Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Osmi Socrates

#25676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ili koriste druge informacije na raspolaganju. Ako Kanada mora slati brod(ove) da spašava kanadske državljane svaki put kad se u Libanu zakuha, logično je i očekivano da država mora preispitati neke stvari oko primanja Libanaca.

To je bilo još kad sam ja bio tinejdžer.

Na stranu to što se i druge državne službe uključe. Pa češljaj arhive da vidiš ko koristi socijalne programe a živi u Libanu.
TAFKAP

#25677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Eno u Grazu osmoro pobijenih u gimnaziji...
tuitamo

#25678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Na ovoj temi treba diskutovati o tome kada se isplati tj. vrijedi iseliti iz BiH.

Ovaj Socrates nema pojma o životu u BiH pa ga molim da odfakuje sa teme.
MehmedPasaMoric

#25679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 11:14 Pa možda zato, genijalac, što ih (Indijaca) ima najviše na svijetu i što bi uvođenje bezviznog režima njima bio ogroman rizik za bilo koju zemlju. Zamisli da ti milion - dva Indijaca svake godine useli u zemlju.
Dakle znaci da je do drzave a ne do prve generacije emigranata :lol: Zasto nemamo bezvizni rezim sa Amerikom a imamo sa Evropom? Bosanci u Americi su 100 puta uspjesniji i bolje integrisani od onih u Evropi
Osmi Socrates

#25680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ovaj little dude stvarno nema ni osnovnu inteligenciju da shvati kada je fight prestala. :lol:

Ako sam ti povrijedio ego, izvinjavam se. Moraš naučiti da ne možeš beskrajno iste bitke voditi protiv zamišljenih protivnika. :lol:
Bodkin

#25681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jebo lud zbunjenog na ovoj temi. neki postovi su toliko apstraktni da mogu na teme o filozofiji :-D
Osmi Socrates

#25682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

MehmedPasaMoric wrote: 10/06/2025 12:50
Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 11:14 Pa možda zato, genijalac, što ih (Indijaca) ima najviše na svijetu i što bi uvođenje bezviznog režima njima bio ogroman rizik za bilo koju zemlju. Zamisli da ti milion - dva Indijaca svake godine useli u zemlju.
Dakle znaci da je do drzave a ne do prve generacije emigranata :lol: Zasto nemamo bezvizni rezim sa Amerikom a imamo sa Evropom? Bosanci u Americi su 100 puta uspjesniji i bolje integrisani od onih u Evropi
Pa zavisi od svih aspekata zemlje, kao što je, naprimjer, brojnost stanovništva, sklonost emigraciji, itd. Otvoriti bezvizni režim sa Indijom je samoubistvo za svaku zapadnu zemlju, bez obzira ko je u Indiji na vlasti, tj. ko je država trenutno.

Sa Amerikom nemate bezvizni režim jer je logično zaključiti da će Bosanac u Ameriku zapucati jedino da ostane, u većini slučajeva. Dakle, ne vjeruju vam. Ostavljaju mogućnost da aplicirate za trajno iseljenje.

Evropljani vam vjeruju jer ste u Evropi. Računaju da nećete ostati, ako turistički posjetite bilo koju zemlju. Blizu vam je vaša zemlja.
Last edited by Osmi Socrates on 10/06/2025 13:27, edited 2 times in total.
Vjecita_zavrzlama

#25683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Truba wrote: 10/06/2025 12:00 niko ne priča o drugoj strani dijaspore
npr kolegi u minhenu susjed na katu
danac koji je 30 godina u njemalkoj ne zna neće beknut njemački (uz to je porijekom iz afrike)
bugar koji se pravi lud
turčin zvani začin
i neka njemačka baba fata krivine

ako je to bolje okružje od sarajevskog prosjecnog haustora...samo malo sreće treba imati u sarajevu i živiš u raju
Naselise turcini, ne znam kako je u sa moj buraz na tk kantonu kaze masa ih dolazi i rade, zivi ih po 10 u stanu

Neces ni ti jos dugo u raju biti, dolaze migranti :D
manuchao91

#25684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

Thorgerson wrote: 02/06/2025 09:18 Meni je samo glupo da neko iz dijaspore ko nema pojma kakve mi zivote ovdje vodimo, nama "otvara" oci i govori nam da bjezimo.

Prestanite da gledate svijet samo kroz svoje oci.

