Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#6826 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 16/11/2025 10:57
belfy wrote: 16/11/2025 00:52 ----
koji svi bolan? "svi" skontali osim nas dvojice koji pricamo uopste sa tobom? :lol: evo, recimo da nikada nisam cuo za te primjere. kako ti objasnjavas zasto si ti pitao zasto se to naziva Bozija cestica? i, zasto bjezis od odgovora ovako sireci stative?

mislim, mozemo mi i o ovome drugome gdje vjerovatno znas jos manje, ali red je da prvo das odgovor prije nego postavis pitanje.
a ovo sto si prepisao od AI bez da si napisao da je od iste je smijesno...

u pravu si da sa ovakvim pristupom ne mozemo napredovati. problem je sto tebi i za najosnovniji treba AI. cisto zato sto ne znas, a na stranu sto i AI koristis pogresno, kao i poslovice. jednostavno ne razumijes ni jedno ni drugo. AI ne moze nadoknaditi nedostatak skolovanja ili razumijevanja stvari koje bi kroz skolski sistem trebale biti usvojene. jer, pazi sada ovo, da bi dobro prikrio koristenje AI morao bi znati koja mu pitanja postaviti, a za nesto takvo, ipak, treba dobra podloga. ti si dobar primjer kako neko pokusava graditi kucu na losim (ili bez) temelja...

eh, sada si zasluzio jos jedan odgovor da vidis kako se igra saha sa golubom. (neces dobiti sliku istog, jer je ne zasluzujes) nadam se da cu naci vremena koliko danas da ti objasnim jos jednu stvaru koja ce vrijediti barem jos jedan milimetar, pa cemo vidjeti na koliko smo milimetara dosli...
zasto ti nama ne objasnis fino kako je moguce da:

Slijepe i nesvjesne slucajnosti koje nemaju znanje, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogu da kodiraju kompijuterski robote, masine, motore, i mnogo toga jos u celijama a to nisu u stanju nasi najbolji naucnici sa svojom najmodernijom tejnoloigjom?

Kako je to moguce? to ti nama treba da objasnis umjesto sto palamudis u prazno...taj kamen spoticaja na darwinovoj evoluciji treba prvo da otklonis da bi mogli dalje da razmatramo evoluciju kao validnu opiciju....do tad je evolucija obicna bajka za odrasle koji ne razmisljaju duboko na nivou nano i mikro levela i svih tih desavanja na tom nivou.
palamudjenje ovdje dolazi samo od onih koji tvrde da znaju sve. eto, teodati kaze da on zna vise nego ti, jer ti govori da ga ne mozes razumijeti. da li ga to cini pametnijim ili tacnijim? eh, pa ti izgledas isto tako. 'de objnasni', a ako je odgovor ne znam, onda tvoj zakljucak bude Bog. a tvoji odgovori teodatiju budu drugi zakljucak i ti ga proglasis nenormalnim, nelogicnim i politeistom...

najjednostavniji odgovor je - ne znamo (pored svega ostalog i Okamova britva). jednom ako otkrijemo - super. i polovinu svojih argumenata zastupas na onome sto je nauka otkrila da bi sam izmislio neka "prorocanstva unazad" sto je oksimoron (ovo rijec si do sada toliko puta dobio napisano da si valjda naucio sta znaci). eh, sada dolazimo do, ponovo, dijela gdje se Bog krije samo u onome sto ne znamo i samo tako moze biti. jer u poznatom njega nema, niti moze postojati. nekada je bio na vrhovima nedostupnih planina, za tim na nebu, a zatim otisao svakim korakom dalje kako je sta otkrivano. uvijek i uvijek samo u ono nepoznato...

i, po milioniti put - da, nikada nece ostati nesto nepoznato za ljude, tako da ce se uvijek naci mjesto za Boga. i to bas u tom mjestu, jer nece biti drugog. sve i kada bi se sve od postanka Univerzuma otkrilo ne bi se nista promijenilo, jer bi se poteglo: "a dusa?" i sve ostalo sto nije dokazano ili ne moze biti... no, ta rupa protokom vremena postaje sve manja. nekada je "upravljao" i sa vremenom (dove za kisu postoje dosta krace nego indijanski "rituali/plesovi" za istu) i sa "letenjem ptica" i svim ostalim.

elem, pokusao sam normalno pricati i sa tobom i to je, ocigledno, greska. budem pojasnio u svom postu tvome novom pernatom prijatelju. razlika je samo sto se ti ponavljas, a on bi, kao, da se igra saha...
Last edited by belfy on 19/11/2025 00:51, edited 4 times in total.
belfy

#6827 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 16/11/2025 18:36
koji svi bolan? "svi" skontali osim nas dvojice koji pricamo uopste sa tobom? :lol: evo, recimo da nikada nisam cuo za te primjere. kako ti objasnjavas zasto si ti pitao zasto se to naziva Bozija cestica? i, zasto bjezis od odgovora ovako sireci stative?

mislim, mozemo mi i o ovome drugome gdje vjerovatno znas jos manje, ali red je da prvo das odgovor prije nego postavis pitanje.

u pravu si da sa ovakvim pristupom ne mozemo napredovati. problem je sto tebi i za najosnovniji treba AI. cisto zato sto ne znas, a na stranu sto i AI koristis pogresno, kao i poslovice. jednostavno ne razumijes ni jedno ni drugo. AI ne moze nadoknaditi nedostatak skolovanja ili razumijevanja stvari koje bi kroz skolski sistem trebale biti usvojene. jer, pazi sada ovo, da bi dobro prikrio koristenje AI morao bi znati koja mu pitanja postaviti, a za nesto takvo, ipak, treba dobra podloga. ti si dobar primjer kako neko pokusava graditi kucu na losim (ili bez) temelja...

eh, sada si zasluzio jos jedan odgovor da vidis kako se igra saha sa golubom. (neces dobiti sliku istog, jer je ne zasluzujes) nadam se da cu naci vremena koliko danas da ti objasnim jos jednu stvaru koja ce vrijediti barem jos jedan milimetar, pa cemo vidjeti na koliko smo milimetara dosli...

Slijepe i nesvjesne slucajnosti koje nemaju znanje, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogu da kodiraju kompijuterski robote, masine, motore, i mnogo toga jos u celijama a to nisu u stanju nasi najbolji naucnici sa svojom najmodernijom tejnoloigjom?

