A koje pitanje je bilo? Znas kako kaze Dr House, "Pametniji sam kad ja pitam "
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- MehmedPasaMoric
#25202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni se cini da ti trolas ili si pao s Marsa pa ti se nikad u zivotu nije desilo da ne dobijes fiskalni racun za neku uslugu. I u jednom i u drugom slucaju mene zaobidji ziv biobelfy wrote: ↑01/06/2025 22:16ako ne trolas onda ovakve stvari napisati na forumu je, u najmanju ruku, glupo... mislim da ovakvo nesto niti jedan priseban Rahman ne bi ovako nesto napisao. nadam se da je trola...MehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistimaDead Man Walking wrote: ↑01/06/2025 00:49
Recimo da je ovo istina, na koji procenat populacije se odnosi ovo, obzirom da je prosjeca plata ispod 2,5 milje maraka bruto?
@zippoo87, @Domaci izdajnik, jel ovo neki vas Rahman?
-
belfy
#25203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ti sada k'o PSG izbijes loptu u aut...
pa, ti rece da ces dati neki odgovor. valjda ti znas na sta si htio odgovoriti ili mene pitas da ti ja kazem na sta si ti htio odgovoriti? vidis da je to predskolski uzrast. kada ti neko mora reci i sta zelis...
evo, ovo iznad je bio moj odgovor tebi, a sada cu da ti ispricam jednu pricu. malo smijesna...
Spoiler
Show
odem ti ja tako da popricam sa ChatGPT...
odmah, onako na prvu, ga pitam ima li on odgovore na sva pitanja. na sta on rece (duzim odgovorom) da nema. na sto mu ja odmah rekoh da on nema pojma. gdje on rece da on ima sabrano znanje koje su ljudi prikupili tokom desetljeca. onda mu ja kazem da nema moje znanje, a znam vise od njega....
onda on(o) meni rece da meni treba "ego check" na sto mu ja odmah odgovorim da ja barem imam isti, a on nema, te da isti ne mozemo ni uporediti... elem, "kucna svadja" iz koje nista nije izaslo...
za kraj da napomenem da je ovo samo komicna prica i nikada se nije desila. (ili "nije")
odmah, onako na prvu, ga pitam ima li on odgovore na sva pitanja. na sta on rece (duzim odgovorom) da nema. na sto mu ja odmah rekoh da on nema pojma. gdje on rece da on ima sabrano znanje koje su ljudi prikupili tokom desetljeca. onda mu ja kazem da nema moje znanje, a znam vise od njega....
onda on(o) meni rece da meni treba "ego check" na sto mu ja odmah odgovorim da ja barem imam isti, a on nema, te da isti ne mozemo ni uporediti... elem, "kucna svadja" iz koje nista nije izaslo...
za kraj da napomenem da je ovo samo komicna prica i nikada se nije desila. (ili "nije")
-
belfy
#25204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
naravno da mi se desilo i takve pojave se trebaju prijavljivati. o tome sam pricao na vise tema. mislim da je zadnja bila ona o zabrani pusenja (provjeri)... a neces biti zaobidjen, nego ces dobiti odgovor. ako ti se to ne svidja onda me blokiras i cao. to je barem jednostavno.MehmedPasaMoric wrote: ↑02/06/2025 00:29Meni se cini da ti trolas ili si pao s Marsa pa ti se nikad u zivotu nije desilo da ne dobijes fiskalni racun za neku uslugu. I u jednom i u drugom slucaju mene zaobidji ziv biobelfy wrote: ↑01/06/2025 22:16ako ne trolas onda ovakve stvari napisati na forumu je, u najmanju ruku, glupo... mislim da ovakvo nesto niti jedan priseban Rahman ne bi ovako nesto napisao. nadam se da je trola...MehmedPasaMoric wrote: ↑01/06/2025 10:46
Na vecinu majstora, na mnoge freelancere, na mnoge privatnike itd. Jako puno prometa je neprijavljeno tako da ovde bilo kakva zvanicna statistika nije pretjerano relevantna. Govorim kao vlasnik jednog malog biznisa, da sam nesto aman bogat nisam ali zivim bolje i imam vise nego sto poreska uprava misli. I to nikad ne bih mogao u Njemackoj nego bih sa svojom fakultetskom diplomom slagao kutije u skladistima
@zippoo87, @Domaci izdajnik, jel ovo neki vas Rahman?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#25205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi išao na utakmicu? Jesi probao ikad Munich pork knuckle?belfy wrote: ↑02/06/2025 00:31ti sada k'o PSG izbijes loptu u aut...
pa, ti rece da ces dati neki odgovor. valjda ti znas na sta si htio odgovoriti ili mene pitas da ti ja kazem na sta si ti htio odgovoriti? vidis da je to predskolski uzrast. kada ti neko mora reci i sta zelis...
evo, ovo iznad je bio moj odgovor tebi, a sada cu da ti ispricam jednu pricu. malo smijesna...
