Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DebelinJoe

#51 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Malisa11 wrote: 23/01/2025 23:16
stubrijez wrote: 23/01/2025 22:50 E bas zato sto si ti u kancelariji svjestan si da cemo propasti i hocemo jer je tako kako jeste.
Gdje bi trebao biti?
DebelinJoe wrote: 23/01/2025 23:01 Solidne. Bijeli luk otkupljuju apoteke i farmaceutske firme.
Daj podatke, ko, koliko i cijenu. Evo ja ti kazem ne isplati se.
Eto tebi da na forumu da dam...

Googlaj, googlaj

Malisa11

#52 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

DebelinJoe wrote: 23/01/2025 23:48 Eto tebi da na forumu da dam...
Ja sam rukama preoro zemlje koliko ti neces prehodati. Zato te pitam, vidim pravis se pametan oko seljaka i sela.

Zbog kineskog bijelog luka nemaju kome da prodaju domaći
https://6yka.com/bih/kakav-nam-bijeli-l ... dna-vrsta/
Proizvođači bijelog luka sučavaju se sa ozbiljnim poteškoćama, a pored kineskog bijelog luka i fijaska od prošle godine, tržište je preplavio bijeli luk iz Sjeverne Makedonije i Albanije, piše Mondo.
Zbog ekonomske neisplativosti mnogi poljoprivrednici odustali su od proizvodnje bijelog luka, a mnogi upozoravaju i da bi u narednom periodu sadašnje površine pod ovom biljkom mogle da se smanje.
broj dva

#53 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by broj dva »

Od tih biljka samo se marihuana isplati, sve drugo je tanka zarada..
HelaS

#54 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by HelaS »

Malisa11 wrote: 24/01/2025 00:38
DebelinJoe wrote: 23/01/2025 23:48 Eto tebi da na forumu da dam...
Ja sam rukama preoro zemlje koliko ti neces prehodati. Zato te pitam, vidim pravis se pametan oko seljaka i sela.

Zbog kineskog bijelog luka nemaju kome da prodaju domaći
https://6yka.com/bih/kakav-nam-bijeli-l ... dna-vrsta/
Proizvođači bijelog luka sučavaju se sa ozbiljnim poteškoćama, a pored kineskog bijelog luka i fijaska od prošle godine, tržište je preplavio bijeli luk iz Sjeverne Makedonije i Albanije, piše Mondo.
Zbog ekonomske neisplativosti mnogi poljoprivrednici odustali su od proizvodnje bijelog luka, a mnogi upozoravaju i da bi u narednom periodu sadašnje površine pod ovom biljkom mogle da se smanje.
Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Didier

#55 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Didier »

Kad god sam seljaku dao priliku, pokušao me je zajebati.

Daleko im kuća bila od moje.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#56 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Domaci izdajnik »

Seljak u opanak je gospodin, seljak u glavu je dijagnoza.

Ovi prvi su sposobni ljudi i davno su se snašli i asimilirali u društvo, ovi drugi su onaj ljudski talog što je preostao kada su svi normalni otišli.

Ovi drugi je naš endemski problem, grad su zagadili zatucane seljačine koje nisu ni za njive, ni za kancelarije. Takvi oblikuju naše društvo po svojoj nakaradnoj percepciji plemensko-rodovskog uređenja.
Haris.ba

#57 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 24/01/2025 08:26

Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Znas li da imas vrhunsku biznis ideju.

Mozes trziste pokoriti sa cijenkm od npr. 3KM po kili.
Samo trebas proizvesti.

O kojim poticajima pricas? Onim o 3900km/hektar (ili koliko je vec zadnja cifra)?
Malisa11

#58 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

HelaS wrote: 24/01/2025 08:26 Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Meni je zao samo sto imate takve nerealne zakljucke. Zato nam i jeste ovakvo stanje, ne cijenimo, ne znamo i ne mozemo da razumijemo. Zato kolektivno i propadamo, samo ce seljak propasti dosta kasnijel, gladan nece ostati.
-Chesterfield-

#59 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by -Chesterfield- »

Živim na selu i imam jedan problem vezano za komšijine kokoši.
Dogovor je bio da niko ne drži kokoške u našem komšiliku i taj dogovor se poštovao tridesetak godina.

Sada se jedan komšija razbolio, mala penzija pa je nabavio kokoške.
Problem je što te kokoši seru po mojoj avliji.

