Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NediM17

#8451 Re: Gras all about

Post by NediM17 »

Jos pasce na sjedistu, koji bezobrazluk. :evil:
Trebalo je s noge na nogu izbacit'.
I kaznu pride napisat'.
drug_profi

#8452 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

NediM17 wrote: 23/11/2025 21:26 Jos pasce na sjedistu, koji bezobrazluk. :evil:
Trebalo je s noge na nogu izbacit'.
I kaznu pride napisat'.
Ne vjerujem da si tako pogan čovjek.
Trolaš vjerovatno.
noviclan

#8453 Re: Gras all about

Post by noviclan »

NediM17 wrote: 23/11/2025 15:34 Sinoc morala murija intervenisat' da izbaci curu s pascetom iz tramvaja.
Nema problema, ali samo joj naloziti da kera mora staviti pod jaknu i drzati i drzati u krilu ili da ga strpa u kutiju za transport sve pet
BadBoy

#8454 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

Evo člana Zakona o javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo:
Image

Svakodnevno se krši, jer se ne poštuju svo ostali stavovi i tačke ovog člana, a kada bi htjeli dosljedno provoditi zakon, tramvaj ne bi trebao stajati na m.dvoru i pofalićima nikako zbog stava 3 :lol:

Međutim, najlakše se zakon primjenjuje na djevojčicama.
Naslovnica

#8455 Re: Gras all about

Post by Naslovnica »

Ako može šćene u trajvan more vala i koza.
:gunjastajl:
HelaS

#8456 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 24/11/2025 08:06 Ako može šćene u trajvan more vala i koza.
Koza ne može prethodno ni doći do tramvaja, ne da joj drugi zakon. Po njemu zabranjeno joj je držanje i kretanje u cijelom Gradu. I kokoškama, npr. koje, ubijeđen sam, ovaj vozač tramvaja ima u svom dvorištu. A i nije jedini, što opšet znači da se zakoni provode selektivno i nad slabijim.
made_in_sarajevo

#8457 Re: Gras all about

Post by made_in_sarajevo »

jebote odes u zagreb, a ne dalje i ljudi sa cukama u trznom centru, bau haus, kaficima, prevozu. cuko svezan, cist, ali kod nas jos sejtanska stvar cuko,macka, papagaj i tako dalje
tokio25

#8458 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

HelaS wrote: 24/11/2025 09:11
Koza ne može prethodno ni doći do tramvaja, ne da joj drugi zakon. Po njemu zabranjeno joj je držanje i kretanje u cijelom Gradu. I kokoškama, npr. koje, ubijeđen sam, ovaj vozač tramvaja ima u svom dvorištu. A i nije jedini, što opšet znači da se zakoni provode selektivno i nad slabijim.
ti nesto prozivas vozaca tramvaja da je seljak a ti svojim ponasanjem pokazao samo da si veci seljak od njega a glumis nekog gospodina gradsku raju i sl
jedino si upravu da se zakoni provode selektivno
Naslovnica

#8459 Re: Gras all about

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 24/11/2025 09:11
Kolega na VelUšićima drži krave, ako kome treba sira kontakt u pp.
8-)
bonersa

#8460 Re: Gras all about

Post by bonersa »

BadBoy wrote: 24/11/2025 07:59 Evo člana Zakona o javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo:
Image
Gledajući Zakon, vozač je u pravu i to je to. Međutim ovo samo potvrđuje da je zakon prerigidan i trebao bi biti fleksibilan jer je u pitanju javni gradski saobraćaj gdje treba dozvoliti kretanje sa kućnim ljubimcima pod određenim uslovima. Primjeri kako je to jasno regulisano u Zagrebu i Beogradu, da ne idemo dalje po Evropi:

Zagreb: https://www.zet.hr/odredbe/prijevoz-zivotinja/23
Beograd: https://www.paragraf.rs/100pitanja/prav ... vozom.html
avetinja

#8461 Re: Gras all about

Post by avetinja »

Vozač postupio po zakonu, sve uredno.

Prije korone je bio sličan incident, kada je muškarac pokušao ući sa psom u trolejbus, pa je fizički napao vozača nakon što mu nije dozvolio da uđe sa psom.

Inače nisam za to da se ljubimci voze gradskim prijevozom, bez obzira što je to u mnogim država dozvoljeno uz određene uslove. Možda bi se mogao dozvoliti ulazak malih ljubimaca, tj. onih koji mogu stati u korpu, ali pod uslovom da budu u toj istoj korpi. Prvo treba narodu stvoriti svijest o tome da mora ispoštovati sve uslove koji se traže za takvo nešto, a naš narod ne želi da poštuje pravila, a sistem redovno zakazuje u kažnjavanju, tako da bi tu bilo svega.
moimoi

#8462 Re: Gras all about

Post by moimoi »

Nema razloga zasto se kucni ljubimac ne bi smjeo voziti u javnom prevozu.
Samo treba imati brnjicu ukoliko je pas u pitanju. Zavrsena prica.
thekupus