SpoilerShowodem ti ja tako da popricam sa ChatGPT...
za kraj da napomenem da je ovo samo komicna prica i nikada se nije desila. (ili "nije")![]()
-
belfy
#25206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
vec je kasno doba i ovo ce biti moj zadnji post za veceras. nisam isao na utakmicu, jer je svaka tamo rasprodata godinu prije. ako nisi dio kluba ili klubova koji u tome ucestvuju tesko ces do do iste. mislim, mozes, ali po cijenama koje su basnoslovne...Bobi wrote: ↑02/06/2025 00:36Jesi išao na utakmicu? Jesi probao ikad Munich pork knuckle?belfy wrote: ↑02/06/2025 00:31ti sada k'o PSG izbijes loptu u aut...
SpoilerShowodem ti ja tako da popricam sa ChatGPT...
za kraj da napomenem da je ovo samo komicna prica i nikada se nije desila. (ili "nije")![]()
no, tu cijelu Alianz Arenu znam mozda bolje nego i sami zaposaleni. o tome sam vec pricao. radio sam na njenom renoviranju 2017. godine. tada se mijenjala i kompletna reflektorska struktura, kao i displeji. tokom tog renoviranja vidio i kako oni koriste istu za dodatnu zaradu glupostima koje bi se lako mogle prenijeti i kod nas. obilascima, muzejem, par igara... elem, tokom te renovacije sve i jedan stari reflektor je prebacen na drugi stadion cime je i taj renoviran u smislu rasvjete... displeji od 10 miliona (dva komada) su zamijenjeni sa duplo vecim i duplo skupljim. ovi "manji" su opet otisli za nadogradnju "manjih" stadiona.
to je, u nasem zargonu, najlakse opisati kada mladji brat/sestra naslijede odjecu/obucu svoje starije sestre/brata, samo sto ovdje nije rijec o gacama, nego milionima opreme... kada opremaju jedan on nije jedini na dobitku, nego vise njih, jer i taj drugi sto dobije sve to psorlijedi svoju opremu trecem...
i, naravno da sam probao to sto ti ovdje pises na engleskom kao pork knuckle. prvi put kada sam radio subotu ili nedelju gdje se narucuje hrana iz restorana. prvi put kada sam cuo "Hax" nisam imao pojma sta govore. to mi je bilo priblizno njihovoj rijeci za vjesticu... probali mi objasniti bezuspjesno i rekli cekaj da probas. svidjelo mi se i nisam ni uspio pojesti sve sto sam dobio. eh, sada, ako ti je ovo pitanje bilo samo da saznas da li jedem svinjetinu onda nisi dovoljno pratio vjerske teme na forumu...
dosta za veceras... pricamo se...
- jeza u ledja
#25207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ime bi bilo dovoljno? VauuDidier wrote: ↑01/06/2025 20:20Slobodno lažite, ali nije tako bilo, nego je mene Kiwi prozvao kako "nisam uspio na zapadu", ne znajući ništa o meni.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/06/2025 12:25Baš tako.jeza u ledja wrote: ↑01/06/2025 12:13 Frajer hoce da razmjeni identitete da bi dokazao forumasu da je uspio u zivotu.![]()
![]()
E svasta.
I sta, kazes mu ko si i on ce automatski znati da si uspio? Pokazaces mu cek? Sliku kuce? Auta? Diplome? Poslace mu reference koje mogu jamciti za tebe?
Zamisli na sta bi to licilo.![]()
Pa nesto tebi fali u zivotu jarane ako se moras dokazivati uspjehom na forumu. Malo ko se ovdje hvali kao ti.
Ne znas ni jednu kriticnu stvar o sebi napisati.
Ja nisam ni razumio šta ustvari trebam dokazivati uopće, i kako to moje ime i prezime može dokazati
Al’ hajd.
Ime bi mu bilo dovoljno, vjeruj mi.