Kako je to moguce? to ti nama treba da objasnis umjesto sto palamudis u prazno...taj kamen spoticaja na darwinovoj evoluciji treba prvo da otklonis da bi mogli dalje da razmatramo evoluciju kao validnu opiciju....do tad je evolucija obicna bajka za odrasle koji ne razmisljaju duboko na nivou nano i mikro levela i svih tih desavanja na tom nivou.
Neće se on pozabaviti tvojim pitanjem. Reći će ti da si nepismen jer imaš par gramatičkih grešaka.
Nakon toga ide par otrcanih fraza koje vrti na forumu godinama.
ti sada samo opravdavas svoje zvanje golubom. evo, ovdje sam ti to fino napisao u postu koji sam ostavio slobodan (da se sah i golub jasnije vide. mada sam mislio da ces se javiti prije, no ziv covjek ne moze zakasniti) gdje sam pojasnio zasto si ti golub, a sada to jos i ponavljas. evo ovo je post (da ga ne propustis):
Spoiler
Show
belfy wrote: 04/11/2025 21:21 eh, sada da iskoristim ovaj dupli da se vidi kako se igra saha sa golubom. jedan tamo, neki kaze:
-Chesterfield- wrote: 02/11/2025 04:31

Pretpostavka je majka svih zajeba. A iznositi činjenice nekome ko ih ne želi čuti isto je kao igrati šah s golubom, sve sruši, posere se po tabli i odleti kao da je pobijedio. Problem nije u napretku nego u čovjeku koji ga ne zna koristiti. Tehnologija nema ni dušu ni namjeru, ona samo pokazuje kakvi smo iznutra. Kad nema mjere i morala, napredak postaje oružje, igračka ega i sredstvo za samouništenje.
belfy wrote: 03/11/2025 18:46
-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 18:42
Tvoja izreka..? :D
naravno da ne. (inace ne bih napisao 'tu izreku', nego 'moju izreku', ali ok je ako ne razumijes napisano najbolje) ali ja znam gdje je i kada treba upotrijebiti za razliku od tebe... :izet:
-Chesterfield- wrote: 03/11/2025 21:27
belfy wrote: 02/11/2025 22:12 ko li je ovo prije pisao na forumu...? ajde sto samo kopiras odgovore od AI, ali zasto i moje?
Tvrdiš da sam kopirao tvoj odgovore? Pa ko je odgovorio? Ti ili ja? :lol:
Ne možeš nešto tvrditi kada je očigledno da ti nisi napisao odgovor, niti si autor nečega.

A to što si ti često koristio, odnosno preuzeo, kopirao... nešto sa drugih foruma ne znači da si ti autor. Jednostavno rečeno radiš isto što i drugi, samo se ponavljaš kao papagaj. Ništa novo od tebe, pa makar to bio AI.

Treba li fotka papige? :D
naravno da si kopirao moje odgovore, samo nisi znao odakle poticu, pa si pretpostavio - pa se zahebao... (i time ide ona prva: pretpostvka je majka svih zaheba).

onda ide ovaj drugi dio gdje ti ja najjasnije kazem da ja nisam autor, ali ti to samo preskocis i nastavljas pricati kao da jesam. e, to ti takodjer spada u ovu drugu kategoriju.

a onda, posto mislis da si pobijedio slavodobitno me pitas: "Treba li fotka papige?".

eh, sada, ako ovdje ne vidis sebe ako novog pernatog prijatelja nastavit cu u iducem postu.

P.S. e, ovo je post na koji se koristi ono za sto ti ne znas ni korisiti... ali, eto, obojio sam, pa ti mozda bude lakse raspozanti...
i ovdje, bukvalno, radis isto. pretpostavis (pogresno, naravno), a onda se poseres na receno i slavodobitno odletis...
ovako se pravilno koristi ono napisano.

no, ovaj put ides i korak dalje. opravdavanje nepisemenosti? mozda zato sto se tako osjecas blizi sa njim, ali to nije nikakav plus, nego obratno. ako je to smijer koji ti mislis da treba da se podrzava ja sam na totalnoj drugoj strani. ja mislim da bi svako trebao biti pismen i da je to put ka boljem. ako se krene tolerisati nepismenost gdje je granica? da se potpisuje otiskom prsta?

elem, rekoh da cu reci i Smrletu u ovom odgovoru, pa cu i tebi...

ja vas niti jednog nikada nisam smatrao kao ozbiljne sugovornike, a sada mislim jos gore. jer sam uvidio da kada se pokusava razgovarati sa vama to mora zavrsiti u blatu, jer se tamo osjecate dobro. jer, cim vam se neko obrati iskreno vi to ne znate ni cijeniti, nego to procijenite kao slabost i, nekako, vidite priliku da poentirate nesto...

cak i Smrle je veci kapacitet od tebe, pa me ne cudi da si mu se prikljucio, ali vjerujem da si osjetio da se pernati trebaju podravati i drago mi je da si mi dao odgovor po pitanju slicice...

da li ti odgovara ova? ova vrsta goluba se zove Grlica, a kod nas imaju izreku i o tome... ako je ne znas slobodno pitaj. :kakoste:

Image
apsidejzi

#6828 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

belfy wrote: 19/11/2025 00:34 Image
Golub je dobra metafora mada ni ova nije daleko od istine:
Image
Zehran82

#6829 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 19/11/2025 00:04

palamudjenje ovdje dolazi samo od onih koji tvrde da znaju sve. eto, teodati kaze da on zna vise nego ti, jer ti govori da ga ne mozes razumijeti. da li ga to cini pametnijim ili tacnijim? eh, pa ti izgledas isto tako. 'de objnasni', a ako je odgovor ne znam, onda tvoj zakljucak bude Bog. a tvoji odgovori teodatiju budu drugi zakljucak i ti ga proglasis nenormalnim, nelogicnim i politeistom...

najjednostavniji odgovor je - ne znamo (pored svega ostalog i Okamova britva). jednom ako otkrijemo - super. i polovinu svojih argumenata zastupas na onome sto je nauka otkrila da bi sam izmislio neka "prorocanstva unazad" sto je oksimoron (ovo rijec si do sada toliko puta dobio napisano da si valjda naucio sta znaci). eh, sada dolazimo do, ponovo, dijela gdje se Bog krije samo u onome sto ne znamo i samo tako moze biti. jer u poznatom njega nema, niti moze postojati. nekada je bio na vrhovima nedostupnih planina, za tim na nebu, a zatim otisao svakim korakom dalje kako je sta otkrivano. uvijek i uvijek samo u ono nepoznato...

i, po milioniti put - da, nikada nece ostati nesto nepoznato za ljude, tako da ce se uvijek naci mjesto za Boga. i to bas u tom mjestu, jer nece biti drugog. sve i kada bi se sve od postanka Univerzuma otkrilo ne bi se nista promijenilo, jer bi se poteglo: "a dusa?" i sve ostalo sto nije dokazano ili ne moze biti... no, ta rupa protokom vremena postaje sve manja. nekada je "upravljao" i sa vremenom (dove za kisu postoje dosta krace nego indijanski "rituali/plesovi" za istu) i sa "letenjem ptica" i svim ostalim.

