Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ljubijankic wrote: ↑29/12/2025 11:11
Bujrum. Ali ostaje problem sto ja rodni list ne mogu u RS podici.
Stalno se brukate sa ovim argumantima.
Trgovina je obrt novca, konačna naplata PDV-a. Kraj ciklusa.
NE može se porediti sa državnim službama.
Uostalom ako postoji dovoljan broj korisnika usluga od države, neka traže od države da radi i nedjeljom.
U slučaju trgovine, postoji dovoljna potreba i zdrava logika da se nedeljom NE ZABRANJUJE trgovina, a nek radi ko hoće. Ko neće nek zatvori.
Uostalom ako postoji dovoljan broj korisnika usluga od države, neka traže od države da radi i nedjeljom.
U slučaju trgovine, postoji dovoljna potreba i zdrava logika da se nedeljom NE ZABRANJUJE trgovina, a nek radi ko hoće. Ko neće nek zatvori.
Naravno , drzavni sluzbenici nemaju kad trositi te pare, ako je nedjeljom sve zatvoreno
Ljudi moji nisam znao da je trgovcima tako teško. Gore neg rudarima, građevincima, metalskim radnicima...
Tačno ne znam kako dao sad nisu dobili beneficirani radni staž, minimum kao policija.
zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27
Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Ovaj sistem je na djelu i dan danas u Gracanici,nista se nije promijenilo.
Sada se radi 8 ipo sati kod vecine,jer pauza ne ulazi u radno vrijeme.
I evo od ovih sto ovdje kazu treba se buniti,da mi pojasne kako ja sada od gazde naplatim i tih 4-5 prekovremenih dana ?
Kako da ga "natjeram" da mi plati sve sto sam posteno odradio a da ne ulazim u konflikt sa njim,da ga ne tuzim ?
I dolazimo na ono o čemu pričamo: slobodan dan nedjeljom nije ništa poboljšao prava radnika u trgovini. Dobili su neradni dan koji uvijek pada u nedjelju, što ima svojih prednosti. Ali, ako će im radna sedmica trajati 48 umjesto zakonom određenih maksimalnih 40 sati i bez naknade za prekovremeni rad, onda je zabrana rada trgovinskih objekata nedjeljom obična šminka i nije motivisana zaštitom prava radnika.
benzapen wrote: ↑25/12/2025 14:49
Pa dobro, zbog čega se zaustaviti samo s trgovcima iz trgovačkih radnji. Zbog čega na tom referendumu nebi imali pravo glasa i ostale uslužne djelatnosti koji sad rade nedeljom. Ugostiteljski radnici naprimjer, ovi što rade po pumpama, vozači i serviseri gradskih i međugradskih prevoznih firmi, možda čak recimo i djevojke iz kladionica (mala šala, naravno da Neka ne smije ni spomenuti sveti gral koalicionih "županijskih" partnera). Uglavnom se slažem u dijelu da bi trebalo omogućiti izlazak na referendum svim radnicima koji trenutno moraju raditi nedeljom. To bi jedino bilo pošteno prema svima.
Mi ne pričamo o neradnoj nedelju u ugostiteljstvu.
Neka delegiraju svoj problem , s referendumom ili bez njega , ako izlobiraju (ili neko njihov) Zakon , to će se primjenjivati.
Tema je neradna nedelja u trgovačkom sektoru.
Priča da ljudi koji CIJELI ŽIVOT imaju slobodnu I SUBOTU I NEDELJU (a najjači pobornici radne nedelje na ovoj temi su uz dužno poštovanje časnim pojedinicima oni koji I OD PONEDELJKA DO PETKA VRIJEME PROVODE Z GUZA NA GUZ , samo unutrašnja organizacija i propisi kolektiva u kojima gube svoje vrijeme NE DOZVOLJAVAJU dolazak i odlazak s posla odnosno korištenja vanjske pauze baš kada i koliko im se hoće , odnosno EKSPLOATATORI radnika po manjim gradićima i selima gdje se baš ne vidi ništa ako nije na glavnoj cesti i gdje kao radnik ako nemaš posla toga dana ideš kod gazde na kuću da malo "doradiš" šta god da mu treba (opet ponavljam , čast izuzecima na temi)) treba da odlučuju da li će RADNIK koji dnevno složi TONE ROBE za milju dvjesto ili tristo imati pravo da bude tretiran KAO ČOVJEK je apsolutno besmislena i nepotrebna i neprovodiva.
