Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#25601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 17:58 Pa ne znam šta bih rekao oko brzine putovanja. Ja sam od vremena kad sam mogao legalno voziti preferirao sporost putovanja. :lol: Sjednemo nas četvoro ljeti u auto i road trip across Amerika. Mora biti minimum planiranja i strateških mogućnosti i odluka, ali u principu završiš gdje završiš. Bilo je i Hangover momenata, ali i super iskustava. Jednom sam tako mislio da mogu na isti način do Argentine, ali me je geografija zajebala. Mislim, i mogao sam, valjda, ali sam se odlučio za safe opciju.

I onda se vratiš, i odeš na boring ljetovanje gdje ti sve odluče za tebe unaprijed.

Brzina putovanja mi je postala faktor tek kad sam se uozbiljio. I vjerovatno je brzina putovanja dijasporašima koji idu u BiH odlučujući faktor. Sad, slažem se da je razlika ako živiš u BiH i ocjenjuješ brzinu putovanja i ako si već bio na Zapadu i ocjenjuješ to isto. Svi su "robovi" onoga na šta su navikli.
Ja mislim da je ta slaba povezanost BiH sa ostatkom svijeta ogromna stvar, i dijelom razlog naseg mentaliteta. To se naravno mijenja ali mijenja se, tj. ubrzava jos vise i na Zapadu.
Slicno mislim da je razlog zaglupljenosti Amerikanaca, jer ne putuju dovoljno vani. S tim sto je kod Amera problem velika zemlja i udaljenost od svijeta.

Naravno nije svako takav.
Messier

#25602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 09/06/2025 11:09
elcaliente wrote: 09/06/2025 10:38 Jos uvjek ljudi odlaze u dobrom broju i dobro je neka idu ako nisu sretni u BiH.
U BiH nije problem odlazak, problem je sto ne postoji povratak i problem je sto ne postoji program za naseljavanje migranata.
bice povratak masovan kad pocne rat EU/NATO protiv Rusije. Vidjeces onda patriota dijasporskih kad se vrate u rodne krajeve... ukljucujuci mene :D

salu na stranu, ali BiH moze biti raj za ove sto rade remote. ozbiljno razmisljam da se za nekih 5-6 godina vratim u Sarajevo s obzirom da mogu vec sada od kuce raditi 4 dana u sedmici...
Pa ako imas mogucnosti neka varijanta Prag- Sarajevo- Hercegovina- Bjelasnica je idealna.
Ne zivis nigdje, i nisi bacio sidro..tako rade ovi novi klinci.

Znam ih 5, 6, djeca od prijatelja mojih.
Ne znas gdje su trenutno, imaju po 3,4 mjesta gdje su domaci
jeza u ledja

#25603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Eh da sam ja tako mogao kad sam bio nladji…
Remote work, digital nomad i to.
Osmi Socrates

#25604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ne znam baš da li je istina da Amerikanci ne putuju izvan zemlje. Uvijek su pri svjetskom vrhu u putovanjima izvan svoje zemlje. Đavo je u detaljima. Ameri dosta putuju u Kanadu, Meksiko, Karibe, pa im je to ta statistička razlika. Ali nije zanemarljivo i njihovo putovanje u Evropu.

Kinezi troše najviše na takva putovanja, ali ne po osobi nego ukupno. To je i razumljivo, s obzirom koliko ih ima.
jeza u ledja

#25605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 19:48 Ne znam baš da li je istina da Amerikanci ne putuju izvan zemlje. Uvijek su pri svjetskom vrhu u putovanjima izvan svoje zemlje. Đavo je u detaljima. Ameri dosta putuju u Kanadu, Meksiko, Karibe, pa im je to ta statistička razlika. Ali nije zanemarljivo i njihovo putovanje u Evropu.

Kinezi troše najviše na takva putovanja, ali ne po osobi nego ukupno. To je i razumljivo, s obzirom koliko ih ima.
Pa dio putuje, dio nikad iz svoje drzave nije izasao.
Osmi Socrates

#25606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Tako je u svakoj zemlji.

Možda Evropljani putuju više po Evropi, jer su razdaljine male, troškovi manji, i nema nikakvih prepreka za većinu Evrope.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:54
sehohari wrote: 09/06/2025 17:47
jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:42

Znaci posto imamo blizu more i planine treba zaboraviti na sva druga mora i planine.

