Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#30376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 17:42
Spoiler
Show
Ozimician wrote: 28/11/2025 16:33
_BataZiv_0809 wrote: 28/11/2025 16:03 U svojoj okolini imam dva aktuelna povratka trenutno. Za jedan ne znam tacne razloge, trebamo na veceru ovih dana, za drugi je ubjedjenost osobe da ce u Njemackoj nastaviti tacno tamo gdje je stao u BiH, uz uzimanje zdravo za gotovo svega sto se imalo u BiH. Od imovine do kontakata. Ali jednostavno da nije otisla toj osobi bi nesto bilo.
Ovdje sam mislio da pricas o toj kolegici koja je radila u administraciji, a sad kao njegovateljica; kasnije vidim da nije to to, o cemu se onda ovdje zapravo radi?
Pa da slicna je prica, ali se ona jos nije vratila. Raspituje se o mogucnosti povratka u firmu, ali bez cvrste odluke i saglasnosti bracnog partnera smatram da je neozbiljno o tome pricati, a kamoli da poduzimam nesto. Dolazi sad za novogodisnje praznike pa cemo vidjeti. Njoj je zeznuto jer je muz gore godinama (otisao kao dijete) i vjerovatno ne zeli povratak.

Ovo je slucaj sa covjekom koji se bavio fotografijom. Znaci snimanje svadbi, proslava, cak je radio i par spotova za neke pjevace, ali i profi snimanje za zenske sto idu cesto u Dubai :lol: bio sam mu asistent na jednom takvom snimanju :P

Da se razumijemo, radio je to na crno, godinama se vodio na birou a uzimao je ozbiljne cifre. Onda kako su inspekcije pocele stezati prijavio se kod jarana u kaficu na minimalac. Govorim sve to zato sto je jako puno kukao na drzavu koju je poprilicno zakidao jelte :mrgreen:

Uglavnom, kako je radio dosta tih dijasporskih svadbi, vazda je pricao kako ti ljudi uzimaju cifre, kako zive bogovski, uzivaju u zivotu, a sta on radi ovdje "u rupi". I vazda je bila postavka da ce kad gore ode njemu sve ostat isto ali ce plata biti njemacka.

I haj otisao je, malo smo/malo vise izgubili kontakt (a drugovi smo od vrtica), nismo se culi sigurno 2 godine...

Kad nedavno mi se javio trebao mu pravni savjet, pomogao sam mu to da rijesi i tad kad smo se culi veli vraca se u novembru. Ja nisam htio pare za uslugu i njega je valjda to trigetovalo da krene sa pricom da mu "tamo" niko ne bi pomogao za Dz....

Long story short, gore je radio u restoranu "dok se ne snadje", fotografske gaže su bile rijetke do nepostojece i jedina varijanta je bila da laze poslodavca za bolovanje i da da dolazi u BiH da snima svadbe, sto ga je dovelo do otkaza.

Onda je presao u neki fitness centar da radi na recepciji, ali tu ga valjda uprate neki cini mi se da rece da su Sudanci, našutaju ga jednu noc kad se vracao s posla i ukradu mu foto opremu koju nikad nije nosao sa sobom, prvi put tu noc, a taman bio pogodio da radi gore neki nas teferic :roll: i tad je kaze skontao da mu je to signal da se zajebo, odradio je ugovor u fitnessu do kraja da uzme sto vise para da moze kupiti aparat i evo ga nazad u BiH.
Dobra priča svakako, za Sudance mi je jedino malo šuhveli, ostalo je na mjestu, mislim čak da mogu pretpostaviti o kome se radi.

Pričali smo o ovome već 100x, ljudi mnoge stvari koje imaju u BiH uzimaju zdravo za gotovo, a za tu drugaricu ako se ne desi neki deus ex machina, neće ni taj brak potrajati.

Najviše se zalete oni koji su cijeli život proveli u jednom mjestu, živjeli s roditeljima do odlaska vani.
ZoomZoomKiwi

#30377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 28/11/2025 21:59 Jedino mi za zdravstveno nije baš jasno, jel fkt besplatno ili se odbija od plate kao u Evropi?

