Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6876 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 22/11/2025 12:15
Zehran82 wrote: 22/11/2025 11:58
apsidejzi wrote: 22/11/2025 06:47
Ovo nije normalan odgovor. Ovako odgovaraju clanovi sekte.
sve to se uzima u obzir...i onda odgovor jasan ispliva na povrsinu....vi kao ateisti se uopste ne bavite takvim hipotetickim pitanjima, jer ne znate ni cak svrhu covjeka na zemlji da bi uopste se upustio razmisljati koliko bi to Bozije pojavljivanje ljudima na zemlji kompromitiralo tu svrhu...
Zato sto covjek nema nikakvu svrhu na Zemlji. To je samo tvoj ego koji zeli da vjeruje kako ima svrhu. Odatle dolaze sve ove logicke zavrzlame. Jednom kada prihvatis cinjenicu da zivis zahvaljujuci slucaju i da ce te nestati kad umres onda nadjes sam sebi svrhu dok si tu. Ja mogu zivjeti s tom idejom.

Zapravo tek sad osjecam slobodu. Sta god uradim i kakave god posljedice budu - ja sam odgovoran za njih. To je malo neugodno jer mnogo je lakse kazati: bozije odredjenje i zivjeti s tim. Prebacis odgovornost na nekog drugog. Kao dijete koje odgovornost prebacuje na oca. Zapravo, kad se malo zadubis u ovakav nacin razmisljanja, skontas da svi ljudi u bogu traze izgubljenog oca i sigurnost koju su imali u njemu kada su bili djeca.

Zato sto covjek nema nikakvu svrhu na Zemlji
hajmo to ovako postaviti...

hoces da izadjes vani...i krenes pertle vezati na cipelama, i kontas, ove pertle imaju svrhu, a ja kao komplexni covjek nemam svrhe, bas fino :) pa se sjetis da ti se prisralo...pa se izujes i sjedes na wc solju istreses se dobro, uzmes toalet papir i brises se...i kontas...ovaj toalet papir ima svrhu, a ja ovako usran nemam svrhe...bas lijepo :lol:

kukala vam majka, ima te li vi imalo razuma i pameti :-) :-) :roll:

kad god oblacis cipele sjeti me se ovoga sto sam ti rekao, gledaj u pertle i kontaj, ove pertle su vrijednije od mene imaju svrhu a ja nemam svrhe... :thumbup: a logicki posmatrano, sve sto ima svrhu je vrednije od onoga sto nema svrhe...

alarm na kuci je vredniji od kamena na dnu okeana koji je pod pijeskom....

tako isto wc papir takodjer ima onda vecu vrijednost od tebe , posto kazes da nemas svrhe :thumbup:

Jednom kada prihvatis cinjenicu da zivis zahvaljujuci slucaju i da ce te nestati kad umres onda nadjes sam sebi svrhu dok si tu.
au au auuu...

ovo vam je vrh vrhova ateisticke zablude...eto zbog cega vas smatram nelogicnkom nerazumnom druzinom....

Bog nas je u Kuranu infomrisao o razgovoru ateista i Njega na SUdnjem danu pa izmedju ostalog ce pitati i ovo:

112. A koliko ste godina na Zemlji proveli?', upitat će On

113. Proveli smo dan ili samo dio dana', odgovorit će 'pitaj one koji su brojali.

114. Pa da, kratko ste proveli', reći će On, 'da ste samo znali!

115. Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?

znaci upravo ce te pitati to za svrhu, zar ti mislis da sam te uazlud stvorio, da si bez svrhe bio...kao sto to sad zabludjelo mislis....gdje ti je pertla i wc papir vecu vrijednost ima od tebe koji nemas svrhe, ti mislis da nemas a imas...samo je ne znas...to je jos jedno od vasih zabluda.

Zamisli se sad ovo, koliko ste vi ateisti sami sebe ponizli...

gledas u usran papir u wc solji i kontas, pa taj usrani papir ima svrhu, znaci ima vrijednost vecu od mene sto nemam svrhe :lol: :lol:
Last edited by Zehran82 on 22/11/2025 12:48, edited 1 time in total.
apsidejzi

#6877 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 22/11/2025 12:42

sve to se uzima u obzir...i onda odgovor jasan ispliva na povrsinu....vi kao ateisti se uopste ne bavite takvim hipotetickim pitanjima, jer ne znate ni cak svrhu covjeka na zemlji da bi uopste se upustio razmisljati koliko bi to Bozije pojavljivanje ljudima na zemlji kompromitiralo tu svrhu...
Zato sto covjek nema nikakvu svrhu na Zemlji. To je samo tvoj ego koji zeli da vjeruje kako ima svrhu. Odatle dolaze sve ove logicke zavrzlame. Jednom kada prihvatis cinjenicu da zivis zahvaljujuci slucaju i da ce te nestati kad umres onda nadjes sam sebi svrhu dok si tu. Ja mogu zivjeti s tom idejom.

Zapravo tek sad osjecam slobodu. Sta god uradim i kakave god posljedice budu - ja sam odgovoran za njih. To je malo neugodno jer mnogo je lakse kazati: bozije odredjenje i zivjeti s tim. Prebacis odgovornost na nekog drugog. Kao dijete koje odgovornost prebacuje na oca. Zapravo, kad se malo zadubis u ovakav nacin razmisljanja, skontas da svi ljudi u bogu traze izgubljenog oca i sigurnost koju su imali u njemu kada su bili djeca.

hoces da izadjes vani...i krenes pertle vezati na cipelama, i kontas, ove pertle imaju svru, a ja kao kopmlexni covjeka nemam svrhe, bas fino :) pa se sjetis da ti se prisralo...pa se izujes i sjedes na wc solju istreses se dobro, uzmem toalet papir i brises se...i kontas...ovaj toalet papir ima svrhu, a ja ovako usran nemam svrhe...bas lijepo :lol:

kuakala vam majka, ima te li vi imalo razuma i pameti :-) :-) :roll:

kad god oblacis cipele sjeti me se ovoga sto sam ti rekao, gledaj u pertle ikontaj, ove pertle su vrijednije od mene imaju svrhu a ja nemam svrhe... :thumbup: a logicki posmatrano, sve sto ima svrhu je vrednije od onoga sto nema svrhe...

tako isto wc papir takodjer imam onda vecu vrijednost od tebe , posto kazes da nemas svrhe :thumbup:
Ja i? Ovim sto pises pokazujes samo da nemas kontrolu nad svojim egom i da se smatras boljim od ostalih. Ja se ne smatram boljim od ostalih stvari u prirodi. Ja sam skup atoma kao i sve ostalo.

I meni nije problem reci da je moja svrha ista kao i svrha pertle tj da nemamo nikakvu trajnu svrhu. Imamo lokalnu svrhu u prostoru i vremenu u kojem jesmo. Ja cu umrijeti i raspasti se u atome, pertla ce se istrositi i otice u atome. I ti ces, samo ti je mrsko to priznati. Ostaje ti nada da ces biti ozivljen. I ja sam nekada vjerovao u bajke.
teodati

#6878 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 22/11/2025 06:47
Ovo nije normalan odgovor. Ovako odgovaraju clanovi sekte.

Slučajno je istina da slučaj nigdje ne postoji, samo kažem, i da je to bajka, isto kao i to da postoji neko vječno svjesno biće, ne zna se što je veća laž i nebuloza, ozbiljno. 8-)
teodati

#6879 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

115. Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?[/b]

Eto, opet gdje Kuran tvrdi da su nas Bogovi napravili a ne jedan Bog, pa zar to ne vidiš, jel? :-D
Hakiz

#6880 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Spoiler
Show

hoces da izadjes vani...i krenes pertle vezati na cipelama, i kontas, ove pertle imaju svrhu, a ja kao komplexni covjek nemam svrhe, bas fino :) pa se sjetis da ti se prisralo...pa se izujes i sjedes na wc solju istreses se dobro, uzmes toalet papir i brises se...i kontas...ovaj toalet papir ima svrhu, a ja ovako usran nemam svrhe...bas lijepo :lol:

kad god oblacis cipele sjeti me se ovoga sto sam ti rekao, gledaj u pertle i kontaj, ove pertle su vrijednije od mene imaju svrhu a ja nemam svrhe... :thumbup: a logicki posmatrano, sve sto ima svrhu je vrednije od onoga sto nema svrhe...

tako isto wc papir takodjer ima onda vecu vrijednost od tebe , posto kazes da nemas svrhe :thumbup:
Spoiler
Show
Jednom kada prihvatis cinjenicu da zivis zahvaljujuci slucaju i da ce te nestati kad umres onda nadjes sam sebi svrhu dok si tu.
au au auuu...

ovo vam je vrh vrhova ateisticke zablude...eto zbog cega vas smatram nelogicnkom nerazumnom druzinom....

