Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#221251 Re: Ukrajina
Trumpov ultimatum i granice američkog utjecaja na Ukrajinu.
Donald Trump je dao Ukrajini rok do Dana zahvalnosti da prihvati mirovni plan od 28 tačaka dogovoren s Rusijom. U ovom videu raspravljam o Trumpovoj moći nad Ukrajinom i zašto Zelenski nema drugog izbora nego da odbaci plan, čak i ako riskira gubitak Sjedinjenih Država kao strateškog partnera.
0:00 Trumpov ultimatum za Dan zahvalnosti
0:40 Koliko moći SAD zaista imaju?
5:51 Dobar plan za Rusiju
8:51 Zašto je plan katastrofa za Ukrajinu
10:28 Zelenskijev odgovor i politička realnost
11:57 Evropska diplomatija je propala
- Čitalac
#221252 Re: Ukrajina
Umerov iz Ženeve: Trenutna verzija plana odražava većinu naših prioriteta.
Rustem Umerov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu i član ukrajinske delegacije na mirovnim pregovorima, rekao je da trenutna verzija "mirovnog plana" već odražava većinu ključnih ukrajinskih prioriteta.
"Trenutna verzija dokumenta, iako je u završnoj fazi koordinacije, već odražava većinu ključnih ukrajinskih prioriteta. Visoko cijenimo konstruktivan angažman sa Sjedinjenim Državama i njihov pažljiv stav prema našim primjedbama - to nam omogućuje da krenemo naprijed u zajedničkom procesu. Radujemo se daljnjem napretku danas", rekao je Umerov.
-
preludezalude
#221253 Re: Ukrajina
Uspjeh ili neuspjeh...posmatraj kako hoces. Cinjenica je da je okupirano 20% Ukrajine. Cinjenica je da je Ukrajina pod americkim pritiskom. Trump je lud covjek i ako mu se cefne nebi se cudio da i on pocne bombardovati Ukrajinu zbog neposluha. Isto tako se nebi cudio da naredi izolaciju Ukrajine zbog neposluha. Trump se ne koristi moralnim nacelima vec cisto koristoljubljem.drndalo wrote: ↑23/11/2025 12:45Jastaradi.preludezalude wrote: ↑23/11/2025 01:03
Stanje na terenu sve govori. Rusija je okupirala 20% Ukrajine. Tjesiti se "uspjehom" da Rusija nije dosla do Berlina je u najmanju ruku smijesno. Neminovno je da Ukrajina vise nece postojati u medjunarodno nekada priznatim granicama. Jedno su nase zelje a drugo je realnost.
U aprilu 2022, RU je imala okupirano 30% Ukrajine, a sada je na cak 20%. Stvarno dobar uspijeh.
Neuspjeh je dakle 3.5 godine odolijevati hordama iz RU i skladistima iz CCCPa?
Berlin je samo RU rukovodstvo spominjalo, pa nek pojedu svoja govna...
Granice? Vidjecemo. Ja recimo isto mislim da se moze desiti da ni RU vise nece biti u svojim nekadasnjim priznatim granicama. Ne znam kada, ali pretpostavljam da ce tako biti.
Jedno su nase zelje, a drugo realnost.
- Čitalac
#221254 Re: Ukrajina
Odakle sve ovo stiže...
Gubici ruske vojske u topničkim sustavima u manje od 11 mjeseci ove godine već premašuju prošlogodišnju statistiku, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ukrajine
Zaključno s 23. studenim 2025, Oružane snage Ukrajine već su uništile 13.053 jedinice topničkih sustava ruske vojske. Za usporedbu, za cijelu 2024. godinu, uništeno je 13.050 jedinica neprijateljskog topništva.
Ukupni gubici topničkih sustava ruske vojske od početka agresije iznose 34.585 jedinica.
U 2022. godini pogođeno je ili uništeno 2.021 neprijateljskih topničkih sustava.
U 2023. – 6.461.
U 2024. – 13.050.
U 2025. - do danas 13.053
-
melac
#221255 Re: Ukrajina
ALi ovo je sve posljedica dronova, kako se razvijali dronovi tako haubice zaplatile?Čitalac wrote: ↑23/11/2025 16:34 Odakle sve ovo stiže...