elem, pokusao sam normalno pricati i sa tobom i to je, ocigledno, greska. budem pojasnio u svom postu tvome novom pernatom prijatelju. razlika je samo sto se ti ponavljas, a on bi, kao, da se igra saha...
palamudjenje ovdje dolazi samo od onih koji tvrde da znaju sve.

ja ne tvrdim da znam sve.

eto, teodati kaze da on zna vise nego ti, jer ti govori da ga ne mozes razumijeti. da li ga to cini pametnijim ili tacnijim? eh, pa ti izgledas isto tako
stvar je ovdje da li si ti sposoban procijeniti ko je ovdje od nas dvojice logican i razuman u rezonovanju , argumentaciji.....

ako to jos nisi uvidio u nasim diskusijama ko ima rupa u argumentaciji...

a tvoji odgovori teodatiju budu drugi zakljucak i ti ga proglasis nenormalnim, nelogicnim i politeistom...
opet je stvar ovdje tvoja sposobnost ili nespo0sobnost da procijenis stvari razumno, i logicno

ako ti nisi shvatio nelogicnost Teodatijeve price (1 = mnozina) onda ti druze nisi za ikakvih diskusija jer su to vrijednosti logike i argumentacije pobrkane.

problem je sto tebi i za najosnovniji treba AI. cisto zato sto ne znas, a na stranu sto i AI koristis pogresno, kao i poslovice.
ovo je absolutno netacno...a eo zasto je i netacno da ne mislis da bezveze pricam.

Ja znam odgovor ali mi se neda pisati dugi tekst i zamarati se ako vec mi moze chatgpt olaksati sa tekstom vec napisanim.

pa ja samo dobijem odgovor koji vec znam, vec spreman za vama proslijediti.

svako tvoje izbjegavanje odgovora u diskusijama, je signal da si na klimavim nogama a ne na stabilnim. :) pa ti vidi sta ti je ciniti...pa srao ti se golub po sahu ili ne...tako ti je druze :)
Dozer

#6830 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 stvar je ovdje da li si ti sposoban procijeniti ko je ovdje od nas dvojice logican i razuman u rezonovanju , argumentaciji.....

Sta reci, koju poruku poslati... :facepalm:
Argument je izjava ili niz izjava koje se koriste za opravdavanje ili pobijanje druge tvrdnje, a služi kao dokaz, obrazloženje ili razlog. U logici, to je serija premisa (pretpostavki) koje podržavaju zaključak. Argumentacija je ključna za znanost, kritiku i dijalog jer pomaže u uvjeravanju i analizi.
Dokaz je činjenica kojom se potvrđuje istinitost ili neistinitost određenih navoda ili činjenica.
Primjer 1:
Tvrdnja/argument - Ova jabuka ima 6 kospica.
Dokaz - Otvaranje jabuke i brojanje kospica. Ako ima 6, argument je potvrdjen dokazom. Ako nema 6, argument je pobijen dokazom.

Primjer 2:
Tvrdnja/argument - Bog postoji.
Dokaz - .............................................................................................................................. Bog u Kur'anu kaze....

Primjer 3:
Tvrdnja/argument - Sve su kreirala supermocna svjetlosna bica iz vansvemirske dimenzije.
Dokaz - .............................................................................................................................. bice objavljen u nekoj knjizi, nekad, negdje.
Zehran82

#6831 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/11/2025 13:19
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 stvar je ovdje da li si ti sposoban procijeniti ko je ovdje od nas dvojice logican i razuman u rezonovanju , argumentaciji.....

Sta reci, koju poruku poslati... :facepalm:
Argument je izjava ili niz izjava koje se koriste za opravdavanje ili pobijanje druge tvrdnje, a služi kao dokaz, obrazloženje ili razlog. U logici, to je serija premisa (pretpostavki) koje podržavaju zaključak. Argumentacija je ključna za znanost, kritiku i dijalog jer pomaže u uvjeravanju i analizi.
Dokaz je činjenica kojom se potvrđuje istinitost ili neistinitost određenih navoda ili činjenica.
Primjer 1:
Dokaz - Otvaranje jabuke i brojanje kospica. Ako ima 6, argument je potvrdjen dokazom. Ako nema 6, argument je pobijen dokazom.

Primjer 2:
Dokaz - .............................................................................................................................. Bog u Kur'anu kaze....

Primjer 3:
Tvrdnja/argument - Sve su kreirala supermocna svjetlosna bica iz vansvemirske dimenzije.
Dokaz - .............................................................................................................................. bice objavljen u nekoj knjizi, nekad, negdje.

Primjer 1:

Primjer 2:
ovo je dokaz da i dalje nisi skontao moju argumentaciju...

Nikad ja nisam rekao , dokaz je zato sto Kuran kaze da postoji...taj level arumentacije ne pije vode ni kod koga.

to samo pokaziva da ti i dalje nista ne shvatas...ili se tesko intelektualno limitiran, ili neces da shvatis, il ise pravis lud ili slijep...ne znam sta je ali neistine ili polutacne info ubacivas ovdje....

nesto tu smrdi.
Dozer

#6832 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Najvise smrdi tvoj nacina zakljucivanja.

Ono sto ti nikako ne uvidjas jeste da je sve sta i kako zakljucujes uvijek vezano za tvoje religijsko vjerovanje. I to je OK, ali te isto tako limitira u sagledavanju realnih cinjenica, jer nisi u stanju stvari gledati na drugaciji nacin.

Zapravo, u svemu u sta vjerujes u tom smislu, ti pokusavas naci neki dokaz u onome sto se zna danas, i to uporno pokusavas podvesti pod nesto sto pise u tvojoj vjerskoj knjizi.

Samim tim, tvoja argumentacija, a pogotovo pokusaj izvodjenja dokaza iz nje, naprosto je pogresna jer ti je polazna premisa potpuno nedokaziva.

Znam da ovo ne razumijes, a ne moras se ni truditi da odgovoris jer ces sigurno samo potvrditi ovo sto sam ti upravo rekao, a pri tome to neces uvidjeti.
Zehran82

#6833 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 19/11/2025 15:31 Najvise smrdi tvoj nacina zakljucivanja.

Ono sto ti nikako ne uvidjas jeste da je sve sta i kako zakljucujes uvijek vezano za tvoje religijsko vjerovanje. I to je OK, ali te isto tako limitira u sagledavanju realnih cinjenica, jer nisi u stanju stvari gledati na drugaciji nacin.

Zapravo, u svemu u sta vjerujes u tom smislu, ti pokusavas naci neki dokaz u onome sto se zna danas, i to uporno pokusavas podvesti pod nesto sto pise u tvojoj vjerskoj knjizi.

Samim tim, tvoja argumentacija, a pogotovo pokusaj izvodjenja dokaza iz nje, naprosto je pogresna jer ti je polazna premisa potpuno nedokaziva.