Koje su moje opcije a da ne ugrozim dobrosusjedske odnose?
stubrijez

#60 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

Malisa11 wrote: 23/01/2025 23:16
stubrijez wrote: 23/01/2025 22:50 E bas zato sto si ti u kancelariji svjestan si da cemo propasti i hocemo jer je tako kako jeste.
Gdje bi trebao biti?
DebelinJoe wrote: 23/01/2025 23:01 Solidne. Bijeli luk otkupljuju apoteke i farmaceutske firme.
Daj podatke, ko, koliko i cijenu. Evo ja ti kazem ne isplati se.
Gajit bijeli luk...
Mea_parvitas

#61 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Mea_parvitas »

Ogradi avliju, covjek ima pravo da drzi kokosi, na selu pogotovo.
stubrijez

#62 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by stubrijez »

Malisa11 wrote: 24/01/2025 09:57
HelaS wrote: 24/01/2025 08:26 Troškovi uzgoja bijelog luka nisu toliko visoki da mu cijena u maloprdaji bude 6-12 KM/kg. To je fursat. Matematički, ne može kineski bijeli luk, ni bilo koji strani, biti jeftiniji u uzgoju od bosanskog. Bijeli luk nema visoke troškove u proizvodnji, a ima sasvim pristojne poticaje da se cijena u otkupu može postići u pristojnoj cijeni.
Meni je zao samo sto imate takve nerealne zakljucke. Zato nam i jeste ovakvo stanje, ne cijenimo, ne znamo i ne mozemo da razumijemo. Zato kolektivno i propadamo, samo ce seljak propasti dosta kasnijel, gladan nece ostati.
Druze moj meni kad je jedan od njih reko da se nema racuna drzat kokosi, to je kraj cijele price... bijeli hljeb na usi ispada brate. Nece niko vise kile. Samo nema tu propasti prije ili kasnije, naredni reset idemo svi na smetljiste historije. Nigdje ovakva drzava nije opstala.
Haris.ba

#63 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

-Chesterfield- wrote: 24/01/2025 10:23
Ogradi avliju da ne mogu ulaziti, nabavi cuku.

A, sto je bio dogovor oko kokosi? Kakvo je to selo? Kuca uz kucu?
-Chesterfield-

#64 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by -Chesterfield- »

Haris.ba wrote: 24/01/2025 10:30
-Chesterfield- wrote: 24/01/2025 10:23
Ogradi avliju da ne mogu ulaziti, nabavi cuku.

A, sto je bio dogovor oko kokosi? Kakvo je to selo? Kuca uz kucu?
Prevelika investicija za ograđivanje 4 dunuma avlije.
Dogovor je bio baš iz tog razloga da naše ne bi išle u njogovo a njegove u naše.
Cuko otpada jer ne želim slušati lavež...
Mea_parvitas

#65 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Mea_parvitas »

Sveži mu koke na povodac, tako da mogu setati samo do međe...
Sanjarko

#66 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

A da pomognete covjeku? Komsija vam je, vas koliko ima u selu? Nije on kriv sto mu je pretpostavljam minimalna penzija i sto je obolio.
detroit-mercy

#67 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by detroit-mercy »

-Chesterfield- wrote: 24/01/2025 10:23 Živim na selu i imam jedan problem vezano za komšijine kokoši.
Dogovor je bio da niko ne drži kokoške u našem komšiliku i taj dogovor se poštovao tridesetak godina.

Sada se jedan komšija razbolio, mala penzija pa je nabavio kokoške.
Problem je što te kokoši seru po mojoj avliji.

Uceraj kokosi u kokosinjac i rijesen problem :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#68 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by JoseMujica »

naš društveni problem je što nam je selo uništeno
detroit-mercy

#69 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by detroit-mercy »

Haris.ba wrote: 24/01/2025 09:35
HelaS wrote: 24/01/2025 08:26

Znas li da imas vrhunsku biznis ideju.

Mozes trziste pokoriti sa cijenkm od npr. 3KM po kili.
Samo trebas proizvesti.

