Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#8476 Re: Gras all about

Post by moimoi »

thekupus wrote: 24/11/2025 18:39
moimoi wrote: 24/11/2025 18:29
insaneinthebrain wrote: 24/11/2025 17:41

slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
ali sta ako se pas posere po sred tramvaja. a vlasnik samo izadje iz istog i ostavi govna putnicima da uzivaju. jel i to zavrsena prica
Pa valjda isto kao i kada se putnik ispovraca, popisa ili vec.
Postoje ili bar bi trebali postojati mehanizmi naplate
Psi kake i piške više puta dnevno, imaju fizičku potrebu da zapišavaju nezapišano, a nećeš često čuti o pišanju putnika u vozilu
Netacno.
Muski psi zapisavaju teritorije..uriniraju preko tudjih zapisanihbteritorija. A zenke ne zapisavaju osim kada imaju tjeranje.. a ni to nije “zapisavanje”. Jer da je drugacije.. liftovi i haustori bi bili konstantno zapisani psecim urinom, da ne kazem-stanovi.. a nisu.
avetinja

#8477 Re: Gras all about

Post by avetinja »

Član porodice živi u neboderu i znalo se dešavati da vidim pseću mokraću u uglu lifta. Ranije je to bio veći problem, ali danas je manji. Vožnja liftom traje otprilike minut ili manje, a vožnja gradskim prijevozom u zavisnosti od situacije može trajati i sat vremena.

Velika nužda se u većini slučajeva može lagano očistiti ako vlasnik ima potrebna sredstva, ali kako pokupiti mokraću od velikog psa. Vlasnik bi možda bio onemogućen da počisti, iako ima dobru namjeru.

Tu ima izazov i ako pas zaskoči drugog putnika, bez namjere da ga ugrize, a u tom slučaju moguć je sukob između vlasnika i psa sa jedne strane i osobe koja je pretrpjela štetu sa druge strane.

Mislim da preskačemo stepenice. Ne možemo uvoditi neke "napredne" mjere, iako mislim da se ne bismo trebali ugledati na druge u ovom slučaju, a da nismo savladali neka osnovna pravila kulture, kao što je da ne bacamo smeće na javnom mjestu, da adekvatno sankcionišemo one koji to rade, da razvrstavamo otpad, da naučimo vlasnike pasa da pokupe izmet iza svojih pasa. Prvo bismo trebali da obrazujemo društvo o ovim ili nekim drugim pravilima ponašanja, pa tek onda da uvodimo pse u javni gradski prijevoz, jer ako preskačemo stepenice vjerovatno ćemo se susretati sa mnogo više problema, nego da smo postepeno došli do ovakve mjere.
Hakiz

#8478 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

avetinja wrote: 24/11/2025 19:52 Član porodice živi u neboderu i znalo se dešavati da vidim pseću mokraću u uglu lifta. Ranije je to bio veći problem, ali danas je manji. Vožnja liftom traje otprilike minut ili manje, a vožnja gradskim prijevozom u zavisnosti od situacije može trajati i sat vremena.

Velika nužda se u većini slučajeva može lagano očistiti ako vlasnik ima potrebna sredstva, ali kako pokupiti mokraću od velikog psa. Vlasnik bi možda bio onemoguće da počisti, iako ima dobru namjeru.

Tu ima izazov i ako pas zaskoči drugog putnika, bez namjere da ga ugrize, a u tom slučaju moguć je sukob između vlasnika i psa sa jedne strane i osobe koja je pretrpjela štetu sa druge strane.

Mislim da preskačemo stepenice. Ne možemo uvoditi neke "napredne" mjere, iako mislim da se ne bismo trebali ugledati na druge u ovom slučaju, a da nismo savladali neka osnovna pravila kulture, kao što je da ne bacamo smeće na javnom mjestu, da adekvatno sankcionišemo one koji to rade, da razvrstavamo otpad, da naučimo vlasnike pasa da pokupe izmet iza svojih pasa. Prvo bismo trebali da obrazujemo društvo o ovim ili nekim drugim pravilima ponašanja, pa tek onda da uvodimo pse u javni gradski prijevoz, jer ako preskačemo stepenice vjerovatno ćemo se susretati sa mnogo više problema, nego da smo postepeno došli do ovakve mjere.
Baš tako.

