Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 28/11/2025 12:44
_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 10:12
izvrsni direktor wrote: 28/11/2025 09:32 ima ona najjaca ubleha "najlakse je otici" :lol:
Jedino sto je teze od toga je ponovo se vratiti.
ima jedan veliki razlog zasto je tesko vratiti se koji se tebi posebno nece svidjeti :D
a to je da vidis neki puno veci svijet i da ti se zivot toliko promijeni i ocekivanja toliko podignu da je tesko zamisliti se opet u bosanskoj svakodnevnici. pogotovo vansarajevskoj
Mislim da je i to jako individualno, ali slazem se da jeste tako u dosta slucajeva. Nema razloga da mi se to ne svidja. To sto ja svoju drzavu ne smatram Burundi Buđumburom ne znaci da je smatram Luksemburgom. Samo ne mogu slusati lafine i price iz davnine. Ekstremno sam netolerantan kad su one u pitanju :lol:

Promjena je zeznuta, covjek instinktivno vezuje promjenu za prijetnju i zato se tesko otkaciti od bilo cega na sta si navikao.
geralt

#30352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 03:52 Ha, mozda nisam dobro zapamtio uzroke. Al uglavnom se sele.

Ovime naravno ne zelim umanjiti primamljivost te zemlje uopste. Ja bih se prvi selio tamo.
Ukratko, troskovi zivota isti, a primanja za isti posao u prosjeku 30% veca u Australiji nego u NZ.
ZoomZoomKiwi

#30353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne bih se složio da su troškovi života isti. Sve je jeftinije, pa i nekretnine.

Ali da je sveukupan standard bolji, jeste.
Chloe
Photo mod

#30354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

512MB wrote: 28/11/2025 10:11
Chloe wrote: 28/11/2025 08:58
tuitamo wrote: 28/11/2025 05:00

Nije mi drago kada ljudi odu ali razumijem. Kada dođe do zasićenja mjestom življenja onda je to i logično a posebno kada se ukaže prilika. Čovjek iz tuđine najbolje reflektuje i upozna sebe i svoje gledajući druge i drugačije.

Nakon nekog vremena, par godina, shvati da je ono gdje je odrastao i živio dio njega i on je dio toga. To je najbolje što sam ja čuo. Bosna je jednostavno tvoja i ti si dio nje. Kakva god da je, tvoja je. Jedino ona.
Nije bajna ali nije ni zadnja rupa ove planete. Kasno je za biti dio nečega drugog kod identiteta i pripadnosti.

Sasvim sam siguran da mnogi australijanci trenutno planiraju i spremanu odlazak iz australije. U europu, hrvatsku a možda i Bosnu. Čovjek traži promjenu i ista je u njegovoj prirodi. Kasnije ga, ili život sveže tamo gdje ode i onda čezne za domom zbog čvrstog ankera ili se pak uz ‘odobrenje’ životne situacija dovoljno upozna i prizna samom sebi: kod kuće je najljepše. Tu si svoj i tu su tvoji.
Još jedna zanimljiva priča ljudi koji su se iz Australije vratili u BiH, tačnije Mostar ...

Joj standardna patetika, nije ljudi Australija ko što mislite :-D

Da ovo nije Zvizov ćaća? Il onog Melbourna :mrgreen:

Većina ovih staraca se vraćaju u BiH iz financijskih razloga, život na zapadu je poslije pandemije i ekonomske krize postao jako skup. Ovi se nisu toliko ostvarili da bi u Australiji mogli laganice da uživaju bez nekog pretjeranog rada, dok u BiH se može, pogotovo ako imaš neku kintu na računu. Ali legitimno je i to, samo nemoj mi patetike “Bosno moja mila gizdava”.
Nebitne su godine povratnika, iz BiH isto odlaze ljudi u zrelim godinama.
Imaš masu mladih povratnika, ima na kanalu RahatLand par primjera,
kao što je Ena, video koji sam također danas postavila na ovoj temi.
Rođena u Njemačkoj, magistrica - povratnik.

Mislim da treba slušati povratnike šta imaju reći o životima koje su imali prije povratka,
isto kao što slušamo razloge onih koji odlaze iz BiH.
ZoomZoomKiwi

#30355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ti videi su ništa drugo nego prosta propaganda puna laži i izvrtanja činjenica.