Neki imaju i jezero jbg, sta ce im sad jos i more. :oops:

Tu odmah pokazujes koja je limitiranost transporta iz BiH.
A tu gdje si ti niko naravno ne potencira nesto na sta su navikli.
Ne, ali tako većina ljudi razmišlja.

Pa i tebi je najvažnije da u tvom naselju ima lijep park, nego da si blizu drugog grada sa lijepim parkom.

I nije se niko navikao, jer to ljudi rijetko i koriste. I ovdje je odlazak u Amsterdam ili Brisel "putovanje" kao i svako drugo, u Nizozemsku se redovno samo ide možda u neko manje pogranično mjesto za kupovinu.
Naravno da je najvaznije sta je najblize. No ne odlazi se svakome uvijek u isti park.

Mi, da posjetim, prakticno nemamo more, vec smo blizu druge zemlje sa lijepim morem.

Ti si ono u Sloveniji? Apsolutno sam siguran da prosjecan Slovenac cesce putuje po Zapadu turisticki nego prosjecan stanovnik BiH, pa tako i u taj Amsterdam. Em imaju vise para, em je blize.
Nije, već u Njemačkoj.
Imamo more, ne kontam. "Praktično nemamo more" lol.
PreWiBa

#25608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 09/06/2025 18:12
Ozimician wrote: 08/06/2025 12:24 Ja znam cak nekoliko dijasporske djece koji studiraju u BiH, a rodjeni tamo negdje i roditelji su im stalno kao prednost isticali mogucnosti za obrazovanje djece kakve im BiH ne moze pruziti. Twist the tables.
Svi sigurno odbili stipendije tehnickog univerziteta minhen da bi ostvarili svoju zelju studiranja u Kalos, paneuropski univerzitet, Travnik internašnl Juniversiti. Poveli i par svaba sa sobom
Pa, moguće, ali ti fakulteti ne primaju.

Vjerovatno najviše u medicini toga ima, znam za dva slučaja gdje nisu mogli upisati faks ovdje u Njemačkoj pa su ih roditelji nekako upisali u Tuzli mislim.

EDIT: Sad vidim da na to i ciljaš.
U pravu si, ne primaju, ali opet sigurno je bolje biti doktor sa bh. diplomom nego Ausbildung za molera.
Last edited by PreWiBa on 09/06/2025 20:22, edited 2 times in total.
moimoi

#25609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

A najvise onih koji nisu gimnaziju zavrsili… pa dodju u BiH i upisu privatni fakultet bRez problema. :D
PreWiBa

#25610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 09/06/2025 20:20 A najvise onih koji nisu gimnaziju zavrsili… pa dodju u BiH i upisu privatni fakultet bRez problema. :D
Teoretski ti i u Njemačkoj ne treba matura da studiraš, ako imaš radno iskustvo u određenoj branši to ti daje pravo da studiraš nešto u tom smjeru.

Ti ljudi će završiti privatni faks u Travniku, no opet će biti pitanje hoće li uspiti u nekoj firmi sa tim znanjem ili neznanjem. Ako uspiju, jbg. i nema se šta kazati.
Osmi Socrates

#25611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Kakvo je to poređenje, molerski whatever u Njemačkoj i doktorska diploma u BiH? Makes no fucking sense. :lol:

I ja se slažem da je bolje imati doktorsku diplomu iz Burundija, ako ćeš prakticirati medicinu u Burundiju i primati platu sa kojom ćeš pristojno živjeti. It's no brainer, ako ti se već dopada život u Burundiju.

Zašto bi isti čovjek mjerio benefite molerskog whatever u Njemačkoj i doktorske diplome u BiH?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

sehohari wrote: 09/06/2025 20:16
izvrsni direktor wrote: 09/06/2025 18:12
Ozimician wrote: 08/06/2025 12:24 Ja znam cak nekoliko dijasporske djece koji studiraju u BiH, a rodjeni tamo negdje i roditelji su im stalno kao prednost isticali mogucnosti za obrazovanje djece kakve im BiH ne moze pruziti. Twist the tables.
Svi sigurno odbili stipendije tehnickog univerziteta minhen da bi ostvarili svoju zelju studiranja u Kalos, paneuropski univerzitet, Travnik internašnl Juniversiti. Poveli i par svaba sa sobom
Pa, moguće, ali ti fakulteti ne primaju.

