Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
LSD

#601 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 14:40

ETo naveo sam mnoge te trenere koji su vodili i to koga vodili pa opet nisu imali rezultate, sto to nisi spomenuo?

Inače ovo je forum , mogu postavljati pitanja kakva hoću, ti ako ne znas ili neces odgovoriti, ne moras, to da nekome govoris nesto da ti ne smije na forumu postavljati to mozes u svojoj firmi, ako je imas, ili si negdje direktor.
Sta tebe boli qrc sto ja nisam nesto pomenuo ? neces ti mene ovdje ispitivati.
Jest ovo forum gdje se normalno komunicira, al nije ovo ucionica gdje ti sa visine propitujes druge, niti si ti neki profesor ovdje....cuj ti njega - A koga je vodio Stimac, Slaven Bilic, i Niko Kovač i na koliko utakmica? :lol: :lol:

Cujemo li se profesore :-)
Plavo-bijeli

#602 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

Nek stoji evo i ovdje sa nadom da će neko objasniti kako to da ovi vrhunski treneri koji su vodili vrhunske ekipe i reprezentacije i imali vrhunske rezultate, a u repkama koje su prosjecne bile nisu ni blizu imali iste rezultate, a pri tome nisu igrali pokera.

Nadam se da se neko neće uvrijediti mojim pitanjem i da im necu probuditi traumu iz osnovne i srednje skole i da nece umisliti da se ja ovdje postavljam da sam profesor, a oni da su ucenici.
Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 12:53

PA otkud ti ideja da nema lik pojma o trenerskom poslu :lol: :lol: kako to mozes zakljuciti?
Jer nije nikoga vodio prije Bosne? Sta ti i kako zamisljas to vodjenje ekipe, neke posebne wow taktike koje niko ne zna... i ako si vodio onda ti znas tacno sta i kako...
Nije ovdje vise ni o Barbarezu nego o nepoznavanju kako fudbal funkcionise i kako vodjenje ekipe funkcionise.
Mozes biti najbolji selektor ikada ali ako ti je ekipa rinaka, dzaba. Nama je ekipa taj nivo.

Imas koliko hoces selektora koji su vrhunski, ali koji su vodili prosječne reprezentacije i imali užasne rezultate.

Roberto Mancini nakon osvajanja Eura preuzeo Arabiju i... nakon samo 14 mjeseci sporazumni raskid ugovora...ocekivanja od Arabije, dominacija u Aziji..rezultati, ispali u osminfinalu Azijskog kupa..kritikovan od navijača za stil igre i sve ostalo...
PA kakooo, em vodio Italiju, em vodio neam koga nije vodio..em ne igra pokera...

Fabio Capello - Rusija, isto velika ocekivanja, bio najplaceniji na Svijetu..ocekivanja da ce proci grupu na SP, nisu ni grupu prosli, nisu imali jedne pobjede, poslije toga losi rezultati za EURO 2016...Capello..pa kako...jel on ikog vodio prije, ili je 15godina igrao pokera...

Marcello Lippi, Kina, Italiju odveo do prvaka Svijeta 2006. godine, znači isto nije igrao pokera- koliko se zna, ima iskustva, nije uspio Kinu odvesti ni na SP 2018

Sven Goran Erikson... Meksiko, ocekivanja visoka, na kraju toliko los bio da je dobio otkaz nakon manje od godinu dana...

Hansi Flick..jos evo ozbiljna reprezentacija..vrlo ozbiljna.. Njemačka. Sa Bayernom sve uzeo, i onda sa Njemačkom ispadne u grupama SP , u 25 utakmica 12 pobjeda samo imao..sa Njemačkom i to vrlo ozbiljan trener...

Barbarez? Izgubio od Austrije i neriješeno sa Kiprom..ma tjerajj toooo halooo ...kako tako sa velikom Bosnom da nismo prvi jarane...hej cak nam ni igra nije bila dobra..tjeraj toooo, menadzeri, poker, drzak...

