niko od njih nije ništa drugo radio, do gledao đe će se rastaliti :-)
zato rekoh mozda je neki i imao dobre namjere al nije uspio ili se samo prilagodio situaciji
tu i tamo ubace nekog poštenog čovjeka, ali ti brzo skontaju koliko je sati i bježe

ps

neki dan sam sjedio sa čovjekom iz Tuzle kojeg su imenovali u nadzorni GRAS-a...kaže čovjek, prvi dan mi došao ovaj direktor i kaže da njega moraju imenovat...reko mu on, druže po ovim papirima ti ne možeš biti direktor nikako...pitam ga i šta bi...kaže počeli me salijetati, prozivati da sam nečiji, kako namjerno zakuhavam...i dam odmah ostavku
Ateista

#104303 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 20/02/2026 12:46
Drug Saban wrote: 20/02/2026 12:30 Zasto konstantni strah od SDA, kao prvo ako bi pravosudje koje je jedino i nadlezno, uradilo posao odnosno da ih neko konacno prisili na to, i ako bi bili kaznjeni pravi krivci pa valjda je to veliki poen za Trojku.

Jedino ako je krivac neko od Trojkinih politicara, pa oni to znaju, i pokusavaju se sakriti. Sto je tesko vjerovati jer nije Steta potpisivao naloge u GRASu, i radio remont kocnica.

Rjesavanje ovog tragicnog slucaja moze samo donijeti poene Trojki, a nerjesavanje e u tom slucaju SDA hajruje.

Jasno je kao dan sto je ciniti. Ako zataskavaju, sebe stite, a onda je SDA u pravu na zalost.
Zato što se sve vrijeme pokušava krivica sa stvarnih krivaca prebaciti na Štetu. Gdje su protesti ispred GRAS-a? Gdje je traženje odgovornosti od GRAS-ovim servisera, menadžera i vozača? Nigdje, samo "dolje vlada".
I to vlada koja je grasu obezbijedila uslove ko nikad do sad, ali dzaba kad su tamo uhljebljena nesposobna stoka.
zdruzdjo

#104304 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Ateista wrote: 20/02/2026 12:39
Rjesavanje ovog slucaja ni na koji nacin ne moze nastetiti trojki, ne znam odakle uopste ta ideja i odakle prica o zataskavanju?
Istraga i vjestacenja su u toku, tek kad bude konkretnih rezultata mozemo komentarisati da li neko nesto pokusava zataskati.

Kako god, prava krivica moze biti samo unutar samog grasa, mala je sansa da neko od politicara moze imati krivicnu odgovornost za ovako nesto, a sam Steta je vec govorio kakvo je stanje zateknuto u grasu i sigurno da nema razloga da nekoga tu stiti.
Kako ne moze.
Ovi iz trojke su postavili lika da bude direktor gras-a. Koliko sam cuo od raje sa ilidze, lik je bio revizor. ne tvrdim nista.
Uglavnom, direktor kroji radna mjesta unutar svoje firme.
Dovoljno je da je postavio nekog politicki podobnog a nesposobnog sefa da nadgleda nesto u servisnom djelu firme i eto ga.
Nek jedan majstor nije nesto adekvatno uradio, a on potpisao da je dobro, i eto ga. Rusi se kula od karata tim tokom.
E sad svi se vade kako su zatekli ovo-ono u gras-u. Kupis auto polovno, pa mu zamjenis ulje i kocinice. neces voziti ako je u losem stanju.
Ateista

#104305 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 20/02/2026 12:49
Drug Saban wrote: 20/02/2026 12:34 Koje istrage, one sto jedan dan kaze "snimci sa kamere su izuzeti" pa drugi dan "nema snimaka, kamera ne radi".