Bog nas je u Kuranu infomrisao o razgovoru ateista i Njega na SUdnjem danu pa izmedju ostalog ce pitati i ovo:

113. Proveli smo dan ili samo dio dana', odgovorit će 'pitaj one koji su brojali.

znaci upravo ce te pitati to za svrhu, zar ti mislis da sam te uazlud stvorio, da si bez svrhe bio...kao sto to sad zabludjelo mislis....gdje ti je pertla i wc papir vecu vrijednost ima od tebe koji nemas svrhe, ti mislis da nemas a imas...samo je ne znas...to je jos jedno od vasih zabluda.

gledas u usran papir u wc solji i kontas, pa taj usrani papir ima svrhu, znaci ima vrijednost vecu od mene sto nemam svrhe :lol: :lol:
Imaš svrhu.

Kao ljudsko biće:

Iskoristio si ogroman broj drugih oblika života za ishranu, zaštitu (obuću, odjeću, kuće...), uživanje (cvijeće u vazi itd).

U tom procesu si koristio veći broj živih bića nego što ti je trebalo pa si višak koji si ubio s namjerom da bi jeo, napravio cipele itd, a nisi iskoristio tako bespotrebno uništio, istrunuo je bez potrebe.

U procesu stvaranja tehnologije si zagadio životnu sredinu.

Lovio si ne samo zbog potrebe da jedeš ili zaštite, lovio si zbog sporta, egoistične želje da se dokažeš.

U svim tim procesima si istrijebio ogroman broj živih vrsta, ubio si svaku mogućnost za dalje postojanje tih vrsta.

Za svoje potrebe si uništio živote mnogih vrsta ne samo istrebljenjem nego i pripitomljavanjem, da bi ti služili za rad (volovi i konji za obradu zemlje, psi koji ti pomažu da lakše loviš i ubijaš druge, divlje životinje itd), ili za zabavu (kućni ljubimci). A ne zaboravimo DNA intervencije.

Sve šta si stvorio, stvorio si sebi.

Šta si zauzvrat dao drugim oblicima života, planeti na kojoj živiš? Nisi ništa. Samo si iskoristio resurse, ničim nisi poboljšao život drugih bića. Ne, kada dovedeš vrstu do istrebljenja, pa onda pokušaš da je spasiš, to nije poboljšanje. Bez tebe ta vrsta ne bi došla u situaciju da je treba spasavati.

Usput si stvorio neke oblike (uslovno) života koji služe uništenju (laboratorijske viruse), sile prirode "ukrotio" da bi ih upotrijebio za uništenje (nuklearna bomba), stvorio si sile uništenja koje bez tebe ne bi postojale.

A ništa, baš ništa, nisi uradio da kompletoj planeti bude bolje. Nisi ni mogao jer je život bio u poprilično dobroj ravnoteži. Dok ti nisi prije 150.000 godina došao. Jedino šta si mogao je da pokvariš. Ništa nisi mogao popraviti jer bez tebe nije bilo pokvareno.

Dakle, kao čovjek, u ovom Svemiru nemaš nikakvu dobru svrhu. Parazit si.

I zbog toga ti treba bog. Da njega nisi izmislio kao opravdanje (bog me je stvorio, mora biti neki razlog za to), bio bi svjestan činjenice da samo smetaš prirodi i životu. Planeti bi bilo bolje da te nema.

Eto, to ti je svrha kao čovjeku. I tvoja i moja i svačija.

Samo što ja i meni slični to sebi možemo priznati, a ti i tebi slični ne možete, pa morate bježati bogu da vam pomogne podnošenju užasa te činjenice.
Zehran82

#6881 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 22/11/2025 12:48

hoces da izadjes vani...i krenes pertle vezati na cipelama, i kontas, ove pertle imaju svru, a ja kao kopmlexni covjeka nemam svrhe, bas fino :) pa se sjetis da ti se prisralo...pa se izujes i sjedes na wc solju istreses se dobro, uzmem toalet papir i brises se...i kontas...ovaj toalet papir ima svrhu, a ja ovako usran nemam svrhe...bas lijepo :lol:

kuakala vam majka, ima te li vi imalo razuma i pameti :-) :-) :roll:

kad god oblacis cipele sjeti me se ovoga sto sam ti rekao, gledaj u pertle ikontaj, ove pertle su vrijednije od mene imaju svrhu a ja nemam svrhe... :thumbup: a logicki posmatrano, sve sto ima svrhu je vrednije od onoga sto nema svrhe...

tako isto wc papir takodjer imam onda vecu vrijednost od tebe , posto kazes da nemas svrhe :thumbup:
Ja i? Ovim sto pises pokazujes samo da nemas kontrolu nad svojim egom i da se smatras boljim od ostalih. Ja se ne smatram boljim od ostalih stvari u prirodi. Ja sam skup atoma kao i sve ostalo.

I meni nije problem reci da je moja svrha ista kao i svrha pertle tj da nemamo nikakvu trajnu svrhu. Imamo lokalnu svrhu u prostoru i vremenu u kojem jesmo. Ja cu umrijeti i raspasti se u atome, pertla ce se istrositi i otice u atome. I ti ces, samo ti je mrsko to priznati. Ostaje ti nada da ces biti ozivljen. I ja sam nekada vjerovao u bajke.
Ja i?
znaci odgovor na to da po nekoj logici pertle na cipelama i wc papir ima vecu vrijednost od covjeka samo zato sto te stvari imaju svrhu dok covjek je nema...i tebi odgovor "Ja i"? :D

Ovim sto pises pokazujes samo da nemas kontrolu nad svojim egom i da se smatras boljim od ostalih
.

ti si fenomen u pogresnom zakljucivanju....nikad nisam rekao da sam bolji od ostalih, cak sta vise mozda ste vi ateisti svi bolji ljudi od mene...ne znam ja to..

nego se smatram vrednijim od stvari kao sto su pertle na cipelama i wc papir...jer covjek je vise slojevita kompleksna masina koja ima svijest , znanje, empatiju, i mnogo toga sto krasi covjeka kao covjeka

Ja se ne smatram boljim od ostalih stvari u prirodi. Ja sam skup atoma kao i sve ostalo.
svaki covjek ima vecu svrhu u zivotu nego druge stvari u prirodi...druge stvari su tu stvorene za covjeka, dok je covjek stvoren za uzvisene ciljeve...a druge stvari je Bog podredio covjeku, na korist covjeku, da im to bude svrha.

i onda dodje jedan ateista da obezglavi tu svrhu covjekak i sroza ga na razinu ispod nivoa pertli i wc papira :-)

I meni nije problem reci da je moja svrha ista kao i svrha pertle tj da nemamo nikakvu trajnu svrhu.
tacno izbija i prsti kondtradikcija u ovo malo teksta kao vatromet i petarde za novu godinu :-)

prvoi rekao si da nemamo svrhe, to znaci nismo uopste na nivou pertli...pertle su vrednije po toj logici onda...ono sto ima svrh je vrijednije od onoga sto nema.

pertle imaju trajnu svrhu, one su da vezu obucu, a ako im dodaje sdodatne svrhe dobro doslo, ali inicijalna namjena im je da vezu obucu na nogama.

Imamo lokalnu svrhu u prostoru i vremenu u kojem jesmo.
nemas, rekao si da nema covjek svrhe...svrha se dodjeluje produktu od strane kreatora, a kad si to vidio da produkt sam sebi dodjeluje svrhu...

sta mislis auto koje ima AI ugradjen u sebe, kaze, od sada ja necu da se vozam ikako, moja svrha je da pusta jaku muziku i pravim disko atmosferu....ima li to smisla naspram inicijalne svrhe koju su dali inzinjeri tom autu, a to je da bude prevoznosredstvo za covjeka a ne da bude diskoteka :-)

Ja cu umrijeti i raspasti se u atome, pertla ce se istrositi i otice u atome.
da, al itvoja dusa u kojoj je svijest, znanje, memorija, vid, sluh, osjecaji...opstaju i nakon smrti, tvoja dusa samo izadje iz tijela...i ti si svjestan da si mrtav a ustvari osjecas se da si nikad zivlji bio, osjecaj da zivis pravo tek tad, jer si se oslobodio okova ovoga svijeta, o ogranicenosti tijela u kojem si bio...pa dusa ode u svoje prirodno staniste i shvatis da je to pravi zivot a ne ovaj koji sada zivimo.

to je ono sti vu ateisti ne shvatate.....a shvatit ce te kad bude kasno, kad nema povratka nazad, i nema kajanja , sve to pada u vodu , ne pika se nista....