A NEPROVODIVA JE jer je TITO NAŠE RODITELJE koji su isto tako bili ili radnici ili seljaci OBRAZOVAO i naučio kakvom-takvom dostojanstvu.
U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
E ako je ova odluka u korist čovjeka a ne kapitala, ma svaka čast ovoj vlasti. Ponavljate konstantno iste floskule, zaštita radnika, porodice, prava, bla, bla, bla. Ništa od toga nema veze s pravom pojedinca, već isključivo s populizmom, kupovinom glasova i u dijelu guranju para pumpadžijama u džepove. Moš misliti što ministre u vladi zalimbo za neradnu nedelju trgovaca, osim u dijelu koji se tiče njihove nade da će dobiti njihove glasove na izborima. I znam da nikad nebi pristali na bilo kakav demokratski čin poput referenduma o ovom pitanju jer ste svjesni da bi ga izgubili. Zar stvarno bilo ko ozbiljan može pomisliti da će ovakav debilizam koji je uveden samo na jednom dijelu države pomoći bilo kojem radniku u ovoj zemlji?! Pa vi ljudi onda stvarno dalje od Marindvora ili Ilidže niste kročili. U manji mjestima već odavno rade ko fol dragstori (u samoposlugama ograde jedan dio radnje pa to predstave kao dragstor) pa prodaju normalno. Neki su preregistrirali se u dragstor a neki nisu ni to. Plaćaju kazne jer im se više isplati da to rade nego da ne ne rade nedeljom. I ti fol dragstori koji bi trebali raditi 0-24h, naravno da ne rade u 2 ujutro. Kakva ba prava radnika, sve je to šuplja priča i licemjerje na kub. Ovdje ne postoji nijedna politička opcija koja bi istinski brinula za radnike. Svi su sluge kapitala i tajkuna. I u konačnici ne odgovaraju ni svojim glasačima već interesima kapitalista.
teskeredzic_22 wrote: ↑28/12/2025 10:35U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
Cherry-Cherry wrote: ↑28/12/2025 18:44
E jadna je ta porodica, kao osnovna ćelija društva, ako će je neradna nedelja spasiti. Sere mi se od ove jeftine patetike.
Eto ako mama nedeljom ne napravi ručak, razvest će se, pa će se djeca drogirati.
Ne ali svi drugi imaju vilend slobodan i ako ta radnica/radnik ima nekim drugim danom slobodnonprakticno niti jedan dan nemaju zajednicki. I da to utic ena kvalitet zajednickog zivota jer ne mozes apaoludno nista zajedno raditi.
Svi drugi, kao što su: radnici u ugostiteljstvu, radnici na benzinskim pumpama, radnici hitne pomoći, građevinski radnici,...?
Neka delegiraju svoj problem , s referendumom ili bez njega , ako izlobiraju (ili neko njihov) Zakon , to će se primjenjivati.