A s obzirom da ne želi reći ko je, meni je sad upitno sve što piše jer vjerovatno većinu laže.
Lako je staviti AI sliku s Novog Zelanda, mogu to i ja.
Zamisli ti ono kazes nam ko si, a mi ono automatski padamo, znaci padamo na koljena sto smo u prisustvu takve velicine. Ono, forum se gasi, posvecuje cijeli jedan podforum tvojoj velicinu, tvom zivotu i tvojim savjetima. Meni se evo tresu prsti samo zbog mogucnosti spoznaje s kim imamo tu privilegiju da pricamo.
Zamisli.
Eto jos samo da razmjenite identitete.
- Rugafet
#25208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da nije Bakir u pitanju?
- TAFKAP
#25209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja dobre emisije
- Rockefeller
#25210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kakvi shoshoni amele mi e
-
konami666
#25211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da se vratimo na temu
poznajem dosta ljudi iz Bosne, naročito Sarajeva koji se nikad ne bi odselili vani. Oni dobro zaradjuju, idu u Asu u bolnicu, imaju svoje društvo i tako to. Njima bi odlazak iz toga bio takav šok, teško bi se mogli navici. Oni žive neki paralelni život u Bosni, bolje žive nego većina ljudi bilo gdje u svijetu. Sto znaci da se u Bosni može dobro jako živjeti. I naravno da je lijepo pričati na maternjem jeziku, neću lagati i reci da mi je lakše na stranom nego na svom.
Ali tu su neki drugi faktori koji su utjecali na moj odlazak vani. Recimo sjećam se ko dijete uvijek sam slušao price o dva tri političara. I kada sam napunio 18 godina bili izbori i opet ta ista dva tri matora političara o kojima sam slušao price kao dijete. I sad ja kao trebam zaokružiti jednog od njih i eto kao stvari će se preokrenuti. Meni licno treba promjena u životu stalno, valjda imam adhd ili šta već ali svakih par godina ja trebam promjenu. I sad mi nije odgovaralo sto sve stoji u mjestu. Možda je bilo i do društva, ne znam. Ono naprimjer, svaki dan sa istom družinom koja neće ništa novo da proba neko hoće da ispija kafe i kuka. Pa onda promjenim društvo i onda i ovi novi hoce ponavljaju jedno te isto, nikakve dinamičnosti.
I nisam siguran da bi u Bosni bio u mogućnosti da postignem ono sto sam postigao vani. Mislim, nikada neću saznati, već je prošlo pola života. Ali se sjećam da kada sam radio u Bosni da sam vidio dosta nepravde. Ima i vani nepravde ali mislim da je to manje. Ono tipa ženska koja je sa šefom se ponaša ko da je bog i batina i oholo prema svima. Ili kada konkurises na posao a ono tamo već sjedi lik. Mislim ima i toga vani ali u Bosni je to većina barem u državnoj službi. Da sam možda ostao duže imao bi bolju predstavu o svemu ali budući da sam otišao jako mlad, ta neka prva slika šta me čeka u životu ako ostanem nije bila obecavajuca.
Da li bi licno volio da je Bosna razvijena ko Austrija i da se nisam morao seliti? Naravno da bi. Možda bi se odselio i vratio se nekad, ono vise fazona radi da probam ko sto rade zapadnjaci, malo žive tamo, malo vamo pa se vrate nekad kući na dobar posao i život. Za Bosnu je vise ono, navikao sam se na dobro i ako se vratim najebo sam. Pa čak i da se sada vratim sa parama ne vjerujem da bi se mogao navici. Meni licno bi smetalo da vozim se u poršeu a dok stojim na semaforu deda ili nana kopaju po kontejneru. To ne bi problem bio svakome ili barem ne većini ali meni bi to smetalo. Nije da sam ja sad neka moralna vertikala i ne znam zašto bi mi to smetalo ali tako je kako je.
Ali tu su neki drugi faktori koji su utjecali na moj odlazak vani. Recimo sjećam se ko dijete uvijek sam slušao price o dva tri političara. I kada sam napunio 18 godina bili izbori i opet ta ista dva tri matora političara o kojima sam slušao price kao dijete. I sad ja kao trebam zaokružiti jednog od njih i eto kao stvari će se preokrenuti. Meni licno treba promjena u životu stalno, valjda imam adhd ili šta već ali svakih par godina ja trebam promjenu. I sad mi nije odgovaralo sto sve stoji u mjestu. Možda je bilo i do društva, ne znam. Ono naprimjer, svaki dan sa istom družinom koja neće ništa novo da proba neko hoće da ispija kafe i kuka. Pa onda promjenim društvo i onda i ovi novi hoce ponavljaju jedno te isto, nikakve dinamičnosti.
