Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

VladaFBiH

#12226 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 24/12/2025 15:33 Stradali su vjerovatno lohn poslovi gdje se radilo za mizeriju a nema uslova za subvenciju :roll:
sigurno, već dugo vremena su ti poslovi na izdisaju jer smo im postali "preskupi" (odavno nema Borca i sličnih kompanija) - ovo što sam ja navodio kao pad je sektor trgovine dok su lohn poslovi u sektoru industrije a ako nekada budem imao vremena baš ću pokušati pronaći podatke za tekstilnu industriju jer je ovo interesantno pitanje
benzapen

#12227 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Postoji jedno demokratsko rješenje. Uz izbore se doda još jedan listić glasačima s jednostavnim pitanjem. Želite li da ostane neradna nedelja. 2 kućice, da ili ne. Vrlo jednostavno. Referendum. Kakav god bude rezultat, Amin.
mali_balon

#12228 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mali_balon »

peca777 wrote: 24/12/2025 17:49
mali_balon wrote: 24/12/2025 17:15 Eto sad je jasno....ako sljedece izbore dobije trojka medjelja ce ostati neradna ako pobjedi sda sa satelitima braca se radna nedjelja
....znaci jednostavno je...
Ni jedno ni drugo. Zabrana prodaje nedjeljom ostaje, ali ce se prilagoditi. Prva prilagdoba ce biti X nedjelja sa dozvolom za prodaju, gdje ce vjerovatno dopustiti objektima da biraju
Pa strucnjaci iz tih stranaka su rekli da je to propast bh ekonomije i da ce to ukinuti
HelaS

#12229 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

benzapen wrote: 24/12/2025 22:27 Postoji jedno demokratsko rješenje. Uz izbore se doda još jedan listić glasačima s jednostavnim pitanjem. Želite li da ostane neradna nedelja. 2 kućice, da ili ne. Vrlo jednostavno. Referendum. Kakav god bude rezultat, Amin.
Kako se pokreće ovakav referendum i i ko ga pokreće da se realizira?
Pandakonda

#12230 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Naslovnica wrote: 24/12/2025 14:09
Dilibus wrote: 24/12/2025 14:00
Naslovnica wrote: 24/12/2025 13:49 Zašto se, konkretno, privatnoj zlatari na Čaršiji ne dozvoljava (ZABRANJUJE) rad nedjeljom?

Nisam dobio odgovor, a ne vjerujem ni da ću ga dobiti...
Zato sto je ona zakonski trgovina. A trgovinama je zabranjen rad nedeljom. Eto dobio si odgovor.
Da, zakonski trgovina, zakonski zabranjen rad nedjeljom, ali to nije moje pitanje.
Pitanje je zašto je donešen takav zakon da im se zabrani rad, zbog čega?
Mislim, privatne zlatare su samo jedan banalan primjer, ali eto, najlakše za shvatiti.
Kakve ima veze vlasnik privatne zlatare sa pravima kasirki i njihovim pravom na slobodnu nedjelju?
Po meni, suvisli odgovor ne postoji, jer da postoji odgovorilo bi se nešto suvislo.
Vrlo jednostavno, morali su svim trgovinama zabraniti rad jer da su zabranili samo bingu, amku itd. (retail radnjama) onda bi ove prodavnice koje zele raditi imale elemente da tuze vladu za diskriminaciju. To bi onda bilo da se posebno zabranjuje radi samo retail radnjama i ispalo bi targetiranje samo jedne branše unutar trgovinskog sektora.

