Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#30326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ha, mozda nisam dobro zapamtio uzroke. Al uglavnom se sele.

Ovime naravno ne zelim umanjiti primamljivost te zemlje uopste. Ja bih se prvi selio tamo.
jeza u ledja

#30327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 28/11/2025 02:30 Imaš tonu tema na Redditu o tome :mrgreen:
"Ima samo kod nas" je moj batman poziv za tebe na ovu temu. Sta ima? :D

Bio sam sarkastican u tom postu naravno.
tuitamo

#30328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

drag_gost wrote: 27/11/2025 14:00
izvrsni direktor wrote: 27/11/2025 09:01
drag_gost wrote: 26/11/2025 23:15 Otac mi je dao zivot za ovu drzavu, amidza zdravlje i na kraju zivot, mnogi clanovi porodice takodjer. Nakon 20 godina odlazaka i vracanja, zivota na relaciji Sarajevo-svijet, ove godine sam se definitivno odselio i odvukao sa sobom jos cetvoro. Placao sam porez najvise u BiH, sav novac sam tu gurao, kupovao, medjutim prelomio definitivno. Sretno svima.
pametno pametno
sretno, ili dobrodosao? gdje si zapicio?
Hvala svima. Australija. Cujem se povremeno sa ovo malo prijatelja sto mi je ostalo u BiH, vecina se rastrkala po svijetu. Plakao pred polazak, noc ranije nisam mogao zaspati, zadnjih 15 dana sam kao budala bezciljno hodao od Carsije do Otoke i nazad i trudio se da upijem i sto vise tog grada ponesem sa sobom. Salju mi snimke snjeznog Sarajeva ovih dana, a iskreno nemam snage da ih pregledam. Zaista ne zelim da "zvucim" dramaticno, ali pobjegli smo sa Balkana glavom bez obzira. U miru, iako moji nisu htjeli ni u ratu. Nemam snage da pisem o razlozima, ni o razocarenju, ali zaista je tako. Ovdje je jako mnogo ljudi iz Sarajeva koji nostalgicno pricaju o nekim boljim vremenima. Nemam snage da se druzim sa njima. Zivi i zdravi mi bili.
Nije mi drago kada ljudi odu ali razumijem. Kada dođe do zasićenja mjestom življenja onda je to i logično a posebno kada se ukaže prilika. Čovjek iz tuđine najbolje reflektuje i upozna sebe i svoje gledajući druge i drugačije.

Nakon nekog vremena, par godina, shvati da je ono gdje je odrastao i živio dio njega i on je dio toga. To je najbolje što sam ja čuo. Bosna je jednostavno tvoja i ti si dio nje. Kakva god da je, tvoja je. Jedino ona.
Nije bajna ali nije ni zadnja rupa ove planete. Kasno je za biti dio nečega drugog kod identiteta i pripadnosti.

Sasvim sam siguran da mnogi australijanci trenutno planiraju i spremanu odlazak iz australije. U europu, hrvatsku a možda i Bosnu. Čovjek traži promjenu i ista je u njegovoj prirodi. Kasnije ga, ili život sveže tamo gdje ode i onda čezne za domom zbog čvrstog ankera ili se pak uz ‘odobrenje’ životne situacija dovoljno upozna i prizna samom sebi: kod kuće je najljepše. Tu si svoj i tu su tvoji.
ZoomZoomKiwi

#30329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 02:24 Bas nesto gledam neki dan, kazu masa ljudi se seli iz NZ, i to uglavnom u Australiju. Valjda veca zemlja, veci gradovi, manje skupe nekretnine.

Pitam se ima li neki njihov forum slicnu temu, ili ovo samo kod nas ima? :oops:
Kao što rekoše, ima dosta tema na tu temu na Redditu :mrgreen:

Vidi, ekonomski, Australija je nalik na USA.

U Aotearoi nećeš postati milioner nikad, u Australiji vrlo lako možeš.

Standard je itekako bolji, i sigurno da i posla za sve branše ima više, jer je samo tržište moćnije.

Za ono što sam ja tražio, taj work-life balans, sigurno mi je odgovarao NZ bolje, a nije da se nisam troumio između USA, AUS i NZ.

Vidjet ćemo za 15ak godina, kada sin bude završavao srednju školu, hoće li studirati i gdje. Do tad ću svakako imati NZ passport pa će biti lako se prebaciti.

