Ukrajina
- no_sekirli
#221276 Re: Ukrajina
Ma nema nikakve sanse da Rusi pristanu na ratnu odstetu, s tim bi de facto priznali da su agresori. A oni su jadni samo krenuli u denacifikaciju, duse drage.
Pa mislim da je steta na Azovstalu, plus sirovine i gotovi proizvodi sta su ukrali tamo u milijardama, a gdje su termoelektrane i ostalo.
Pa mislim da je steta na Azovstalu, plus sirovine i gotovi proizvodi sta su ukrali tamo u milijardama, a gdje su termoelektrane i ostalo.
- drug_profi
#221277 Re: Ukrajina
Ko što Ukrajina ne bi pristala na onaj prethodni plan, tako ni Rusija neće na ovaj.
Međutim ovdje vidimo uslove mira, tj. ono na sta Rusija mora pristati ako zeli da se izvuce iz ovoga.
Pa prije ili kasnije.
Ukrajina NIKAD ne mora pristati na onaj sramotni prijedlog.
Međutim ovdje vidimo uslove mira, tj. ono na sta Rusija mora pristati ako zeli da se izvuce iz ovoga.
Pa prije ili kasnije.
Ukrajina NIKAD ne mora pristati na onaj sramotni prijedlog.
-
DebelinJoe
#221278 Re: Ukrajina
Ko će Rusiju natjerati da plati odštetu? Na koji način je može neko natjerati?Čitalac wrote: ↑23/11/2025 19:41Ima...
- Ukrajina i njezini partneri provode gospodarsku suradnju bez ograničenja.
- Ukrajina će biti u potpunosti obnovljena i financijski obeštećena, uključujući i putem ruske suverene imovine koja će ostati zamrznuta dok Rusija ne nadoknadi štetu Ukrajini.
- Sankcije nametnute Rusiji od 2014. mogu biti postupno i djelomično ublažene nakon što se postigne održivi mir i podložne ponovnom pokretanju u slučaju kršenja mirovnog sporazuma (snapback).
-
zigzag
#221279 Re: Ukrajina
To je najmanji problem. I ovo uzimanje profita od ruske imovine i preusmjeravanje Ukrajini se može smatrati ratnom odštetom.
Najbitnije je zaustaviti srednjevijekovni ruski režim od daljnje strategije okupiranja tuđih teritorija a to je veliki posao.
Najbitnije je zaustaviti srednjevijekovni ruski režim od daljnje strategije okupiranja tuđih teritorija a to je veliki posao.
-
zigzag
#221280 Re: Ukrajina
Rubio je u obraćanju novinarima izjavio da je ovo vjerovatno bio najproduktivniji i najsmisleniji sastanak do sada. Kako je kazao, imaju proizvod napravljen na osnovu doprinosa svih strana te je postignut dobar napredak. Uvjerava da Rusija radi na promjenama kojima će biti zadovoljne i Ukrajina i Sjedinjene Američke Države. Ukazao je da je potrebno još raditi kako bi se mir postigao.
- drug_profi
#221281 Re: Ukrajina
Rusija uvijek ima maksimalističke zahtjeve kojih se čvrsto drži da na kraju kao kompromisno pristane na ono što je zapravo htjela od početka.
Vidjećemo hoće li ubosti.
Vidjećemo hoće li ubosti.
Last edited by drug_profi on 23/11/2025 21:15, edited 1 time in total.
- Point.
#221282 Re: Ukrajina
Čuj ti te narandžaste balege, nisu pokazali zahvalnosti. Koja gnjida.
- Čitalac
#221283 Re: Ukrajina
Zelenski, večernje obraćanje...
Pregovori između ukrajinske delegacije i predstavnika Sjedinjenih Država i Europe u Ženevi se nastavljaju. Postoje signali da je Trumpov tim čuo predstavnike Ukrajine, kaže predsjednik Volodimir Zelenski.
