Trebalo je s noge na nogu izbacit'.
I kaznu pride napisat'.

Koza ne može prethodno ni doći do tramvaja, ne da joj drugi zakon. Po njemu zabranjeno joj je držanje i kretanje u cijelom Gradu. I kokoškama, npr. koje, ubijeđen sam, ovaj vozač tramvaja ima u svom dvorištu. A i nije jedini, što opšet znači da se zakoni provode selektivno i nad slabijim.
ti nesto prozivas vozaca tramvaja da je seljak a ti svojim ponasanjem pokazao samo da si veci seljak od njega a glumis nekog gospodina gradsku raju i slHelaS wrote: ↑24/11/2025 09:11Koza ne može prethodno ni doći do tramvaja, ne da joj drugi zakon. Po njemu zabranjeno joj je držanje i kretanje u cijelom Gradu. I kokoškama, npr. koje, ubijeđen sam, ovaj vozač tramvaja ima u svom dvorištu. A i nije jedini, što opšet znači da se zakoni provode selektivno i nad slabijim.
Kolega na VelUšićima drži krave, ako kome treba sira kontakt u pp.HelaS wrote: ↑24/11/2025 09:11Koza ne može prethodno ni doći do tramvaja, ne da joj drugi zakon. Po njemu zabranjeno joj je držanje i kretanje u cijelom Gradu. I kokoškama, npr. koje, ubijeđen sam, ovaj vozač tramvaja ima u svom dvorištu. A i nije jedini, što opšet znači da se zakoni provode selektivno i nad slabijim.
Gledajući Zakon, vozač je u pravu i to je to. Međutim ovo samo potvrđuje da je zakon prerigidan i trebao bi biti fleksibilan jer je u pitanju javni gradski saobraćaj gdje treba dozvoliti kretanje sa kućnim ljubimcima pod određenim uslovima. Primjeri kako je to jasno regulisano u Zagrebu i Beogradu, da ne idemo dalje po Evropi:
1. Prvenstveno higijena - pseće šape kupe više prljavštine nego đonovi cipela, pogotovo jer psi ulaze u blato, govna, i onda to raznose po vozilu. Pseće krzno upija puno više kiše i prljavštine, koja se onda cijedi u vozilu. Dlake sa skoro svih sorti pasa spadaju puno više nego s ljudi, ostaju na sjedalima i po ostatku vozila. Objektivno, smrad od pasa se osjeti puno više nego od ljudi, pogotovo kad pada kiša.
Pseca sapa.. dio sa kojim gazi.. i eto ima 4 jednaka je jednom dzonu. Dakle to da pas unese vise prljavstine nego jedan covjek ti ne pije vode.thekupus wrote: ↑24/11/2025 15:181. Prvenstveno higijena - pseće šape kupe više prljavštine nego đonovi cipela, pogotovo jer psi ulaze u blato, govna, i onda to raznose po vozilu. Pseće krzno upija puno više kiše i prljavštine, koja se onda cijedi u vozilu. Dlake sa skoro svih sorti pasa spadaju puno više nego s ljudi, ostaju na sjedalima i po ostatku vozila. Objektivno, smrad od pasa se osjeti puno više nego od ljudi, pogotovo kad pada kiša.
2. Onda alergije i strahovi - puno ljudi je alergično na pse. Puno ljudi se pasa boji, bez obzira da li su vlasnički ili ne. U velikom parku ima prostora za sve, ali u uskom prostoru novih štadlera nema baš mjesta da se takvi sklone od psa kojeg se boje, iako je vozilo kupljeno njihovim doprinosima, ne psećim.
3. Zbog istog tog uskog prostora ne možeš kontrolirati kako će se pas ponašati, koliko god treniran bio. Drugačije je kad u gužvi gurneš čovjeka ili mu staneš na nogu, i kad to uradiš psu, koji onda može neočekivano reagirati, otrgnuti se, biti agresivan...
4. Određeni sugrađani iz vjerskih razloga strogo izbjegavaju kontakt s psom. Opet, u velikim parkovima to nije problem, svako na svoju stranu, ali u vozilima javnog prevoza je puno teže osigurati da svako može naći prostor za sebe, a prioritet su građani ovog grada koji su vlasnici vozila javnog prevoza.
5. Ne postoji način da kontroliraš kad i gdje će pas urinirati. Vozila javnog prevoza nisu javni wc-i za kerove.
naravno, sad ti možeš lupati nevažne gluposti poput "moj ker miriše kao cvijeće, nemoguće da ga se neko boji, on piški samo u wc šolju, ne bi se prepao ni kad bi mu neko stao na šapu" ili "pa šta, što to čovjek ima više prava na javni prevoz nego moj ćuko", ali to nisu racionalni odgovori
Nema problema, zakon je zakon. Ali već ovaj vikend onda da vozači stanu i pozovu policiju kada pijani ljudi uđu u tramvaj.tokio25 wrote: ↑24/11/2025 15:52 kod nas to ne postoji nego samo daj ja ja ja i daj meni meni meni i ja sam upravu
kad ne odgovara onda ma kakav zakon to ti je onako tu sto ne kaznjavaju ostale (za sta se mogu sloziti) samo ganjaju sirotinju a kad odgovara onda vidi drzava ne radi nista sta radi policija po kladionicama itd
pa to sam i u postu napisao da se mogu sloziti da se selektivno kaznjavaBadBoy wrote: ↑24/11/2025 17:02Nema problema, zakon je zakon. Ali već ovaj vikend onda da vozači stanu i pozovu policiju kada pijani ljudi uđu u tramvaj.tokio25 wrote: ↑24/11/2025 15:52 kod nas to ne postoji nego samo daj ja ja ja i daj meni meni meni i ja sam upravu
kad ne odgovara onda ma kakav zakon to ti je onako tu sto ne kaznjavaju ostale (za sta se mogu sloziti) samo ganjaju sirotinju a kad odgovara onda vidi drzava ne radi nista sta radi policija po kladionicama itd
slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
Pa valjda isto kao i kada se putnik ispovraca, popisa ili vec.insaneinthebrain wrote: ↑24/11/2025 17:41slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
ali sta ako se pas posere po sred tramvaja. a vlasnik samo izadje iz istog i ostavi govna putnicima da uzivaju. jel i to zavrsena prica
Psi kake i piške više puta dnevno, imaju fizičku potrebu da zapišavaju nezapišano, a nećeš često čuti o pišanju putnika u vozilumoimoi wrote: ↑24/11/2025 18:29Pa valjda isto kao i kada se putnik ispovraca, popisa ili vec.insaneinthebrain wrote: ↑24/11/2025 17:41slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
ali sta ako se pas posere po sred tramvaja. a vlasnik samo izadje iz istog i ostavi govna putnicima da uzivaju. jel i to zavrsena prica
Postoje ili bar bi trebali postojati mehanizmi naplate
Kad si čuo da se pas popišao ili posrao u javnom prevozu? Ne kod nas nego u civilizovanom svijetu, jer mi to nismo, vidi se i na osnovu ovih "pravilnika" o vožnji životinja..thekupus wrote: ↑24/11/2025 18:39Psi kake i piške više puta dnevno, imaju fizičku potrebu da zapišavaju nezapišano, a nećeš često čuti o pišanju putnika u vozilumoimoi wrote: ↑24/11/2025 18:29Pa valjda isto kao i kada se putnik ispovraca, popisa ili vec.insaneinthebrain wrote: ↑24/11/2025 17:41
slazem se, treba uvesti da se i za ljubimca placa karta. jer i on je putnik kao i ostali. podlozan kaznama.
Postoje ili bar bi trebali postojati mehanizmi naplate