Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
toska

#6776 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Hakiz wrote: 14/11/2025 16:04
Svijest ne postoji u duši, svijest postoji u mozgu.
Bez duše si niko, bez duše si ništa
Kupuješ, prodaješ, oduzimaš i dodaješ

:wink:
-Chesterfield-

#6777 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

apsidejzi wrote: 15/11/2025 11:29
-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 16:33
apsidejzi wrote: 14/11/2025 16:22
Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?
Isto bih i ja tebe pitao zašto naziv Božija čestica?
Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.

Fizicari nikada ne koriste termin bozija cestica. A fizicari su koristili termin darwinizam kada su opisivali sirenje informacije i prelazak sa kvantnog na klasicni model fizike.

Nadam se da sam ti dao dovoljno dobar odgovor. Jedan termin su smislili fizicari, i ja sam ga koristio. Drugi termin su smislili prodavaci i ti si ga koristio. Malo se pogledaj u ogledalo i razmisli koliko si zapravo podlozan marketinskim trikovima i probaj to povezati sa cinjenicom da su vjerski sluzbenici zapravo radnici u marketing sluzbi religijskih organizacija. Nisi ti slucajno iskoristio njihov termin i propagandu.
Pa ti si nasjeo na taj marketinški trik. Zato sam ti i naveo primjer Božije čestice kao metafore.
Ali eto, ti sada meni našao objašnjavati...
Zehran82

#6778 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 15/11/2025 16:52
Zehran82 wrote: 14/11/2025 14:59

koji si ti faktor da tako kazes, odakle ti to, ti to tako nonsalantno kazes kao da je 1+1=2..a to sto pricas absolutno nikakva dokaza nemas nego si ti cisto sebi umislio da svjesnost i beskoncanost ne moze zajedno, to veze jedno sa drugim nema....

fakta je da si ti to sebi umislio tako i drzis se ko pijan plota toga bez ikakva argumenta zasto to ne moze dvoje zajedno...eh to je kraj price.

Jeli to znaci za tebe da BOg nije svjestan sebe ni sta stvara, a stvori produkt koji je svjestan sebe i Boga svog kreatora?

Znaci mi smo uzvisenije nivo bica od boga po tvom shvatanju jer mi smo svjesni sebe dok Bog nije svjestan sebe?
Ne razumiješ se ti u logiku, inače bi ti bilo jasno, zašto beskonačnost i svjesnost ne idu zajedno, ali netko ima talenta za filozofiju i logiku, a netko nema, samo kažem.

I reci mi, je li planeta Zemlja na višem nivou od tebe, pošto te ona napravila ali nije svjesno biće, a ti jesi?

Ajde da čujem odgovor. :-D
zašto beskonačnost i svjesnost ne idu zajedno, ali netko ima talenta za filozofiju i logiku, a netko nema, samo kažem.
de ti nama filozofe premudri i preinteligentni nama hudnicima objasni zasto ne moze :)

Izbjegavas moja pitanja

Jeli Bog masina koja nema svijesti i daje svijest svojim produktima pa se produkti uzdizu na vecu razinu od svog stvoritelja upravo zvog te svijesti?....logicno je da je uzvisenije bice koje ima svijest od onoga sto nema svijesti...

covjek je uzviseniji od robota koji radi programirane stvari a nema svijest o sebi.
Dozer

#6779 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 15/11/2025 11:06
Dozer wrote: 15/11/2025 10:55 Ti pametujes na svaciji, a supalj k'o cajni kolutic.
ne, ja ne pametujem tako kao ti da izmisljam na tudji racun sta ti i kako ti....nego samo kazem ono sto procitam od vas

dok ovo
Smrle, recimo, uopste nema kapaciteta cak ni da razmisli o bilo cemu izvan kuranske dogme
je cisto pametovanje i tandrkanje do besvijesti....to ti znas da se ja ne bavim hipotetickim pitanjima, sta bi bilo kad bi bilo :-) kao da ja to ne uzimam u obzir a moram uzeti u obzir ako hocu ikakvu normalnu diskusiju...ja moram prvo presaltati sve i vase i moje dokaze i argumente

pa onda moram sve varijante uzeti u obzir, sta evo da nema Boga sta bi onda bilo, ima li to smisla da ga nema ili ima, koje su alternative, sve e to detaljno analizira...da bi ti meni natamburao gluposti da ja nemam kapiciteta dobaciti mislima u hipoteticke zone....