Kakva je to istraga i sta bi mi trebali misliti o njoj.
Istraga samo može odvesti vozača i ljude iz Grasa u zatvor. Ne može ni jednog ministra.
Dakle jedino dupe koje se može čuvati sabotažom istrage je jedna ili više osoba iz Grasa.
Međutim neko će morati platiti mrtvu glavu. Vozač, ako se ne dokaže nesipravnost.
Serviser, šef održavanja i ko još sve u Grasu, ako se dokaže neispravnost kontaktora koji je slijepio u kritičnom momentu, jer mora postojati još sigurnosnih sistema koji obuzdavaju taj kvar.
Ako je nešto od toga propustio uraditi vozač, opet je on kriv.
Ako je nešto propustio uraditi serviser, on nosi dio krivice.
Ali vozač je tu najvjerovatniji krivac na kraju. Dijelom ili poptuno, zavisi samo od dokaza koji će se naći njemu u prilog.
Ministar moze imati odgovornost samo ako se dokaze da je direktor grasa ukazivao na probleme ministru, da trazi finansije da se to rijesi ili tako nesto, a ovaj ga izignorisao. U tako nesto sumnjam, ali to ne jedna od rijetkih teoretski mogucih situacija da ministar ima krivicnu odgovornost za ovu nesrecu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#104306 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Ateista wrote: 20/02/2026 12:51
Laplace wrote: 20/02/2026 12:46
Drug Saban wrote: 20/02/2026 12:30 Zasto konstantni strah od SDA, kao prvo ako bi pravosudje koje je jedino i nadlezno, uradilo posao odnosno da ih neko konacno prisili na to, i ako bi bili kaznjeni pravi krivci pa valjda je to veliki poen za Trojku.

Jedino ako je krivac neko od Trojkinih politicara, pa oni to znaju, i pokusavaju se sakriti. Sto je tesko vjerovati jer nije Steta potpisivao naloge u GRASu, i radio remont kocnica.

Rjesavanje ovog tragicnog slucaja moze samo donijeti poene Trojki, a nerjesavanje e u tom slucaju SDA hajruje.

Jasno je kao dan sto je ciniti. Ako zataskavaju, sebe stite, a onda je SDA u pravu na zalost.
Zato što se sve vrijeme pokušava krivica sa stvarnih krivaca prebaciti na Štetu. Gdje su protesti ispred GRAS-a? Gdje je traženje odgovornosti od GRAS-ovim servisera, menadžera i vozača? Nigdje, samo "dolje vlada".
I to vlada koja je grasu obezbijedila uslove ko nikad do sad, ali dzaba kad su tamo uhljebljena nesposobna stoka.
da i Vlada koja je propustila kontrolisati i urediti šta se tamo dešava....zadnji put revizija u GRAS ušla ima skoro 10 godina...zadnji Izvještaj o radu GRAS-a bio na Skupštini prije 5 godina itd.

kupovanje novih vozila je odlično za samoreklamiranje i klijentelističko rastaljivanje, ali nije samo to posao Ministarstva i Vlade...njihov posao je i uređenje sistema, osiguranje funkcionalnosti i zakonitosti itd.

a složićeš se da to nije posao vozača, ali jeste direktora, članova Uprave i Ministarstva, Vlade i Skupštine
Last edited by JoseMujica on 20/02/2026 12:59, edited 1 time in total.
drndalo

#104307 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Drug Saban wrote: 20/02/2026 12:34 Koje istrage, one sto jedan dan kaze "snimci sa kamere su izuzeti" pa drugi dan "nema snimaka, kamera ne radi".

Kakva je to istraga i sta bi mi trebali misliti o njoj.
Mozda si u pravu. A mozda i nisi.

AKO TUZILASTVO STA MULJA, I TO SE POKAZE ZA 2 mjeseca, i ne bude nikakvih tuzbi u ovom slucaju, ONDA PRETPOSTAVLJAM DA IDU SVAKODNEVNI PROTESTI PRED TUZILASTVOM KS ZBOG NERADJENJA SVOG POSLA !?

