palamudjenje ovdje dolazi samo od onih koji tvrde da znaju sve. eto, teodati kaze da on zna vise nego ti, jer ti govori da ga ne mozes razumijeti. da li ga to cini pametnijim ili tacnijim? eh, pa ti izgledas isto tako. 'de objnasni', a ako je odgovor ne znam, onda tvoj zakljucak bude Bog. a tvoji odgovori teodatiju budu drugi zakljucak i ti ga proglasis nenormalnim, nelogicnim i politeistom...Zehran82 wrote: ↑16/11/2025 10:57zasto ti nama ne objasnis fino kako je moguce da:belfy wrote: ↑16/11/2025 00:52 ----
koji svi bolan? "svi" skontali osim nas dvojice koji pricamo uopste sa tobom?evo, recimo da nikada nisam cuo za te primjere. kako ti objasnjavas zasto si ti pitao zasto se to naziva Bozija cestica? i, zasto bjezis od odgovora ovako sireci stative?
mislim, mozemo mi i o ovome drugome gdje vjerovatno znas jos manje, ali red je da prvo das odgovor prije nego postavis pitanje.
a ovo sto si prepisao od AI bez da si napisao da je od iste je smijesno...
u pravu si da sa ovakvim pristupom ne mozemo napredovati. problem je sto tebi i za najosnovniji treba AI. cisto zato sto ne znas, a na stranu sto i AI koristis pogresno, kao i poslovice. jednostavno ne razumijes ni jedno ni drugo. AI ne moze nadoknaditi nedostatak skolovanja ili razumijevanja stvari koje bi kroz skolski sistem trebale biti usvojene. jer, pazi sada ovo, da bi dobro prikrio koristenje AI morao bi znati koja mu pitanja postaviti, a za nesto takvo, ipak, treba dobra podloga. ti si dobar primjer kako neko pokusava graditi kucu na losim (ili bez) temelja...
eh, sada si zasluzio jos jedan odgovor da vidis kako se igra saha sa golubom. (neces dobiti sliku istog, jer je ne zasluzujes) nadam se da cu naci vremena koliko danas da ti objasnim jos jednu stvaru koja ce vrijediti barem jos jedan milimetar, pa cemo vidjeti na koliko smo milimetara dosli...
Slijepe i nesvjesne slucajnosti koje nemaju znanje, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogu da kodiraju kompijuterski robote, masine, motore, i mnogo toga jos u celijama a to nisu u stanju nasi najbolji naucnici sa svojom najmodernijom tejnoloigjom?
Kako je to moguce? to ti nama treba da objasnis umjesto sto palamudis u prazno...taj kamen spoticaja na darwinovoj evoluciji treba prvo da otklonis da bi mogli dalje da razmatramo evoluciju kao validnu opiciju....do tad je evolucija obicna bajka za odrasle koji ne razmisljaju duboko na nivou nano i mikro levela i svih tih desavanja na tom nivou.
najjednostavniji odgovor je - ne znamo (pored svega ostalog i Okamova britva). jednom ako otkrijemo - super. i polovinu svojih argumenata zastupas na onome sto je nauka otkrila da bi sam izmislio neka "prorocanstva unazad" sto je oksimoron (ovo rijec si do sada toliko puta dobio napisano da si valjda naucio sta znaci). eh, sada dolazimo do, ponovo, dijela gdje se Bog krije samo u onome sto ne znamo i samo tako moze biti. jer u poznatom njega nema, niti moze postojati. nekada je bio na vrhovima nedostupnih planina, za tim na nebu, a zatim otisao svakim korakom dalje kako je sta otkrivano. uvijek i uvijek samo u ono nepoznato...
i, po milioniti put - da, nikada nece ostati nesto nepoznato za ljude, tako da ce se uvijek naci mjesto za Boga. i to bas u tom mjestu, jer nece biti drugog. sve i kada bi se sve od postanka Univerzuma otkrilo ne bi se nista promijenilo, jer bi se poteglo: "a dusa?" i sve ostalo sto nije dokazano ili ne moze biti... no, ta rupa protokom vremena postaje sve manja. nekada je "upravljao" i sa vremenom (dove za kisu postoje dosta krace nego indijanski "rituali/plesovi" za istu) i sa "letenjem ptica" i svim ostalim.
elem, pokusao sam normalno pricati i sa tobom i to je, ocigledno, greska. budem pojasnio u svom postu tvome novom pernatom prijatelju. razlika je samo sto se ti ponavljas, a on bi, kao, da se igra saha...