Pa treba novinarima jebat mater na svako glupo pitanje, kad repka u 30 godina nije imala ozbiljne rezultate sa 10x jačom ekipom, sad nesto se ocekuje i u svemu se trazi dlaka samo jer nije nikog vodio, a evo naveo sam vam primjere gdje ne samo da su vodili, nego osvajalii jebena Svjetska prvenstva i opet nije znacilo nista kod reprezentacije...

eto pročitajte ovo više puta mozda vam dodje u glavu, pa onda postavljajte pitanja "da li bi dao liku da bude direktor :lol: ".

Toliko od mene do narednih utakmica.
LSD

#603 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Ovaj zasjeo ovdje i ne popusta sa potpitanjima :lol:

Vrijeme je da se pusta voda na ovoj temi

Image
Tromblon

#604 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Tromblon »

Da ti dodje covjek u firmu i kaze zavrsio sam fax prije 15 godina, nemam dana radnog iskustva i hocu da budem direktor, sta bi mu rekao?

Jbt branis lika koji neće da radi, a hoce da bude direktor i navodis nam neke primjere.

Hajde navedi koji sistem igra Barbarez, koja mu je koncepcija igre, na čemu zasniva kreiranje napada, postavku odbrane, kakva mu je markacija u defanzivi, preferira li zonu ili igru na čovjeka u odbrani, zašto gura Mujakica i Tahirovica, sta je dobro donio kao selektor, koliko je igraca isprobao, koji mu je kostur tima, sta mu je prednost, sta mana, kakvu transformaciju zeli na terenu... itd. Pa onda da nastavimo razgovor i vidimo ima li smisla ovo sto radi.

Ako se uigrava za Euro 28 zašto stopere ne igraju Kospo i Muharemovic, krila Alajbegovic i Barjaktarevic? Malo je prostora za sva pitanja koja bi mu covjek mogao postaviti.

Al on je Barbarez, patrijota kmecao sudiji u Beogradu, slikao se u jakni sa amblemom Armije.
LSD

#605 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Postoje dvije vrste pitanja.
Jedno kad ne znas nesto...tipa Koliko je sati? ili turista kad pita Izvinte, gdje se nalazi ta ulica.
A ima i propitivanje, kao kad teta u obdanistu ispituje djecicu koja je ovo boja ili nastavnik u skoli ili inspektor kada u stanici ispituje osumnjicenog ili voditelj kada propituje na kvizu....dakle, ne pita zbog neznanja vec da druge proipituje.

Ovaj ublehas Plavi glumi neki autoritet i misli da se moze tako postavljati ovdje :lol: kakva pocetnicka greska :roll: sto me zapravo i cudi, jer nije on od juce ovdje.
Last edited by LSD on 11/10/2025 15:13, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#606 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

Tromblon wrote: 11/10/2025 15:06 Da ti dodje covjek u firmu i kaze zavrsio sam fax prije 15 godina, nemam dana radnog iskustva i hocu da budem direktor, sta bi mu rekao?

Jbt branis lika koji neće da radi, a hoce da bude direktor i navodis nam neke primjere.

Hajde navedi koji sistem igra Barbarez, koja mu je koncepcija igre, na čemu zasniva kreiranje napada, postavku odbrane, kakva mu je markacija u defanzivi, preferira li zonu ili igru na čovjeka u odbrani, zašto gura Mujakica i Tahirovica, sta je dobro donio kao selektor, koliko je igraca isprobao, koji mu je kostur tima, sta mu je prednost, sta mana, kakvu transformaciju zeli na terenu... itd. Pa onda da nastavimo razgovor i vidimo ima li smisla ovo sto radi.

Ako se uigrava za Euro 28 zašto stopere ne igraju Kospo i Muharemovic, krila Alajbegovic i Barjaktarevic? Malo je prostora za sva pitanja koja bi mu covjek mogao postaviti.

Al on je Barbarez, patrijota kmecao sudiji u Beogradu, slikao se u jakni sa amblemom Armije.
Ne da mi se sve da odgovaram, na neka pitanja i ne znam odgovor jer mu nisam analizirao igru, a nisi ni ti.

Ne gura Mujakića, nego je jedini koji moze pokriti tu lijevu poziciju. Ne gura ni Tahirovića, odakle ti da gura, ko će igrati umjesto njega? Lik Igra redovno.

Krenem dalje pisati pa mi se ne da...što mu Košpo ne igra hahahahhah lik nema utakmice seniorske odigrane u karijeri, igra za mlađe selekcije Fiorentine i jos se ne zna da li ce od njeg nesto bit i lik pita zašto mu on ne igra sa Muharemovićem...

Pa Alajbegović i Bajraktarevic mu sve vise dobivaju sansu i vise igraju nego u svojim vrlo prosjecnim klubovima.

Lik ima jednu od najmladjih reprezentacija u Evropi, valjda je to jasno da je veliki broj novih igrača tu kojima je on dao priliku. On je taj koji je uopste i doveo igrače kao Bajraktarević i Alajbegović.

Kakvu transformaciju zeli na terenu sa Sunjicem i Tahirovićem (a na klupi strašni Ivan Bašić koji igra za Astanu) i to trebas zakljuciti na osnovu par utakmica :-) :run:
Plavo-bijeli

#607 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

LSD wrote: 11/10/2025 15:12 Postoje dvije vrste pitanja.
Jedno kad ne znas nesto...tipa Koliko je sati? ili turista kad pita Izvinte, gdje se nalazi ta ulica.
A ima i propitivanje, kao kad teta u obdanistu ispituje djecicu koja je ovo boja ili nastavnik u skoli ili inspektor kada u stanici ispituje osumnjicenog ili voditelj kada propituje na kvizu....dakle, ne pita zbog neznanja vec da druge proipituje.

Ovaj ublehas Plavi glumi neki autoritet i misli da se moze tako postavljati ovdje :lol: kakva pocetnicka greska :roll: sto me zapravo i cudi, jer nije on od juce ovdje.
Ne pitam ja da bi tebe propitivao, da bi ti testirao znanje - jer svako moze koristiti google, nego da bi ti sam shvatio neke stvari.

Kakve gluposti se ovdje pišu konstantno da ja ne znam kako drugačije da ljudima neke stvari objasnim...

NOn stop se piše da se guraju nekakvi igrači kroz reprezentaciju - pa pitam ko se to gurao i ko se progurao i zasto misle da se mogu progurati..niko nista..svi sute... i onda opet nastave jedno te isto pisati...

Ne valjaju ovi igrači..pa koga zvati..šute..ili spomenu igrača nekog koji je povrijedjen pola godine...

Znači pravite konstantno neke logiče greške i iz njih pravite nekakve zaključke koji su u osnovi pogrešni.

Isto se radilo i na temi fKZ sa Adzemom...doduse ne na ovom forumu, koliko znam, jer ne pratim vise ovdje.

Mislim naš vrhunac analize i komentara je "Zašto mu ne igra Bajraktarević od prve" i to je solucija za sve i zašto mu igra Tahirović. I kad ponestane pitanja..zasto se poziva Besirovic, a njegov poziv potpuno nebitan za rezultate i desavanja u repki, potpuno.
luckylaka

#608 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by luckylaka »

Cini mi se oko 200 reprezentacija ucestuje u kvalifikacijama za svjetsko samo mi u kvalifikacijama za svetsko 26-e uigravamo ekipu za europsko 2028
Plavo-bijeli

#609 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

INače ovdje svi hoće da nametnu svoj narativ i kad im neko kaze da to sto govore nema baš logike u praksi, dzaba, oni navedu neki xy primjer i opet se vraćaju na svoj zaključak.

Evo mojih narativa i ako ih ko moze osporiti bujrum.

1. Sergej nije vrhunski trener, a nije ni loš trener, na osnovu ovih rezultata ne mozemo zakljuciti nista posebno.
Znamo da je bio kapiten i vođa tima, znači znamo da je dobar kada je u pitanju autoritet - što mnogi kazu da je bitno za reprezentaciju, a i jeste. Da je sve utakmice do sad kiksao, osim protiv San Marina, onda bi se moglo zaključiti da više naginje prema lošem treneru. Zaključak je da još ne znamo njegove kapacitete jer reprezentacija nam je vrlo loša.

2. Uopšte nije potrebno za dobrog selektora da vodi neku jaku reprezentaciju ili ekipu prije vođenja, ima dosta tih primjera gdje je neko ili vodio sasvim malo - 5-10 utakmica neku ekipu pa preuzeo jaku repku, ili nije vodio ikoga, pa imao dobre rezultate. Sve zajednicko za te jeste da su bili dobri igrači u seniorima, te da su bili ili kapiteni ili vođe ekipa.

3. Vođenje dobre i jake ekipe uopste ne znaci da ce dobri biti kao selektori, naveo sam Capella, Lipija, Flicka itd koji su uzasni bili kao selektori, a puni su iskustva i znanja.
LSD

#610 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:19

Ne pitam ja da bi tebe propitivao, da bi ti testirao znanje - jer svako moze koristiti google, nego da bi ti sam shvatio neke stvari.

Kakve gluposti se ovdje pišu konstantno da ja ne znam kako drugačije da ljudima neke stvari objasnim...

:lol: :lol:

Image
Plavo-bijeli

#611 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

LSD wrote: 11/10/2025 15:33

Image
Opusti se, ocigledno imas nekih problema sa osobama koji su autoritet ili se predstavljaju da su autoritet.

Nebitno je "ko sam ja" bitno je ono sto pricam i logika iza toga. Ako mozes da osporis bilo sta sto pricam bujrum, a ne "nemoj meni ispitivati pitanja" i " hu iz ju"...
LSD

#612 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:35

Image
Opusti se, ocigledno imas nekih problema sa osobama koji su autoritet ili se predstavljaju da su autoritet.

Nebitno je "ko sam ja" bitno je ono sto pricam i logika iza toga. Ako mozes da osporis bilo sta sto pricam bujrum, a ne "nemoj meni ispitivati pitanja" i " hu iz ju"...
Nemam ja problema sa pravim autoritetima, vec ismijavam lazne autoritete koji i po forumima nesto glume :lol: al ti nikako da skontas to :-)
LSD

#613 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

luckylaka wrote: 11/10/2025 15:23 Cini mi se oko 200 reprezentacija ucestuje u kvalifikacijama za svjetsko samo mi u kvalifikacijama za svetsko 26-e uigravamo ekipu za europsko 2028
A i kad krenu kvalifikacije ua EP 28 nas vrli selektor ce pitati novinare "ko kaže da je cilj evropsko prvenstvo" :lol:
Plavo-bijeli

#614 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

LSD wrote: 11/10/2025 15:39
Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:35

Image

Nemam ja problema sa pravim autoritetima, vec ismijavam lazne autoritete koji i po forumima nesto glume :lol: al ti nikako da skontas to :-)
a ti nikako da skontaš da se ja ne predstavljam autoritetom, niti se pravim da sam autoritet, niti sam ja ovdje kao osoba uopste bitan, ali nikako da to skontaš. :-)
LSD

#615 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:44

a ti nikako da skontaš da se ja ne predstavljam autoritetom, niti se pravim da sam autoritet, niti sam ja ovdje kao osoba uopste bitan, ali nikako da to skontaš. :-)
Ne brini - nisi ti jedini ovdje koji tako propituje i glumi neki autoritet i koje ja ismijavam, ima ih pun qrc na ovom forumu na raznim temama....opet umisljas sebi da si mnogo bitan :lol:
De se ti malo umij hladnom vodom i dođi sebi.
Plavo-bijeli

#616 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

LSD wrote: 11/10/2025 15:48
Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:44

Ne brini - nisi ti jedini ovdje kolji glumi neki autoritet i koje ja ismijavam, ima ih pun qrc na ovom forumu na raznim temama....opet umisljas sebi da si mnogo bitan :lol:
De se ti malo umij hladnom vodom i dođi sebi.
Ja lika...lik umislio da se bori protiv mene i drugih zamisljenih (ali u njegovoj glavi) autoriteta i on je tu da ih on ismije.. wow...