#8463 Re: Gras all about

Post by thekupus »

moimoi wrote: 24/11/2025 14:38 Nema razloga zasto se kucni ljubimac ne bi smjeo voziti u javnom prevozu.
ima stotinu razloga
NediM17

#8464 Re: Gras all about

Post by NediM17 »

Vrlo drska i bezobrazna, na upozorenje da izadje odgovara "necu, necu, idemo dalje".
Prvo, usla je sa psom u tramvaj a nije smjela.
Drugo, kad je vec usla gdje mu je brnjica.
Trece, pocalila ga na sjediste prljavih sapa da tare shupak o sjediste gdje ce poslije neko sjesti.
Kad si vec pogrijesila ne kofrci se, poklopi se, zamoli, objasni ako je neki problem, jok ona se nasla qrchiti.
moimoi

#8465 Re: Gras all about

Post by moimoi »

thekupus wrote: 24/11/2025 14:47
moimoi wrote: 24/11/2025 14:38 Nema razloga zasto se kucni ljubimac ne bi smjeo voziti u javnom prevozu.
ima stotinu razloga
Navedi 5
thekupus

#8466 Re: Gras all about

Post by thekupus »

moimoi wrote: 24/11/2025 14:57
ima stotinu razloga
Navedi 5
1. Prvenstveno higijena - pseće šape kupe više prljavštine nego đonovi cipela, pogotovo jer psi ulaze u blato, govna, i onda to raznose po vozilu. Pseće krzno upija puno više kiše i prljavštine, koja se onda cijedi u vozilu. Dlake sa skoro svih sorti pasa spadaju puno više nego s ljudi, ostaju na sjedalima i po ostatku vozila. Objektivno, smrad od pasa se osjeti puno više nego od ljudi, pogotovo kad pada kiša.
2. Onda alergije i strahovi - puno ljudi je alergično na pse. Puno ljudi se pasa boji, bez obzira da li su vlasnički ili ne. U velikom parku ima prostora za sve, ali u uskom prostoru novih štadlera nema baš mjesta da se takvi sklone od psa kojeg se boje, iako je vozilo kupljeno njihovim doprinosima, ne psećim.
3. Zbog istog tog uskog prostora ne možeš kontrolirati kako će se pas ponašati, koliko god treniran bio. Drugačije je kad u gužvi gurneš čovjeka ili mu staneš na nogu, i kad to uradiš psu, koji onda može neočekivano reagirati, otrgnuti se, biti agresivan...
4. Određeni sugrađani iz vjerskih razloga strogo izbjegavaju kontakt s psom. Opet, u velikim parkovima to nije problem, svako na svoju stranu, ali u vozilima javnog prevoza je puno teže osigurati da svako može naći prostor za sebe, a prioritet su građani ovog grada koji su vlasnici vozila javnog prevoza.
5. Ne postoji način da kontroliraš kad i gdje će pas urinirati. Vozila javnog prevoza nisu javni wc-i za kerove.

naravno, sad ti možeš lupati nevažne gluposti poput "moj ker miriše kao cvijeće, nemoguće da ga se neko boji, on piški samo u wc šolju, ne bi se prepao ni kad bi mu neko stao na šapu" ili "pa šta, što to čovjek ima više prava na javni prevoz nego moj ćuko", ali to nisu racionalni odgovori
moimoi

#8467 Re: Gras all about

Post by moimoi »

thekupus wrote: 24/11/2025 15:18
moimoi wrote: 24/11/2025 14:57

ima stotinu razloga
Navedi 5
1. Prvenstveno higijena - pseće šape kupe više prljavštine nego đonovi cipela, pogotovo jer psi ulaze u blato, govna, i onda to raznose po vozilu. Pseće krzno upija puno više kiše i prljavštine, koja se onda cijedi u vozilu. Dlake sa skoro svih sorti pasa spadaju puno više nego s ljudi, ostaju na sjedalima i po ostatku vozila. Objektivno, smrad od pasa se osjeti puno više nego od ljudi, pogotovo kad pada kiša.
2. Onda alergije i strahovi - puno ljudi je alergično na pse. Puno ljudi se pasa boji, bez obzira da li su vlasnički ili ne. U velikom parku ima prostora za sve, ali u uskom prostoru novih štadlera nema baš mjesta da se takvi sklone od psa kojeg se boje, iako je vozilo kupljeno njihovim doprinosima, ne psećim.
3. Zbog istog tog uskog prostora ne možeš kontrolirati kako će se pas ponašati, koliko god treniran bio. Drugačije je kad u gužvi gurneš čovjeka ili mu staneš na nogu, i kad to uradiš psu, koji onda može neočekivano reagirati, otrgnuti se, biti agresivan...
4. Određeni sugrađani iz vjerskih razloga strogo izbjegavaju kontakt s psom. Opet, u velikim parkovima to nije problem, svako na svoju stranu, ali u vozilima javnog prevoza je puno teže osigurati da svako može naći prostor za sebe, a prioritet su građani ovog grada koji su vlasnici vozila javnog prevoza.
5. Ne postoji način da kontroliraš kad i gdje će pas urinirati. Vozila javnog prevoza nisu javni wc-i za kerove.