Narodu koji na 10 cm od kante baca opušak na tlo dozvoliti da uvodi životinju u vozilo javnog prevoza?

Recept za belaj.
insaneinthebrain

#8479 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

moimoi wrote: 24/11/2025 14:38 Nema razloga zasto se kucni ljubimac ne bi smjeo voziti u javnom prevozu.
Samo treba imati brnjicu ukoliko je pas u pitanju. Zavrsena prica.
slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
ali sta ako se pas posere po sred tramvaja. a vlasnik samo izadje iz istog i ostavi govna putnicima da uzivaju. jel i to zavrsena prica
jest. ljudi povracaju tri puta dnevno i to svaki putnik. sto ne bi i cuke mogle srati po tramvaju kad im prigusti :lol: :lol: :lol:
Logovan

#8480 Re: Gras all about

Post by Logovan »

Smiješno oko čega se raspravlja evo već dva dana ili koliko već. Fino stoji pravilo da nema ulaska psima u vozilo i kraj. Ako ne može, onda ne može i ćao. Nije vozač kriv, nije on niti nešto izmislio, niti pisao šta i kako treba. Sad treba li ovo ovako biti to je druga stvar.
Ja da se pitam dopustio bih kućne ljubimce, ali pod određenim uslovima. Npr. moraš imati kesu da pokupiš govna i krpu da obrišeš, brnjica, itd. Ono razmišljanje "neće moj pas ujesti" to mačku o rep. A možda čak uvesti posebnu kartu za kućne ljubimce.
Čitam po facebooku komentare, dosta ljudi kaže "ne može pas, a mogu pedofili, kako to, bla, bla". :lol: Kao neki argument jebo te.
Last edited by Logovan on 24/11/2025 20:15, edited 1 time in total.
moimoi

#8481 Re: Gras all about

Post by moimoi »

insaneinthebrain wrote: 24/11/2025 20:02

jest. ljudi povracaju tri puta dnevno i to svaki putnik. sto ne bi i cuke mogle srati po tramvaju kad im prigusti :lol: :lol: :lol:
Tesko je pricati sa ljudima koji nikad u zivotu nisu imali psa ili barem ne psa u stanu. To ne fercera tako.. pas ti da do znanja unaprijed 5-10min da ce povratiti ili mora hitno vani. Isto kao dijete od 3-4 god. Kaze ti na vrijeme (samo cvili i unervozi se) da nesto nije ok. Ti reagujes. Kao sto roditelj stane s autom i pusti dijete da se ispovraca ili piski/kaki. Vjerovao ti ili ne… ili kako mislis da zapd fercera? Jesu njihovi psi roboti?

Jedini argument koji imate, a koji vam nije pao na um, jeste da kod nas imas masu DEBILA koji vodaju borbene pse.. koji bi potencijalno mogli izazivati haos. Drugi razlog, za zabranu pasa u javnom prevozu, nema.
NediM17

#8482 Re: Gras all about

Post by NediM17 »

Moja kona sa zadnjeg sprata izvede ga ujutro na terasu da se popisha i posere, mrsko joj se oblaciti i izvesti ga, pogotovo kad je lose vrijeme.
Nisam nikad vidio da relativno mali pas izvali onolikog kiklopa.
Mislis da pokupi govno, pokupi al' u qrcu.
Dok joj nismo rekli da to ne radi nije prestala.
Pokondirena seljancura na privremenom radu u Austriji.
moimoi

#8483 Re: Gras all about

Post by moimoi »

avetinja wrote: 24/11/2025 19:52 Član porodice živi u neboderu i znalo se dešavati da vidim pseću mokraću u uglu lifta. Ranije je to bio veći problem, ali danas je manji. Vožnja liftom traje otprilike minut ili manje, a vožnja gradskim prijevozom u zavisnosti od situacije može trajati i sat vremena.

Velika nužda se u većini slučajeva može lagano očistiti ako vlasnik ima potrebna sredstva, ali kako pokupiti mokraću od velikog psa. Vlasnik bi možda bio onemogućen da počisti, iako ima dobru namjeru.

