Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

tokio25

#12501 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 29/12/2025 15:59
tokio25 wrote: 29/12/2025 13:28 a sto ne bi mogli odabrati?
Kakvo ti je ba ovo pitanje? Ja sa radnim kolegom ne mogu uzeti slobodno kao i on, osim u nekim ekstremnim uslovima. Dogovaramo se radi vrste i obima posla.

Sta, sutra cijela proizvodna traka treba da ide na odmor, jer eto sta ja znam, i onda trpi ostali dio prozivodnje? Ne kontam kakva je to logika, koja nema uporiste ni u zakonu?
e jbg uzmimo samo kad nama primjer ide u prilog
ti uporedjujes nekoga na proizvodnoj traci i onoga na kasi
a onda i pitanje jel ta traka radi 24/7?
jel bas toliko bitna proizvodnja da ne mozes stati?
ako vec hocemo stediti npr struju i vodu sto ne bi gasili i jedno i drugo kad svijet spava? ako cemo ici u ekstreme
Pandakonda

#12502 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

tokio25 wrote: 29/12/2025 17:38 i onda imas radnje koje rade od 10 do 13 i prodaju neku niche robu i rade normala
ako cemo tom logikom u sarajevu sigurno ima bar 1000 kupaca koji bi kupovali u 2 ujutro pa niko ne radi u to vrijeme

svi znamo kakve su gazde i zasto manje vise to rade
al ako znamo da i radnici traze nedjelju i to se poklopi sa interesima vlasnika zasto da to pljujemo?
cuj ja biram sta mi odgovara
meni odgovara da imam penny npr u 3 ujutro kad se probudim na pisanje i ne mogu zaspati da odem sat vremena da obidjem i kupim nesto jer me to lijeci
al naravno to mi niko nece ispuniti nego moram sada ici u penny obi i sl
ne pokusavam ja nista predstaviti nego je takva i tradicija i vecina da je slobodna nedjeljom
imas ljudi a takva je vecina koji nece da odu na bjelasnicu u utorak da skija nego hoce u subotu jer ima raje i sl u biti kao i svi kad idemo negdje gledamo da ima raje da bi nam bilo bolje
e hocemo li u kafic pub kafanu klub
e ima li raje kako je ako nema sta cu tamo ...
eto i to moze biti razlog radim 5 dana i hocu da se napijem a ne da subotu pijem a sutra moram na posao
Pa super sto rade od 10 do 13, ali znas u cemu je fol? Sto tim radnjama drzava nije diktirala kako će raditi nego su sami od sebe napravili tu odluku u skladu sa planom poslovanja i rezultatima.

Sto se tice primjera za Penny neka me neko ispravi ali ja mislim da ne postoji zakonska prepreka da Penny radi 0-24 ukoliko zeli i ako ima računicu. Naravno radnik po noćnom radu mora biti placen vise. Samo sto oni to naravno nece raditi jer vjerovatno nema racunice + sigurnosni aspekt na toliki objekat. Na drugoj strani ne postoji nikakva racionalna prepreka da trgovine budu zatvorene nedjeljom osim sto neki ljudi zele glumiti moralne vertikale i govoriti drugima kako trebaju trositi svoje slobodno vrijeme.

I dobro si rekao, vecina radnika je sigurno slobodna nedjeljom i upravo zbog toga tada zele kupovati stvari ili samo hodati po trznom centru. Znaci trziste ti samo govori kakva je potreba i sta treba da radi. Ti o partijanju subotom i svemu ostalome razmisljas prije nego sto apliciras na neki posao i potpises ugovor. Onda jbg odaberes industriju koja odgovara tvom zivotnom stilu.

Vec sam pisao na ovoj temi da sam i ja radio u call centru po americkom radnom vremenu i nikada se nisam zalio i tjerao drzavu da mjenja zakone kako bi zabranila takav rad jer znam da je to potreba posla i da svojom voljom pristajem na to.
tokio25