"Snimci uzeti", "snimci ne postoje jer kamera ne radi" uzimati sa oprezom, jer ne znamo ko je sta rekao, ko je sta uradio, A KO JE STA PRENIO DA (NI)JE URADIO, u npr. AVAZu, ili bilo kojem drugom mediju... Jer zasto bismo npr. sumnjali u to sta pise u AVAZu...? Zar ne?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#104308 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bobi »

Ateista wrote: 20/02/2026 12:51 I to vlada koja je grasu obezbijedila uslove ko nikad do sad, ali dzaba kad su tamo uhljebljena nesposobna stoka.
Onako odokativno 80 % zaposlenih je iz bivše vlasti, ne mozes ljudima dati otkaz :D zato je boliku*ac sve :D.
drug_profi

#104309 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

zdruzdjo wrote: 20/02/2026 12:52
Ateista wrote: 20/02/2026 12:39
Rjesavanje ovog slucaja ni na koji nacin ne moze nastetiti trojki, ne znam odakle uopste ta ideja i odakle prica o zataskavanju?
Istraga i vjestacenja su u toku, tek kad bude konkretnih rezultata mozemo komentarisati da li neko nesto pokusava zataskati.

Kako god, prava krivica moze biti samo unutar samog grasa, mala je sansa da neko od politicara moze imati krivicnu odgovornost za ovako nesto, a sam Steta je vec govorio kakvo je stanje zateknuto u grasu i sigurno da nema razloga da nekoga tu stiti.
Kako ne moze.
Ovi iz trojke su postavili lika da bude direktor gras-a. Koliko sam cuo od raje sa ilidze, lik je bio revizor. ne tvrdim nista.
Uglavnom, direktor kroji radna mjesta unutar svoje firme.
Dovoljno je da je postavio nekog politicki podobnog a nesposobnog sefa da nadgleda nesto u servisnom djelu firme i eto ga.
Nek jedan majstor nije nesto adekvatno uradio, a on potpisao da je dobro, i eto ga. Rusi se kula od karata tim tokom.
E sad svi se vade kako su zatekli ovo-ono u gras-u. Kupis auto polovno, pa mu zamjenis ulje i kocinice. neces voziti ako je u losem stanju.
Može naštetiti na taj način to je tačno.
I ja bih vrlo rado da to bude presedan kojim će se svi direktori JP mjeriti.
Ali ni to nije uzrok nesreće.
Postoje direktni uzroci nesreće i okolnosti koje su dovele da se stvori taj uzrok.
Okolnosti su krađa, nestručnost, nerad, nedisciplina, kršenje pravila.
Koji su stvorili okruženje u kojem majstor može odlučiti da je nešto dobro iako nije dobro, da je neki prekidač suvišan i da nikom ne treba i sl.
adnante

#104310 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by adnante »

Stvarno mi nije jasno jesam li ja debil, ili su drugi? Je li tesko skontati izjavu gdje kazu da su izuzeli snimke, znaci snimac i snimke, a onda vjestacenjem ustanovljeno da snimaka od 29.11 nema?

Ne kontam kako kontate da se snimak izuzima? Dodje tuzioc, pregleda na displeju i onda skine to sebi na cd?

Znaci izuzeli snimke, a dalje vjestacenjem ustanovili da nema snimka koji se trazi i o tome sada informisali. Sta je tu nejasno?
basicm

#104311 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Dzaba krecite. Ali postujem trud.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#104312 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

po kom osnovu smatraš da trojka ima toliki uticaj na tužilaštvo i sud, kada je nedavno Asim Sarajlić oslobođen jer jedino sudinica nije mogla čuti o čemu se pričalo na snimku.
drndalo

#104313 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

gistro wrote: 20/02/2026 12:46
drndalo wrote: 20/02/2026 12:34
gistro wrote: 20/02/2026 12:02

Podvalu?

Decko poginuo, curica ostala bez noge.....podvalu jel?

Gadite mi se vise od zelenih govana
Naravno da je podvala, zasto? Ostavke su (po)date, mozda cak i 1.put u istoriji BiH, zbog objektivne odgovornosti, makaer i 2 dana prekasno. Jos cekamo da SDA prvi put u istoriji, makar i sa 18 godina kasnjenja podnese 1 ostavku na bilo sta...

