Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DebelinJoe

#1 Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Nema gore kletve i kvalifikacije u našem našem narodu od toga da nekoga označimo kao seljaka.

Ko su ti seljaci? Pa seljaci bi trebali biti oni koji žive na selu, ali pojam je mnogo širi, teži i kompleksniji. Seljak označava neodgojenu, nekulturnu, nepristojnu osobu, bez kulture, časti, higijenskih navika i manira. Seljak je grub, nepažljiv, glasan, naporan, iritantan, pa i opasan. Seljak u našoj zemlji predstavlja društveni problem. I to prvoklasni.

Seljaci su ljudi koji žive na selu. A tu već nastaje problem.
– Niti je zemlja kao druge, niti su ljudi kao drugi! Zemlja je bijeda. Je li vam palo u oči kako se zovu naša sela? Reci im, Osmane!

– Zloselo, Blatište, Crni Vir, Paljevina, Glogovac, Gladuš, Vukojebine, Vučjak, Vukovije, Vukovsko, Trnjak, Kukavica, Smrdljak, Zmijanje, Jadovica...
Selo je u ovim krajevima sinonim za bijedu, jad i nesreću svake vrste. Nema ništa gore nego živjeti na selu u Bosni, je li tako? Roditi se i živjeti na selu u Bosni, znači biti osoba 25 -og reda. Najniža društvena kasta. Živa robija. Prokletstvo i vječita patnja. Tako moja familija razasuta od Pazarića do Vareša kuka i zapomaže kako mrze selo u kojem su rođeni i samo žele da presele u grad. Da žive u stanu i rade u nekoj državnoj instituciji. Imaju desetine duluma zemlje i šume, ali mrze i tu zemlju i selo i sve što ima veze se selom.

Ja mojoj rodbini sa sela kažem da uzgaju jagode i salatu, da se to isplati, a oni kažu se poseru i popišaju na sve to i da više voljeli 600 stoja zarađenih u kancelariji nego 6000 sa njive. Ko je još vidio hajra od zemlje? Samo sanjaju stan u zgradi i posao u kancelariji.

Zato na selu umjesto povrća raste defetizam, očaj i sve moguće društvene devijacije. Sela su puna droge, disfunkcionalnih porodica, nasilja svake vrste (vršnjačko, porodično, nasilje prema ženama).

Selo Miričina kod Gračanice, seoske kabadahije na smrt pretukle penzionera koji je došao iz Slovenije kako bi podržao lokalni klub.

https://crna-hronika.info/drama-u-graca ... c-u/686065

Piše u komentaru na FB stranici mjesne zajednice

"Miričina je već odavno postala leglo droge, narkomana i ubica. Nadam se da će ubice dobiti visoku kaznu a otprilike zna svako ko je jadnog Senada ubio. Miričina bruji o tome…"

Nasilje, droga, krađe, tračevi, nesloga, totalna apatija, to je slika naših sele. I sve sto slijeva u gradove, ovo malo što ih imamo.

Selo Brnjic kod Kaknja, nekada jedno od najvećih sela u srednjoj Bosni, od nekadašnjih 6000 stanovnika živi svega 17 ljudi.

Otišli ljudi u grad, trbuhom za kruhom.

Jedina smo zemlja gdje stan u zgradi iz 1960., od 55 kvadrata vrijedi više od kuće na selu sa 250 kvadrata i pet duluma zemlje okućnice. Jer niko neće da ostane na selu. Svi hoće u grad.

Šta mislite o ovome?
Last edited by DebelinJoe on 19/01/2025 19:04, edited 1 time in total.
Malisa11

#2 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55 Ja mojoj rodbini sa sela kažem da uzgaju jagode i salatu, da se to isplati, a oni kažu se poseru i popišaju na sve to i da više voljeli 600 stoja zarađenih u kancelariji nego 6000 sa njive. Ko je još vidio hajra od zemlje? Samo sanjaju stan u zgradi i posao u kancelariji.
Da, poseremo se na bilo kakvu prozivodnju, kada nema nikakve podrske. Mozemo mi uzgojiti sve, ali otkup je nesiguran. Naravno da je bolje raditi bilo koji drugi posao.

Svi cemo biti jednaki, gradjani. Ti i ja cemo kupovati sve skupo, osim sto cu ja sebi uzgojiti malo povrca da cijelu godinu ne moram u trgovinu na to trositi pare.
DebelinJoe

#3 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Malisa11 wrote: 19/01/2025 18:58
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55 Ja mojoj rodbini sa sela kažem da uzgaju jagode i salatu, da se to isplati, a oni kažu se poseru i popišaju na sve to i da više voljeli 600 stoja zarađenih u kancelariji nego 6000 sa njive. Ko je još vidio hajra od zemlje? Samo sanjaju stan u zgradi i posao u kancelariji.
Da, poseremo se na bilo kakvu prozivodnju, kada nema nikakve podrske. Mozemo mi uzgojiti sve, ali otkup je nesiguran. Naravno da je bolje raditi bilo koji drugi posao.

Svi cemo biti jednaki, gradjani. Ti i ja cemo kupovati sve skupo, osim sto cu ja sebi uzgojiti malo povrca da cijelu godinu ne moram u trgovinu na to trositi pare.
Ljudi koji napuštaju sela su jeftina radna snaga u gradovima. Obaraju cijenu rada do nemogućeg, jer su spremni raditi za kikiriki, samo da bi ostali u gradu.
Malisa11

#4 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

I da je tako, a nije, nema veze. Bolje posao od 7 do 16h, nakon toga malo oko kuce i to je to. Razlika ti je posao od 5 do 23h za isto ili manje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

Da i ne
Velika je razlika između sela na magistrali i blizu grada nego nekim nažalost veoma zabačenim mjestima.