O kojim poticajima pricas? Onim o 3900km/hektar (ili koliko je vec zadnja cifra)?
Meni je vazda sega kako ljudi koji se ne bave poljoprivredom imaju strasno dobre business ideje za uspijeh u poljoprivredi. Eto, stotine ako ne i hiljade poljoprivrednih gazdinstava koje su propale/propadaju po BiH nisu znali sta i kako raditi, ili ljudi kojima je to life line veze nemaju sta i kako raditi.

Ljudi to obicno kalkulisu ovako, ha ja, ja posadio lijehu bijelog luka na vikendici, dobro rodio, meni se isplatilo kako to da se ne isplati seljacima :mrgreen: .

Da ne pricamo o vikend poljoprivrednicima, koji pored plate, posade nesto na djedovini/babovini (1-2 dunuma max), obicno klepe podsticaj (jer znaju kome se obratiti/preveslati), kapne im nesto para sa strane i onda kazu kako se od poljoprivrede moze dobro zivjeti.
Njanjavi

#70 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Njanjavi »

Tema fazon 2003ca, bolchat forum.
Cuj selo problem, ti hljeba i popare ja izvale :D
DebelinJoe

#71 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Njanjavi wrote: 28/01/2025 18:13 Tema fazon 2003ca, bolchat forum.
Cuj selo problem, ti hljeba i popare ja izvale :D
Čuj bolchat hahaha hafafa

razne-diskusije-f11/bolchat-is-dead-t73070.html

Pa gdje se toga sjeti...Otkad za nisam čuo za bolchat, ima 15 - 20 godina.
Hendrix

#72 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Hendrix »

Joj ove shuplje...samo kod nas ljudi hoce iz sela u grad eto. To je sasvim normalna pojava svugdje u svijetu ljudi teze ka manjem fizickom radu i naporu.

Jos kad vidim ove kao savjete rodbini da uzgajaju ma daj ba. Sve neke teoretske racunice bez propadanja usjeva poplava ili susha.
Laplace

#73 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Laplace »

Živim u predgrađu (koje bih prije opisao kao selo nego predgrađe) i tu mi je bolje nego u gradu. Čak i pješice sam u gradu za max. pola sata a ovdje imamo malo zemlje i plastenik, gdje uzgajamo za sebe nešto povrća, čak i više nego što nam treba.

Ulaganjem i modernizacijom se količina fizičkog rada može značajno smanjiti, a fizička aktivnost je ionako dobra za opšte zdravlje. Naravno, komercijalno se ne isplati, ovo je više dobro zato što znamo šta jedemo, koliko je tretirano i koliko je zrelo.
broj dva

#74 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by broj dva »

stubrijez wrote: 24/01/2025 10:29
Malisa11 wrote: 24/01/2025 09:57
Druze moj meni kad je jedan od njih reko da se nema racuna drzat kokosi, to je kraj cijele price... bijeli hljeb na usi ispada brate. Nece niko vise kile. Samo nema tu propasti prije ili kasnije, naredni reset idemo svi na smetljiste historije. Nigdje ovakva drzava nije opstala.
Ja kako sam čuo ima Bangladeš poljoprivrednika za izvoza, a Afrika dupla stoje stanovništvo u 20 godina, dolaziti će migranti da rade zar ne..eto u Pakistanu raja masovno zanate uči, znaju da nam fali..
Chloe
Photo mod

#75 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Chloe »

Laplace wrote: 31/01/2025 12:52 Živim u predgrađu (koje bih prije opisao kao selo nego predgrađe) i tu mi je bolje nego u gradu. Čak i pješice sam u gradu za max. pola sata a ovdje imamo malo zemlje i plastenik, gdje uzgajamo za sebe nešto povrća, čak i više nego što nam treba.

Ulaganjem i modernizacijom se količina fizičkog rada može značajno smanjiti, a fizička aktivnost je ionako dobra za opšte zdravlje. Naravno, komercijalno se ne isplati, ovo je više dobro zato što znamo šta jedemo, koliko je tretirano i koliko je zrelo.
:-D .... lajk ... :thumbup: ... sve isto, malo sam bliže gradu i nemam plastenik, nikako da se odlučim da ga kupim. :D

Preračunavala sam troškove života ovdje i SA, najviše a ono što je najvrijednije - vrijeme - se gubi u većim mjestima/gradovima,
ne mogu osporiti i finansije, jer selo (ko želi) itekako doprinosi ekonomskoj računici pored zdrave ishrane,
a ono što posebno cijenim su priroda i mir.
Post Reply