Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
izbjeglica_iz_besmisla
#901 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Bolje ce to izgledati protiv Rumunije i Austrije nego San Marina i Kipra. Prosto zato sto tako igramo sada, reaktivno ... ne znamo igrati na svoj posjed.
A ja sam do jucer bio skeptican oko baraza, kontajuci da nas moze zapasti bilo koja ekipa - dakle Italija. Ipak je malo podbosljivije dobiti drugi sesir.
A ja sam do jucer bio skeptican oko baraza, kontajuci da nas moze zapasti bilo koja ekipa - dakle Italija. Ipak je malo podbosljivije dobiti drugi sesir.
-
cable_stayed_bridge
#902 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Ovo je bukvalno baraz prije baraza, skoro pa nikakve razlike. Situacija jasna kao dan, obje pobijediti i idemo na svjetsko. Isto to moramo i u barazu uraditi, svaka druga kombinacija nas ne vodi dalje. Protivnici u barazu poput Ceske, Madjarske, Skotske i sl. je otprilike rang Rumunije, Austrije i to. Jos ovdje prvu imamo kuci, u barazu bi prvu sigurno igrali u gostima. Tako da se meni cini ovo bolja prilika nego taj potencijalni baraz. Nece biti lako, ali nije ni nemoguce.
- BarbaDue
#903 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Moguće da mu je to bio cilj.palermo wrote: ↑13/10/2025 20:25Zato da ne bi izgubio utakmicu, jer zna dobro da bi porazom samo dao dodatnu hranu tebi I takvima kao ti da krenu u novu pljuvacku epopeju.BarbaDue wrote: ↑13/10/2025 20:05Slažem se u potpunosti sa tobom. Igra nam je ,kako se to danas moderno kaže odron. Igrači su nam ,smijem se zakleti kvalitetni i momci znaju igrati, ali im stručni štab svojom nestručnošću i stegovnim mjerama stvara konfuziju u glavi.JoseMujica wrote: ↑13/10/2025 11:17
druže, ja sam i baraž halalio
nemamo igru.... nikakav sistem...igramo ko čoke....igrače rotiramo ko hokejaška ekipa....od vremena Meše kao selektora ništa gore nisam gledao![]()
Pazi ovo, kakav nam je selektor stručnjak kada u totalno nebitnoj utakmici u 70-toj minuti uvodi Katića, koji mu je u narednim utakmicama bitan k'o kruh, a recimo ne probaš sa Košpom ili uvedeš nekog drugog.
Zašto jebem ga, zašto.!?!?
Ti bas kao da smo svi tokmaci
Nego imaš li ti neki razumniji odgovor na moju dilemu ili smisleniju odbranu u korist selektora?
-
Dugarry
#904 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Ne kontam da bi neki igrali sa Tabakovicem od pocetka, nakon sto smo ga vidjeli 90 minuta protiv Malte
-
palermo
#905 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Moj odgovor je bio vrlo smislen. To sto se tebi ne svidja zaista nije do mene.BarbaDue wrote: ↑13/10/2025 21:21Moguće da mu je to bio cilj.palermo wrote: ↑13/10/2025 20:25Zato da ne bi izgubio utakmicu, jer zna dobro da bi porazom samo dao dodatnu hranu tebi I takvima kao ti da krenu u novu pljuvacku epopeju.BarbaDue wrote: ↑13/10/2025 20:05
Slažem se u potpunosti sa tobom. Igra nam je ,kako se to danas moderno kaže odron. Igrači su nam ,smijem se zakleti kvalitetni i momci znaju igrati, ali im stručni štab svojom nestručnošću i stegovnim mjerama stvara konfuziju u glavi.
Pazi ovo, kakav nam je selektor stručnjak kada u totalno nebitnoj utakmici u 70-toj minuti uvodi Katića, koji mu je u narednim utakmicama bitan k'o kruh, a recimo ne probaš sa Košpom ili uvedeš nekog drugog.
Zašto jebem ga, zašto.!?!?
Ti bas kao da smo svi tokmaci
Nego imaš li ti neki razumniji odgovor na moju dilemu ili smisleniju odbranu u korist selektora?
-
palermo
#906 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Pa jbg, najvise lici na Dzeku...a trenutno je nasa igra uglavnom duga lopta na Dzeksona..
