Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
KraljicaIzJajca

#23976 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:31
KraljicaIzJajca wrote: 03/04/2025 19:30
sehohari wrote: 03/04/2025 19:22 Pitanje kupovine imovine u RSu se ne može tek tako riješiti privatnim inicijativama.

Ako ništa, mora biti neki dogovor. Ovako, ja nahotično kupim nešto, ne mogu koristiti i živiti tamo jer zna se kako je život povratnicima, svi te mrze, a ujedno ispadaš budala jer si jedini koji je to uradio i još samo čekaš dan kad će ti uzet imovinu.
Kako će oduzeti imovinu? Daj adekvatan primjer!
Imaš 1992-95 lol

Samo što ovaj put čak i ne moraš da ikoga fizički istjeravaš, svakako je svako već u Sarajevu, Mostaru, ili čak Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i tkd.
Svi su vratili istu imovinu poslije rata, trebalo je samo pokrenuti papirologiju. Uopće nije bilo problema.

Pišeš besmislenosti!
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23977 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

ljubijankic wrote: 03/04/2025 19:32
sehohari wrote: 03/04/2025 19:30
mehoxy wrote: 03/04/2025 19:27

To je trebalo rijesavati u godinama poslije rata podrskom povratnicima, sad je kasno. Sve ove "probosanske" stranke od 92-e pa do sad imaju samo jednu strategiju, kako zavuci ruke gradjanima u djep sto dublje.
Nije, to bi bilo nemoguće.

Kako ćeš kupovati nekretnine kad do 2000-ih neki nisu dobili nazad SVOJE kuće, a kamoli da kupuju tuđe. E sad zamisli koliko bi ti kao Bošnjak mogao da kupiš u to vrijeme.
Od mog druga otac je pocetkom 1997 godine kupio 2 stana u centru Gradiške, oba od Srba. Kada imas pare niko te ne pita kako se zoves osim notara
Haj odi u Neum pa nam javi kako to hoda, ljudi zabranili da se možeš prijaviti na novoigrađene objekte.

Mani se anegdotalnih primjera...
QSuzi

#23978 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by QSuzi »

_BataZiv_0809 wrote: 03/04/2025 17:24
upitan wrote: 03/04/2025 16:43 Citam komentare i sada po nekima mi cemo ovim politickim diletantima traziti opravdanje sta bi bilo-kad bi bilo i kriviti opoziciju za njihovo neznanje ili nesposobnost.
Ovo se SDA i DF nije desilo u mandatu,Dodik je morao odustati i cekati al na kraju docekati trojkase.
Trojka je naivno i gladna fotelja omogucila da Dodik danas radi ovo sto radi a pocelo je u VM...
A zavrsilo je kod OSE i smjenama u SIPI.

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... ast/215538

Oni moraju preuzeti odgovornost za sve sto se desava jer su vlast - osim ako nisu i tu gutali zabe i napravili neki dogovor a npr. Hrvatskoj FBiH a tzv.rs. Srbiji..
Dakle,sa potpunim pravom je njih Dodik nazvao "Izvodjaci radova" samo nismo vjerovali.

Trojka nema hrabrost traziti od institucija ili vrsiti pritisak da rade svoj posao.
Medjutim kada se radilo o drugim slucajevima i vrsenja pritiska na Sud i Tuzilastvo BiH-tada je kifla drzao po nekoliko press u samo da nekoliko dana.
Danas on uglavnom pise statuse po drustvenim mrezama,pokazivajuci kukavicluk i neznanje a u sustini ceka da stranci ponude i nadju rjesenje.
Dakle postoji realna mogucnost da su trojkasi ucijenjeni, da imaju strah od moguceg sukoba a to samo pokazuje njihovu nesposobnost za upravljanjem vaznim procesima.
Bit cu jako sretan ako sacuvamo FBiH sa ovim diletantima a oni budu daleko od vlasti jer meni je ocigledno da sa ovakvom trojkom gubimo dio al i ovakvu BiH.
Zovite me slobodno najvecim BOT-om, jer uz sve okolnosti ne slazem se sa ovim nacinom upravljanja drzavom BiH a da se razumijemo ne slazem se sa pogresnim potezima SDA al tada su i ovi diletanti bili tamo pa mi je jasnije zasto su neki potezi copy/paste kao danas..
:mrgreen:
:lol:
Lik mi je na blok
Ali svaka čast što si izdvojio vrijeme da boldaš ove mantre :thumbup:
PreWiBa

#23979 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

KraljicaIzJajca wrote: 03/04/2025 19:34
KraljicaIzJajca wrote: 03/04/2025 19:30

Kako će oduzeti imovinu? Daj adekvatan primjer!
Imaš 1992-95 lol

Samo što ovaj put čak i ne moraš da ikoga fizički istjeravaš, svakako je svako već u Sarajevu, Mostaru, ili čak Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i tkd.
Svi su vratili istu imovinu poslije rata, trebalo je samo pokrenuti papirologiju. Uopće nije bilo problema.