Vjerovatno najviše u medicini toga ima, znam za dva slučaja gdje nisu mogli upisati faks ovdje u Njemačkoj pa su ih roditelji nekako upisali u Tuzli mislim.

EDIT: Sad vidim da na to i ciljaš.
U pravu si, ne primaju, ali opet sigurno je bolje biti doktor sa bh. diplomom nego Ausbildung za molera.
Zna se sta je u pitanju, i zna i budala da nije ono na sta ozimici cilja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Na HRT2 ide dokumentarac o bandama u Svedskoj.
Strasno.
Messier

#25614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

40 eura Partibrejkersi na Salati upad.
I kaze mi jaran, 101 euro u Celju, ova sutrasnja frendli gejm, za ulaz
Zatekao se on slucajno gore, nesto poslom
Last edited by Messier on 09/06/2025 21:33, edited 1 time in total.
Messier

#25615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Da vas ne peglam previse, taj folder u glavi, morate na subfoldere izdijeliti.
Recimo njih 5.

Porijeklo
Ocekivanja
Perspektiva
Novac
Naslijedje

Svaki od njih determinirati do sustine.

Uhvatite 1000 sudbina u jednu vrecu i pokusavate izvuci zakljucak.
A svi ste upravu
MehmedPasaMoric

#25616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:39
MehmedPasaMoric wrote: 09/06/2025 17:25
geralt wrote: 09/06/2025 16:18
Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Zato sto nema puno zainteresovanih za Grcku i takva linija ne bi bila odrziva. Mislim da ima let Banja Luka Brisel Atina sto je sasvim dovoljno za jednu malu drzavu
Ne. Nije dovoljno ni blizu.
Manje je linija i manji je promet u Sarajevu nego sto bi trebao biti za velicinu nase zemlje.

Cuj Banja Luka-Brisel-Atina sasvim dovoljno. :shock:

Pa zar nije bolje SJJ-BG-Atina pobogu? :-)
Nije sarajevski aerodrom Heathrow pa da ima let svakih 20 sekundi prema svakom cosku planete, ovde ima to sto ima, to je ono sto je najpopularnije i gdje avio kompanije mogu napraviti profit i to je to... Evo hocu i ja direktan let za Mongoliju ali cisto sumnjam da ce ga uvesti radi mene :oops:

Doduse evo neko je postavio da ima direktni let za neki drugi grad tako da se valjda radilo o spinu sta li... Nema potrebe da izmisljate stvari da bi ocirnili BiH, koristite provjerene razloge sto svi koriste, korupcija, psi lutalice, smece na ulicama, nema posla, otkazi za trudnice, cekanje na MRI, itd
PreWiBa

#25617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 20:36 Kakvo je to poređenje, molerski whatever u Njemačkoj i doktorska diploma u BiH? Makes no fucking sense. :lol:

I ja se slažem da je bolje imati doktorsku diplomu iz Burundija, ako ćeš prakticirati medicinu u Burundiju i primati platu sa kojom ćeš pristojno živjeti. It's no brainer, ako ti se već dopada život u Burundiju.

Zašto bi isti čovjek mjerio benefite molerskog whatever u Njemačkoj i doktorske diplome u BiH?
Zato što sa tom diplomom možeš raditi u Njemačkoj, eto što.

Sa diplomom medicine se uredno prijaviš na nostrifikaciju u Njemačkoj, još u međuvremenu imaš i mogućnost da radiš.
Računaj na to da ti je sve to maks. 1-1,5 godina više.
jeza u ledja

#25618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 09/06/2025 20:13
jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:54
sehohari wrote: 09/06/2025 17:47

Ne, ali tako većina ljudi razmišlja.

Pa i tebi je najvažnije da u tvom naselju ima lijep park, nego da si blizu drugog grada sa lijepim parkom.

I nije se niko navikao, jer to ljudi rijetko i koriste. I ovdje je odlazak u Amsterdam ili Brisel "putovanje" kao i svako drugo, u Nizozemsku se redovno samo ide možda u neko manje pogranično mjesto za kupovinu.
Naravno da je najvaznije sta je najblize. No ne odlazi se svakome uvijek u isti park.