Gubici ruske vojske u topničkim sustavima u manje od 11 mjeseci ove godine već premašuju prošlogodišnju statistiku, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ukrajine
Zaključno s 23. studenim 2025, Oružane snage Ukrajine već su uništile 13.053 jedinice topničkih sustava ruske vojske. Za usporedbu, za cijelu 2024. godinu, uništeno je 13.050 jedinica neprijateljskog topništva.
Ukupni gubici topničkih sustava ruske vojske od početka agresije iznose 34.585 jedinica.
U 2022. godini pogođeno je ili uništeno 2.021 neprijateljskih topničkih sustava.
U 2023. – 6.461.
U 2024. – 13.050.
U 2025. - do danas 13.053
- Čitalac
#221256 Re: Ukrajina
Viktorija Kuzmina, jedna od tri žene koje su prošle obuku za Patriot...

Kuzmina, majka dvoje maloljetne djece, imala je sve zakonske razloge da napusti Oružane snage Ukrajine nakon smrti supruga. Potpukovnik Viktor Kuzmin poginuo je 24. veljače 2022, prvog dana ruske invazije, braneći nebo nad Luganskom regijom kao dio protuzračne raketne brigade. U rekordnom roku savladala je rad s kompleksom Patriot. Danas je viša poručnica protuzračne raketne divizije Zračnih snaga.
- Nedavno sam se pitala: što nisam izgubila tijekom godina? I imam odgovor: čovječnost. Unatoč svakodnevnim pokopima vojnika, unatoč svemu što se događa u pozadini i na fronti, čovječnost ostaje u meni. Netko više ne reagira na te svakodnevne gubitke. Zatvara oči pred tugom. Više ga ne boli. A mene i dalje boli. Činilo mi se da će vrijeme proći i da više neće biti tako akutne boli. Ali ona ostaje. Dakle, ja sam čovjek. Mogu osjetiti…
- Kad je počela invazija, bila sam s djecom. Obavijestili su me da je Viktor poginuo. Nisu mogli preuzeti tijelo dva tjedna, jer je teritorij na kojem je služio već bio okupiran. Zapovjednik i njegovi suborci došli su na sprovod. Zapovjednik mi je rekao: "Razmisli što ćeš učiniti…“. Razmišljala sam 40 dana…
- Svladavanje Patriota nije tako teško, ako savršeno poznajete stare sustave. To je kao da koristite stari telefon, a onda vam daju pametni telefon. Zar ne biste shvatili?
- Lako je pisati na društvenim mrežama. Probaj. Dođi u vojsku i probaj. Zauzmi se za zemlju i porodicu. Imamo puno slobodnih mjesta, ali nema ljudi koji to žele, jer treba preuzeti odgovornost…
- Znamo što poboljšati, kako postaviti opremu tako da kompleksi (Patriot i druga zapadna oprema) rade učinkovitije. Koristimo sve svoje vještine u intenzivnoj borbi koja može trajati satima. U drugim zemljama takvog iskustva gotovo da i nema. Štoviše, i mi i neprijatelj se stalno usavršavamo...
- Nažalost, ovisni smo o opskrbi oružjem i projektilima. Trebamo više, puno više. Ako nema projektila, onda oprema i obučeno ljudstvo ne mogu ništa učiniti. Trebamo više projektila kako bismo smanjili uništavanje poduzeća, energije i civilne infrastrukture…
- Bilo kako bilo, u usporedbi s 2014. godinom, imamo ogroman skok u znanju, profesionalnom i osobnom razvoju. Vidim to u sebi, u svom narodu. 2022. je sve promijenila. Imamo toliko talentiranih ljudi!
-
zigzag
#221257 Re: Ukrajina
Kaže trump ukrajincima nemate zahvalnosti
A oni ni jednu jedinu lošu rečenicu nisu rekli u zadnja tri četiri dana kako je objavljen ovaj plan.
Ukrajinci su bili 1000% diplomatski kulturni.
Svako je imao negativnu reakciju na plan jedino su ukrajinci bili staloženi.
I onda govedo kaže niste zahvalni
A oni ni jednu jedinu lošu rečenicu nisu rekli u zadnja tri četiri dana kako je objavljen ovaj plan.
I onda govedo kaže niste zahvalni
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#221258 Re: Ukrajina
Nisu zahvalni jer im nisu dali sve resurse za ono oruzja. To je to u prevodu.zigzag wrote: ↑23/11/2025 17:20 Kaže trump ukrajincima nemate zahvalnosti![]()
![]()
I onda govedo kaže niste zahvalni![]()
Jos jedan genijalac koji misli da se drzava vodi ko firma.