A za ostalo Kiwi, sad ga malo šiljiš, to sve što si nabrojao sve postoji i u EU državama.

Plava karta se dobija bukvalno za 10 dana, žena i djeca idu odmah s tobom na termin i skupa selite, naravno ako imaš diplomu, posao i ugovor na dovoljno visoku platu, naravno. Ne možeš mi reći da je procedura brža za otići u NZ nego u Njemačku, Sloveniju, Hrvatsku...
Pa gdje sam ja napisao da je lakše ili brže? Napisao samo kako jest i nisam nigdje poredio sa Europom.
Naprotiv, napisao sam da i nije tako brzo jer su ovdje svi usporeni. Takav je život ovdje, laganini.

Da, public healthcare je u potpunosti besplatan i ništa se ne plaća niti odbija od plate, ni od bruto ni od neto.

Naravno, imaš izbor ti da plaćaš privatno dodatno zdravstveno kod privatnih osiguravajućih kuća koje ti onda nude ugovorene privatne klinike gdje je pretpostavljam i usluga bolja (čitaj brža, manje waiting liste). Ali ni njih nema u tolikom broju. Doduše malo je i ljudi ovdje.

Ja plaćam za nas troje to dodatno sedmično 35 NZD. Što je smiješno malo, jer bukvalno mogu birati i kod kojeg zubara ću ići na bilo kakav tretman liječenja i pregled. Estetski zahvati nisu uključeni :mrgreen:

Srećom nismo ga još koristili.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

jeza u ledja wrote: 28/11/2025 19:38 Odlicno, sve mi to zvuci puno brze nego u EU,
Zapravo, sve isto
ZoomZoomKiwi

#30379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 28/11/2025 22:17
jeza u ledja wrote: 28/11/2025 19:38 Odlicno, sve mi to zvuci puno brze nego u EU,
Zapravo, sve isto
Možda za Njemačku.

Ostatak baš i ne vjerujem. Ali na kraju krajeva, to je nebitno.

Ako ispunjavaš uslove, ostalo je samo pitanje vremena i to je to.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#30380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ma naravno :thumbup:
skafiskafsnjak

#30381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

@Ozimician uze li ti dojce pass ? Hahah
drag_gost

#30382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 05:44
jeza u ledja wrote: 28/11/2025 02:24 Bas nesto gledam neki dan, kazu masa ljudi se seli iz NZ, i to uglavnom u Australiju. Valjda veca zemlja, veci gradovi, manje skupe nekretnine.

Pitam se ima li neki njihov forum slicnu temu, ili ovo samo kod nas ima? :oops:
Kao što rekoše, ima dosta tema na tu temu na Redditu :mrgreen:

Vidi, ekonomski, Australija je nalik na USA.

U Aotearoi nećeš postati milioner nikad, u Australiji vrlo lako možeš.

Standard je itekako bolji, i sigurno da i posla za sve branše ima više, jer je samo tržište moćnije.

Za ono što sam ja tražio, taj work-life balans, sigurno mi je odgovarao NZ bolje, a nije da se nisam troumio između USA, AUS i NZ.

Vidjet ćemo za 15ak godina, kada sin bude završavao srednju školu, hoće li studirati i gdje. Do tad ću svakako imati NZ passport pa će biti lako se prebaciti.

Mnogi su mi govorili da idem prvo u AUS dok sam u naponu, zaraditi što više novca i onda u penziji ovdje doći.

Al’ mene ne vozi to. Ovdje imam sasvim dovoljno za odličan život, a imam za 21. stoljeće nevjerovatno puno slobodnog vremena kojeg provodim sa ženom i djetetom. Meni je to prioritet i pravo bogatstvo.
Naglasak na ovo “meni”. I u potpunosti razumijem raju koja ide u Australiju ali i USA, tu su razlozi većinom finansijske prirode.

Ali imaš na netu US expats forume gdje ih ima dosta kao ja što su i iz USA došli ovdje samo radi tog work-life balansa.