Mi, da posjetim, prakticno nemamo more, vec smo blizu druge zemlje sa lijepim morem.

Ti si ono u Sloveniji? Apsolutno sam siguran da prosjecan Slovenac cesce putuje po Zapadu turisticki nego prosjecan stanovnik BiH, pa tako i u taj Amsterdam. Em imaju vise para, em je blize.
Nije, već u Njemačkoj.
Imamo more, ne kontam. "Praktično nemamo more" lol.
I sta ti pokusavas reci - da prosjecan Njemac putuje isto kao prosjecan Bosanac? Da prosjecan Njemac godisnje predje isto kilometara (autom, vozom, avionom) kao prosjecan Bosanac? Jel to hoces reci? Da prosjecan Njemac rijedje ide u Nizozemsku nego Bosanac?
Sama Njemacka je za Bosnu ogromna zemlja i ima se svasta vidjeti.

I da, mi prakticno nemamo more. Lol.
jeza u ledja

#25619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

MehmedPasaMoric wrote: 09/06/2025 21:19
MehmedPasaMoric wrote: 09/06/2025 17:25

Zato sto nema puno zainteresovanih za Grcku i takva linija ne bi bila odrziva. Mislim da ima let Banja Luka Brisel Atina sto je sasvim dovoljno za jednu malu drzavu
Manje je linija i manji je promet u Sarajevu nego sto bi trebao biti za velicinu nase zemlje.

Nije sarajevski aerodrom Heathrow pa da ima let svakih 20 sekundi prema svakom cosku planete, ovde ima to sto ima, to je ono sto je najpopularnije i gdje avio kompanije mogu napraviti profit i to je to... Evo hocu i ja direktan let za Mongoliju ali cisto sumnjam da ce ga uvesti radi mene :oops:

Doduse evo neko je postavio da ima direktni let za neki drugi grad tako da se valjda radilo o spinu sta li... Nema potrebe da izmisljate stvari da bi ocirnili BiH, koristite provjerene razloge sto svi koriste, korupcija, psi lutalice, smece na ulicama, nema posla, otkazi za trudnice, cekanje na MRI, itd
Pa to je u stvari i poenta - Sarajevski aerodrom nije Heathrow, Sarajevo nije London, a BiH nije UK. Jel nesto cudno da neko zeli zivjeti u vecem gradu, sa vecim aerodromom? Kad kazes nesto tipa “za nas je dovoljno”, jer eto, mi smo tolike velicine grad i zemlja, masis poentu totalno.

Ali i uz sve to, dodatno, sarajevski aerodrom je PREMALI za velicinu naseg glavnog grada i nase zemlje, ima PREMALO direktnih linije i PREMALO direktnih letova.
Otvori bilo koji aerodrom iz gradova EU slicne velicine i znacaja pa pravi usporedbe, letove i broj putnika, pa ces se i sam uvjeriti.

A ovo u vezi letova u Grcku nije do mene. Nisam ja nista izmisljao vec je neko drugi to napisao.
Messier

#25620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Nije premalo, taman je.

Ja pomislim da ti u Usa, zivis pored aerodroma.

Apsolutno je sve savrseno, otkako nema viza, a ima tome godina i godina.
To je problem bio.
Ovo ostalo je 0, upalis auto i ides gdje pozelis.
Letis gdje zelis, ako imas kesa.

Nekad smo cekali po mjesec vizu, da odemo na gostovanje il u Pestu.
Sad sam na Tajlandu sutra, ako mi je kurcu ceif.
MehmedPasaMoric

#25621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MehmedPasaMoric »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 22:10

Pa to je u stvari i poenta - Sarajevski aerodrom nije Heathrow, Sarajevo nije London, a BiH nije UK. Jel nesto cudno da neko zeli zivjeti u vecem gradu, sa vecim aerodromom? Kad kazes nesto tipa “za nas je dovoljno”, jer eto, mi smo tolike velicine grad i zemlja, masis poentu totalno.