Glupan bahati.
-
zigzag
#221259 Re: Ukrajina
Biće zanimljivo kada se bude istorija pisala o ovome.
I dalje ne mogu svariti da je ovako kako se vidi. Nadam se da je sve ovo igra da upihtijaju agresora bez njegove nepredviđene reakcije.
I dalje ne mogu svariti da je ovako kako se vidi. Nadam se da je sve ovo igra da upihtijaju agresora bez njegove nepredviđene reakcije.
- Čitalac
#221260 Re: Ukrajina
Viktor Slinčak, Institut za međunarodnu politiku: Kako se ovo dogodilo?!
Ovaj dokument od starta nije izgledao kao američki "državni plan" jer je sadržavao hrpu kontradikcija i apsolutno primitivnih formulacija. Tek kasnije su upućeni ljudi uvidjeli ruski rukopis u engleskoj verziji i sve je, zapravo, sjelo na svoje mjesto.
Glavno pitanje koje me proganja je „Kako?!“ Kako se dogodilo da sirov, neuravnotežen i potpuno besmislen popis s gledišta strateških interesa Sjedinjenih Država završi na stolu u Ovalnom uredu, pa da ga čak i odobri predsjednik?
Ako je odgovor propust, onda je opasan. Ako je odgovor ruska igra, onda je još opasniji.
Jer ako se takav apsurd dovede do najviše razine odobravanja, što može biti sljedeće? Nasilna aneksija Kanade? Objava rata Europi? Zajedničke rusko-američke vojne vježbe?
Smiješno? Ne. Ne sjećam se takvog kaosa američke administracije u više od 30 godina otkako pratim međunarodne procese. Ako se ovaj svijet još nije potpuno urušio, onda se samouvjereno kreće u ovom "strateškom" smjeru.
- Chmoljo
#221261 Re: Ukrajina
Zasto bi pokazivao znakove inteligencije, sirokogrudnsoti i vizionarstva na medjunarodnom planu kada ga apsolutno ne pokazuje na unutrasnjem?
Samozivi, bahati troglodit, ega velikog kao everest i sujete ravne zenturaci sa hormonalnim disbalansom.
- Čitalac
#221262 Re: Ukrajina
Zelenski se zahvalio Trumpu.
Predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Državama i predsjedniku Trumpu na naporima da okončaju rat.
„Vodstvo Sjedinjenih Država je važno. Zahvalni smo na svemu što Amerika i predsjednik Trump čine za sigurnost i ostajemo što konstruktivniji. Čekamo nova izvješća naših timova iz Švicarske“, dodao je predsjednik.
-
mishic
#221263 Re: Ukrajina
"Tramp kritikuje ukrajinsko rukovodstvo: "Pokazali su nula zahvalnosti"
Zato mu se Putin žestoko zahvalio namagarčivši ga više puta.
Zato mu se Putin žestoko zahvalio namagarčivši ga više puta.
- Čitalac
#221264 Re: Ukrajina
Nakon prve runde, svi su zadovoljni...
Pregovori između predstavnika Ukrajine i Sjedinjenih Država o mirovnom planu za okončanje ruskog rata protiv Ukrajine završili su u Ženevi. Potvrdio je to šef Ureda predsjednika Andrij Jermak.
«Prva sesija pregovora s američkim izaslanstvom upravo je završila. Želim potvrditi: imali smo vrlo produktivan prvi sastanak s cijenjenim američkim izaslanstvom. Postigli smo vrlo dobar napredak i krećemo se prema pravednom i trajnom miru", rekao je Jermak. On je dodao da će se danas održati i drugi sastanak s europskim partnerima.
Američki državni tajnik Marco Rubio rekao je da su razgovori između američkog i ukrajinskog izaslanstva bili možda "najproduktivniji i najznačajniji" od uključivanja Trumpove administracije.
"Danas smo uspjeli riješiti mnoga od pitanja, točku po točku. Vjerujem da smo postigli stvarni napredak", rekao je Rubio.
-
JovicSA
#221265 Re: Ukrajina
Dolaze pogana vremena...Čitalac wrote: ↑23/11/2025 17:48 Viktor Slinčak, Institut za međunarodnu politiku: Kako se ovo dogodilo?!
