Profita avio kompanija, nece valjda cistacice na aerodromu praviti profit na letovima... I siguran sam da sve te kompanije redovno provjeravaju stanje i zainteresovanost ljudi, i domacih i ovih iz vana, i da na osnovu tih podataka kreiraju svoju ponudu, i vide da nema koristi da uvode nove linije. Da oni znaju da 5000 ljudi mjesecno zeli putovati u London vjeruj mi da bi sutra poletio direktan let za London. Ljudi ovdje prosto nisu zainteresovani za te stvari i to je to, ne kazem ja da je to pozitivno ali je takva situacijajeza u ledja wrote: ↑10/06/2025 01:01Cijeg profita? Valja platiti aerodromske takse i napuniti dzepove korumpirane administracije.MehmedPasaMoric wrote: ↑10/06/2025 00:38Stvari zapravo bas tako funkcionisu, sve se vrti oko profita. Evo teoretski da se sutra uvede 20 novih linija, Sarajevo Peking, Sarajevo Tokio, Sarajevo New York, Sarajevo Moskva, Sarajevo Lisabon, Sarajevo Johannesburg, Sarajevo Madrid, nebitno, mislis da bi ti avioni bili redovno puni? Jer ja ne mislim... Mislis li da se avio kompanijama isplati imati letove sa 4 putnika u avionu? Jer ja ni to ne mislimjeza u ledja wrote: ↑09/06/2025 23:03
Ocigledno u stvarnom svijetu stvari ne funkcionisu tako. Ili to, ili ti u stvari govoris da nema potraznje jer Bosanci ne mogu priustiti da putuju toliko. Mada ako sam dobro shvatio mislim da je konkretno sto se tice SJJ problem u limitima lokacije.
Ne znam kako drukcije da ponovim po treci, cetvrti put - aerodrom grada slicne velicine i znacaja u EU ima veci promet od sarajevskog. Kako jedan Wroclaw, Tallinn ili evo Solun koji spomenusmo ranije, mogu imati veci promet nego SJJ?![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- MehmedPasaMoric
#25651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
belfy
#25652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
evo jedna (trust me bro) fina prica. odem ti ja prije par godina da se razduzim sa drzavom i pitam koliko sam duzan za obrazovanje koje mi je pruzila. ono cisto da se ne osjetim duznim vise, jer me to tistilo duzi period. i, teta me gleda blijedo sa druge strane saltera i kaze - pa to su tvoji roditelji placali kroz doprinose - vrati njima. i od tada vracam roditeljima. nadam se da me posteno uputila... jer, ionako to oni trose dole pa se slijeva opet nazad u drzavu.Messier wrote: ↑09/06/2025 22:54 I glede novca, samo bih jos da dopunim.
Neki su otisli sa 5, iz rata.
Neki sa 8 ko Sokrates.
Neki sa 12, neki sa 22 neki sa 27.
Mislim da bi fer bilo da se vrate novci domicilnoj drzavi, ako si od vrtica, preko osnovne skole do faksa, sisao novce, zavrsio faks i ispalio se kao gotov proizvod u Svedsku, Norvesku il Usa, i tamo placas porez, red bi bio da vratis novce od skolarine, pa da mi sto prije napravimo autoput i pojacamo avio linije, kad ti naumpadne da naletis.
sada bih da pitam, posto mi se cinis upucenim, da li me je teta dobro savjetovala i da li ja cinim dobro tim sto sam je, mozda naivno, poslusao? ako tvoj odgovor bude negativan cijenio bih da mi predlozis sta da radim nadalje... zahvaljujem unaprijed.
-
belfy
#25653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Daj racun na koji treba da uplatim lovuMessier wrote: ↑09/06/2025 22:54 I glede novca, samo bih jos da dopunim.
Neki sa 8 ko Sokrates.
Mislim da bi fer bilo da se vrate novci domicilnoj drzavi, ako si od vrtica, preko osnovne skole do faksa, sisao novce, zavrsio faks i ispalio se kao gotov proizvod u Svedsku, Norvesku il Usa, i tamo placas porez, red bi bio da vratis novce od skolarine, pa da mi sto prije napravimo autoput i pojacamo avio linije, kad ti naumpadne da naletis.