Ali i uz sve to, dodatno, sarajevski aerodrom je PREMALI za velicinu naseg glavnog grada i nase zemlje, ima PREMALO direktnih linije i PREMALO direktnih letova.
Otvori bilo koji aerodrom iz gradova EU slicne velicine i znacaja pa pravi usporedbe, letove i broj putnika, pa ces se i sam uvjeriti.

A ovo u vezi letova u Grcku nije do mene. Nisam ja nista izmisljao vec je neko drugi to napisao.
Da je premalo letova vjeruj mi da bi avio kompanije to prepoznale mnogo prije tebe i iskoristile priliku za profit. Bas je jednog Ryanaira ili Lufthanse briga jel se radi o Heathrowu, sarajevskom aerodromu ili aerodromu u Ugandi, oni ako znaju da danas tu mogu napuniti 100 aviona oni ce i poslati 100 aviona
Messier

#25622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

I glede novca, samo bih jos da dopunim.
Neki su otisli sa 5, iz rata.
Neki sa 8 ko Sokrates.
Neki sa 12, neki sa 22 neki sa 27.

Mislim da bi fer bilo da se vrate novci domicilnoj drzavi, ako si od vrtica, preko osnovne skole do faksa, sisao novce, zavrsio faks i ispalio se kao gotov proizvod u Svedsku, Norvesku il Usa, i tamo placas porez, red bi bio da vratis novce od skolarine, pa da mi sto prije napravimo autoput i pojacamo avio linije, kad ti naumpadne da naletis.
jeza u ledja

#25623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Messier wrote: 09/06/2025 22:24 Nije premalo, taman je.

Ja pomislim da ti u Usa, zivis pored aerodroma.

Apsolutno je sve savrseno, otkako nema viza, a ima tome godina i godina.
To je problem bio.
Ovo ostalo je 0, upalis auto i ides gdje pozelis.
Letis gdje zelis, ako imas kesa.

Nekad smo cekali po mjesec vizu, da odemo na gostovanje il u Pestu.
Sad sam na Tajlandu sutra, ako mi je kurcu ceif.
Ma ja ne tvrdim da ja zivim na idealnom mjestu i da je meni sve super i potaman. Sve ima svoje.

Ja se sjecam vremena kad je trebala viza za sve zivo, pa sam vjerovatno i subjektivan, iako sam svjestan da je ukidanje vize bila velika stvar.

No ja, iz moje perspektive, govorim da meni ovo sto nudi SJJ nije dovoljno. I ja, iz moje perspektive, tvrdim je ovo premalo za velinicu grada i zemlje.
jeza u ledja

#25624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

MehmedPasaMoric wrote: 09/06/2025 22:52
jeza u ledja wrote: 09/06/2025 22:10

Da je premalo letova vjeruj mi da bi avio kompanije to prepoznale mnogo prije tebe i iskoristile priliku za profit. Bas je jednog Ryanaira ili Lufthanse briga jel se radi o Heathrowu, sarajevskom aerodromu ili aerodromu u Ugandi, oni ako znaju da danas tu mogu napuniti 100 aviona oni ce i poslati 100 aviona
Ocigledno u stvarnom svijetu stvari ne funkcionisu tako. Ili to, ili ti u stvari govoris da nema potraznje jer Bosanci ne mogu priustiti da putuju toliko. Mada ako sam dobro shvatio mislim da je konkretno sto se tice SJJ problem u limitima lokacije.

Ne znam kako drukcije da ponovim po treci, cetvrti put - aerodrom grada slicne velicine i znacaja u EU ima veci promet od sarajevskog. Kako jedan Wroclaw, Tallinn ili evo Solun koji spomenusmo ranije, mogu imati veci promet nego SJJ? :-)
jeza u ledja

#25625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Messier wrote: 09/06/2025 22:54 I glede novca, samo bih jos da dopunim.
Neki su otisli sa 5, iz rata.
Neki sa 8 ko Sokrates.
Neki sa 12, neki sa 22 neki sa 27.

Mislim da bi fer bilo da se vrate novci domicilnoj drzavi, ako si od vrtica, preko osnovne skole do faksa, sisao novce, zavrsio faks i ispalio se kao gotov proizvod u Svedsku, Norvesku il Usa, i tamo placas porez, red bi bio da vratis novce od skolarine, pa da mi sto prije napravimo autoput i pojacamo avio linije, kad ti naumpadne da naletis.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply