Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#25576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 09/06/2025 16:49
jeza u ledja wrote: 09/06/2025 10:31
dr_Evil wrote: 09/06/2025 08:25

Pa ne znam, mozda zato sto imam u BiH gotovu kucu sa avlijom prilagodjenoj djeci i dva auta u garazi, do prve plaze od mene je sat i 15minuta, a do malo veceg mjesta 1i 40. Nisam imao potrebu za busom ili vozom(otisli bi nekad do Sarajeva cisto da vidimo prugu). Doslovno mi je BiH super polazna tacka za auto ako cu da skoknem do Grcke ili Italije(sto je bilo par puta svega u zivotu da se ne lazemo), do Austrije, Madjarske, ili sta ti je vec znam. Ne znam zasto ti je komplikovanije skoknuti do krave u prirodi, helem proslo ljeto smo obisli Bosnu uzduz i poprijeko, kupili par kupona na citydeal nocenje po planinama i polahko.
Pa komplikovano je jer u Bosni nemam auto, ha logicno. Fakat mi se cini ljudima je tesko zamisliti da nisu svi u istoj situaciji kao oni i njihova okolina. :-)
Znaci ako hocu negdje u prirodu trebam iznajmiti auto, plus sjedista za djecu. Nije da nije izvodljivo, ali priznaces, komplikovanije je, plus naravno vise kosta. Znali smo mi iznajmljivati i vozace sa autom ili kombijem, ali i s tim imamo losa iskustva jer vozac ili vozi ko kreten, ili hoce da pusi u autu ili hoce da vozi putem kojim on hoce, ili hoce da staje tamo gdje on hoce, ne mi, ili nece da placa putarinu na auto putu, ili nece na odredjeni granicni prijelaz, itd itd.
Onda ostaje javni prijevoz i truckanje, a s tim si naravno limitiran gdje i kad sta mozes, pogotovo ako ne ides iz grada u grad.

Do Splita npr ne postoji avionska linija (zasto?), ne postoji voz, a autobusom traje mnogo duze nego autom. Do Evrope si limitiran na veoma mali broj velikih aerodroma, a i te karte su mnogo skuplje nego letovi do drugih zemalja u okolini.

O nedostatku autoputeva je vec dovoljno receno.

Uglavnom ta transportna limitiranost je, bar meni i ljudima koje ja znam, jedna od glavnih prepreka cescih posjeta BiH. U zadnje vrijeme, sve rjedje posjecujemo BiH prilikom posjeta Evropi.
Pa ako živiš tu, uzmeš sebi auto. Ne razumijem tačno, pišeš o problemu ljudi koji treba da žive tu a pišeš sa tačke gledišta turiste.

U Bosni ti treba auto i tačka. Jedina iznimka je Sarajevo, donekle. Ali u većini evrope ti treba auto, ako ne živiš negdje u glavnom gradu ili veoma velikom gradu.
Ne. Ne pisem o problemu ljudi koji zive tu, vec odgovaram na post koji prica o posjeti BiH. Konkretno, na citat ispod:
dr_Evil wrote: 09/06/2025 08:25 ali realno kad god sam u BiH nisam nikad imao potrebu da takvim necim.
Koji dio ti je tu nejasan?

I naravno to se posredno odnosi i na sam zivot u BiH. Nepovezanost unutar BiH, nepovezanost sa inostranstvom, sa autom ili bez auta je osjetno veca nego na Zapadu. Od Sarajeva do Tuzle. Od Sarajeva do Mostara. Od Sarajeva do Banja Luke. Od Sarajeva do granice. Od Bihaca do Trebinja. Nebitno, skoro svaka ova ruta traje duze nego sto bi trebala biti jer nema dovoljno autoputeva i ceste nisu dovoljno brze.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 16:59 On se nadovezuje na prethodni post, u kojem se tvrdi da je BiH (ili Mostar, valjda?) idealna polazna tačka itd...
Iskreno rečeno, ne slažem se ni ja s tim onda.

Grčka npr. je jednostavno daleko, 1000km nije malo. Do Trsta imaš 600, ok, ali i to sada nije neki skok vikendom. Iz Sarajeva i dobrog broja drugih mjesta imaš sve blizu tipa planina, more, ali ne sada neke metropole svjetskog ranga. Blizu je za mene do 200-250km.