I nisam siguran da bi u Bosni bio u mogućnosti da postignem ono sto sam postigao vani. Mislim, nikada neću saznati, već je prošlo pola života. Ali se sjećam da kada sam radio u Bosni da sam vidio dosta nepravde. Ima i vani nepravde ali mislim da je to manje. Ono tipa ženska koja je sa šefom se ponaša ko da je bog i batina i oholo prema svima. Ili kada konkurises na posao a ono tamo već sjedi lik. Mislim ima i toga vani ali u Bosni je to većina barem u državnoj službi. Da sam možda ostao duže imao bi bolju predstavu o svemu ali budući da sam otišao jako mlad, ta neka prva slika šta me čeka u životu ako ostanem nije bila obecavajuca.
Da li bi licno volio da je Bosna razvijena ko Austrija i da se nisam morao seliti? Naravno da bi. Možda bi se odselio i vratio se nekad, ono vise fazona radi da probam ko sto rade zapadnjaci, malo žive tamo, malo vamo pa se vrate nekad kući na dobar posao i život. Za Bosnu je vise ono, navikao sam se na dobro i ako se vratim najebo sam. Pa čak i da se sada vratim sa parama ne vjerujem da bi se mogao navici. Meni licno bi smetalo da vozim se u poršeu a dok stojim na semaforu deda ili nana kopaju po kontejneru. To ne bi problem bio svakome ili barem ne većini ali meni bi to smetalo. Nije da sam ja sad neka moralna vertikala i ne znam zašto bi mi to smetalo ali tako je kako je.
- Zombi_Rex
#25212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Je li neko pokušao i otišao u Australiju?
- skafiskafsnjak
-
Karikaturist
#25214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad ce se jedan osjetiti prozvanim
Bila supruga, malo jace od tri mjeseca. Turisticki naravno. Zivjela kod lokalnih farmera, bila u velikim centrima. Kaze rado bi se vratila i kao turist a i mogla bi zivjeti bez problema.. Impresionirano uvijek prica o tome.
- Thorgerson
#25215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je samo glupo da neko iz dijaspore ko nema pojma kakve mi zivote ovdje vodimo, nama "otvara" oci i govori nam da bjezimo.
Prestanite da gledate svijet samo kroz svoje oci.
Meni je razumljivo da neko ko je imao usran posao i zivot ovdje, otisao vani i napokon moze da zivi, da mu je takav stac. I ja sam tako razmisljao dok sam bio u slicnoj situaciji. To je sasvim normalno. Ali ne treba sad pametovati svima da je to recept uspjeha. Otici. Nije.
Ja nisam otisao. Uspio svojim radom da stvorim uslove da mogu da uzivam i zivotu u svom gradu, drzavi.
I zasto bih igdje isao? Zasto. Ako znam da ovdje npr imam bolji zivot nego dosta njih koji su vani. Znam, jer sam u kontaktu sa dosta svojih rodjaka, prijatelja, kolega.
Ne zelim sad da ja pricam kako ja zivim, ali garantujem da zivim bolje nego vecina ovih sa kojima sam ja u kontaktu.
I ne mogu da vjerujem da je vecina njih i dalje u toj gorcini, nekoj ljutnji prema ovoj drzavi il sta ja znam.
Jbt, isto ko da je Njemacka ili Skandinavija tako napravljena od starta. Pa i ti ljudi su krv ispisali, da bi te drzave takve bile.
Bosnjo. Ide linijom manjeg otpora. I jos se hvali s tim ovdje.
Do sljedece tekme, ljiljana i dine merlina...to je bosnji vrh patriotizma.
Meni je razumljivo da neko ko je imao usran posao i zivot ovdje, otisao vani i napokon moze da zivi, da mu je takav stac. I ja sam tako razmisljao dok sam bio u slicnoj situaciji. To je sasvim normalno. Ali ne treba sad pametovati svima da je to recept uspjeha. Otici. Nije.
Ja nisam otisao. Uspio svojim radom da stvorim uslove da mogu da uzivam i zivotu u svom gradu, drzavi.