-
broj dva
#25655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čim se SFRJ reformira vraćam ulaganje (jer oni su me obrazovali u osnovnoj) HR HB nikada dinara neće dobiti (jer sam pod njima bio u srednjoj, sa Tuđmanovom slikom umjesto Titovom) na račun etničkog čišćenja, otimačine I familije po logorima herceg bosne) iMessier wrote: ↑09/06/2025 22:54 I glede novca, samo bih jos da dopunim.
Neki sa 8 ko Sokrates.
Last edited by broj dva on 10/06/2025 08:19, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I obrazovanje i dovoljno jak pasos koji ti je omogucio da ti neko da olaksan svom pristup trzistu rada se ovdje redovno banalizuju.
Cak je jedan forumas ovdje pisao kako njemu pasos nista ne znaci, da je to samo papir
Cak je jedan forumas ovdje pisao kako njemu pasos nista ne znaci, da je to samo papir
-
Osmi Socrates
#25657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet činiš rudimentarnu grešku branjenja (ili hvaljenja ili whatever you're doing) države (opresivnog aparata), koja, naime, izdaje pasoš, ali to ćemo ovaj put zanemariti.
Pasoš se dobija na osnovu, prije svega, državljanstva, a državljanstvo stičeš rođenjem u zemlji. Dobro, ima i drugih načina, ali pretpostavljam da je većina BiH državljana državljanstvo stekla rođenjem u BiH. Za to nije zaslužna ni država, ni zemlja, ni narod, ni entiteti, ni kantoni, ni konstitutivni narodi, itd.
Za to je zaslužno dvoje ljudi koji su djetetu dali dar života u X zemlji, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini.
Dakle, ako već čovjek ima državljanstvo, postavlja se pitanje da li ima pravo dobiti i pasoš. Pravnici se razilaze po pitanju da li je pasoš privilegija ili pravo. U Kanadi je pasoš (uglavnom) pravo, sa ogradom da država ima moć da nekom odbije izdavanje pasoša ako ima kriminalni rekord, ako se sumnja da će uraditi kriminalnu radnju na putovanju, u inostranstvu, or whatever.
Dakle, ako je čovjek bez krivičnog djela, pasoš bi mu trebao biti automatski izdan ako ga taj čovjek traži. Jer, sloboda kretanja. Ta odluka ne bi trebala ležati u rukama Bakira Izetbegovića, Dine Konakovića, Milorada Dodika, ili bilo kog drugog vladara, tj. države. Osim u gore navedenom primjeru.
Tito je, naprimjer, na početku svog eksperimenta od države branio izdavanje pasoša, jer je obeshrabrivao emigraciju. To je ta diktatorska metoda zabrane kretanja u političke svrhe. Dok se nije sjetio da ne može zaposliti sve ljude u zemlji, pa je počeo ohrabrivati emigraciju i izdavati pasoše.
Pasoš se dobija na osnovu, prije svega, državljanstva, a državljanstvo stičeš rođenjem u zemlji. Dobro, ima i drugih načina, ali pretpostavljam da je većina BiH državljana državljanstvo stekla rođenjem u BiH. Za to nije zaslužna ni država, ni zemlja, ni narod, ni entiteti, ni kantoni, ni konstitutivni narodi, itd.
Dakle, ako već čovjek ima državljanstvo, postavlja se pitanje da li ima pravo dobiti i pasoš. Pravnici se razilaze po pitanju da li je pasoš privilegija ili pravo. U Kanadi je pasoš (uglavnom) pravo, sa ogradom da država ima moć da nekom odbije izdavanje pasoša ako ima kriminalni rekord, ako se sumnja da će uraditi kriminalnu radnju na putovanju, u inostranstvu, or whatever.
Dakle, ako je čovjek bez krivičnog djela, pasoš bi mu trebao biti automatski izdan ako ga taj čovjek traži. Jer, sloboda kretanja. Ta odluka ne bi trebala ležati u rukama Bakira Izetbegovića, Dine Konakovića, Milorada Dodika, ili bilo kog drugog vladara, tj. države. Osim u gore navedenom primjeru.
Tito je, naprimjer, na početku svog eksperimenta od države branio izdavanje pasoša, jer je obeshrabrivao emigraciju. To je ta diktatorska metoda zabrane kretanja u političke svrhe. Dok se nije sjetio da ne može zaposliti sve ljude u zemlji, pa je počeo ohrabrivati emigraciju i izdavati pasoše.
Last edited by Osmi Socrates on 10/06/2025 09:55, edited 5 times in total.