#12503 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

Pandakonda wrote: 29/12/2025 18:04
tokio25 wrote: 29/12/2025 17:38 i onda imas radnje koje rade od 10 do 13 i prodaju neku niche robu i rade normala
ako cemo tom logikom u sarajevu sigurno ima bar 1000 kupaca koji bi kupovali u 2 ujutro pa niko ne radi u to vrijeme

svi znamo kakve su gazde i zasto manje vise to rade
al ako znamo da i radnici traze nedjelju i to se poklopi sa interesima vlasnika zasto da to pljujemo?
cuj ja biram sta mi odgovara
meni odgovara da imam penny npr u 3 ujutro kad se probudim na pisanje i ne mogu zaspati da odem sat vremena da obidjem i kupim nesto jer me to lijeci
al naravno to mi niko nece ispuniti nego moram sada ici u penny obi i sl
ne pokusavam ja nista predstaviti nego je takva i tradicija i vecina da je slobodna nedjeljom
imas ljudi a takva je vecina koji nece da odu na bjelasnicu u utorak da skija nego hoce u subotu jer ima raje i sl u biti kao i svi kad idemo negdje gledamo da ima raje da bi nam bilo bolje
e hocemo li u kafic pub kafanu klub
e ima li raje kako je ako nema sta cu tamo ...
eto i to moze biti razlog radim 5 dana i hocu da se napijem a ne da subotu pijem a sutra moram na posao
Pa super sto rade od 10 do 13, ali znas u cemu je fol? Sto tim radnjama drzava nije diktirala kako će raditi nego su sami od sebe napravili tu odluku u skladu sa planom poslovanja i rezultatima.

Sto se tice primjera za Penny neka me neko ispravi ali ja mislim da ne postoji zakonska prepreka da Penny radi 0-24 ukoliko zeli i ako ima računicu. Naravno radnik po noćnom radu mora biti placen vise. Samo sto oni to naravno nece raditi jer vjerovatno nema racunice + sigurnosni aspekt na toliki objekat. Na drugoj strani ne postoji nikakva racionalna prepreka da trgovine budu zatvorene nedjeljom osim sto neki ljudi zele glumiti moralne vertikale i govoriti drugima kako trebaju trositi svoje slobodno vrijeme.

I dobro si rekao, vecina radnika je sigurno slobodna nedjeljom i upravo zbog toga tada zele kupovati stvari ili samo hodati po trznom centru. Znaci trziste ti samo govori kakva je potreba i sta treba da radi. Ti o partijanju subotom i svemu ostalome razmisljas prije nego sto apliciras na neki posao i potpises ugovor. Onda jbg odaberes industriju koja odgovara tvom zivotnom stilu.

Vec sam pisao na ovoj temi da sam i ja radio u call centru po americkom radnom vremenu i nikada se nisam zalio i tjerao drzavu da mjenja zakone kako bi zabranila takav rad jer znam da je to potreba posla i da svojom voljom pristajem na to.
pa ja sam najvazniji i ja hocu da idem u penny u 3 ujutro sto ne rade?
pa ako je vecina slobodna ne idu bas svi u bingo nego se ode i na bjelasnicu
e zasto onda da uskratimo kasirki da ode na bjelasnicu?

pa i ti onda o kupovini razmisljas puno prije nego sto dodje nedjelja
ovako mozemo do sudnjeg dana ko sta moze
vidi ja nisam za potpuno zabranu rada nedjeljom al ako su se izborili za to ko sam ja da im to uskracujem ako imam opciju iste kupovine drugim danom
evo koliko je problem sto svi rade od 8 do 4 koliko i opstina pa opet se ne mijenja radno vrijeme opstine da bi svi stigli nego se mora uzimati slobodan dan
auto osiguranja onda ko zna koje sve agencije i sl i niko se ne zali sto ne rade vikendom nego samo za bingo
to je upravo ono sto sam rekao iskompleksirani uhljebi ovim drugima ne moze glumiti gospodu i zato njima nista i ne prigovara nego samo na kasirku gleda kao nizu rasu
VladaFBiH

#12504 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Laplace wrote: 29/12/2025 13:00
VladaFBiH wrote: 29/12/2025 10:35
_BataZiv_0809 wrote: 29/12/2025 10:30 https://www.klix.ba/vijesti/regija/usta ... /251229041

Je li kod nas iko trazio ocjenu ustavnosti
jeste jedna firma ako se ne varam ali je odbačen zahtjev jer ga ne mogu oni podnijeti a ovo je zaključak:

Prema Ustavu Federacije, zahtjev Ustavnom sudu mogu podnijeti samo ovlašteni podnositelji, a to su: predsjednik ili potpredsjednik Federacije, premijer ili zamjenik premijera, jedna trećina članova bilo kojeg doma Parlamenta FBiH, jedna trećina zastupnika kantonalne skupštine, premijer ili sam kanton.

“U ovom konkretnom slučaju podnositelj zahtjeva nije osoba ovlaštena za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Federacije. Pored toga, Ustavni sud Federacije nije nadležan utvrđivati usklađenost propisa s Ustavom Bosne i Hercegovine”, zaključio je Sud, ne ulazeći u meritum.
Znači, provjera ustavnosti je privilegija a ne pravo? I opet, Ustavni sud nije nadležan za provjeru ustavnosti? Uvijek je dobro naučiti nešto novo.
na žalost tako ispada: kadija te tuži - kadija ti sudi
perfect_guy

#12505 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by perfect_guy »

JohnnyS wrote: 29/12/2025 14:51
Gdje to u Hercegovini?
2.1. (ili 2.5., slagaću, uglavnom praznik), Široki, Ljubuški i ti krajevi, Konzum najnormalnije na stranici objavio da prodavnice rade
basicm

#12506 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by basicm »

Evo na ulicama danas jedan od prednosti neradne nedjelje.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12507 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Pandakonda wrote: 29/12/2025 13:07
teskeredzic_22 wrote: 29/12/2025 12:39
benzapen wrote: 28/12/2025 13:15
Spoiler
Show
E ako je ova odluka u korist čovjeka a ne kapitala, ma svaka čast ovoj vlasti. Ponavljate konstantno iste floskule, zaštita radnika, porodice, prava, bla, bla, bla. Ništa od toga nema veze s pravom pojedinca, već isključivo s populizmom, kupovinom glasova i u dijelu guranju para pumpadžijama u džepove. Moš misliti što ministre u vladi zalimbo za neradnu nedelju trgovaca, osim u dijelu koji se tiče njihove nade da će dobiti njihove glasove na izborima. I znam da nikad nebi pristali na bilo kakav demokratski čin poput referenduma o ovom pitanju jer ste svjesni da bi ga izgubili. Zar stvarno bilo ko ozbiljan može pomisliti da će ovakav debilizam koji je uveden samo na jednom dijelu države pomoći bilo kojem radniku u ovoj zemlji?! Pa vi ljudi onda stvarno dalje od Marindvora ili Ilidže niste kročili. U manji mjestima već odavno rade ko fol dragstori (u samoposlugama ograde jedan dio radnje pa to predstave kao dragstor) pa prodaju normalno. Neki su preregistrirali se u dragstor a neki nisu ni to. Plaćaju kazne jer im se više isplati da to rade nego da ne ne rade nedeljom. I ti fol dragstori koji bi trebali raditi 0-24h, naravno da ne rade u 2 ujutro. Kakva ba prava radnika, sve je to šuplja priča i licemjerje na kub. Ovdje ne postoji nijedna politička opcija koja bi istinski brinula za radnike. Svi su sluge kapitala i tajkuna. I u konačnici ne odgovaraju ni svojim glasačima već interesima kapitalista.
teskeredzic_22 wrote: 28/12/2025 10:35 U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
Prica o kapitalizmu u drzavi gdje više od pola radne snage radi na drzavnim jaslama i gdje su vecina top kompanija drzavne a ne privatne :-) Čovjek da vas slusa rekao bi da smo u juznoj koreji gdje ljudi ne dizu glavu od posla. A ustvari smo najgora rupcaga u evropi sa najmanjim brojem otvorenih firmi po glavi stanovnika i sa mizernom produktivnoscu

Bosna i kapitalizam ne mogu u istu recenicu ali nikako.
Kad ti mogneš u svoju radnju u Banovićima , Visokom ili Ključu dovesti arapske radnike kod kojih je ZAKON da ako uposlenik želi da PROMIJENI POSAO , mora dobiti SAGLASNOST PRETHODNOG GAZDE i gdje se radi ZA TEBE od zvijezde do zvijezde i gdje će hljeba i vode biti ako budu slušali a ti ćeš lagano svog Audija do SCC-a prošpiciti i u nedelju jer ti je pranhulo i jer radi , na ovom forumu se ništa neće pisati.

Sve do tada pisaće se jer ovdje rade radnici čije roditelje JE TITO OBRAZOVAO I DAO IM DOSTOJANSTVO čovjeka i jebi ga kako da ti kažem , načekaćeš se.

I za nedelju ćeš se načekati.

Šteta audija.
Last edited by teskeredzic_22 on 29/12/2025 20:43, edited 1 time in total.
tokio25

#12508 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

basicm wrote: 29/12/2025 18:55 Evo na ulicama danas jedan od prednosti neradne nedjelje.
ne
ovo bi bilo i da se u nedjelju radilo 24 sata
guzva je jer je nova godina 3 dana daleko a ne zbog neradne nedjelje
ove guzve su vec i prosle sedmice bile u 2 sata popodne kad nikad nije bilo tolike guzve
ustvari ne lazes jer ima guzve al nema nikakve veze sa neradnom nedjeljom
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12509 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Vecina top kompanija su privatne a ne drzavne.

Jedino gdje drzavne dominiraju u top 10 su po broju zaposlenih, ali tu imamo 3 zdravstvene ustanove, rudnik i zeljeznicki operater, uz Elektroprivredu, Telekom i Postu.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ovo ... /250912061
JohnnyS

#12510 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Dan te jebo SKB Mostar više zaposlenih nego Rebro.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12511 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote: 29/12/2025 20:46 Dan te jebo SKB Mostar više zaposlenih nego Rebro.
Noupe.

Stručan kadar naše bolnice čini oko 6000 zdravstvenih i administrativnih djelatnika, od toga 1204 liječnica i liječnika, 2619 medicinskih sestara, medicinskih tehničara i primalja te 1061 ostalih zdravstvenih djelatnika i suradnika.

Naših 667 djelatnika za tehničku potporu i 454 administrativnih djelatnika brinu se za nesmetano odvijanje redovitog poslovanja bolnice.

https://www.kbc-zagreb.hr/kbc-zagreb-kroz-brojke.aspx
JohnnyS

#12512 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Onda su i oni nazapošljavali ljudi u zadnje vrijeme
zippoo87

#12513 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Da li iko zna sta 3940 osoba radi u EP ?
Da li u tu cifru ulaze i rudnici ili je ovo samo EP kao zasebna firma ?
zubi

#12514 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

benzapen wrote: 29/12/2025 17:43
HelaS wrote: 29/12/2025 17:25
zubi wrote: 29/12/2025 09:09

Haj ne lupaj, ziv bio.
Prije Federalne neradne nedjelje, ona je bila uvedena najprije u Čapljinu, pa u sve gradove Zapadne Hercegovine, pa u Mostar, u svim mjestima gdje HDZ dominira vlast i gdje je snažan utjecaj KC.
Džaba budalama objašnjavaš da je sve ovo direktno od crkve i hdz krenulo. Ali najgore je što ovi svi vladajući forumski botovi znaju, ali će ovu kretensku odluku braniti i po cijenu sopstvene propasti.
Jest 100%, krenulo i nezaustavljivo se nastavilo, pa tako i u Sarajevu duboko katolickom gradu, pod uticajem crkve,

Haj ne serite.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12515 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

zippoo87 wrote: 29/12/2025 21:45 Da li iko zna sta 3940 osoba radi u EP ?
ulaze i rudnici kao i sve elektrane.
Zapravo se cini da je malo zaposlenih
Last edited by izvrsni direktor on 29/12/2025 23:00, edited 1 time in total.
zippoo87

#12516 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

izvrsni direktor wrote: 29/12/2025 22:57
zippoo87 wrote: 29/12/2025 21:45 Da li iko zna sta 3940 osoba radi u EP ?
ulaze i rudnici
:thumbup:
BadBoy

#12517 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Imam rješenje i za radnike i za ove šoping manijake.

24 sata radno vrijeme trgovine - šest dana u sedmici. Neradna nedjelja.

Novac će se obrtati 144 sata u sedmici (za ove obrčivaće novca što im je samo to bitno, novac nikad ne spava), a radnici i dalje imaju neradnu nedjelju. A i mi koji mrzimo ljude možemo otići u Bimgo u pola 3 ujutro da se podmirimo.

Svi sretni.
zippoo87

#12518 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

BadBoy wrote: 29/12/2025 23:22 Imam rješenje i za radnike i za ove šoping manijake.

Novac će se obrtati 144 sata u sedmici (za ove obrčivaće novca što im je samo to bitno, novac nikad ne spava), a radnici i dalje imaju neradnu nedjelju. A i mi koji mrzimo ljude možemo otići u Bimgo u pola 3 ujutro da se podmirimo.

Svi sretni.
Top prijedlog.
Hocemo li pocetiti praviti spiskove za trecu smjenu od foruma ili cemo preko oglasa ? :D Nekako sam ubijedjen da ovdje na temi ima barem 30 ljudi zainteresovanih za rad u trecoj smjeni ...pa mozda najbolje od njih da krenemo,da se ljudi zaposle i zaradjuju ?
A kome se ne svidja taj radni rezim,neka mijenja bransu ... :D

A usput i kapitalisti mogu vidjeti kakvi su im prometi u trecoj smjeni u odnosu na trosak :D
Laplace

#12519 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

ljubijankic wrote: 29/12/2025 14:27
JohnnyS wrote: 29/12/2025 14:24
pezzar wrote: 29/12/2025 14:22

Fascinantno je da ljudi godinu dana nisu u stanju da svoj život prilagode neradnoj nedjelji, već i dalje drobe o negativnim efektima iste.
Bit će veselo dogodine kad se spoje 1.,2. i 3.1., morat će nam Amerikanci bacati pakete iz aviona
Drugi dan nikada nije bio neradni za trgovine, ali volio bih da tada ispostuju, radili bi Fadilovi aparati 100 na sat :bih:
Što se mene tiče, ne mora ništa raditi ni do 10.1., ja sam sve završio juče. Kako rekoh, nedjelju sam ionako izbjegavao zbog gužvi, sad iz istog razloga i subotu. Čak sampristalica da ništa ne radi 1.1. i 2.1., kad je meni praznik neka i njima bude.

A ne bi radili Fadilovi aparati nego infuzija. Treba za službe hitne pomoći nabaviti zalihe infuzija, da nam ljudi ne poumiru od gladi.
problemnatravunu

#12520 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by problemnatravunu »

BadBoy wrote: 29/12/2025 23:22 Imam rješenje i za radnike i za ove šoping manijake.

Svi sretni.
I opet se i ovim sarkastičnim postovima bježi od suštine , a suština je da valjda i trgovci imaju pravo na 40 satnu radnu heftu!
Imaju li je ?
Ako sada imaju obaveznu neradnu nedjelju , rade 6 x 8 sati , dakle 48 sati u sedmici :?:
Da li im je tih 8 sati prekovremenih ekstra plaćeno i to prikazano u platnoj listi?
Ili ne , nego , eto imaju obaveznu, sigurnu neradnu nedjelju , a 6 dana skapavaju od posla (ovo sam lično čuo od jedne uposlenice Konzuma, bukvalno kaže jebote neradna nedjelja , pocrkašmo).
Valjda je poanta da rade 40 sati sedmično, a slobodni dani kako se "zalome" , jbga takva je to struka, takav posao...
Trappist

#12521 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Svi sretni.
pokusavas biti ironican, pretpostavljam. Ali puno naprednije drzave od BiH imaju puno prodavnica/mjesta koja rade 00-24 tokom citave godine, bez neradnih nedjelja. Jednostavno zaposle vise radnika.
Laplace

#12522 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

_BataZiv_0809 wrote: 29/12/2025 15:07
Pandakonda wrote: 29/12/2025 15:02
_BataZiv_0809 wrote: 29/12/2025 14:57 Bukvalno napisem da ima u nastavku teksta dio koji se odnosi na izazove sa radnom snagom i da je fokus na nezaposlenosti i ljudi opet pisu o svemu osim o nezaposlenosti :lol:

Dakle smanjen je broj radnih mjesta, vidjet cemo sa 31.12.2025. koliki je negativan skor u odnosu na 31.12.2024. Izvjesno je da ce to biti nekih 5 do 6 hiljada. Koksara Lukavac i Nova Zeljezara Zenica (jer otvaranjem stecaja prestaje radni odnos po zakonu) ce sigurno zaljuljati brojke u januaru/februaru.

Istovremeno nezaposlenost nije rasla, nego je padala, sto znaci da apokalipticne posljedice neradne nedjelje i minimalaca od milje nisu ljude ostavile bez posla.
Vezano za minimalac. Posljedice se ne vide u punom obimu zato jer vlada kupuje mir dodatnim zaduzivanjem i poslodavcima daje pare da pokriju nove troskove koji su nastali povecanjem minimalca. Zato su se zaduzivali na Londonskoj berzi a evo i opet su se zaduzili i potvrdili da pomoc ostaje i za narednu godinu. Efektivno vlada u svojim rukama drzi ta radna mjesta jer poslodavcima daju razliku koja je nastala inace bi poslodavci davno otpustili te ljude.

Ideja je bila da to rade do novog snizenja doprinosa koje su najavili za septembar ali se to nije desilo
Sto bi rekao nas vrli ekonomski strucnjak-vlada umjetno odrzava zaposlenost. :lol:

Doprinose ne treba spustati dok fiskalizacija ne zazivi u punom obimu, taman subvencija ostala i za 2027.

