Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#24001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Dr Arsla wrote: 03/04/2025 20:04 Na čelu Interpola lik iz UAE. Ova zalivska zemlja nam šuknu dvaput u godini dana. Prvo ne podržaše Rezoluciju o genocidu a sad i ovo. Da ima pameti ko što nema zabraniti im ulazak u BiH i ukinuti sve letove za Sarajevo. Nek se i dalje ližu sa Vučićem
Nema direktor ništa s tim lično mislim.

Objašnjeno je već, to su više proceduralne stvari.

Svakako je politika UAE, ne samo prema nama... pa ne znam. Ali to nema veze sa Interpolom
palermo

#24002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:40
Još se i ne govori o tome da su Bošnjaci u tome u većini slučajeva prošli loši, kakve kućerine po centru grada su se davale za neke straćare po Buća Potoku i periferiji Sarajeva npr.
To ti bas nije istina. Sve zavisi od regije do regije. Zamisli samo nevesi jce koji su prodavali svoje stanove po Mostaru ( koji by the way safa vrijede po nekoliko stotina hiljada maraka) da bu kupili nekakave kuce po nevesinjskim selima za koje I danas ne mozes.dobiti vise od 40 000 KM.
Mislim, dovoljno smo mi najebali da zaista nije potrebno pregoniti.
PreWiBa

#24003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 03/04/2025 20:08
sehohari wrote: 03/04/2025 19:40
Još se i ne govori o tome da su Bošnjaci u tome u većini slučajeva prošli loši, kakve kućerine po centru grada su se davale za neke straćare po Buća Potoku i periferiji Sarajeva npr.
To ti bas nije istina. Sve zavisi od regije do regije. Zamisli samo nevesi jce koji su prodavali svoje stanove po Mostaru ( koji by the way safa vrijede po nekoliko stotina hiljada maraka) da bu kupili nekakave kuce po nevesinjskim selima za koje I danas ne mozes.dobiti vise od 40 000 KM.
Mislim, dovoljno smo mi najebali da zaista nije potrebno pregoniti.
Da, ima i toga, govorim više o SA

Lik u Potocima zamjenio dobru kuću za nešto baš malo. Da, i to nije baš blizu Mostara, ali je za selo u kojem je njihova kuća bila NYC
no_sekirli

#24004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Budite jednom realni.

IZ se mora mijenjati, sto zbog presuda Sudova, sto zbog tehnikalija u vezi procesa, sto zbog "hrvatskog" pitanja. I to vec treba jednom presjeci na bilo koji nacin, ali treba taj uteg skinuti sa vrata Federacije i BiH.

Rjesenje tog pitanja se nece nikada desiti ako svi samo odbijaju prijedloge druge strane. Ovaj teror necinjenja nicega nas drzi u blatu vec 25 godina. Samo se slazemo, da se ne mozemo sloziti ni oko cega.
PreWiBa

#24005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

no_sekirli wrote: 03/04/2025 20:13 Budite jednom realni.

IZ se mora mijenjati, sto zbog presuda Sudova, sto zbog tehnikalija u vezi procesa, sto zbog "hrvatskog" pitanja. I to vec treba jednom presjeci na bilo koji nacin, ali treba taj uteg skinuti sa vrata Federacije i BiH.

Rjesenje tog pitanja se nece nikada desiti ako svi samo odbijaju prijedloge druge strane. Ovaj teror necinjenja nicega nas drzi u blatu vec 25 godina. Samo se slazemo, da se ne mozemo sloziti ni oko cega.
Nije trenutak jednostavno.

Ako sada daš izborni, moraš još dati 10 drugih stvari do ulaska u EU koje će biti još gore.
palermo

#24006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:48
Ne znam kako je, ali pretpostavljam da ni dan-danas i kod vas u Mostaru ne možeš kao Bošnjak kupiti nešto u senzibilnim dijelovima grada.
Mozes, naravno. Bilo je slucajeva da ljudi kupuju stanove u novogtadnjama,uglavnom dijaspora.....nisu to cesti slucajevi, zbog niza vec poznatih razloga, ali mozes, rekao bih bez,.nekih problema.

Kao sto vec rekoh, ne treba pregoniti u kuknjavi....onda ono zbog cega zaista yreba kukati jednostavno gubI na snazi I kredibilitetu.
PreWiBa

#24007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 03/04/2025 20:17
Ne znam kako je, ali pretpostavljam da ni dan-danas i kod vas u Mostaru ne možeš kao Bošnjak kupiti nešto u senzibilnim dijelovima grada.
Mozes, naravno. Bilo je slucajeva da ljudi kupuju stanove u novogtadnjama,uglavnom dijaspora.....nisu to cesti slucajevi, zbog niza vec poznatih razloga, ali mozes, rekao bih bez,.nekih problema.

Kao sto vec rekoh, ne treba pregoniti u kuknjavi....onda ono zbog cega zaista yreba kukati jednostavno gubI na snazi I kredibilitetu.
Rekao sam da pretpostavljam, da postoje još neki ostatci od prije 20 godina npr.
KraljicaIzJajca

#24008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:39
KraljicaIzJajca wrote: 03/04/2025 19:34
sehohari wrote: 03/04/2025 19:31

Imaš 1992-95 lol

Samo što ovaj put čak i ne moraš da ikoga fizički istjeravaš, svakako je svako već u Sarajevu, Mostaru, ili čak Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i tkd.
Svi su vratili istu imovinu poslije rata, trebalo je samo pokrenuti papirologiju. Uopće nije bilo problema.

Pišeš besmislenosti!
Ne sagledavaš situaciju realno. Ja znam kako je to izgedalo jer smo tek 2002/3. dobili kuću nazad.

2000. (ili 99.?) moji dođu dole, nova "vlasnica" ih čak pozvala na kahvu i pokazala planove da napravi novi sprat. Niko nije vjerovao da će morati izaći, u konkretnom slučaju pogotovo.
Da nije bilo lokalnog SFOR-a niko ih ne bi istjerao.

Ljudi zaboravljaju dvije stvari:
1. je tada bilo desetine hiljada pripadnika stranih vojnih snaga koje su osiguravale povrat imovine.

2. Srbi su imali interes jer su i sami imali hrpu stanova, samo koliko su love izvukli 2000-ih kada su prodavali stanove i kuće isplatilo je se. Danas taj reciprocitet u vlasništvu više ne postoji, jer su Srbi koji su otišli u RS većinom sve prodali, i to dobro. Sa druge strane, ti kao Bošnjo ne možeš dobiti neku aman cifru za svoju kuću kod Srba. (ovo drugo je samo spekulacija da je planirano doduše).

Poznata je, svi su vratili imovinu, razumljivo da se to nije dešavalo momentalno. Mnogi su razmjenili imovine.

Znam da ni danas Bošnjaci ne mogu prodati imovinu kao Srbi. To nije špekulacija. Zato ju je ni ne prodaju.
SaPnA

#24009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

dr_Evil wrote: 03/04/2025 19:42
SaPnA wrote: 03/04/2025 16:07
Ne brini za to, postoje stotine ljudi, neovisno o situaciji u kojoj se nalazimo, koji su u svakom trenutku spremni s odgovarajucim alatom pobosti ljiljane u bosnjackim naseljima nadomak drine :kiss:
Da, cim dodju na odmor iz SveCke. Povratak se nije desio druze, koga cemo optuziti sto je ispalo tako, agresora ili onog ko je trebao da osigura tim ljudima egzistenciju? Pa makar ono da imaju mogucnost da zadrze lijecenje u mjestima gdje su bili protjerani, recimo sjecam se da su gacani trazili da im se dozvoli lijeciti i jos neka dodatna prava ako se vrate u Gacko i dobiju novu/staru adresu, naravno da takvo sta nije prepoznato. I sad cemo kukati sto je Podrinje prazno. Ljudi su se borili junacki, zamalo u vise navrata oslobodili Visegrad, da ne pricamo Medjedja, Okrugla, i sjetimo se srbijanskog "lepa sela lepo gore" sto je vjerovatno najludja parodija i naopaka realnost.

Ne kazem ja, ima ljudi spremni na to sta ti kazes, ali imamo li ljudi da idemo oslobodit Visegrad, Zepu, Zvornik, Rogaticu? Tako da brinem se ja, mislim da vi ne razumijete koliko smo mi prazni, a da osim Gorazda ne drzimo nigdje Drinu. No, dobro.. ja se nadam da si ti upravu, a ne ja.
Bojim se da cu prije dode zavrsiti na ispitivanju ako pocnem o tome :D
A vjeruj mi da ima vise tih koji bi oslobadjali nego njih koji bi branili u svakom slucaju, mnogo vise.
KraljicaIzJajca

#24010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 03/04/2025 19:45
sehohari wrote: 03/04/2025 19:39
KraljicaIzJajca wrote: 03/04/2025 19:34

Svi su vratili istu imovinu poslije rata, trebalo je samo pokrenuti papirologiju. Uopće nije bilo problema.

Pišeš besmislenosti!
Ne sagledavaš situaciju realno. Ja znam kako je to izgedalo jer smo tek 2002/3. dobili kuću nazad.

2000. (ili 99.?) moji dođu dole, nova "vlasnica" ih čak pozvala na kahvu i pokazala planove da napravi novi sprat. Niko nije vjerovao da će morati izaći, u konkretnom slučaju pogotovo.
Da nije bilo lokalnog SFOR-a niko ih ne bi istjerao.

Ljudi zaboravljaju dvije stvari:
1. je tada bilo desetine hiljada pripadnika stranih vojnih snaga koje su osiguravale povrat imovine.

2. Srbi su imali interes jer su i sami imali hrpu stanova, samo koliko su love izvukli 2000-ih kada su prodavali stanove i kuće isplatilo je se. Danas taj reciprocitet u vlasništvu više ne postoji, jer su Srbi koji su otišli u RS većinom sve prodali, i to dobro. Sa druge strane, ti kao Bošnjo ne možeš dobiti neku aman cifru za svoju kuću kod Srba. (ovo drugo je samo spekulacija da je planirano doduše).

97-e su minibacacima gadjali povratnike u Kulu :D pamtimo ko ribice.

Ali dobro, nije to fazon sta pita Kraljica. Imovina se oduzima na osnovu nekoristenja, ako neko koristi ne znam koliko godina tvoju imovinu neometano tada prelazi na njega, RS je smanjio taj broj godina na max. Drugo, ako ne platis porez, i ono sta rekoh prije, imovina na nenama i dedama, nemas kucu, nemas adresu, znaci ne koristis, hajde cao za par godina. Gdje ima nacine ima i volje.
:thumbup:
no_sekirli

#24011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

sehohari wrote: 03/04/2025 20:15

Ako sada daš izborni, moraš još dati 10 drugih stvari do ulaska u EU koje će biti još gore.
Naravno da nije trenutak. Trenutak je bio prije 20 godina, i propustili smo i taj i jos 300 trenutaka, cekajuci pravi.

Pitanje je hocemo li mi i drzava docekati taj pravi. Rjesenje problema nije kad se taj problem gurne pod tepih, ili u ladicu. Treba jednom podvezat muda i prelomit.
DonieBrasco

#24012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Presude, jedan glas jedan covjek, svako ima pravo da bira i bude biran.

A ne glas hrvata iz Listice vrijedi vise od hrvata iz Travnika, ovog iz Sarajeva ne vrijedi uopce, da se u ustav upise Dragan Covic i HDZ da su samo oni "hrvati" ostale ko yebe, to je ludilo mozga.

Strepit cemo od Šmita opet to je sigurno.
palermo

#24013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

no_sekirli wrote: 03/04/2025 20:29

Naravno da nije trenutak. Trenutak je bio prije 20 godina, i propustili smo i taj i jos 300 trenutaka, cekajuci pravi.

Pitanje je hocemo li mi i drzava docekati taj pravi. Rjesenje problema nije kad se taj problem gurne pod tepih, ili u ladicu. Treba jednom podvezat muda i prelomit.
Pa sta fali sadasnjem izbornom ?
statixx

#24014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Problem ove zemlje nije IZ vec mehanizmi blokade. To se evo vidi u jeku ove krize, kao sto se oduvijek znalo. Nece HDZov IZ nista rijesiti. Opet ce biti blokada, npr. juzna interkonekcija, koalicioni interesi itd. S domovima naroda i VNI nikad neces uci u EU. To je valjda jasno.
staaarinavijac

#24015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by staaarinavijac »

Ako se Dodik ne uhapsi , biće to prvi veliki fejl Trojke ... sljedeći test je IZ ... koliko li fejlova Trojka može sebi priuštiti a da ne izgube sljedeće opšte izbore ( ako ih bude ) ? ...
no_sekirli

#24016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

palermo wrote: 03/04/2025 20:33
no_sekirli wrote: 03/04/2025 20:29

Pa sta fali sadasnjem izbornom ?
Ocigledno da fali.

Postoje presude suda u Strazburgu u vezi diskriminacije, postoji.opravdana teznja da se unaprijedi sam proces glasanja novom tehnologijom.

Bakir kaze da se treba mijenjati. Dodik, Covic, Dino, Pedja, Forto, Niksic, svi kazu da se treba mijenjati. Od glavnih mudonja, jedino Komsic to ne tvrdi.

Ako svi oni kazu da fali, ocigledno da fali.
Hakiz

#24017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Ako već mijenjamo Ustav (ne može IZ bez Ustava), da ukinemo predsjedništvo komplet?

Riješen problem.

Da se pravimo malo Britanci.
no_sekirli

#24018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

statixx wrote: 03/04/2025 20:36

Problem ove zemlje nije IZ vec mehanizmi blokade. To se evo vidi u jeku ove krize, kao sto se oduvijek znalo. Nece HDZov IZ nista rijesiti. Opet ce biti blokada, npr. juzna interkonekcija, koalicioni interesi itd. S domovima naroda i VNI nikad neces uci u EU. To je valjda jasno.
Slazem se u potpunosti. Onda treba pitanje izbornog zakona i blokade odmah povezati i napisati 2 lista A4 papira kako to rijesiti u jednom potezu. I gurati to, glavom kroz zid, ali gurati.

A ne samo gasiti pozare koje separatisti i krimosi pale gdje god stignu. Ugasis u Gacku, on upali u Zepcu. Ugasis u Zepcu, on upali u Prijedoru.
moa

#24019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moa »

Zaso mijenjati IZ samo u Federaciji jer nama je Dodik isto biran protiv naše volje a utiče na moj život u Federaciji tj utiče na sve nas u BiH. Znaci demokratija nigdje veze. Stoga nabit sve nogom i tražiti reviziju kompletnog IZ u čitavoj BiH ako želimo biti demokratsko društvo.
palermo

#24020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

no_sekirli wrote: 03/04/2025 20:52

Slazem se u potpunosti. Onda treba pitanje izbornog zakona i blokade odmah povezati i napisati 2 lista A4 papira kako to rijesiti u jednom potezu. I gurati to, glavom kroz zid, ali gurati.

A ne samo gasiti pozare koje separatisti i krimosi pale gdje god stignu. Ugasis u Gacku, on upali u Zepcu. Ugasis u Zepcu, on upali u Prijedoru.
Tako je, gurati i to bas na taj nacin. A dok ga ne proguramo I ovaj valja.
stubrijez

#24021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 03/04/2025 20:18
palermo wrote: 03/04/2025 20:17

Rekao sam da pretpostavljam, da postoje još neki ostatci od prije 20 godina npr.
Pretpostavka je majka svih zajeba.
no_sekirli

#24022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

palermo wrote: 03/04/2025 21:00
no_sekirli wrote: 03/04/2025 20:52

Tako je, gurati i to bas na taj nacin. A dok ga ne proguramo I ovaj valja.
Ova drzava nema vremena cekati, nadam se da je to svima jasno. Rahat patnja pase samo separatistima i kriminalcima.
QSuzi

#24023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by QSuzi »

Tužno je da na ovoj temi većinom obitavaju osobe koje su decenijama van BiH ili čak nisu ni rođene ovdje

I nevjerojatno je da svi mantraju isto i za SDF, ubjeđujući nas da oni znaju što je bolje i što se dešava nego mi sami koji ovdje deveramo sa troglavom aždajom decenijama' koju predvodi SDF!
To je baš zbljuv!

Stoga unfollow! Orgijajte po temi iz inozemstva evala vam :run:
palermo

#24024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

no_sekirli wrote: 03/04/2025 21:03

Ova drzava nema vremena cekati, nadam se da je to svima jasno. Rahat patnja pase samo separatistima i kriminalcima.
To zapravo nije tacno. Doduse, mozda kriminalcima pase al separatistima sigurno ne.
astala_vistala

#24025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by astala_vistala »

staaarinavijac wrote: 03/04/2025 20:41 Ako se Dodik ne uhapsi , biće to prvi veliki fejl Trojke ... sljedeći test je IZ ... koliko li fejlova Trojka može sebi priuštiti a da ne izgube sljedeće opšte izbore ( ako ih bude ) ? ...
Hapsenje i zatvor je velika pobjeda ali i izbacivanje iz drzavne vlasti je vec jedna ozbiljna pobjeda, teoretski ima li SDA ili DF hrabrosti da ulaze sa SNSD u vlast ako budu vecina 2026? Dakle bilo ko od pro Bosanskih snaga?

Dala je Trojka puno toga HDZ i imaju lose kadrove, samo u Kantonu Sarajevu se dobar posao radi ali narativ je vec među narodom da je Trojka srusila Bakira a sada i Dodika, SDA će imat svojih 200k glasova svakako ali da će pomesti trojku tesko.

Evo ti primjer iz Sarajeva, uvjeren sam da Zahiragića odstrane iz stranke da bi dobili bar jos 10k glasova u Kantonu eto koliko ga raja voli.
Post Reply