Dobra priča svakako, za Sudance mi je jedino malo šuhveli, ostalo je na mjestu, mislim čak da mogu pretpostaviti o kome se radi._BataZiv_0809 wrote: ↑28/11/2025 17:42SpoilerShowPa da slicna je prica, ali se ona jos nije vratila. Raspituje se o mogucnosti povratka u firmu, ali bez cvrste odluke i saglasnosti bracnog partnera smatram da je neozbiljno o tome pricati, a kamoli da poduzimam nesto. Dolazi sad za novogodisnje praznike pa cemo vidjeti. Njoj je zeznuto jer je muz gore godinama (otisao kao dijete) i vjerovatno ne zeli povratak.Ozimician wrote: ↑28/11/2025 16:33Ovdje sam mislio da pricas o toj kolegici koja je radila u administraciji, a sad kao njegovateljica; kasnije vidim da nije to to, o cemu se onda ovdje zapravo radi?_BataZiv_0809 wrote: ↑28/11/2025 16:03 U svojoj okolini imam dva aktuelna povratka trenutno. Za jedan ne znam tacne razloge, trebamo na veceru ovih dana, za drugi je ubjedjenost osobe da ce u Njemackoj nastaviti tacno tamo gdje je stao u BiH, uz uzimanje zdravo za gotovo svega sto se imalo u BiH. Od imovine do kontakata. Ali jednostavno da nije otisla toj osobi bi nesto bilo.
Ovo je slucaj sa covjekom koji se bavio fotografijom. Znaci snimanje svadbi, proslava, cak je radio i par spotova za neke pjevace, ali i profi snimanje za zenske sto idu cesto u Dubaibio sam mu asistent na jednom takvom snimanju
![]()
Da se razumijemo, radio je to na crno, godinama se vodio na birou a uzimao je ozbiljne cifre. Onda kako su inspekcije pocele stezati prijavio se kod jarana u kaficu na minimalac. Govorim sve to zato sto je jako puno kukao na drzavu koju je poprilicno zakidao jelte
Uglavnom, kako je radio dosta tih dijasporskih svadbi, vazda je pricao kako ti ljudi uzimaju cifre, kako zive bogovski, uzivaju u zivotu, a sta on radi ovdje "u rupi". I vazda je bila postavka da ce kad gore ode njemu sve ostat isto ali ce plata biti njemacka.
I haj otisao je, malo smo/malo vise izgubili kontakt (a drugovi smo od vrtica), nismo se culi sigurno 2 godine...
Kad nedavno mi se javio trebao mu pravni savjet, pomogao sam mu to da rijesi i tad kad smo se culi veli vraca se u novembru. Ja nisam htio pare za uslugu i njega je valjda to trigetovalo da krene sa pricom da mu "tamo" niko ne bi pomogao za Dz....
Long story short, gore je radio u restoranu "dok se ne snadje", fotografske gaže su bile rijetke do nepostojece i jedina varijanta je bila da laze poslodavca za bolovanje i da da dolazi u BiH da snima svadbe, sto ga je dovelo do otkaza.
Onda je presao u neki fitness centar da radi na recepciji, ali tu ga valjda uprate neki cini mi se da rece da su Sudanci, našutaju ga jednu noc kad se vracao s posla i ukradu mu foto opremu koju nikad nije nosao sa sobom, prvi put tu noc, a taman bio pogodio da radi gore neki nas teferici tad je kaze skontao da mu je to signal da se zajebo, odradio je ugovor u fitnessu do kraja da uzme sto vise para da moze kupiti aparat i evo ga nazad u BiH.
Pričali smo o ovome već 100x, ljudi mnoge stvari koje imaju u BiH uzimaju zdravo za gotovo, a za tu drugaricu ako se ne desi neki deus ex machina, neće ni taj brak potrajati.
Najviše se zalete oni koji su cijeli život proveli u jednom mjestu, živjeli s roditeljima do odlaska vani.