I ti ces, samo ti je mrsko to priznati.

pa hoce tijelo nestati da, kao sto ode auto na otpad tako isto i tijelo koje je nase prevozno sredstvo za dusu u materijalnom svijetu kako bi dusa imala interakciju sa materijom

Ostaje ti nada da ces biti ozivljen. I ja sam nekada vjerovao u bajke.
dokazano je da zivot nastavlja dalje dusa kada smrt nastupi...a vjerovanje da ce nam se i tijela ozivjeti kada nastupi sudnji dan ili smak svijeta...to nam Bog obecava...ako kaze nevjerujemo u to, pogledajte kako se biljke nakon sto umru u zimu, ponovo ozivlojavaju u proljece, i tako ce i Bog uspostaviti prirodni zakon da nasa tijela ponovo izrastu u zemlji kao sto biljke u proljece izrastu.

Bog kaze o tome u Kuranu:

30:19 On iz neživog stvara živo i živo pretvara u neživo. On oživljava zemlju nakon mrtvila njezina – isto tako ćete i vi biti oživljeni.

7:57 On je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!

57:20 Znajte da život na ovome svijetu nije ništa drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onome svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.

36:77. Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik

78. I Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: Ko će oživiti kosti, kad budu truhle

79. Reci: Oživiće ih Onaj Koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio

17:49. Oni govore: "Zar kad se u kosti i prašinu pretvorimo, zar ćemo, kao nova bića, doista biti oživljeni?"

50. Reci: "Hoćete, i da ste kamenje ili gvožđe."

51. "Ili bilo kakvo stvorenje za koje mislite da ne može biti oživljeno." - "A ko će nas u život vratiti?" - upitat će oni, a ti reci: "Onaj Koji vas je i prvi put stvorio", a oni će prema tebi odmahnuti glavama svojim i upitati: "Kada to?" Ti reci: "Možda ubrzo"

52. Bit će Onog dana kad vas On pozove, i vi ćete se, s hvalom Njemu, odazvati, i da ste samo malo vremena ostali, pomisliti.

Da vidimo tvoju pronicljivost zasto Bog kaze ovdje da smo kamenje i gvozdze opet bi nas stvorio? :) da vidim mozes li skuziti sto bas spominje kamenje i zeljezo kada je u pitanju ozivljenje mrtvih?
Zehran82

#6882 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 22/11/2025 14:47

115. Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?[/b]

Eto, opet gdje Kuran tvrdi da su nas Bogovi napravili a ne jedan Bog, pa zar to ne vidiš, jel? :-D
nemoj ti svega ti, polozio si.... :)
Zehran82

#6883 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 22/11/2025 14:47
Spoiler
Show

Spoiler
Show
au au auuu...

Imaš svrhu.

Kao ljudsko biće:

Iskoristio si ogroman broj drugih oblika života za ishranu, zaštitu (obuću, odjeću, kuće...), uživanje (cvijeće u vazi itd).

U tom procesu si koristio veći broj živih bića nego što ti je trebalo pa si višak koji si ubio s namjerom da bi jeo, napravio cipele itd, a nisi iskoristio tako bespotrebno uništio, istrunuo je bez potrebe.

Lovio si ne samo zbog potrebe da jedeš ili zaštite, lovio si zbog sporta, egoistične želje da se dokažeš.

U svim tim procesima si istrijebio ogroman broj živih vrsta, ubio si svaku mogućnost za dalje postojanje tih vrsta.

Za svoje potrebe si uništio živote mnogih vrsta ne samo istrebljenjem nego i pripitomljavanjem, da bi ti služili za rad (volovi i konji za obradu zemlje, psi koji ti pomažu da lakše loviš i ubijaš druge, divlje životinje itd), ili za zabavu (kućni ljubimci). A ne zaboravimo DNA intervencije.

Šta si zauzvrat dao drugim oblicima života, planeti na kojoj živiš? Nisi ništa. Samo si iskoristio resurse, ničim nisi poboljšao život drugih bića. Ne, kada dovedeš vrstu do istrebljenja, pa onda pokušaš da je spasiš, to nije poboljšanje. Bez tebe ta vrsta ne bi došla u situaciju da je treba spasavati.

Usput si stvorio neke oblike (uslovno) života koji služe uništenju (laboratorijske viruse), sile prirode "ukrotio" da bi ih upotrijebio za uništenje (nuklearna bomba), stvorio si sile uništenja koje bez tebe ne bi postojale.

A ništa, baš ništa, nisi uradio da kompletoj planeti bude bolje. Nisi ni mogao jer je život bio u poprilično dobroj ravnoteži. Dok ti nisi prije 150.000 godina došao. Jedino šta si mogao je da pokvariš. Ništa nisi mogao popraviti jer bez tebe nije bilo pokvareno.

I zbog toga ti treba bog. Da njega nisi izmislio kao opravdanje (bog me je stvorio, mora biti neki razlog za to), bio bi svjestan činjenice da samo smetaš prirodi i životu. Planeti bi bilo bolje da te nema.

Samo što ja i meni slični to sebi možemo priznati, a ti i tebi slični ne možete, pa morate bježati bogu da vam pomogne podnošenju užasa te činjenice.

I zbog toga ti treba bog.
imas pogresno razmisljanje...a sad cu ti objasniti zasto...ako gledas tako , tipa da smo paraziti...

Pa ko je to onda nas pitao da dodjemo u egzsitenciju da bi nas okarakterisalo parazitima, nik nas nije pitao hoces da budes parazit na zemlji ili ne.....

pa da kazemo ,hocemo, i onda da ti opletes paljbu po tom konceptu sto smo, paraziti , stetecine i sta vec sve ne....

a ne gledaj to ovako

Bog kaze:

25. Mi obilnu kišu prolijevamo

26. zatim zemlju pukotinama cijepamo

27. i činimo da iz nje žito izrasta

28. i grožđe i povrće

29. i masline i palme

30. i bašče guste

31. i voće i trave

32. na uživanje vama i stoci vašoj

Ovdje nam Bog kaze da je sve to za nas stvorio da se koristimo

5. "I stoku On za vas stvara; njome se od hladnoće štitite, a i drugih koristi imate, njome se najviše i hranite"

6. "ona vam je ukras kad je sa ispaše vraćate i kad je na pašu izgonite"

7. "a nosi vam i terete u mjesta u koja bez velike muke ne biste stigli - Gospodar vaš je, uistinu, blag i milostiv."

8. "I konje, i mazge, i magarce - da ih jašete, i kao ukras - a stvorit će i ono što ne znate."

9. "Allahovo je da ukaže na pravi put, a ima ih i krivih; a da On hoće, sve bi vas uputio."

10. "On spušta s neba vodu koju pijete i kojom se natapa rastinje kojima stoku napasate."

11. "On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi - to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju..."

12. "On čini da se noći i danom koristite, i Suncem i Mjesecom, a zvijezde su volji Njegovoj potčinjene - to su, uistinu, dokazi za ljude koji pameti imaju"

13. "i svim onim što vam na Zemlji raznobojnog stvara - to je, doista, dokaz ljudima koji pouku primaju."

14. "On čini da se morem koristite, da iz njega svježe meso jedete i da vadite nakit kojim se kitite - ti vidiš lađe kako ga sijeku da biste nešto iz obilja njegova stekli i da biste zahvalni bili."

15. "On je po Zemlji ( sidra) brda pobacao da vas ona ne potrese, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate",

16. "a i putokaze, a i po zvijezdama se oni upravljaju":

16:114 Hranite se dopuštenim i lijepim jelima koja vam Allah daruje i budite zahvalni Allahu na blagodatima Njegovim, ako se samo Njemu klanjate.

16:72 Allah za vas stvara žene od vaše vrste, a od žena vaših daje vam sinove i unuke, i ukusna jela vam daje. Pa zašto u laž oni vjeruju, a Allahove blagodati poriču

sve je to da bi nas Bog iskusao hocemo li zahvalni ili nezahvalni biti,

i onda ti dodjes ovdje da nam kazes kako smo paraziti a Bog za nas sve to stvorio da koristimo :-) tako to bude kada ateista dodje da pametuje i predstavi covjeka kao parazita, tacno hoce da degradiraju covjeka , kazu nema svrhu i jos ga na nivo parazita spuste :-)
apsidejzi

#6884 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 22/11/2025 14:58 svaki covjek ima vecu svrhu u zivotu nego druge stvari u prirodi...druge stvari su tu stvorene za covjeka, dok je covjek stvoren za uzvisene ciljeve...a druge stvari je Bog podredio covjeku, na korist covjeku, da im to bude svrha.

i onda dodje jedan ateista da obezglavi tu svrhu covjekak i sroza ga na razinu ispod nivoa pertli i wc papira :-)
Vidis kako ti citas sta ja napisem al protumacis kako ti zelis. Ja nisam rekao da je moja svrha ispod pertli i wc papira. Ja sam rekao da sve jednako nema nikakvu svrhu na vecem makro planu. Samo u trenutnom prostoru ili vremenu ima svrhu.