a ti podkapacitiran intelektualno da ja to strasno a tako si siguran da nema Boga, dovoljno mi je onaj primjer sa fine tuning da ne znas sta je , a jos i stvari odvodis u pogresnom smjeru kao ono sa loncem i poklopcem....sto meni ukaziva da jednostavno receno nisi dorastao ovih diskusija.

ja kazem "Ne budi svakom loncu poklopac" a ti meni kao protuargument kazes a sta ako je poklopac iskrivljen, ili malen ili je od plastike :lol: znaci veze s vezom nema argument. eh to ja moram deverati sa tobom u diskusijama :lol:

sta mi tu ba imamo vise pricati...to je tvoj nivo diskusije...znaci totalna limitiranost, i zato jesi ateista, samo zadrte ateiste mogu biti ovako limitirani.
Ma samo ti i dalje ukazivaj. Bilo bi dobro da pri tome naucis i malo gramatike maternjeg jezika, sintakse, i tako to. Mozda, ali samo mozda te onda neko i pocne svrstavati u normalne
Zehran82

#6780 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 15/11/2025 20:23 ----
Ma samo ti i dalje ukazivaj. Bilo bi dobro da pri tome naucis i malo gramatike maternjeg jezika, sintakse, i tako to. Mozda, ali samo mozda te onda neko i pocne svrstavati u normalne
razumijes ti mene vrlo dobro sta ja pisem....:)
Dozer

#6781 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Naravno da razumijem. Zato ti se stalno i smijem.
Kako drugacije komunicirati s nekim ko nije u stanju napisati vlastitu prostoprosirenu recenicu (znas li sta je to uopste?), bez pomoci AI i/ili Kur'ana (za koji nikad cak nisi ispravno napisao kako se pise).

Bjez' ba, Smrle, smijesan si lik. Meni dodjes k'o zabava kad nemam sta pametnije raditi, vjeruj mi.
teodati

#6782 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 15/11/2025 20:16

koji si ti faktor da tako kazes, odakle ti to, ti to tako nonsalantno kazes kao da je 1+1=2..a to sto pricas absolutno nikakva dokaza nemas nego si ti cisto sebi umislio da svjesnost i beskoncanost ne moze zajedno, to veze jedno sa drugim nema....

fakta je da si ti to sebi umislio tako i drzis se ko pijan plota toga bez ikakva argumenta zasto to ne moze dvoje zajedno...eh to je kraj price.

Jeli to znaci za tebe da BOg nije svjestan sebe ni sta stvara, a stvori produkt koji je svjestan sebe i Boga svog kreatora?

Znaci mi smo uzvisenije nivo bica od boga po tvom shvatanju jer mi smo svjesni sebe dok Bog nije svjestan sebe?
Ne razumiješ se ti u logiku, inače bi ti bilo jasno, zašto beskonačnost i svjesnost ne idu zajedno, ali netko ima talenta za filozofiju i logiku, a netko nema, samo kažem.

