Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6851 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

shbc wrote: 21/11/2025 09:59 Ljudi dragi, raspravljate se sa likom koji misli da iza madjionicara stoje sejtani i da tako rade svoje trikove... Hajde ovi novi, ali ovi poput Dozera koji su milion puta ovo prosli sa njim... Kako vam se vise da?
ne lazi....nego tvrdim da imas madjionicara koji rade trikove vjestinom ruka i varke. obicni trik , idu na prevaru...

a isto tako ima madjionicara koji su zaglibili u okultno, i imaj usaradnju sa demonskim svijetom i oni sami to priznaju , znaci nije da im ja naturam tu pricu nego oni sami to priznaju.
Zehran82

#6852 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 21/11/2025 11:30
Zehran82 wrote: 21/11/2025 09:39
Arminovski wrote: 20/11/2025 19:16 Skakvac je tvoj youtube kanal @Zehran82 ?
da
Zašto kopiraš sadržaj sa drugih kanala koji su pod copywright-om? To je intelektualna svojina. Pretpostavljam da ti je kanal monetiziran tj da imaš i neku zaradu od toga, jer 60k subscribera i oko 700 videa nije malo.
Zašto kopiraš sadržaj sa drugih kanala koji su pod copywright-om?
zato sto je vidoe koristan, i sirim ga dalje...a ujedno ga drzim na oku na svom kanalu kada zatreba kao dokaz za nesto.

To je intelektualna svojina.
nije, i dalje je to njihovo, to sto ja promoviram tudji video...nikakav problem.

Pretpostavljam da ti je kanal monetiziran tj da imaš i neku zaradu od toga, jer 60k subscribera i oko 700 videa nije malo.
nije, ne radim ja to za pare...mene te pare ne interesuju od youtube kanala.
Arminovski

#6853 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 11:40
Arminovski wrote: 21/11/2025 11:30
Zehran82 wrote: 21/11/2025 09:39

da
Zašto kopiraš sadržaj sa drugih kanala koji su pod copywright-om? To je intelektualna svojina. Pretpostavljam da ti je kanal monetiziran tj da imaš i neku zaradu od toga, jer 60k subscribera i oko 700 videa nije malo.
Zašto kopiraš sadržaj sa drugih kanala koji su pod copywright-om?
zato sto je vidoe koristan, i sirim ga dalje...a ujedno ga drzim na oku na svom kanalu kada zatreba kao dokaz za nesto.

To je intelektualna svojina.
nije, i dalje je to njihovo, to sto ja promoviram tudji video...nikakav problem.

Pretpostavljam da ti je kanal monetiziran tj da imaš i neku zaradu od toga, jer 60k subscribera i oko 700 videa nije malo.
nije, ne radim ja to za pare...mene te pare ne interesuju od youtube kanala.
Kako nije, nisi dobio dozvolu, nemaš nikakvu oznaku na videu da nije tvoje. To je po zakonu krađa. Da nije, svako bi tako radio i zarađivao lagane pare.
PixelDrifter

#6854 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

shbc wrote: 21/11/2025 09:59 Ljudi dragi, raspravljate se sa likom koji misli da iza madjionicara stoje sejtani i da tako rade svoje trikove... Hajde ovi novi, ali ovi poput Dozera koji su milion puta ovo prosli sa njim... Kako vam se vise da?
Dozer mi nije jasan. Meni dosta naprdivanja sa hadumom.
Dozer

#6855 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 20/11/2025 15:57 Judaizam-----ELAH
Krscanstvo- ----Alaha
Islam-----Allah

znaci to im je zajednicko ime
Znas li zasto je to "zajednicko ime"?

Evo, da ti ciko pojasni.

ELAH (ispravno je ELOAH) - Hebrejsk jezik.
ALAHA - Aramejski jezik
ALLAH - Arapski jezik.

Podrucje ne kojem su se govorila i govore ova 3 jezika je tzv. podrucje Levanta, ili ti Istocni Mediteran ili ti Middle East.

Image

A gdje su nastali judaizam, hriscanstvo i islam...? Pa upravo na ovom istom podrucju.

Logican zakljucak, koji opet samo potvrdjuje tvoje nategnuto pokusavanje dokazivanja postojanja tvog boga, jeste - kontinuirane ljudske izmisljotine od strane 3 etnicke grupe koje su se vijekovima trvile na jednom te istom prostoru, a koristili su upravo gore nabrojana 3 jezika.
To sto je hriscanstvo kasnije otislo na zapad znamo kome treba zahvaliti, ali to i dalje ne mijenja nista u cinjenici da je nastalo gdje jeste.
Zehran82

#6856 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 21/11/2025 11:54 ---
Kako nije, nisi dobio dozvolu, nemaš nikakvu oznaku na videu da nije tvoje. To je po zakonu krađa. Da nije, svako bi tako radio i zarađivao lagane pare.
ja ne zaradjivam pare od toga....inace kad se stavi na svoj kanal to bude sa dozvolom kreatora...inace ga automatski skloni sa kanala ako se nema pravo kopirati.

ja ne zaradjivam pare na ovome tako da mi ovo bude samo promocija tudjih videa naspram onih moji malo sto uradim licno.
i zarađivao lagane pare.
ne zaradjivam od kanala, niti mi te pare trebaju.

koristim kanal radi edukativnog karaktera a ne da bi zaradjivao, nebi mi ni dozlovli da zaradjivam sa tudjim videima.
apsidejzi

#6857 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 11:37 pazio sad ovo sto cu ti reci....

