Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Pasodoble

#12326 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pasodoble »

ma pusti helasa, priuceni tkz pravnik koji bukvalno cita clanove zakona i konta eto krsenje istog. Vec par puta na ovom forumu isto teoretise, isti zakon skpominje, a par hiljada ljudi vec zaposleno iz raznih bransi.
HelaS

#12327 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

ReymondReddington wrote: 27/12/2025 10:38
Edin H. wrote: 27/12/2025 01:07
HelaS wrote: 26/12/2025 20:17

Radnu dozvolu stranac u FBiH može dobiti shodno svom stručnom zanimanju samo ukoliko na Birou rada nema prijavljenih ljudi sa takvim zanimanjima. Sumnjam da na Biroima u Kantonu Sarajevo nema prijavljenih trgovaca koji traže posao. Dakle - muljavina
Taj zakon je diskriminatorski.

Ali ne mora biti muljavina,

Možda je u opisu posla da radnik mora poznavati Bengali ili Punjabi. :thumbup:
Nije nikakva muljaza.

Jel vi stavrno mislite da bi nasi granapi trazili nekakve vanjske radnike da domaci hoce da rade?

Ljudi nazovu sluzbu za zaposljavanje traze radnike. Ovi koga kod nazovu odbije. I onda im odobre uvoz radnika.
Želiš li reći da na Birou zapošljavanja nema slobodnih trgovaca?
ReymondReddington

#12328 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

HelaS wrote: 27/12/2025 21:03

Nije nikakva muljaza.

Jel vi stavrno mislite da bi nasi granapi trazili nekakve vanjske radnike da domaci hoce da rade?

Ljudi nazovu sluzbu za zaposljavanje traze radnike. Ovi koga kod nazovu odbije. I onda im odobre uvoz radnika.
Onih koji hoće da rade nema. Inace ti ne bi iz Indije radili ljudi.
HelaS

#12329 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

ReymondReddington wrote: 27/12/2025 22:31

Nije nikakva muljaza.

Onih koji hoće da rade nema. Inace ti ne bi iz Indije radili ljudi.
Ako neko odbije poziv za rad na radnom mjestu koje odgovara njegovom stručnom obrazovanju, gubi status nezaposlene osobe, briše se iz evidencije Biroa, gubi zdravstveno osiguranje, novčanu naknadu, itd.
HelaS

#12330 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Pasodoble wrote: 27/12/2025 13:06 ma pusti helasa, priuceni tkz pravnik koji bukvalno cita clanove zakona i konta eto krsenje istog. Vec par puta na ovom forumu isto teoretise, isti zakon skpominje, a par hiljada ljudi vec zaposleno iz raznih bransi.
Čiji si ti rezervni nick :-) Od 2018. godine nijedan post do prije 7 dana. Ko je baniran prije 20.12. :lol:
kakaljin

#12331 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

HelaS wrote: 26/12/2025 20:17

Radnu dozvolu stranac u FBiH može dobiti shodno svom stručnom zanimanju samo ukoliko na Birou rada nema prijavljenih ljudi sa takvim zanimanjima. Sumnjam da na Biroima u Kantonu Sarajevo nema prijavljenih trgovaca koji traže posao. Dakle - muljavina

Nije nikakva muljaza.

Tako je da nasi hoce da rade ne bi trebalo posezati za uvozom radne snage, ali na zalost nasi nece da rade a kukaju kako nema posla. i godinama su na birou. KAd im ponudis posao oni odbijaju.
kakaljin

#12332 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Nije nikakva muljaza.

Vjerovatno ima ali velika vecina nece da radi i odbijaju ponudjene poslove.
zippoo87

#12333 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

HelaS wrote: 27/12/2025 22:44
Pasodoble wrote: 27/12/2025 13:06 ma pusti helasa, priuceni tkz pravnik koji bukvalno cita clanove zakona i konta eto krsenje istog. Vec par puta na ovom forumu isto teoretise, isti zakon skpominje, a par hiljada ljudi vec zaposleno iz raznih bransi.
Čiji si ti rezervni nick :-) Od 2018. godine nijedan post do prije 7 dana. Ko je baniran prije 20.12. :lol:
Lijepo sam ja neki dan rekao,da svi oni botinjosi imaju po 5-6 rezervnih nickova i kada jedan "padne",samo nastave sa drugog. :D
drug_profi

