Ja mislim da je ta slaba povezanost BiH sa ostatkom svijeta ogromna stvar, i dijelom razlog naseg mentaliteta. To se naravno mijenja ali mijenja se, tj. ubrzava jos vise i na Zapadu.Osmi Socrates wrote: ↑09/06/2025 17:58 Pa ne znam šta bih rekao oko brzine putovanja. Ja sam od vremena kad sam mogao legalno voziti preferirao sporost putovanja.Sjednemo nas četvoro ljeti u auto i road trip across Amerika. Mora biti minimum planiranja i strateških mogućnosti i odluka, ali u principu završiš gdje završiš. Bilo je i Hangover momenata, ali i super iskustava. Jednom sam tako mislio da mogu na isti način do Argentine, ali me je geografija zajebala. Mislim, i mogao sam, valjda, ali sam se odlučio za safe opciju.
I onda se vratiš, i odeš na boring ljetovanje gdje ti sve odluče za tebe unaprijed.
Brzina putovanja mi je postala faktor tek kad sam se uozbiljio. I vjerovatno je brzina putovanja dijasporašima koji idu u BiH odlučujući faktor. Sad, slažem se da je razlika ako živiš u BiH i ocjenjuješ brzinu putovanja i ako si već bio na Zapadu i ocjenjuješ to isto. Svi su "robovi" onoga na šta su navikli.
Slicno mislim da je razlog zaglupljenosti Amerikanaca, jer ne putuju dovoljno vani. S tim sto je kod Amera problem velika zemlja i udaljenost od svijeta.
Naravno nije svako takav.