Mnogi su mi govorili da idem prvo u AUS dok sam u naponu, zaraditi što više novca i onda u penziji ovdje doći.

Al’ mene ne vozi to. Ovdje imam sasvim dovoljno za odličan život, a imam za 21. stoljeće nevjerovatno puno slobodnog vremena kojeg provodim sa ženom i djetetom. Meni je to prioritet i pravo bogatstvo.
Naglasak na ovo “meni”. I u potpunosti razumijem raju koja ide u Australiju ali i USA, tu su razlozi većinom finansijske prirode.

Ali imaš na netu US expats forume gdje ih ima dosta kao ja što su i iz USA došli ovdje samo radi tog work-life balansa.

Meni para ni u BiH nije falilo, tako da mi to stvarno nije bio ni među prvih deset razloga za odlazak. Da jest, sasvim sigurno bih prije izabrao USA ili AUS. Odnosno, da nemam ženu ni dijete, vjerovatno bih onda isto birao prije USA ili AUS.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 00:01
Max 2h sam od Aucklanda, baci poruku ako se mognemo uganjat da se popije pivo zašto ne.

Sretno! :thumbup:
Cekaj malo, bjezis od nasih ljudi, ali bi vozio 2 sata samo da popijes pivo sa nasim covjekom kojeg uopste ni ne poznajes :D :kiss:
ZoomZoomKiwi

#30331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 06:09
Max 2h sam od Aucklanda, baci poruku ako se mognemo uganjat da se popije pivo zašto ne.

Cekaj malo, bjezis od nasih ljudi, ali bi vozio 2 sata samo da popijes pivo sa nasim covjekom kojeg uopste ni ne poznajes :D :kiss:
Za forumaše pravim izuzetak. A obožavam voziti, i ta 2h su mi ništa. Pogotovo do Aucklanda gdje vazda jmaš šta raditi.

Tebe bih rado čekao na aerodromu, dok žena kući sprema salatu za uz roštilj :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 06:10

Za forumaše pravim izuzetak. A obožavam voziti, i ta 2h su mi ništa. Pogotovo do Aucklanda gdje vazda jmaš šta raditi.

Tebe bih rado čekao na aerodromu, dok žena kući sprema salatu za uz roštilj :mrgreen:
Napravit cemo neku pricu. Volio bih i ja vidjeti te krajeve. :thumbup:

Generalno u Afriku i Aziju ne moram vise nikad. A obje Amerike i Australija/NZ vazda.

Ili sto bi moj dobar drug rekao-idem samo tamo gdje lici na Evropu i gdje je bijeli covjek vecina (how racist :lol: not!)
snijeg_led

#30333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

Gdje se to roštilja, ima li poziva da još zenskog društva ? :D
ZoomZoomKiwi

#30334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 06:16
ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 06:10

Napravit cemo neku pricu. Volio bih i ja vidjeti te krajeve. :thumbup:

Generalno u Afriku i Aziju ne moram vise nikad. A obje Amerike i Australija/NZ vazda.

Ili sto bi moj dobar drug rekao-idem samo tamo gdje lici na Evropu i gdje je bijeli covjek vecina (how racist :lol: not!)
Isti sam, samo mi je Japan izuzetak.

snijeg_led wrote: 28/11/2025 06:16 Gdje se to roštilja, ima li poziva da još zenskog društva ? :D
Eto dogovori se s Batom :mrgreen:
snijeg_led

#30335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

Vjerujem da bi me Bata poveo :D
jeza u ledja

#30336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 28/11/2025 05:00
pametno pametno
Hvala svima. Australija. Cujem se povremeno sa ovo malo prijatelja sto mi je ostalo u BiH, vecina se rastrkala po svijetu. Plakao pred polazak, noc ranije nisam mogao zaspati, zadnjih 15 dana sam kao budala bezciljno hodao od Carsije do Otoke i nazad i trudio se da upijem i sto vise tog grada ponesem sa sobom. Salju mi snimke snjeznog Sarajeva ovih dana, a iskreno nemam snage da ih pregledam. Zaista ne zelim da "zvucim" dramaticno, ali pobjegli smo sa Balkana glavom bez obzira. U miru, iako moji nisu htjeli ni u ratu. Nemam snage da pisem o razlozima, ni o razocarenju, ali zaista je tako. Ovdje je jako mnogo ljudi iz Sarajeva koji nostalgicno pricaju o nekim boljim vremenima. Nemam snage da se druzim sa njima. Zivi i zdravi mi bili.
Nije mi drago kada ljudi odu ali razumijem. Kada dođe do zasićenja mjestom življenja onda je to i logično a posebno kada se ukaže prilika. Čovjek iz tuđine najbolje reflektuje i upozna sebe i svoje gledajući druge i drugačije.