Meni je razumljivo da neko ko je imao usran posao i zivot ovdje, otisao vani i napokon moze da zivi, da mu je takav stac. I ja sam tako razmisljao dok sam bio u slicnoj situaciji. To je sasvim normalno. Ali ne treba sad pametovati svima da je to recept uspjeha. Otici. Nije.

Ja nisam otisao. Uspio svojim radom da stvorim uslove da mogu da uzivam i zivotu u svom gradu, drzavi.

I zasto bih igdje isao? Zasto. Ako znam da ovdje npr imam bolji zivot nego dosta njih koji su vani. Znam, jer sam u kontaktu sa dosta svojih rodjaka, prijatelja, kolega.

Ne zelim sad da ja pricam kako ja zivim, ali garantujem da zivim bolje nego vecina ovih sa kojima sam ja u kontaktu.

I ne mogu da vjerujem da je vecina njih i dalje u toj gorcini, nekoj ljutnji prema ovoj drzavi il sta ja znam.

Jbt, isto ko da je Njemacka ili Skandinavija tako napravljena od starta. Pa i ti ljudi su krv ispisali, da bi te drzave takve bile.

Bosnjo. Ide linijom manjeg otpora. I jos se hvali s tim ovdje.

Do sljedece tekme, ljiljana i dine merlina...to je bosnji vrh patriotizma.
u n as se ljudi ovdje u BiH ponose kriminalom i kako je neko uspio zavrnuti.
Znamo svi lika koji je svercom droge uzeo brdo para i sad ima kamione ,porsee,stanove i svu mu se dive kako je sposoban a svi znaju odakle mu pare.Strašno kako to ljudi obozavaju.A npr neko ko se nije "snašao" kazu mutav
ne volim to kod naseg naroda
ibizza

#25685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

manuchao91 wrote: 10/06/2025 13:27
Thorgerson wrote: 02/06/2025 09:18 Meni je samo glupo da neko iz dijaspore ko nema pojma kakve mi zivote ovdje vodimo, nama "otvara" oci i govori nam da bjezimo.

Prestanite da gledate svijet samo kroz svoje oci.

Meni je razumljivo da neko ko je imao usran posao i zivot ovdje, otisao vani i napokon moze da zivi, da mu je takav stac. I ja sam tako razmisljao dok sam bio u slicnoj situaciji. To je sasvim normalno. Ali ne treba sad pametovati svima da je to recept uspjeha. Otici. Nije.

Ja nisam otisao. Uspio svojim radom da stvorim uslove da mogu da uzivam i zivotu u svom gradu, drzavi.

I zasto bih igdje isao? Zasto. Ako znam da ovdje npr imam bolji zivot nego dosta njih koji su vani. Znam, jer sam u kontaktu sa dosta svojih rodjaka, prijatelja, kolega.

Ne zelim sad da ja pricam kako ja zivim, ali garantujem da zivim bolje nego vecina ovih sa kojima sam ja u kontaktu.

I ne mogu da vjerujem da je vecina njih i dalje u toj gorcini, nekoj ljutnji prema ovoj drzavi il sta ja znam.

Jbt, isto ko da je Njemacka ili Skandinavija tako napravljena od starta. Pa i ti ljudi su krv ispisali, da bi te drzave takve bile.

Do sljedece tekme, ljiljana i dine merlina...to je bosnji vrh patriotizma.
u n as se ljudi ovdje u BiH ponose kriminalom i kako je neko uspio zavrnuti.
Znamo svi lika koji je svercom droge uzeo brdo para i sad ima kamione ,porsee,stanove i svu mu se dive kako je sposoban a svi znaju odakle mu pare.Strašno kako to ljudi obozavaju.A npr neko ko se nije "snašao" kazu mutav
ne volim to kod naseg naroda
Upravo tako.

Ako stavis pojas-ckapi si, ako se parkiras na parking,a ne ispred kafane, ckapi si, ako si posten i neces da ukrades, onda si glup, ako...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Thorgerson wrote: 02/06/2025 09:18 Jbt, isto ko da je Njemacka ili Skandinavija tako napravljena od starta. Pa i ti ljudi su krv ispisali, da bi te drzave takve bile.

jasno ti je da si nasjeo na tu ublehu koju su ti servirali oni koji su direktni krivci za stanje u drzavi kakvo jeste? prodali ti patriotizam i dali ti narativ kako da negativno pricao o onome koji je odlucio na bolji zivot?

nekad kad dodjes u penziju i skontas da ti je zivot prosao, qrac ces reci "ma nek ja nisam isao linijom manjeg otpora ba, krv sam propisao da bude bolje nekog ko se jos nije rodio".
dok je u isto vrijeme onaj kbosnjo koji ide linijom manjeg otpora zivot proveo u okruzenju i ambijentu za koji si se ti kao borio..