- Dope_Man
#25658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vec je jedan pisao istu ovu pricu. Podavno je bilo al mozda cak i ti da vrtis stare ploce.Messier wrote: ↑09/06/2025 22:54 I glede novca, samo bih jos da dopunim.
Neki sa 8 ko Sokrates.
Uglavnom, kome to treba da platim? Je li drzava bilo kome nesto dala tek tako, od sebe, ili su to pare nasih roditelja koje su uzete iz bruto plate svaki mjesec? Ili ti ne kontas odakle drzava, bilo koja ne samo BiH, ima pare?
Svaki moj dan u skoli, svaka moja posjeta bolnici (mada ih zapravo nisam nesto ni imao, jednom u zivotu mimo vakcina) je placena prvo novcima roditelja, a zatim i mojim novcima iz moje plate, samo sto nije placena u trenutku koristenja usluge vec se naplacuje svaki mjesec, koristio ja tu uslugu ili ne.
- jeza u ledja
#25659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Otisla iz Kanade u BiH??Maja The Bee wrote: ↑10/06/2025 00:23Pa ima i treća opcija.jeza u ledja wrote: ↑09/06/2025 17:19Haha pa je li jedno ili je drugo?Maja The Bee wrote: ↑09/06/2025 17:03
Ne znam ni kako si to zaključio, ali kao što rekoh, sve za pet.![]()
Tesko je zakljuciti bilo sta jer nisi napisala puno o sebi. Zato sam i postavio pitanje kakvo je tvoje iskustvo vani, ako si zivjela vani.
Ako nisi onda se vracam na prvobitno pitanje, a to je da li si sretna sto nisi nikad otisla zivjeti vani?
Ako neces o sebi bilo sta drugo da kazes onda ok.
Rođena sam u Kanadi, provela tamo prvih 25 godina života. Nakon toga došla u Sarajevo zbog posla i, iako volim Kanadu, ne bih nazad, osim turistički.
Tu sam od 2013., mada u zadnje vrijeme često na moru.
U međuvremenu putovala mnogo, i nigdje nisam našla taj zen kao u mojoj Bosni.
Kad vidim ovoga što uslovljava letovima za Ameriku, ne znam da li se smijati ili plakati.
To što on želi ne postoji nigdje.
Putin ti ne nedostaje?
E hajd da i to cujem.
Pa cim se to bavis kad si poslom otisla u BiH.
Pretpostavljam nisi se odrekla kanadskog drzavljanstva? Zanima me kako to ide sa placanjem poreza nazad i to? Jel i kod vas obavezno da se placa cijeli zivot bez obzira gdje zivis?
-
broj dva
#25660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Messier wrote: ↑10/06/2025 00:18Ok, malo sam uopstio stvari.Hendrix wrote: ↑10/06/2025 00:00Pa isto nema smisla nekoga napadati za sisanje para osim za fakultet. Valjda su roditelji placali porez za taj vrtic i osnovnu, srednju skolu?
Isto ispade sad samo ljudi s faksom vani? Ja znam 5-6 iz komsiluka koji su u Njemackoj godinama a niko nije faks zavrsio. Sta s njima sad?
Takodjer poznajem bruku ljudi koji zive od strane penzije u Bosni. To ti je bas kontra od tvog rezona. Bukvalno Njemacka salje pare nekome da zivi i trosi u Bosni.
Premala smo mi zemlja da mozemo podrzati sve ljude da rade jbg to je cinjenica. Pogotovo visoko obrazovane.
Znam, ima nas na raznim pozicijama.
Volim nase ljude.
Nemoj samo biti debil koji ode van i pljuje po Bosni.
Samo to.
Minimum
Minimum minimuma.
Moze?
Je li pljuvanje kad ja Ole Olsen-u objasnjavam da BiH ubi korupcija, nacionalni sovnizam,nepotisam, bahatost i nepostovanje zakona i nedostatak obzira ?
- MehmedPasaMoric
#25661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da si fulio poentu, ono sto covjek pokusava reci da nije sa svakim pasosem tako lako emigrirati... Drzava jeste losa ali ipak trebalo uloziti neke napore da se omoguci nesmetano kretanje stanovnistva, napore koje mnoge drzave nisu ulozile tipa Afganistana, Somalije, Sirije, Irana, Kameruna statigajaznam, dakle pasos jeste pravo svako drzavljanina neke drzave ali slobodno kretanje sa njim nije pravo nego privilegija koju drzava mora zasluzitiOsmi Socrates wrote: ↑10/06/2025 09:15 Opet činiš rudimentarnu grešku branjenja (ili hvaljenja ili whatever you're doing) države (opresivnog aparata), koja, naime, izdaje pasoš, ali to ćemo ovaj put zanemariti.