I zasto nesto mora imati opcenitu svrhu. Ti si taj koji zeli svrhu. Meni ne treba. I tu je problem sa tobom. Ti moras imati svrhu i ti moras imati odgovor. Ja ne moram. Ja mogu zivjeti i bez svrhe. Kad umrem to je to. Kad citam tvoje postove ja vidim strah u njima. Tebe je strah nepostojanja i zato si voljan prihvatiti sve religijske nebuloze samo da si opravdas svoje postojanje. I onda meni pises sa podsmjehom kako ovo ili ono. Zasto se oholis? Zar to nije protivno Kur'anu. Zar nisi citao pricu o Lukmanu kad kaze svom sinu: Ne hodi po zemlji oholo, Allah ne voli nadmene. A ti nadmen u ovoj konverzaciji.

Ponasas se kao da si nesto bolji. Nesto veci. Nisi. Kad skontas da ti i pertla imate istu svrhu onda ces dostici ono sto Kur'an pokusava da ti kaze. A tu trebas svoj ego kontrolisati. Ja kao ateista kontrolisem svoj ego bolje od tebe koji bi kao trebao da se boji Allaha. Al ga se ne bojis. Nego se licemjerno oholis. A znas da ce na dnu dzehemena biti licemjeri pa tek onda kafiri poput mene. Ja sam makar iskren u svojoj nevjeri, a ti razmisli kakav imas odnos prema svojoj vjeri. Kur'an je mnogo siri od tvog tumacenja.

Iako ja ne vjerujem u to, ne znaci da ne razumijem poruku koju zeli prenijeti.
Hakiz

#6885 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 22/11/2025 15:35
Hakiz wrote: 22/11/2025 14:47
Spoiler
Show

Spoiler
Show

au au auuu...

Imaš svrhu.

Kao ljudsko biće:

I zbog toga ti treba bog.
imas pogresno razmisljanje...a sad cu ti objasniti zasto...ako gledas tako , tipa da smo paraziti...

Pa ko je to onda nas pitao da dodjemo u egzsitenciju da bi nas okarakterisalo parazitima, nik nas nije pitao hoces da budes parazit na zemlji ili ne.....

pa da kazemo ,hocemo, i onda da ti opletes paljbu po tom konceptu sto smo, paraziti , stetecine i sta vec sve ne....

a ne gledaj to ovako

Bog kaze:

25. Mi obilnu kišu prolijevamo

26. zatim zemlju pukotinama cijepamo

27. i činimo da iz nje žito izrasta

28. i grožđe i povrće

29. i masline i palme

30. i bašče guste

31. i voće i trave

32. na uživanje vama i stoci vašoj

Ovdje nam Bog kaze da je sve to za nas stvorio da se koristimo

5. "I stoku On za vas stvara; njome se od hladnoće štitite, a i drugih koristi imate, njome se najviše i hranite"

6. "ona vam je ukras kad je sa ispaše vraćate i kad je na pašu izgonite"

7. "a nosi vam i terete u mjesta u koja bez velike muke ne biste stigli - Gospodar vaš je, uistinu, blag i milostiv."

8. "I konje, i mazge, i magarce - da ih jašete, i kao ukras - a stvorit će i ono što ne znate."

9. "Allahovo je da ukaže na pravi put, a ima ih i krivih; a da On hoće, sve bi vas uputio."

10. "On spušta s neba vodu koju pijete i kojom se natapa rastinje kojima stoku napasate."

11. "On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi - to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju..."

12. "On čini da se noći i danom koristite, i Suncem i Mjesecom, a zvijezde su volji Njegovoj potčinjene - to su, uistinu, dokazi za ljude koji pameti imaju"

13. "i svim onim što vam na Zemlji raznobojnog stvara - to je, doista, dokaz ljudima koji pouku primaju."

14. "On čini da se morem koristite, da iz njega svježe meso jedete i da vadite nakit kojim se kitite - ti vidiš lađe kako ga sijeku da biste nešto iz obilja njegova stekli i da biste zahvalni bili."

15. "On je po Zemlji ( sidra) brda pobacao da vas ona ne potrese, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate",

16. "a i putokaze, a i po zvijezdama se oni upravljaju":

16:114 Hranite se dopuštenim i lijepim jelima koja vam Allah daruje i budite zahvalni Allahu na blagodatima Njegovim, ako se samo Njemu klanjate.

16:72 Allah za vas stvara žene od vaše vrste, a od žena vaših daje vam sinove i unuke, i ukusna jela vam daje. Pa zašto u laž oni vjeruju, a Allahove blagodati poriču

sve je to da bi nas Bog iskusao hocemo li zahvalni ili nezahvalni biti,

i onda ti dodjes ovdje da nam kazes kako smo paraziti a Bog za nas sve to stvorio da koristimo :-) tako to bude kada ateista dodje da pametuje i predstavi covjeka kao parazita, tacno hoce da degradiraju covjeka , kazu nema svrhu i jos ga na nivo parazita spuste :-)
Upravo si potvrdio sve šta sam napisao.

Treba ti bog da bi opravdao svoje postojanje.
Dozer

#6886 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Smrle, evo i ja pitao GPT-ja nesto...
Da li postoji Bog i da li je on kreirao univerzalne konstante?

ChatGPT said:
Pitanje o tome da li Bog postoji i da li je kreirao univerzalne konstante spada u područje gdje se prepliću filozofija, teologija i fizika — ali nijedna od ovih oblasti ne daje konačan, naučno dokaziv odgovor. Mogu ti dati pregled glavnih perspektiva:

🔹 1. Naučna perspektiva
Nauka se bavi opisivanjem univerzuma, ali ne može potvrditi niti opovrgnuti postojanje Boga.
Što se tiče univerzalnih konstanti (poput brzine svjetlosti, gravitacione konstante, fine structure constant…), postoje tri glavne hipoteze:

A) Konstante su fundamentalne i „date”
One jednostavno imaju vrijednosti koje mjerenjem utvrđujemo. Nauka još ne zna zašto su baš takve.

B) Teorija višestrukih univerzuma (multiverzum)
U multiverzumu, različiti univerzumi imaju različite konstante; mi postojimo u onom u kojem su konstante kompatibilne sa životom.

C) Dublja teorija ih određuje
Neki fizičari vjeruju da će „teorija svega“ jednom matematički odrediti vrijednosti konstanti, bez potrebe za „odabiračem“.

Nauka dakle ne govori da su konstante „kreirane“, nego da su takve kakve jesu, a zašto — ostaje otvoreno.

🔹 2. Teološka perspektiva
Većina monoteističkih religija (hrišćanstvo, islam, judaizam) tvrdi da:

Bog postoji,

Bog je stvorio svemir,

vrijednosti univerzalnih konstanti mogu biti dio Njegovog plana.

Ovo se zasniva na vjeri, ne na empirijskim dokazima.

🔹 3. Filozofska perspektiva
Tu postoje različiti argumenti:

Argument podešenosti (fine-tuning argument)
Univerzum izgleda izuzetno precizno podešen za život.
Neki filozofi tvrde da je to dokaz dizajna.

Naturalistička kritika
Drugi filozofi kažu:

možda konstante moraju biti takve,

možda postoje beskonačno mnogi univerzumi,

ili možda život nastaje samo u rijetkim kombinacijama.

🔹 4. Moj „neutralni“ odgovor
Ne postoji naučni dokaz ni za ni protiv postojanja Boga.
Pitanje je u velikoj mjeri stvar metafizičkog uvjerenja.

Ako polaziš od vjere → konstante su vjerovatno Božje djelo.

Ako polaziš od naturalizma → konstante imaju prirodno objašnjenje koje ćemo možda tek otkriti.

Ako polaziš od filozofske radoznalosti → obje opcije su otvorene.
Posto ti najvise vjerujes GPT-ju, eto par njegovih mudrosti tebi za razmisljanje.