I reci mi, je li planeta Zemlja na višem nivou od tebe, pošto te ona napravila ali nije svjesno biće, a ti jesi?

zašto beskonačnost i svjesnost ne idu zajedno, ali netko ima talenta za filozofiju i logiku, a netko nema, samo kažem.
de ti nama filozofe premudri i preinteligentni nama hudnicima objasni zasto ne moze :)

Izbjegavas moja pitanja

Jeli Bog masina koja nema svijesti i daje svijest svojim produktima pa se produkti uzdizu na vecu razinu od svog stvoritelja upravo zvog te svijesti?....logicno je da je uzvisenije bice koje ima svijest od onoga sto nema svijesti...

covjek je uzviseniji od robota koji radi programirane stvari a nema svijest o sebi.
Zašto bi svjesno biće bilo uzvišenije od svoga Stvoritelja, nije, ali to ne znači da svjesno ne može nastati od nesvjesnog, to ti ne shvaćaš.
Hakiz

#6783 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

toska wrote: 15/11/2025 18:20
Hakiz wrote: 14/11/2025 16:04
Svijest ne postoji u duši, svijest postoji u mozgu.
Bez duše si niko, bez duše si ništa
Kupuješ, prodaješ, oduzimaš i dodaješ

:wink:
Zato kreni, kreni prema... :-D
Hakiz

#6784 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: user_id=465876]
Spoiler
Show

Izbjegavas moja pitanja

[/spoiler]

Ne budi siguran...
belfy

#6785 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 23:41
belfy wrote: 14/11/2025 23:19
-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 22:56 Opet problem sa nerazumijevanjem napisanog.
Ja mislim da je apsi skontao ali belfy trokirao.
moguce da to ni apsi ne zna, ali ja sam ti ponudio opcije, a ti ne smijes ni da direktno odgovoris? cestica koja se trazila nije imala to ime (a ni danas nema u naucnim radovima, osim ako je neko koristi samo kolokvijalno), sve dok jedna knjiga nije izdata. zelis li saznati koja? iako bi mi bilo draze da sam potrazis, jer ces usput mozda naci i jos korisnih stvari i nauciti nesto...

i, ne pokusavaj skrivati neznanje ovako ocigledno. ako ovdje budes iskren za nagradu dobijes jos par milimetara. dva ce biti ovdje, a jedan na prethodnoj temi. sto bi vec bilo pet primljenih milimetara, sto bi bio znacajan napredak u odnosu na nula, slazes li se?
Hebote, zar moram pojašnjavati... :-)
Kvantni darvinizam je samo metaforički naziv za način širenja informacija u kvantnim sistemima, isto kao što je božija čestica metafora za Higgsov bozon. Nauka takve nazive koristi da olakša objašnjenje složenih procesa.
pa sto onda pitas odakle naziv Bozija cestica? naknadna pamet je ono kad se Mujo vadi, a zasto ga mati osudjuje...
i cuj, trebas li ti sta objasnjavati... :lol: mozda i trebas, ali ne drugima...
-Chesterfield-

#6786 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 15/11/2025 22:12
belfy wrote: 14/11/2025 23:19

moguce da to ni apsi ne zna, ali ja sam ti ponudio opcije, a ti ne smijes ni da direktno odgovoris? cestica koja se trazila nije imala to ime (a ni danas nema u naucnim radovima, osim ako je neko koristi samo kolokvijalno), sve dok jedna knjiga nije izdata. zelis li saznati koja? iako bi mi bilo draze da sam potrazis, jer ces usput mozda naci i jos korisnih stvari i nauciti nesto...

i, ne pokusavaj skrivati neznanje ovako ocigledno. ako ovdje budes iskren za nagradu dobijes jos par milimetara. dva ce biti ovdje, a jedan na prethodnoj temi. sto bi vec bilo pet primljenih milimetara, sto bi bio znacajan napredak u odnosu na nula, slazes li se?
Kvantni darvinizam je samo metaforički naziv za način širenja informacija u kvantnim sistemima, isto kao što je božija čestica metafora za Higgsov bozon. Nauka takve nazive koristi da olakša objašnjenje složenih procesa.
pa sto onda pitas odakle naziv Bozija cestica? naknadna pamet je ono kad se Mujo vadi, a zasto ga mati osudjuje...
Mislim da su svi koji su pažljivo pročitali skontali, osim vas dvojice. :lol:

Zar nikada nisi čuo za argument po analogiji ili kontraprimjer kroz analogiju?