Znam da ovo ne razumijes, a ne moras se ni truditi da odgovoris jer ces sigurno samo potvrditi ovo sto sam ti upravo rekao, a pri tome to neces uvidjeti.
Ono sto ti nikako ne uvidjas jeste da je sve sta i kako zakljucujes uvijek vezano za tvoje religijsko vjerovanje.
ja svoje vjerovanje ne da sam do kosti analizirao, nego do DNK kostane srzi, toliko duboko....

nemoj ti misliti da ja ne znam sta pricam i zagovaram...
'Zapravo, u svemu u sta vjerujes u tom smislu, ti pokusavas naci neki dokaz u onome sto se zna danas, i to uporno pokusavas podvesti pod nesto sto pise u tvojoj vjerskoj knjizi.
na silu se nista ne moze, ili ima ili nema....ako realno ima, onda zakljucim da ima, ako nema, ne mogu ja to nagurati na silu

Znam da ovo ne razumijes,
jok eto ti razumijes....
belfy

#6834 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

apsidejzi wrote: 19/11/2025 08:59
belfy wrote: 19/11/2025 00:34 Image
Golub je dobra metafora mada ni ova nije daleko od istine:
Image
zapravo ne drug apsi. znas li ti nasu bosansku poslovicu u kojoj se pominje Grlica? nisam bezveze odabrao bas tu vrstu goluba... mislim da cak mozes i sam da je proguglas, opstepoznata je...
apsidejzi

#6835 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 19/11/2025 19:08 ja svoje vjerovanje ne da sam do kosti analizirao, nego do DNK kostane srzi, toliko duboko....
Do DNK kostane srzi???

:lol:
belfy

#6836 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 ...
stvar je ovdje da li si ti sposoban procijeniti ko je ovdje od nas dvojice logican i razuman u rezonovanju , argumentaciji.....
...
nije to stvar licne procjene bolan. jer ce svako za sebe reci da je u pravu i da je njegovo razmisljanje logicno i razumno.
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10
a tvoji odgovori teodatiju budu drugi zakljucak i ti ga proglasis nenormalnim, nelogicnim i politeistom...
opet je stvar ovdje tvoja sposobnost ili nespo0sobnost da procijenis stvari razumno, i logicno
evo te opet. nije! ako ces sam sebe proglasiti najsposobnijim, najpametnijim i najmudrijim, onda ces se prvo suociti sa onim iz prethodnog posta u kojem kazes da ne znas sve, a onda sa teodatijem koji zna sve... a onda jos sa par instanci...
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 ako ti nisi shvatio nelogicnost Teodatijeve price (1 = mnozina) onda ti druze nisi za ikakvih diskusija jer su to vrijednosti logike i argumentacije pobrkane.
ja sam njemu davno prestao odgovarati iz istih razloga sto cu i tebi uskoro.

vama dati odgovor je uvod u to gdje se vi onda smatrate ravnopravnim sugovornicima i onda krene sranje... drug Grlica je dobar primjer toga, koliko i ti. ti si dobio od (samo) ovog foruma vise nego si ikada dao u svoje 3-4 iteracije. ti si samo ponavljao isto sa svakom svojom novom registracijom. sve stoji lijepo zapisano. i ono sto sada znas nisi citao u knjigama, nego si (izmedju ostalog) i ovdje saznavao u vecoj mjeri.

isti je i tvoj pernati drug koji brani nepismenost samo da bi bili na istoj strani nevideci i neznajuci koliko je to pogresno. i, ktome jos, da to niko ne bi trebao ni da primjeti, niti prigovori. jer - sta fali biti nepismen u danasnje vreme, jel tako?
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 Ja znam odgovor ali mi se neda pisati dugi tekst i zamarati se ako vec mi moze chatgpt olaksati sa tekstom vec napisanim.

ovaj odgovor je zaista dobar primjer covjeka od jedne knjige. ti odgovor ne znas, jer da si ga imao napisao bi ga dok si bio Smrcak. sada samo imas olaksicu. i ne dobijes ti odgovor koji znas, nego onaj koji ocekujes. vjerovatno si znao dobiti i odgovore koji ti se ne svidjaju, ali njih ovdje neces proslijediti, jel tako?

i dobro si rekao. ne da ti se zamarati, ako odgovore vec imas. odavno nista bolje nije napisano na ovoj temi, a ni sam ne znas koliko si tu rekao sam protiv svega sto pricas... bukvalno - nisam dosao da raspravljam (jer odgovore vec imam), nego da ubjedjujem... na forumu... hebote...
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 svako tvoje izbjegavanje odgovora u diskusijama, je signal da si na klimavim nogama a ne na stabilnim. :) pa ti vidi sta ti je ciniti...pa srao ti se golub po sahu ili ne...tako ti je druze :)
kakvo izbjegavanje odgovora? ako ti je iko odgovarao, a i drugom ti pernatom drugu, pa i teodatiju, onda sam to ja. cemu laganje? doduse, nije ti prvi put. eto, vidis kako cemo lagano da idemo prema prestanku nase komunikacije? sa teodatijem sam to vec rijesio, sa Grlicom jos mozda koji prepis ako bude provocirao, a sa tobom svakako ako nastavis istom stazom, jer se sa tobom odavno nema sta pricati. samo se vrtis u krug...

a pernati po sahu seru skoro svakim upisom. eto ti dobar primjer i ovdje i onih mojih par postova prije. samo onda onome sa druge strane dosadi uopste i pokusavati. i to je jedino polje gdje vam ide. srati i vrtiti se u krug, pa evo u tvom slucaju pokusavati iznova i iznova godinama i registrujuci se ponovo i ponovo, dok druga strana ne odustane da bi se onda posrali po tabli, proglasiti pobjedu i slavodobitno odjetjeli... a, sto je sada postalo otvoreno propagiranje tvrdoglavosti i nepismenosti.

ja u tome ne vidim nista dobro. sve i kada bih se sutra vratio u vjeru vas definitivno ne bih podrzao ni u jednom postu, bas kao sto su se vec i ranije javljali vjernici koji su govorili "nemoj nas braniti vise". jednostavno pravite ruglo od vjere i to tako ocigledno da se drugi ljudi srame. i to su vam i rekli (tebi vise puta)...

eh, evo vidis kako meni nije tesko napisati pismen post gdje cu iznijeti svoje stavove, a ne treba mi AI? tu ces onda naci i razliku izmedju svog pisanja (i ne samo tvog) i mog, kao i misljenja... kao i zasto ce prestati nasa komunikacija...

hm, sada razmisljam da vise ni ti ne zasluzujes onog papagaja. trebam potraziti da li postoji neki papagaj koji pored toga sto ponavlja i laze. budem provjerio... svako dobro. :kakoste:
Dozer

#6837 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Smrle...uvidjas li da si samo potvrdio ono sto sam napisao?
Naravno da ja i te kako razumijem tvoju "argumentaciju", inace ti ne bih napisao da u svemu danas trazis potvrdu za svoje vjerovanje. Kontas li ovo?

