Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Osmi Socrates

#25701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Comandini wrote: 10/06/2025 14:56
Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 14:43 Da se nisu selili pocrkali bi od gladi i žeđi, ako ćemo baš tako daleko. :lol:

Sve nas je zajebalo što smo naučili da koristimo zemlju. Pa je neko prvi zabio kolac i rekao svima ostalim da je to njegova zemlja. :lol:
Buduci da si napisao da si iz mijesanog braka, zanima me s kojom etnickom kulturom se najvise identifikujes?
Ni sa jednom. Sve poštujem, ali nema identifikacije. Vjerovatno da sam ostao duže u BiH ili Hrvatskoj da bi me ili jedni ili drugi preveli više na svoju stranu.

Ako bih sada morao da biram neki identitet za balkanske prilike, onda bih bio Bosanac. To sam i bio prije nego što sam otišao. Samo tad sam bio dijete. Sad razumijem da sam zbir raznih identiteta, i balkanskih i nebalkanskih. Nešto stekneš rođenjem, a nešto kroz život.
Last edited by Osmi Socrates on 10/06/2025 15:25, edited 2 times in total.
moimoi

#25702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

tuitamo wrote: 10/06/2025 14:48
moimoi wrote: 10/06/2025 14:36
tuitamo wrote: 10/06/2025 14:30 Meni je jedna dilema oko odlaska/života vani posebno teška. Kod mnogih je to ‘zbog djece’, sistema, školovanja itd.

Pitanje je imam li pravo zbog moje percepcije tog nekog boljeg sistema koji možda i nije nužno bolji oduzeti djeci dede, nane i rodbinu iz života i oduzeti unuke mojim roditeljima iz života? Uskratiti ih svih momenata normalnog života u blizini porodice. :roll:
Sve kako osjecas i konacno kako si ti odgajan. Mojima nikada nije palo na um da meni i mojoj porodici stanu na put. Mozda zato sto su i sami tako rasli. Da ne govorimo o tome da ima mnogo porodica koji su u jako toksicnim odnosima… takvima je i bolje da se sklone. Greska je ici od sebe.. mada svi to radimo.
Pa ne stane niko nikome na put. Podrška je uvijek tu. Popraćna suzom svaki put kad ispraćaju poslije godišnjeg. To su teški momenti. Realno čovjek ne može znati gdje će mu biti bolje. Ali momente i povezanost sa porodicom ne možeš nadoknaditi.
Sada bi psiholozi, sociolozi etc. rekli-“nije bitno koliko, vec kako” …. Neko mozda kvalitetnije provede 10 dana sa familijom nego drugi koji se vidjaju svakodnevno.
Dok sam zivjela vani i dolazila 2x godisnje, vidjala sam se sa sirom porodicom svaki put bar jednom. Sa prijateljima.. skoro pa svaki dan. Sada-siru familiju sam vidjela lani na sahrani.. a s rajom, dok se uspijemo svi dogovoriti, prodje i pola godine.
jeza u ledja

#25703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 10/06/2025 14:30 Meni je jedna dilema oko odlaska/života vani posebno teška. Kod mnogih je to ‘zbog djece’, sistema, školovanja itd.

Pitanje je imam li pravo zbog moje percepcije tog nekog boljeg sistema koji možda i nije nužno bolji oduzeti djeci dede, nane i rodbinu iz života i oduzeti unuke mojim roditeljima iz života? Uskratiti ih svih momenata normalnog života u blizini porodice. :roll:
Sve je to razumljivo, iako ni to za dosta ljudi nije dovoljan razlog za ostanak.

Medjutim:

a) Nemaju svi zive roditelje
b) Mnogima je porodica isto tako vani ili ce povesti roditelje sa sobom
c) Neki nemaju uopste veliku siru porodicu ili im nije u istom gradu
d) Neki vode porijeklo iz susjednih drzava pa im je gro porodice tamo
e) Neki su svakako imali lose odnose sa uzom ili sirom porodicom

Stvarno ne mogu da shvatim koliko se usko fokusirate na neki kalup i zamisljate da onda svi tako. Za vecinu ljudi koje znam vazi bar jedna od ovih stavki.
Messier