My 50 cents.
A šta se, zapravo, subvencionira? Recimo, plata radnika u firmi je 1.200 KM, poslodavac mu je do 1.1.2025. na račun isplaćivao minimalac od 600 KM + doprinose (zaokružujem radi lakšeg račune) i na ruke 600 KM bez doprinosa. Od 1.1.2025. mu je na račun morao isplaćivati 1.000 KM + doprinose i na ruke 200 KM bez doprinosa. A sve vrijeme muje trebao na račun isplaćivati 1.200 KM + doprinose. Realno, poslodavci kukaju zato što sad ne mogu potkradati državu u onoj mjeri u kojoj su to radili do 1.1.2025.
Laplace

#12523 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 29/12/2025 17:02
Dilibus wrote: 29/12/2025 14:08 Sta je s radnicima u opstini i slicnim institucijama, dajmo i njima priliku da mogu poplacat racune, nek odmaraju tokom sedmice nek rade nedelju. Ima i njih koji bi da rade nedeljom, a i nas koji bi da ovjerimo dokument, ili izvadimo cips. Ovdje bi sebi ugadjali kako njima odgovara, a kad na njih primjenis istu logiku onda im smeta. S obzirom da je najveca populacija po forumima budzetski nehljebara koji imaju po 10k upisa, logicno da se njima nedeljom hoda i kupuje, jer svakako radnim danima kradu bogu dane sto se kaze. Ljudi koji su paraziti ove drzave trube o ekonomiji, inflaciji, uredjenju zakona i slicno. Ekonomija ove drzave bi prodisala da vas 70% kolko vas je viska u najmanju ruku nema, da radite nesta korisno, tipa da budete kasirke nedeljom. Bili biste korisniji i za sebe i drustvo. Jer ste vi takvi gori kancer za ekonomiju od 3 neradna dana i opterecenje za drzavu i narod.
Sustina problema i price.
Nazalost,zeleni paraziti su napravili takve zakone da ove nehljebe ne mozes ni na koji nacin otpustiti.
Uh kako bi ja uveo provjere znanja svake godine,za poslove na kojima je neko uhljebljen i postavio procente i za otpustanje i za degradaciju. Sjetimo se testa znanja u Upravi za indirektno oporezivanje,prije neke 2 godine,kada je pola uposlenih trebalo da dobije otkaze i onda sa vrha su stopirali to,svi se ukljucili,da se zastite uhljebi a testiranje se "izricito zabranilo". 🤣🤣
Nikome ovdje ne smetaju ljudi koji rade i koji imaju znanje i kompetencije ali na jednog takvog zaposlenog,dolazi 10 koji forumaju 5 dana u sedmici i koji su problem i tim kolegama tamo,jer posla ima ali niko ga ne radi.
Samo uvesti testiranja,ispiti se rade na racunarima sa kamerama i u roku od odmah imas rezultate. Ko ne polozi,odmah otkaz i cao. Ne treba ni otpremnina ni nista.
Bukvalno izmjeniti jedan clan zakona i ovo uvesti ali znamo ko to nikada ne bi dozvolio.
Sa ovim se u potpunosti slažem. Štaviše, kod mene u školi bi, za početak, dovoljno bilo samo doći i pokažnjavati one koji nisu na svojem radnom mjestu.
Laplace

#12524 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Svi sretni.
Imam i ja prijedlog: neradni petak. Ali, da radnici u državnim firmama moraju raditi petkom.
Dilibus

#12525 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

problemnatravunu wrote: 30/12/2025 09:11

Svi sretni.
I opet se i ovim sarkastičnim postovima bježi od suštine , a suština je da valjda i trgovci imaju pravo na 40 satnu radnu heftu!
Imaju li je ?
Ako sada imaju obaveznu neradnu nedjelju , rade 6 x 8 sati , dakle 48 sati u sedmici :?:
Da li im je tih 8 sati prekovremenih ekstra plaćeno i to prikazano u platnoj listi?
Ili ne , nego , eto imaju obaveznu, sigurnu neradnu nedjelju , a 6 dana skapavaju od posla (ovo sam lično čuo od jedne uposlenice Konzuma, bukvalno kaže jebote neradna nedjelja , pocrkašmo).
Valjda je poanta da rade 40 sati sedmično, a slobodni dani kako se "zalome" , jbga takva je to struka, takav posao...
42 sata rade trgovci vecinom, 6 dana po 7 sati, ukljucujuci i Bingo. Ne kazem da svi rade, ali vecina da.
Locked