kakotakonikako wrote: ↑03/04/2025 19:53
“Selo gori a baba se ceslja …. “
Sada treba djelovati na sadasnjost a svi vi koji pricate o proslosti ( a da bi sprijecili djelovanje u sadasnjosti i sakrili trenutnu nesposobnost / izdaju ) ili ste zlonamjerni ili naivni.
Da se ovako ponasalo ‘92 i pricalo o periodu od prije toga i nista ne preduzelo ( na svu srecu i tada su postojali ljudi koji se tako nisu ponasali ) ne bi bilo ni Drzave Bosne i Hercegovine
Mozda je i tada a i sada to cilj ?
Ali uvijek ima pored takvih i pravih ljudi i patriota
Ne bih rekao da govorimo o prošlosti, ključ ovoga svega je neka rasprava o našem stavu prema državi, narodu i tkd.
Primjer povratka to jasno pokazuje. Mi kao Bošnjaci imamo jedan veliki problem, jednu anomaliju u svom identitetu.
Normalno je da narodi kojih se pokušava svako par decenija istrijebiti budu dosta, dosta nacionalno orijentisani (ili makar patriotski, kako god), da to u prosjeku nažalost čak i donosi neke radikale kao rezultat toga, tvrdoglavi nacionalizam.
Uzmi Turke, čiji je sveopći nacionalizam rezultat traume da su masovno istjerani sa balkana u prva dva desetljeća 20. stoljeća, arape u Palestini ili Libanu. Uzmi neke narode po istočnoj Aziji isto
Mi smo potpuno anemični, nekako kako neko počini veći zločin prema nama mi još više podilazimo kao narod počiniocu.
Ne govorim da treba sada biti neki radikal, daleko od toga, ali jedinstveni smo slučaj u svijetu gdje neko preživi genocid, istrebljenje svog identiteta, kulture i tkd, i onda kada dođe kao izbjeglica negdje ne želi namjerno da priča sa svojom djecom maternji jezik. Normalno je obrnuto.