Kinezin, ozon, kalibracija kljucanja vode (na cemu si se samo tako isprovaljivao, al' nema veze), raznorazna "brojcana cuda" Kur'ana, itd.itd, sve su to redon tvoji pokusaji podvodjenja danasnjih naucnih dostignuca i znanja pod tvoje vjerovanje, tj. tvoju religiju.

I sve to radis na toliko nategnutim osnovama baziranim na tumacenju kojekakvih recenica, pa cak i pojedinacnih rijeci izvucenih iz ko zna kojeg konteksta, da svaka puca pri najjednostavnijoj analizi.

I, u pravu je @apsidejzi - godinama se ponavljas k'o papagaj, uvijek s jednim te istim "argumentima", i ocito je da je to tako samo jer si sam sebe ubijedio da su to nekakvi dokazi za postojanje tvog boga.
A nisu, niti ce ikada biti. Tebi mozda jesu, ali - sam si.
Zehran82

#6838 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 19/11/2025 22:51
...
nije to stvar licne procjene bolan. jer ce svako za sebe reci da je u pravu i da je njegovo razmisljanje logicno i razumno.
evo te opet. nije! ako ces sam sebe proglasiti najsposobnijim, najpametnijim i najmudrijim, onda ces se prvo suociti sa onim iz prethodnog posta u kojem kazes da ne znas sve, a onda sa teodatijem koji zna sve... a onda jos sa par instanci...
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 ako ti nisi shvatio nelogicnost Teodatijeve price (1 = mnozina) onda ti druze nisi za ikakvih diskusija jer su to vrijednosti logike i argumentacije pobrkane.

vama dati odgovor je uvod u to gdje se vi onda smatrate ravnopravnim sugovornicima i onda krene sranje... drug Grlica je dobar primjer toga, koliko i ti. ti si dobio od (samo) ovog foruma vise nego si ikada dao u svoje 3-4 iteracije. ti si samo ponavljao isto sa svakom svojom novom registracijom. sve stoji lijepo zapisano. i ono sto sada znas nisi citao u knjigama, nego si (izmedju ostalog) i ovdje saznavao u vecoj mjeri.

isti je i tvoj pernati drug koji brani nepismenost samo da bi bili na istoj strani nevideci i neznajuci koliko je to pogresno. i, ktome jos, da to niko ne bi trebao ni da primjeti, niti prigovori. jer - sta fali biti nepismen u danasnje vreme, jel tako?
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 Ja znam odgovor ali mi se neda pisati dugi tekst i zamarati se ako vec mi moze chatgpt olaksati sa tekstom vec napisanim.

ovaj odgovor je zaista dobar primjer covjeka od jedne knjige. ti odgovor ne znas, jer da si ga imao napisao bi ga dok si bio Smrcak. sada samo imas olaksicu. i ne dobijes ti odgovor koji znas, nego onaj koji ocekujes. vjerovatno si znao dobiti i odgovore koji ti se ne svidjaju, ali njih ovdje neces proslijediti, jel tako?

i dobro si rekao. ne da ti se zamarati, ako odgovore vec imas. odavno nista bolje nije napisano na ovoj temi, a ni sam ne znas koliko si tu rekao sam protiv svega sto pricas... bukvalno - nisam dosao da raspravljam (jer odgovore vec imam), nego da ubjedjujem... na forumu... hebote...
Zehran82 wrote: 19/11/2025 09:10 svako tvoje izbjegavanje odgovora u diskusijama, je signal da si na klimavim nogama a ne na stabilnim. :) pa ti vidi sta ti je ciniti...pa srao ti se golub po sahu ili ne...tako ti je druze :)
kakvo izbjegavanje odgovora? ako ti je iko odgovarao, a i drugom ti pernatom drugu, pa i teodatiju, onda sam to ja. cemu laganje? doduse, nije ti prvi put. eto, vidis kako cemo lagano da idemo prema prestanku nase komunikacije? sa teodatijem sam to vec rijesio, sa Grlicom jos mozda koji prepis ako bude provocirao, a sa tobom svakako ako nastavis istom stazom, jer se sa tobom odavno nema sta pricati. samo se vrtis u krug...

a pernati po sahu seru skoro svakim upisom. eto ti dobar primjer i ovdje i onih mojih par postova prije. samo onda onome sa druge strane dosadi uopste i pokusavati. i to je jedino polje gdje vam ide. srati i vrtiti se u krug, pa evo u tvom slucaju pokusavati iznova i iznova godinama i registrujuci se ponovo i ponovo, dok druga strana ne odustane da bi se onda posrali po tabli, proglasiti pobjedu i slavodobitno odjetjeli... a, sto je sada postalo otvoreno propagiranje tvrdoglavosti i nepismenosti.

ja u tome ne vidim nista dobro. sve i kada bih se sutra vratio u vjeru vas definitivno ne bih podrzao ni u jednom postu, bas kao sto su se vec i ranije javljali vjernici koji su govorili "nemoj nas braniti vise". jednostavno pravite ruglo od vjere i to tako ocigledno da se drugi ljudi srame. i to su vam i rekli (tebi vise puta)...

eh, evo vidis kako meni nije tesko napisati pismen post gdje cu iznijeti svoje stavove, a ne treba mi AI? tu ces onda naci i razliku izmedju svog pisanja (i ne samo tvog) i mog, kao i misljenja... kao i zasto ce prestati nasa komunikacija...

hm, sada razmisljam da vise ni ti ne zasluzujes onog papagaja. trebam potraziti da li postoji neki papagaj koji pored toga sto ponavlja i laze. budem provjerio... svako dobro. :kakoste:

kako nije stvar licne procjene, ako citas sta ja pisem, i sta pise Teodati...pa sta djeluje logicnije tu od nas dvojice....kako to nije onda stvar procjene???

sve ti to nekako naopako razumijes....