Koristi se kada želiš pokazati da je neka tvrdnja pogrešna ili nedosljedna tako što postaviš slično pitanje u paralelnoj situaciji.

S ovakvim pristupom ne možemo napredovati, pa ću se zadržati na najosnovnijem nivou objašnjavanja. Naravno sa gramatičkim greškama, da imaš materijala. :D
Zehran82

#6787 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 15/11/2025 21:50
Spoiler
Show

Izbjegavas moja pitanja

[/spoiler]

Ne budi siguran...
to je cista prosta logika....nema se tu sta biti sigurno.

ili hoces da kazes uzvisenije je biti masina od zivog bica koje je svjesno sebe i okoline i drugih....mislim haloo o cemu mi pricamo ovdje... :-) o tome nema rasprave uopste....a ako mislis da je masina uzvisenija od tebe....onda nemam sta vise reci :odustajem:
belfy

#6788 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 15/11/2025 22:59

Koristi se kada želiš pokazati da je neka tvrdnja pogrešna ili nedosljedna tako što postaviš slično pitanje u paralelnoj situaciji.

S ovakvim pristupom ne možemo napredovati, pa ću se zadržati na najosnovnijem nivou objašnjavanja. Naravno sa gramatičkim greškama, da imaš materijala. :D
koji svi bolan? "svi" skontali osim nas dvojice koji pricamo uopste sa tobom? :lol: evo, recimo da nikada nisam cuo za te primjere. kako ti objasnjavas zasto si ti pitao zasto se to naziva Bozija cestica? i, zasto bjezis od odgovora ovako sireci stative?

mislim, mozemo mi i o ovome drugome gdje vjerovatno znas jos manje, ali red je da prvo das odgovor prije nego postavis pitanje.
a ovo sto si prepisao od AI bez da si napisao da je od iste je smijesno...

u pravu si da sa ovakvim pristupom ne mozemo napredovati. problem je sto tebi i za najosnovniji treba AI. cisto zato sto ne znas, a na stranu sto i AI koristis pogresno, kao i poslovice. jednostavno ne razumijes ni jedno ni drugo. AI ne moze nadoknaditi nedostatak skolovanja ili razumijevanja stvari koje bi kroz skolski sistem trebale biti usvojene. jer, pazi sada ovo, da bi dobro prikrio koristenje AI morao bi znati koja mu pitanja postaviti, a za nesto takvo, ipak, treba dobra podloga. ti si dobar primjer kako neko pokusava graditi kucu na losim (ili bez) temelja...

eh, sada si zasluzio jos jedan odgovor da vidis kako se igra saha sa golubom. (neces dobiti sliku istog, jer je ne zasluzujes) nadam se da cu naci vremena koliko danas da ti objasnim jos jednu stvaru koja ce vrijediti barem jos jedan milimetar, pa cemo vidjeti na koliko smo milimetara dosli...
-Chesterfield-

#6789 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 16/11/2025 00:52
-Chesterfield- wrote: 15/11/2025 22:59

koji svi bolan? "svi" skontali osim nas dvojice koji pricamo uopste sa tobom? :lol: evo, recimo da nikada nisam cuo za te primjere. kako ti objasnjavas zasto si ti pitao zasto se to naziva Bozija cestica? i, zasto bjezis od odgovora ovako sireci stative?

mislim, mozemo mi i o ovome drugome gdje vjerovatno znas jos manje, ali red je da prvo das odgovor prije nego postavis pitanje.