I zasto bih igdje isao? Zasto. Ako znam da ovdje npr imam bolji zivot nego dosta njih koji su vani. Znam, jer sam u kontaktu sa dosta svojih rodjaka, prijatelja, kolega.
Ne zelim sad da ja pricam kako ja zivim, ali garantujem da zivim bolje nego vecina ovih sa kojima sam ja u kontaktu.
I ne mogu da vjerujem da je vecina njih i dalje u toj gorcini, nekoj ljutnji prema ovoj drzavi il sta ja znam.
Jbt, isto ko da je Njemacka ili Skandinavija tako napravljena od starta. Pa i ti ljudi su krv ispisali, da bi te drzave takve bile.
-
Karikaturist
#25216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nevezeno za post prije ili bilo koji post.
Svako ko osjeca potrebu da kaze nekome zivim bolje od tebe bio vani ili u domovini ima ozbiljnih problema. Svako isto ko ima potrebu da toliko istice kako i koliko ima i kako zivi ima jos vecih problema. Nikoga ne boli mudo labudovo za to niti je iko impresioniran. Uvijek ima onaj sto ima vise i onaj sto ima manje, a ljudi te mogu samo mrziti i zeljeti ti lose zbog toga. Svako ko tudje izbore dovodi u pitanje je prava budaletina jer niko nema pravo da sudi o tudjim izborima i odlukama.
Jebo vas i Njemacka i Skandinavija i Benelux i BiH, zivite svoje zivote tu gdje ste i zacepite gubicu.
Svako ko osjeca potrebu da kaze nekome zivim bolje od tebe bio vani ili u domovini ima ozbiljnih problema. Svako isto ko ima potrebu da toliko istice kako i koliko ima i kako zivi ima jos vecih problema. Nikoga ne boli mudo labudovo za to niti je iko impresioniran. Uvijek ima onaj sto ima vise i onaj sto ima manje, a ljudi te mogu samo mrziti i zeljeti ti lose zbog toga. Svako ko tudje izbore dovodi u pitanje je prava budaletina jer niko nema pravo da sudi o tudjim izborima i odlukama.
Jebo vas i Njemacka i Skandinavija i Benelux i BiH, zivite svoje zivote tu gdje ste i zacepite gubicu.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Karikaturist wrote: ↑02/06/2025 09:28 Nevezeno za post prije ili bilo koji post.
Jebo vas i Njemacka i Skandinavija i Benelux i BiH, zivite svoje zivote tu gdje ste i zacepite gubicu.![]()
-
Bodkin
#25218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
necu nikad zaboraviti kad mi je drug rekao "imam doktora svog na viberu i kad mi zatreba za dijete ja posaljem poruku ili nazovem"konami666 wrote: ↑02/06/2025 08:29 Da se vratimo na temupoznajem dosta ljudi iz Bosne, naročito Sarajeva koji se nikad ne bi odselili vani. Oni dobro zaradjuju, idu u Asu u bolnicu, imaju svoje društvo i tako to. Njima bi odlazak iz toga bio takav šok, teško bi se mogli navici. Oni žive neki paralelni život u Bosni, bolje žive nego većina ljudi bilo gdje u svijetu. Sto znaci da se u Bosni može dobro jako živjeti. I naravno da je lijepo pričati na maternjem jeziku, neću lagati i reci da mi je lakše na stranom nego na svom.
ima i druga negativna strana te medalje naravno
-
Bodkin
#25219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ne trebasThorgerson wrote: ↑02/06/2025 09:18
- jeza u ledja
#25220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bukvalno to isto radimo mi u Americi sa nasim pedijatrom.Bodkin wrote: ↑02/06/2025 09:36necu nikad zaboraviti kad mi je drug rekao "imam doktora svog na viberu i kad mi zatreba za dijete ja posaljem poruku ili nazovem"konami666 wrote: ↑02/06/2025 08:29 Da se vratimo na temupoznajem dosta ljudi iz Bosne, naročito Sarajeva koji se nikad ne bi odselili vani. Oni dobro zaradjuju, idu u Asu u bolnicu, imaju svoje društvo i tako to. Njima bi odlazak iz toga bio takav šok, teško bi se mogli navici. Oni žive neki paralelni život u Bosni, bolje žive nego većina ljudi bilo gdje u svijetu. Sto znaci da se u Bosni može dobro jako živjeti. I naravno da je lijepo pričati na maternjem jeziku, neću lagati i reci da mi je lakše na stranom nego na svom.
ima momenata gdje taj mentalitet kod nas donese nesto sto nikad ni za milion godina neces na zapadu.