Ali hajde, ako su nekom duševna hrana, onda OK.

RahatLand je SDA portal ;-) to se ne čita…

Isto kao što su oni isprazni članci kako u BiH ništa ne valja i kako je sve crno identična propaganda samo na kontra strani i clickbait gluposti. Sjetimo se samo one voditeljice što nije ni godinu izdržala u bajnoj Njemačkoj pa se brže bolje vratila u Bosnu koju je netom prije po raznoraznim portalima popljuvala.

Žalosno je što se individualne životne priče koriste u političke svrhe. Al’ hajd, navikli smo.
geralt

#30356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Puno zavisi od licne situacije i milion stvari koje mogu poci po dobru ili zlu na individualnom nivou.

Recimo meni licno je preseljenje bila vrhunska odluka. Meni je dobro, zeni i djeci je dobro, imamo brojne nove prijatelje i aktivan socijalni zivot, zivim u svojoj nekretnini, klima mi odgovara... Nemam nostalgije, ne zalim ni zbog cega, ne planiram se vratiti (mozda u penziji, no odluku o tome cu donijeti za nekih 25 godina).

No, isto tako su neke stvari mogle poci drugim tokom ili sam mogao donijeti drukcije odluke, sa drasticno razlicitim rezultatima. Pa bih se onda ovdje na temi zalio kako je u Bosni najbolje, vani nista ne valja, treba se vratiti. Ili bih se stvarno i vratio.
Didier

#30357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ali čuj RahatLand je SDA portal :-) :lol:

A mi mislili on ima dvije zdrave...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Tako je to u zivotu, za neke stvari covjek naprosto treba imati i srece.

Ja sam kupio stan u varijanti koju da mi je neko samo dan ranije ispricao da ce se desiti, proglasio bih ga ludim.

Jednostavno poslozilo se.

Opet prije toga se masu stvari nije poslozilo i kad sam objektivno ulagao veci trud da mi nesto uspije.

Kome odlazak vani donese drasticno poboljsanje standarda ili ko vec ovdje ima dobar standard pa ga presesli vani na inostrane uslove i kvalitet zivota, tu su stvari vrlo jasne.

Medjutim dosta ljudi koji odu pristaju na losije uslove dok se ne snadju, a taj "snalazak" mozda nikad ne dodje ili ne dodje onako kako si ocekivao. A godine motaju.

U svojoj okolini imam dva aktuelna povratka trenutno. Za jedan ne znam tacne razloge, trebamo na veceru ovih dana, za drugi je ubjedjenost osobe da ce u Njemackoj nastaviti tacno tamo gdje je stao u BiH, uz uzimanje zdravo za gotovo svega sto se imalo u BiH. Od imovine do kontakata. Ali jednostavno da nije otisla toj osobi bi nesto bilo.
geralt

#30359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 16:03 Medjutim dosta ljudi koji odu pristaju na losije uslove dok se ne snadju, a taj "snalazak" mozda nikad ne dodje ili ne dodje onako kako si ocekivao. A godine motaju.
To je to. U prva dva-tri mjeseca sam i ja zivio drasticno losije nego prije odlaska, a jos mozda godinu nakon toga nesto losije. Moglo se vrlo lako desiti da u psihicki losem trenutku odustanem od svega, ili da donesem pogresne odluke pa da se to "snalazenje" oduzi u nedogled. Najgora su privremena rjesenja koja silom prilika postanu stalna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 28/11/2025 16:11
_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 16:03 Medjutim dosta ljudi koji odu pristaju na losije uslove dok se ne snadju, a taj "snalazak" mozda nikad ne dodje ili ne dodje onako kako si ocekivao. A godine motaju.
To je to. U prva dva-tri mjeseca sam i ja zivio drasticno losije nego prije odlaska, a jos mozda godinu nakon toga nesto losije. Moglo se vrlo lako desiti da u psihicki losem trenutku odustanem od svega, ili da donesem pogresne odluke pa da se to "snalazenje" oduzi u nedogled. Najgora su privremena rjesenja koja silom prilika postanu stalna.
Nista nema trajnije od privremenog rjesenja.
Cini mi se da je ruska poslovica u pitanju.