Nevjerovatna je stvar kako ateisti slabo sta kontaju, sve zivo pogresno razumio...i onda nije cudo sto ste ateisti :-)

Ako bi ja napisao odgovor isto ono sto mi i AI napise, pa samo koristim AI da im napise to sto vec znam.

naprimjer...diskutovao sam sa DOzerom o magnetnom polju, kaze lik ne znamo kako to nastaje na zemlji magnetno polje, a ja odavno znam da magnetno polje stvara nasa zeljezna jezgra u centru zemlje...i sad da ja ne bi pisao opdgovor napsiem pitanje AI:u kako se stvara megnetno polje zemlje i koji su dokazi za to....

i onda samo proslijedim odgovor DOzeru....da ja ne bi pisao kako je zeljezna jezgra u centru zemlje razlog za magnetno polje ti brze mi AI odradi tekst...postei me piskaranja....i sta je to problem ne znam???

samo se vrtis u krug...
zato sto niste uspjeli dostaviti valjanu protuargumentaciju i dokaze protiv onoga sto ja govorim...pa kada niko ne dokazuje da sam u krivu...znaci da sam na pravom putu :) da sam ispravnog stava.

ti se meni sad svasta na piskara a nista mi ne rece :)

znaci puno zujis a malo meda dajes :)
hm, sada razmisljam da vise ni ti ne zasluzujes onog papagaja
ne glupiraj se nego dodji sa valjanim argumentima i dokazima protiv onoga sto pisem....ozbiljnije ces djelovati, ovako si obicni salabajzer za podsmjeha sa tim slikama ;-)
apsidejzi

#6839 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 20/11/2025 09:33 zato sto niste uspjeli dostaviti valjanu protuargumentaciju i dokaze protiv onoga sto ja govorim...pa kada niko ne dokazuje da sam u krivu...znaci da sam na pravom putu :) da sam ispravnog stava.
Dva su problema ovdje:

1) Ti dolazis sa tvrdnjom da ima bog i da je Allah taj bog. Teret dokazivanja je na tebi. Ne moram ja dokazivati da neceg nema. Ti trebas dokazati da to ima.

2) Sam si potvrdio da nemas empirijskih dokaza nego intuitivne. Jedino intuitivno sto imas su nanomasine koje ti djeluju kompleksno i onda kao: mora da ih je stvorio bog.

To je sve sto ti imas.
Zehran82

#6840 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 20/11/2025 15:38
Zehran82 wrote: 20/11/2025 09:33 zato sto niste uspjeli dostaviti valjanu protuargumentaciju i dokaze protiv onoga sto ja govorim...pa kada niko ne dokazuje da sam u krivu...znaci da sam na pravom putu :) da sam ispravnog stava.
Dva su problema ovdje:

1) Ti dolazis sa tvrdnjom da ima bog i da je Allah taj bog. Teret dokazivanja je na tebi. Ne moram ja dokazivati da neceg nema. Ti trebas dokazati da to ima.

2) Sam si potvrdio da nemas empirijskih dokaza nego intuitivne. Jedino intuitivno sto imas su nanomasine koje ti djeluju kompleksno i onda kao: mora da ih je stvorio bog.

To je sve sto ti imas.

kako zakljuciti kako se Bog zaista zove ako stvarno postoji....

3 razlicite religije, judaizam, krscanstvo i islam

Judaizam-----ELAH
Krscanstvo- ----Alaha
Islam-----Allah

znaci to im je zajednicko ime

Kako onda znati da je to stvarno Bozije ime, tako sto se analiziraju sve vjerske knjige koje tvrde da su bozanske----i ona knijga koja se dokaze raznim dokazima i argumentima da potice stvarno od Boga, to je onda Bozije ime koje Bog naziva sam sebe u toj knjizi....a analizirajuci Kuran sve ove godine ja nikako ne mogu naci alternativu kako to sve ima u Kuranu a da su ljudi to sve mogli sastaviti...jednostavno nemoguce...sto ukazuje da je bozanskog porijekla.

Pa logicno onda da zadnja objava od Boga je najispravnija....On nuzno zadnju objavu mora da cuuva od iskrivljenja ako vec postoji ako cemo gledati logicno....pa najispravnije info o Bogu su u islamu, u Kuranu, jer direktno od njega dolazi knjiga.

Dokazivanje za postojanje Boga ima u svakoj nasoj celiji, u prirodi koja nas okruzuje, u univerzalnim konstantama , u zlatnom rezu u prirodi i mnogo toga jos sto upuciva na BOga.

pa alternativa nanomasinama je ili reci ne znamo, ili reci samo sebe stvorilo ili slucajnosti stvorile nanomasine.... :-)

ako mozes da vjerujes da slucajnosti mogu stvoriti i jednu jedinu nanomasinu a kamo li milione drugih , onda nemam rijeci.

To je sve sto ti imas.
nije to sve sto imam, nego imam daleko vise nego sto ti mozes zamisliti....

sam Kuran je najjaci dokaz za postojanje Boga, jer oni svi dokazi u njemu su najjaci dokazi sto se mogu uopste za Boga pronaci igdje.

da nista drugo kao dokaz nemamo dovoljno je ovo kao dokaz za Boga

kroz kombinaciju moderne nauke i prorocanstva, mozemo zakljuciti Bozije postojanje...vrlo lahko vrlo jednosatvno, bez nekih komplikacija.

a ovo je samo 1 stvar u moru masa hiljada primjera.
Arminovski

#6841 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Skakvac je tvoj youtube kanal @Zehran82 ?
belfy

#6842 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 20/11/2025 09:33
Spoiler
Show
...

kako nije stvar licne procjene, ako citas sta ja pisem, i sta pise Teodati...pa sta djeluje logicnije tu od nas dvojice....kako to nije onda stvar procjene???
tako sto cu ja mozda reci da obojica pisete nelogicne stvari, a neko drugi ce reci da je tvoje logicnije, neko treci da je njegovo i sta si onda zakljucio? nista. ne moze licna procjena biti mjerilo icega. jedino sto licna procjena radi je odredjivanje licnih stavova.

Nevjerovatna je stvar kako ateisti slabo sta kontaju, sve zivo pogresno razumio...i onda nije cudo sto ste ateisti :-)
ovo neki pokusaj da ispadnes pametan? sta mislis da si postigao ovim upisom? pospjesio normalnu konverzaciju i poboljsao raspravu? e moj Smrle...