Ja ti uslikam sutra ispisane zidove u haustoru koje ni doga na toj visini ne bi uspjela popisati. Ta pretpostavka da je pas..ok.. ali mozda i nije :)
avetinja

#8484 Re: Gras all about

Post by avetinja »

moimoi wrote: 24/11/2025 21:19

Ja ti uslikam sutra ispisane zidove u haustoru koje ni doga na toj visini ne bi uspjela popisati. Ta pretpostavka da je pas..ok.. ali mozda i nije :)
Pouzdano znam da su to djela pasa, jer je to problem koji traje preko 20 godina i preko 20 godina posjećujem taj neboder. Bilo je sukoba između stanara, ali sada su problemi manji, posebno kako su uvedene kamere. Kod pasa imaš problem što ne mogu ili neće zadržavati nuždu kao ljudi i nije im problem učiniti to pred drugima.
kabal1337

#8485 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

Sve to lijepo mirise ako se nakon 24h ne pokupi
moimoi

#8486 Re: Gras all about

Post by moimoi »

avetinja wrote: 24/11/2025 21:30
moimoi wrote: 24/11/2025 21:19

Pouzdano znam da su to djela pasa, jer je to problem koji traje preko 20 godina i preko 20 godina posjećujem taj neboder. Bilo je sukoba između stanara, ali sada su problemi manji, posebno kako su uvedene kamere. Kod pasa imaš problem što ne mogu ili neće zadržavati nuždu kao ljudi i nije im problem učiniti to pred drugima.
Na prvu ti kazem da nije pas, jer prosjecan zivot psa u stanu je 12-13 god. Moj pas je zivio iznad prosijeka.. 17god.
Nema psa da zivi preko 20god tj usao bi u ginis knjigu.
To ti je covjek.
NediM17

#8487 Re: Gras all about

Post by NediM17 »

Joooj moonce i zakljucka. :lol:
avetinja

#8488 Re: Gras all about

Post by avetinja »

moimoi wrote: 24/11/2025 21:58
Na prvu ti kazem da nije pas, jer prosjecan zivot psa u stanu je 12-13 god. Moj pas je zivio iznad prosijeka.. 17god.
Nema psa da zivi preko 20god tj usao bi u ginis knjigu.
To ti je covjek.
Nije to radio jedan pas, nego više njih. Što se tiče jednog konkretnog slučaja, nuždu je nekoliko puta izvršio u liftu pred drugim stanarima. Vjerovatno ga gazda nije dresirao da to ne radi u liftu, kao ni drugi. Problemi su eskalirali kada neki stanari nisu dali vlasniku da uđe sa psom u lift dok su oni u liftu. Jednom je došlo do fizičkog sukoba i kasnije je izbjegavao da uđe u lift dok su ljudi u njemu. Posebno je taj jedan vlasnik bio na meti, jer nije htio da čisti mokraću za svojim psom, a bio je bezobrazan. Ni drugi nisu htjeli čistiti, ali su šutjeli i izvinjavali se.

Opet kažem, prvo trebamo odgojiti društvo u skladu sa nekim osnovnim pravilima ponašanja, pa tek onda možemo razmisliti da li uvoditi pse u javni gradski prijevoz, mada nisam za to, osim možda za slučaju koji sam gore spomenuo na prethodnoj stranici (u korpi). A da odjednom uvedemo ovo kao novo pravilo, siguran sam da bi bilo više problema nego da smo stepenasto došli do toga, jer ako se ljudi ne pridržavaju pravila vezanih za sebe, neće se pridržavati ni pravila vezanih za njihovog psa i tu je već podloga za problem.
drug_profi

#8489 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

thekupus wrote: 24/11/2025 14:47
moimoi wrote: 24/11/2025 14:38 Nema razloga zasto se kucni ljubimac ne bi smjeo voziti u javnom prevozu.
ima stotinu razloga
Hajd, opleti. Zanima me.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8490 Re: Gras all about

Post by Truba »