Spominjao sam vec na ovoj temi saradnicu iz moje firme sto je otisla u DE zbog udaje za naseg covjeka koji je gore i koja je sa administrativnih poslova dosla na njegovateljske, a sad radi nesto na aerodromu koliko sam shvatio. Mislim da je vrlo ozbiljan kandidat za upadanje u taj vjeciti koloplet snalazenja iz kojeg ce se vrlo tesko izvuci.

U trenucima pred sami odlazak bila je nesnosljiva, ono u fazonu u Njemackoj je ceka zivot iz bajke, a sad isto to prica samo u obrnutom smjeru. Kao nisam znala u sta se upustam. A svjedok sam licno da je otresala svakog ko god bi joj skretao paznju da malo smiri dozivljaj i smanji ocekivanja. Znaci nisi ni htjela da znas.

To govori da je osoba bez jasnog cilja, bez volje da se nesto zrtvuje, a Njemacka se u ovdasnjoj percepciji nametnula kao silver bullet za sve probleme. Takvi se uglavnom i vracaju.
Ozimician

#30361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 16:03 U svojoj okolini imam dva aktuelna povratka trenutno. Za jedan ne znam tacne razloge, trebamo na veceru ovih dana, za drugi je ubjedjenost osobe da ce u Njemackoj nastaviti tacno tamo gdje je stao u BiH, uz uzimanje zdravo za gotovo svega sto se imalo u BiH. Od imovine do kontakata. Ali jednostavno da nije otisla toj osobi bi nesto bilo.
Ovdje sam mislio da pricas o toj kolegici koja je radila u administraciji, a sad kao njegovateljica; kasnije vidim da nije to to, o cemu se onda ovdje zapravo radi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 28/11/2025 16:33
_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 16:03 U svojoj okolini imam dva aktuelna povratka trenutno. Za jedan ne znam tacne razloge, trebamo na veceru ovih dana, za drugi je ubjedjenost osobe da ce u Njemackoj nastaviti tacno tamo gdje je stao u BiH, uz uzimanje zdravo za gotovo svega sto se imalo u BiH. Od imovine do kontakata. Ali jednostavno da nije otisla toj osobi bi nesto bilo.
Ovdje sam mislio da pricas o toj kolegici koja je radila u administraciji, a sad kao njegovateljica; kasnije vidim da nije to to, o cemu se onda ovdje zapravo radi?
Pa da slicna je prica, ali se ona jos nije vratila. Raspituje se o mogucnosti povratka u firmu, ali bez cvrste odluke i saglasnosti bracnog partnera smatram da je neozbiljno o tome pricati, a kamoli da poduzimam nesto. Dolazi sad za novogodisnje praznike pa cemo vidjeti. Njoj je zeznuto jer je muz gore godinama (otisao kao dijete) i vjerovatno ne zeli povratak.

Ovo je slucaj sa covjekom koji se bavio fotografijom. Znaci snimanje svadbi, proslava, cak je radio i par spotova za neke pjevace, ali i profi snimanje za zenske sto idu cesto u Dubai :lol: bio sam mu asistent na jednom takvom snimanju :P

Da se razumijemo, radio je to na crno, godinama se vodio na birou a uzimao je ozbiljne cifre. Onda kako su inspekcije pocele stezati prijavio se kod jarana u kaficu na minimalac. Govorim sve to zato sto je jako puno kukao na drzavu koju je poprilicno zakidao jelte :mrgreen:

Uglavnom, kako je radio dosta tih dijasporskih svadbi, vazda je pricao kako ti ljudi uzimaju cifre, kako zive bogovski, uzivaju u zivotu, a sta on radi ovdje "u rupi". I vazda je bila postavka da ce kad gore ode njemu sve ostat isto ali ce plata biti njemacka.

I haj otisao je, malo smo/malo vise izgubili kontakt (a drugovi smo od vrtica), nismo se culi sigurno 2 godine...

Kad nedavno mi se javio trebao mu pravni savjet, pomogao sam mu to da rijesi i tad kad smo se culi veli vraca se u novembru. Ja nisam htio pare za uslugu i njega je valjda to trigetovalo da krene sa pricom da mu "tamo" niko ne bi pomogao za Dz....