Meni para ni u BiH nije falilo, tako da mi to stvarno nije bio ni među prvih deset razloga za odlazak. Da jest, sasvim sigurno bih prije izabrao USA ili AUS. Odnosno, da nemam ženu ni dijete, vjerovatno bih onda isto birao prije USA ili AUS.
Ne bih se bas slozio za work-life balans, zivio sam u USA. Ovdje je radna sedmica 35 ili 38 sati i jako se cijeni taj balans. Dobro, ja sam izabrao malo vece selo za zivot pa ima i to. U Sidneju je npr. dzungla, bio sam i 3 sata mi je trebalo da autom izadjem. Krenes u 2 popodne za izbjegnes guzvu i upadnes u guzvu. Nego, reci ti meni jesi li imao dodira sa ovim njihovim paucima i zmijama?
ZoomZoomKiwi

#30383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

drag_gost wrote: 28/11/2025 23:09
jeza u ledja wrote: 28/11/2025 02:24 Bas nesto gledam neki dan, kazu masa ljudi se seli iz NZ, i to uglavnom u Australiju. Valjda veca zemlja, veci gradovi, manje skupe nekretnine.

Pitam se ima li neki njihov forum slicnu temu, ili ovo samo kod nas ima? :oops:

Standard je itekako bolji, i sigurno da i posla za sve branše ima više, jer je samo tržište moćnije.

Za ono što sam ja tražio, taj work-life balans, sigurno mi je odgovarao NZ bolje, a nije da se nisam troumio između USA, AUS i NZ.

Vidjet ćemo za 15ak godina, kada sin bude završavao srednju školu, hoće li studirati i gdje. Do tad ću svakako imati NZ passport pa će biti lako se prebaciti.

Mnogi su mi govorili da idem prvo u AUS dok sam u naponu, zaraditi što više novca i onda u penziji ovdje doći.

Al’ mene ne vozi to. Ovdje imam sasvim dovoljno za odličan život, a imam za 21. stoljeće nevjerovatno puno slobodnog vremena kojeg provodim sa ženom i djetetom. Meni je to prioritet i pravo bogatstvo.
Naglasak na ovo “meni”. I u potpunosti razumijem raju koja ide u Australiju ali i USA, tu su razlozi većinom finansijske prirode.

Ali imaš na netu US expats forume gdje ih ima dosta kao ja što su i iz USA došli ovdje samo radi tog work-life balansa.

Meni para ni u BiH nije falilo, tako da mi to stvarno nije bio ni među prvih deset razloga za odlazak. Da jest, sasvim sigurno bih prije izabrao USA ili AUS. Odnosno, da nemam ženu ni dijete, vjerovatno bih onda isto birao prije USA ili AUS.
Ne bih se bas slozio za work-life balans, zivio sam u USA. Ovdje je radna sedmica 35 ili 38 sati i jako se cijeni taj balans. Dobro, ja sam izabrao malo vece selo za zivot pa ima i to. U Sidneju je npr. dzungla, bio sam i 3 sata mi je trebalo da autom izadjem. Krenes u 2 popodne za izbjegnes guzvu i upadnes u guzvu. Nego, reci ti meni jesi li imao dodira sa ovim njihovim paucima i zmijama?
Novi Zeland nema nijedne jedine zmije na svom teritoriju, ni otrovne ni neotrovne. :mrgreen:

A na oba otoka imaš samo po tri vrste otrovnih pauka i to toliko endemske da ćeš prije dobit na lutriji nego da ga sretneš uopće. A i mnogo su manji od tih tamo monstruma u AUS :mrgreen:
drag_gost

#30384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 23:15

Novi Zeland nema nijedne jedine zmije na svom teritoriju, ni otrovne ni neotrovne. :mrgreen:

A na oba otoka imaš samo po tri vrste otrovnih pauka i to toliko endemske da ćeš prije dobit na lutriji nego da ga sretneš uopće. A i mnogo su manji od tih tamo monstruma u AUS :mrgreen:
Vidis, nisam to znao. :D AU je divljina po tom pitanju. Ja imam blue tongue skinka u dvoristu, divna zivotinja, hranimo je ananasom i jagodama. Ljudi ovdje se boje ptica kada im je sezona parenja jer znaju biti agresivne (magpie) pa ako si na biciklu mogu te napasti. Ogromna je teritorija, a slabo je naseljena ako izuzmemo NSW gdje sam i sam. Jako su radikalni kada ulazis u zemlju da ne uneses nesto sto moze nastetiti njihovom ekosistemu, prijatelju koji je dolazio poslom nedavno su uzeli cizme na aerodromu jer je bilo zemlje na njima. Pa rekoh gdje si krenuo bolan u Australiju u cizmama...
ZoomZoomKiwi

#30385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

drag_gost wrote: 28/11/2025 23:42
ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 23:15

Vidis, nisam to znao. :D AU je divljina po tom pitanju. Ja imam blue tongue skinka u dvoristu, divna zivotinja, hranimo je ananasom i jagodama. Ljudi ovdje se boje ptica kada im je sezona parenja jer znaju biti agresivne (magpie) pa ako si na biciklu mogu te napasti. Ogromna je teritorija, a slabo je naseljena ako izuzmemo NSW gdje sam i sam. Jako su radikalni kada ulazis u zemlju da ne uneses nesto sto moze nastetiti njihovom ekosistemu, prijatelju koji je dolazio poslom nedavno su uzeli cizme na aerodromu jer je bilo zemlje na njima. Pa rekoh gdje si krenuo bolan u Australiju u cizmama...
Da da, i ovdje je na ulazu stroga kontrola baš zbog ekosistema i svega.
jeza u ledja

#30386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Tango556 wrote: 28/11/2025 21:40
jeza u ledja wrote: 28/11/2025 19:38 Odlicno, sve mi to zvuci puno brze nego u EU, a otprilike je slicno kao SAD. Doduse ja sam konto da je u NZ i CAN jos lakse doci do svega toga.
Ma brzo je i u EU ako imas uslove za plavu kartu. Ja sam za 2-3 sedmice sve u ambasadi Njemačke završio i žena također dobila vizu u isto vrijeme.

A vjerujem da je za druge države EU još i lakše jer manje zahtjeva ima.
Ma govorim o drzavljanstvu.
QSuzi

#30387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by QSuzi »

Da li još uvijek važi onaj fol
ako se porodiš u nekoj državi, dijete automatski dobije državljanstvo države u kojoj se rodilo?
To je bilo za Cro I USA?
Kako je sada to regulirano?
Bodkin

#30388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Mislim forum je zastario medij pa je prosjek godina 35+. Tesko je ljudima koji su relativno ostvareni u bih da prihvate da ne mogu 100% nastaviti svoj zivot vani, sve i da imas posao.
Selio sam po eu poslovno pa je trebala godina da se osjecam na svom.

Dok si mladji treba te boliti kurko. Odoh da probam. Najgore u zivotu ne probati pa se uz rakiju kajati.

Jos dodatne dvije stvari, moras biti bas debil da ne istrazis u 2025 i tolikoj dostupjosti informacija kako ce ti zivot izgledati kad preselis. A drugo, nema nista lose u povratku. Masa planova u zivotu ne ode onako kako su zamisljeni.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2025 23:44
Da da, i ovdje je na ulazu stroga kontrola baš zbog ekosistema i svega.
Kako je izgledala kontrola kad ste dosli?

I da vrlo je zanimljivo da NZ nema niti jedne zmije dok njegov prvi komsija biljezi najotrovnije na svijetu (kopneni tajpan Oxyuranus;microlepidotus je najotrovnija zmija na svijetu cija jedna kap otrova moze ubiti 1000 miseva :run: )

Objasnjenje je da nisu bili susjedi tokom razvoja Zemlje, tj. da se Australija rano odvojila od Gondvane, te da je NZ dugo vremena bio pod vodom i da ima drukciju klimu.
Ozimician wrote: 28/11/2025 22:12
Dobra priča svakako, za Sudance mi je jedino malo šuhveli, ostalo je na mjestu, mislim čak da mogu pretpostaviti o kome se radi.