Npr mis pigi kucni ljubimac prasica
I sad sa svinjom krenes u grad

Dajte ljudi moraneka granica biti
HelaS

#8491 Re: Gras all about

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 24/11/2025 22:28
ima stotinu razloga
Hajd, opleti. Zanima me.
Ovakvi će "oplesti" 1000 razloga. Jednostavno, nismo mi društvo dovoljno izašlo iz mraka primitivizma ni za psa na ulici, a kamoli u javnim vozilima. Vlasnici pasa posebno se tretiraju i iza leđa imaju raznorazne nazive. Bosanska kultura :-)
drug_profi

#8492 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

thekupus wrote: 24/11/2025 18:39 Psi kake i piške više puta dnevno, imaju fizičku potrebu da zapišavaju nezapišano, a nećeš često čuti o pišanju putnika u vozilu
Ma ti komentarišeš nešto o čemu blage veze nemaš.
drug_profi

#8493 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Ljudi lupaju bezveze gluposti.
Psi su posebno mrski ovdasnjem menatlitetu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8494 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

kako bolan neće zadržavati, pa ne može me u oči pogledati ako mu se kad omakne da se upiša, a dok je učio na nuždu vani, jadnik je znao kakicu pojesti da ne bude prljavo.

da odvratno je, ali šta mislite kako keruša ne leži u štenećim govnima...

hoću reći, i psi znaju da su mokraća i izmet prljavi i da se ne ostavljaju tamo gdje je životni prostor. samo mu treba pokazati.
avetinja

#8495 Re: Gras all about

Post by avetinja »

Chmoljo wrote: 24/11/2025 23:43
kako bolan neće zadržavati, pa ne može me u oči pogledati ako mu se kad omakne da se upiša, a dok je učio na nuždu vani, jadnik je znao kakicu pojesti da ne bude prljavo.

da odvratno je, ali šta mislite kako keruša ne leži u štenećim govnima...

hoću reći, i psi znaju da su mokraća i izmet prljavi i da se ne ostavljaju tamo gdje je životni prostor. samo mu treba pokazati.
Neko se posveti psu i dresira ga, neko ne, nisu svi vlasnici isti. Kada pas obavi ono što mora na mjestu gdje to nije predviđeno, onda je tu vlasnik da ispravi situaciju, ali neki to ne žele.
drug_profi

#8496 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Svaki pas voli da uči, voli da zna pravila, i voli da ima vođu koji ima isti kriterij uvijek.
Da vam ne kažem da nakon par godina sa vama oni već razumiju hrpu riječi.
BadBoy

#8497 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

Bošnjaci u 21. stoljeću rješavaju problem koje niti jedno naprednije društvo nema. Haj dobro.
drug_profi

#8498 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Naročito, pas kad otkrije da ste vi inteligentni i da razumijte njegove išarete i zvukove, počne da komunicira sa vama.
I to je najljepši dio odnosa psa i čovjeka. Ta neka komunikacija u drugom pravcu. I njegova radost kad shvati da ste ga razumjeli.
thekupus

#8499 Re: Gras all about

Post by thekupus »

ima stotinu razloga
Hajd, opleti. Zanima me.
[/quote]

1. Prvenstveno higijena - pseće šape kupe više prljavštine nego đonovi cipela, pogotovo jer psi ulaze u blato, govna, i onda to raznose po vozilu. Pseće krzno upija puno više kiše i prljavštine, koja se onda cijedi u vozilu. Dlake sa skoro svih sorti pasa spadaju puno više nego s ljudi, ostaju na sjedalima i po ostatku vozila. Objektivno, smrad od pasa se osjeti puno više nego od ljudi, pogotovo kad pada kiša.
2. Onda alergije i strahovi - puno ljudi je alergično na pse. Puno ljudi se pasa boji, bez obzira da li su vlasnički ili ne. U velikom parku ima prostora za sve, ali u uskom prostoru novih štadlera nema baš mjesta da se takvi sklone od psa kojeg se boje, iako je vozilo kupljeno njihovim doprinosima, ne psećim.
3. Zbog istog tog uskog prostora ne možeš kontrolirati kako će se pas ponašati, koliko god treniran bio. Drugačije je kad u gužvi gurneš čovjeka ili mu staneš na nogu, i kad to uradiš psu, koji onda može neočekivano reagirati, otrgnuti se, biti agresivan...
4. Određeni sugrađani iz vjerskih razloga strogo izbjegavaju kontakt s psom. Opet, u velikim parkovima to nije problem, svako na svoju stranu, ali u vozilima javnog prevoza je puno teže osigurati da svako može naći prostor za sebe, a prioritet su građani ovog grada koji su vlasnici vozila javnog prevoza.
5. Ne postoji način da kontroliraš kad i gdje će pas urinirati. Vozila javnog prevoza nisu javni wc-i za kerove.