Nego, jel' nam bog negdje u Kur'anu najavio GTP-ja, AI i sl.?
belfy

#6887 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 22/11/2025 05:19
belfy wrote: 22/11/2025 04:56 znam da nije meni odgovor, ali ajd' se suzdrzi...
Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 blizi si logici kada prihvatis da Bog stvorio nanomasine i sve ostalo, pa makar ga ti licno zvao ZNJ.
e grebiga... samo treba prihvatiti, a na razumijeti? zvuci logicno... jer, pazi iduce:
Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 nego to na cemu si sad da ti slucajnosti odradjivaju poslove ko kakvi prvoklasni majstori.
docim si ti na "suptilnosti" gdje koristis rijec i za koju, ociglendno, ne znas sta znaci. hebote...

Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23

zovem ga Allah jer on je sebe tako nazvao kroz Kuran.

a tako ga Isus zvao u bibliji na aramejskom jeziku.

ako ti mislis da bolje poznajes Boga od Isusa i Muhammeda onda si vec u zabludi...pa ako su njih dvojica nazivali ga Allah...sta mi tu onda imamo izmisljati na novo???
pa, uopste ne znamo, niti imamo iti jednog dokaza da je Isus ili Muhamed znao ista o Bogu. zapravo, tvrdili su isto sto i ti. da znaju, ali bez ijednog dokaza. jedina je razlika sto su te njihove izjave neki pronalazili dugo vremena poslije i prije dosta otkrivenog, docim su tvoje zapisane od strane tebe gdje pokusavas korisititi iste da potvrdis ove prijasnje "dokazima" tipa "oni su vam rekli da ce govoriti protiv nas" (naravno da hoce kada se utvrdi da si u krivu), ili "oni ce zanijekati vasu vjeru..." (naravno da hoce oni koji vjeruju suprotno). i da ne nabrajam...

no, vec se jutro mrvi, pa evo jedna lijepa pjesma Zenickog benda koji odavno ne postoji, a koju Chesterfield vjerovatno i ne zna (iako je "Zenicanin"), ali ako je i on poslusa mozda nesto nauci za koji milimetar... jer, borimo se za milimetre, posto je vise od toga suludo ocekivati...

Chesterfield nije Zeničanin.
oh, to znam, zato i stavih pod navodnike (evo da ti editujem i napravim vidljivijim, da bolje vidis). a nije cudno da si to propustio, jer razumijevanje... ali mi se cini da si postao istim, jer se javljas na temu o Zenicanima i govoris o problemima u Zenici. a od prvog tvog upisa je jasno da nisi Zenicanin. zato i rekoh da ovu pjesmu vjerovatno i ne znas. jer je ista, ipak, nastala dosta prije nego ti dodje u Zenicu. tako da ti ne znas ni o cemu ista "govori". ne znas sta je "hljeb sto Salcin sprema", ne znas ni kako "lipa mirise". jedino sto znas je vjerovatno Konjska cesma. sto je i logicno. ali ne znas ista o njoj.

evo ti jos jedan milimetar:

ima slican napravljen i od strane N1 televizije, ali taj milimetar ces morati sam potraziti... ja sam ti dao smjernice za iduci milimetar. da li ces ga preci je samo do tebe druze Chesterfield...
Last edited by belfy on 23/11/2025 01:40, edited 4 times in total.
belfy

#6888 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Osmi Socrates wrote: 22/11/2025 05:23 Dokazano je da miris Salčinovog hljeba nikad ne napušta one koji su ga mirisali, bez obzira koliko su bili mladi kad su ga zadnji put mirisali.

It fucking stays with you forever.

Možda je sama ta činjenica neoborivi dokaz o postojanju Boga. Sad si me inspirirao da u gluho doba pristavim dvije ploče od Nemoguće Vruće koje sam naslijedio. :lol:
izvinjavam se ako sam uzrokovao ugodnosti slusanja takvih pjesama i nostalgije mirisa Salcinovog hljeba. cek malo... povlacim izvinjenje. :) i nadam se da si uzivao. :)

ovdje mnogo onih i koji zive u Zenici ne znaju ni gdje je Parna pekara, koja i dan - danas ima ogranicene kolicine koje prodaje. ako si stigao kupiti - kupio si. ako nisi - pokusaj sutra... :) nesto slicno je i sa ZIM -ovim diskontom par metara dalje... ali ne bih dalje u off gdje i mene nostalgija tjera...
belfy

#6889 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 22/11/2025 12:42 hoces da izadjes vani...i krenes pertle vezati na cipelama, i kontas, ove pertle imaju svrhu, a ja kao komplexni covjek nemam svrhe, bas fino :) pa se sjetis da ti se prisralo...pa se izujes i sjedes na wc solju istreses se dobro, uzmes toalet papir i brises se...i kontas...ovaj toalet papir ima svrhu, a ja ovako usran nemam svrhe...bas lijepo :lol:
vela havle! guzica se pere, a ne brise. pobrisati se moze samo da se posusi nakon pranja. ako brises samo papirom, onda ne cistis, nego samo stanjujes nezeljeni sloj. jel to ne nema vode u WC -u u Skandinaviji (ili gdje ti ono vec zivis)?
Zehran82

#6890 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 22/11/2025 16:00
Zehran82 wrote: 22/11/2025 14:58 svaki covjek ima vecu svrhu u zivotu nego druge stvari u prirodi...druge stvari su tu stvorene za covjeka, dok je covjek stvoren za uzvisene ciljeve...a druge stvari je Bog podredio covjeku, na korist covjeku, da im to bude svrha.

Vidis kako ti citas sta ja napisem al protumacis kako ti zelis. Ja nisam rekao da je moja svrha ispod pertli i wc papira. Ja sam rekao da sve jednako nema nikakvu svrhu na vecem makro planu. Samo u trenutnom prostoru ili vremenu ima svrhu.

I zasto nesto mora imati opcenitu svrhu. Ti si taj koji zeli svrhu. Meni ne treba. I tu je problem sa tobom. Ti moras imati svrhu i ti moras imati odgovor. Ja ne moram. Ja mogu zivjeti i bez svrhe. Kad umrem to je to. Kad citam tvoje postove ja vidim strah u njima. Tebe je strah nepostojanja i zato si voljan prihvatiti sve religijske nebuloze samo da si opravdas svoje postojanje. I onda meni pises sa podsmjehom kako ovo ili ono. Zasto se oholis? Zar to nije protivno Kur'anu. Zar nisi citao pricu o Lukmanu kad kaze svom sinu: Ne hodi po zemlji oholo, Allah ne voli nadmene. A ti nadmen u ovoj konverzaciji.

Ponasas se kao da si nesto bolji. Nesto veci. Nisi. Kad skontas da ti i pertla imate istu svrhu onda ces dostici ono sto Kur'an pokusava da ti kaze. A tu trebas svoj ego kontrolisati. Ja kao ateista kontrolisem svoj ego bolje od tebe koji bi kao trebao da se boji Allaha. Al ga se ne bojis. Nego se licemjerno oholis. A znas da ce na dnu dzehemena biti licemjeri pa tek onda kafiri poput mene. Ja sam makar iskren u svojoj nevjeri, a ti razmisli kakav imas odnos prema svojoj vjeri. Kur'an je mnogo siri od tvog tumacenja.

nisi rekao ali se podrazumjeva...kazes nemamo svrhu, dok znamo da pertle i wc papir imaju svrhu..
Ja sam rekao da sve jednako nema nikakvu svrhu na vecem makro planu.
nema tu makro mikro plan, kad su covjek, pertle i wc papir u pitanju, ili imas svrhu ili je nemas, nema tu makro mikro ovo ono....