To sto ti ne znas kako odgonetnuti ko je pravi ko krivi, sta je istina a sta ne....tu si gdje jesi, to jest ateista...zati u jesi ateista...jer nemate intelektualnog kapaciteta da dobacite do tog nivoa da moze eliminirati falsifikate kroz teoriju eliminacije.... :-)
A pazi ovo sto cu ja tebi reci: UPRAVU SI. Upravo zato sam ja ateista. Zato sto niko od svih nabrojanih nema ni jednog jedinog dokaza vise nego sto ga ja imam da Djeda mraza. Ti si sebi samo umislio da imas dokaz. Nemas. Da stvari budu jos gore, ja imam bezbroj dokaza da Kur'an nije od boga, sve da bog i postoji.

I da, upravo zato sam ja ateista. Bog koji tvrdi da je sveznajuci, ne bi pisao onakve gluposti koje pisu u kur'anu. ono je napisao neko ko nije znao nista vise od onog sto se znalo na bliskom istoku u sedmom stoljecu.
Zehran82

#6858 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 21/11/2025 13:24
Krscanstvo- ----Alaha
Islam-----Allah

Evo, da ti ciko pojasni.

ALAHA - Aramejski jezik
ALLAH - Arapski jezik.

Podrucje ne kojem su se govorila i govore ova 3 jezika je tzv. podrucje Levanta, ili ti Istocni Mediteran ili ti Middle East.

Image

A gdje su nastali judaizam, hriscanstvo i islam...? Pa upravo na ovom istom podrucju.

Logican zakljucak, koji opet samo potvrdjuje tvoje nategnuto pokusavanje dokazivanja postojanja tvog boga, jeste - kontinuirane ljudske izmisljotine od strane 3 etnicke grupe koje su se vijekovima trvile na jednom te istom prostoru, a koristili su upravo gore nabrojana 3 jezika.
To sto je hriscanstvo kasnije otislo na zapad znamo kome treba zahvaliti, ali to i dalje ne mijenja nista u cinjenici da je nastalo gdje jeste.
kontinuirane ljudske izmisljotine od strane 3 etnicke grupe
tek kada smrtni cas dodje ti ces da vidis, a i svi mi ostali jeli izmisljotina ili nije.....

samo sto se kaze kada dolazi smrtni cas takvima kao ti, dolaze andjeli smrti crni, strasnog izgleda uz pogrdne rijeci i najavu skorije kazne i patnje....kada vise kajanje ne koristi, kada plac i moljakanje ne koristi...sto si radio radio si....a do tada mozes ti to smatrati izmisljotinom :)

Kao sto to BOg kaze u Kuranu:

99. Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: 'Gospodaru moj, povrati me

100. da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!' - Nikada! To su riječi koje će on uzalud govoriti - pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti.
Last edited by Zehran82 on 21/11/2025 14:55, edited 1 time in total.
Zehran82

#6859 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 21/11/2025 14:36
Zehran82 wrote: 21/11/2025 11:37 pazio sad ovo sto cu ti reci....

To sto ti ne znas kako odgonetnuti ko je pravi ko krivi, sta je istina a sta ne....tu si gdje jesi, to jest ateista...zati u jesi ateista...jer nemate intelektualnog kapaciteta da dobacite do tog nivoa da moze eliminirati falsifikate kroz teoriju eliminacije.... :-)
A pazi ovo sto cu ja tebi reci: UPRAVU SI. Upravo zato sam ja ateista. Zato sto niko od svih nabrojanih nema ni jednog jedinog dokaza vise nego sto ga ja imam da Djeda mraza. Ti si sebi samo umislio da imas dokaz. Nemas. Da stvari budu jos gore, ja imam bezbroj dokaza da Kur'an nije od boga, sve da bog i postoji.

I da, upravo zato sam ja ateista. Bog koji tvrdi da je sveznajuci, ne bi pisao onakve gluposti koje pisu u kur'anu. ono je napisao neko ko nije znao nista vise od onog sto se znalo na bliskom istoku u sedmom stoljecu.
Zato sto niko od svih nabrojanih nema ni jednog jedinog dokaza vise nego sto ga ja imam da Djeda mraza.
za djeda mraza nema ni indikativnih dokaza dok za Boga imas milione indikativnih dokaza u raznim formama, od kalibracije univerzalnih konstantni, nanomasinerije u celijama, kaloibracija zemlje za zivot na njoj, i puno toga jos od inteligenog dizajna.

sve su to indikativni dokazi, daleko jaci za Boga nego sto su za tvoje slijepe slucajnosti.

Ti si sebi samo umislio da imas dokaz.
nisam ja umislio nego je to ono sto vidim u nauci, nemogu ja ovo vjerovati kao ti da su slucajnosti stvorile...to je totalno suluda stvar i sta vi vjerujete.

recimo ovakav efikasan motor u bakterijama cak i do 95% efikansnosti...to nikakav motor nema sto covjek uradi

a da ne pricam o drugim masinama u tvojim celijama koji hodaju na dvije noge kao roboti na dvije noge, ili kao zivotinje roboti na 4 noge ...i sve to odradjivaju stvari za sta su programirane da bi ti meni se mogao nataburati gluposti tipa sve su to slucajnosti slijepe odradile :)

cudu se nemogu nacuditi kad mi kazete da je sve ovo slijepe slucajnosti odradile....cudo nad cudima u sta vi vjerujete kao ateisti :-) bas niste razumna druzina nikako.

Bog koji tvrdi da je sveznajuci, ne bi pisao onakve gluposti koje pisu u kur'anu.
uvidio sam ja odavno koliko ti pogresno razumijes Kuran, i onda na osnovu pogresni zaljucki donosis druge pogresne zakljucke, pa se samo nadovezuju greska za greskom u tvom shvatanju.
apsidejzi

#6860 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 14:54 za djeda mraza nema ni indikativnih dokaza dok za Boga imas milione indikativnih dokaza u raznim formama, od kalibracije univerzalnih konstantni, nanomasinerije u celijama, kaloibracija zemlje za zivot na njoj, i puno toga jos od inteligenog dizajna.

sve su to indikativni dokazi, daleko jaci za Boga nego sto su za tvoje slijepe slucajnosti.
I opet, nenamjerno ili pak namjerno ignorises cinjenicu da te nisam pitao za indikativne dokaze postojanja boga. Pitao sam te za direktne dokaze tvog boga. Sve i da prihvatim ideju boga, to nije Allah, ni Jahve, ni bilo koji nabrojani. U tvom svijetu bog = Allah i onda kad imas "indikativni" dokaz to poistovjecujes sa svojim bogom.
Dozer

#6861 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 14:37
Krscanstvo- ----Alaha
Islam-----Allah

Evo, da ti ciko pojasni.

ALAHA - Aramejski jezik
ALLAH - Arapski jezik.

Image

tek kada smrtni cas dodje ti ces da vidis, a i svi mi ostali jeli izmisljotina ili nije.....

samo sto se kaze kada dolazi smrtni cas takvima kao ti, dolaze andjeli smrti crni, strasnog izgleda uz pogrdne rijeci i najavu skorije kazne i patnje....kada vise kajanje ne koristi, kada plac i moljakanje ne koristi...sto si radio radio si....a do tada mozes ti to smatrati izmisljotinom :)

100. da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!' - Nikada! To su riječi koje će on uzalud govoriti - pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti.
Evo, sasr'o sam se vec k'o ona siva pticica koju ti postavise, a ti si na ocite dokaze opet uradio svoje standardno, kao ona druga, crna pticurina.

I, naravno, u nedostatku bilo kakvih argumenata (niti ih moze biti na poznate cinjenice i istinu), okreces na svoje srandardno prepadanje kojekakvim strasnim kaznama, za koje "bog kaze" (a utvrdili smo davno da nikad nista on nije rekao) da ce biti.

Bjez' ba Smrle, smijesan si.

I, eno ga...opet nanomasine, univerzalne konstante (za koje smo vec utvrdili da bas i nisu univerzalne...kako ono bi - jaje se nece skuhati isto na nadmorskoj visini i na Himalajima :lol: ), a xak i za nanomasine sam kazea da je to samo tvoj licni zakljucak da mogu biti samo od gabo.
@Zehran82 wrote
nisam ja umislio nego je to ono sto vidim u nauci, nemogu ja ovo vjerovati kao ti da su slucajnosti stvorile...to je totalno suluda stvar i sta vi vjerujete.
Vidis, i sam tvrdis da je to samo tvoje vjerovanje i nadanje, ali ne nuzno i cinjenicna istina.
Hakiz

#6862 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 14:54
za djeda mraza nema ni indikativnih dokaza dok za Boga imas milione indikativnih dokaza u raznim formama, od kalibracije univerzalnih konstantni, nanomasinerije u celijama, kaloibracija zemlje za zivot na njoj, i puno toga jos od inteligenog dizajna.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Nikola
Sveti Nikola ili Niko (Patara, 15. ožujka 270. – Mira, 6. prosinca 343.) bio je mirski biskup, svetac, zaštitnik djece i pomoraca. U Italiji je poznat i kao Sveti Nikola Barski (San Nicola di Bari)[2], a u Hrvatskoj i kao Sveti Nikola biskup.[3][4]
Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.
I, šta kažeš, nema ni "indikativnih" dokaza :-D

Možda si u pravu, nema "indikativnih", ima direktnih :lol:

Možeš i sam otići do tih dokaza, ja sam bio. Turska, nije na kraj svijeta.

Nego, jesi li pogledao video o 4 ujutro :wink:
Dozer

#6863 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Za Smrleta je diirektni dokaz "da bog u Kur'anu kaze....".
belfy

#6864 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 20/11/2025 22:22
belfy wrote: 19/11/2025 22:51
sve i kada bih se sutra vratio u vjeru vas definitivno ne bih podrzao ni u jednom postu, bas kao sto su se vec i ranije javljali vjernici koji su govorili "nemoj nas braniti vise". jednostavno pravite ruglo od vjere i to tako ocigledno da se drugi ljudi srame. i to su vam i rekli (tebi vise puta)...

eh, evo vidis kako meni nije tesko napisati pismen post gdje cu iznijeti svoje stavove
Od svega što si napisao, samo ovo vrijedi spomenuti. Haman ima nade za tebe, mada će možda trebati neko vrijeme da shvatiš da pismenost u izražavanju ide ruku pod ruku s objektivnošću, a ne samo s emocijama i kritikama drugih.