Ako bi ja napisao odgovor isto ono sto mi i AI napise, pa samo koristim AI da im napise to sto vec znam.

naprimjer...diskutovao sam sa DOzerom o magnetnom polju, kaze lik ne znamo kako to nastaje na zemlji magnetno polje, a ja odavno znam da magnetno polje stvara nasa zeljezna jezgra u centru zemlje...i sad da ja ne bi pisao opdgovor napsiem pitanje AI:u kako se stvara megnetno polje zemlje i koji su dokazi za to....

i onda samo proslijedim odgovor DOzeru....da ja ne bi pisao kako je zeljezna jezgra u centru zemlje razlog za magnetno polje ti brze mi AI odradi tekst...postei me piskaranja....i sta je to problem ne znam???
pa evo, ovdje si to napisao u jednoj recenici, ali onda tvrdis da ti je lakse otici pa postaviti to pitanje AI-u, pa onda kopirati odgovor ovamo neko napisati tu jednu recenicu sam? stvarno? ...ili se sada samo lazemo?
samo se vrtis u krug...
zato sto niste uspjeli dostaviti valjanu protuargumentaciju i dokaze protiv onoga sto ja govorim...pa kada niko ne dokazuje da sam u krivu...znaci da sam na pravom putu :) da sam ispravnog stava.
protuargumentacija ti je vise puta lijepo predstavljena (tokom svih tvojih iteracija) i to od razlicitih sugovornika. to sto je ti ne prihvatas ne znaci da si u pravu...

eto, to je taj zakljucak. na sve ono sto napisah ti kazes nista nisam rekao i sto bi se onda neko, uopste, trudio da prica sa nekim ko ima takav stav gdje ce se samo prekriziti sve receno i to proglasiti nicim? i, to si radio i sa sve i jednim argumentom koji ti je iznesen i sada tvrdis da ne postoje samo zato jer si ih ti izignorisao. jos ocekujes da ti ih ljudi ponavljaju samo zato jer se ti ponavljas. ne ide...
ne glupiraj se nego dodji sa valjanim argumentima i dokazima protiv onoga sto pisem....ozbiljnije ces djelovati, ovako si obicni salabajzer za podsmjeha sa tim slikama ;-)
i - opet isto. gore prvo da ja ne razumijem, pa onda da nista nisam rekao, a sada da sam i salabajzer. rekoh ja tebi da mi necemo jos dugo pricati, jer postaje besmisleno. tebi je ok vise puta se registrovati na forum i pricati iste stvari godinama ne prihvatajuci niti jedan argumet, nazivajuci pri tome ljude svim i svacim, pa cak i do toga da ce jesti govna, a onda kada ljudima bude pun klinac i odustanu od price ti proglasis pobjedu...

covjece, ti i ne znas da si svojedobno doktoru matematickih nauka (nisam ja), koji predaje istu tvrdio da ne razumije matematiku. ali da sada ne nabrajam, da se post ne pretvori u jos vecu ponjavu, jer vec jeste ponjava, pa zato i stavljam dijelove u spojler...
-Chesterfield-

#6843 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

sve i kada bih se sutra vratio u vjeru vas definitivno ne bih podrzao ni u jednom postu, bas kao sto su se vec i ranije javljali vjernici koji su govorili "nemoj nas braniti vise". jednostavno pravite ruglo od vjere i to tako ocigledno da se drugi ljudi srame. i to su vam i rekli (tebi vise puta)...

eh, evo vidis kako meni nije tesko napisati pismen post gdje cu iznijeti svoje stavove
Od svega što si napisao, samo ovo vrijedi spomenuti. Haman ima nade za tebe, mada će možda trebati neko vrijeme da shvatiš da pismenost u izražavanju ide ruku pod ruku s objektivnošću, a ne samo s emocijama i kritikama drugih.

Obzirom da si počeo lijepiti sličice, evo jedne i za tebe. Potrudio sam se da nađem najljepšu. Nije dobro ostati dužan. :D

Image

I ako nije problem da napišeš koju vjeru bi odabrao, ako bi nekada došao tobe?
apsidejzi

#6844 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 20/11/2025 15:57 Judaizam-----ELAH
Krscanstvo- ----Alaha
Islam-----Allah
Amon Ra, Zeus, Krishna, Manitou, Frida, Jupiter, Thor, Anubis, Perun, Morrigan, Sasanoo, Xolotl, Hel, Innana, Sekhmet, Odin, Freya, Bastet, Tlaloc, Pachacamac, Cernunnos, Ishtar, Anansi, Raijin, Isus

pa alternativa nanomasinama je ili reci ne znamo, ili reci samo sebe stvorilo ili slucajnosti stvorile nanomasine.... :-)
Ne znamo kompletnu pricu, ali tacno znamo veliki dio price. I naravno, nije slucajno kako ti mislis, nego kao posljedica igre slucajnih mutacija i vanjskih faktora.

No sve i da ih je neki bog stvorio, koji od ovih gore nabrojanih? I zasto bas taj? Eto ti i Teo vjerujete da je nanomasina stvorena a ne mozete se dogovoriti jel je stvorio Allah ili vansvemirci. Ti tvrdis jedno, on tvrdi drugo. Ni jedan nemate nikakav dokaz.
Arminovski

#6845 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Jesmo li diskutovali Madagaskar na ovoj temi? Ili Australiju?
Zehran82

#6846 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 20/11/2025 19:16 Skakvac je tvoj youtube kanal @Zehran82 ?
da
Zehran82

#6847 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 20/11/2025 19:26
Spoiler
Show

tako sto cu ja mozda reci da obojica pisete nelogicne stvari, a neko drugi ce reci da je tvoje logicnije, neko treci da je njegovo i sta si onda zakljucio? nista. ne moze licna procjena biti mjerilo icega. jedino sto licna procjena radi je odredjivanje licnih stavova.

ovo neki pokusaj da ispadnes pametan? sta mislis da si postigao ovim upisom? pospjesio normalnu konverzaciju i poboljsao raspravu? e moj Smrle...

pa evo, ovdje si to napisao u jednoj recenici, ali onda tvrdis da ti je lakse otici pa postaviti to pitanje AI-u, pa onda kopirati odgovor ovamo neko napisati tu jednu recenicu sam? stvarno? ...ili se sada samo lazemo?
samo se vrtis u krug...
protuargumentacija ti je vise puta lijepo predstavljena (tokom svih tvojih iteracija) i to od razlicitih sugovornika. to sto je ti ne prihvatas ne znaci da si u pravu...

eto, to je taj zakljucak. na sve ono sto napisah ti kazes nista nisam rekao i sto bi se onda neko, uopste, trudio da prica sa nekim ko ima takav stav gdje ce se samo prekriziti sve receno i to proglasiti nicim? i, to si radio i sa sve i jednim argumentom koji ti je iznesen i sada tvrdis da ne postoje samo zato jer si ih ti izignorisao. jos ocekujes da ti ih ljudi ponavljaju samo zato jer se ti ponavljas. ne ide...
i - opet isto. gore prvo da ja ne razumijem, pa onda da nista nisam rekao, a sada da sam i salabajzer. rekoh ja tebi da mi necemo jos dugo pricati, jer postaje besmisleno. tebi je ok vise puta se registrovati na forum i pricati iste stvari godinama ne prihvatajuci niti jedan argumet, nazivajuci pri tome ljude svim i svacim, pa cak i do toga da ce jesti govna, a onda kada ljudima bude pun klinac i odustanu od price ti proglasis pobjedu...