Opet ti govorim, mada sumnjam da ima poente, potpuno sam ja nebitan, niti sam autoritet niti glumim autoritet, pričam sta je logicno, a sta nije, te to potkrijepim zvanicnim podacima koje imamo...a vi sve sto pricate jeste kroz emocije i ne znate i ne umijete da imate bilo kakav oblik kvalitetne debate i rasprave na bilo koju temu.
LSD

#617 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by LSD »

Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:53

Opet ti govorim, mada sumnjam da ima poente, potpuno sam ja nebitan, niti sam autoritet niti glumim autoritet, pričam sta je logicno, a sta nije, te to potkrijepim zvanicnim podacima koje imamo...a vi sve sto pricate jeste kroz emocije i ne znate i ne umijete da imate bilo kakav oblik kvalitetne debate i rasprave na bilo koju temu.
Vi ne znate debatovati i nisam vam ja kriv sto ne znate - ja znam :lol: ....to je taj lazni autoritet.
Previse hiperventiliras da si nesto poseban i pokusavas druge spustiti...ne valja ti ta seoska prica, raja to prezire.
Last edited by LSD on 11/10/2025 15:57, edited 1 time in total.
Plavo-bijeli

#618 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

Vi ste zakljucili i prije nego je dosao da je Barbarez uzasan kao trener - to ste izvukli iz cinjenice da nije nikoga vodio, valjda de je vodio u21 na 10 utakmica to bi promjenilo sve.

Sad kad ste to zakljucili - a povezujete to sa stvarnim zivotom i "mjestom direktora"- onda sve izlvacite iz toga.

Ako je Dzeko trom i ne moze hodati - to je zato sto ga Barbarez nije izveo kad je trebalo i sto mu je igrao.

Ako primimo glup gol, to je opet do Barbareza.

Ako zabijemo gol, to nije do Barbareza nego do igrača.

Ako dobijemo, opet to je do sreće, a ne do Barbareza. Ako izgubimo, logično to je do Barbareza jer - vraćate se na prvu liniju, loš je selektor, kako to znate, jer nije nikog vodio i igrao je pokera i onda se vrtite u krug.

Da odemo na SP opet ćete reći da nije do Barbareza jer - je loš trener- nego do xy igrača koji su proigrali.

Da se desi 1 na milion čudo da osvojimo SP opet bi bilo da nije do Barbareza nego jer je Bajraktarević i Alajbegović postao vanserijski igrač i nivo Yamala.

SLično je i u Zelji bilo sa Adzemom, svi zakljucili odmah da je los i onda izvode zakljucke iz toga. Dobijemo - na sreću, izgubimo - zbog njega i sve se vrti u krug.
Edin H.

#619 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Edin H. »

Predlažem pokretaču teme @luckylaka da doda anketu pa da vidimo koga ostali forumaši smatraju najvećim autoritetom :D
Tromblon

#620 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Tromblon »

Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:12
Tromblon wrote: 11/10/2025 15:06 Da ti dodje covjek u firmu i kaze zavrsio sam fax prije 15 godina, nemam dana radnog iskustva i hocu da budem direktor, sta bi mu rekao?

Ne da mi se sve da odgovaram, na neka pitanja i ne znam odgovor jer mu nisam analizirao igru, a nisi ni ti.

Ne gura Mujakića, nego je jedini koji moze pokriti tu lijevu poziciju. Ne gura ni Tahirovića, odakle ti da gura, ko će igrati umjesto njega? Lik Igra redovno.

Krenem dalje pisati pa mi se ne da...što mu Košpo ne igra hahahahhah lik nema utakmice seniorske odigrane u karijeri, igra za mlađe selekcije Fiorentine i jos se ne zna da li ce od njeg nesto bit i lik pita zašto mu on ne igra sa Muharemovićem...

Pa Alajbegović i Bajraktarevic mu sve vise dobivaju sansu i vise igraju nego u svojim vrlo prosjecnim klubovima.

Lik ima jednu od najmladjih reprezentacija u Evropi, valjda je to jasno da je veliki broj novih igrača tu kojima je on dao priliku. On je taj koji je uopste i doveo igrače kao Bajraktarević i Alajbegović.