Sta ne bi bila podvala ? da podnesu jos 12 ostavki unaprijed (pre-paid) za svaki slucaj u buducnosti?
Podvala je ova kvazi ostavka, jer ce biti u teh mandatu do izbora
A sta bi trebalo da se uradi u tom slucaju? Da on ode, a da ga S(j)ebija zamijeni jer je nekad pocela pohadjati i predavanja iz hitne pomoci zrtvama u saobracajnim nesrecama? Ili da se ne pojavi na poslu, a da potpisivanje dokumenata povjeri AI ?
kabal1337

#104314 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

vazda vam drugi krivi
Laplace

#104315 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

adnante wrote: 20/02/2026 13:01
Stvarno mi nije jasno jesam li ja debil, ili su drugi? Je li tesko skontati izjavu gdje kazu da su izuzeli snimke, znaci snimac i snimke, a onda vjestacenjem ustanovljeno da snimaka od 29.11 nema?

Ne kontam kako kontate da se snimak izuzima? Dodje tuzioc, pregleda na displeju i onda skine to sebi na cd?

Znaci izuzeli snimke, a dalje vjestacenjem ustanovili da nema snimka koji se trazi i o tome sada informisali. Sta je tu nejasno?
Valjda ljudi ne kontaju kako rade snimači. Snimač čuva snimke određeni broj dana, kad popuni kapacitet briše najstarije da ima prostora za nove i tako redom. Snimaka ima, ali nema od toga dana jer je ili bio kvar ili neko isključio snimač. U oba slučaja je krivica GRAS-a.
Last edited by Laplace on 20/02/2026 13:19, edited 1 time in total.
adnante

#104316 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by adnante »

Laplace wrote: 20/02/2026 13:10 U oba slučaja je krivica GRAS-a.
Apsolutno, slazem se, samo ne mogu da shvatim kako ne kontaju i pitaju "tuzilastvo kaze da ima snimke, a sada nema, ko ih je izbrisao u ta 2h bla bla bla".
JovicSA

#104317 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Laplace wrote: 20/02/2026 13:10
adnante wrote: 20/02/2026 13:01

Valjda ljudi ne kontaju kakor ade snimači. Snimač čuva snimke određeni broj dana, kad popuni kapacitet briše najstarije da ima prostora za nove i tako redom. Snimaka ima, ali nema od toga dana jer je ili bio kvar ili neko isključio snimač. U oba slučaja je krivica GRAS-a.
To je jasno samo problem je što snimač ne radi nikako od 25 novembra mislim, kada je zabilježen zadnji snimak. Hajde par dana da nije radio dok se ne popravi ili zamijeni mada je i to previše. Kada hoće nesreća... :(
drug_profi

#104318 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nedostatak snimka može zaštititi vozača samo.
Jer se kvar može dokazati na druge načine.

U ovim okolonostima samo izjava vozača i svjedoka treba da se poklope najvećim djelom, i ako ni jedna druga kamera ne može osporiti te izjave, one će biti cijenjene kao istina.
JovicSA

#104319 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

drug_profi wrote: 20/02/2026 13:18 Nedostatak snimka može zaštititi vozača samo.
Jer se kvar može dokazati na druge načine.

U ovim okolonostima samo izjava vozača i svjedoka treba da se poklope najvećim djelom, i ako ni jedna druga kamera ne može osporiti te izjave, one će biti cijenjene kao istina.
Možda snimci sa vanjskih kamera mogu koliko toliko razjasniti situaciju. Možda neka može vidjeti gdje je vozač ispao sa sjedišta i slično. Također može vidjeti koliko je bilo osoba na stajalištu u trenutku nesreće i razjasniti izjave svjedoka. Tipa lupam sada, ako je uzeto 10 izjava svjedoka sa stjališta a na snimcima se vidi sedmero ljudi onda troje su dali lažne izjave zbog nekoga ili nečega a to bi ako se ne varam trebalo biti krivično djelo?
drug_profi

#104320 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Navodno, ovako sam čuo priče:
Bilo je više ljudi na stanici i obratili su pažnju na zvučni signal tramvaja i uspjeli pobjeći. Ella je gledala u telefon navodno, a Erdoan je imao slušalice.