covjece, ti i ne znas da si svojedobno doktoru matematickih nauka (nisam ja), koji predaje istu tvrdio da ne razumije matematiku. ali da sada ne nabrajam, da se post ne pretvori u jos vecu ponjavu, jer vec jeste ponjava, pa zato i stavljam dijelove u spojler...
i pricati iste stvari godinama ne prihvatajuci niti jedan argumet
,

dok to niko valjano argumentovano sa dokazima ne ospori, prica ce i dalje biti aktuelna :)

kada meni neko dodje i kaze, nisi upravu, argument je to i to, dokaz je to i to....a evo ti i experiment da je to tako....

eh kada vidim takav nivo argumentacije , pruzam ruku osobi, i onda cu da revidiram svoje stavove :)

ne prihvatajuci niti jedan argumet,
sve prihvatam u koliko je valjan argument potkrijepljen dokazima....itekako da prihvatam....a ti meni doci sa traljavi argumentima koje ni pas sa maslom nebi pojeo....ne samo da su nelogicnim nego ni dokaza na vidiku...i onda ocekujes da ja to progutam kao vi ateisti sto progutate zdravo za gotovo, ma daj bjazi ba tamo :-) ....

a onda kada ljudima bude pun klinac i odustanu od price ti proglasis pobjedu...
ne radi se tu ovdje o proglasavanju pobjede, nego ko ce prije doci do istine...to je bitnije...

meni je bitnije da dodjem do istine pa makar preko svog oponenta nego sto cu ja proglasiti pobjedu a u krivu sam...i sam sebe zavaravati.

ne sjecam se bas to...i o cemu je tacno bilo rijec...
shbc

#6848 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by shbc »

Ljudi dragi, raspravljate se sa likom koji misli da iza madjionicara stoje sejtani i da tako rade svoje trikove... Hajde ovi novi, ali ovi poput Dozera koji su milion puta ovo prosli sa njim... Kako vam se vise da?
Arminovski

#6849 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 09:39
Arminovski wrote: 20/11/2025 19:16 Skakvac je tvoj youtube kanal @Zehran82 ?
da
Zašto kopiraš sadržaj sa drugih kanala koji su pod copywright-om? To je intelektualna svojina. Pretpostavljam da ti je kanal monetiziran tj da imaš i neku zaradu od toga, jer 60k subscribera i oko 700 videa nije malo.
Zehran82

#6850 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 20/11/2025 22:36
Zehran82 wrote: 20/11/2025 15:57 Judaizam-----ELAH
Krscanstvo- ----Alaha
Islam-----Allah
Amon Ra, Zeus, Krishna, Manitou, Frida, Jupiter, Thor, Anubis, Perun, Morrigan, Sasanoo, Xolotl, Hel, Innana, Sekhmet, Odin, Freya, Bastet, Tlaloc, Pachacamac, Cernunnos, Ishtar, Anansi, Raijin, Isus

Ne znamo kompletnu pricu, ali tacno znamo veliki dio price. I naravno, nije slucajno kako ti mislis, nego kao posljedica igre slucajnih mutacija i vanjskih faktora.

No sve i da ih je neki bog stvorio, koji od ovih gore nabrojanih? I zasto bas taj? Eto ti i Teo vjerujete da je nanomasina stvorena a ne mozete se dogovoriti jel je stvorio Allah ili vansvemirci. Ti tvrdis jedno, on tvrdi drugo. Ni jedan nemate nikakav dokaz.

pazio sad ovo sto cu ti reci....

To sto ti ne znas kako odgonetnuti ko je pravi ko krivi, sta je istina a sta ne....tu si gdje jesi, to jest ateista...zati u jesi ateista...jer nemate intelektualnog kapaciteta da dobacite do tog nivoa da moze eliminirati falsifikate kroz teoriju eliminacije.... :-)

ali tacno znamo veliki dio price.
ne znas, ne zavaravaj se, nego znas samo sta ti teoretisu, ali ne znas iz prostog razloga zato sto niko nikada nije radio empirijske experimente za evoluciju, da moze pratiti milione godina razvoja i sta se tu stvarno mijenja...nemoguca je to misija...zato imas teoretisanje na koje si se ti navukao.

nego kao posljedica igre slucajnih mutacija i vanjskih faktora
eh ovo je rak rana svih nasih nesuglasica, kamen spoticaja na koji padaju ateisti...

Da li si ti uopste svjestan nelogicnosti ovoga, cuj to da slucajnosti stvaraju

robote, turbine, motore, kopiatore, automatizovanu industriju, DNK kodove, filtere, pumpe i masa toga jos...i to sve slucajnosti...

eh upravo ovo je srz svih problema, srz zasto vi ateisti ste totalno nelogicna druzina ljudi koji rezon su ostavili malo po strani i prihvatili na slijepo teoriju...cuj slucajnosti da stvaraju masine i robote :-) kuka la vam majka, gdje vam je razum ostao, jeste li bas toliko skrenuli sa pameti da mozes ovakvu glupost vjerovati???

zamisli sad ovo, ide robot gradom i prica, i ja pomislim , kako su fino slucajnosti to napravile robota, vjetrovi, zemljotresi, voda, toplota, mrazovi itd milioni slucajnosti se sakupilo na jednom jestu da inteligentno stvore masinu :-)

Bas ste nerazumna skupina ljudi kao sto vas Bog opisiva...to sto vi vjeruejte niko razuman ne moze povjerovati takve budalastine.

Ali eto godi vasim srcima takva teorija, jer izbaciva Boga iz te price...pa vam ta luda teorija godi srcu jer nedaje mjesta Bogu...ali od vas pravi nerazumne ljude slabe pronicljive vrijednosti, kratkih intelektualnih dometa....nazalost tako je..

dok god ti tvrdiis da ti jedan robot moze nastati slucajno
kao KInesin robot
Image

sta mi tu imamo vise pricati ljudi moji ;-) onaj ko moze da vjeruje da je moguce da 1+1=3 sa takvom osobom se uopste neulazi u diskusiju....jer je njemu logika srusena, poremcen zdrav rezon i onda imamo to sto imamo....

ne mogu nikakvi svemirci, jer to nas uvlaci u problematiku vjecne regresije prijasnjih dogadjaja, a i oni sami zahtijevaju svoje pojasnjenje....

pa OKamova britva to eliminise njih, iz utrke jer trazi se najjednostavnioje logicno objasnjenje, jer svemirci dodaju jos daleko vise pitanja i komplikacija...pa po OKamovj britvi su eliminisani iz utrke.

ali ruk una srce daleko je logicnije da svemirci stvore nanomasine nego vase sumanute slucajnosti :-)

heeeeej, slijepe slucajnosti koje nemaju razuma, svijesti, znanja, moc planirnaja i sihronizovanog styvaranja i opet dalje tako savrseno stvaraju a nasi naucnici sa svojom tehnologiom nisu u stanju ni jednu nogu robota napraviti :-)

divim se vasim ludostima u sta vise sve kao ateisti mozete vjerovati :)
Post Reply