"Dan mnogih sastanaka i pregovora, zapravo, od jutra - poziva, sastanaka, konzultacija. Ukrajinska delegacija u Ženevi već je održala niz sastanaka: s američkom stranom, kao i s našim europskim partnerima. Saslušao sam izvješće delegacije o rezultatima razgovora. To su bili temeljiti razgovori. Mnogo se toga mijenja, vrlo pažljivo radimo na koracima koji su potrebni za okončanje rata. Danas će se pregovori nastaviti u Švicarskoj, zapravo će timovi raditi do noći, i bit će još izvješća od njih", rekao je šef države.
Zelenski je dodao da "postoje signali da nas tim predsjednika Trumpa čuje".
"Ukrajina nikada nije željela rat i nikada nećemo biti prepreka miru. Diplomacija je intenzivirana, to je dobro. Očekujemo da će rezultat biti pravi koraci. Prvi prioritet je pouzdan mir, zajamčena sigurnost, poštovanje prema našem narodu, poštovanje prema svima koji su dali svoje živote braneći Ukrajinu od ruske agresije", naglasio je predsjednik.
- Čitalac
#221284 Re: Ukrajina
Rubio: Značajan napredak, ne znam ništa o evropskom planu...
Američki državni tajnik Marco Rubio, na drugom brifingu nakon mirovnih pregovora u Ženevi, izjavio je da je u nedjelju postignut značajan napredak, dok o prijedlozima europskih predstavnika "nije čuo ništa".
"Cilj je bio uzeti ovih 28 ili 26 točaka, ovisno o tome koju verziju uzmemo, i usredotočiti se na one koje su još otvorene. Danas smo postigli značajan napredak. Naravno, sve se u konačnoj verziji mora dogovoriti s predsjednikom. Ali mislim da je danas vjerojatno bio najproduktivniji dan u dugo vremena", rekao je Rubio.
On je odbio komentirati detalje o određenim točkama plana.
"Sada neću davati nikakve detalje ili specifičnosti u vezi s konačnom verzijom. Jer do sutra, do prekosutra, sve se ovo može dodatno promijeniti. Mogu reći da sam pun optimizma. Možemo nešto ovdje učiniti, jer smo danas postigli veliki napredak. Ono do čega smo danas došli, moramo dalje raditi na tome, koordinirati se s ukrajinskom i ruskom stranom. Moraju se oko toga dogovoriti da bi to funkcioniralo“, dodao je.
Na pitanje o rokovima u kojima bi se sporazum trebao usvojiti, Rubio je rekao: „Rok je sljedeći - želimo to učiniti što je prije moguće.“
„Da, želio bih to učiniti do četvrtka ili nekog dana. Ali danas smo stigli prilično daleko. Pun sam optimizma. Uskoro ćemo napredovati - bilo da je to četvrtak, petak ili ponedjeljak, sljedeći tjedan...Samo nam treba više vremena“, dodao je.
Na pitanje je li bilo konzultacija s predstavnicima europskih zemalja, Rubio je rekao: „Da, sastali smo se sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost iz mnogih zemalja. Objasnili smo im, također bez detalja, ali općenito, prema čemu smo danas napredovali, što smo dogovorili. Nešto je zahtijevalo povratne informacije od njih, ali iz onoga što vidim, ima puno pozitivnog i s američke i s ukrajinske strane o svemu tome.“
Istovremeno, na pitanje o protuprijedlozima europskih predstavnika koji su objavljeni u medijima, Rubio je rekao: "Nisam čuo ni za kakve protuprijedloge iz Europe."
-
zigzag
#221285 Re: Ukrajina
Ruski režim ne smije dopustiti da se u javnosti prikazuje da će praviti mirovni sporazum sa svojim "satelitom".
Zato trump stalno pravi ove istupe kao mi , USA, pravimo mirovni sporazum sa rusijom a vi ukrajinci ćete to sprovesti.
Nije ruskom režimu možda mrsko ni napraviti realan dogovor sa Ukrajinom ali ode imperijalistički obraz ako to zvanično urade.
Mora se prikazati da je sporazum sa USA a ne sa Ukrajinom.
Zato trump stalno pravi ove istupe kao mi , USA, pravimo mirovni sporazum sa rusijom a vi ukrajinci ćete to sprovesti.