Long story short, gore je radio u restoranu "dok se ne snadje", fotografske gaže su bile rijetke do nepostojece i jedina varijanta je bila da laze poslodavca za bolovanje i da da dolazi u BiH da snima svadbe, sto ga je dovelo do otkaza.

Onda je presao u neki fitness centar da radi na recepciji, ali tu ga valjda uprate neki cini mi se da rece da su Sudanci, našutaju ga jednu noc kad se vracao s posla i ukradu mu foto opremu koju nikad nije nosao sa sobom, prvi put tu noc, a taman bio pogodio da radi gore neki nas teferic :roll: i tad je kaze skontao da mu je to signal da se zajebo, odradio je ugovor u fitnessu do kraja da uzme sto vise para da moze kupiti aparat i evo ga nazad u BiH.
jeza u ledja

#30363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 28/11/2025 08:19
jeza u ledja wrote: 28/11/2025 07:35
tuitamo wrote: 28/11/2025 05:00

Nije mi drago kada ljudi odu ali razumijem. Kada dođe do zasićenja mjestom življenja onda je to i logično a posebno kada se ukaže prilika. Čovjek iz tuđine najbolje reflektuje i upozna sebe i svoje gledajući druge i drugačije.

Nakon nekog vremena, par godina, shvati da je ono gdje je odrastao i živio dio njega i on je dio toga. To je najbolje što sam ja čuo. Bosna je jednostavno tvoja i ti si dio nje. Kakva god da je, tvoja je. Jedino ona.
Nije bajna ali nije ni zadnja rupa ove planete. Kasno je za biti dio nečega drugog kod identiteta i pripadnosti.

Sasvim sam siguran da mnogi australijanci trenutno planiraju i spremanu odlazak iz australije. U europu, hrvatsku a možda i Bosnu. Čovjek traži promjenu i ista je u njegovoj prirodi. Kasnije ga, ili život sveže tamo gdje ode i onda čezne za domom zbog čvrstog ankera ili se pak uz ‘odobrenje’ životne situacija dovoljno upozna i prizna samom sebi: kod kuće je najljepše. Tu si svoj i tu su tvoji.
Zasto trazis rezon i objasnjenja sebi u onome sto drugi rade? Sto tebe ba uopste tangira sto je on otisao, ili u nesto razocaran? Vec vidim nekoliko postova slicnih. Ti imas svoj zivot, on ima svoj. Njemu odgovara Australija, tebi BiH.

Cuj "kod kuce je najljepse" i "tu si svoj" :-) To je ba tvoja neka projekcija tvog zivota. Drugi ljudi zive drukcije zivote.

Ako ti smeta sto on kritikuje okruzenje iz kojeg odlazi, a u kojem ti zivis, razumijem, ali to ne znaci da ga sad trebas ubjedjivati u suprotno. Tacno ko da uzimas licno to sto on pise. A kazem, nisi jedini.

Jebem ga vise i coporativni mentalitet. Jace od gravitacije svega mi. :-)
Veoma si prost i ne zaslužuješ repliku.
Ovo je forum. Ljudi dijele iskustvo, mišljenje i drugi na isto reaguju.

Ti si uradio isto. Zašto ti tražiš rezon i objašnjenja na ono što ja radim. Ako ti ne misliš kao ja, to je tvoja projekcija života. Vidiš sve se može primijeniti i na tebe.

Ako ti misliš drugačije radije napiši i izjasni se. Ne psuj. Budi kulturan. Koristi jezik i pismo. Jedini čopor mentalitet kod nas je primitivni pristup i manjak poštovanja prema drugoj osobi pa se prema istoj obraća i ophodi kao pas. Jos gore ustvari.
Ocigledno nemas odgovora na moj komentar i hvatas se nebuloza. Ne, ja nisam trazio objasnjenja u necemu sto ti radis, vec sam replicirao na tvoj post. Ti si jedini koji se hvata necega sto drugi rade.

Cuj obracam mu se gore od psa….
jeza u ledja

#30364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 14:55 Ne bih se složio da su troškovi života isti. Sve je jeftinije, pa i nekretnine.

Gdje je sve jeftinije, u NZ ili AUS?
jeza u ledja

#30365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

geralt wrote: 28/11/2025 16:11
Ima ljudi koji odu na sve sredjeno, na posao u struci, gdje firma obezbjedinsve zivo. Njima je odmah bolje.
Vecini ostalih treba vremena da se snadju i/ili zarade da bi izasli iz tog nekog pocetnog minusa. Sto je covjek mladji, to je tolerantniji sto se tice tog perioda.
ZoomZoomKiwi

#30366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 18:01
ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 14:55 Ne bih se složio da su troškovi života isti. Sve je jeftinije, pa i nekretnine.

Aotearoa je jeftinija za živjeti od AUS.

Ali isto toliko su i plate niže, otprilike.
jeza u ledja

#30367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 18:29

A koliko su jake veze izmedju dvije zemlje? Koliko upratih? gradjani jedne mogu slobodno raditi u drugoj? Jel to nesto ko EU ili?

I nisi nam mescini puno pisao ili mozda puno razmisljao kakav je put tebi do drzavljanstva? Da li ti je to cilj i koliko dugo treba?
ZoomZoomKiwi

#30368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 18:59

A koliko su jake veze izmedju dvije zemlje? Koliko upratih? gradjani jedne mogu slobodno raditi u drugoj? Jel to nesto ko EU ili?

I nisi nam mescini puno pisao ili mozda puno razmisljao kakav je put tebi do drzavljanstva? Da li ti je to cilj i koliko dugo treba?
Veze su poprilično jake i većina stvari je olakšana između NZ i AUS. Mnogo više nego npr. iz AUS ili NZ prema UK i obrnuto.

Što se vize i državljanstva tiče već sam pisao zimus. Da pojednostavim, čekanje na državljanstvo je ovisno o vrsti vize s kojom si kao migrant došao ovamo. Nakon pet godina imanja Residence vize imaš pravo na državljanstvo.
E sad, zahvaljujući mom poslu i zanimanju i zvanju, mi smo došli odmah na Residence vizu, tzv. Straight-to-residence visa. I čekat ćemo tačno pet godina od dolaska.
Neka druga zanimanja koja su malo niže na listi traženih ili su srednja škola npr. idu prvo na jednu od četiri vrste radne vize, koja je vezana za poslodavca prvu godinu, pa se produžava na tri, i onda nakon te četiri ukupno godine apliciraš za Residence vizu, naravno možeš i ranije ako ispuniš određene uslove. Dalje je isto kao i meni, pet godina Residence-a i onda si Citizen :mrgreen:

Residence viza i tako ima prednosti u odnosu na sve ostale vize.

Manje više imaš sva prava i obaveze kao i državljanin osim prava glasa.

Možeš prometovati nekretninama, imaš besplatno komplet full zdravstveno i dentalno osiguranje koje pokriva bukvalno sve što možeš izmisliti u glavi, itd. Porezi, penzija, sve mi je isto kao i da sam državljanin.
jeza u ledja

#30369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 19:25

Veze su poprilično jake i većina stvari je olakšana između NZ i AUS. Mnogo više nego npr. iz AUS ili NZ prema UK i obrnuto.

Što se vize i državljanstva tiče već sam pisao zimus. Da pojednostavim, čekanje na državljanstvo je ovisno o vrsti vize s kojom si kao migrant došao ovamo. Nakon pet godina imanja Residence vize imaš pravo na državljanstvo.
E sad, zahvaljujući mom poslu i zanimanju i zvanju, mi smo došli odmah na Residence vizu, tzv. Straight-to-residence visa. I čekat ćemo tačno pet godina od dolaska.
Neka druga zanimanja koja su malo niže na listi traženih ili su srednja škola npr. idu prvo na jednu od četiri vrste radne vize, koja je vezana za poslodavca prvu godinu, pa se produžava na tri, i onda nakon te četiri ukupno godine apliciraš za Residence vizu, naravno možeš i ranije ako ispuniš određene uslove. Dalje je isto kao i meni, pet godina Residence-a i onda si Citizen :mrgreen:

Možeš prometovati nekretninama, imaš besplatno komplet full zdravstveno i dentalno osiguranje koje pokriva bukvalno sve što možeš izmisliti u glavi, itd. Porezi, penzija, sve mi je isto kao i da sam državljanin.
A jel ti procedura ovisi od posla? Mislim, sta ako izgubis isti, ili pocnes raditi drugi posao?
Jel zena moze radit?
ZoomZoomKiwi

#30370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 19:29
ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 19:25

A jel ti procedura ovisi od posla? Mislim, sta ako izgubis isti, ili pocnes raditi drugi posao?
Jel zena moze radit?
Žena i vaši potomci do 25. godine života dobiju istu vizu kao i ti, na osnovu tvoje. I ista prava. Žena se odmah prijavila na burzu poslova bez problema. Malac od prvog dana ima pravo na subvencije za vrtić kao i besplatno školovanje do 25. godine života.
Nisam vezan za poslodavca što se vize tiče. Pošto mi nisu bili sponzor za viziranje nego sam sve sam isfinansirao, mogao sam dat' otkaz odmah drugi dan, ali što bi, pos'o je dobar, a para laka :mrgreen:

Opet kažem, naravno, to je u mom slučaju. Jer moje zanimanje je skoro pa na vrhu liste traženih i sve je išlo k'o po loju što se kaže.

Kad si na radnoj vizi, onda ide procedura spajanja porodice koja doduše traje kraće nego u EU, ali da sam išao tako, na neko srednjoškolsko zanimanje, morao bih prvo doći ja sâm dva-tri mjeseca, pa onda da oni dođu.
jeza u ledja

#30371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Odlicno, sve mi to zvuci puno brze nego u EU, a otprilike je slicno kao SAD. Doduse ja sam konto da je u NZ i CAN jos lakse doci do svega toga.
ZoomZoomKiwi

#30372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 19:38 Odlicno, sve mi to zvuci puno brze nego u EU, a otprilike je slicno kao SAD. Doduse ja sam konto da je u NZ i CAN jos lakse doci do svega toga.
Pa vidi, ako znaš engleski i nije ti birokratija strana, sigurno nije teška procedura. Ljudi treba ovdje hronično, i zato je to tako.

Uveliko pomažu i ti immigration advisori, koji stvarno zarade svoj novac. S njima ide sve glatko.

A da je brzo, pa vidi, ovdje su onako svi mrtve flegme, nikome se ni za šta ne žuri, tako da sigurno može brže, ali neka, bolje je ovako, nema frke, nema priše, ljepota.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 10:12
izvrsni direktor wrote: 28/11/2025 09:32 ima ona najjaca ubleha "najlakse je otici" :lol:
Jedino sto je teze od toga je ponovo se vratiti.
Znam. Pa realno, ako sam odlucio da napustim tu sredinu i imao debele razloge da napravim tako veliki korak. Bilo bi jebeno ponovo se vratiti u to sto te otjeralo.
Ja bi birao opciju da idem dalje. Bogatiji za jedno ogromno iskustvo preseljenja, sljedece bi sigurno puno lakse proslo
Tango556

#30374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 19:38 Odlicno, sve mi to zvuci puno brze nego u EU, a otprilike je slicno kao SAD. Doduse ja sam konto da je u NZ i CAN jos lakse doci do svega toga.
Ma brzo je i u EU ako imas uslove za plavu kartu. Ja sam za 2-3 sedmice sve u ambasadi Njemačke završio i žena također dobila vizu u isto vrijeme.

A vjerujem da je za druge države EU još i lakše jer manje zahtjeva ima.
Ozimician

#30375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Jedino mi za zdravstveno nije baš jasno, jel fkt besplatno ili se odbija od plate kao u Evropi?

A za ostalo Kiwi, sad ga malo šiljiš, to sve što si nabrojao sve postoji i u EU državama.

Plava karta se dobija bukvalno za 10 dana, žena i djeca idu odmah s tobom na termin i skupa selite, naravno ako imaš diplomu, posao i ugovor na dovoljno visoku platu, naravno. Ne možeš mi reći da je procedura brža za otići u NZ nego u Njemačku, Sloveniju, Hrvatsku...
Post Reply