Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ozimician wrote: ↑03/05/2025 17:54
Pa i u Njemackoj, koja eto kao slovi za jednu od zemalja sa najboljim javnim prevozom, ako zivis izvan velikih gradova, ne mozes bez auta nista, kao ni u BiH sto ne mozes.
Evo recimo Sarajevo sada ima super uvezan javni prevoz i dosta kvalitetan, pa opet raja voza auta kao nikad.
Njemacki i sarajevski javni prevoz ne idu u isti post.
Pliz
Ne ide kad zivis u Minhenu, ali kad zivis u gradu slicne velicine (koji nije dio rurske oblasti, da se tu ogradim), itekako ide.
U Sarajevu imas uvezane autobuske linije, trolejbuse, tramvaje - sve klimatizirano. Samo sto kod nas raja ima neku odbojnost da koristi javni prevoz, ali kad ode vani onda im je to cool.
Da ne pricam tek o tome koliko je jeftiniji javni prevoz u Sarajevu. U Minhenu jedna voznja 4,10€, mogu 2h parkinga platiti za jednu voznju.
Pa i u Njemackoj, koja eto kao slovi za jednu od zemalja sa najboljim javnim prevozom, ako zivis izvan velikih gradova, ne mozes bez auta nista, kao ni u BiH sto ne mozes.
Evo recimo Sarajevo sada ima super uvezan javni prevoz i dosta kvalitetan, pa opet raja voza auta kao nikad.
Pliz
Ne ide kad zivis u Minhenu, ali kad zivis u gradu slicne velicine (koji nije dio rurske oblasti, da se tu ogradim), itekako ide.
U Sarajevu imas uvezane autobuske linije, trolejbuse, tramvaje - sve klimatizirano. Samo sto kod nas raja ima neku odbojnost da koristi javni prevoz, ali kad ode vani onda im je to cool.
Da ne pricam tek o tome koliko je jeftiniji javni prevoz u Sarajevu.
Po tvom ispade da Vares i Rosenheim imaju istu kvalitetu gradskog saobracaja.
Pliz
Da ne pricam tek o tome koliko je jeftiniji javni prevoz u Sarajevu. U Minhenu jedna voznja 4,10€, mogu 2h parkinga platiti za jednu voznju.
Poredis javni prevoz glavnog grada sa javnim prevozom neke vukojebine u Njemackoj .
elcaliente wrote: ↑03/05/2025 18:08
Rosenheim Stadt + LK imaju preko 300k stanovnika.
Pusti se ti LK, ja sam naveo to zato sto poznajes Rosenheim kao i zbog bitnosti grada. Rosenheim je bitan koliko i Vares.
Nevazno, uzmi Kempten, Landsberg.
Ima kanton u kojem se nalazi Vares 500 hiljada stanovnika.
Ti si poredio gradski prijevoz u Minhenu i Sarajevu sto je nemoguce porediti.
elcaliente wrote: ↑03/05/2025 18:08
Rosenheim Stadt + LK imaju preko 300k stanovnika.
Pusti se ti LK, ja sam naveo to zato sto poznajes Rosenheim kao i zbog bitnosti grada. Rosenheim je bitan koliko i Vares.
Haj ba ne kenjaj, čuj Vareš i Rosenheim.
Rosenheim je po veličini negdje između Brčkog i Mostara.
Varešu je ekvivalent nešto tipa Berching ili šta ja znam, u NRW i nemamo općine tog ranga, jedino tamo prema Bielefeldu (znači da svakako ne postoji).
Ekvivalent kantonu nije Landkreis, nemoj glumiti Engleza.
Varešu je ekvivalent nešto tipa Berching ili šta ja znam, u NRW i nemamo općine tog ranga, jedino tamo prema Bielefeldu (znači da svakako ne postoji).
Pa moram uzeti nesto sto raja na forumu moze usporediti.
Ozi zivi tamo u Rosenheimu.
Eto mozemo usporediti Rosenheim i Mostar da bude lakse.
Pa moram uzeti nesto sto raja na forumu moze usporediti.
Ozi zivi tamo u Rosenheimu.
Eto mozemo usporediti Rosenheim i Mostar da bude lakse.
Pa Mostar i ima sasvim ok javni prevoz mislim.
I opet, nije isto Vareš i Rosenheim.
Ovdje svako zna za Rosenheim, nije to toliko nepoznat grad kako misliš.
E sad, da me pitaš za Berching, pojma ne bih imao.