Nije ruskom režimu možda mrsko ni napraviti realan dogovor sa Ukrajinom ali ode imperijalistički obraz ako to zvanično urade.
Mora se prikazati da je sporazum sa USA a ne sa Ukrajinom.
- Čitalac
#221286 Re: Ukrajina
Reuters objavljuje nešto drugačiju verziju evropskog plana.
Protuprijedlog koji su razvile Velika Britanija, Francuska i Njemačka:
- Između Rusije, Ukrajine i NATO-a bit će sklopljen potpuni i sveobuhvatni sporazum o nenapadanju. Bit će riješene sve nejasnoće koje su postojale u posljednjih 30 godina.
- Predlaže se brisanje stavka 3 američkog "mirovnog plana", prema kojem se "ne očekuje da se Rusija miješa u poslove svojih susjeda, a NATO se neće dalje širiti".
- Ukrajina će dobiti pouzdana sigurnosna jamstva.
- Broj Oružanih snaga Ukrajine u mirnodopsko vrijeme bit će ograničen na 800 tisuća.
- Pristupanje Ukrajine NATO-u ovisi o konsenzusu članica NATO-a (koji ne postoji).
- NATO se slaže da neće trajno razmještati trupe pod svojim zapovjedništvom u Ukrajini u mirnodopsko vrijeme.
- NATO-ovi borbeni zrakoplovi bit će raspoređeni u Poljskoj.
Jamstvo SAD-a (o sigurnosti Ukrajine), koje odražava članak 5.
- SAD će biti kompenziran za jamstvo
- Ako Ukrajina napadne Rusiju, izgubit će jamstvo
- Ako Rusija napadne Ukrajinu, uz vjerodostojan koordinirani vojni odgovor, bit će vraćene sve globalne sankcije, a svako priznavanje novog teritorija i sve ostale pogodnosti ovog sporazuma bit će ukinute.
- Ukrajina ima pravo na članstvo u EU i dobit će kratkoročni povlašteni pristup europskom tržištu dok se ovo pitanje razmatra.
Snažan globalni paket mjera za obnovu Ukrajine:
- Stvaranje Fonda za razvoj Ukrajine za ulaganje u industrije s visokim rastom, uključujući tehnologiju, podatkovne centre i umjetnu inteligenciju
- Sjedinjene Države će surađivati s Ukrajinom na zajedničkoj obnovi, razvoju, modernizaciji i upravljanju ukrajinskom plinskom infrastrukturom, uključujući plinovode i skladišta
- Zajednički napori za obnovu ratom pogođenih područja kako bi se obnovili, rekonstruirali i modernizirali gradovi i stambena područja
- Svjetska banka će razviti poseban financijski paket kako bi ubrzala te napore.
Postupna reintegracija Rusije u svjetsko gospodarstvo
- Pitanje ukidanja sankcija Rusiji raspravljat će se i dogovarati u fazama i od slučaja do slučaja. (Sjedinjene Države ponudile su ukidanje sankcija bez ikakve rezerve u pogledu "postupnosti" ovog procesa.)
- Sjedinjene Države sklopit će dugoročni sporazum o gospodarskoj suradnji za uzajamni razvoj u područjima kao što su energija, prirodni resursi, infrastruktura, umjetna inteligencija, podatkovni centri, rijetki minerali, zajednički projekti na Arktiku i druge obostrano korisne korporativne prilike.
- Rusija će biti pozvana da se vrati u G8.
- Ukrajina će biti u potpunosti obnovljena i financijski kompenzirana, uključujući i iz ruske imovine, koja će ostati zamrznuta dok Rusija ne nadoknadi štetu nanesenu Ukrajini.
- Rusija će zakonski donijeti politiku nenapadanja protiv Europe i Ukrajine.
- Nuklearna elektrana Zaporiška bit će pokrenuta pod nadzorom IAEA-e, a proizvedena energija bit će ravnomjerno raspoređena između Rusije i Ukrajine u omjeru 50:50.
- Ukrajina će usvojiti pravila EU-a o vjerskoj toleranciji i zaštiti jezičnih manjina.