Pišeš besmislenosti!
Ne sagledavaš situaciju realno. Ja znam kako je to izgedalo jer smo tek 2002/3. dobili kuću nazad.

2000. (ili 99.?) moji dođu dole, nova "vlasnica" ih čak pozvala na kahvu i pokazala planove da napravi novi sprat. Niko nije vjerovao da će morati izaći, u konkretnom slučaju pogotovo.
Da nije bilo lokalnog SFOR-a niko ih ne bi istjerao.

Ljudi zaboravljaju dvije stvari:
1. je tada bilo desetine hiljada pripadnika stranih vojnih snaga koje su osiguravale povrat imovine.

2. Srbi su imali interes jer su i sami imali hrpu stanova, samo koliko su love izvukli 2000-ih kada su prodavali stanove i kuće isplatilo je se. Danas taj reciprocitet u vlasništvu više ne postoji, jer su Srbi koji su otišli u RS većinom sve prodali, i to dobro. Sa druge strane, ti kao Bošnjo ne možeš dobiti neku aman cifru za svoju kuću kod Srba. (ovo drugo je samo spekulacija da je planirano doduše).
PreWiBa

#23980 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Danas da krene opet neko sranje, 99,9999% ne bi bilo povrata imovine.

Još se i ne govori o tome da su Bošnjaci u tome u većini slučajeva prošli loši, kakve kućerine po centru grada su se davale za neke straćare po Buća Potoku i periferiji Sarajeva npr.
dr_Evil

#23981 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

SaPnA wrote: 03/04/2025 16:07
Ne brini za to, postoje stotine ljudi, neovisno o situaciji u kojoj se nalazimo, koji su u svakom trenutku spremni s odgovarajucim alatom pobosti ljiljane u bosnjackim naseljima nadomak drine :kiss:
Da, cim dodju na odmor iz SveCke. Povratak se nije desio druze, koga cemo optuziti sto je ispalo tako, agresora ili onog ko je trebao da osigura tim ljudima egzistenciju? Pa makar ono da imaju mogucnost da zadrze lijecenje u mjestima gdje su bili protjerani, recimo sjecam se da su gacani trazili da im se dozvoli lijeciti i jos neka dodatna prava ako se vrate u Gacko i dobiju novu/staru adresu, naravno da takvo sta nije prepoznato. I sad cemo kukati sto je Podrinje prazno. Ljudi su se borili junacki, zamalo u vise navrata oslobodili Visegrad, da ne pricamo Medjedja, Okrugla, i sjetimo se srbijanskog "lepa sela lepo gore" sto je vjerovatno najludja parodija i naopaka realnost.

Ne kazem ja, ima ljudi spremni na to sta ti kazes, ali imamo li ljudi da idemo oslobodit Visegrad, Zepu, Zvornik, Rogaticu? Tako da brinem se ja, mislim da vi ne razumijete koliko smo mi prazni, a da osim Gorazda ne drzimo nigdje Drinu. No, dobro.. ja se nadam da si ti upravu, a ne ja.
Haris.ba

#23982 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:40 Danas da krene opet neko sranje, 99,9999% ne bi bilo povrata imovine.
Bilo bi ko u Izraelu. Izbaci te iz kuce i samo ti tetrapak mlijeka da da poneses.
dr_Evil wrote: 03/04/2025 19:42 Pa makar ono da imaju mogucnost da zadrze lijecenje u mjestima gdje su bili protjerani, recimo sjecam se da su gacani trazili da im se dozvoli lijeciti i jos neka dodatna prava ako se vrate u Gacko i dobiju novu/staru adresu, naravno da takvo sta nije prepoznato.
To je glavna greska. Zdravstvo i obrazovanje. Da je to dvoje rijeseno drugacije bi bilo.
Last edited by Haris.ba on 03/04/2025 19:45, edited 1 time in total.
PreWiBa

#23983 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 03/04/2025 19:43
sehohari wrote: 03/04/2025 19:40 Danas da krene opet neko sranje, 99,9999% ne bi bilo povrata imovine.
Bilo bi ko u Izraelu. Izbaci te iz kuce i samo ti tetrapak mlijeka da da poneses
Odprilike.