Kakvu transformaciju zeli na terenu sa Sunjicem i Tahirovićem (a na klupi strašni Ivan Bašić koji igra za Astanu) i to trebas zakljuciti na osnovu par utakmica :-) :run:
Veze blage nemas o čemu govoriš. Sa tobom se ne treba ni raspravljati. Over and out.
Plavo-bijeli

#621 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Plavo-bijeli »

LSD wrote: 11/10/2025 15:55
Plavo-bijeli wrote: 11/10/2025 15:53

Vi ne znate debatovati i nisam vam ja kriv sto ne znate - ja znam :lol: ....to je taj lazni autoritet.
Previse hipervntiliras da si nesto poseban i pokusavas druge spustiti...ne valja ti ta seoska prica, raja to prezire.
Nije to lazni autoritet, nego činjenice.
Kako prepoznati dobrog debatora?

Dobar debator posjeduje kombinaciju vještina koje mu omogućavaju da svoje stavove iznese na jasan, uvjerljiv i poštovan način. Obratite pažnju na sljedeće karakteristike:

Fokus na argumentima, a ne na osobi: Glavni cilj je analizirati i pobiti protivnikov argument, a ne vrijeđati ili omalovažavati osobu koja ga iznosi.

Aktivno slušanje: Dobar debator pažljivo sluša šta druga strana govori. Često će parafrazirati ili sažeti argument protivnika kako bi pokazao da ga je razumio prije nego što odgovori.

Potkrepljivanje tvrdnji dokazima: Svoje tvrdnje temelji na činjenicama, podacima, statistikama, relevantnim primjerima ili citatima stručnjaka. Ne iznosi tvrdnje bez pokrića.

Strukturiran nastup: Izlaže svoje misli na organizovan način. Uvod, razrada (argumenti) i zaključak su jasno prepoznatljivi. Lako je pratiti njegovu liniju rezonovanja.

Priznavanje dobrih poena protivnika: Ako druga strana iznese validan argument, dobar debator će to priznati. Time pokazuje intelektualno poštenje i samopouzdanje. ("To je dobar poen, ali...")

Mirnoća i kontrola emocija: Ostaje smiren čak i kada je suočen sa provokacijama ili agresivnim nastupom. Emocije ne upravljaju njegovim odgovorima.

Spremnost na promjenu mišljenja: Iako se bori za svoj stav, otvoren je za mogućnost da nije u pravu ako mu se predstave dovoljno jaki dokazi. Cilj mu je istina, a ne pobjeda po svaku cijenu.

👎 Kako prepoznati nekoga ko ne zna voditi debatu?

Loš debator često pribjegava taktikama koje izbjegavaju suštinu rasprave jer nema jake argumente. To je mjesto gdje logičke greške stupaju na scenu.

Napadi na osobu (Ad Hominem): Umjesto da se bavi argumentom, vrijeđa osobu koja ga iznosi. ("Ne možeš pričati o ekonomiji, ti si jedva završio srednju školu.")

Upotreba logičkih grešaka (više o tome ispod): Njegovo izlaganje je puno grešaka u zaključivanju koje zvuče uvjerljivo, ali su logički neispravne.

Stalno prekidanje i upadanje u riječ: Ne dozvoljava drugoj strani da završi misao, čime pokazuje nepoštovanje i strah od onoga što bi mogao čuti.

Generalizacije i anegdotalni "dokazi": Svoje tvrdnje zasniva na ličnim iskustvima ili izoliranim slučajevima, predstavljajući ih kao opšte pravilo. ("Znam jednog čovjeka koji je pušio cijeli život i doživio 90, dakle cigarete nisu toliko štetne.")

Emotivni apeli i manipulacija: Pokušava izazvati sažaljenje, strah ili bijes kod publike kako bi dobio podršku, umjesto da koristi logiku.

Iskrivljavanje tuđih argumenata (Strawman - Strašilo): Namjerno karikira ili pogrešno predstavlja argument protivnika kako bi ga lakše oborio.

Odbijanje da odgovori na pitanje: Vješto izbjegava direktna pitanja i prebacuje temu na nešto što mu više odgovara.

🧠 Šta su logičke greške i kako ih prepoznati?