Ako gledas sa te strane onda Tabakovic ima.logike. A vkerujem da.smo svi svjesni kolika je kvalitativna razlika izmedju Dzeksona I Harisa. Al 40 godina je ipak 40 godina.
-
Zeleni most
#907 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Vjerovatno ce se ova tema danas-sutra zakljucati, evo je nova tema:
bosna-i-hercegovina-rumunija-15-11-2025 ... 65570.html
bosna-i-hercegovina-rumunija-15-11-2025 ... 65570.html
-
Dugarry
#908 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Razumijem logiku, ali mi je ova utakmica pokazala da je Tabakovic stvarno los. Uopste nije radio, to sto bi trebao raditi. Te duge lopte on nije ni dirnuo.
Siguran sam da ce Dzeko igrati od pocetka. Mislim, Tabakovic sigurno nece
Ti si spomenuo i Gigovica na klupi, mislim d aje on prvi na spisku za igranje u veznom redu.
-
palermo
#909 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Meni Gigovic nikako nije za prve postave. On je tip igraca tzv.lutalice, takvog igraca mozes u veznom redu trpiti samo ako iza njih imas Modrica I Krossa, ili Xavija I Iniestu. Mene.kao velezovca podsjeca na Liju Andjusica...koji je nesumljivo bio dobar fudbaler (u okvirima bh lige) ali nikako mu nisi mogao naci pravo.mjesto. Ako ga stavis u vezu, fali ti igrac u veznoj liniji, za.krilo prespor....al kao joker koji ce u zadnjih pola sata dati intenzitet igri, moze biti vrlo upotrebljiv.Dugarry wrote: ↑13/10/2025 22:12Razumijem logiku, ali mi je ova utakmica pokazala da je Tabakovic stvarno los. Uopste nije radio, to sto bi trebao raditi. Te duge lopte on nije ni dirnuo.
Siguran sam da ce Dzeko igrati od pocetka. Mislim, Tabakovic sigurno nece![]()
Ti si spomenuo i Gigovica na klupi, mislim d aje on prvi na spisku za igranje u veznom redu.
- BarbaDue
#910 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Vidim da se tvoj smislen odgovor u potpunosti podudara sa, za mene i većinu raje, katastrofalno lošom taktikom našeg selektora. U redu je.
BTW, tokmak je onaj ko uvodi vrlo bitnog igrača u totalno nebitnoj utakmici, u 70toj minuti i to pri vodstvu od 2:1.
-
Dugarry
#911 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Razumijem sta govoris. On nije krilo, nego vezni igrac, ali ga s emoze i na krilu koristiti jer ima odredjene kvalitete i za to.palermo wrote: ↑13/10/2025 22:20Meni Gigovic nikako nije za prve postave. On je tip igraca tzv.lutalice, takvog igraca mozes u veznom redu trpiti samo ako iza njih imas Modrica I Krossa, ili Xavija I Iniestu. Mene.kao velezovca podsjeca na Liju Andjusica...koji je nesumljivo bio dobar fudbaler (u okvirima bh lige) ali nikako mu nisi mogao naci pravo.mjesto. Ako ga stavis u vezu, fali ti igrac u veznoj liniji, za.krilo prespor....al kao joker koji ce u zadnjih pola sata dati intenzitet igri, moze biti vrlo upotrebljiv.Dugarry wrote: ↑13/10/2025 22:12Razumijem logiku, ali mi je ova utakmica pokazala da je Tabakovic stvarno los. Uopste nije radio, to sto bi trebao raditi. Te duge lopte on nije ni dirnuo.
Pa sa loptom je dosta bolji od ostalih. Da iskren budem, meni bi on bio prvi kojeg bi stavio da igra na sredini, jer on jedini ima potencijal da kreira igru
Barbarez zeli da uvijek ima 2 defanzivna vezna, pa mu nema mjesta na sredini, i zato ide na krilo, i mislim da zato imas to misljenje o njemu.