#25704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Mark all read, nemam pojma sta ste pisali.
Na placu na Volovcici jedem dobar sis cevap, najbolji u Zgu, 7 eurica, dupla votka 4.
Idealno, karte za Skillet kupljene i sutra idemo u havariju
Last edited by Messier on 10/06/2025 15:45, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#25705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Truba wrote: 10/06/2025 13:57
Vjecita_zavrzlama wrote: 10/06/2025 13:08
Truba wrote: 10/06/2025 12:00 niko ne priča o drugoj strani dijaspore
npr kolegi u minhenu susjed na katu
danac koji je 30 godina u njemalkoj ne zna neće beknut njemački (uz to je porijekom iz afrike)
bugar koji se pravi lud
turčin zvani začin
i neka njemačka baba fata krivine

ako je to bolje okružje od sarajevskog prosjecnog haustora...samo malo sreće treba imati u sarajevu i živiš u raju
Naselise turcini, ne znam kako je u sa moj buraz na tk kantonu kaze masa ih dolazi i rade, zivi ih po 10 u stanu

Neces ni ti jos dugo u raju biti, dolaze migranti :D
ilidza je već babilon koliko se jezika govori 4 kineske radnje...turski shopovi...arapski berberi...o restoranima da ne govorimo i stranim jezicima...

ali fini neki ljudi, ako te puste u dzipu kad prelaze kolima na pješačkom
Da svasta sam cuo za Ilidzu,sarajevskk Rosengård? :D
tuitamo

#25706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 15:20

Sve je to razumljivo, iako ni to za dosta ljudi nije dovoljan razlog za ostanak.

Medjutim:

Stvarno ne mogu da shvatim koliko se usko fokusirate na neki kalup i zamisljate da onda svi tako. Za vecinu ljudi koje znam vazi bar jedna od ovih stavki.
Ne znam zašto uvijek udaraš u kontru ali,
mnogima definitivno porodica nije vani. Mlad čovjek kada ide vani a do nekih 35-40 dobija djecu a tada su pretežo roditelji nana dedo živi i njihov život u mnogo se vrti oko unučadi.

Ovo pod d) :-)

Loši odnosi? Hamo pobjeć i bit anonimus bez igdje ikoga. Wtf?
Osmi Socrates

#25707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa napisao si da je pitanje, čak si stavio i upitnik, mada nisi trebao.

On ti odgovara na pitanje, iz njegove perspektive.

A to "da li imaš pravo" i tako dalje. Imaš pravo. Svako ima pravo da odlučuje za svoju djecu, dok je u okvirima zakona. Imaš pravo i da ih zadržiš u BiH. Imao bi pravo i da si ih odveo u neku drugu zemlju.

U to uplitati neke "moralne" implikacije nigdje ne vodi. Jer svi to drugačije gledamo. Sagledao si sve aspekte problema, valjda. Roditelj si, imaš pravo. To je dosta.
jeza u ledja

#25708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 10/06/2025 15:36

Medjutim:

mnogima definitivno porodica nije vani. Mlad čovjek kada ide vani a do nekih 35-40 dobija djecu a tada su pretežo roditelji nana dedo živi i njihov život u mnogo se vrti oko unučadi.

Ne kontam kako udaram kontru? Time sto ti odgovaram?

Da, roditelji (babe/dede) su pretezno zivi, barem jedno, ali to nije nuzno slucaj. Neki od njih takodje odu zajedno sa djecom vani.
Nekima je porodica vani. Ima ljudi kojima su svi zivi, ukljucujuci siru porodicu vani.

Sta ti je pod d) cudno?

Da, neki imaju lose odnose sa dijelom porodice. Sta ti je tu cudno?

Ni jedna od ovih stvari nije cesta u BiH, ali kad sve saberes zajedno, mogucnost je veca. Cesto se veze za dio porodice, ne cijelu. Sve to zajedno u cjelini smanjuje broj tih rodbinskih veza koje spominjes.

Jednostavno kroz svaki post pokazujes nesposobnost ili nedostatak zelje za razumijevanjem drugih ljudi i sudbina.
tuitamo

#25709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 16:09

Medjutim:

Da, roditelji (babe/dede) su pretezno zivi, barem jedno, ali to nije nuzno slucaj. Neki od njih takodje odu zajedno sa djecom vani.
Nekima je porodica vani. Ima ljudi kojima su svi zivi, ukljucujuci siru porodicu vani.

Sta ti je pod d) cudno?

Ni jedna od ovih stvari nije cesta u BiH, ali kad sve saberes zajedno, mogucnost je veca. Cesto se veze za dio porodice, ne cijelu. Sve to zajedno u cjelini smanjuje broj tih rodbinskih veza koje spominjes.