Teritorij:
- Ukrajina se obvezuje da neće vraćati svoj okupirani suvereni teritorij vojnim sredstvima. Pregovori o razmjeni teritorija započet će od linije kontakta.
- Nakon dogovora o budućim teritorijalnim sporazumima, i Ruska Federacija i Ukrajina obvezuju se da neće silom mijenjati te sporazume. Bilo kakva sigurnosna jamstva neće se primjenjivati u slučaju kršenja ove obveze.
- Rusija neće sprječavati Ukrajinu da koristi rijeku Dnjepar u komercijalne svrhe, a bit će sklopljeni sporazumi o slobodnom prijevozu žitarica preko Crnog mora.
- Osnovat će se humanitarni odbor za rješavanje otvorenih pitanja:
- Sve osobe i tijela ostavljena u zatočeništvu bit će razmijenjena prema načelu "svi za sve"
- Svi civilni pritvorenici i taoci bit će vraćeni, uključujući djecu
- Uvest će se program ponovnog ujedinjenja obitelji
- Poduzet će se mjere za ublažavanje patnje žrtava sukoba
- Ukrajina će održati izbore što je prije moguće nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.
Provedbu sporazuma pratit će i jamčiti Vijeće za mir, kojim predsjedava predsjednik Donald J. Trump. Za kršenje će se predvidjeti sankcije.
Nakon što se sve strane slože s ovim memorandumom, prekid vatre stupit će na snagu odmah nakon što se obje strane povuku na dogovorene točke kako bi započele s provedbom sporazuma. Uvjete prekida vatre, uključujući nadzor, dogovorit će strane pod nadzorom SAD-a.
-
HelaS
#221288 Re: Ukrajina
Kozmetika. Okupirana teritorija ostaje ruska nadležnost. Opet se ne spominje ratna otšteta. Sve je ovo Ukrajina imala i prije agresije, skoro sve.
Ovo je prijedlog EU. Rusija će imati zahtjeve za izmjenama, Ukrajina takođe, USA... Amerikanci uzimaju plinovod ("ukrajinska interkonekcija"
)
Ovo je prijedlog EU. Rusija će imati zahtjeve za izmjenama, Ukrajina takođe, USA... Amerikanci uzimaju plinovod ("ukrajinska interkonekcija"
- drug_profi
#221289 Re: Ukrajina
Evropski prijedlog je loš i ponižavajući i dalje.
Ovo što se u švici dogovara je poštenije.
Samo ne vjerujem da će Rusi na bilo šta sada pristati. Možda za pola godine.
Ovo što se u švici dogovara je poštenije.
Samo ne vjerujem da će Rusi na bilo šta sada pristati. Možda za pola godine.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#221290 Re: Ukrajina
Jebo si me sa ovim upisom.apsidejzi wrote: ↑23/11/2025 12:13E jbg, ne mozemo gledati samo kraj rata i izvlaciti finalne zakljucke. Mi jesmo bili blizu banja luke al to smo bili zahvaljujuci nato pomoci. Mi nikada ne bismo dosli do te tacke, isto kao sto ni ukrajinci na zalost ne mogu doci do mariupolja danas. Ameri su pogurali hrvate i mi smo jahali na tom talasu al onda su oni tudjmanu rekli da stane na loptu sto je ovaj i uradio. A nama zaprijetili da ne idemo dalje jer cemo onda biti sami protiv svih. Ja znam da romanticno zvuci to sto smo mogli uzeti BL. Moralno smo trebali, al jbg u ovakvom svijetu nema morala. Imas suhi interes, i nikome nije bilo u interesu muslimanska drzava u evropi. Mi se mozemo sutati nogom u guzicu sto smo opstali i sto imamo kakvu takvu drzavu. Nepravedan mir ali najbolji u uslovima u kojima smo bili.skrbavi-admin wrote: ↑23/11/2025 11:44Pah kasnije su isle i pobjede na bojnom polju, koje su donosile i pobjede za stolom citaj Vasingstoski sporazum, koji je donio oslobodjenje Rvacke, a nama kurcinu kad smo dosli do Banjaluke koja se vec tornjala kao sto je to potvrdio glavom i bradom Slavko Lisica..... Problem je taj sto obavjestajna sluzba i stratezi u neadekvatnim okolnostima na neadekvatan nacin nepravilno lose procijene momentu i kada vec pocne urusavanje ratnih efektiva ne procijene da je vrijeme za "sad ili nikad" nagaze zadnjim atomima snage bas kao sto je to uradila Hrvatska u Oluji i marsnu predatora za sva vremena..... Rat moze da traje godinama, ali se zavrsi uvijek kolapsom i rasulom koji traje kratko...... Dokaza za to je hejbet..... Ja mislim da je sav ovaj pritisak na Ukrajini zato sto je kolaps ruske agresije odskrinut..... Nemaju vise normalnih vozila za napredak a kamo li moderne tehnike..... Te tvrdim da ako se odluce na masovnu mobilizaciju sad im je prilika.....
I nije problem kraj rata. Problem su sranja koja su dosla nakon sto je rat stao. Ta korupcija i nepotizam je unistila drzavu. Mi jos uvijek nemamo autoput gotov niti povezujemo krajinu sa centralnom bosnom, a Tuzla je na kraj svijeta. O Gorazdu da ne pricamo.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#221291 Re: Ukrajina
To ni meni nije jasno. Ni glasa o Himarsima.Čitalac wrote: ↑23/11/2025 16:34 Odakle sve ovo stiže...
Gubici ruske vojske u topničkim sustavima u manje od 11 mjeseci ove godine već premašuju prošlogodišnju statistiku, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ukrajine
Zaključno s 23. studenim 2025, Oružane snage Ukrajine već su uništile 13.053 jedinice topničkih sustava ruske vojske. Za usporedbu, za cijelu 2024. godinu, uništeno je 13.050 jedinica neprijateljskog topništva.
Ukupni gubici topničkih sustava ruske vojske od početka agresije iznose 34.585 jedinica.
U 2022. godini pogođeno je ili uništeno 2.021 neprijateljskih topničkih sustava.
U 2023. – 6.461.
U 2024. – 13.050.
U 2025. - do danas 13.053
Nešto ovdje ne štima. Nešto se ovdje dešava, a da mi o tome pojma nemamo.
- drug_profi
#221292 Re: Ukrajina
Sad ja hame tebe ne kontam šta ti ne kontaš. Šta ba himarsi?
- Hame_
#221293 Re: Ukrajina
E to. Mislim, ako se dvije ribe svađaju na dnu okeana, da je u blizini Englez.no_sekirli wrote: ↑23/11/2025 19:03 Dobro ovo Ukrajinci za sada hendlaju. Sluze se starom narodnom: krmka samo niz dlaku. A krmak je ruski agent njemackog porijekla.
Meni ovaj ultimatum od strane krmka, vise lici na ocajan pokusaj spasavanja vojnika Putlera cija je ekonomija, pored silnih resursa i zastekanih para, skoro na koljenima.
Britanci trebaju najvise zapeti sada i uhvatiti krmka za usi, jer njihov je bankarski sistem.
Mišljenja sam da će Englezi riještii ovo. Ne Amerikanci.
-
Labirint
#221294 Re: Ukrajina
vjerovatno je htio reći da nema više informacija ( barem javno dostupnih) o djelovanju himarsa kao što je to
bilo u protekle dvije godine.
-
zigzag
#221295 Re: Ukrajina
Pored stotina hiljada mrtvih od sitnih dronova himarsi više nisu zanimljivi.
- drndalo
#221296 Re: Ukrajina
Sazeta djela Kirila Dmitreva, specijalnog izaslanika Precjednika CCCP za crtanje karata i izvlacenje iz blata Donbasa...
Koga interesuje.
Koga interesuje.
- drndalo
#221297 Re: Ukrajina
Sad kad navali japanska pomoc
-
talijan97
-
zigzag
#221299 Re: Ukrajina
Imaćemo priliku da vidimo, i osjetimo.
-
zigzag
#221300 Re: Ukrajina
E moji japanci, nemate karte. Nezahvalni ste.Kina i Japan u sve burnijim odnosima zbog Tajvana, iz Pekinga poručili: "Prešli ste crvenu liniju"