#12334 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 27/12/2025 22:38 Ako neko odbije poziv za rad na radnom mjestu koje odgovara njegovom stručnom obrazovanju, gubi status nezaposlene osobe, briše se iz evidencije Biroa, gubi zdravstveno osiguranje, novčanu naknadu, itd.
Nope
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12335 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

benzapen wrote: 25/12/2025 14:49
teskeredzic_22 wrote: 25/12/2025 11:50
benzapen wrote: 24/12/2025 22:27 Postoji jedno demokratsko rješenje. Uz izbore se doda još jedan listić glasačima s jednostavnim pitanjem. Želite li da ostane neradna nedelja. 2 kućice, da ili ne. Vrlo jednostavno. Referendum. Kakav god bude rezultat, Amin.
Ali da o ovome odluku donose samo uposlenici esnafa trgovine a ne šta ja znam uposleni u administraciji u BH.Telecomu ili ne daj Bože šta znam tamo nekim institucijama koji dnevno potroše energije koliko je potrebno z guza na guz pa liniju jure subotom po trgovačkim centrima ili nedjeljom u Lukavici.

Amin.
Pa dobro, zbog čega se zaustaviti samo s trgovcima iz trgovačkih radnji. Zbog čega na tom referendumu nebi imali pravo glasa i ostale uslužne djelatnosti koji sad rade nedeljom. Ugostiteljski radnici naprimjer, ovi što rade po pumpama, vozači i serviseri gradskih i međugradskih prevoznih firmi, možda čak recimo i djevojke iz kladionica (mala šala, naravno da Neka ne smije ni spomenuti sveti gral koalicionih "županijskih" partnera). Uglavnom se slažem u dijelu da bi trebalo omogućiti izlazak na referendum svim radnicima koji trenutno moraju raditi nedeljom. To bi jedino bilo pošteno prema svima.
Mi ne pričamo o neradnoj nedelju u ugostiteljstvu.
Neka delegiraju svoj problem , s referendumom ili bez njega , ako izlobiraju (ili neko njihov) Zakon , to će se primjenjivati.

Tema je neradna nedelja u trgovačkom sektoru.

Priča da ljudi koji CIJELI ŽIVOT imaju slobodnu I SUBOTU I NEDELJU (a najjači pobornici radne nedelje na ovoj temi su uz dužno poštovanje časnim pojedinicima oni koji I OD PONEDELJKA DO PETKA VRIJEME PROVODE Z GUZA NA GUZ , samo unutrašnja organizacija i propisi kolektiva u kojima gube svoje vrijeme NE DOZVOLJAVAJU dolazak i odlazak s posla odnosno korištenja vanjske pauze baš kada i koliko im se hoće , odnosno EKSPLOATATORI radnika po manjim gradićima i selima gdje se baš ne vidi ništa ako nije na glavnoj cesti i gdje kao radnik ako nemaš posla toga dana ideš kod gazde na kuću da malo "doradiš" šta god da mu treba (opet ponavljam , čast izuzecima na temi)) treba da odlučuju da li će RADNIK koji dnevno složi TONE ROBE za milju dvjesto ili tristo imati pravo da bude tretiran KAO ČOVJEK je apsolutno besmislena i nepotrebna i neprovodiva.

A NEPROVODIVA JE jer je TITO NAŠE RODITELJE koji su isto tako bili ili radnici ili seljaci OBRAZOVAO i naučio kakvom-takvom dostojanstvu.

U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
BadBoy

#12336 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Uslov za upis na ovu temu bi trebalo biti da se napiše radno mjesto i radno vrijeme, pa da onda odlučimo i mi ostali trebamo li imati referendum o njegovom radnom mjestu i vremenu.
toska

#12337 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by toska »

Rad u maloprodaji prehrane i u YU je bio težak posao i za izbjegavati, radna snaga isto žene, često i dvokratno, a radna sedmica bila je duža, za sve naravno.
Cracked

#12338 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cracked »

Meni je fascinantno skoro 500 stranica ljudi koji ne mogu jedan dan da im ne radi prodavnica. I onda se neko usudi da kaze mi smo dobri ljudi. Ko fol se brinu za ekonomiju federacija....sta ima...
okanomalo

#12339 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by okanomalo »

Cracked wrote: 28/12/2025 12:10 Meni je fascinantno skoro 500 stranica ljudi koji ne mogu jedan dan da im ne radi prodavnica. I onda se neko usudi da kaze mi smo dobri ljudi. Ko fol se brinu za ekonomiju federacija....sta ima...
tuzno i jadno. neki samo svoje dupe gledaju. nikom ne smeta sto ne rede organi vlasti kako radnim danom tako ni vikendom niti praznicima. nema inicijative od gradjana da vladajuca gospoda trebaju raditi sve dok se ne dogovore i ova drzava ne krene naprijed. NE, nasem narodu je problem sto su radnice dobile jedan dan slobodan u tjednu koji provode u krugu obitelji. boze dragi neki su isfrustrirani jer hoce da kupuju nedeljom. :oops:
toska