u pravu si da sa ovakvim pristupom ne mozemo napredovati. problem je sto tebi i za najosnovniji treba AI. cisto zato sto ne znas, a na stranu sto i AI koristis pogresno, kao i poslovice. jednostavno ne razumijes ni jedno ni drugo. AI ne moze nadoknaditi nedostatak skolovanja ili razumijevanja stvari koje bi kroz skolski sistem trebale biti usvojene. jer, pazi sada ovo, da bi dobro prikrio koristenje AI morao bi znati koja mu pitanja postaviti, a za nesto takvo, ipak, treba dobra podloga. ti si dobar primjer kako neko pokusava graditi kucu na losim (ili bez) temelja...

eh, sada si zasluzio jos jedan odgovor da vidis kako se igra saha sa golubom. (neces dobiti sliku istog, jer je ne zasluzujes) nadam se da cu naci vremena koliko danas da ti objasnim jos jednu stvaru koja ce vrijediti barem jos jedan milimetar, pa cemo vidjeti na koliko smo milimetara dosli...
Golube moj, odgovor na tvoje pitanje se nalazi u postu koji si kvotao. :-)
Kvantni Darwinizam nema stvarne veze sa Darwinom, osim metafore u nazivu.
Naziv božija čestica je samo metafora, isto kao što je kvantni darvinizam metafora u fizici.

Nadam se da ti je sada malo jasnije.

Što se tiče AI ti si izgleda tek skontao, da dobro pitanje već odradi veliki dio posla, ostalo je samo da odgovor ne bude pametniji od onoga ko ga daje. :D
Zehran82

#6790 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/11/2025 00:52 ----

zasto ti nama ne objasnis fino kako je moguce da:

Slijepe i nesvjesne slucajnosti koje nemaju znanje, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogu da kodiraju kompijuterski robote, masine, motore, i mnogo toga jos u celijama a to nisu u stanju nasi najbolji naucnici sa svojom najmodernijom tejnoloigjom?

Kako je to moguce? to ti nama treba da objasnis umjesto sto palamudis u prazno...taj kamen spoticaja na darwinovoj evoluciji treba prvo da otklonis da bi mogli dalje da razmatramo evoluciju kao validnu opiciju....do tad je evolucija obicna bajka za odrasle koji ne razmisljaju duboko na nivou nano i mikro levela i svih tih desavanja na tom nivou.
H323

#6791 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by H323 »

apsidejzi wrote: 14/11/2025 16:22
-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 13:49
apsidejzi wrote: 14/11/2025 12:38
NAUCNICI napisali NAUCNI RAD na linku iznad u kojem objasnjavaju DARWINOVE efekte na kvantnom nivou. Otvori link, ne ujeda. Naucnici napravili eksperiment, kojeg mozes i ti ponovit ako zelis. Nema suplje poput prenosi se od ovog da je cuo od onog koji je nauco od onog tamo. Nista nije provjerljivo nego moras vjerovat na rijec. Ovdje nikome ne moras vjerovati na rijec. Nabavi 15 kubita i ozezi. Dobices isti rezultat. Evolucijski efekti su svuda oko nas, htio ti to priznati ili ne. A sad zabij glavu u pijesak kao noj i pravi se da ovo nisi procitao.
Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.
Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?
Ne kontam ni tebe ni belfya, obično imate smislene upise. Osim nekih površnih analogija, ni taj rad ni čitava teorija (za koju nisam prije čuo, čitava stvar je čega se lik dosjetio, hvala) nema veze ni s Darwinom, ni s prirodnom evolucijom. Meni je to kao da postaviš rad o genetic algorithms i kažeš "vidi i kompjuteri objašnjavaju darwinove efekte na nivou bita". Ono sure why not, ali svjestan si da to nije baš isto i da nije neki argument jer je "postojanje sistema gdje se određene osobine više šire" opservacija i korisna analogija ali ne i dokaz prirodne selekcije (ili uopšte bitno za temu). Da ne ulazim u forumske odnose koje ne znam, ne znam šta ste se navalili na Chesterfielda, ali čovjek ispravno proziva da ime ne mora značiti i nepovršnu povezanost.