Nakon nekog vremena, par godina, shvati da je ono gdje je odrastao i živio dio njega i on je dio toga. To je najbolje što sam ja čuo. Bosna je jednostavno tvoja i ti si dio nje. Kakva god da je, tvoja je. Jedino ona.
Nije bajna ali nije ni zadnja rupa ove planete. Kasno je za biti dio nečega drugog kod identiteta i pripadnosti.

Sasvim sam siguran da mnogi australijanci trenutno planiraju i spremanu odlazak iz australije. U europu, hrvatsku a možda i Bosnu. Čovjek traži promjenu i ista je u njegovoj prirodi. Kasnije ga, ili život sveže tamo gdje ode i onda čezne za domom zbog čvrstog ankera ili se pak uz ‘odobrenje’ životne situacija dovoljno upozna i prizna samom sebi: kod kuće je najljepše. Tu si svoj i tu su tvoji.
Zasto trazis rezon i objasnjenja sebi u onome sto drugi rade? Sto tebe ba uopste tangira sto je on otisao, ili u nesto razocaran? Vec vidim nekoliko postova slicnih. Ti imas svoj zivot, on ima svoj. Njemu odgovara Australija, tebi BiH.

Cuj "kod kuce je najljepse" i "tu si svoj" :-) To je ba tvoja neka projekcija tvog zivota. Drugi ljudi zive drukcije zivote.

Ako ti smeta sto on kritikuje okruzenje iz kojeg odlazi, a u kojem ti zivis, razumijem, ali to ne znaci da ga sad trebas ubjedjivati u suprotno. Tacno ko da uzimas licno to sto on pise. A kazem, nisi jedini.

Jebem ga vise i coporativni mentalitet. Jace od gravitacije svega mi. :-)
Chloe
Photo mod

#30337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

Ena :srce:

KraljicaIzJajca

#30338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

moimoi wrote: 27/11/2025 11:04
KraljicaIzJajca wrote: 27/11/2025 10:00
dr_Evil wrote: 27/11/2025 08:38

:D i ja se kanim da cetvrti pocnem da tamburam. Pitanje je samo da li poceti ponovo uciti svapski jer sam ga bio donekle i naucio, ili krenuti na dva jezika buducnosti, kineski i hebrejski.
Zašto kineski i hebrejski, radi posla? Ti si u Švedskoj?
Da bi mogao pregovarati o svom oslobadjanju ako zagusti :lol:
Pametan potez :lol:
KraljicaIzJajca

#30339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 27/11/2025 12:55
KraljicaIzJajca wrote: 27/11/2025 10:00
Zašto kineski i hebrejski, radi posla? Ti si u Švedskoj?
Jedino je logicno da su to sljedeca dva velika jezika, dvije nacije koje ce voditi zapadno i istocno carstvo.
A Kinezi će učiti hebrejski, a Hebreji kineski jezik?
tuitamo

#30340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 07:35

Zasto trazis rezon i objasnjenja sebi u onome sto drugi rade? Sto tebe ba uopste tangira sto je on otisao, ili u nesto razocaran? Vec vidim nekoliko postova slicnih. Ti imas svoj zivot, on ima svoj. Njemu odgovara Australija, tebi BiH.

Cuj "kod kuce je najljepse" i "tu si svoj" :-) To je ba tvoja neka projekcija tvog zivota. Drugi ljudi zive drukcije zivote.

Ako ti smeta sto on kritikuje okruzenje iz kojeg odlazi, a u kojem ti zivis, razumijem, ali to ne znaci da ga sad trebas ubjedjivati u suprotno. Tacno ko da uzimas licno to sto on pise. A kazem, nisi jedini.

Jebem ga vise i coporativni mentalitet. Jace od gravitacije svega mi. :-)
Veoma si prost i ne zaslužuješ repliku.
Ovo je forum. Ljudi dijele iskustvo, mišljenje i drugi na isto reaguju.

Ti si uradio isto. Zašto ti tražiš rezon i objašnjenja na ono što ja radim. Ako ti ne misliš kao ja, to je tvoja projekcija života. Vidiš sve se može primijeniti i na tebe.

Ako ti misliš drugačije radije napiši i izjasni se. Ne psuj. Budi kulturan. Koristi jezik i pismo. Jedini čopor mentalitet kod nas je primitivni pristup i manjak poštovanja prema drugoj osobi pa se prema istoj obraća i ophodi kao pas. Jos gore ustvari.
Chloe
Photo mod

#30341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

pametno pametno

Još jedna zanimljiva priča ljudi koji su se iz Australije vratili u BiH, tačnije Mostar ...

Bodkin

#30342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

I dalje ne shvatam odakle to razmisljanje da je odlazak/selidba isto kao kraj svijeta. Milioni ljudi sele redovno godisnje, dolaze i odlaze, sirom svijeta. Zasto kod nas ljudi imaju potrebu da o tome komentarisu kao da je nacionalni problem
KraljicaIzJajca

#30343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Bodkin wrote: 28/11/2025 09:05 I dalje ne shvatam odakle to razmisljanje da je odlazak/selidba isto kao kraj svijeta. Milioni ljudi sele redovno godisnje, dolaze i odlaze, sirom svijeta. Zasto kod nas ljudi imaju potrebu da o tome komentarisu kao da je nacionalni problem
:thumbup:
moimoi

#30344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Zaostavstina iz rata… kada su se ljudi selili ne zato sto zele, nego moraju. A nas svijet inace voli patetiku. Takvi su nam filmovi, muzika, literatura. To name je u krrrrrviiiii… kako bi cola otpjevoo
Bullet Tooth Tony

#30345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bullet Tooth Tony »

Bodkin wrote: 28/11/2025 09:05 I dalje ne shvatam odakle to razmisljanje da je odlazak/selidba isto kao kraj svijeta. Milioni ljudi sele redovno godisnje, dolaze i odlaze, sirom svijeta. Zasto kod nas ljudi imaju potrebu da o tome komentarisu kao da je nacionalni problem
:thumbup:

Pogotovo u Evropi, svaki aerodrom ti 3 sata udaljen ... ali mi volimo da dokazujemo da je upravo nas vlastiti izbor NAJBOLJI

Vidi kako je MENI dobro a TEBI lose
Vidis kako sam JA napravio dobru odluku a TI nisi

Bolan idi zivi i radi gdje god hoces, popusti ziv bio ..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

ima ona najjaca ubleha "najlakse je otici" :lol:
512MB

#30347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Chloe wrote: 28/11/2025 08:58

Još jedna zanimljiva priča ljudi koji su se iz Australije vratili u BiH, tačnije Mostar ...

Joj standardna patetika, nije ljudi Australija ko što mislite :-D

Da ovo nije Zvizov ćaća? Il onog Melbourna :mrgreen:

Većina ovih staraca se vraćaju u BiH iz financijskih razloga, život na zapadu je poslije pandemije i ekonomske krize postao jako skup. Ovi se nisu toliko ostvarili da bi u Australiji mogli laganice da uživaju bez nekog pretjeranog rada, dok u BiH se može, pogotovo ako imaš neku kintu na računu. Ali legitimno je i to, samo nemoj mi patetike “Bosno moja mila gizdava”.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 28/11/2025 09:32 ima ona najjaca ubleha "najlakse je otici" :lol:
Jedino sto je teze od toga je ponovo se vratiti.
xPaco1337

#30349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by xPaco1337 »

Aj što sele ti iz NZ, sele iz Kine, Indije još više dolaze na brodovima :lol:
Bodkin

#30350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 10:12
izvrsni direktor wrote: 28/11/2025 09:32 ima ona najjaca ubleha "najlakse je otici" :lol:
Jedino sto je teze od toga je ponovo se vratiti.
ima jedan veliki razlog zasto je tesko vratiti se koji se tebi posebno nece svidjeti :D
a to je da vidis neki puno veci svijet i da ti se zivot toliko promijeni i ocekivanja toliko podignu da je tesko zamisliti se opet u bosanskoj svakodnevnici. pogotovo vansarajevskoj
Post Reply