Priča da ljudi koji CIJELI ŽIVOT imaju slobodnu I SUBOTU I NEDELJU (a najjači pobornici radne nedelje na ovoj temi su uz dužno poštovanje časnim pojedinicima oni koji I OD PONEDELJKA DO PETKA VRIJEME PROVODE Z GUZA NA GUZ , samo unutrašnja organizacija i propisi kolektiva u kojima gube svoje vrijeme NE DOZVOLJAVAJU dolazak i odlazak s posla odnosno korištenja vanjske pauze baš kada i koliko im se hoće , odnosno EKSPLOATATORI radnika po manjim gradićima i selima gdje se baš ne vidi ništa ako nije na glavnoj cesti i gdje kao radnik ako nemaš posla toga dana ideš kod gazde na kuću da malo "doradiš" šta god da mu treba (opet ponavljam , čast izuzecima na temi)) treba da odlučuju da li će RADNIK koji dnevno složi TONE ROBE za milju dvjesto ili tristo imati pravo da bude tretiran KAO ČOVJEK je apsolutno besmislena i nepotrebna i neprovodiva.
A NEPROVODIVA JE jer je TITO NAŠE RODITELJE koji su isto tako bili ili radnici ili seljaci OBRAZOVAO i naučio kakvom-takvom dostojanstvu.
U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
E ako je ova odluka u korist čovjeka a ne kapitala, ma svaka čast ovoj vlasti. Ponavljate konstantno iste floskule, zaštita radnika, porodice, prava, bla, bla, bla. Ništa od toga nema veze s pravom pojedinca, već isključivo s populizmom, kupovinom glasova i u dijelu guranju para pumpadžijama u džepove. Moš misliti što ministre u vladi zalimbo za neradnu nedelju trgovaca, osim u dijelu koji se tiče njihove nade da će dobiti njihove glasove na izborima. I znam da nikad nebi pristali na bilo kakav demokratski čin poput referenduma o ovom pitanju jer ste svjesni da bi ga izgubili. Zar stvarno bilo ko ozbiljan može pomisliti da će ovakav debilizam koji je uveden samo na jednom dijelu države pomoći bilo kojem radniku u ovoj zemlji?! Pa vi ljudi onda stvarno dalje od Marindvora ili Ilidže niste kročili. U manji mjestima već odavno rade ko fol dragstori (u samoposlugama ograde jedan dio radnje pa to predstave kao dragstor) pa prodaju normalno. Neki su preregistrirali se u dragstor a neki nisu ni to. Plaćaju kazne jer im se više isplati da to rade nego da ne ne rade nedeljom. I ti fol dragstori koji bi trebali raditi 0-24h, naravno da ne rade u 2 ujutro. Kakva ba prava radnika, sve je to šuplja priča i licemjerje na kub. Ovdje ne postoji nijedna politička opcija koja bi istinski brinula za radnike. Svi su sluge kapitala i tajkuna. I u konačnici ne odgovaraju ni svojim glasačima već interesima kapitalista.
najljepša je stvar uvođenje maksimalne kvadrature dragstora - niti jedna Evropska zemlja nema takvo ograničenje a vjerujem niti u svijetu samo kod nas imamo "sposobnog" ministra koji kaže da je to prodavnica veličine do 50m2.
Jedini kriterij za ovo odluku je bio - ima da vas na*uzim sa kvadraturom
Ako se ja dobro sjećam, a davno je bilo, i u bivšoj Jugoslaviji su postojali dragstori. Samo, onaj kojeg pamtim je bio mnogo veći od 50 kvadrata. Mislio sam da su dragstori sa prelaskom na kapitalizam nestali.
Svaka odluka u korist čovjeka, a da sistemski drugi čovjek nije time oštećen samo donosi nove nepravde i dublju i smrdljviiju kaljugu.
Kapital je ono što pokreće svijet, a ne ideali. Kapital mora dobiti prostor sa jasnim pravima i obavezama.
Ovo kod nas je ono što se trebalo desiti prije 100 godina, ali se niej dešavalo radi toga što su se tad naši narodi bavili nacionalnim osvješćivanjem. Procesom koji je trebao biti završen još ranije.
Uglavnom kasnimo u evoluciji, a rigidni socijalistički sistem nije pomogao da se to ubrza, već naprotiv.
Ustavom iz 1971. propuštena je prilika da se odredimo ka višestranačju i socijalističkom društvu u kojem privatni kapital ima svoje važno mjesto.