druze zivot je jedan, i jako kratak, zivi ga i misli ma sebe a ne na neku nametnutu formu zvanu "drzava"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Vjecita_zavrzlama wrote: 10/06/2025 13:08
Truba wrote: 10/06/2025 12:00 niko ne priča o drugoj strani dijaspore
npr kolegi u minhenu susjed na katu
danac koji je 30 godina u njemalkoj ne zna neće beknut njemački (uz to je porijekom iz afrike)
bugar koji se pravi lud
turčin zvani začin
i neka njemačka baba fata krivine

ako je to bolje okružje od sarajevskog prosjecnog haustora...samo malo sreće treba imati u sarajevu i živiš u raju
Naselise turcini, ne znam kako je u sa moj buraz na tk kantonu kaze masa ih dolazi i rade, zivi ih po 10 u stanu

Neces ni ti jos dugo u raju biti, dolaze migranti :D
ilidza je već babilon koliko se jezika govori 4 kineske radnje...turski shopovi...arapski berberi...o restoranima da ne govorimo i stranim jezicima...

ali fini neki ljudi, ako te puste u dzipu kad prelaze kolima na pješačkom
moimoi

#25688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Da se ljudi nisu selili, ne bi znali sta je krompir :D Meni jedino nerviraju oni koji su vani a kukaju za domovinom konstantno. Niko te ne drzi tamo. Takodjer me nerviraju nasi koji su ovdje i jeze se kada im se kaze kako nesto funkcionise vani.. umjesto da razmisle da kopiraju, preuzmu.. nauce. Al valjda sujeta. Da je igrom slucaja o nasima ljudima ovisio krompir kao nova hrana, nesto sto treba probati… ni dan danas ga ne bi imali.
tuitamo

#25689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Meni je jedna dilema oko odlaska/života vani posebno teška. Kod mnogih je to ‘zbog djece’, sistema, školovanja itd.

Pitanje je imam li pravo zbog moje percepcije tog nekog boljeg sistema koji možda i nije nužno bolji oduzeti djeci dede, nane i rodbinu iz života i oduzeti unuke mojim roditeljima iz života? Uskratiti ih svih momenata normalnog života u blizini porodice. :roll:
moimoi

#25690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

tuitamo wrote: 10/06/2025 14:30 Meni je jedna dilema oko odlaska/života vani posebno teška. Kod mnogih je to ‘zbog djece’, sistema, školovanja itd.

Pitanje je imam li pravo zbog moje percepcije tog nekog boljeg sistema koji možda i nije nužno bolji oduzeti djeci dede, nane i rodbinu iz života i oduzeti unuke mojim roditeljima iz života? Uskratiti ih svih momenata normalnog života u blizini porodice. :roll:
Sve kako osjecas i konacno kako si ti odgajan. Mojima nikada nije palo na um da meni i mojoj porodici stanu na put. Mozda zato sto su i sami tako rasli. Da ne govorimo o tome da ima mnogo porodica koji su u jako toksicnim odnosima… takvima je i bolje da se sklone. Greska je ici od sebe.. mada svi to radimo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

moimoi wrote: 10/06/2025 14:22 Da se ljudi nisu selili, ne bi znali sta je krompir :D Meni jedino nerviraju oni koji su vani a kukaju za domovinom konstantno. Niko te ne drzi tamo. Takodjer me nerviraju nasi koji su ovdje i jeze se kada im se kaze kako nesto funkcionise vani.. umjesto da razmisle da kopiraju, preuzmu.. nauce. Al valjda sujeta. Da je igrom slucaja o nasima ljudima ovisio krompir kao nova hrana, nesto sto treba probati… ni dan danas ga ne bi imali.
da..krompir i krompirova zlatica
Osmi Socrates

#25692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Da se nisu selili pocrkali bi od gladi i žeđi, ako ćemo baš tako daleko. :lol:

Sve nas je zajebalo što smo naučili da koristimo zemlju. Pa je neko prvi zabio kolac i rekao svima ostalim da je to njegova zemlja. :lol:
moimoi