Mada bih rekao da to većini ljudi i nije toliko važno. Nikad u nekom razgovoru nisam čuo da je neko puno potencirao npr. da si iz ovog dijela gdje sam ja za sat-dva u Amstedamu, Briselu, brzo u Parizu i tkd.
A Minhen sa druge strane u relativnom pogledu šupak svijeta, pa opet svako govori "sve im je blizu" (ne misleći na naše ljude koji s tim misle na BiH).
jeza u ledja

#25578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

MehmedPasaMoric wrote: 09/06/2025 17:25
geralt wrote: 09/06/2025 16:18

Pa ne znam, mozda zato sto imam u BiH gotovu kucu sa avlijom prilagodjenoj djeci i dva auta u garazi, do prve plaze od mene je sat i 15minuta, a do malo veceg mjesta 1i 40. Nisam imao potrebu za busom ili vozom(otisli bi nekad do Sarajeva cisto da vidimo prugu). Doslovno mi je BiH super polazna tacka za auto ako cu da skoknem do Grcke ili Italije(sto je bilo par puta svega u zivotu da se ne lazemo), do Austrije, Madjarske, ili sta ti je vec znam. Ne znam zasto ti je komplikovanije skoknuti do krave u prirodi, helem proslo ljeto smo obisli Bosnu uzduz i poprijeko, kupili par kupona na citydeal nocenje po planinama i polahko.
Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Zato sto nema puno zainteresovanih za Grcku i takva linija ne bi bila odrziva. Mislim da ima let Banja Luka Brisel Atina sto je sasvim dovoljno za jednu malu drzavu
Ne. Nije dovoljno ni blizu.
Manje je linija i manji je promet u Sarajevu nego sto bi trebao biti za velicinu nase zemlje.

Cuj Banja Luka-Brisel-Atina sasvim dovoljno. :shock:

Pa zar nije bolje SJJ-BG-Atina pobogu? :-)
jeza u ledja

#25579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 09/06/2025 17:33
Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 16:59 On se nadovezuje na prethodni post, u kojem se tvrdi da je BiH (ili Mostar, valjda?) idealna polazna tačka itd...

Grčka npr. je jednostavno daleko, 1000km nije malo. Do Trsta imaš 600, ok, ali i to sada nije neki skok vikendom. Iz Sarajeva i dobrog broja drugih mjesta imaš sve blizu tipa planina, more, ali ne sada neke metropole svjetskog ranga. Blizu je za mene do 200-250km.

Mada bih rekao da to većini ljudi i nije toliko važno. Nikad u nekom razgovoru nisam čuo da je neko puno potencirao npr. da si iz ovog dijela gdje sam ja za sat-dva u Amstedamu, Briselu, brzo u Parizu i tkd.
A Minhen sa druge strane u relativnom pogledu šupak svijeta, pa opet svako govori "sve im je blizu" (ne misleći na naše ljude koji s tim misle na BiH).
Znaci posto imamo blizu more i planine treba zaboraviti na sva druga mora i planine.

Neki imaju i jezero jbg, sta ce im sad jos i more. :oops:

Tu odmah pokazujes koja je limitiranost transporta iz BiH.
A tu gdje si ti niko naravno ne potencira nesto na sta su navikli.
Seawolf

#25580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seawolf »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:39
Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Zato sto nema puno zainteresovanih za Grcku i takva linija ne bi bila odrziva. Mislim da ima let Banja Luka Brisel Atina sto je sasvim dovoljno za jednu malu drzavu
Manje je linija i manji je promet u Sarajevu nego sto bi trebao biti za velicinu nase zemlje.

Image
konami666

#25581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

:lol: koja kombinacija.
PreWiBa

#25582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:42

Znaci posto imamo blizu more i planine treba zaboraviti na sva druga mora i planine.

Ne, ali tako većina ljudi razmišlja.

Pa i tebi je najvažnije da u tvom naselju ima lijep park, nego da si blizu drugog grada sa lijepim parkom.

I nije se niko navikao, jer to ljudi rijetko i koriste. I ovdje je odlazak u Amsterdam ili Brisel "putovanje" kao i svako drugo, u Nizozemsku se redovno samo ide možda u neko manje pogranično mjesto za kupovinu.
jeza u ledja

#25583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Seawolf wrote: 09/06/2025 17:45

Image
Slago geralt, sto meni pises? :D
moimoi

#25584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bilo bi blize Sarajevo-Doha-Atena nego Banjaluka-Brisel-Atena :D
PreWiBa

#25585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Iz BiH jednostavno nema toliko interesa za Grčku, ona nije nešto interesantna ljudima koliko Turska npr.
jeza u ledja

#25586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 09/06/2025 17:47
jeza u ledja wrote: 09/06/2025 17:42

Ne, ali tako većina ljudi razmišlja.

Pa i tebi je najvažnije da u tvom naselju ima lijep park, nego da si blizu drugog grada sa lijepim parkom.

I nije se niko navikao, jer to ljudi rijetko i koriste. I ovdje je odlazak u Amsterdam ili Brisel "putovanje" kao i svako drugo, u Nizozemsku se redovno samo ide možda u neko manje pogranično mjesto za kupovinu.
Naravno da je najvaznije sta je najblize. No ne odlazi se svakome uvijek u isti park.

Mi, da posjetim, prakticno nemamo more, vec smo blizu druge zemlje sa lijepim morem.

Ti si ono u Sloveniji? Apsolutno sam siguran da prosjecan Slovenac cesce putuje po Zapadu turisticki nego prosjecan stanovnik BiH, pa tako i u taj Amsterdam. Em imaju vise para, em je blize.
Osmi Socrates

#25587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa ne znam šta bih rekao oko brzine putovanja. Ja sam od vremena kad sam mogao legalno voziti preferirao sporost putovanja. :lol: Sjednemo nas četvoro ljeti u auto i road trip across Amerika. Mora biti minimum planiranja i strateških mogućnosti i odluka, ali u principu završiš gdje završiš. Bilo je i Hangover momenata, ali i super iskustava. Jednom sam tako mislio da mogu na isti način do Argentine, ali me je geografija zajebala. Mislim, i mogao sam, valjda, ali sam se odlučio za safe opciju.

I onda se vratiš, i odeš na boring ljetovanje gdje ti sve odluče za tebe unaprijed.

Brzina putovanja mi je postala faktor tek kad sam se uozbiljio. I vjerovatno je brzina putovanja dijasporašima koji idu u BiH odlučujući faktor. Sad, slažem se da je razlika ako živiš u BiH i ocjenjuješ brzinu putovanja i ako si već bio na Zapadu i ocjenjuješ to isto. Svi su "robovi" onoga na šta su navikli.
Last edited by Osmi Socrates on 09/06/2025 18:18, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 09/06/2025 11:01 Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C? Da nemate za kupiti vanilsecer? Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Mljeveno meso sami u bosni postoji
izvrsni direktor

#25589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Smeagol wrote: 08/06/2025 19:37
Ozimician wrote: 08/06/2025 18:53
Onome otkrice bilo voziti se vozom negdje, zamisli, onda se ja stvarno pitam gdje su ti ljudi ranije zivjeli, ocigledno je da se perspektive drasticno razlikuju.
pravo pitanje da potvrdi argumente: pa zivio u BiH :-D u krajini, gdje putnicki vozovi ne voze.
Centar bihaca, 95% stanovnika nije nikad uslo u voz. Jer ih nema do novog ili do banjaluke.
A on je iz ozimica redovno kao putovao vozom :D maglevom sigurno
Last edited by izvrsni direktor on 09/06/2025 18:12, edited 1 time in total.
izvrsni direktor

#25590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 08/06/2025 12:24 Ja znam cak nekoliko dijasporske djece koji studiraju u BiH, a rodjeni tamo negdje i roditelji su im stalno kao prednost isticali mogucnosti za obrazovanje djece kakve im BiH ne moze pruziti. Twist the tables.
Svi sigurno odbili stipendije tehnickog univerziteta minhen da bi ostvarili svoju zelju studiranja u Kalos, paneuropski univerzitet, Travnik internašnl Juniversiti. Poveli i par svaba sa sobom
geralt

#25591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Seawolf wrote: 09/06/2025 17:45

Image
Super, nisam ni znao za ovu liniju. Nije bas Atina ( :-D ) ali povlacim sta sam rekao.
Osmi Socrates

#25592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nemoj tako lako povlačiti. Taj avion je kasnio. :lol:

Treba u minutu izračunati. :lol:
ultima_palabra

#25593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Smeagol wrote: 08/06/2025 19:37
Ozimician wrote: 08/06/2025 18:53
Onome otkrice bilo voziti se vozom negdje, zamisli, onda se ja stvarno pitam gdje su ti ljudi ranije zivjeli, ocigledno je da se perspektive drasticno razlikuju.
pravo pitanje da potvrdi argumente: pa zivio u BiH :-D u krajini, gdje putnicki vozovi ne voze.
Centar bihaca, 95% stanovnika nije nikad uslo u voz. Jer ih nema do novog ili do banjaluke.
Kako nema, ja usao u voz u Bos. Krupi, izasao u Veneciji. Mislim 2011. da je bila.
moimoi

#25594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 09/06/2025 18:06
moimoi wrote: 09/06/2025 11:01 Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C? Da nemate za kupiti vanilsecer? Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Eno sad… a hamburgeri? Swedish meatballs? Meatloaf? Od cega to prave?
Osmi Socrates

#25595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Sad će rasprava. :lol:

Da, moguće je reći mesaru da ti isfašira meso. Ne vjerujem da ovo pišem. :lol:

Vanilin šećer ima. Uglavnom evropske proizvodnje. U Kanadi ima i u regularnim radnjama, ne moraš ići u balkanske prodavnice.
geralt

#25596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

moimoi wrote: 09/06/2025 11:01 Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C?
Jeste ako imas americku ili azijsku masinu, masine evropskih proizvodjaca postizu vece temperature. Ako ti treba intenzivnije pranje ili dezinfekcija bijelog vesa, osim deterdzenta dodas jos bleach (razblazenu kiselinu).
Da nemate za kupiti vanilsecer?
Ima ga za kupiti. Nisam ga u zivotu licno kupio ni u Bosni ni u Americi :-D
Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Ne znam, nisam probao. Fasirano meso je zapakovano i na etiketi ima deklasiran procenat masnoce, tako da ne moras odokativno nagadjati prema izgledu kakav ti komad treba za jelo koje planiras praviti. Uvijek je svjeze ako ne kupujes u znj radnjama. Mozes odnijeti mesaru bilo koji komad mesa da ti izreze, ja sam to radio da mi izreze rib roast u ribeye bifteke (isti komad mesa, jedan izrezan drugi nije, izrezani duplo skuplji od neizrezanog).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 09/06/2025 16:18 Ja sam tako imao ideju da sa odmora u Bosni "skoknem" do Grcke. Nakon malo istrazivanja sam dosao do zakljucka da je do Atine lakse doci direktno iz Amerike nego iz Sarajeva.
Leti Ryanair iz Sarajeva
moimoi

#25598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 09/06/2025 18:50 Sad će rasprava. :lol:

Da, moguće je reći mesaru da ti isfašira meso. Ne vjerujem da ovo pišem. :lol:

Vanilin šećer ima. Uglavnom evropske proizvodnje. U Kanadi ima i u regularnim radnjama, ne moraš ići u balkanske prodavnice.
Pa meni je bilo cudno da je recimo u Be to nemoguce, barem na par mjesta gdje sam pitala. A njihovo zapakovano fasirano je bez imalo masnoce… isto karton da jedes.
moimoi

#25599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

geralt wrote: 09/06/2025 18:59
moimoi wrote: 09/06/2025 11:01 Mene interesuje gluposti sto se USA tice :lol: je li fakat da: max. temperatura pranja vesa 50°C?
Jeste ako imas americku ili azijsku masinu, masine evropskih proizvodjaca postizu vece temperature. Ako ti treba intenzivnije pranje ili dezinfekcija bijelog vesa, osim deterdzenta dodas jos bleach (razblazenu kiselinu).
Da nemate za kupiti vanilsecer?
Ima ga za kupiti. Nisam ga u zivotu licno kupio ni u Bosni ni u Americi :-D
Da li je moguce reci mesaru da ti isfasira komad mesa? Doduse i po Eu to je gotovo pa nemoguce.
Ne znam, nisam probao. Fasirano meso je zapakovano i na etiketi ima deklasiran procenat masnoce, tako da ne moras odokativno nagadjati prema izgledu kakav ti komad treba za jelo koje planiras praviti. Uvijek je svjeze ako ne kupujes u znj radnjama. Mozes odnijeti mesaru bilo koji komad mesa da ti izreze, ja sam to radio da mi izreze rib roast u ribeye bifteke (isti komad mesa, jedan izrezan drugi nije, izrezani duplo skuplji od neizrezanog).
Hvala :)
jeza u ledja

#25600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 09/06/2025 18:44
izvrsni direktor wrote: 09/06/2025 18:06
Eno sad… a hamburgeri? Swedish meatballs? Meatloaf? Od cega to prave?
Od cevapa.
Post Reply