Logičke greške su greške u rezonovanju koje čine argument nevažećim. One su "prečice" koje loši debatori koriste da bi stvorili iluziju validnog argumenta. Prepoznavanje ovih grešaka je ključno za razotkrivanje loše debate.

Evo nekih od najčešćih logičkih grešaka:
Logička greška Objašnjenje Primjer
Ad Hominem (Napad na osobu) Napada se osoba koja iznosi argument, a ne sam argument. "Njegov prijedlog za zaštitu okoliša je glupost. Pa on vozi stari dizel automobil."

Strawman (Strašilo) Kreira se iskrivljena i pojednostavljena verzija protivnikovog argumenta koju je lakše napasti. Osoba A: "Mislim da bismo trebali više ulagati u javni prevoz." Osoba B: "Znači ti želiš da nam svima oduzmeš automobile i natjeraš nas da se vozimo autobusima? To je komunizam!"

Lažna dilema (Crno-bijeli svijet) Predstavljaju se samo dvije opcije kao jedine moguće, iako ih postoji više. "Ili si sa nama, ili si protiv nas."

Argument iz neznanja Tvrdi se da je nešto istina samo zato što nije dokazano da je laž (ili obrnuto). "Niko nije dokazao da vanzemaljci ne postoje, dakle oni sigurno postoje."

Klizava padina (Slippery Slope) Tvrdi se da će jedan mali korak neizbježno dovesti do niza negativnih posljedica bez dokaza za to. "Ako dozvolimo istospolne brakove, uskoro će ljudi htjeti da se vjenčavaju sa životinjama!"

Pozivanje na autoritet Korištenje mišljenja poznate osobe ili "stručnjaka" kao dokaz, čak i ako ta osoba nije stručnjak za datu temu. "Ovaj vitamin je sigurno dobar, vidio sam da ga reklamira poznati glumac."

Anedgotalni dokaz Korištenje ličnog iskustva ili izolovanog primjera kao dokaz za opštu tvrdnju. "Ne treba mi pojas u autu. Moj komšija je imao sudar bez pojasa i ništa mu nije bilo."
al i ja lud pa ulazim u ove stvari ovdje na forumu :)

Ovaj predlozi Kospu i onda kad mu je receno zasto je to izuzetno glupa ideja, kaze da ja veze nemam i kao over and out :sax:
Karikaturist

#622 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Karikaturist »

Udario plavi na plavog :mrgreen:
Edin H.

#624 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Edin H. »

Petev bi vjerovatno bio bolja opcija, jer kao stranac je ipak manje pod raznim lokalnim utjecajima:

- doveo je Hadžikadunića i Ahmethodžića, te ih se sigurno i ne bi tako lako odrekao i time značajno oslabio tim
- počeo je smanjivati minutažu Džeki još tada, ko zna, možda je zbog toga i dobio otkaz
- pravilno je koristio Menala koji je u svakoj utakmici kada ga je uveo dao pozitivan doprinos. Možda Menalu karijera ne bi krenula u negativnom smjeru da je ostao.
- nakon katastrofalnih kvalifikacija sa vremenom je stabilizovao tim i osvojio Ligu nacija i odveo nas u baraž. Liga nacija nije isto što su kvalifikacije, ali napredak je bio vidljiv.
Tromblon

#625 Re: Kipar - Bosna i Hercegovina 09.10.2025. | Malta - Bosna i Hercegovina 12.10.2025

Post by Tromblon »

Nemaš veze. Vadis stvari iz konteksta. Rekao sam za Kospu da treba da igra ako je cilj uigravanje za Euro 28. Stavi ga sa Muharemovicem to je budućnost. Kao i krila Alajbegovic I Barjaktarevic. Oni su budućnost treba da igraju zajedno. Kazes nema ko pa mora Mujakic. Pa Alic iz Zelje i Kupresak iz Sarajeva su 10 puta bolji igrači od Mujakica. Inace, kriv za prvi go Kiprana. Ko je Barbarezu kriv sto ne zove lijeve bokove. Možda menadzeri?

I ovo sa ChatGPT nabij sebi u guzicu. Pojma nemas o fudbalu. Pojma.
Locked