Pasoš se dobija na osnovu, prije svega, državljanstva, a državljanstvo stičeš rođenjem u zemlji. Dobro, ima i drugih načina, ali pretpostavljam da je većina BiH državljana državljanstvo stekla rođenjem u BiH. Za to nije zaslužna ni država, ni zemlja, ni narod, ni entiteti, ni kantoni, ni konstitutivni narodi, itd.Za to je zaslužno dvoje ljudi koji su djetetu dali dar života u X zemlji, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini.
-
Osmi Socrates
#25662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da si i ti fulio poentu.MehmedPasaMoric wrote: ↑10/06/2025 10:20Mislim da si fulio poentu, ono sto covjek pokusava reci da nije sa svakim pasosem tako lako emigrirati... Drzava jeste losa ali ipak trebalo uloziti neke napore da se omoguci nesmetano kretanje stanovnistva, napore koje mnoge drzave nisu ulozile tipa Afganistana, Somalije, Sirije, Irana, Kameruna statigajaznam, dakle pasos jeste pravo svako drzavljanina neke drzave ali slobodno kretanje sa njim nije pravo nego privilegija koju drzava mora zasluzitiOsmi Socrates wrote: ↑10/06/2025 09:15 Opet činiš rudimentarnu grešku branjenja (ili hvaljenja ili whatever you're doing) države (opresivnog aparata), koja, naime, izdaje pasoš, ali to ćemo ovaj put zanemariti.
Pasoš se dobija na osnovu, prije svega, državljanstva, a državljanstvo stičeš rođenjem u zemlji. Dobro, ima i drugih načina, ali pretpostavljam da je većina BiH državljana državljanstvo stekla rođenjem u BiH. Za to nije zaslužna ni država, ni zemlja, ni narod, ni entiteti, ni kantoni, ni konstitutivni narodi, itd.Za to je zaslužno dvoje ljudi koji su djetetu dali dar života u X zemlji, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini.
Ko je najviše zaslužan što BiH emigranti imaju privilegiju da putuju po Evropi? Država BiH? Apsolutno se ne slažem. Najzaslužniji su prethodni BiH emigranti. Oni šire dobar glas. Njemačka odluči da dopusti BiH građanima dolazak u Njemačku (pod uslovima) zato što ima dobra iskustva sa već primljenim BiH emigrantima. Nema nijedan drugi razlog.
Last edited by Osmi Socrates on 10/06/2025 10:36, edited 2 times in total.
-
tuitamo
#25663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Socrates i dalje svima dijeli lekcija na temi vezanoj za odlazak iz BiH.
Lik nije odrastao u BiH. Nema porodice u BiH ali eto zna prilike u BiH i diskutuje sa svakome i dijeli lekcije.
Mislim,
Get A Life!
Kalifornija ti gori, predsjednik protjeruje strance. Drogu djeca uzimaju za doručak a lik i dalje po BiH trubi.
Lik nije odrastao u BiH. Nema porodice u BiH ali eto zna prilike u BiH i diskutuje sa svakome i dijeli lekcije.
Mislim,
Get A Life!
Kalifornija ti gori, predsjednik protjeruje strance. Drogu djeca uzimaju za doručak a lik i dalje po BiH trubi.
-
moimoi
#25664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mene ovo sto si napisao iskreno plasi. Dakle, koliko sam shvatila.. neko u Njem dobije “ausbildung” za molera=jedva je skolu zavrsio… taj isti dodje u BiH i upise medicinu?! Zavrsi.. kako? to je vec upitno… kod nas je nazalost sve moguce. Da bi se isti vratio u Njem i zaposlio kao dr.?sehohari wrote: ↑09/06/2025 21:37Zato što sa tom diplomom možeš raditi u Njemačkoj, eto što.Osmi Socrates wrote: ↑09/06/2025 20:36 Kakvo je to poređenje, molerski whatever u Njemačkoj i doktorska diploma u BiH? Makes no fucking sense.![]()
I ja se slažem da je bolje imati doktorsku diplomu iz Burundija, ako ćeš prakticirati medicinu u Burundiju i primati platu sa kojom ćeš pristojno živjeti. It's no brainer, ako ti se već dopada život u Burundiju.