Ovaj dokument od starta nije izgledao kao američki "državni plan" jer je sadržavao hrpu kontradikcija i apsolutno primitivnih formulacija. Tek kasnije su upućeni ljudi uvidjeli ruski rukopis u engleskoj verziji i sve je, zapravo, sjelo na svoje mjesto.
Glavno pitanje koje me proganja je „Kako?!“ Kako se dogodilo da sirov, neuravnotežen i potpuno besmislen popis s gledišta strateških interesa Sjedinjenih Država završi na stolu u Ovalnom uredu, pa da ga čak i odobri predsjednik?
Ako je odgovor propust, onda je opasan. Ako je odgovor ruska igra, onda je još opasniji.
Jer ako se takav apsurd dovede do najviše razine odobravanja, što može biti sljedeće? Nasilna aneksija Kanade? Objava rata Europi? Zajedničke rusko-američke vojne vježbe?
Smiješno? Ne. Ne sjećam se takvog kaosa američke administracije u više od 30 godina otkako pratim međunarodne procese. Ako se ovaj svijet još nije potpuno urušio, onda se samouvjereno kreće u ovom "strateškom" smjeru.
-
zigzag
#221266 Re: Ukrajina
Došla su odavno. Samo što se sad poprilično jasno vide.
Ali i dalje će biti naših goveda koji će rusima davati alibi.
Ali i dalje će biti naših goveda koji će rusima davati alibi.
- no_sekirli
#221267 Re: Ukrajina
Dobro ovo Ukrajinci za sada hendlaju. Sluze se starom narodnom: krmka samo niz dlaku. A krmak je ruski agent njemackog porijekla.
Meni ovaj ultimatum od strane krmka, vise lici na ocajan pokusaj spasavanja vojnika Putlera cija je ekonomija, pored silnih resursa i zastekanih para, skoro na koljenima.
Britanci trebaju najvise zapeti sada i uhvatiti krmka za usi, jer njihov je bankarski sistem.
Meni ovaj ultimatum od strane krmka, vise lici na ocajan pokusaj spasavanja vojnika Putlera cija je ekonomija, pored silnih resursa i zastekanih para, skoro na koljenima.
Britanci trebaju najvise zapeti sada i uhvatiti krmka za usi, jer njihov je bankarski sistem.
- Chmoljo
- apsidejzi
#221269 Re: Ukrajina
Oni guze srbeDugarry wrote: ↑23/11/2025 13:38A Albanija i Kosovo nisu problem?apsidejzi wrote: ↑23/11/2025 12:13
E jbg, ne mozemo gledati samo kraj rata i izvlaciti finalne zakljucke. Mi jesmo bili blizu banja luke al to smo bili zahvaljujuci nato pomoci. Mi nikada ne bismo dosli do te tacke, isto kao sto ni ukrajinci na zalost ne mogu doci do mariupolja danas. Ameri su pogurali hrvate i mi smo jahali na tom talasu al onda su oni tudjmanu rekli da stane na loptu sto je ovaj i uradio. A nama zaprijetili da ne idemo dalje jer cemo onda biti sami protiv svih. Ja znam da romanticno zvuci to sto smo mogli uzeti BL. Moralno smo trebali, al jbg u ovakvom svijetu nema morala. Imas suhi interes, i nikome nije bilo u interesu muslimanska drzava u evropi. Mi se mozemo sutati nogom u guzicu sto smo opstali i sto imamo kakvu takvu drzavu. Nepravedan mir ali najbolji u uslovima u kojima smo bili.
I nije problem kraj rata. Problem su sranja koja su dosla nakon sto je rat stao. Ta korupcija i nepotizam je unistila drzavu. Mi jos uvijek nemamo autoput gotov niti povezujemo krajinu sa centralnom bosnom, a Tuzla je na kraj svijeta. O Gorazdu da ne pricamo.
- Čitalac
#221270 Re: Ukrajina
EU varijanta plana:
- Suverenitet Ukrajine se poštuje i potvrđuje. Ukrajina nije prisiljena biti neutralna.
- Ukrajina dobiva snažna pravno obvezujuća sigurnosna jamstva, uključujući i od SAD-a (sporazum sličan članku 5.) kako bi se spriječila buduća agresija.
- Nema ograničenja nametnutih ukrajinskim obrambenim snagama i obrambenoj industriji, uključujući međunarodnu suradnju.