Slicno su uradili i za sam koncept neradne nedjelje. Oni to nikad nisu uradili kako bog zapovjeda preko ministarstva rada nego su hinjski preko ministarstva trgovine samo zabranili rad trgovinama da smiju trgovati. Zbog toga to nikad formalnu nisu nazvali neradna nedjelja nego zabrana rada trgovina nedjeljom. Ciganska politika za ciganske stranke. Dabogda ih ne gledali vise nakon 2026e
benzapen

#12231 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

HelaS wrote: 24/12/2025 22:41
benzapen wrote: 24/12/2025 22:27 Postoji jedno demokratsko rješenje. Uz izbore se doda još jedan listić glasačima s jednostavnim pitanjem. Želite li da ostane neradna nedelja. 2 kućice, da ili ne. Vrlo jednostavno. Referendum. Kakav god bude rezultat, Amin.
Kako se pokreće ovakav referendum i i ko ga pokreće da se realizira?
Inicijativu može dati bilo ko. Ali je logično da odluku donese Parlament FBiH.
Pandakonda

#12232 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Zasto bi neko buducnost svoje radnje stavljao u ruke nekoga ko u njoj ne radi samo jer ih je vise ? Ako ja sam drzim radnju, nije fer da sad dvojica mogu mene zatvoriti zakonski samo zato sto ih je vise od mene. Zakon ne treba biti sila vecine nego mora biti i zastita ljudi od te pomenute vecine
benzapen

#12233 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Pandakonda wrote: 24/12/2025 23:41
Zasto bi neko buducnost svoje radnje stavljao u ruke nekoga ko u njoj ne radi samo jer ih je vise ? Ako ja sam drzim radnju, nije fer da sad dvojica mogu mene zatvoriti zakonski samo zato sto ih je vise od mene. Zakon ne treba biti sila vecine nego mora biti i zastita ljudi od te pomenute vecine
Uvijek je zakon sile i većine. I ovaj zakon se donio koliko se sjećam za 1 ruku više u parlamentu. Referendum je najveće dostignuće demokratije. Zašto bježati od toga. Neka se ljudi izjasne o tome. A zainteresirane strane neka lobiraju. Pa kako god bude.
Laplace

#12234 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

peca777 wrote: 24/12/2025 19:40
zippoo87 wrote: 24/12/2025 19:24 Dobar je u tom dijelu koji su trazili radnici u trgovinama i sindikat.
Najveca laz svega je upravo ovo. To sto slijepo vjerujemo sta kazu je jos jedan vid problema. Cuj sindikat, majke ti koji je to sindikat, daj navedi ko je u vrhu.

Radnici. Koji radnici? Kako su trazili, koji broj? Koliko clanova ima sindikat?

Hoces da kazes da su radnici u trgovini marketa i kioska trazili, dok radnici u trgovoni pekara i benzinski nisu trazili?

Hoces da kazes da su radnici u trgovini trazili, a radnici u ugostiteljstvu nisu trazili? Kako se inace zove taj sindikat, puni naziv?
Vidio sam kako rade sindikati kod usvajanja aktuelnog kolektivnog ugovora za osnovneni srednje škole u Ze-do kantonu. Podružnicama (školama) dali da glasaju za/protiv potpisivanja kolektivnog ugovora, bar pola (ako ne i više) su izglasale neslaganje sa potpisivanjem, sindikalci potpisali i to se provelo. Prijedlozi članova se uredno ignorišu, a sindikat dogovori i potpiše ono što smatra da mu odgovara. Eventualno poboljšanje prava radnika je, u najboljem slučaju, nusprodukt tih procesa, nikako glavni cilj.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12235 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Ali da o ovome odluku donose samo uposlenici esnafa trgovine a ne šta ja znam uposleni u administraciji u BH.Telecomu ili ne daj Bože šta znam tamo nekim institucijama koji dnevno potroše energije koliko je potrebno z guza na guz pa liniju jure subotom po trgovačkim centrima ili nedjeljom u Lukavici.

Amin.
Cherry-Cherry

#12236 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Pa kada bi svaka branša odlučivala za sebe, radili bi svi jedan dan i imali platu 5000 KM :-)

Odluka se treba donijeti nakon analize podataka o prodaji, prihodima itd.... A ne da radnici odlučuju
Ozimician

#12237 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Neki bi da vrate i radnicko samoupravljanje. :D

A znamo svi kako to zavrsava na kraju...
Edin H.