Obzirom da si počeo lijepiti sličice, evo jedne i za tebe. Potrudio sam se da nađem najljepšu. Nije dobro ostati dužan. :D

Image

I ako nije problem da napišeš koju vjeru bi odabrao, ako bi nekada došao tobe?
opet si pogresno razumio, ali vec sam navikao... iako si ovdje kontradiktoran sam sebi. sam kazes da je pismenost potrebna za objekitvnost, a post prije podrzavas nepismenost. ti se moras dogovoriti sam sa sobom i skontati koji stav zastupas, jer sada izgleda kao da podrzavas ono sto sam ja rekao, iako si na prvu rekao suprotno.

a emocije svaki covjek ima i svako je podlozan kritici za napisano. znas da je ovo forum? ono gdje ljudi razmjenjuju misljenja i kritike istih? vidis, zato bih ja volio vas sresti uzivo. evo, da tebe uzivo pitam sta znaci forum i sta predstavlja... isto tako i Smrleta koji tvrdi da "zna istinu" i koliko on "najlogicnije" razmislja...

i, nisi ti nista duzan, od tebe to niko nije trazio. ni ja nisam nakon ljepljenja slicica rekao da je to zato sto je neko nesto duzan, nego da je to zasluzio. eto, cak i to si pogresno razumio, kao sto si pogresno koristio i one izreke prije... a koristis pticu samo zato sto sam je ja koristio, docim sam ja, u odnosu na vas, ovdje vise kao mastodont, ali ti to ne mozes ni zamisliti, a kamoli kreativnije razmisljati, jel tako? idi sada potrazi sta je mastodont...

i kako i sa tobom pricati? ti nisi nepismen/polupismen kao on, ali tu razliku definitivno nadoknadjujes nerazumijevanjem procitanog. znam, i razumijem - ti bi da uzvratis na isti nacin koji ja koristim, pa da me suocis sa onim sto sam ja sam rekao. bas kao i ovo za slicice... i, ne znam da li si do sada razumio da ti to ne ide (evo, pokusavas vec par puta pogresno). jer jednostavno upires na silu, a nemas pojma ni gdje guras, nego bi samo nesto da kazes...

elem, ni prije ti nisam pridavao nikakve paznje, jer te nisam smatrao ikakvim sugovornikom, a u ovim nasim prepiskama se pokazalo da je to opravdano. ja cu ovdje da odustanem i vratim se na prethodne postavke. trositi vrijeme na ovakvo odgovaranje je uzaludno, a znas sta Sveta knjiga kaze o tome... docim je tebi, drago da se uzaludno raspravljas, a onaj koji prvi odustane od toga... pa eto i tebi nesto za razmisljanje, kao i Smrletu.

i, evo, opet, kako ti to pogresno citas. kada kazem "kada bih se vratio u vjeru", onda sama rijec "vratio" znaci da je ista. vidis gdje ti apsolutno po nekim svojim (pogresnim) parametrima, uopste, citas napisano. to je isto kada bih napisao (posto sam u De) - "jednom ako se vratim", a ti me pitas gdje? pa ne mogu se vratiti u krscanstvo, teoizam ili budizam jer nikada nisam bio tamo. eto ti jos jedan lijep opis tvog razumijevanja procitanog.

ti, ocigledno, svakom citanju pristupas pristrasno i sa dubokim predrasudama od kojih pravis neke (pogresne) pretpostavke. to bi mozda i imalo smisla u stvarnom zivotu, gdje te neko, mozda, ocigledno ili prikriveno, laze iz ovog ili onog razloga. ali ovdje na forumu...?

elem, samo da ponovim jos jednom - odoh ja na one prijasnje postavke. uzivaj i svako dobro. :kakoste:
Last edited by belfy on 22/11/2025 04:38, edited 1 time in total.
belfy

#6865 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 09:47 dok to niko valjano argumentovano sa dokazima ne ospori, prica ce i dalje biti aktuelna :)

kada meni neko dodje i kaze, nisi upravu, argument je to i to, dokaz je to i to....a evo ti i experiment da je to tako....

eh kada vidim takav nivo argumentacije , pruzam ruku osobi, i onda cu da revidiram svoje stavove :)
kod tebe dokaz ne igra ulogu, jer, tvoj "dokaz" je: "a vidi da li je ovo moguce, a da nije Bog?" ti bukvalno nisi pruzio niti jedan bez da je insinuacija (u najboljem slucaju). docim ti nikada nisi niti jednom priznao da nisi u pravu (a vise puta nisi bio, nego samo okrenes plocu na nesto drugo), niti da nesto ne znas. jesi li? ja ne pamtim... kako bi se nazvao covjek koji ima sve odgovore, sve zna i uvijek je u pravu? musliman? hafiz? (ulema zasigurno nisi, jer bi te i oni odbili) hm, mozda Smrcak15 (jesam potrefio broj? (posto ga svaki put mijenjas))?
Zehran82 wrote: 21/11/2025 09:47
ne prihvatajuci niti jedan argumet,
sve prihvatam u koliko je valjan argument potkrijepljen dokazima....itekako da prihvatam....a ti meni doci sa traljavi argumentima koje ni pas sa maslom nebi pojeo....ne samo da su nelogicnim nego ni dokaza na vidiku...i onda ocekujes da ja to progutam kao vi ateisti sto progutate zdravo za gotovo, ma daj bjazi ba tamo :-) ....
mozes li navesti (od svih tih) barem jedan koji si prihvatio tokom toliko godina na ovom forumu. cisto kao dokaz, jel moze?
Zehran82 wrote: 21/11/2025 09:47
a onda kada ljudima bude pun klinac i odustanu od price ti proglasis pobjedu...
ne radi se tu ovdje o proglasavanju pobjede, nego ko ce prije doci do istine...to je bitnije...