naravno, sad ti možeš lupati nevažne gluposti poput "moj ker miriše kao cvijeće, nemoguće da ga se neko boji, on piški samo u wc šolju, ne bi se prepao ni kad bi mu neko stao na šapu" ili "pa šta, što to čovjek ima više prava na javni prevoz nego moj ćuko", ali to nisu racionalni odgovori
[/quote]
Hakiz

#8500 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 24/11/2025 22:45

ima stotinu razloga
Hajd, opleti. Zanima me.
Ovakvi će "oplesti" 1000 razloga. Jednostavno, nismo mi društvo dovoljno izašlo iz mraka primitivizma ni za psa na ulici, a kamoli u javnim vozilima. Vlasnici pasa posebno se tretiraju i iza leđa imaju raznorazne nazive. Bosanska kultura :-)
Evo, upravo si rekao jedan razlog.

U društvu koje je spremno tako lako služiti se izrazima kao što je "primitivci" kada se opisuju sugrađani, velika je vjerovatnoća da ogroman broj vlasnika pasa nije dovoljno razvijene kulture da psa može uvesti u vozilo javnog pravoza.

Nevjerovatno je kako ljudi iz ljutnje, pokušavajući druge poniziti, zapravo sebe diskredituju.

Prije neki dan dvije "gospođe" sjede na klupi na stanici Otoka, prema Ilidži smjer, kanta na 10 cm od njih. Jedna puši, opušak baci na tlo i zgazi nogom. Ne baci u kantu.

Danas lik puši pored kante, dolazi tramvaj, on puši, staje tramvaj, on puši, izlaze ljudi, on puši, ljudi su izašli, on puši i prilazi vratima, vrata se počinju zatvarati, on povlači posljednji dim, baca cigaretu na tlo i ulazi u tramvaj.

Uđemo u tramvaj, na sjedištu prazna kesica od čipsa, prazna boca ili limenka soka itd. Da se ponese ambalaža sa sobom i baci u kantu na stanici? Jesi li normalan, čuj to :shock:

Da sada ne ulazimo u temu konzumacije hrane i pića u vozilima. Viđao sam ljude da jedu hamburgere, pice, ćevape, pite u tramvaju. Stari, mladi, on, ona, ono, nema razlike.

I svaki dan neki od tih primjera. Najmanje jedan, a često i puno više.

Onda u zgradama, ispred stanova ormari, bojleri, kišobrani, bicikli itd. Da treba proći ekipa hitne pomoći noseći nekoga na nosilima ili u stolici niz stepenice, ne bi mogla proći. Ljudi štemaju zidove nedjeljom. Ne mogu radnim danima zbog posla, subotom su na izletu, pa moraju danom u kojem je kućnim redom zabranjeno.

I "milion" takvih primjera našeg vaspitanja i kulture života u gradu.

Zamislimo te osobe, koje tako vode računa o higijeni i ponašanju, da uvedu pse u tramvaj, autobus itd. Ako je njihovo korištenje cigareta, hrane, pića, baratanje sa ambalažom nakon konzumacije, držanje čistog stubišta itd pokazatelj kako bi vodili računa o ponašanju sa psom, ne, naše društvo nije spremno za kućne ljubimce u vozilima gradskog prevoza. Kao ljudi nismo još spremni za tu obavezu.

Ne kažem da je većina ljudi takva, ali dovoljno veliki broj je takav da imamo, a sa psima u vozilima bismo imali i veći, problem.

Možda bismo bili spremni da su se tri decenije u školi te stvari učile umjesto vjeronauka, u kući takođe. Kako se ponašati na ulici, u zgradi, u tramvaju, u opštini, na poslu, u kafani itd.

Ovako, ukupno gledajući, još nismo za pse u vozilima javnog prevoza. Treba nam još pure i mlijeka.
Post Reply