Ukratko, nikakve zabrane ne mogu popraviti status radnika. Samo poštivanje pozitivnih zakonskih propisa.
Zabrana tržišne utakmice je kontraproduktivna i to će se i vama jednom domigoljiti do mozga, ali će vas i nas sve skupo koštati.
drug_profi wrote: ↑29/12/2025 12:35
Ljudi moji nisam znao da je trgovcima tako teško. Gore neg rudarima, građevincima, metalskim radnicima...
Tačno ne znam kako dao sad nisu dobili beneficirani radni staž, minimum kao policija.
Gore im je nego vozačima kamiona, koji odu na put po 5-10 dana.
drug_profi wrote: ↑29/12/2025 10:01
Ma nema vala ni subotom ni petkom. A i ponedjeljak je isto bezveze. Utorkom pola dana i srijedom cijeli dan i dosta.
Nek se ljudi bolje organizuju. Nekad se jednom u mjesecu sAlazilo u grad u namiru. Sad bi svaki dan gospoda da kupuju.
Laplace wrote: ↑29/12/2025 12:49
Ako se ja dobro sjećam, a davno je bilo, i u bivšoj Jugoslaviji su postojali dragstori. Samo, onaj kojeg pamtim je bio mnogo veći od 50 kvadrata. Mislio sam da su dragstori sa prelaskom na kapitalizam nestali.
AS market, današnji Hoše na Malti, radio je cijelu noć. Jedna od većih samoposluga u gradu u to vrijeme.
Također i samoposluga na križanju ulica Titove i Kulovića
Last edited by drug_profi on 29/12/2025 12:54, edited 1 time in total.
VladaFBiH wrote: ↑29/12/2025 11:13
mislim da nemaju 27 ruku i da im fali 3-4 ruke u Parlamentu FBiH osim ako bi išli preko kantona tada bi možda i mogli ako za ovo može da podnese kanton
pa nisam ni reko to nego nako kažem... nema se potrebe prenemagati da i kao opozicija nemaš baš nikakvih alata za djelovanje. al što kažeš, od čega bi predizbornu pravili onda
Dilibus wrote: ↑29/12/2025 10:27
Kakav je ovo bal povampirenih karakondzuli, sto ne mogu bez kupovine jedan dan u sedmici. Jest vast milina gledat kako kiptite u svom jadu. A nedelja milina, ljudi odmaraju, tiho lijepo. Haman 500 stranica ispisali kako im smeta sto se nedeljom ne radi. Koja patologija.
... osim u Orašju, gdje radnici nisu dovoljno bitni da bi im bila omogućena neradna nedjelja. Zlobnici bi rekli da je sve oko zabrane prodaje nedjeljom više pitanje politike nego prava radnika u trgovini.
jeste jedna firma ako se ne varam ali je odbačen zahtjev jer ga ne mogu oni podnijeti a ovo je zaključak:
Prema Ustavu Federacije, zahtjev Ustavnom sudu mogu podnijeti samo ovlašteni podnositelji, a to su: predsjednik ili potpredsjednik Federacije, premijer ili zamjenik premijera, jedna trećina članova bilo kojeg doma Parlamenta FBiH, jedna trećina zastupnika kantonalne skupštine, premijer ili sam kanton.
“U ovom konkretnom slučaju podnositelj zahtjeva nije osoba ovlaštena za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Federacije. Pored toga, Ustavni sud Federacije nije nadležan utvrđivati usklađenost propisa s Ustavom Bosne i Hercegovine”, zaključio je Sud, ne ulazeći u meritum.
Znači, provjera ustavnosti je privilegija a ne pravo? I opet, Ustavni sud nije nadležan za provjeru ustavnosti? Uvijek je dobro naučiti nešto novo.
najljepša je stvar uvođenje maksimalne kvadrature dragstora - niti jedna Evropska zemlja nema takvo ograničenje a vjerujem niti u svijetu samo kod nas imamo "sposobnog" ministra koji kaže da je to prodavnica veličine do 50m2.