Jednostavno kroz svaki post pokazujes nesposobnost ili nedostatak zelje za razumijevanjem drugih ljudi i sudbina.
Ja napišem post kao neki vid pod teme. Ti napišeš odgovor. Ja napišem odgovor na tvoj odgovor. Ti prebaciš na lično i počinješ o meni kao nekome ko nema razumijevanje.
Jesi dobar?
Koga briga za mene ili tebe. Ostani pri onome što piše.

Nije baš odnos sa najbližom porodicom za uprostiti. Za šta se onda živi? Za pare?
Ozimician

#25710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evo na ovoj vijesti iz Graza po komentarima na Klixu prosjecan covjek ocito ne zna razliku izmedju "BH drzavljanina" i "osobe porijekom iz BiH".
tuitamo

#25711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Ozimician wrote: 10/06/2025 16:25 Evo na ovoj vijesti iz Graza po komentarima na Klixu prosjecan covjek ocito ne zna razliku izmedju "BH drzavljanina" i "osobe porijekom iz BiH".
To je život. Odeš da djeci omogućih bolji sistem. Oni dobiju svoju djecu i eto dožive tragediju. Tragedija se kože svugdje desiti.
Pretpostavljam da se radi o 2. Ili 3. generaciji iseljenika.
Bog pomogao roditeljima :sad:
Bodkin

#25712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 14:43 Da se nisu selili pocrkali bi od gladi i žeđi, ako ćemo baš tako daleko. :lol:

Sve nas je zajebalo što smo naučili da koristimo zemlju. Pa je neko prvi zabio kolac i rekao svima ostalim da je to njegova zemlja. :lol:
Buduci da si napisao da si iz mijesanog braka, zanima me s kojom etnickom kulturom se najvise identifikujes?
glavni razlog seljenja je ovo pitanje :-D
jeza u ledja

#25713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

tuitamo wrote: 10/06/2025 16:17
jeza u ledja wrote: 10/06/2025 16:09

Sta ti je pod d) cudno?

Ja napišem post kao neki vid pod teme. Ti napišeš odgovor. Ja napišem odgovor na tvoj odgovor. Ti prebaciš na lično i počinješ o meni kao nekome ko nema razumijevanje.
Jesi dobar?
Koga briga za mene ili tebe. Ostani pri onome što piše.

Nije baš odnos sa najbližom porodicom za uprostiti. Za šta se onda živi? Za pare?
Nisam napisao nista licno. Govorim da ne pokazujes sposobnost razumijevanja drukcijih ljudi i njihovih sudbina. I ovo govorim generalno jer nisi ti jedini.
To nije "licno" vec direktan komentar na tvoje pisanje i itekako se tice stavova na ovoj temi.

Najbliza porodica su zena/muz i djeca, te roditelji. Nisam rekao da je ista od toga za uprostiti niti da je nebitno. Naprotiv, napisao sam da je razumljivo to o cemu govoris, i nije prvi put da pisem da je briga o odnosu sa najblizom porodicom i udaljenoscu vrlo bitan faktor u svemu ovome.

No nije jedini. I on naravno ovisi od individualnih situacija, sto sam ti htio docarati u postovima iznad, a na sto si ti odmahnuo i izcudjavao se.
moimoi

#25714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 10/06/2025 16:32

glavni razlog seljenja je ovo pitanje :-D
:lol: :thumbup:
Messier

#25715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Pa ti si jezu normala lik i ovaj osmi putnik 😁.
Kapiras?
Mozda ce i moje dijete privremeno zavrsiti van.

Al evo ekipa na Zuci, salje video, wings of hope, na bajkovima, after od 08.06tog.

To su nematerijalne stvari, a tako bitne.

Dobro je i kad imas 12kila dolara mjesecno, da se ne lazemo
Osmi Socrates

#25716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nisam ja normala. Ja imam prosecutorial mind. :lol:

Sad razmišljam o ovom "pravu roditelja" da bilo kad bilo šta bilo gdje odlučuju za svoju djecu.. :lol: Nisam ja pokrenuo to pitanje, drugi su. Fascinantno je koliko daleko te racionalno razmišljanje može odvesti ako uđeš u suštinu bilo kojeg problema. :lol:

Svejedno, uživaj. :thumbup: I ja idem na duži odmor čim završi NBA finals, NHL Stanley Cup Finals, I Karen Read suđenje. :lol:
Osmi Socrates