-
palermo
#912 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Oko te kreacije se nikako ne mogu sloziti. Jedini koji u ovom timu ima neki potencijal da bude kreator je Tahirovic. Nazalost, meni se cini da Tahiru nedostaje najvaznija stvar ((ili jedna od najvaznijih) za fudbalera. Muda.Dugarry wrote: ↑13/10/2025 22:38Razumijem sta govoris. On nije krilo, nego vezni igrac, ali ga s emoze i na krilu koristiti jer ima odredjene kvalitete i za to.palermo wrote: ↑13/10/2025 22:20Meni Gigovic nikako nije za prve postave. On je tip igraca tzv.lutalice, takvog igraca mozes u veznom redu trpiti samo ako iza njih imas Modrica I Krossa, ili Xavija I Iniestu. Mene.kao velezovca podsjeca na Liju Andjusica...koji je nesumljivo bio dobar fudbaler (u okvirima bh lige) ali nikako mu nisi mogao naci pravo.mjesto. Ako ga stavis u vezu, fali ti igrac u veznoj liniji, za.krilo prespor....al kao joker koji ce u zadnjih pola sata dati intenzitet igri, moze biti vrlo upotrebljiv.Dugarry wrote: ↑13/10/2025 22:12
Razumijem logiku, ali mi je ova utakmica pokazala da je Tabakovic stvarno los. Uopste nije radio, to sto bi trebao raditi. Te duge lopte on nije ni dirnuo.
Pa sa loptom je dosta bolji od ostalih. Da iskren budem, meni bi on bio prvi kojeg bi stavio da igra na sredini, jer on jedini ima potencijal da kreira igru![]()
Barbarez zeli da uvijek ima 2 defanzivna vezna, pa mu nema mjesta na sredini, i zato ide na krilo, i mislim da zato imas to misljenje o njemu.
-
Dugarry
#913 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Tu se ne slazemo.palermo wrote: ↑13/10/2025 22:45Oko te kreacije se nikako ne mogu sloziti. Jedini koji u ovom timu ima neki potencijal da bude kreator je Tahirovic. Nazalost, meni se cini da Tahiru nedostaje najvaznija stvar ((ili jedna od najvaznijih) za fudbalera. Muda.Dugarry wrote: ↑13/10/2025 22:38Razumijem sta govoris. On nije krilo, nego vezni igrac, ali ga s emoze i na krilu koristiti jer ima odredjene kvalitete i za to.palermo wrote: ↑13/10/2025 22:20
Meni Gigovic nikako nije za prve postave. On je tip igraca tzv.lutalice, takvog igraca mozes u veznom redu trpiti samo ako iza njih imas Modrica I Krossa, ili Xavija I Iniestu. Mene.kao velezovca podsjeca na Liju Andjusica...koji je nesumljivo bio dobar fudbaler (u okvirima bh lige) ali nikako mu nisi mogao naci pravo.mjesto. Ako ga stavis u vezu, fali ti igrac u veznoj liniji, za.krilo prespor....al kao joker koji ce u zadnjih pola sata dati intenzitet igri, moze biti vrlo upotrebljiv.
Pa sa loptom je dosta bolji od ostalih. Da iskren budem, meni bi on bio prvi kojeg bi stavio da igra na sredini, jer on jedini ima potencijal da kreira igru![]()
Tahirovic je cista sestica
Gigovic je osmica
Gigovic je ofanzivnija verzija veznog igraca
- Point.
#914 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
I to ti, svojim stručnim iskustvom, konstatuješ.
- darius_maximus
#915 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Hoću da kažem da vrijednost igrača može biti indikacija, ali može ne značiti ništa kada se podvuče crta i izađe na teren.Plavo-bijeli wrote: ↑13/10/2025 17:32A ko je tebe učio kako treba posmatrati na fudbal?darius_maximus wrote: ↑13/10/2025 17:10Tebi treba zabraniti pristup Transfermarktu.Plavo-bijeli wrote: ↑13/10/2025 16:44
https://www.transfermarkt.com/spieler-s ... 0&yt0=Show
Evo lista svih igrača iz Bosne poredana po vrijednostima na transfermarketu.
Ko te, Boga ti, učio da tako posmatraš fudbal, pogotovo reprezentativni?
Eno ti u grupi B Švedske koja ima ekipu od 460 miliona EUR i napadače da poželiš.
Kosovo od 100 miliona ih uzela, Slovenija od 160 igrala neriješeno.
Švedska zadnja na tabeli s gol razlikom 2:6 iz tri utakmice i to oba dali Sloveniji, u druge dvije nisu dali gola.
Mi bi kukali kako nema ko čuvati Isaka ili Gyökeresa i pričali kako se nema šta drugo ni očekivati osim poraza.
Kakva vrijednost repke, kakvi bakrači.
Na terenu se to pokazuje, ne na Transfermarktu.
To što je Svedska zadnja na tabeli to ne znaci da Isak i Gyokeres ne vrijede toliko, nego da im druge stvari ne funkcionisu u ekipi, neke koje transfermarket ne pokazuje.
Ne znači da ako neka repka ili klub više vrijedi da će automatski pobjediti klub koji manje vrijedi, nego da imaju veće šanse, mada i tad to nekad ne mora značiti jer igrač od 5mil od 30g moze biti bolji od nekog sto vrijedi 80mil ali ima 19g, a ovaj vrijedi 80 zbog svojih godina.
INače evo Šveđane vodi lik koji je imao finog iskustva prije toga, pa se vracamo na onu pricu da iskustvo prije vodjenja reprezentacije ne znaci da ce imati dobre rezultate.
Gledam im malo reprezentaciju Gyokeres i Isak im fakticki vrijede pola reprezentacije, imaju dobrih igrača ali nisu sad nesto wow izuzev tog napada.
Malo čitam razloge zašto Švedska lose igra i mnogi se zale na promjenu formacije, tj umjesto 4-4-2 presli su na moderni 3-4-1-2 kako bi se iskoristio potencijal ove dvojice u napadu.
Helem ne znam kako je baš ovo relevantno za ono što ja govorim, hoćeš da kazes da postoje neki igrači ali koji na transfermarketu ne vrijede vise od 200k ali igraju bolje od ovih sad sto imamo, ili hoces da kazes da nasi igraci vrijede dosta vise nego sto transfermarkt pokazuje - iako to ocigledno niko drugi ne vidi, jer niti igraju za reprezentaciju posebno, niti ih neki jaci klub dovodi, niti u svojim klubovima igraju nesto posebno, a neki nikako ni ne igraju.
To što je neko odlučio da brazilsko dijete od 18 godina vrijedi 60 miliona, da bi sjedilo na klupi u Realu, ne znači da je to jedno dijete vrijedno kao čitava naša repka.
To je još jedan problem kod vrijednosti igrača.
Igrač iz Brazila, Španije i Engleske vrijedi 10 miliona, da samo ima dvije noge i zna hodati.
Igrač iz Bosne vrijedi 10 milja, s toplim obrokom.
Švedska ima dobre igrače (i pored Isaka i Gyokeresa), ali su loše postavljeni i ne igraju u pravom sistemu.
Kosovo je i sinoć mlatnulo Švedsku, u gostima, što znači da to nije slučajno.
Belgija je vazda imala bolje igrače nego rezultate, itd.
U suštini, ono što želim reći je da zamišljena vrijednost igrača nije presudna.
Bešić je recimo odlično čuvao prime Messija, uduplao vrijednost tom jednom utakmicom i otišao u Everton.
To što je lud pa nije nikad dalje iskoristio potencijal je druga priča, ali to ne znači da igrač od 2 miliona ne može igrati protiv igrača od 100 miliona.
Problem je što po meni mi nismo dobro posloženi i što trenutni igrači mogu igrati i izgledati bolje u drugačijim sistemima i što mi imamo mentalni sklop/problem zbog kojeg unaprijed tražimo izgovore za sve neuspjehe umjesto da se fokusiramo na to kako ćemo uspjeti.
Kada bismo riješili to dvoje, tržišna vrijednost igrača bi bila sekundarna.
- Laplace
#916 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Na svjetskom smo već bili, sad je na redu evropsko.luckylaka wrote: ↑09/10/2025 18:45Pa selektor je rekao da nam nije cilj svjetsko,nego europsko prvenstvo tako da nam ove utakmice dodju kao prijateljske.E onda je vico rekao,cilj nam je svjetsko .Bravo za viculast mohicans wrote: ↑09/10/2025 17:22 Čim je ovoliki hajp i brdo prdonja i navijača na Kipru, bojim se da nam ne gine bolno prizemljenje večeras. I sam selektor već spominje samo baraz, odustali od prvog mjesta, a i baraz se trese.![]()
- Plavo-bijeli
#917 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
darius_maximus wrote: ↑14/10/2025 10:19Hoću da kažem da vrijednost igrača može biti indikacija, ali može ne značiti ništa kada se podvuče crta i izađe na teren.Plavo-bijeli wrote: ↑13/10/2025 17:32A ko je tebe učio kako treba posmatrati na fudbal?darius_maximus wrote: ↑13/10/2025 17:10
Tebi treba zabraniti pristup Transfermarktu.
Ko te, Boga ti, učio da tako posmatraš fudbal, pogotovo reprezentativni?
Eno ti u grupi B Švedske koja ima ekipu od 460 miliona EUR i napadače da poželiš.
Kosovo od 100 miliona ih uzela, Slovenija od 160 igrala neriješeno.
Švedska zadnja na tabeli s gol razlikom 2:6 iz tri utakmice i to oba dali Sloveniji, u druge dvije nisu dali gola.
Mi bi kukali kako nema ko čuvati Isaka ili Gyökeresa i pričali kako se nema šta drugo ni očekivati osim poraza.
Kakva vrijednost repke, kakvi bakrači.
Na terenu se to pokazuje, ne na Transfermarktu.
To što je Svedska zadnja na tabeli to ne znaci da Isak i Gyokeres ne vrijede toliko, nego da im druge stvari ne funkcionisu u ekipi, neke koje transfermarket ne pokazuje.
Ne znači da ako neka repka ili klub više vrijedi da će automatski pobjediti klub koji manje vrijedi, nego da imaju veće šanse, mada i tad to nekad ne mora značiti jer igrač od 5mil od 30g moze biti bolji od nekog sto vrijedi 80mil ali ima 19g, a ovaj vrijedi 80 zbog svojih godina.
INače evo Šveđane vodi lik koji je imao finog iskustva prije toga, pa se vracamo na onu pricu da iskustvo prije vodjenja reprezentacije ne znaci da ce imati dobre rezultate.
Gledam im malo reprezentaciju Gyokeres i Isak im fakticki vrijede pola reprezentacije, imaju dobrih igrača ali nisu sad nesto wow izuzev tog napada.
Malo čitam razloge zašto Švedska lose igra i mnogi se zale na promjenu formacije, tj umjesto 4-4-2 presli su na moderni 3-4-1-2 kako bi se iskoristio potencijal ove dvojice u napadu.
Helem ne znam kako je baš ovo relevantno za ono što ja govorim, hoćeš da kazes da postoje neki igrači ali koji na transfermarketu ne vrijede vise od 200k ali igraju bolje od ovih sad sto imamo, ili hoces da kazes da nasi igraci vrijede dosta vise nego sto transfermarkt pokazuje - iako to ocigledno niko drugi ne vidi, jer niti igraju za reprezentaciju posebno, niti ih neki jaci klub dovodi, niti u svojim klubovima igraju nesto posebno, a neki nikako ni ne igraju.
To što je neko odlučio da brazilsko dijete od 18 godina vrijedi 60 miliona, da bi sjedilo na klupi u Realu, ne znači da je to jedno dijete vrijedno kao čitava naša repka.
To je još jedan problem kod vrijednosti igrača.
Igrač iz Brazila, Španije i Engleske vrijedi 10 miliona, da samo ima dvije noge i zna hodati.
Igrač iz Bosne vrijedi 10 milja, s toplim obrokom.
Švedska ima dobre igrače (i pored Isaka i Gyokeresa), ali su loše postavljeni i ne igraju u pravom sistemu.
Kosovo je i sinoć mlatnulo Švedsku, u gostima, što znači da to nije slučajno.
Belgija je vazda imala bolje igrače nego rezultate, itd.
U suštini, ono što želim reći je da zamišljena vrijednost igrača nije presudna.
Bešić je recimo odlično čuvao prime Messija, uduplao vrijednost tom jednom utakmicom i otišao u Everton.
To što je lud pa nije nikad dalje iskoristio potencijal je druga priča, ali to ne znači da igrač od 2 miliona ne može igrati protiv igrača od 100 miliona.
Problem je što po meni mi nismo dobro posloženi i što trenutni igrači mogu igrati i izgledati bolje u drugačijim sistemima i što mi imamo mentalni sklop/problem zbog kojeg unaprijed tražimo izgovore za sve neuspjehe umjesto da se fokusiramo na to kako ćemo uspjeti.
Kada bismo riješili to dvoje, tržišna vrijednost igrača bi bila sekundarna.
Slazem se da, kao sto sam i rekao doduse, da vrijednost igraca moze biti indikacija, ali da to ne mora nuzno znaciti na terenu.
Treba uci u teoriju kako se uopste i daje vrijednost nekom igracu na transfermarketu.
Gleda se tu vise parametara, a ne samo koliko dobro igra u tom trenutku.
Nije istina da igrac iz Brazila, Spanije i Engleske vrijedi 10 mil automatski, jednostavno imaju ogroman broj kvalitetnih igrača i kada ti od 1000 kvalitetnih imas 20 koji se izdvajaju logicno da ce vrijediti dosta vise.
Brza pretraga mi je pokazala da imas doslovno na desetine i stotine napr Brazilaca koji igraju u top 5 ligama a vrijede milion-dva :
https://www.transfermarkt.com/calebe/pr ... ler/798114
https://www.transfermarkt.com/rogerio/p ... ler/401527
https://www.transfermarkt.com/hernani/p ... ler/181768
itd...
Po tebi bi oni da su Bosanci eh rekao bi eto vidis igraju u top 5 vrijede par mil ,a da su Brazilci vrijedili bi 10 mil minimum, a nije tako.
Postoji razlog zasto nasi vrijede malo, a to nije nekakva urota jer nemaju englesko ime.
Najbolji primjer je kada neko- a ima ih puno - dođe iz četvrte brazilske ili čak pete lige, pa u našoj ligi pravi prevagu. Tamo igrali amaterski, ovdje se igraju sa nasim igracima kao sa pravim amaterima. I onda ti zakljucis da nasi iz nase lige vrijede manje jer nisu englezi...
Isto tako ako se neko i izdvoji i bude najbolji u ligi opet vrlo, vrlo mali procenat njih se izdvoji i van Bosne u ozbiljnijoj ligi.
Ne znam na osnovu čega misliš da ovi trenutni igrači mogu igrati bolje nego što igraju u reprezentaciji, bez obzira na svoju malu vrijednost? Da li Tahirovic nesto igra dosta bolje za ekipu gdje igra? DA li Bajraktarević i Alajbegović igraju svaku utakmicu od prve? Da li Dzeko igra za prvi tim Fiorentine ili dobije 5-10min?
Mi nekad jesmo imali igrače koji su vrijedili malo na marketu, ali su bili znalci sa loptom.
Spahic je vrijedio par miliona jer je usao u godine, ali je bio igračina, neko ko je nosio čitavu odbranu..isto kao što je i Pepe 3,4 posljednje godine karijere vrijedio samo milion - iako je Portugalac- ali se nosio sa igračima od 100 miliona, jer je znao i umio i imao karijeru iza sebe.
Imali smo Misimovica koji je isto vrijedio 2-3 miliona kad je imao preko 30g ali je znao ubaciti loptu ko što nikad niko nije znao, znao namjestiti gol šansu, znao povuci loptu kao sto napr Hajradinović neće nikad u zivotu znati, iako im je market vrijednost slična u tim godinama fakticki bila.
Jedan Medunjanin - milion, a lik kad uzme loptu svi se sjebu sta moze sa njom...a koga mi to danas imamo tako da kad uzme loptu ti vidis da je lik ili nekad bio ogroman potencijal, ili je nekad igrao u top 5 ligama - pa uslijed povred, ovog, onog, nije na tom nivou...eh tu ti mozes reci eto ne vrijede ti milioni toliki, ali mi jednostavno nemamo tih igrača.
Elvir Rahimić je sa 34 godine i kad je redovno još igrao za reprezentaciju vrijedio 500 hiljada na marketu, ali je jedno 5x bolji bio defanzivni vezni nego ove sto mi sad imamo...sa takvim igračima ti mozes igrati i raspolagati i nadati se necemu...
Koji su to igraci kod nas kojima mozes dati takve paralele pa da kazes eto Burnic vrijedi milion ,ali u stvari... ili Basic vrijedi..ili... Sunjic malo vrijedi al je on u stvari dosta vise od toga i od cinjenice da je na vrhuncu karijere odigrao samo jednu sezonu u Bundesligi i to je to, pa samo ih treba posloziti..
Naravno da to poslaganje pomaze, ali tu utice mnogo faktora, od kojih je jedan i mentalitet kojeg spominjes - kojeg mi nemamo, a i tesko ga je i imati sa igracima koji i nemaju nekakvu pretjeranu ljubav prema reprezentaciji.
Kosovo? Pa njima je svaka utakmica vise od utakmice, svaka pobjeda dosta vise od pobjede...nemjerljivo.
-
swanfilter
#918 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Valjda Dzeko malo popravi formu. Al dzaba ako ce igrati sam u napadu. Posebno u formaciji i sa igracima sredine koji glumataju krila. Ne lici to ninasta. Obavezno u tom slucaju Esmir i Memic moraju na krila.
Bazdar mora sto prije iz one Segunde. Momak zna lopte. Podsjeca me na Dzeku kada na sredini prihvati loptu i razigra dobrom podvalom. Valjda iskoristi potencijal za nesto vise od prosjeka. I Demirovic je godinama lutao i izgledalo je da, pisi propalo.
Inace, meni je samo do Kolasinca. Vidjelo se u ovo utakmica da nam fali do bola. Sam Kolasinac nam je i 30% ekipe. Posebno u fazi napada. Sa Mujakicem u ekipi protivnik i ne razmislja o odbrani, nego vreba priliku za kontru. Kao i Ukr kada je Civic vedrio i oblacio na beku.
Bazdar mora sto prije iz one Segunde. Momak zna lopte. Podsjeca me na Dzeku kada na sredini prihvati loptu i razigra dobrom podvalom. Valjda iskoristi potencijal za nesto vise od prosjeka. I Demirovic je godinama lutao i izgledalo je da, pisi propalo.
Inace, meni je samo do Kolasinca. Vidjelo se u ovo utakmica da nam fali do bola. Sam Kolasinac nam je i 30% ekipe. Posebno u fazi napada. Sa Mujakicem u ekipi protivnik i ne razmislja o odbrani, nego vreba priliku za kontru. Kao i Ukr kada je Civic vedrio i oblacio na beku.
- Laplace
#919 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
I ja sam bio pesimista. Ovo što su do sada postigli je mnogo više nego što sam očekivao. Možda jesmo mogli više, ali smo mogli i manje (alanfordovska filozofija). Kako god, čini mi se da se, po našem dobrom starom običaju, precjenjujemo.dr_Evil wrote: ↑10/10/2025 09:23Ja se uvijek divim kako ljudi mogu biti optimisticni. Ja po prirodi pesimista sam rekao da ne prolazimo prije nego smo i poceligold'n'brown wrote: ↑10/10/2025 09:22 Iskreno previse se serenda, i dalje su velike sanse da budemo drugi. Ni po cemu nije realno da mi budemo ispred Austrije. Imas podmladjenu reprezentaciju, mozda i jednu od najmladjih u kvalifikacijama. Nama je svaki nedostatak ogroman, a igrali smo bez Demirovica, Kolasinca... I ta Rumunija je isto prosla na Kipru kao i mi.
Ja vjerujem da ce Austrija dobiti Rumuniju i nama ce biti dovoljan i bod u Zenici. Onda idemo u baraz u kojem vjerovatno necemo moci puno, osim ako nekim cudom ne budemo kompletni jer tada je drugacija prica. Ali barem ce ovi igraci odigrati jos jednu ili dvije utakmice (ne znam igraju li se uzvratne ili samo jedna). U svakom slucaju ces imati neku bazu za narednih nekoliko ciklusa. Meni je ovo mnogo bolje nego da smo nastavili cijediti neke istrosene igrace. Ono sto zamjeram Spahicu i Barbarezu je sto sada u ovoj situaciji kakvoj jesmo se ne poziva bar nekoliko igraca iz nase lige. Sigurno ima boljih od Besirevica itd.![]()
- Laplace
#920 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Takvi su kod nas (u školama u Ze-do kantonu) glavni na rang listama konkursa za prijem radnika, uvijek među prvima. Ne budu baš direktori, zasad (najviše zbog uslova da moraju imati bar nekoliko godina radnog iskustva u nastavi), ali i ti gdje rade prave i previše štete.Tromblon wrote: ↑11/10/2025 15:06 Da ti dodje covjek u firmu i kaze zavrsio sam fax prije 15 godina, nemam dana radnog iskustva i hocu da budem direktor, sta bi mu rekao?
Jbt branis lika koji neće da radi, a hoce da bude direktor i navodis nam neke primjere.
Hajde navedi koji sistem igra Barbarez, koja mu je koncepcija igre, na čemu zasniva kreiranje napada, postavku odbrane, kakva mu je markacija u defanzivi, preferira li zonu ili igru na čovjeka u odbrani, zašto gura Mujakica i Tahirovica, sta je dobro donio kao selektor, koliko je igraca isprobao, koji mu je kostur tima, sta mu je prednost, sta mana, kakvu transformaciju zeli na terenu... itd. Pa onda da nastavimo razgovor i vidimo ima li smisla ovo sto radi.
Ako se uigrava za Euro 28 zašto stopere ne igraju Kospo i Muharemovic, krila Alajbegovic i Barjaktarevic? Malo je prostora za sva pitanja koja bi mu covjek mogao postaviti.
Al on je Barbarez, patrijota kmecao sudiji u Beogradu, slikao se u jakni sa amblemom Armije.
Istina, ako je neko poslije diplomiranja/dobijanja licence bio deceniju i pol van struke, ne bi trebao sobiti vodeće mjesto u struci. Trebao bi krenuti sa dna i tek kad se dokaže na nižim nivoima razmotriti ga za glavnog. Ono, neka se pokaže na mlađoj selekciji pa ako se ispostavi da je dobar onda juniori pa dalje. On odmah na vrh brijega.
Na stranu što nemamo kvalitet za neke rezultate koji bi bili u skladu sa našim (previsokim) očekivanjima.
Btw, eto nam slobodnog selektora, pa @Vico driješi kesu.
https://skautsport.com/novosti/fudbal/j ... 0050210385
- Laplace
#921 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Didier Deschamps, Gareth Southgate, Lionel Scaloni, Hansi Flick, Fernando Santos i Luis de la Fuente čupaju kosu zato što im Vico ne nudi mjesto selektora BiH.izvrsni direktor wrote: ↑13/10/2025 10:41stoje u redu, nezaposleni i samo cekaju poziv od bosne. procitao sam negdje da zidane odbija sve ponude, ceka taj poziv iz bosneMessier wrote: ↑13/10/2025 10:33Da, ali ne zbog toga.izvrsni direktor wrote: ↑13/10/2025 09:44
16.11.2023 smo izgubili od luksemburga 4:1. nepune dvije godine kasnije, ti bi otjerao selektora jer 3 kola prije kraja nije obezbijedio prvo mjesto u grupi i plasman na svjetsko prvenstvo![]()
Ne sto nije obezbijedio prvo mjesto, nego sto nece znati ove dvije tekme postaviti.
Radije da se nekom da 300 milja na ruke za mjesec dana i milion za plasman.
Pravom treneru
- Laplace
#922 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
To je ta komparativna prednost.dr_Evil wrote: ↑13/10/2025 10:59Ako mu pokazemo koliko ima dzamija po Sarajevu, da moze otici klanjat na pauzi, mozda Zidane i pristaneizvrsni direktor wrote: ↑13/10/2025 10:41stoje u redu, nezaposleni i samo cekaju poziv od bosne. procitao sam negdje da zidane odbija sve ponude, ceka taj poziv iz bosne![]()
- Edin H.
#923 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Zar nije fudbal zabranjen ukoliko šorc ne pokriva koljena?Laplace wrote: ↑19/10/2025 17:30To je ta komparativna prednost.dr_Evil wrote: ↑13/10/2025 10:59Ako mu pokazemo koliko ima dzamija po Sarajevu, da moze otici klanjat na pauzi, mozda Zidane i pristaneizvrsni direktor wrote: ↑13/10/2025 10:41
stoje u redu, nezaposleni i samo cekaju poziv od bosne. procitao sam negdje da zidane odbija sve ponude, ceka taj poziv iz bosne![]()
- luckylaka
#924 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025
Ti si zamijenio fudbal sa folklorom