I zasto nesto mora imati opcenitu svrhu. Ti si taj koji zeli svrhu. Meni ne treba. I tu je problem sa tobom. Ti moras imati svrhu i ti moras imati odgovor. Ja ne moram. Ja mogu zivjeti i bez svrhe. Kad umrem to je to.
pazi sad ovo....

ako kazes nemamo svrhe....dok sve na tebi ima neku svrhu, oci su tu na glavi na ne na guzici ili na ledjima, sta mislis jedno oko na jednom ramenu a drugo oko na drugom ramenu :-) sta mislis nos je iznad cmara a ned iznad usta...pozicioniranje nos iznad usta je pod moranjem za inteligetni dizajn, ako osoba hoce da jede neku hranu i vidi da li je pokvareno ili nije...pa je nuzno da bude iznad usta a ne nos ispod usta na primjer

ruke imaj ufunkciju, obrve imaju funkciju, zubi imaju funkciju ,jezik ima funkciju, usi, koza, pluca, srce...nokti imaju funkciju, sve na covjeku ima neku funkciju....da bi ti dosao i rekao onda COVJEK KAO GENERALNO NEMA FUNKCIJE DOK SVE NA NJEMU IMA FUNKCIJU :-) a to bi znacilo metaforicki receno, masina koja radi dobro, dijelovi na jnoj imaju funkcije, sarafi na tacnim mjestima zavrnuti, dugmad za on i off, tockovi za podesavanja neka...sve na masini ima neku funkciju, ali eto masina kao masina nema funkcije...EH TO SI TI , TAKVU NELOGICNOST TI NAMA SAD I SEBI POTURAS OVDJE.

sve na covjeku ima svrhu ali covjek u cjelini nema svrhe :-)

sve na masini ima funkciju, od sarafa, dugmadi, ekrana, switchovi itd imaju svrhu, ali eto masina u cjelini nema svrhu :-)

jeli shvatas sad kakvu nelogicnost vjerujes i u kakvoj si ocitoj zabludi???

zamisli se to , svrbe te ledja nesto a ti noktima se pocnes cesati pa di olaksanje bude, i merak....i kontas......eh jadan ja, moji nokti imaju svrhu a ja kao covjek nema svrhe :lol:

kakvoj ste vi ateisti zabludi perverznoj da ni sami niste svjesni kakva je to mraka od svjetonazora :-)

Ja mogu zivjeti i bez svrhe.
nokat na prstu ti ima svrhu a ti u cjelini kao covjek da bez svrhe budes , bas fino

Kad citam tvoje postove ja vidim strah u njima. Tebe je strah nepostojanja i zato si voljan prihvatiti sve religijske nebuloze samo da si opravdas svoje postojanje.
strah kazes, i ovo je jedna od tvojih ogromnih zabluda...nikakav strah od nepostojanja nemam, cak sta vise idem mi u prilog bolje da je nepostojanje u pitanju, manji rizik nego ovo sto ja vjerujem, da ima zivot gdje cu odgovarati za svoja djela, pa mi je ili raj ili Pakao poslije....znaci imam sansu za vjecni zivot a bogami i sansu za Pakao....dok to nepostojanje, me samo ugasi, i ja miran, ne znam vise za sebe...

cak sta vise ljudi ce na sudnjem danu govoriti da smo bogdo samo zemlja ostali, da nas nema nikako....jer kada ides u nista poslije smrti onda ti je na zemlji u pozadini mozga dozvoljeno svasta....svasta bi ti onda nesto i radio na zemlji, da iskoristis maksimalno ovaj zivot pa i ono nevaljalo mozda.

a ovako kad znam da cu biti odgovoran pred bogom poslije smrti, onda se ima rucna, ne rizikujem da sveram tamo gdje mi nije mjesto.

I onda meni pises sa podsmjehom kako ovo ili ono.
zato sto vi sami od seme napravite smijesne likove...a ne da vas ja pravim smijesnim...vi ste ti koji vjerujete da slijepe slucajnosti stvaraju bolje od sadasnjih naucnika i njihove tehnologije.

vi ste ti koji zagovarate smijesne ideje....pa se ja smijem samo tome....a boze me sacuvaj da ja nekoga ismijavam na personalnom nivou...to nije od mog karaktera.

Zasto se oholis? Zar to nije protivno Kur'anu. Zar nisi citao pricu o Lukmanu kad kaze svom sinu: Ne hodi po zemlji oholo, Allah ne voli nadmene. A ti nadmen u ovoj konverzaciji.

Zasto se oholis? Zar to nije protivno Kur'anu. Zar nisi citao pricu o Lukmanu kad kaze svom sinu: Ne hodi po zemlji oholo, Allah ne voli nadmene. A ti nadmen u ovoj konverzaciji.
Oholost je odbijanje istine premazano ponizavanjem drugih, to ti je definicija oholosti.

to sto ja ponosno vjerujem u Boga, punim plucima, sa jasnim i cvrstim stavom, znam sta zagovaram, to nije oholost, neggo cvrsto ubijedjenje u to sto zagovaram...to nije oholost, nego ponos.

Ponasas se kao da si nesto bolji. Nesto veci.
ne, niti ja kazem da sam bolji ni veci ni ovo ni ono...

mozda si ti super covjek, daleko bolji od mene...to ne sporim...ovo mjesto ovdje je samo izlaganje ideja, nacina razmisljanja, logicko analiziranje....obicna diskusija...netreba se tu neko uvijrediti nesto...mi malo to samo razglabamo ovdje...malo da se pokrenu i mozdane vijuge, sagledaju stvari, promisli se malo i tako :)

Ja kao ateista kontrolisem svoj ego bolje od tebe koji bi kao trebao da se boji Allaha. Al ga se ne bojis. Nego se licemjerno oholis. A znas da ce na dnu dzehemena biti licemjeri pa tek onda kafiri poput mene. Ja sam makar iskren u svojoj nevjeri, a ti razmisli kakav imas odnos prema svojoj vjeri. Kur'an je mnogo siri od tvog tumacenja.
znaci mene ateista koji nevjeruje u Allaha ni u Kuran, koji se sprda sa tim stvarima da uci sta to Allah u Kuranu zagovara ma ajdeeee...
nevjerovatno.

nikakvu ti poruku nisi razumio...vjeruj mi...

ti si ovo da ti docaram metaforicki opet....

kad vam Kuran kaze da vjerujete u Boga koji vas je stvorio i pozvat ce vas na odgovornost poslije smrti, pa onda ide Raj ili Pakao...vi na to odmahnete rukom, i kazete ne interesuju nas ljudske izmisljotine, i gluposti

pa vam se kaze, ljudi imate samo jednu sansu, urazumite se kada smrt dodje, nema pvoratka nazad , nema druge sanse....

ma ko se to otamo vratio...pusti mi te bajka i onda lijepe se smajlili smijeha :lol:

pa vam se daju primjeri zasto ste nelogicni ovo ono...i vi kazete zasto se oholite...

to je isto kao da vam kazem ne moze 1+1=3 a vi uporno a sto ne moze, pa vam se nasmijem na to 1+1=3 a vi onda kazete, zasto se oholis tako , ti mislis da si bolji nesto sto nevjerujes u 1+1=3 kao mi...pa mi jos kazete ko ti garantuje da je 1+1=2 :)
apsidejzi

#6891 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 23/11/2025 12:39

sve na masini ima funkciju, od sarafa, dugmadi, ekrana, switchovi itd imaju svrhu, ali eto masina u cjelini nema svrhu :-)

Jesil ikad koristio neku masinu i onda se ona pokvarila i ti je bacio? Sta je bilo sa njom? Otisla na otpad. U odredjenom trenutku je imala svrhu.i onda je nestala. Kad je nestala masina, nestala je i svrha. Mi nemamo opcenitu svrhu kao sto je nema ni masina. Jednom kad umremo sva svrha prestaje.

I to je samo tebi problem. Meni nije problem. Ja mogu zivjeti s tim. Imam svrhu dok sam tu. Kad me ne bude, nek bude sta hoce. Svakako ce i bit sta hoce. Za 5 milijardi godina Sunce ce istrositi svoje gorivo, doce do supernove i Zemlja ce nestati. Prema tome, sa neke makro skale, nista nema svrhu.

Zasto je tebi to nelogicno?
Dozer

#6892 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Smrle, koja je svrha nas, ljudi, na planeti?

Mozes li nam to pojasniti svojim rijecima? Da te preduhitrim, ja cu ovo isto pitati ChatGPT. Evo i odgovora:
Pitanje o svrsi ljudi na planeti jedno je od najstarijih i najdubljih koje možemo postaviti — i nema jednog “tačnog” odgovora. Ali mogu ti dati nekoliko perspektiva koje obično pomažu ljudima da pronađu svoje razumijevanje:

1. Prirodno-naučna perspektiva
  • Sa stanovišta biologije i evolucije, svrha svake vrste, pa i čovjeka, jeste opstanak i reprodukcija. To je ono što priroda “traži”: da prenesemo svoje gene i održimo vrstu.
2. Humanističko-filozofska perspektiva
Prema humanistima, svrha nije unaprijed data — mi je stvaramo sami kroz:
  • odnose s drugim ljudima
  • ljubav
  • stvaranje i kreativnost
  • učenje i samospoznaju
  • doprinos društvu
U ovoj perspektivi, svrha je ono što ti izabereš da bude.

3. Duhovna perspektiva
Mnoge religije i duhovne tradicije smatraju da je svrha:
  • duhovni razvoj
  • povezivanje s nečim većim od sebe
  • briga o drugima i o svijetu
  • traganje za dobrotom, istinom i smislom
4. Egzistencijalistička perspektiva

Jedan radikalniji pogled: svemir nam ne nudi unaprijed zadatu svrhu. Slobodni smo — i odgovorni — da sami stvorimo smisao svog života.