#25717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Moj definitivno omiljeni forumaš @medvjed23 zvani Međed bi, skoro sam siguran, tvrdio da roditelji nisu imali pravo ni donijeti dijete na ovaj svijet. :lol:

A nije čovjek nihilista.
MehmedPasaMoric

#25718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 15:09
MehmedPasaMoric wrote: 10/06/2025 14:58
Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 13:00

Pa zavisi od svih aspekata zemlje, kao što je, naprimjer, brojnost stanovništva, sklonost emigraciji, itd. Otvoriti bezvizni režim sa Indijom je samoubistvo za svaku zapadnu zemlju, bez obzira ko je u Indiji na vlasti, tj. ko je država trenutno.

Sa Amerikom nemate bezvizni režim jer je logično zaključiti da će Bosanac u Ameriku zapucati jedino da ostane, u većini slučajeva. Dakle, ne vjeruju vam. Ostavljaju mogućnost da aplicirate za trajno iseljenje.

Evropljani vam vjeruju jer ste u Evropi. Računaju da nećete ostati, ako turistički posjetite bilo koju zemlju. Blizu vam je vaša zemlja.
Sve sto govoris samo i dalje dokazuje da bezvizni rezim nema veze sa prvom generacijom emigranata
Ako nisi primjetio, u prvom postu na ovu temu, izričito sam spominjao Evropu. I nisam spominjao prvu generaciju, nego prethodne imigrante. Sigurno da nisam mislio na neke imigrante od prije 150 godina.

Nikakve veze to nema sa državom. Ko je konkretno iz države izborio bezvizni režim?
Ko god je bio u vlasti u tom periodu, koliko se sjecam MVP je bio Sven Alkalaj a premijer mislim Mustafa Mujezinovic. Sigurno je njihova uloga bila vaznije od uloge nekog vrijednog bosanskog radnika u fabrici u Njemackoj. Inace je Alkalaj jedan od jacih ljudi koje imamo, steta sto nije dovoljno iskoristen
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 10/06/2025 10:33
sehohari wrote: 09/06/2025 21:37
Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 20:36 Kakvo je to poređenje, molerski whatever u Njemačkoj i doktorska diploma u BiH? Makes no fucking sense. :lol:

I ja se slažem da je bolje imati doktorsku diplomu iz Burundija, ako ćeš prakticirati medicinu u Burundiju i primati platu sa kojom ćeš pristojno živjeti. It's no brainer, ako ti se već dopada život u Burundiju.

Zašto bi isti čovjek mjerio benefite molerskog whatever u Njemačkoj i doktorske diplome u BiH?
Zato što sa tom diplomom možeš raditi u Njemačkoj, eto što.

Sa diplomom medicine se uredno prijaviš na nostrifikaciju u Njemačkoj, još u međuvremenu imaš i mogućnost da radiš.
Računaj na to da ti je sve to maks. 1-1,5 godina više.
Mene ovo sto si napisao iskreno plasi. Dakle, koliko sam shvatila.. neko u Njem dobije “ausbildung” za molera=jedva je skolu zavrsio… taj isti dodje u BiH i upise medicinu?! Zavrsi.. kako? to je vec upitno… kod nas je nazalost sve moguce. Da bi se isti vratio u Njem i zaposlio kao dr.?
Vidi, mislim da se tu u 90% slučajeva radi o djeci koja su završila gimnaziju, ali nemaju prosjek od 1,0 (bukvalno) za medicinu.

Pa i u Bosni i Hercegovini medicinu možeš samo završiti na državnim fakultetima i kod Ganića, valjda ima prijemni i šta sve ne.

I ne možeš tek tako odmah radiit kao ljekar, malo sam simplicirao, moraš uraditi ispit za strane ljekare kojeg završiš nakon godinu dana mislim. No, ako neka klinika MISLI da si dobar, MOGU te zaposliti ranije dok ne završiš taj ispit, mislim da onda imaš "privremenu dozvolu" ili tako nešto.
moimoi

#25720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 10/06/2025 18:49
sehohari wrote: 09/06/2025 21:37

Zato što sa tom diplomom možeš raditi u Njemačkoj, eto što.