Jedini kriterij za ovo odluku je bio - ima da vas na*uzim sa kvadraturom
teskeredzic_22 wrote: ↑28/12/2025 10:35U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
Prica o kapitalizmu u drzavi gdje više od pola radne snage radi na drzavnim jaslama i gdje su vecina top kompanija drzavne a ne privatne Čovjek da vas slusa rekao bi da smo u juznoj koreji gdje ljudi ne dizu glavu od posla. A ustvari smo najgora rupcaga u evropi sa najmanjim brojem otvorenih firmi po glavi stanovnika i sa mizernom produktivnoscu
Bosna i kapitalizam ne mogu u istu recenicu ali nikako.
Naravno , drzavni sluzbenici nemaju kad trositi te pare, ako je nedjeljom sve zatvoreno
Koji zakon zabranjuje državnim službenicima rad nedjeljom?
Dilibus wrote: ↑29/12/2025 10:27
Kakav je ovo bal povampirenih karakondzuli, sto ne mogu bez kupovine jedan dan u sedmici. Jest vast milina gledat kako kiptite u svom jadu. A nedelja milina, ljudi odmaraju, tiho lijepo. Haman 500 stranica ispisali kako im smeta sto se nedeljom ne radi. Koja patologija.
Imamo RS
Sto cvilis onda ovdje ako imas genocidni entitet uz koji si stavila i srce. Toliko o tvom "domoljublju" i brigu za ekonomiju Federacije.
Pa nama je interes jacati ekonomiju FBiH ali nam nedaju jer objekti ne prodaju robu gdje bi ekonomski profitirali
Samo debilu može biti rješenje da je nedelja neradna, umjesto da je rješenje da radnici imaju 2 dana slobodna u sedmici i da inspekcija radi svoj posao i temeljno pregleda da li se krše pravila.
Ja bi dao sve da mogu imati npr slobodan Ponedeljak i npr Četvrtak da mogu stvari obavljati dok sam slobodan.
xPaco1337 wrote: ↑29/12/2025 13:15
Samo debilu može biti rješenje da je nedelja neradna, umjesto da je rješenje da radnici imaju 2 dana slobodna u sedmici i da inspekcija radi svoj posao i temeljno pregleda da li se krše pravila.
Ja bi dao sve da mogu imati npr slobodan Ponedeljak i npr Četvrtak da mogu stvari obavljati dok sam slobodan.
i radnici odaberu da hoce subotu i nedjelju slobodnu
sta bi onda bilo harakiri uhljeba jer nemaju gdje pokazivati da su kao vazniji od kasirki a radi na salteru slican posao kao i kasirka samo sto vise zabusava i sl
Ljudi su otvoreno dosli i rekli da ne znaju kako sprovesti zakon o radu i da se previse malverzacija desava sa inspektorima. Citaj gazda potkupi inspektora kad mu dođe. I lakse rjesenje im je da svima zabrane rad. Sjecam se dobro ona Miomirka Melank iz nase stranke odgovarala ljudima na fb komentare pa je onda tu istu stvar ponovio ministar u jednom od gostovanja na TV. Otvoreno priznajes da ne mozes sprovesti zakon a vlast si.
i radnici odaberu da hoce subotu i nedjelju slobodnu
sta bi onda bilo harakiri uhljeba jer nemaju gdje pokazivati da su kao vazniji od kasirki a radi na salteru slican posao kao i kasirka samo sto vise zabusava i sl
Pa ne mogu svi odabrati iste dane jer onda radnja ne moze raditi. Na menadzeru je da rasporedi radnike u toku mjeseca. Nece svaki radnik raditi svaku nedjelju nego ce kroz smjene doci do rotacije pa ce recimo raditi 2 u mjescu a imati neki drugi dan slobodan