Unaprijed se ograđujem, ne znam da li je istina i ovime ne želim da povrijedim ničije osjećaje. Stvar je još uvijek da je ovo otovrena rana na duši grada. Trebaće vremena da prođe da se o njoj priča bez emocija.
JovicSA

#104321 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

drug_profi wrote: 20/02/2026 13:26 Navodno, ovako sam čuo priče:
Bilo je više ljudi na stanici i obratili su pažnju na zvučni signal tramvaja i uspjeli pobjeći. Ella je gledala u telefon navodno, a Erdoan je imao slušalice.

Unaprijed se ograđujem, ne znam da li je istina i ovime ne želim da povrijedim ničije osjećaje. Stvar je još uvijek da je ovo otovrena rana na duši grada. Trebaće vremena da prođe da se o njoj priča bez emocija.
To je ispričala ona djevojka na FACE TV u telefonskom interviju, ja izjave drugih svjedoka nisam čuo ni čitao a volio bih da jedam. Njena izjava je meni sumnjiva iz razloga jer je u uvodu rekla da je krenula na posao da bi onda rekla pred kraj da je iza nesreće otišla kući i da je saznala da je Erdoan poginuo. Izjava vrlo štura, najviše je govorila kako je u šoku što je i razumljivo, ali ja lično sumnjam u njenu izjavu. Od nje smo saznali da je vozač zvonio i mahao rukama te da je Ela telefonirala a da je možda Erdoan imao slušalice ali ne zna, nije sigurna. Baš tako je izjavila. Ne znam zašto nemamo i izjave drugih svjedoka koji su stajali na stanici i u neposrednoj blizini. Vjerovatno naš narod većinski razmišlja na način "neću da se petljam", "nemoj mene sa sudom i policijom"...itd.

https://face.ba/face-tv/sokantno-svjedo ... am/561326/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#104322 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ne želim ni ja nečije osjećaje povrijediti ali generalno kad vozim iza nekoga bilo to autom ili bajkom
muški na 30 metara se sklanjaju iako su leđima okrenuti
dok nekim djevojkama moraš zazhvoniti da se sklone s ceste ili biciklističe
to lebdi

pa sinoć cure čekaju tramvaj na okretaljci
reko eno vam bager ne radi okretaljka
:roll:

level zapažanja okolice -999
al zato šminka perfekcija

stoga teorija o mobitelima za sada pije vode
i sam sebe uhvatim kako tipkam i mahinalno krećem za drugima na crveno
tek na pola skontam sta sam napravio
Last edited by Truba on 20/02/2026 13:37, edited 1 time in total.
drug_profi

#104323 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

JovicSA wrote: 20/02/2026 13:31
drug_profi wrote: 20/02/2026 13:26 Navodno, ovako sam čuo priče:

To je ispričala ona djevojka na FACE TV u telefonskom interviju, ja izjave drugih svjedoka nisam čuo ni čitao. Njena izjava je meni sumnjiva iz razloga jer je u uvodu rekla da je krenula na posao da bi onda rekla pred kraj da je iza nesreće otišla kući i da je saznala da je Erdoan poginuo. Izjava vrlo štura, najviše je govorila kako je u šoku što je i razumljivo, ali ja lično sumnjam u njenu izjavu. Od nje smo saznali da je vozač zvonio i mahao rukama te da je Ela telefonirala a da je možda Erdoan imao slušalice ali ne zna, nije sigurna. Baš tako je izjavila.
Kako je stigao da maše, a nije stigao da odspoji pantograf npr.
Ima tu kontradikcija puno.
I ako je tramvaj bez policijskog nadzora ovih 8 dana, integritet dokaza je uništen i ostaće sve na izjavama i kamerama.
DaysleepeR

#104324 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Čuje li se tramvaj da zvoni na snimku koji je objavljen?
drndalo

#104325 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Ako cemo mak na konac, i Gras ima nadzorne kamere, pa bi se moglo vidjeti da li je neko i ko, kada i sta radio oko olupine.
Post Reply