Sa diplomom medicine se uredno prijaviš na nostrifikaciju u Njemačkoj, još u međuvremenu imaš i mogućnost da radiš.
Računaj na to da ti je sve to maks. 1-1,5 godina više.
Mene ovo sto si napisao iskreno plasi. Dakle, koliko sam shvatila.. neko u Njem dobije “ausbildung” za molera=jedva je skolu zavrsio… taj isti dodje u BiH i upise medicinu?! Zavrsi.. kako? to je vec upitno… kod nas je nazalost sve moguce. Da bi se isti vratio u Njem i zaposlio kao dr.?
Vidi, mislim da se tu u 90% slučajeva radi o djeci koja su završila gimnaziju, ali nemaju prosjek od 1,0 (bukvalno) za medicinu.

Pa i u Bosni i Hercegovini medicinu možeš samo završiti na državnim fakultetima i kod Ganića, valjda ima prijemni i šta sve ne.

I ne možeš tek tako odmah radiit kao ljekar, malo sam simplicirao, moraš uraditi ispit za strane ljekare kojeg završiš nakon godinu dana mislim. No, ako neka klinika MISLI da si dobar, MOGU te zaposliti ranije dok ne završiš taj ispit, mislim da onda imaš "privremenu dozvolu" ili tako nešto.
Drzavni sumnjam da mogu upisati. Nisu imali bos. Mogu jedino ssst. A tu je jedino lova bitna.
I tih 10% nije malo.
Osmi Socrates

#25721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ništa taj Alkalaj nije uradio kao MVP osim što je jačao regionalnu (čitaj balkansku) saradnju, bio optužen za neovlašteno izdavanje novca i poslije drpio PhD na travničkom univerzitetu.

On sam ne kaže da je uradio.Nijedan dokument nije potpisao oko tematike o kojoj raspravljamo.
moimoi

#25722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Realno, zapadu je i te kako u interesu bezvizni rezim za balkan. Znaju oni jako dobro da nasi dolaze na crno raditi. Njima neuporedivo jeftinije, nemaju apsolutno nikakve odgovornosti prema tim radnicima.. a ako im se cefne.. jos naplate kazne.
Osmi Socrates

#25723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Tvrdnja koja ima smisla jer uzima u obzir interes Zapada. A ne izmišljati nepostojeće diplomatske pobjede nekog Alkalaja.
Maja The Bee

#25724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

jeza u ledja wrote: 10/06/2025 09:59

Otisla iz Kanade u BiH?? :o
Putin ti ne nedostaje? :D

E hajd da i to cujem.
Pa cim se to bavis kad si poslom otisla u BiH.

Pretpostavljam nisi se odrekla kanadskog drzavljanstva? Zanima me kako to ide sa placanjem poreza nazad i to? Jel i kod vas obavezno da se placa cijeli zivot bez obzira gdje zivis?
Naravno da se nisam odrekla državljanstva, nije bilo razloga za to. Doduše, opet mi u EU treba dozvola za boravak.

Za porez iskreno ne znam, ja ne plaćam ništa, ali vjerujem da bi me neko obavijestio da nešto moram platiti. Nemam ni primanja u Kanadi, samo jedan mali stan za koji platim godišnji porez koji nije veliki. To zavisi i od provincije. Vjerujem da ima veze s tim koliko zarađuješ i gdje si. Mislim da ove jeftinije zemlje ne kopaju, vjerovatno bi bilo drugačije da sam u SAD-u ili da imam neka primanja iz Kanade.

Radim u turizmu, uglavnom online, pošto imamo ispostavu u više zemalja. U Sarajevo sam dolazila kao dijete, i stekla prijatelje, usavršila jezik, osjećala se kao u drugoj kući.

I dalje volim Kanadu, i možda ću jednog dana opet otići, ali iskreno u mom Torontu ima već toliko beskućnika da mi odavno nije ugodno voziti se metroom ili šetati nekim ulicama. U manjim gradovima je vjerovatno ljepše. Najviše mi nedostaje hokej i prava zima, brat ima kuću na jezeru na kom po nekoliko mjeseci igraju hokej.

Ali ne možeš sve imati.

Koja je tvoja priča? Gdje si ti preko Bare?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 10/06/2025 19:27
sehohari wrote: 10/06/2025 18:49

Drzavni sumnjam da mogu upisati. Nisu imali bos. Mogu jedino ssst. A tu je jedino lova bitna.
I tih 10% nije malo.
Pa, Ganićev fakultet je priznatiji od državnog.
Ne razumijem, šta misliš sa "nisu imali bos."?
Last edited by PreWiBa on 10/06/2025 20:23, edited 1 time in total.
Post Reply