meni je bitnije da dodjem do istine pa makar preko svog oponenta nego sto cu ja proglasiti pobjedu a u krivu sam...i sam sebe zavaravati.

covjece, ti i ne znas da si svojedobno doktoru matematickih nauka (nisam ja), koji predaje istu tvrdio da ne razumije matematiku. ali da sada ne nabrajam, da se post ne pretvori u jos vecu ponjavu, jer vec jeste ponjava, pa zato i stavljam dijelove u spojler...

ne sjecam se bas to...i o cemu je tacno bilo rijec...
cuj ko ce prije do istine... e jebiga. nije ovo utrka, pa ko je prije knjigu napisao, nego otkrivanje nepoznatog. jedino sto je sigurno da niti jedna vjera, pa time ni ti, nece doci do takvih otkrica, nego kad se otkrije pricat cete kako je to vec pisalo od prije u Knjizi, jel tako?

a znas zasto tako mora biti? pa zato sto si i ti sam rekao da Kur'an nema predskazanja, niti je enciklopedija, a ne predvidja ni sta ce biti, nego to "potvrdjuje" nakon sto se desi. dakle - sve nepoznate koje sada imamo zasigurno nece otkriti niti jedna vjerska knjiga. ali isto tako je sigurno da ce se neke gurati u ta otkrica govoreci "kako su to vec znali" ili da je "predvidjeno da se otkrije". samo sto nisu znali kada...

ja se dobro sjecam, a bilo je oko tvojih "brojcanih cuda". ti vise ne znas ni sta si pisao, niti odgovore? sto se ja onda trudim uopste...
Zehran82

#6866 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 21/11/2025 18:34
Zehran82 wrote: 21/11/2025 14:54 za djeda mraza nema ni indikativnih dokaza dok za Boga imas milione indikativnih dokaza u raznim formama, od kalibracije univerzalnih konstantni, nanomasinerije u celijama, kaloibracija zemlje za zivot na njoj, i puno toga jos od inteligenog dizajna.

I opet, nenamjerno ili pak namjerno ignorises cinjenicu da te nisam pitao za indikativne dokaze postojanja boga. Pitao sam te za direktne dokaze tvog boga. Sve i da prihvatim ideju boga, to nije Allah, ni Jahve, ni bilo koji nabrojani. U tvom svijetu bog = Allah i onda kad imas "indikativni" dokaz to poistovjecujes sa svojim bogom.
Pitao sam te za direktne dokaze tvog boga.
ali ovo sam objasnio vec milion puta do sada, ali opet pitas isto pitanje...

a evo objasnit cu milion i jedan put jos...

Bog ne dozvoljava direktne dokaze, empirijske dokaze za sebe , gdje ce bog biti uocen sa jednim od nasih 5 cula.

nedozovoljava to jer bi narusilo svrhu covjekova zivota na zemlji to...poentu zbog koga ga je Bog poslao ne zemlju, bit to kompromitiralo totalno to zbog cega ga je poslao.

kao da ti neko ko snima skrivenom kamerom kaze, tu ima skrivena kamera sakrivena , samo da znas, i ti je vidis...i onda poslije snimanje tom kamerom tebe gubi svaki smisao...skrivena kamera gubi svoju funkciju onda....unistava svoj u svrhu...tako isto Bog bi unistio svrhu covjekovog postojanja na zemlji kada bi se sada pokazao nama.

da li ovo shvatas ili ti se treba crtati....

Ako ti mislis da Bog zeli da se pokaze i silom te natjera na pokoravanje, ti onda uopste njega ne poznajes ni sta on hoce uopste...to On ne zeli ni jedne sekunde da te natjera silom na pokoravanje....takvo vjerovanje BOg ne prihvata od osobe jer mu je beznacajno.
Sve i da prihvatim ideju boga, to nije Allah, ni Jahve, ni bilo koji nabrojani
blizi si logici kada prihvatis da Bog stvorio nanomasine i sve ostalo, pa makar ga ti licno zvao ZNJ.

nego to na cemu si sad da ti slucajnosti odradjivaju poslove ko kakvi prvoklasni majstori.

U tvom svijetu bog = Allah i onda kad imas "indikativni" dokaz to poistovjecujes sa svojim bogom.
zovem ga Allah jer on je sebe tako nazvao kroz Kuran.

a tako ga Isus zvao u bibliji na aramejskom jeziku.

ako ti mislis da bolje poznajes Boga od Isusa i Muhammeda onda si vec u zabludi...pa ako su njih dvojica nazivali ga Allah...sta mi tu onda imamo izmisljati na novo???
Zehran82

#6867 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 21/11/2025 20:04
Zehran82 wrote: 21/11/2025 14:37

Evo, da ti ciko pojasni.

ALAHA - Aramejski jezik
ALLAH - Arapski jezik.

Image

Evo, sasr'o sam se vec k'o ona siva pticica koju ti postavise, a ti si na ocite dokaze opet uradio svoje standardno, kao ona druga, crna pticurina.

I, naravno, u nedostatku bilo kakvih argumenata (niti ih moze biti na poznate cinjenice i istinu), okreces na svoje srandardno prepadanje kojekakvim strasnim kaznama, za koje "bog kaze" (a utvrdili smo davno da nikad nista on nije rekao) da ce biti.

Bjez' ba Smrle, smijesan si.

I, eno ga...opet nanomasine, univerzalne konstante (za koje smo vec utvrdili da bas i nisu univerzalne...kako ono bi - jaje se nece skuhati isto na nadmorskoj visini i na Himalajima :lol: ), a xak i za nanomasine sam kazea da je to samo tvoj licni zakljucak da mogu biti samo od gabo.
@Zehran82 wrote
Vidis, i sam tvrdis da je to samo tvoje vjerovanje i nadanje, ali ne nuzno i cinjenicna istina.
univerzalne konstante (za koje smo vec utvrdili da bas i nisu univerzalne
cekaj malo sad, sta to ti meni rece :) da univerzalne konstante nisu univerzalne.....

a posto meni nevjerujes, da priupitamo chatgpt:

Jesu li univerzalne konstante univerzalne ili su promjenjive prirode, da u nekom dijelu univerzuma su drugacije te univerzalne konstante od drugih dijelova, ili su iste svugdje u univerzumu?

Kratak odgovor:
👉 Sve što znamo iz moderne fizike kaže da su univerzalne konstante – univerzalne.
To znači da su iste svuda u vidljivom svemiru i da se ne mijenjaju ni u vremenu ni u prostoru… barem koliko možemo izmjeriti.

Ali hajde da to objasnimo precizno i detaljno 👇

⭐ 1. Šta su univerzalne konstante?

Primjeri:

c – brzina svjetlosti

G – gravitacijska konstanta

ħ – reducirana Planckova konstanta

α – fina struktura (fine-structure constant)

k – Boltzmannova

ε₀, μ₀, itd.

To su brojevi koji određuju temeljne zakone fizike.

Ako bi se oni promijenili, fizički svemir bi bio potpuno drugačiji.

⭐ 2. Da li se mijenjaju kroz prostor?
🔬 Trenutna opservaciona fizika kaže: NE – koliko možemo izmjeriti, konstante su iste svuda.

Eksperimenti:

✔ 2.1. Spektar dalekih galaksija (kvazara)

Svjetlost iz galaksija starih 12+ milijardi godina se analizira.

Fina struktura (α) se mjeri iz apsorpcionih linija.

Rezultat: isti broj kao danas, sa preciznošću do 1 dio u milijardu.

✔ 2.2. CMB (kosmička mikrovalna pozadina)

Analiza anisotropija CMB-a zavisi od konstanti.

Kombinacija podataka (Planck satelit) pokazuje nema promjene konstanti širom ranog svemira.

✔ 2.3. Nuklearna fizika u zvijezdama

Nuklearne reakcije zavise od konstanti veoma osjetljivo.

Spektar zvijezda iz različitih dijelova galaksije pokazuje identične konstante.

⭐ 3. Da li se mijenjaju tokom vremena?

Opet – ne, koliko možemo izmjeriti.

✔ 3.1. Oklo prirodni reaktor (Afrika)

Prije 2 milijarde godina radio je prirodni nuklearni reaktor.
Da su se konstante promijenile, omjer elemenata bi bio drugačiji.

→ Rezultat: fundamentalne konstante nisu se promijenile u 2 milijarde godina.

✔ 3.2. Atomski satovi

Mjere promjene α i e u realnom vremenu.

→ Nema promjene do 10⁻¹⁷ godišnje.

⭐ 4. Ali… postoje teoretske mogućnosti da konstante nisu univerzalne

U fizici postoje hipoteze:

🔹 Multiverzum teorija

Različiti “džepovi” u multiverzumu mogli bi imati različite konstante.

🔹 Teorije stringova

Predviđaju da se vrijednosti konstanti određuju oblikom višedimenzionalnog prostora.
→ U drugim "kompaktnim" strukturama – mogle bi biti drugačije.

🔹 Varijabilni modeli α

Neke radikalne teorije dopuštaju da α može varirati u ekstremnim gravitacijskim poljima (crne rupe).

Ali: ništa od ovoga nije potvrđeno eksperimentalno.

⭐ 5. Postoji jedna zanimljiva naznaka (ali nije potvrđena)

Australijski astronom John Webb našao je malu “dipolnu varijaciju” fine strukture α u jednom setu kvazar podataka.

To bi značilo:

👉 α je malo manja u jednom smjeru svemira,
👉 malo veća u drugom.

Ali:

drugi instrumenti nisu potvrdili

mnogi misle da su to sistematske greške

Trenutno se smatra ne potvrđenom anomalijom.

⭐ 6. Dakle: Jesu li konstante univerzalne?
✔ U našem svemiru (onoliko daleko koliko vidimo)

👉 DA. Univerzalne su i ne mijenjaju se.

✔ U drugim mogućim svemirima (multiverzum)

👉 MOGUĆE, ali potpuno nedokazano.

✔ Variraju li u ekstremnim uslovima (crne rupe)?

👉 Teoretski možda, ali nemamo mjerenja.

⭐ 7. Jednostavan zaključak

Sve što možemo izmjeriti pokazuje da su univerzalne konstante iste svuda i stalne kroz vrijeme.
A ako bi se promijenile, svemir bi se potpuno urušio — pa je vrlo vjerovatno da stabilnost života zahtijeva njihovu stabilnost.

jeli ti sad dokaz ovo da si notorna neznalica? :)
belfy

#6868 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

znam da nije meni odgovor, ali ajd' se suzdrzi...
Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 blizi si logici kada prihvatis da Bog stvorio nanomasine i sve ostalo, pa makar ga ti licno zvao ZNJ.
e grebiga... samo treba prihvatiti, a na razumijeti? zvuci logicno... jer, pazi iduce:
Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 nego to na cemu si sad da ti slucajnosti odradjivaju poslove ko kakvi prvoklasni majstori.
docim si ti na "suptilnosti" gdje koristis rijec i za koju, ociglendno, ne znas sta znaci. hebote...

Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23
U tvom svijetu bog = Allah i onda kad imas "indikativni" dokaz to poistovjecujes sa svojim bogom.

ako ti mislis da bolje poznajes Boga od Isusa i Muhammeda onda si vec u zabludi...pa ako su njih dvojica nazivali ga Allah...sta mi tu onda imamo izmisljati na novo???
pa, uopste ne znamo, niti imamo iti jednog dokaza da je Isus ili Muhamed znao ista o Bogu. zapravo, tvrdili su isto sto i ti. da znaju, ali bez ijednog dokaza. jedina je razlika sto su te njihove izjave neki pronalazili dugo vremena poslije i prije dosta otkrivenog, docim su tvoje zapisane od strane tebe gdje pokusavas korisititi iste da potvrdis ove prijasnje "dokazima" tipa "oni su vam rekli da ce govoriti protiv nas" (naravno da hoce kada se utvrdi da si u krivu), ili "oni ce zanijekati vasu vjeru..." (naravno da hoce oni koji vjeruju suprotno). i da ne nabrajam...

no, vec se jutro mrvi, pa evo jedna lijepa pjesma Zenickog benda koji odavno ne postoji, a koju Chesterfield vjerovatno i ne zna (iako je "Zenicanin"), ali ako je i on poslusa mozda nesto nauci za koji milimetar... jer, borimo se za milimetre, posto je vise od toga suludo ocekivati...

-Chesterfield-

#6869 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 22/11/2025 04:56 znam da nije meni odgovor, ali ajd' se suzdrzi...
Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 blizi si logici kada prihvatis da Bog stvorio nanomasine i sve ostalo, pa makar ga ti licno zvao ZNJ.
e grebiga... samo treba prihvatiti, a na razumijeti? zvuci logicno... jer, pazi iduce:
Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 nego to na cemu si sad da ti slucajnosti odradjivaju poslove ko kakvi prvoklasni majstori.
docim si ti na "suptilnosti" gdje koristis rijec i za koju, ociglendno, ne znas sta znaci. hebote...

pa, uopste ne znamo, niti imamo iti jednog dokaza da je Isus ili Muhamed znao ista o Bogu. zapravo, tvrdili su isto sto i ti. da znaju, ali bez ijednog dokaza. jedina je razlika sto su te njihove izjave neki pronalazili dugo vremena poslije i prije dosta otkrivenog, docim su tvoje zapisane od strane tebe gdje pokusavas korisititi iste da potvrdis ove prijasnje "dokazima" tipa "oni su vam rekli da ce govoriti protiv nas" (naravno da hoce kada se utvrdi da si u krivu), ili "oni ce zanijekati vasu vjeru..." (naravno da hoce oni koji vjeruju suprotno). i da ne nabrajam...

no, vec se jutro mrvi, pa evo jedna lijepa pjesma Zenickog benda koji odavno ne postoji, a koju Chesterfield vjerovatno i ne zna (iako je "Zenicanin"), ali ako je i on poslusa mozda nesto nauci za koji milimetar... jer, borimo se za milimetre, posto je vise od toga suludo ocekivati...

Chesterfield nije Zeničanin.
Osmi Socrates

#6870 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Osmi Socrates »

Dokazano je da miris Salčinovog hljeba nikad ne napušta one koji su ga mirisali, bez obzira koliko su bili mladi kad su ga zadnji put mirisali.

It fucking stays with you forever.

Možda je sama ta činjenica neoborivi dokaz o postojanju Boga. Sad si me inspirirao da u gluho doba pristavim dvije ploče od Nemoguće Vruće koje sam naslijedio. :lol:
apsidejzi

#6871 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 23:23 objasnit cu milion i jedan put jos...

Bog ne dozvoljava direktne dokaze, empirijske dokaze za sebe , gdje ce bog biti uocen sa jednim od nasih 5 cula.
Ovo nije normalan odgovor. Ovako odgovaraju clanovi sekte.
apsidejzi

#6872 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Osmi Socrates wrote: 22/11/2025 05:23 Dokazano je da miris Salčinovog hljeba nikad ne napušta one koji su ga mirisali, bez obzira koliko su bili mladi kad su ga zadnji put mirisali.

It fucking stays with you forever.

Možda je sama ta činjenica neoborivi dokaz o postojanju Boga. Sad si me inspirirao da u gluho doba pristavim dvije ploče od Nemoguće Vruće koje sam naslijedio. :lol:
:thumbup: :thumbup:

Zanimljivo je i to da je dobar dio nas na temi, s ove strane teizma, zapravo iz Zenice. Moguce da je zbog toga sto primjecujemo gdje Zenica ide kad je religija u pitanju...
Zehran82

#6873 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 22/11/2025 04:56 znam da nije meni odgovor, ali ajd' se suzdrzi...

pa, uopste ne znamo, niti imamo iti jednog dokaza da je Isus ili Muhamed znao ista o Bogu.
da upravo to ne znas...ali ima ih oni koji znaju....al iti si u grupi koja ne zna :)

pa to sto si ti samopriznata neznalica, ne mozes onda naturati neznanje i na ostale...

zapravo, tvrdili su isto sto i ti. da znaju, ali bez ijednog dokaza.
njih dvojica su radili vizuelna cuda , koja im je Bog dao tokom zivota, i zbog koji su dobili mase ljudi da ih slijede...
Zehran82

#6874 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 22/11/2025 06:47

pazi jednu stvar....

Moras ulaziti u hipoteticke zone da bi dosao do odgovora...

evo recimo ja nuzno moram razmisljati hipoteticki , u fazonu sta bi bilo kad bi bilo....

pa pstavim sebi pitanje....sta evo da nam se Bog pokaze sada, sta bi to znacilo za nas, koliko bi to uticali na nas, da li bi to nesto narusilo zbog cega smo ovdje itd...

sve to se uzima u obzir...i onda odgovor jasan ispliva na povrsinu....vi kao ateisti se uopste ne bavite takvim hipotetickim pitanjima, jer ne znate ni cak svrhu covjeka na zemlji da bi uopste se upustio razmisljati koliko bi to Bozije pojavljivanje ljudima na zemlji kompromitiralo tu svrhu...

znaci ne znate ni svrhu a niti onda mozes hipoteticki zamisliti sta bi bilo kad bi bilo, i koliko bi to narusilo svrhu....

ja znam ove stvari vrloooo dobro, a kao sto Eiinstein kaze, ako ne znas pojednostaviti kompliciranu stvar, nisi je razumio ...ja sam dobro razumio pa vam objasnjavam to metaforama da bi vi to razumjeli, pojednostavim vam...zato sam ukljucio metaforu skrivene kamere zbog cega Bog nikako i niposto se ne smije pokazivati ljudima dok god su u zivotu na zemlji.

Porblem kod tebe je sto ne znas svrhu covjeka i onda ne mozes hipoteticki otici u zonu da vidis sta bi bilo kada bi se Bog pojavio i koliko bi to unistilo svrhu covjeka na zemlji...zbog toga vi nikako da povezete neke stvari.

a evo i ovo cu ti metaforick iobjasniti vase ne shvatanje stvari...

to je kao da osoba vidi skrivenu kameru, i onda dodje kod nje i pita sta ova kamera radi ovdje, ko je donio, kakva joj je funkcija...zasto tako je izlozena tu da je neko ukrade, pitas se koliko kosta ako bi je ti ukrao i prodao jer djeluje kao da je neko zaboravio i ostavio tu....a ni na kraj pameti ti nije da je to skrivena kamera koja snima scene da bi nasmijali ljude poslije....

znaci ti u toj uloazi uopste ne znas svrhu te kamere zasto je tu, nisi svjestan da je skrivena kamera koja snima...a ti se pitas ko li je ovo zaboravio ovako kvalitetnu kameru i razmisljas kako da je uzmes a niko ne vidi :lol:

pa kada ne znas svrhu te kamere, kako ces ti uopste zamisliti pitanje, sta bi bilo kad bi bilo da kontas, ako ja sad obznani ljudima koji prolaze da je to moja kamera i ko je hoce kupiti...znaci ti uopste ne razmisljas da li skrivena kamera gubi smisao, da li snimanje tom kamerom tada gubi smisao jer je otkrivena, znaci tebi to uopste ne dolazi do mozga ta ideja...pa kako da ramzisljasa razmisljas samo kako da je prodas nekome i lovu u dzep stavis....eh na tom je nivo vase ateisticko poimanje stvari.
apsidejzi

#6875 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 22/11/2025 11:58
apsidejzi wrote: 22/11/2025 06:47

sve to se uzima u obzir...i onda odgovor jasan ispliva na povrsinu....vi kao ateisti se uopste ne bavite takvim hipotetickim pitanjima, jer ne znate ni cak svrhu covjeka na zemlji da bi uopste se upustio razmisljati koliko bi to Bozije pojavljivanje ljudima na zemlji kompromitiralo tu svrhu...
Zato sto covjek nema nikakvu svrhu na Zemlji. To je samo tvoj ego koji zeli da vjeruje kako ima svrhu. Odatle dolaze sve ove logicke zavrzlame. Jednom kada prihvatis cinjenicu da zivis zahvaljujuci slucaju i da ce te nestati kad umres onda nadjes sam sebi svrhu dok si tu. Ja mogu zivjeti s tom idejom.

Zapravo tek sad osjecam slobodu. Sta god uradim i kakave god posljedice budu - ja sam odgovoran za njih. To je malo neugodno jer mnogo je lakse kazati: bozije odredjenje i zivjeti s tim. Prebacis odgovornost na nekog drugog. Kao dijete koje odgovornost prebacuje na oca. Zapravo, kad se malo zadubis u ovakav nacin razmisljanja, skontas da svi ljudi u bogu traze izgubljenog oca i sigurnost koju su imali u njemu kada su bili djeca.
Post Reply