S tim da za imovinu u RS-u i ne treba više izbacivanje iz kuće, jer je taj dio već "obavljen".
nemediratiplz

#23984 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by nemediratiplz »

...
Last edited by nemediratiplz on 04/04/2025 12:50, edited 1 time in total.
dr_Evil

#23985 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:39

Imaš 1992-95 lol

Pišeš besmislenosti!
Ne sagledavaš situaciju realno. Ja znam kako je to izgedalo jer smo tek 2002/3. dobili kuću nazad.

2000. (ili 99.?) moji dođu dole, nova "vlasnica" ih čak pozvala na kahvu i pokazala planove da napravi novi sprat. Niko nije vjerovao da će morati izaći, u konkretnom slučaju pogotovo.

1. je tada bilo desetine hiljada pripadnika stranih vojnih snaga koje su osiguravale povrat imovine.

2. Srbi su imali interes jer su i sami imali hrpu stanova, samo koliko su love izvukli 2000-ih kada su prodavali stanove i kuće isplatilo je se. Danas taj reciprocitet u vlasništvu više ne postoji, jer su Srbi koji su otišli u RS većinom sve prodali, i to dobro. Sa druge strane, ti kao Bošnjo ne možeš dobiti neku aman cifru za svoju kuću kod Srba. (ovo drugo je samo spekulacija da je planirano doduše).

97-e su minibacacima gadjali povratnike u Kulu :D pamtimo ko ribice.

Ali dobro, nije to fazon sta pita Kraljica. Imovina se oduzima na osnovu nekoristenja, ako neko koristi ne znam koliko godina tvoju imovinu neometano tada prelazi na njega, RS je smanjio taj broj godina na max. Drugo, ako ne platis porez, i ono sta rekoh prije, imovina na nenama i dedama, nemas kucu, nemas adresu, znaci ne koristis, hajde cao za par godina. Gdje ima nacine ima i volje.
Dr Arsla

#23986 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Imaju Zukanović dronovi, oni će ratovati a dron operateri će biti patriote iz Švedske :mrgreen:
no_sekirli

#23987 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Imovina je vracena i vracana prvenstveno zbog sile MZ koja je to gurala. Sankcijama, hapsenjima, tenkovima.

Obzirom na trenutne okolnosti Mile ili netko slican njemu moze usvojiti zakon da npr.svima koji su rodjeni 1.1. oduzme mobitele i patike, Skupstina ce mu usvojiti, a ne postoji nikakva snaga u drzavi da mu stane na put.
PreWiBa

#23988 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 03/04/2025 19:45
sehohari wrote: 03/04/2025 19:39

Pišeš besmislenosti!

97-e su minibacacima gadjali povratnike u Kulu :D pamtimo ko ribice.

Ali dobro, nije to fazon sta pita Kraljica. Imovina se oduzima na osnovu nekoristenja, ako neko koristi ne znam koliko godina tvoju imovinu neometano tada prelazi na njega, RS je smanjio taj broj godina na max. Drugo, ako ne platis porez, i ono sta rekoh prije, imovina na nenama i dedama, nemas kucu, nemas adresu, znaci ne koristis, hajde cao za par godina. Gdje ima nacine ima i volje.
O tome govorim.

A ovaj misli da je mogao 98. ušetati u Prnjavor i kupiti pola grada.
Pitanje da li bi preživio taj odlazak, ili bi makar auto bilo kamenovano jer su još uvijek bile aktivne oznake sa ljiljanima.