#12238 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Laplace wrote: 25/12/2025 09:17
zippoo87 wrote: 24/12/2025 19:24 Dobar je u tom dijelu koji su trazili radnici u trgovinama i sindikat.
Najveca laz svega je upravo ovo. To sto slijepo vjerujemo sta kazu je jos jedan vid problema. Cuj sindikat, majke ti koji je to sindikat, daj navedi ko je u vrhu.

Hoces da kazes da su radnici u trgovini marketa i kioska trazili, dok radnici u trgovoni pekara i benzinski nisu trazili?

Hoces da kazes da su radnici u trgovini trazili, a radnici u ugostiteljstvu nisu trazili? Kako se inace zove taj sindikat, puni naziv?
Vidio sam kako rade sindikati kod usvajanja aktuelnog kolektivnog ugovora za osnovneni srednje škole u Ze-do kantonu. Podružnicama (školama) dali da glasaju za/protiv potpisivanja kolektivnog ugovora, bar pola (ako ne i više) su izglasale neslaganje sa potpisivanjem, sindikalci potpisali i to se provelo. Prijedlozi članova se uredno ignorišu, a sindikat dogovori i potpiše ono što smatra da mu odgovara. Eventualno poboljšanje prava radnika je, u najboljem slučaju, nusprodukt tih procesa, nikako glavni cilj.
Pa vi ih valjda plaćate, što ih ne smjenite.

Ne znam u BiH, ali u Engleskoj je članstvo u sindikatu dobrovoljno i visina članarine je u odnosu na visinu plate.
peca777

#12239 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Edin H. wrote: 25/12/2025 13:36 Pa vi ih valjda plaćate, što ih ne smjenite.
koga, pliticare, direktore? Koga?
Edin H.

#12240 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

peca777 wrote: 25/12/2025 14:19
Edin H. wrote: 25/12/2025 13:36 Pa vi ih valjda plaćate, što ih ne smjenite.
koga, pliticare, direktore? Koga?
Govorio je o sindikatu
benzapen

#12241 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

teskeredzic_22 wrote: 25/12/2025 11:50
Ali da o ovome odluku donose samo uposlenici esnafa trgovine a ne šta ja znam uposleni u administraciji u BH.Telecomu ili ne daj Bože šta znam tamo nekim institucijama koji dnevno potroše energije koliko je potrebno z guza na guz pa liniju jure subotom po trgovačkim centrima ili nedjeljom u Lukavici.

Amin.
Pa dobro, zbog čega se zaustaviti samo s trgovcima iz trgovačkih radnji. Zbog čega na tom referendumu nebi imali pravo glasa i ostale uslužne djelatnosti koji sad rade nedeljom. Ugostiteljski radnici naprimjer, ovi što rade po pumpama, vozači i serviseri gradskih i međugradskih prevoznih firmi, možda čak recimo i djevojke iz kladionica (mala šala, naravno da Neka ne smije ni spomenuti sveti gral koalicionih "županijskih" partnera). Uglavnom se slažem u dijelu da bi trebalo omogućiti izlazak na referendum svim radnicima koji trenutno moraju raditi nedeljom. To bi jedino bilo pošteno prema svima.
benzapen

#12242 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Laplace wrote: 25/12/2025 09:17

Velika većina sindikalista su kupljeni od strane vlasti. Nebitno ko je na vlasti. Oni igraju u većini slučajeva za vlast a i za svoje privatne interese. Radnici im dođu tu kao kasica prasica iz koje oni finansiraju svoje dobre plaće kao i raznorazna druženja, fol neke seminare, raznorazne sastanke i ostalu šuplju priču. Sve su to ublehaši i varalice.
peca777