Zašto bi isti čovjek mjerio benefite molerskog whatever u Njemačkoj i doktorske diplome u BiH?
Sa diplomom medicine se uredno prijaviš na nostrifikaciju u Njemačkoj, još u međuvremenu imaš i mogućnost da radiš.
Računaj na to da ti je sve to maks. 1-1,5 godina više.
-
Osmi Socrates
#25665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ako ćemo baš tjerati do kraja, razlog zašto ijedna evropska zemlja ukida vize za BiH građane je to što su BiH imigranti u toj zemlji ostavili dobar utisak.
Nisu sigurno Bakir ili Dodik ili Čović raširili dobar glas o BIH u Evropi.
Nisu sigurno Bakir ili Dodik ili Čović raširili dobar glas o BIH u Evropi.
- sinuhe
#25666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vize su ukinute svima u Evropi osim Rusima i Turcima. Čista politika ili hajmo reći eurointegracije.
Žive ljudi i u BiH. Stvaraju, podižu porodicu i slično. Kao da hirurg u Bosni ne zna da bi u Americi bio bolje plaćen.
Žive ljudi i u BiH. Stvaraju, podižu porodicu i slično. Kao da hirurg u Bosni ne zna da bi u Americi bio bolje plaćen.
Last edited by sinuhe on 10/06/2025 10:56, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#25667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo u vezi pasosa itd je kao u filmu In Time, a u tom filmu je vrijeme novac, a novac je zivot.
- MehmedPasaMoric
#25668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto onda Indija nema bezvizni rezim za cijeli svijetOsmi Socrates wrote: ↑10/06/2025 10:27Mislim da si i ti fulio poentu.MehmedPasaMoric wrote: ↑10/06/2025 10:20Mislim da si fulio poentu, ono sto covjek pokusava reci da nije sa svakim pasosem tako lako emigrirati... Drzava jeste losa ali ipak trebalo uloziti neke napore da se omoguci nesmetano kretanje stanovnistva, napore koje mnoge drzave nisu ulozile tipa Afganistana, Somalije, Sirije, Irana, Kameruna statigajaznam, dakle pasos jeste pravo svako drzavljanina neke drzave ali slobodno kretanje sa njim nije pravo nego privilegija koju drzava mora zasluzitiOsmi Socrates wrote: ↑10/06/2025 09:15 Opet činiš rudimentarnu grešku branjenja (ili hvaljenja ili whatever you're doing) države (opresivnog aparata), koja, naime, izdaje pasoš, ali to ćemo ovaj put zanemariti.
Ko je najviše zaslužan što BiH emigranti imaju privilegiju da putuju po Evropi? Država BiH? Apsolutno se ne slažem. Najzaslužniji su prethodni BiH emigranti. Oni šire dobar glas. Njemačka odluči da dopusti BiH građanima dolazak u Njemačku (pod uslovima) zato što ima dobra iskustva sa već primljenim BiH emigrantima. Nema nijedan drugi razlog.
Odavno nisam procitao naivniji i netacniji komentar na forumu, premasio si i ove vjernike sa podforuma religija sa kojima se stalno raspravljam
-
Osmi Socrates
#25669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa možda zato, genijalac, što ih (Indijaca) ima najviše na svijetu i što bi uvođenje bezviznog režima njima bio ogroman rizik za bilo koju zemlju. Zamisli da ti milion - dva Indijaca svake godine useli u zemlju.