Ne znam kako je, ali pretpostavljam da ni dan-danas i kod vas u Mostaru ne možeš kao Bošnjak kupiti nešto u senzibilnim dijelovima grada.
Last edited by PreWiBa on 03/04/2025 19:50, edited 1 time in total.
Rothmans

#23989 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Mlatite praznu slamu sa tim povratkom i kupovinom imovine po tzv rs. Tamo da se imalo uslova za vratit , ljudima ne bi trebala marka nicija, samo bi se vracali i snalazili. Haj se vrati i pusti djete u skolu medju cetnicki podmladak ,il idi po hljeb u piljaru a ispred zdere pivurinu krmak sto ti zaklo rodjaka . Djes nac poso medju cetaljima ? Lahko je prduckat o povratku iz Sarajeva , Zenice il Tuzle.
PreWiBa

#23990 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Rothmans wrote: 03/04/2025 19:49 Mlatite praznu slamu sa tim povratkom i kupovinom imovine po tzv rs. Tamo da se imalo uslova za vratit , ljudima ne bi trebala marka nicija, samo bi se vracali i snalazili. Haj se vrati i pusti djete u skolu medju cetnicki podmladak ,il idi po hljeb u piljaru a ispred zdere pivurinu krmak sto ti zaklo rodjaka . Djes nac poso medju cetaljima ? Lahko je prduckat o povratku iz Sarajeva , Zenice il Tuzle.
Vidi druže, evo možemo se mi svi koji smo iz Hercegovine do Bileće sigurno vratiti. Obrazovan si, imaš EU papire, nađeš posao u DU i prst u uho.

A realnost je da bukvalno nema nikoga tamo danas da živi stalno.
Jedino bi neki dogovor nešto tu pomogao, da se vrati par ljudi odjednom pa makar imaš neku zajednicu oko koje se okupljaš, a ne da glumiš nešto i samo ispadneš "krme u Teheranu". Upravo na to mislim, ne možeš ti sam ispravljati krive Drine.
Last edited by PreWiBa on 03/04/2025 19:54, edited 1 time in total.
kakotakonikako

#23991 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakotakonikako »

“Selo gori a baba se ceslja …. “

Sada treba djelovati na sadasnjost a svi vi koji pricate o proslosti ( a da bi sprijecili djelovanje u sadasnjosti i sakrili trenutnu nesposobnost / izdaju ) ili ste zlonamjerni ili naivni.

Da se ovako ponasalo ‘92 i pricalo o periodu od prije toga i nista ne preduzelo ( na svu srecu i tada su postojali ljudi koji se tako nisu ponasali ) ne bi bilo ni Drzave Bosne i Hercegovine :bih:

Mozda je i tada a i sada to cilj ?

Ali uvijek ima pored takvih i pravih ljudi i patriota :bih:
bronhy

#23992 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by bronhy »

Moja je zamisao jeste da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH vrši asimetrično, indirektno, u Parlamentu BiH”, kazao je večeras za RTV TK Nihad Omerović, šef Kluba @narodipravda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Gace su spale, neka traze sta im jos treba :bih:
PreWiBa

#23993 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Bijednici
Point.

#23994 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

bronhy wrote: 03/04/2025 19:54
Moja je zamisao jeste da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH vrši asimetrično, indirektno, u Parlamentu BiH”, kazao je večeras za RTV TK Nihad Omerović, šef Kluba @narodipravda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Bijednik. Ovo je samo blaža verzija Draganovog maloumnog prijedloga.
PreWiBa

#23995 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

kakotakonikako wrote: 03/04/2025 19:53 “Selo gori a baba se ceslja …. “

Sada treba djelovati na sadasnjost a svi vi koji pricate o proslosti ( a da bi sprijecili djelovanje u sadasnjosti i sakrili trenutnu nesposobnost / izdaju ) ili ste zlonamjerni ili naivni.

Da se ovako ponasalo ‘92 i pricalo o periodu od prije toga i nista ne preduzelo ( na svu srecu i tada su postojali ljudi koji se tako nisu ponasali ) ne bi bilo ni Drzave Bosne i Hercegovine :bih:

Mozda je i tada a i sada to cilj ?

Ali uvijek ima pored takvih i pravih ljudi i patriota :bih:
Ne bih rekao da govorimo o prošlosti, ključ ovoga svega je neka rasprava o našem stavu prema državi, narodu i tkd.

Primjer povratka to jasno pokazuje. Mi kao Bošnjaci imamo jedan veliki problem, jednu anomaliju u svom identitetu.

Normalno je da narodi kojih se pokušava svako par decenija istrijebiti budu dosta, dosta nacionalno orijentisani (ili makar patriotski, kako god), da to u prosjeku nažalost čak i donosi neke radikale kao rezultat toga, tvrdoglavi nacionalizam.
Uzmi Turke, čiji je sveopći nacionalizam rezultat traume da su masovno istjerani sa balkana u prva dva desetljeća 20. stoljeća, arape u Palestini ili Libanu. Uzmi neke narode po istočnoj Aziji isto

Mi smo potpuno anemični, nekako kako neko počini veći zločin prema nama mi još više podilazimo kao narod počiniocu.
Ne govorim da treba sada biti neki radikal, daleko od toga, ali jedinstveni smo slučaj u svijetu gdje neko preživi genocid, istrebljenje svog identiteta, kulture i tkd, i onda kada dođe kao izbjeglica negdje ne želi namjerno da priča sa svojom djecom maternji jezik. Normalno je obrnuto.
Last edited by PreWiBa on 03/04/2025 20:04, edited 1 time in total.
bronhy

#23996 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by bronhy »

Point. wrote: 03/04/2025 19:59
bronhy wrote: 03/04/2025 19:54
Bijednik. Ovo je samo blaža verzija Draganovog maloumnog prijedloga.
Ponude ekstremnu opciju, usvoje ovu i onda to predstavljaju kao kompromis i napredak. A glasacko stado pusi tu pricu :thumbup:
mehoxy

#23997 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mehoxy »

no_sekirli wrote: 03/04/2025 19:46 Imovina je vracena i vracana prvenstveno zbog sile MZ koja je to gurala. Sankcijama, hapsenjima, tenkovima.

Obzirom na trenutne okolnosti Mile ili netko slican njemu moze usvojiti zakon da npr.svima koji su rodjeni 1.1. oduzme mobitele i patike, Skupstina ce mu usvojiti, a ne postoji nikakva snaga u drzavi da mu stane na put.
MZ je bila kicma ove dejtonske BIH. Kako su njihove vojne sile odlazile, a interes za odrzavanjem mirnog stanja i funkcionalne drzave nestajao, tako su srpski i hrvatski politicari polako i postepeno nastavili sa politikom iz 90-ih.
A ova drzava nema kompetentne institucije koje bi se tome mogle suprostaviti. Vojska podijeljena na tri dijela, policija nema naoruzanje, opremu, a ni obuku za sukob.
Last edited by mehoxy on 03/04/2025 20:04, edited 1 time in total.
Dr Arsla

#23998 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Na čelu Interpola lik iz UAE. Ova zalivska zemlja nam šuknu dvaput u godini dana. Prvo ne podržaše Rezoluciju o genocidu a sad i ovo. Da ima pameti ko što nema zabraniti im ulazak u BiH i ukinuti sve letove za Sarajevo. Nek se i dalje ližu sa Vučićem
dr_Evil

#23999 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 03/04/2025 19:48
O tome govorim.

A ovaj misli da je mogao 98. ušetati u Prnjavor i kupiti pola grada.
Pitanje da li bi preživio taj odlazak, ili bi makar auto bilo kamenovano jer su još uvijek bile aktivne oznake sa ljiljanima.

Ne znam kako je, ali pretpostavljam da ni dan-danas i kod vas u Mostaru ne možeš kao Bošnjak kupiti nešto u senzibilnim dijelovima grada.
Pa ne znam, nisam cuo da je neko imao problematike sa kupovinom necega zadnjih godina, mada nisam cuo ni da je neko izrazio zelju za kupovinom. Vise se osjeti recimo da se gura kupovina imovine od Bosnjaka, nekih godina crkva je aktivno gurala financijski da se te nekretenine otkupe, pogotovo Balinovac, i ti dijelovi. I danas ima takvih primjera, samo se slabo prica o tome. Onda recimo su jedan period bili poceli tako otkupe kucu dvije, i naprave ti zgradu pored babovine mimo svih propisa i tako te tjeraju na prodaju. Sjecam se da su Srbima oko Rudnika Dika i kompanija uzimali zemlje za male pare u zamjenu za "zastitu".

Recimo da Hrvati imaju malo bolju nacionaln svijest nego Bosnjaci, tako da Bosnjaci nemaju problema kad Hrvat pokrene posao, cak sto vise misle da su cool kad idu kod njega, dok Bosnjaku tesko da bi iko otisao da otvori slasticarnu na sred Avenije.
QSuzi

#24000 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by QSuzi »

:lol: o irony
ODBIJENA POTJERNICA

Važan detalj o slučaju Dodika: Na čelu Interpola nalazi se Ahmed Naser Al-Raisi iz UAE
Na čelu Interpola, koji je odbio zahtjev za potjernicom za Miloradom Dodikom, nalazi se Ahmed Naser Al-Raisi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata
Post Reply