Pričali smo o ovome već 100x, ljudi mnoge stvari koje imaju u BiH uzimaju zdravo za gotovo, a za tu drugaricu ako se ne desi neki deus ex machina, neće ni taj brak potrajati.

Najviše se zalete oni koji su cijeli život proveli u jednom mjestu, živjeli s roditeljima do odlaska vani.
Nisam pitao za detalje zaista, bilo mi je neugodno jer vidim da je potresen, pokazao mi je sliku, dobro je prebijen bio.

Kako mi rece upozoravali su ga iz fitness centra na te sumnjive likove sto se muvaju okolo, ali nije sa njima nikad imao nikakav problem, nit su ga gledali nit su mu se obracali, dok ga te jedne veceri nisu samo zaskocili iz cista mira.

Ostalo se slazem, bas tako, oba ova primjera vecim dijelom ispunjavaju te parametre :thumbup:
Ozimician

#30390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@Bodkin

Pa to je ono što i govorim svo vrijeme, da mnogi olako to sve prihvataju, ja kad sam prvi put otišao od roditelja, šok mi je bio da moram kupovati deterdžent za suđe, trulekse i takve stvari. Eh sad zamisli nekoga sa 30 god. ko to tek treba po prvi put da radi, živi sam, u stranoj državi, na jeziku kojeg pomalo natuca. Banalizujem, ali to situaciju čini još stresnijom, čak i ako ima solidan posao tamo.

Što se tiče raspitivanja u godini 2025, @_BataZiv_0809 je i to spomenuo u ovim primjerima, jednostavno ljudi ne žele da čuju nikakve savjete koji pozivaju na oprez, misle da im zavidiš, da si ljubomoran i slično. Povratak uvijek jeste opcija, "problem" s povratkom jeste što ti uložiš puno u preseljenje i vremena i truda i novca i kad dođeš na nulu, onda se već i navikneš na to, a u domovini su već počele da blijede konekcije, neko drugi je došao na tvoju poziciju i sl. (govorim za prosjek i malo iznad prosjeka)

Pa ja sam svoje upise na ovu temu počeo sa tim da sam 2022 god., nakon rata u Ukraijini, inflacije i ogromnog problema sa pronalaskom stanova (u svakom mjestu gdje ima iole života i poslovnih prilika) pozvao na oprez u donošenju odluka, jer se tada situacija u godinu dana drastično promjenila, ali eto to se protumačilo kao da sam ja protiv migracije, ono how-yes-no.
Didier

#30391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 29/11/2025 12:45 @Bodkin

Pa to je ono što i govorim svo vrijeme, da mnogi olako to sve prihvataju, ja kad sam prvi put otišao od roditelja, šok mi je bio da moram kupovati deterdžent za suđe, trulekse i takve stvari. Eh sad zamisli nekoga sa 30 god. ko to tek treba po prvi put da radi, živi sam, u stranoj državi, na jeziku kojeg pomalo natuca. Banalizujem, ali to situaciju čini još stresnijom, čak i ako ima solidan posao tamo.

Što se tiče raspitivanja u godini 2025, @_BataZiv_0809 je i to spomenuo u ovim primjerima, jednostavno ljudi ne žele da čuju nikakve savjete koji pozivaju na oprez, misle da im zavidiš, da si ljubomoran i slično. Povratak uvijek jeste opcija, "problem" s povratkom jeste što ti uložiš puno u preseljenje i vremena i truda i novca i kad dođeš na nulu, onda se već i navikneš na to, a u domovini su već počele da blijede konekcije, neko drugi je došao na tvoju poziciju i sl. (govorim za prosjek i malo iznad prosjeka)

Pa ja sam svoje upise na ovu temu počeo sa tim da sam 2022 god., nakon rata u Ukraijini, inflacije i ogromnog problema sa pronalaskom stanova (u svakom mjestu gdje ima iole života i poslovnih prilika) pozvao na oprez u donošenju odluka, jer se tada situacija u godinu dana drastično promjenila, ali eto to se protumačilo kao da sam ja protiv migracije, ono how-yes-no.
Ne reče nam jesi li uzeo naci pasoš? :D :D :D
Ozimician

#30393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pasoš - Ne.
dr_Evil

#30394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 29/11/2025 12:45 @Bodkin

Treba svako da ode ozmi, prije svega da vide da se moze drugacije, i sta znaci normalan sistem. I aBd da se svi vratimo u nasu domovinu prije nego nam djeca postanu tinejdzeri.
Ozimician

#30395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 29/11/2025 14:25 Treba svako da ode ozmi, prije svega da vide da se moze drugacije, i sta znaci normalan sistem. I aBd da se svi vratimo u nasu domovinu prije nego nam djeca postanu tinejdzeri.
Apsolutno se slažem. :thumbup:

Ali nije loše prilagoditi očekivanja svakako. :D
konami666

#30396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ko god kaže da je najlakše otići je lud. Jeste ako imaš EU papire pa sloboda kretanja po EU ili ko Irac u Englesku ili iz Australije na novi zeland.

Iz Bosne otići negdje je teška jebada i oni koji su otišli vani znaju. Sa varta pasošem ne mozes nigdje osim ko turista. A i tu ti trebaju vize kao npr za sve anglosaksonske zemlje, Japan i sad će trebati e-viza pri ulazaku u EU.

Hoćeš u hrvatsku na more? Jesi uplatio e vizu i skenirao rožnjaču? E tako će da bude.
geralt

#30397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Glupo je koristiti ETIAS kao neki argument da je Bosna zabacena vukojebina. Bukvalno svako ko nije EU gradjanin mora proci istu proceduru. Amerikanac ne moze u Hrvatsku na more ako nije "uplatio e vizu i skenirao roznjacu". Ni Britanac, bivsi EU drzavljanin, nije toga postedjen.

Inace mi je smijesna ta skoro patoloska potreba odredjenih vlasnika HR putovnice (i ja je imam, big deal) da nicim izazvani jadnim Bosancima dokazuju da su visa bica i ubermenschi. I onda od svih stvarnih prednosti tog dokumenta izabere da se hvali time sto ce ustediti 20 EUR pri odlasku na more. Vau jest tebi dobro, forum veceras ne spava od zavisti.
konami666

#30398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

geralt wrote: 29/11/2025 15:32 Glupo je koristiti ETIAS kao neki argument da je Bosna zabacena vukojebina. Bukvalno svako ko nije EU gradjanin mora proci istu proceduru. Amerikanac ne moze u Hrvatsku na more ako nije "uplatio e vizu i skenirao roznjacu". Ni Britanac, bivsi EU drzavljanin, nije toga postedjen.

Inace mi je smijesna ta skoro patoloska potreba odredjenih vlasnika HR putovnice (i ja je imam, big deal) da nicim izazvani jadnim Bosancima dokazuju da su visa bica i ubermenschi. I onda od svih stvarnih prednosti tog dokumenta izabere da se hvali time sto ce ustediti 20 EUR pri odlasku na more. Vau jest tebi dobro, forum veceras ne spava od zavisti.
Ne, ali oni mogu koristiti e-gate. Bošnjo mora sa Pakistancima u red kojima trebaju hardcore vize. I nije to oko 20 ojra bitno, bitno je da su Hrvati Europljani i europski mentalitet.
Time hoću da kažem da su ispunili uvjete EU da postanu dio EU zajednice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 29/11/2025 15:32 Inace mi je smijesna ta skoro patoloska potreba odredjenih vlasnika HR putovnice (i ja je imam, big deal) da nicim izazvani jadnim Bosancima dokazuju da su visa bica i ubermenschi. I onda od svih stvarnih prednosti tog dokumenta izabere da se hvali time sto ce ustediti 20 EUR pri odlasku na more. Vau jest tebi dobro, forum veceras ne spava od zavisti.

Tacno tako.
konami666

#30400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ja znam da bi velika većina Bosanaca dala lijevi guz da mogu mijenjati vartu za putovnicu. I to nije nikakva sci fi.
Post Reply