- jeza u ledja
#25670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne kontas sta ti govorim - ne isplati se aviokompaniji placati aerodromsku taksu za koristenje istog. Ja koliko sam cuo te takse za SJJ su mnogo vece nego bi trebale biti. To je izmedju ostalog i razlog zasto su cijene postojecih letova vece nego sto bi trebale biti.MehmedPasaMoric wrote: ↑10/06/2025 01:18Profita avio kompanija, nece valjda cistacice na aerodromu praviti profit na letovima... I siguran sam da sve te kompanije redovno provjeravaju stanje i zainteresovanost ljudi, i domacih i ovih iz vana, i da na osnovu tih podataka kreiraju svoju ponudu, i vide da nema koristi da uvode nove linije. Da oni znaju da 5000 ljudi mjesecno zeli putovati u London vjeruj mi da bi sutra poletio direktan let za London. Ljudi ovdje prosto nisu zainteresovani za te stvari i to je to, ne kazem ja da je to pozitivno ali je takva situacijajeza u ledja wrote: ↑10/06/2025 01:01Cijeg profita? Valja platiti aerodromske takse i napuniti dzepove korumpirane administracije.MehmedPasaMoric wrote: ↑10/06/2025 00:38
Stvari zapravo bas tako funkcionisu, sve se vrti oko profita. Evo teoretski da se sutra uvede 20 novih linija, Sarajevo Peking, Sarajevo Tokio, Sarajevo New York, Sarajevo Moskva, Sarajevo Lisabon, Sarajevo Johannesburg, Sarajevo Madrid, nebitno, mislis da bi ti avioni bili redovno puni? Jer ja ne mislim... Mislis li da se avio kompanijama isplati imati letove sa 4 putnika u avionu? Jer ja ni to ne mislim
To jedno, drugo, nista ne garantuje da se neke kompanije ili linije tu preferiraju jer je neko "dobar" zato sto tih linija nema. Zato ti govorim ne radi se o ekonomskoj racunici zasnovanoj na fer IMT trzistu. (slicno vazi za nepostojanje dobrih linija vozom)
Trece, pitanje je koliko nas aeorodrom uopste moze da primi letova, a mislim da i velicina aviona tu igra ulogu. (Obicno sto je dalji let, to je velicina aviona veca).
Neko ko se bolje razumije u ovo ce to bolje objasniti.
No nevezano za sve to - tj. da li je razlog nepostojanje zelje, para ili cega vec, ili je do ovoga o cemu ja pisem, poenta je da tih letova trenutno NEMA dovoljno. Sarajevo nije London, nije ni Beograd, nije cak ni Zagreb, sto se tice povezanosti sa svijetom. Nadji neki grad slicne velicine u Evropi i nadji onda nekoliko popularnih destinacija, i usporedi koliko treba od tamo, a koliko od Sarajeva, do te destinacije. Vidjeces da je u prosjeku iz Sarajeva duze i skuplje doci do te destinacije. Blizu nam je Jadransko more, no ako hoces bilo gdje drugo, vec postaje komplikovanije.
I nije u pitanju samo turizam. Ljudi putuju i poslom, ili idu na neke sportske dogadjaje, koncerte, itd. Ljudi npr vole i da ako odu negdje da zive vani, da se mogu lako vracati, tj. putovati cesto izmedju. Ako ti je odnekud teze doci do tih destinacija, to za vecinu ljudi predstavlja minus sto se tice stanovanja u tom gradu/zemlji.
Mozemo mi naglabati o razlozima sto je to tako, ali tako je.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
niko ne priča o drugoj strani dijaspore
npr kolegi u minhenu susjed na katu
danac koji je 30 godina u njemalkoj ne zna neće beknut njemački (uz to je porijekom iz afrike)
bugar koji se pravi lud
turčin zvani začin
i neka njemačka baba fata krivine
ako je to bolje okružje od sarajevskog prosjecnog haustora...samo malo sreće treba imati u sarajevu i živiš u raju
npr kolegi u minhenu susjed na katu
danac koji je 30 godina u njemalkoj ne zna neće beknut njemački (uz to je porijekom iz afrike)
bugar koji se pravi lud
turčin zvani začin
i neka njemačka baba fata krivine
ako je to bolje okružje od sarajevskog prosjecnog haustora...samo malo sreće treba imati u sarajevu i živiš u raju
-
tuitamo
#25672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nazaslužniji su prethodni emigranti

-
Osmi Socrates
#25673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne, nego je BH diplomatija najzaslužnija. Bisera pričala sa Evropljanima i nisu mogli odoljeti njenoj inteligenciji i širenju dobrog glasa o BiH. Prosto ih je šarmirala.
Na Dinu neću. Još je novi kolač.
Na Dinu neću. Još je novi kolač.
Last edited by Osmi Socrates on 10/06/2025 12:12, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
-
Osmi Socrates
#25675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka zemlja koja prima imigrante planirano radi istraživanja oko pojedinačnih imigrantskih grupa. Kako se asimiliraju, da li se zapošljavaju, da li koriste socijalne programe, koliko kriminala ima u svakoj grupi, idu li djeca na fakultete, itd.
Kanada radila za sve veće imigrantske grupe.
Kanada radila za sve veće imigrantske grupe.