Ne. Ne pisem o problemu ljudi koji zive tu, vec odgovaram na post koji prica o posjeti BiH. Konkretno, na citat ispod:sehohari wrote: ↑09/06/2025 16:49Pa ako živiš tu, uzmeš sebi auto. Ne razumijem tačno, pišeš o problemu ljudi koji treba da žive tu a pišeš sa tačke gledišta turiste.jeza u ledja wrote: ↑09/06/2025 10:31Pa komplikovano je jer u Bosni nemam auto, ha logicno. Fakat mi se cini ljudima je tesko zamisliti da nisu svi u istoj situaciji kao oni i njihova okolina.dr_Evil wrote: ↑09/06/2025 08:25
Pa ne znam, mozda zato sto imam u BiH gotovu kucu sa avlijom prilagodjenoj djeci i dva auta u garazi, do prve plaze od mene je sat i 15minuta, a do malo veceg mjesta 1i 40. Nisam imao potrebu za busom ili vozom(otisli bi nekad do Sarajeva cisto da vidimo prugu). Doslovno mi je BiH super polazna tacka za auto ako cu da skoknem do Grcke ili Italije(sto je bilo par puta svega u zivotu da se ne lazemo), do Austrije, Madjarske, ili sta ti je vec znam. Ne znam zasto ti je komplikovanije skoknuti do krave u prirodi, helem proslo ljeto smo obisli Bosnu uzduz i poprijeko, kupili par kupona na citydeal nocenje po planinama i polahko.![]()
Znaci ako hocu negdje u prirodu trebam iznajmiti auto, plus sjedista za djecu. Nije da nije izvodljivo, ali priznaces, komplikovanije je, plus naravno vise kosta. Znali smo mi iznajmljivati i vozace sa autom ili kombijem, ali i s tim imamo losa iskustva jer vozac ili vozi ko kreten, ili hoce da pusi u autu ili hoce da vozi putem kojim on hoce, ili hoce da staje tamo gdje on hoce, ne mi, ili nece da placa putarinu na auto putu, ili nece na odredjeni granicni prijelaz, itd itd.
Onda ostaje javni prijevoz i truckanje, a s tim si naravno limitiran gdje i kad sta mozes, pogotovo ako ne ides iz grada u grad.
Do Splita npr ne postoji avionska linija (zasto?), ne postoji voz, a autobusom traje mnogo duze nego autom. Do Evrope si limitiran na veoma mali broj velikih aerodroma, a i te karte su mnogo skuplje nego letovi do drugih zemalja u okolini.
O nedostatku autoputeva je vec dovoljno receno.
Uglavnom ta transportna limitiranost je, bar meni i ljudima koje ja znam, jedna od glavnih prepreka cescih posjeta BiH. U zadnje vrijeme, sve rjedje posjecujemo BiH prilikom posjeta Evropi.
U Bosni ti treba auto i tačka. Jedina iznimka je Sarajevo, donekle. Ali u većini evrope ti treba auto, ako ne živiš negdje u glavnom gradu ili veoma velikom gradu.
Koji dio ti je tu nejasan?
I naravno to se posredno odnosi i na sam zivot u BiH. Nepovezanost unutar BiH, nepovezanost sa inostranstvom, sa autom ili bez auta je osjetno veca nego na Zapadu. Od Sarajeva do Tuzle. Od Sarajeva do Mostara. Od Sarajeva do Banja Luke. Od Sarajeva do granice. Od Bihaca do Trebinja. Nebitno, skoro svaka ova ruta traje duze nego sto bi trebala biti jer nema dovoljno autoputeva i ceste nisu dovoljno brze.