Nije doduse Viber nego obicni telefon.
Par puta smo na fejstajm ili saljemo slike (osip na djetetu i tako nesto).
Nekad doduse moramo nazvat dezurnu sestru i onda ona proslijedi do doktorice, ako je u neka doba. Nazove nas doktorica od kuce u roku pola sata max.
- jeza u ledja
#25221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta ako ja kazem da je moje iskustvo sa ljudima koje ja poznajem potpuno suprotno?Thorgerson wrote: ↑02/06/2025 09:18 Meni je samo glupo da neko iz dijaspore ko nema pojma kakve mi zivote ovdje vodimo, nama "otvara" oci i govori nam da bjezimo.
Hoces reci da lazem, da je to slucajnost, da se mozda znam sa pogresnim ljudima? Ovo mogu reci za sve i jednog , ne za vecinu.
Ili je pitanje stila zivota, drugih, nefinanscijskih stvari? Ako je prvenstveno do toga onda je to jednostavno pitanje licne preference i afiniteta.
- Zombi_Rex
#25222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Alo ba ne spamajte temu
Pitao sam je li neko migrirao u Australiju, kako je dole život poslao standard? Kako uopsete doći dole? Znam da treba viza ali kako migrirat osim udaje zenidbe
Pitao sam je li neko migrirao u Australiju, kako je dole život poslao standard? Kako uopsete doći dole? Znam da treba viza ali kako migrirat osim udaje zenidbe
-
Bodkin
#25223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
top, nisam znao da to moze vanijeza u ledja wrote: ↑02/06/2025 10:01Bukvalno to isto radimo mi u Americi sa nasim pedijatrom.Bodkin wrote: ↑02/06/2025 09:36necu nikad zaboraviti kad mi je drug rekao "imam doktora svog na viberu i kad mi zatreba za dijete ja posaljem poruku ili nazovem"konami666 wrote: ↑02/06/2025 08:29 Da se vratimo na temupoznajem dosta ljudi iz Bosne, naročito Sarajeva koji se nikad ne bi odselili vani. Oni dobro zaradjuju, idu u Asu u bolnicu, imaju svoje društvo i tako to. Njima bi odlazak iz toga bio takav šok, teško bi se mogli navici. Oni žive neki paralelni život u Bosni, bolje žive nego većina ljudi bilo gdje u svijetu. Sto znaci da se u Bosni može dobro jako živjeti. I naravno da je lijepo pričati na maternjem jeziku, neću lagati i reci da mi je lakše na stranom nego na svom.
ima momenata gdje taj mentalitet kod nas donese nesto sto nikad ni za milion godina neces na zapadu.
Nije doduse Viber nego obicni telefon.
Par puta smo na fejstajm ili saljemo slike (osip na djetetu i tako nesto).
Nekad doduse moramo nazvat dezurnu sestru i onda ona proslijedi do doktorice, ako je u neka doba. Nazove nas doktorica od kuce u roku pola sata max.
-
tuitamo
#25224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Apsolutno si u pravu. Iskustva i životi su različiti. Migrirati je sigurno dobro zbog životnog iskustva i razvoja. Ali ko to ne učini sigurno ima svoje razloge i tako je kod većine.Thorgerson wrote: ↑02/06/2025 09:18 Meni je samo glupo da neko iz dijaspore ko nema pojma kakve mi zivote ovdje vodimo, nama "otvara" oci i govori nam da bjezimo.
I mene nervira ta ljutnja i blaćenje BiH.
- jeza u ledja
#25225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odlazak vani se finansijski isplati za rad u istoj bransi. Neko ko mozda za BiH prilike zivi dobro jer je recimo inzinjer u dobroj firmi, taj isti bi i vani bio medju top 20% zaradjivacima. Drugim rijecima ne treba porediti doktora u Bosni sa baustelcom u Njemackoj. Van tog finansijskog aspekta, sve je stvar licnih prioriteta i onog sta kome odgovara u zivotu. Tu se mozemo raspravljat do besvijesti i necemo se dogovoriti.
No sto se tice finansija, ne znam kako neko moze tvrditi bilo sta drugo od toga da se odlazak vani isplati?
No sto se tice finansija, ne znam kako neko moze tvrditi bilo sta drugo od toga da se odlazak vani isplati?