Ove ostale chatgpt šizofrenije ostavljam vama :mrgreen: nije to to otkad nas je sprečo napustio.
Zehran82

#6792 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

H323 wrote: 16/11/2025 11:54 ----
Ne kontam ni tebe ni belfya, obično imate smislene upise. Osim nekih površnih analogija, ni taj rad ni čitava teorija (za koju nisam prije čuo, čitava stvar je čega se lik dosjetio, hvala) nema veze ni s Darwinom, ni s prirodnom evolucijom. Meni je to kao da postaviš rad o genetic algorithms i kažeš "vidi i kompjuteri objašnjavaju darwinove efekte na nivou bita". Ono sure why not, ali svjestan si da to nije baš isto i da nije neki argument jer je "postojanje sistema gdje se određene osobine više šire" opservacija i korisna analogija ali ne i dokaz prirodne selekcije (ili uopšte bitno za temu). Da ne ulazim u forumske odnose koje ne znam, ne znam šta ste se navalili na Chesterfielda, ali čovjek ispravno proziva da ime ne mora značiti i nepovršnu povezanost.

Ove ostale chatgpt šizofrenije ostavljam vama :mrgreen: nije to to otkad nas je sprečo napustio.
ljudi su desepratni ateisti, znaci bilo kakvo nakaradno objasnjenje za evoluciju i iskljucenje Boga iz ekavcije, oni ce ga progutati zmireci bez imalo razmisljanja....to moras da shvatis....ma koliko jadno i traljavo objasnjenje bilo, pa cak i totalno nelogicno, oni ce ga prihvatiti da bi se sakrili iza toga od price od Boga...samo im nemoj Boga na oci dovoditi.

bog je jos davno to objasnio njihovo stanje i lutanje u mraku prije 1400 godina gdje kaze:

7:146 Odvratiću od znamenja Mojih one koji se budu bez ikakva osnova na Zemlji oholili. I kakav god oni dokaz vide, neće ga vjerovati: ako vide Pravi put – neće ga kao put prihvatiti, a ako vide stranputicu – kao put će je prihvatiti. To zato što će dokaze Naše poricati i što će prema njima ravnodušni biti.

znaci prihvatat ce nerazumne i nelogicne stvari a logicne i razumne ce odbijati i oni su sad u tom stanju kako ih je Bog opisao.

zasto to, zato sto ce nelogicne i nerazumne stvari u njihovim ocima biti logicne i razumne, a dok logicne i razumne stvari ce biti u sustini nelogicne i nerazumne u njihovim ocima

i to Bog kaze zasto se desava:

43:36. Onome ko se bude slijepim pravio pred Opomenom Svemilosnog, Mi ćemo šejtana/satanu natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati.

37. Oni(sejtani/satane) će ih od pravog puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na pravom putu.

znaci Bog prepusti osobu satani da on mu maze oci, sejtan im dobro ucini zlim i odvratnim u ocima ateista, a zlo im i pogresan put uljepsa i ucini im ga primamljivim.
apsidejzi

#6793 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 16/11/2025 12:07
H323 wrote: 16/11/2025 11:54 ----

ljudi su desepratni ateisti, znaci bilo kakvo nakaradno objasnjenje za evoluciju i iskljucenje Boga iz ekavcije, oni ce ga progutati zmireci bez imalo razmisljanja....to moras da shvatis....ma koliko jadno i traljavo objasnjenje bilo, pa cak i totalno nelogicno, oni ce ga prihvatiti da bi se sakrili iza toga od price od Boga...samo im nemoj Boga na oci dovoditi.
Zato sto je prica o bogu kao prica o Djeda mrazu.
-Chesterfield-

#6794 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

Zehran82 wrote: 16/11/2025 10:57

Slijepe i nesvjesne slucajnosti koje nemaju znanje, moc planiranja i sihronizovanog stvaranja mogu da kodiraju kompijuterski robote, masine, motore, i mnogo toga jos u celijama a to nisu u stanju nasi najbolji naucnici sa svojom najmodernijom tejnoloigjom?