#12340 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by toska »

BadBoy wrote: 28/12/2025 12:05 Uslov za upis na ovu temu bi trebalo biti da se napiše radno mjesto i radno vrijeme, pa da onda odlučimo i mi ostali trebamo li imati referendum o njegovom radnom mjestu i vremenu.
Malo off. I jedan fenomen.
Bez obzira koja država i koji sistem bio uvijek je bilo ubleha poslova i onih gdje je radnik full uposlen.
I tako se penzija dočeka i na jednom i na drugom poslu.
Rješenje? Ne vidim ga.
benzapen

#12341 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

teskeredzic_22 wrote: 28/12/2025 10:35
benzapen wrote: 25/12/2025 14:49
teskeredzic_22 wrote: 25/12/2025 11:50

Ali da o ovome odluku donose samo uposlenici esnafa trgovine a ne šta ja znam uposleni u administraciji u BH.Telecomu ili ne daj Bože šta znam tamo nekim institucijama koji dnevno potroše energije koliko je potrebno z guza na guz pa liniju jure subotom po trgovačkim centrima ili nedjeljom u Lukavici.

Amin.
Pa dobro, zbog čega se zaustaviti samo s trgovcima iz trgovačkih radnji. Zbog čega na tom referendumu nebi imali pravo glasa i ostale uslužne djelatnosti koji sad rade nedeljom. Ugostiteljski radnici naprimjer, ovi što rade po pumpama, vozači i serviseri gradskih i međugradskih prevoznih firmi, možda čak recimo i djevojke iz kladionica (mala šala, naravno da Neka ne smije ni spomenuti sveti gral koalicionih "županijskih" partnera). Uglavnom se slažem u dijelu da bi trebalo omogućiti izlazak na referendum svim radnicima koji trenutno moraju raditi nedeljom. To bi jedino bilo pošteno prema svima.
Mi ne pričamo o neradnoj nedelju u ugostiteljstvu.
Neka delegiraju svoj problem , s referendumom ili bez njega , ako izlobiraju (ili neko njihov) Zakon , to će se primjenjivati.

Tema je neradna nedelja u trgovačkom sektoru.

Priča da ljudi koji CIJELI ŽIVOT imaju slobodnu I SUBOTU I NEDELJU (a najjači pobornici radne nedelje na ovoj temi su uz dužno poštovanje časnim pojedinicima oni koji I OD PONEDELJKA DO PETKA VRIJEME PROVODE Z GUZA NA GUZ , samo unutrašnja organizacija i propisi kolektiva u kojima gube svoje vrijeme NE DOZVOLJAVAJU dolazak i odlazak s posla odnosno korištenja vanjske pauze baš kada i koliko im se hoće , odnosno EKSPLOATATORI radnika po manjim gradićima i selima gdje se baš ne vidi ništa ako nije na glavnoj cesti i gdje kao radnik ako nemaš posla toga dana ideš kod gazde na kuću da malo "doradiš" šta god da mu treba (opet ponavljam , čast izuzecima na temi)) treba da odlučuju da li će RADNIK koji dnevno složi TONE ROBE za milju dvjesto ili tristo imati pravo da bude tretiran KAO ČOVJEK je apsolutno besmislena i nepotrebna i neprovodiva.

A NEPROVODIVA JE jer je TITO NAŠE RODITELJE koji su isto tako bili ili radnici ili seljaci OBRAZOVAO i naučio kakvom-takvom dostojanstvu.

