Eto tebi da na forumu da dam...
Googlaj, googlaj
Ja sam rukama preoro zemlje koliko ti neces prehodati. Zato te pitam, vidim pravis se pametan oko seljaka i sela.
https://6yka.com/bih/kakav-nam-bijeli-l ... dna-vrsta/Zbog kineskog bijelog luka nemaju kome da prodaju domaći
Proizvođači bijelog luka sučavaju se sa ozbiljnim poteškoćama, a pored kineskog bijelog luka i fijaska od prošle godine, tržište je preplavio bijeli luk iz Sjeverne Makedonije i Albanije, piše Mondo.
Zbog ekonomske neisplativosti mnogi poljoprivrednici odustali su od proizvodnje bijelog luka, a mnogi upozoravaju i da bi u narednom periodu sadašnje površine pod ovom biljkom mogle da se smanje.
Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.Malisa11 wrote: ↑24/01/2025 00:38Ja sam rukama preoro zemlje koliko ti neces prehodati. Zato te pitam, vidim pravis se pametan oko seljaka i sela.
https://6yka.com/bih/kakav-nam-bijeli-l ... dna-vrsta/Zbog kineskog bijelog luka nemaju kome da prodaju domaći
Proizvođači bijelog luka sučavaju se sa ozbiljnim poteškoćama, a pored kineskog bijelog luka i fijaska od prošle godine, tržište je preplavio bijeli luk iz Sjeverne Makedonije i Albanije, piše Mondo.
Zbog ekonomske neisplativosti mnogi poljoprivrednici odustali su od proizvodnje bijelog luka, a mnogi upozoravaju i da bi u narednom periodu sadašnje površine pod ovom biljkom mogle da se smanje.
Znas li da imas vrhunsku biznis ideju.HelaS wrote: ↑24/01/2025 08:26
Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Meni je zao samo sto imate takve nerealne zakljucke. Zato nam i jeste ovakvo stanje, ne cijenimo, ne znamo i ne mozemo da razumijemo. Zato kolektivno i propadamo, samo ce seljak propasti dosta kasnijel, gladan nece ostati.HelaS wrote: ↑24/01/2025 08:26 Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Druze moj meni kad je jedan od njih reko da se nema racuna drzat kokosi, to je kraj cijele price... bijeli hljeb na usi ispada brate. Nece niko vise kile. Samo nema tu propasti prije ili kasnije, naredni reset idemo svi na smetljiste historije. Nigdje ovakva drzava nije opstala.Malisa11 wrote: ↑24/01/2025 09:57Meni je zao samo sto imate takve nerealne zakljucke. Zato nam i jeste ovakvo stanje, ne cijenimo, ne znamo i ne mozemo da razumijemo. Zato kolektivno i propadamo, samo ce seljak propasti dosta kasnijel, gladan nece ostati.HelaS wrote: ↑24/01/2025 08:26 Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Ogradi avliju da ne mogu ulaziti, nabavi cuku.
Prevelika investicija za ograđivanje 4 dunuma avlije.
Uceraj kokosi u kokosinjac i rijesen problem-Chesterfield- wrote: ↑24/01/2025 10:23 Živim na selu i imam jedan problem vezano za komšijine kokoši.
Dogovor je bio da niko ne drži kokoške u našem komšiliku i taj dogovor se poštovao tridesetak godina.
Sada se jedan komšija razbolio, mala penzija pa je nabavio kokoške.
Problem je što te kokoši seru po mojoj avliji.
Koje su moje opcije a da ne ugrozim dobrosusjedske odnose?
Meni je vazda sega kako ljudi koji se ne bave poljoprivredom imaju strasno dobre business ideje za uspijeh u poljoprivredi. Eto, stotine ako ne i hiljade poljoprivrednih gazdinstava koje su propale/propadaju po BiH nisu znali sta i kako raditi, ili ljudi kojima je to life line veze nemaju sta i kako raditi.Haris.ba wrote: ↑24/01/2025 09:35Znas li da imas vrhunsku biznis ideju.HelaS wrote: ↑24/01/2025 08:26
Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Mozes trziste pokoriti sa cijenkm od npr. 3KM po kili.
Samo trebas proizvesti.
O kojim poticajima pricas? Onim o 3900km/hektar (ili koliko je vec zadnja cifra)?
Čuj bolchat hahaha hafafa
Ja kako sam čuo ima Bangladeš poljoprivrednika za izvoza, a Afrika dupla stoje stanovništvo u 20 godina, dolaziti će migranti da rade zar ne..eto u Pakistanu raja masovno zanate uči, znaju da nam fali..stubrijez wrote: ↑24/01/2025 10:29Druze moj meni kad je jedan od njih reko da se nema racuna drzat kokosi, to je kraj cijele price... bijeli hljeb na usi ispada brate. Nece niko vise kile. Samo nema tu propasti prije ili kasnije, naredni reset idemo svi na smetljiste historije. Nigdje ovakva drzava nije opstala.Malisa11 wrote: ↑24/01/2025 09:57Meni je zao samo sto imate takve nerealne zakljucke. Zato nam i jeste ovakvo stanje, ne cijenimo, ne znamo i ne mozemo da razumijemo. Zato kolektivno i propadamo, samo ce seljak propasti dosta kasnijel, gladan nece ostati.HelaS wrote: ↑24/01/2025 08:26 Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Laplace wrote: ↑31/01/2025 12:52 Živim u predgrađu (koje bih prije opisao kao selo nego predgrađe) i tu mi je bolje nego u gradu. Čak i pješice sam u gradu za max. pola sata a ovdje imamo malo zemlje i plastenik, gdje uzgajamo za sebe nešto povrća, čak i više nego što nam treba.
Ulaganjem i modernizacijom se količina fizičkog rada može značajno smanjiti, a fizička aktivnost je ionako dobra za opšte zdravlje. Naravno, komercijalno se ne isplati, ovo je više dobro zato što znamo šta jedemo, koliko je tretirano i koliko je zrelo.