Kako je to moguce? to ti nama treba da objasnis umjesto sto palamudis u prazno...taj kamen spoticaja na darwinovoj evoluciji treba prvo da otklonis da bi mogli dalje da razmatramo evoluciju kao validnu opiciju....do tad je evolucija obicna bajka za odrasle koji ne razmisljaju duboko na nivou nano i mikro levela i svih tih desavanja na tom nivou.
Neće se on pozabaviti tvojim pitanjem. Reći će ti da si nepismen jer imaš par gramatičkih grešaka.
Nakon toga ide par otrcanih fraza koje vrti na forumu godinama.
teodati

#6795 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zanimljivo je da sa tako ateisti i vjernici svugdje ovako svađaju od kada postoje, i ne vide da jedni drugima ne mogu ama baš ništa dokazati, što će reći da i jedni i drugi negdje debelo griješe, ali to ne shvaćaju, neverjetno! :-D
Hakiz

#6796 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 15/11/2025 23:49
Spoiler
Show

Izbjegavas moja pitanja

[/spoiler]

Ne budi siguran...

ili hoces da kazes uzvisenije je biti masina od zivog bica koje je svjesno sebe i okoline i drugih....mislim haloo o cemu mi pricamo ovdje... :-) o tome nema rasprave uopste....a ako mislis da je masina uzvisenija od tebe....onda nemam sta vise reci :odustajem:
Ne kontaš.
Zehran82

#6797 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 16/11/2025 17:39 ---
Zato sto je prica o bogu kao prica o Djeda mrazu.
to si ti umislio da je tako...

Da bi bila prica kao o DJeda mrazu, moralo bi biti sljedeca situacija.

Ako nas pitas zasto vjerujete u Boga, neznamo, eto vjeruje nam se nesto, pa odlucili da vjerujemo.

Imate li dokaza za to ikakvih?

nemamo nikakvih, ni empirijskih ni indikativnih koji upucuje na njegovo postojanje.

Eh tad bi to onda bilo na nivou djeda mraza.

A ovo da znam kad je na nivou djeda mraza a kad nije , ti je dokaz da znam sta pricam i sta zagovaram, a dokaz i to je da ti ne znas sta pricas kad naturas nama tezu da je to na nivou djeda mraza , a nije.
Zehran82

#6798 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

-Chesterfield- wrote: 16/11/2025 18:36
Zehran82 wrote: 16/11/2025 10:57

Neće se on pozabaviti tvojim pitanjem. Reći će ti da si nepismen jer imaš par gramatičkih grešaka.
Nakon toga ide par otrcanih fraza koje vrti na forumu godinama.
znam znam, sve mi je jasno...vec vidjeno vec iskusio....
Zehran82

#6799 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 16/11/2025 19:19 Zanimljivo je da sa tako ateisti i vjernici svugdje ovako svađaju od kada postoje, i ne vide da jedni drugima ne mogu ama baš ništa dokazati, što će reći da i jedni i drugi negdje debelo griješe, ali to ne shvaćaju, neverjetno! :-D
rece nam lik koji vjeruje da je Bog jedan ali nije jedan nego je mnozina, koji je nevjernik a ujedno i wannabe krscanin, brani bibliju koja mu kontrira njegovim vjerovanjima....znaci lik rastrkan intekelualno na sve strane....ne zna jeli posao ili dosao....

zajebant si ti veliki druze, nedefinisane kategorije :)
Zehran82

#6800 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 16/11/2025 20:19
Zehran82 wrote: 15/11/2025 23:49

Ne budi siguran...

Ne kontaš.
budi faca pa elaboraraj i objasni...
Post Reply