- Države jamci bit će ad hoc skupina europskih zemalja i voljnih neeuropskih zemalja. Ukrajina je slobodna odlučivati o prisutnosti, naoružanju i djelovanju prijateljskih snaga koje je pozvala vlada Ukrajine na svom teritoriju.
- Članstvo Ukrajine u NATO-u ovisi o konsenzusu unutar Saveza.
- Ukrajina postaje članica EU.
- Ukrajina je spremna ostati nenuklearna država.
Teritorij
- Teritorijalna pitanja bit će raspravljena i riješena nakon potpunog i bezuvjetnog primirja.
- Teritorijalni pregovori počinju od trenutne linije kontrole.
- Nakon što se dogovore teritorijalna pitanja, i Rusija i Ukrajina se obvezuju da ih neće mijenjati silom.
- Ukrajina ponovno preuzima kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporižja (uz sudjelovanje SAD-a) i branom Kahovka. Uspostavit će se mehanizam prijenosa kontrole.
- Ukrajina uživa nesmetan prolaz rijekom Dnjepar i kontrolu nad Kinburnskom prevlakom.
- drug_profi
#221271 Re: Ukrajina
Ovo nenuklearno je losa odredba.
-
HelaS
#221272 Re: Ukrajina
Nema ratne otšteteČitalac wrote: ↑23/11/2025 19:12 EU varijanta plana:
- Suverenitet Ukrajine se poštuje i potvrđuje. Ukrajina nije prisiljena biti neutralna.
- Ukrajina dobiva snažna pravno obvezujuća sigurnosna jamstva, uključujući i od SAD-a (sporazum sličan članku 5.) kako bi se spriječila buduća agresija.
- Nema ograničenja nametnutih ukrajinskim obrambenim snagama i obrambenoj industriji, uključujući međunarodnu suradnju.
- Države jamci bit će ad hoc skupina europskih zemalja i voljnih neeuropskih zemalja. Ukrajina je slobodna odlučivati o prisutnosti, naoružanju i djelovanju prijateljskih snaga koje je pozvala vlada Ukrajine na svom teritoriju.
- Članstvo Ukrajine u NATO-u ovisi o konsenzusu unutar Saveza.
- Ukrajina postaje članica EU.
- Ukrajina je spremna ostati nenuklearna država.
Teritorij
- Teritorijalna pitanja bit će raspravljena i riješena nakon potpunog i bezuvjetnog primirja.
- Teritorijalni pregovori počinju od trenutne linije kontrole.
- Nakon što se dogovore teritorijalna pitanja, i Rusija i Ukrajina se obvezuju da ih neće mijenjati silom.
- Ukrajina ponovno preuzima kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporižja (uz sudjelovanje SAD-a) i branom Kahovka. Uspostavit će se mehanizam prijenosa kontrole.
- Ukrajina uživa nesmetan prolaz rijekom Dnjepar i kontrolu nad Kinburnskom prevlakom.
- drndalo
#221273 Re: Ukrajina
To je navlakusa...
Kao sto ni Izrael nema nuklearni arsenal...
Kao sto ni Izrael nema nuklearni arsenal...
- Čitalac
#221274 Re: Ukrajina
Ima...
- Ukrajina i njezini partneri provode gospodarsku suradnju bez ograničenja.
- Ukrajina će biti u potpunosti obnovljena i financijski obeštećena, uključujući i putem ruske suverene imovine koja će ostati zamrznuta dok Rusija ne nadoknadi štetu Ukrajini.
- Sankcije nametnute Rusiji od 2014. mogu biti postupno i djelomično ublažene nakon što se postigne održivi mir i podložne ponovnom pokretanju u slučaju kršenja mirovnog sporazuma (snapback).
-
HelaS
#221275 Re: Ukrajina
Ta ratna otšteta trebala bi biti takva da Rusima ne da disati narednih 100 godina. A bit će ovdje još natezanja oko visine te štete... HvalaČitalac wrote: ↑23/11/2025 19:41Ima...
- Ukrajina i njezini partneri provode gospodarsku suradnju bez ograničenja.
- Ukrajina će biti u potpunosti obnovljena i financijski obeštećena, uključujući i putem ruske suverene imovine koja će ostati zamrznuta dok Rusija ne nadoknadi štetu Ukrajini.
- Sankcije nametnute Rusiji od 2014. mogu biti postupno i djelomično ublažene nakon što se postigne održivi mir i podložne ponovnom pokretanju u slučaju kršenja mirovnog sporazuma (snapback).