U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
E ako je ova odluka u korist čovjeka a ne kapitala, ma svaka čast ovoj vlasti. Ponavljate konstantno iste floskule, zaštita radnika, porodice, prava, bla, bla, bla. Ništa od toga nema veze s pravom pojedinca, već isključivo s populizmom, kupovinom glasova i u dijelu guranju para pumpadžijama u džepove. Moš misliti što ministre u vladi zalimbo za neradnu nedelju trgovaca, osim u dijelu koji se tiče njihove nade da će dobiti njihove glasove na izborima. I znam da nikad nebi pristali na bilo kakav demokratski čin poput referenduma o ovom pitanju jer ste svjesni da bi ga izgubili. Zar stvarno bilo ko ozbiljan može pomisliti da će ovakav debilizam koji je uveden samo na jednom dijelu države pomoći bilo kojem radniku u ovoj zemlji?! Pa vi ljudi onda stvarno dalje od Marindvora ili Ilidže niste kročili. U manji mjestima već odavno rade ko fol dragstori (u samoposlugama ograde jedan dio radnje pa to predstave kao dragstor) pa prodaju normalno. Neki su preregistrirali se u dragstor a neki nisu ni to. Plaćaju kazne jer im se više isplati da to rade nego da ne ne rade nedeljom. I ti fol dragstori koji bi trebali raditi 0-24h, naravno da ne rade u 2 ujutro. Kakva ba prava radnika, sve je to šuplja priča i licemjerje na kub. Ovdje ne postoji nijedna politička opcija koja bi istinski brinula za radnike. Svi su sluge kapitala i tajkuna. I u konačnici ne odgovaraju ni svojim glasačima već interesima kapitalista.
Naslovnica

#12342 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

okanomalo wrote: 28/12/2025 12:32
Cracked wrote: 28/12/2025 12:10 Meni je fascinantno skoro 500 stranica ljudi koji ne mogu jedan dan da im ne radi prodavnica. I onda se neko usudi da kaze mi smo dobri ljudi. Ko fol se brinu za ekonomiju federacija....sta ima...
tuzno i jadno. neki samo svoje dupe gledaju. nikom ne smeta sto ne rede organi vlasti kako radnim danom tako ni vikendom niti praznicima. nema inicijative od gradjana da vladajuca gospoda trebaju raditi sve dok se ne dogovore i ova drzava ne krene naprijed. NE, nasem narodu je problem sto su radnice dobile jedan dan slobodan u tjednu koji provode u krugu obitelji. boze dragi neki su isfrustrirani jer hoce da kupuju nedeljom. :oops:
Žena i ja držimo zlataru na Čaršiji, porodični biznis.
Zašto nam je ZABRANJENO da radimo nedjeljom iako mi to želimo i možemo?!
perfect_guy

#12343 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by perfect_guy »

problem je način kako je upakovano, a ne nedelja kao nedelja. I što smo država kakva jesmo, pa ovaj s druge strane ceste može da radi normalno
okanomalo

#12344 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by okanomalo »

Naslovnica wrote: 28/12/2025 15:03
slazem se da bi vi trebali imati pravo izbora jer od toga zivite. poenta je da radnik u TC ima pravo da jedan dan u sedmici provede sa svojom porodicom. kako ce ga provesti i koji mu sadrzaj dati do njih je samih. nismo svjesni da gubimo porodicu kao osnovnu celiju drustva.
benzapen

#12345 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

okanomalo wrote: 28/12/2025 16:28

slazem se da bi vi trebali imati pravo izbora jer od toga zivite. poenta je da radnik u TC ima pravo da jedan dan u sedmici provede sa svojom porodicom. kako ce ga provesti i koji mu sadrzaj dati do njih je samih. nismo svjesni da gubimo porodicu kao osnovnu celiju drustva.
E baš će neradna nedelja za radnike u trgovinama spasiti porodicu kao osnovnu ćeliju društva.
kakaljin

#12346 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Radnik zakonom ima zagarantovana dva dana slobodno, sada su im dali samo jedan dan i to fiksan nedelju i to je upitno jer je neprodajna nedelja a ne neradna

Ako nema vise prihoda u kucu nece jedan slobodan dan spasiti porodicu
Hakiz

#12347 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

kakaljin wrote: 28/12/2025 17:29

Radnik zakonom ima zagarantovana dva dana slobodno, sada su im dali samo jedan dan i to fiksan nedelju i to je upitno jer je neprodajna nedelja a ne neradna
Do kada će se ova neistina ponavljati?

ZOR FBiH:
Sedmični odmor

Član 46

(1) Radnik ima pravo na sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svog sedmičnog odmora, osigurava mu se jedan dan u periodu određenom prema dogovoru poslodavca i radnika koji ne može biti duži od dvije sedmice.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/zakon-o-radu.html
Naslovnica

#12348 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

benzapen wrote: 28/12/2025 16:45

E baš će neradna nedelja za radnike u trgovinama spasiti porodicu kao osnovnu ćeliju društva.
:thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12349 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Zar ne bi radnice trebale dobiti 2 dana slobodna?!
Cherry-Cherry

#12350 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

E jadna je ta porodica, kao osnovna ćelija društva, ako će je neradna nedelja spasiti. Sere mi se od ove jeftine patetike.
Eto ako mama nedeljom ne napravi ručak, razvest će se, pa će se djeca drogirati.
Locked