Velika je razlika izmediu nas..Ja nista lose ne mogu reci protiv Australije,sem da je za evropu svemirski brod...Dok ovi sto odu vani,svrsavaju na pricu protiv BIH..Meni je Aus sve dala, osnovnu i srednju skolu i faks.Najbolje godine zivota sam dole proveo..Od 13 do 27 godine..Ali ne moze se nista na svijetu porediti za mene sa mojim Sarajevom..I vani ne zaradis nista kad imas 20 godina..Kako vi ne kontate da ljudi na zapadu zive na krediti...ps.Kakav crni stek kad zivis u Australiji...Valja kucu placati,najmanje 2 il 3 auta i sve je to kredit..A sve je zara do pm,pricam o Australiji...Meni sad da treba cener za posuditi ,ja bi to dobio od raje iz Sa ,jer malo ko ima u steku toliko u Australiji. 82% ljudi u Australiji ima manje od 2 milje na racunu..Ubise ih krediti i lifestyle.
kraljevska prica. Aus ti sve dala, ali domovina vuce, pa jos kazes kako dole ne mozes ni cenera posuditi. eto, toliko je lijepo da si morao odhebati iz iste... sto samo ne kazes da se nisi uklopio ili sta god drugo te nagnalo da se vratis. ova opravdanja koja nudis su apsurdna, u najmanju ruku. ili si se samo morao vratiti sa roditeljima kod kojih si do tada, i od istih, zivio...? baj d vej - koja je tvoja struka?
By the way,ti si nepismen. Kakvim roditeljima..Moji Starci dosli 95 god iz rata i vratili se 98...Vidis kako si ispao paglu sad
moze biti, ali ti se samo preseravas. pa ti sam vidi sta je lakse dokazati i/ili uvidjeti. jer, neko ko pokusava koristiti satru na forumu, pa jos uz to pogresno... paglu, a?
Last edited by belfy on 03/05/2025 23:19, edited 2 times in total.
skafiskafsnjak wrote: ↑03/05/2025 17:30
Jel moguce da neko zivi i radi vani, a da nema 20 milki bar na racunu, za ne daj Boze.
Pajel @Rockefeller
Nije isti zivot naseg covjeka u Njemackoj i u Australiji..U Njemackoj zive da stede uglavnom,jedno auto u porodici i renta se ..Stede na svemu..U Aus je velik kredit na kucu jer nema kuce da valja ispod miliona.Najmanje 2 auta u kuci a uglavnom 3 ili 4 ako imas dvoje djece preko 18...Skuplja je Aus za zivot ali brutalno skuplja od Njemacke..
i ti ovo sve znas jer su ti to roditelji pricali, pa se vratili nazad dovodeci i tebe? de ba...
kakav poznavaoc i trol. genijalno... daj boze da znas razaznati sta je lijevo, a sta desno...
P.S. sad se pitam da li uopste znas kako se na engleskom kaze "ja sam moj mjesec"...
Ja sam igrom slucaja radio par mjeseci na projektu autoputa u Australiji i sokiro sam se koliko su amerikanizirani. Svi standardi su copy paste Americkih. Pogledas tipicnu ulicu u predgradju Melburna ili Sydneya ko da gledas scenu iz americkog filma. Siroke ulice i oni sahtovi otvoreni ko iz filma "It".
A ja skinuo UK standarde, ocekivajuci naravno da njih koriste kao bivsa UK kolonija i zemlja commonwealtha.
Ne kontam kad su ih amerikanci uzeli pod svoj sistem?
Ne cudi me ovaj detalj da ne mogu da zive bez auta. Oni su kao low fat kopija US.
I ja sam u Zenici ozidao bogovski kamin i šadrvan ne sikiraj se.
Ovu kuću rentam, za par godina ću i ovdje da napravim i da sazidam, kad prodam tu u Zenici.
Ti si haker lako je tebi
Yet, here I am
Država sa najboljim uslovima za život.
Već desetljećima među prvima na listi po sreći i po work-life balansu. Na listama na kojima je BiH u najboljem slučaju u sredini, a skoro uvijek blizu dna.
Al’ ne, nema meraka k’o u BiH niđe.
ZZK, u kojim državama si još radio, osim BiH i NZ?
Ljudi porede Jadransko more, jedno od najljepsih na svijetu, sa jezerom. Sta se sve nece ovdje procitati.
Tako su meni tek iza rata govorili da je super ici na Modrac, da je to isto kao more. Ono, tada sam i vjerovao jer nisam nigdje drugo bio...
Sta rece kivi nas NZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot 72 hiljade prosle godine napustilo zemlju a pola od toga ide svake godine u Australiju...Australija morala ukinuti pravilo da tek tako se kivi mogu useliti u Australiju...Nz je zemlja u top 3 zemlje u zapadnom svijetu po broju ljudi koji je napustaju iz ekonomskih razloga...
MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38
Sta rece kivi nas NZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot 72 hiljade prosle godine napustilo zemlju a pola od toga ide svake godine u Australiju...Australija morala ukinuti pravilo da tek tako se kivi mogu useliti u Australiju...Nz je zemlja u top 3 zemlje u zapadnom svijetu po broju ljudi koji je napustaju iz ekonomskih razloga...
Da li Aussie mogu razditi bez vize u UK, jer mislim da UK drzavljani mogu raditi bez Vize i dozvole u Aussie?
MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38
Pa na 5 mil. stanovnika ovo je godisnji egzodus nezabiljezen na Balkanu u mirnodopsko vrijeme.