naravno, sad ti možeš lupati nevažne gluposti poput "moj ker miriše kao cvijeće, nemoguće da ga se neko boji, on piški samo u wc šolju, ne bi se prepao ni kad bi mu neko stao na šapu" ili "pa šta, što to čovjek ima više prava na javni prevoz nego moj ćuko", ali to nisu racionalni odgovori
Pseca sapa.. dio sa kojim gazi.. i eto ima 4 jednaka je jednom dzonu. Dakle to da pas unese vise prljavstine nego jedan covjek ti ne pije vode.
Interesantno kako su samo kod nas ljudi alergicni na zivotinje. Kako niko ne umire od dlake pasa sirom zapadnog svijeta gdje je sasvim normalno sa psom uci u supermarket, javni prevoz, restoran…Strahovi? Na tome svakako treba raditi. Mimo javnih prevoza. Uciti djecu da se ne boje.
Zamisli da su vani kucniljubimci dobrodosli i u bolnice?!
Nekako je logicno da se neces gurati sa psom u prepunom tramvaju.
A sto se vjerskih razloga tice… koliko mi je poznato i muslimani imaju pse. Sluze im u lovu. Saluki ti je arapsa vrsta psa. Vrlo popularna.
Mislim da su to neka tumacenja koja su pogresna.. ne bi bila jedina. Je li tako??
kabal1337

#8468 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

Ako zakon kaze da ne moze kraj price.
Ako ti vozac kaze napusti, napusti i ne pravi se pametan. Sacekaj sljedece vozilo, pitaj vozaca mozda bude susretljiv i tjt. ako ne ima taxi za prijevoz kucnih ljubimaca
tokio25

#8469 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

kod nas to ne postoji nego samo daj ja ja ja i daj meni meni meni i ja sam upravu
kad ne odgovara onda ma kakav zakon to ti je onako tu sto ne kaznjavaju ostale (za sta se mogu sloziti) samo ganjaju sirotinju a kad odgovara onda vidi drzava ne radi nista sta radi policija po kladionicama itd
BadBoy

#8470 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

tokio25 wrote: 24/11/2025 15:52 kod nas to ne postoji nego samo daj ja ja ja i daj meni meni meni i ja sam upravu
kad ne odgovara onda ma kakav zakon to ti je onako tu sto ne kaznjavaju ostale (za sta se mogu sloziti) samo ganjaju sirotinju a kad odgovara onda vidi drzava ne radi nista sta radi policija po kladionicama itd
Nema problema, zakon je zakon. Ali već ovaj vikend onda da vozači stanu i pozovu policiju kada pijani ljudi uđu u tramvaj.
tokio25

#8471 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

BadBoy wrote: 24/11/2025 17:02
tokio25 wrote: 24/11/2025 15:52 kod nas to ne postoji nego samo daj ja ja ja i daj meni meni meni i ja sam upravu
Nema problema, zakon je zakon. Ali već ovaj vikend onda da vozači stanu i pozovu policiju kada pijani ljudi uđu u tramvaj.
pa to sam i u postu napisao da se mogu sloziti da se selektivno kaznjava
u ovom slucaju opominje i sl
insaneinthebrain

#8472 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
ali sta ako se pas posere po sred tramvaja. a vlasnik samo izadje iz istog i ostavi govna putnicima da uzivaju. jel i to zavrsena prica
moimoi

#8473 Re: Gras all about

Post by moimoi »

insaneinthebrain wrote: 24/11/2025 17:41
slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
ali sta ako se pas posere po sred tramvaja. a vlasnik samo izadje iz istog i ostavi govna putnicima da uzivaju. jel i to zavrsena prica
Pa valjda isto kao i kada se putnik ispovraca, popisa ili vec.
Postoje ili bar bi trebali postojati mehanizmi naplate
thekupus

#8474 Re: Gras all about

Post by thekupus »

moimoi wrote: 24/11/2025 18:29
Psi kake i piške više puta dnevno, imaju fizičku potrebu da zapišavaju nezapišano, a nećeš često čuti o pišanju putnika u vozilu
neki

#8475 Re: Gras all about

Post by neki »

thekupus wrote: 24/11/2025 18:39
moimoi wrote: 24/11/2025 18:29

Psi kake i piške više puta dnevno, imaju fizičku potrebu da zapišavaju nezapišano, a nećeš često čuti o pišanju putnika u vozilu
Kad si čuo da se pas popišao ili posrao u javnom prevozu? Ne kod nas nego u civilizovanom svijetu, jer mi to nismo, vidi se i na osnovu ovih "pravilnika" o vožnji životinja..
Post Reply