I možda najvažnije...

Ponekad svrha nije nešto apstraktno, nego vrlo konkretno:
  • biti dobar prema sebi i drugima
  • stvarati nešto lijepo ili korisno
  • voljeti i biti voljen
  • rasti, istraživati i ostaviti svijet malo boljim nego što si ga zatekao
A, moj odgovor na ovo je vrlo pragmatican, i mislim nadasve realan, i glasi: Nasa svrha na planeti je ista kao i svemu drugom zivom - reprodukcija i produzenje vrste, dakle opstanak. Znam da je tebi ovo primodijalno, ali realnost je takva.
Ako se samo malo zamislis, sve nabroojano iznad je zapravo nas, ljudski produkt. Svaki od navedenih pojmova, i svega sto to slijedi, proizvod je naseg mozga, uma i nase svijesti. Nista od toga ne postoji bez nas, bar ne u formi u kojoj i kako mi to vidimo i razumijevamo.

Znas li koja je jedina bolest koju niko nikad nije prezivio, niti ce prezivjeti?
Zehran82

#6893 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 23/11/2025 19:12
Zehran82 wrote: 23/11/2025 12:39

Jesil ikad koristio neku masinu i onda se ona pokvarila i ti je bacio? Sta je bilo sa njom? Otisla na otpad. U odredjenom trenutku je imala svrhu.i onda je nestala. Kad je nestala masina, nestala je i svrha. Mi nemamo opcenitu svrhu kao sto je nema ni masina. Jednom kad umremo sva svrha prestaje.

I to je samo tebi problem. Meni nije problem. Ja mogu zivjeti s tim. Imam svrhu dok sam tu. Kad me ne bude, nek bude sta hoce. Svakako ce i bit sta hoce. Za 5 milijardi godina Sunce ce istrositi svoje gorivo, doce do supernove i Zemlja ce nestati. Prema tome, sa neke makro skale, nista nema svrhu.

Jesil ikad koristio neku masinu i onda se ona pokvarila i ti je bacio? Sta je bilo sa njom? Otisla na otpad. U odredjenom trenutku je imala svrhu.i onda je nestala. Kad je nestala masina, nestala je i svrha
ja i ....masina je imala svrhu, cim je unistena, izgubila je svrhu i mora na otpad.

sta je pisac htio reci ni on sam ne zna... :-)

Mi nemamo opcenitu svrhu kao sto je nema ni masina. Jednom kad umremo sva svrha prestaje.
jeis l iti pri sebi, sta to pises, sta ba nema masina svrhu, onaj ko napravi masinu po automatizmu joj daje svrhu ,

kakva ba opcenita svrha, svrhu daje stvaraoc produkta...kakve ba opcenite svrhe, o cemu ti to ba?????

Jednom kad umremo sva svrha prestaje.
pa ti styvarno imas poremecene vrijednosti promatranja logicki na stvari....

ovo je bas cudno...cuj kada umremo nasa svrha prestaje...pa normalno da prestaje svrha nasa kada smrt zavrsi nasiu misiju zbog cega smo ovdje....

to je isto kao da kazes....KADA STUDENTI MOJI VRLI IZADJETE SA UCINIOCE I PREDATE TESTOVE, vasa svra testiranja , zbog cega ste ovdje prestaje.....jeli uopste shvatas nonsens koji ti ovdje promoviras sa tim da kada umremo prestaje nasa svrha, pa to je logicno da prestaje svrha kao sto je lgoicno da prestaje svrha testa cim test se preda u ruke profesoru, i dadne ti pristup knjigama da vidis poslije jesi li ispravno napisao odgovore...tad nemas vise testa, svrha zbog cega si u ucinioci je prestalo, nema testa niti svise podlozan testu...

I to je samo tebi problem. Meni nije problem.
vidim ja da ti imas i veci problema, tesko logicnih problema, opasno nelogicno razmisljanje gdje veze s vezom nema....

cak ti i metaforama ukazujem na tvoje pogresno razmisljanje....cuj molim te nasa svrha prestaje kada umremo

pa sta onda to znaci kada auto ode na autootpad, to jeste kada auto umre, njegova svrha prestaje....da li to onda znaci auto nikad nije imalo svrhe, pa su ga inzinjerni stvarali za otpada :-) ....da baj ne brukaj cijeli ateisticki svijet sa ovim nonsensima, dozovi se pameti covjece sta ti je...kakve to gluposti valjas ovdje...

Imam svrhu dok sam tu.
nemoj me ba lagati u oci, sam si rekao da nemamo svrhe, sad bi malo promijenio plocu kad si uvidio da i usrani wc papir ima vecu svrhu od tebe i prokontao, malo sam se zaletio tu, ipak mi neku svrhu imamo...necemo valja kao ateisti covjek obezvrijediti da ja manje vrijedan nego usrani wec papuir bacen u solju, papir ma koliko usran bio imao je svoju funciju....a vase ateisticko obezglavljivanje covjek u cjelini je perverzno sta vi swe ovdje zagovarate...

Kad me ne bude, nek bude sta hoce. Svakako ce i bit sta hoce. Za 5 milijardi godina Sunce ce istrositi svoje gorivo, doce do supernove i Zemlja ce nestati. Prema tome, sa neke makro skale, nista nema svrhu.
kada auto ode na autootpad, neka bude sa njim sta hoce...po toj logici izninjeri su stvoril iauto za otpada, i nema svrhu...ako cemo tvoju pricu furati ovdje koja veze s vezom nema, a ja mislim da i ti uvdjas to

sve ti je elaborirano cak i metafooricki da bi me razumio kolik osi pogresnog razumijevanja stvari....a sve je to posljedica vaseg nevjerstva, pa samim szbog nevjerstva bog vas pusti da lutate mrakom i onda baljezgate ovakve gluposti

tako to bude kada osoba nema kompas i mlatara gluposti, a mi imamo Kuran od boga knjighu koja je svjetlo u mrakui manual, knjiga vodilja u zivotu, i zato ne mlataramo ovakve gluposti tipa covjek nema svrhe a sve na covjeku ima svrhu, kao da sve na masini ima svrhu a masina u cjelini nema svrhe...pa saraf na masini ima svrhu a masina kao cjelina nema svrhe, pa tvoj nokat ima svvrhu kad se poceses a ti nemas u cjelini svrhe...ateisticki perverzluk u razmisljanju je dostigao vrhunac , de ljudi urazimite se okanite se ovaih budalastina, ne pravite budale od sebe...moj iskren savjet. :)
Zehran82

#6894 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 24/11/2025 11:29 Smrle, koja je svrha nas, ljudi, na planeti?

Mozes li nam to pojasniti svojim rijecima? Da te preduhitrim, ja cu ovo isto pitati ChatGPT. Evo i odgovora:
Pitanje o svrsi ljudi na planeti jedno je od najstarijih i najdubljih koje možemo postaviti — i nema jednog “tačnog” odgovora. Ali mogu ti dati nekoliko perspektiva koje obično pomažu ljudima da pronađu svoje razumijevanje:

1. Prirodno-naučna perspektiva
  • Sa stanovišta biologije i evolucije, svrha svake vrste, pa i čovjeka, jeste opstanak i reprodukcija. To je ono što priroda “traži”: da prenesemo svoje gene i održimo vrstu.
2. Humanističko-filozofska perspektiva
Prema humanistima, svrha nije unaprijed data — mi je stvaramo sami kroz:
  • odnose s drugim ljudima
  • ljubav
  • stvaranje i kreativnost
  • učenje i samospoznaju
  • doprinos društvu
U ovoj perspektivi, svrha je ono što ti izabereš da bude.

3. Duhovna perspektiva
Mnoge religije i duhovne tradicije smatraju da je svrha:
  • duhovni razvoj
  • povezivanje s nečim većim od sebe
  • briga o drugima i o svijetu
  • traganje za dobrotom, istinom i smislom
4. Egzistencijalistička perspektiva

Jedan radikalniji pogled: svemir nam ne nudi unaprijed zadatu svrhu. Slobodni smo — i odgovorni — da sami stvorimo smisao svog života.

I možda najvažnije...