#25693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Truba wrote: 10/06/2025 14:39
moimoi wrote: 10/06/2025 14:22 Da se ljudi nisu selili, ne bi znali sta je krompir :D Meni jedino nerviraju oni koji su vani a kukaju za domovinom konstantno. Niko te ne drzi tamo. Takodjer me nerviraju nasi koji su ovdje i jeze se kada im se kaze kako nesto funkcionise vani.. umjesto da razmisle da kopiraju, preuzmu.. nauce. Al valjda sujeta. Da je igrom slucaja o nasima ljudima ovisio krompir kao nova hrana, nesto sto treba probati… ni dan danas ga ne bi imali.
da..krompir i krompirova zlatica
Jbga. Uglavnom je vise koristi od krompira nego stete od k.zlatice
tuitamo

#25694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

moimoi wrote: 10/06/2025 14:36
tuitamo wrote: 10/06/2025 14:30 Meni je jedna dilema oko odlaska/života vani posebno teška. Kod mnogih je to ‘zbog djece’, sistema, školovanja itd.

Sve kako osjecas i konacno kako si ti odgajan. Mojima nikada nije palo na um da meni i mojoj porodici stanu na put. Mozda zato sto su i sami tako rasli. Da ne govorimo o tome da ima mnogo porodica koji su u jako toksicnim odnosima… takvima je i bolje da se sklone. Greska je ici od sebe.. mada svi to radimo.
Pa ne stane niko nikome na put. Podrška je uvijek tu. Popraćna suzom svaki put kad ispraćaju poslije godišnjeg. To su teški momenti. Realno čovjek ne može znati gdje će mu biti bolje. Ali momente i povezanost sa porodicom ne možeš nadoknaditi.
Comandini

#25695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 14:43 Da se nisu selili pocrkali bi od gladi i žeđi, ako ćemo baš tako daleko. :lol:

Sve nas je zajebalo što smo naučili da koristimo zemlju. Pa je neko prvi zabio kolac i rekao svima ostalim da je to njegova zemlja. :lol:
Buduci da si napisao da si iz mijesanog braka, zanima me s kojom etnickom kulturom se najvise identifikujes?
MehmedPasaMoric

#25696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 13:00
Pa zavisi od svih aspekata zemlje, kao što je, naprimjer, brojnost stanovništva, sklonost emigraciji, itd. Otvoriti bezvizni režim sa Indijom je samoubistvo za svaku zapadnu zemlju, bez obzira ko je u Indiji na vlasti, tj. ko je država trenutno.

Sa Amerikom nemate bezvizni režim jer je logično zaključiti da će Bosanac u Ameriku zapucati jedino da ostane, u većini slučajeva. Dakle, ne vjeruju vam. Ostavljaju mogućnost da aplicirate za trajno iseljenje.

Evropljani vam vjeruju jer ste u Evropi. Računaju da nećete ostati, ako turistički posjetite bilo koju zemlju. Blizu vam je vaša zemlja.
Sve sto govoris samo i dalje dokazuje da bezvizni rezim nema veze sa prvom generacijom emigranata
Osmi Socrates

#25697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

MehmedPasaMoric wrote: 10/06/2025 14:58
Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 13:00

Sve sto govoris samo i dalje dokazuje da bezvizni rezim nema veze sa prvom generacijom emigranata
Ako nisi primjetio, u prvom postu na ovu temu, izričito sam spominjao Evropu. I nisam spominjao prvu generaciju, nego prethodne imigrante. Sigurno da nisam mislio na neke imigrante od prije 150 godina.

Nikakve veze to nema sa državom. Ko je konkretno iz države izborio bezvizni režim?
jeza u ledja

#25698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Comandini wrote: 10/06/2025 14:56
Osmi Socrates wrote: 10/06/2025 14:43 Da se nisu selili pocrkali bi od gladi i žeđi, ako ćemo baš tako daleko. :lol:

Buduci da si napisao da si iz mijesanog braka, zanima me s kojom etnickom kulturom se najvise identifikujes?
:lol:

Ne moze bez brojanja krvnih zrnaca. Moraju te staviti u copor pa makar. Ono, nista drugo nije toliko bitno koliko trpanje u tor. E onda kad te strpaju onda ce o tebi vec debelo etablirane stereotipe vrtiti.
jeza u ledja

#25699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

izvrsni direktor wrote: 10/06/2025 13:52 druze zivot je jedan, i jako kratak, zivi ga i misli ma sebe a ne na neku nametnutu formu zvanu "drzava"
Bravo. :thumbup:
ZoomZoomKiwi

#25700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 10/06/2025 13:52 druze zivot je jedan, i jako kratak, zivi ga i misli ma sebe a ne na neku nametnutu formu zvanu "drzava"
On point! :thumbup:
Post Reply