#12243 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

benzapen wrote: 25/12/2025 14:49 Pa dobro, zbog čega se zaustaviti samo s trgovcima iz trgovačkih radnji. Zbog čega na tom referendumu nebi imali pravo glasa i ostale uslužne djelatnosti koji sad rade nedeljom. Ugostiteljski radnici naprimjer, ovi što rade po pumpama, vozači i serviseri gradskih i međugradskih prevoznih firmi, možda čak recimo i djevojke iz kladionica (mala šala, naravno da Neka ne smije ni spomenuti sveti gral koalicionih "županijskih" partnera).
pa..ppa...paaa...paa...ovaj....pa...pa to nije trneutno tako i tako je. Radnici u trgovini...ovaj radnici u marketima su se izborili. Neka se i oni izbore za sebe, pajel?
drug_profi

#12244 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

E čuj referndumsko pitanje bi postavljali radnicima hoće li da rade...
Nemojte pare bacat, odmah zaokružite NE.

Ali to uopšte nije bitno šta bi radnik neki htio. Bitno je šta tržište želi.
Pa onda da vam kažem da je većina DA nedelja bude dan kad se novac može obrtati u trgovini.

I onda kao i svako na svijetu biraš u kojoj branši radiš.
Država može da propiše uslove pod kojima se radi, iste za sve.
Ali ne može zabraniti da se radi.
Cherry-Cherry

#12245 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Onda neka bude referendum za ministarstva i da samo zaposleni u ministarstvima glasaju pa da vidimo koliko bi radili i šta bi ovdje na temi pisali :mrgreen:
drug_profi

#12246 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Uslove postavlja onaj koji plaća. To je tako od pamtivjeka. Onaj ko drži novac.
Dakle potrošač, indirektno poslodavac, a radnik ima najmanje prava u tom lancu odlučivanja i njega štiti država zakonima.
Ali mora da radi onda kad je poslodavcu najpotrebnije. Pod uslovima regulisanim zakonom o radu.
benzapen

#12247 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

drug_profi wrote: 25/12/2025 15:22 E čuj referndumsko pitanje bi postavljali radnicima hoće li da rade...
Nemojte pare bacat, odmah zaokružite NE.

Ali to uopšte nije bitno šta bi radnik neki htio. Bitno je šta tržište želi.
Pa onda da vam kažem da je većina DA nedelja bude dan kad se novac može obrtati u trgovini.

I onda kao i svako na svijetu biraš u kojoj branši radiš.
Država može da propiše uslove pod kojima se radi, iste za sve.
Ali ne može zabraniti da se radi.
Ne mora značiti da bi po defaultu odgovor bio ne. Ako bi se stvari realno predstavile na način da bi odgovor ne, možda značio i gubitak posla (a u manjim mjestima bi to vrlo vjerojatno i bio slučaj). I naravno da se slažem da država ne bi trebala da zabranjuje rad. Ali je definitivno posao države i njenih organa da brinu da radnici nisu predmet izrabljivanja. Jer smo se definitivno nadgledali toga za ovo poslijeratnih godina.
akcija007

#12248 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Prodavnice ne rade
Nedelja 28.12
Certvrtak 01.01
Petak 02.01
Nedelja 04.01
Isner

#12249 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Isner »

Česi i Slovaci imaju dobar zakon.. dozvoljen je rad nedeljom malim granapima ali samo ako je vlasnik ujedno i radnik.. Pa izvoli, ako želiš da radiš - radi, ako ne želiš - odmaraj...

Najpošteniji zakon koji treba samo prepisati i svi zadovoljni..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12250 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

Cherry-Cherry wrote: 25/12/2025 15:54 Onda neka bude referendum za ministarstva i da samo zaposleni u ministarstvima glasaju pa da vidimo koliko bi radili i šta bi ovdje na temi pisali :mrgreen:
Isto tako doktor radi, a nisam vidio da je neko tu potezao pitanje zasto?

Radi LAPd
Radi x, y, ZANIMANJE!

Eh sad, je li prodaja to zanimanje koje ne treba da radi nedjeljom, ili ne treba da radi neka 2 dana to je druga prica.

Da jeste debilizam
Pon - Ned 7-22h (mercator cvila) npr kako je bilo
Jeste

Ali da nista ne radi ovoliko vrlo cesto e i to je malo komplicirana varijanta
Locked