Ponekad svrha nije nešto apstraktno, nego vrlo konkretno:
  • biti dobar prema sebi i drugima
  • stvarati nešto lijepo ili korisno
  • voljeti i biti voljen
  • rasti, istraživati i ostaviti svijet malo boljim nego što si ga zatekao
A, moj odgovor na ovo je vrlo pragmatican, i mislim nadasve realan, i glasi: Nasa svrha na planeti je ista kao i svemu drugom zivom - reprodukcija i produzenje vrste, dakle opstanak. Znam da je tebi ovo primodijalno, ali realnost je takva.
Ako se samo malo zamislis, sve nabroojano iznad je zapravo nas, ljudski produkt. Svaki od navedenih pojmova, i svega sto to slijedi, proizvod je naseg mozga, uma i nase svijesti. Nista od toga ne postoji bez nas, bar ne u formi u kojoj i kako mi to vidimo i razumijevamo.

Znas li koja je jedina bolest koju niko nikad nije prezivio, niti ce prezivjeti?

to znaci da osobe koje ne mogu imati djecu nemaju svrhe :-) jos jedna od ateisticki nagadjanja u mraku...mozda ovo mozda ono ....

svrha covjeka mora biti prisutna u sva vremena i prostore...a ti prica da je nasa svrha da se seksamo i razmnozamo je jedna od ateisicki zabluda jer po toj logici oni koji su sterilni nemaju svrhe...znaci lik hoda zemljiom bez svrhe..

uostalom onaj ko stvara produkt daje mu svrhu, ne moze produkt sam sebi davati svrhu. kad si vidio auto koje ima AI ugradjen u sebe da daje sam sebi svrhu, pa sad prestanne da vozi i hoce da samo pusta glasnu muziku na radiju :-) vi ste upravo ateisti to auto koje samo sebi daje svrhu, ono bi da pusta muziku i pravi disko atmosferu a ima tockove koje su mu inzinjeri dali.... :-)

dok nasi tockovi su sada, slobodna volja, a ne nas penis, pa ako penis ne funkcinonise ili vagina onda nemamo svrhe...

Bog je nama dao slobodnu volju da preko koje ce nas testirati, to su nasi tockovi primarna svrha covjeka zasto je na zemlji.
Dozer

#6895 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 12:23
to znaci da osobe koje ne mogu imati djecu nemaju svrhe :-) jos jedna od ateisticki nagadjanja u mraku...mozda ovo mozda ono ....
Lupas gluposti. I njihova svrha je ista, ali je drugi par rukava medicinski problem zbog kojeg to ne mobu.

Koja je svrha lavova? Delfina? Kitova? Cvijeca? Bilo cega zivog? A u svakoj vrst ise zbog XY razloga moze desiti da se neke jedinke ne mogu reprodukovati. Ali, predaleko je ovo za tebe, znam...
svrha covjeka mora biti prisutna u sva vremena i prostore...a ti prica da je nasa svrha da se seksamo i razmnozamo je jedna od ateisicki zabluda jer po toj logici oni koji su sterilni nemaju svrhe...znaci lik hoda zemljiom bez svrhe..
Usvajanje?
Ne znas da cak i u ostatku zivotinjskog svijeta postoje mnogobrojni primjeri usvajanja tudje mladuncadi, pa cak i mladuncadi potpuno druge vrste. Eeee, moj Smrle...
uostalom onaj ko stvara produkt daje mu svrhu, ne moze produkt sam sebi davati svrhu. kad si vidio auto koje ima AI ugradjen u sebe da daje sam sebi svrhu, pa sad prestanne da vozi i hoce da samo pusta glasnu muziku na radiju :-) vi ste upravo ateisti to auto koje samo sebi daje svrhu, ono bi da pusta muziku i pravi disko atmosferu a ima tockove koje su mu inzinjeri dali.... :-)
dok nasi tockovi su sada, slobodna volja, a ne nas penis, pa ako penis ne funkcinonise ili vagina onda nemamo svrhe...

Bog je nama dao slobodnu volju da preko koje ce nas testirati, to su nasi tockovi primarna svrha covjeka zasto je na zemlji.
Jel...? Super. Koja je onda svrha tvog boga, koji je sam sebi produkt? Jer, ako ga nije niko drugi stvorio ni napravio, znaci da je stvorio ili napravio sam sebe, zar ne? :D
Zehran82

#6896 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 24/11/2025 13:13
Zehran82 wrote: 24/11/2025 12:23
Lupas gluposti. I njihova svrha je ista, ali je drugi par rukava medicinski problem zbog kojeg to ne mobu.

Koja je svrha lavova? Delfina? Kitova? Cvijeca? Bilo cega zivog? A u svakoj vrst ise zbog XY razloga moze desiti da se neke jedinke ne mogu reprodukovati. Ali, predaleko je ovo za tebe, znam...
Usvajanje?
Ne znas da cak i u ostatku zivotinjskog svijeta postoje mnogobrojni primjeri usvajanja tudje mladuncadi, pa cak i mladuncadi potpuno druge vrste. Eeee, moj Smrle...

Jel...? Super. Koja je onda svrha tvog boga, koji je sam sebi produkt? Jer, ako ga nije niko drugi stvorio ni napravio, znaci da je stvorio ili napravio sam sebe, zar ne? :D

vidis da nista ne znas...ovo su jednostavne stvari sto im znam svrhu, ali eto ti kao veliki ateista ne znas, i kako ces i znati kada ti je dobro postalo zlo, zlo popstalo dobro, ma ne mozes znati covjece....

znaci ne znas obicnu stvar koja je funkcija lavova u eko sistemu a znas ti veliki ateista sa sigurnoscu 100% da Boga nema, da je to ljudska izmisljtoina....

:lol: :-)

ne znas ovako ocite i jednostavne stvari a znas imaginarne i hipotetyicke stvari u metafizickim zonama do koji nikako ne mozes doprijeti...moj nadobudni ateisto.
Edouard

#6897 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Vidim učestalo korištenje pojmova poput slučaja, svrhe, kojima autori izgleda ne razumiju značenje:
Nasa svrha na planeti je ista kao i svemu drugom zivom - reprodukcija i produzenje vrste, dakle opstanak.
Slučajni događaj/ishod se definira kao onaj koji se može, ali i ne mora dogoditi.
Da bi se utvrdilo da li je događaj/ishod zaista slučajan, MORA se poznavati njegov uzrok. Inače se ne može govoriti o slučaju.

Kada naučna disciplina zvana Opća teorija sistema govori općenito o sistemima, onda između ostalog navodi i svrhu sistema bez koje sistem ne može postojati.
A svrhu sistema, bio to nekakav tehnološki pogon, živi organizam i sl., određuje onaj koji je napravio i upravlja sistemom.
Ne može sistem sam sebi određivati svrhu.
Zehran82

#6898 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Edouard wrote: 24/11/2025 14:55 Vidim učestalo korištenje pojmova poput slučaja, svrhe, kojima autori izgleda ne razumiju značenje:
Nasa svrha na planeti je ista kao i svemu drugom zivom - reprodukcija i produzenje vrste, dakle opstanak.
Slučajni događaj/ishod se definira kao onaj koji se može, ali i ne mora dogoditi.
Da bi se utvrdilo da li je događaj/ishod zaista slučajan, MORA se poznavati njegov uzrok. Inače se ne može govoriti o slučaju.

Kada naučna disciplina zvana Opća teorija sistema govori općenito o sistemima, onda između ostalog navodi i svrhu sistema bez koje sistem ne može postojati.
A svrhu sistema, bio to nekakav tehnološki pogon, živi organizam i sl., određuje onaj koji je napravio i upravlja sistemom.
ovo ja uporno ateistima govorim, ali ljudi nehvstaju to nikako....oni bi sami sebi da svrhu daju
Hakiz

#6899 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 24/11/2025 14:55 Vidim učestalo korištenje pojmova poput slučaja, svrhe, kojima autori izgleda ne razumiju značenje:

Onda nam reci koja je svrha postojanja čovjeka, koja je svrha postojanja života uopšte?

Kad već znaš da i čovjek i život moraju imati svrhu.

Kada si tako siguran da život ima svhu, da čovjek ima svrhu, onda moraš znati koju. U suprotnom, odkud ti takva sigurnost?
apsidejzi

#6900 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 12:16
Imam svrhu dok sam tu.
nemoj me ba lagati u oci, sam si rekao da nemamo svrhe, sad bi malo promijenio plocu kad si uvidio da i usrani wc papir ima vecu svrhu od tebe i prokontao, malo sam se zaletio tu, ipak mi neku svrhu imamo...necemo valja kao ateisti covjek obezvrijediti da ja manje vrijedan nego usrani wec papuir bacen u solju, papir ma koliko usran bio imao je svoju funciju....a vase ateisticko obezglavljivanje covjek u cjelini je perverzno sta vi swe ovdje zagovarate...
Posto vidim da volis seruckat, hajde da okrenemo plocu i upitamo tebe: Sta je tvoja svrha?
Post Reply