Nije to problem sela kao takvog, već što je slaba infrastrukturalna povezanost.

Spomenuto selo je 20 kilometara od centra Kaknja, koji je i sam manji bosanski gradić. Naravno da će tamo onda bilo šta biti jeftinije od nekog stančića u gradu.

Usporedi to sa npr. Čatićima i vidjet ćeš da ima razlike, makar je to moje mišljenje.

Primjera radi, Moštre su "selo", a realno za neke zabačene gradove po Istočnoj Bosni i slično su Švicarska.
Malisa11

#6 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

Ali evo da ne bude da serem, hajde daj mi racunicu cime da se bavim da imam po 1.000KM cisto na kraju mjeseca.

Cetiri osobe sposobne za rad, ogroman komad zemlje kraj rijeke, plodna, navodljiva. Imam sve za navodnjavanje.

Moze li racunica cime da se bavim, gdje da plaisram i neki rezultat u 5 godina?
elcaliente

#7 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by elcaliente »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 19:09
Malisa11 wrote: 19/01/2025 18:58

Ljudi koji napuštaju sela su jeftina radna snaga u gradovima. Obaraju cijenu rada do nemogućeg, jer su spremni raditi za kikiriki, samo da bi ostali u gradu.
Gradjani koji kupuju strane jeftine proizvode i tako namjerno obaraju cijenu rada svoga seljaka su krivi za sve.
DebelinJoe

#8 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Malisa11 wrote: 19/01/2025 19:14 Ali evo da ne bude da serem, hajde daj mi racunicu cime da se bavim da imam po 1.000KM cisto na kraju mjeseca.

Cetiri osobe sposobne za rad, ogroman komad zemlje kraj rijeke, plodna, navodljiva. Imam sve za navodnjavanje.

Napravi grijani plastenik i uzgajaj jagode, paradajz i salatu tokom cijele godine.
Malisa11

#9 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 19:21 Napravi grijani plastenik i uzgajaj jagode, paradajz i salatu tokom cijele godine.
Mogu i to kraj kuce, ne mogu kraj rijeke, ali imam bunar. Dobro, gdje i kome da plasiram cijele godine?
DebelinJoe

#10 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Malisa11 wrote: 19/01/2025 19:22
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 19:21 Napravi grijani plastenik i uzgajaj jagode, paradajz i salatu tokom cijele godine.
Mogu i to kraj kuce, ne mogu kraj rijeke, ali imam bunar. Dobro, gdje i kome da plasiram cijele godine?
Napravi FB stranicu i prodaji. Uči o marketingu. Kontaktiraj lokalni Bingo i ponudi im saradnju. Ovo ti iskreno kažem.
BiBi911

#11 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by BiBi911 »

Lidl dolazi za par mjeseci odneses ponudu, isto mozes u Bingo Mercator i soll.
Malisa11

#12 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Malisa11 »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 19:27
Napravi FB stranicu i prodaji. Uči o marketingu. Kontaktiraj lokalni Bingo i ponudi im saradnju. Ovo ti iskreno kažem.
Tipican odgovor nekoga ko ne zna razliku izmedju motike i grablji. Iskreno ti kazem, nemoj o tome, jer vrijedas prvo prijatelje pa sve ostalo.

Pa covjece, ja ti kazem da sam na njivi od 5 do 23 ti kazes bavi se marketingom. Kaze kontaktiraj bingo, koliko imas domacih otkupljavaca? Koliko i kako placaju? Znas li da je odgda od 3 do 12 mjeseci?

BiBi911 wrote: 19/01/2025 19:28 Lidl dolazi za par mjeseci odneses ponudu, isto mozes u Bingo Mercator i soll.
Moze li racunica, recimo jagoda? Cijena u bingu bilo koja je i koliko plate meni? Kako da se probijem kraj postojecih firmi?
PreWiBa

#13 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

Revitalizacija sela ne zahtjeva jačanje poljoprivrede koliko jačanje sadržaja u istim.

Znam da će pojedini ovdje smijati se tome, ali isti problem postoji i u Njemačkoj. Zabačena sela, naročito po istoku Njemačke, su potpuno opustošena, mrtva. Samo što je to u manjem razmjeru nego u BiH jer ipak postoji dosta jača socijalna država. Ali, i tamo samo živi onaj ko mora.

Problem je i u tome što prije svega nema ništa u tim mjestima što bi bilo od interesovanja. Ljudi bi se i bavili poljoprivredom, ali nikome se više ne da putovati satima do idućeg ljekara, do škola, do većih prodavnica.
BiBi911

#14 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by BiBi911 »

Malisa11 wrote: 19/01/2025 20:13
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 19:27

Tipican odgovor nekoga ko ne zna razliku izmedju motike i grablji. Iskreno ti kazem, nemoj o tome, jer vrijedas prvo prijatelje pa sve ostalo.

Pa covjece, ja ti kazem da sam na njivi od 5 do 23 ti kazes bavi se marketingom. Kaze kontaktiraj bingo, koliko imas domacih otkupljavaca? Koliko i kako placaju? Znas li da je odgda od 3 do 12 mjeseci?

BiBi911 wrote: 19/01/2025 19:28 Lidl dolazi za par mjeseci odneses ponudu, isto mozes u Bingo Mercator i soll.
Moze li racunica, recimo jagoda? Cijena u bingu bilo koja je i koliko plate meni? Kako da se probijem kraj postojecih firmi?

Kao i svi moras se ugrat cijenom i uslugom. I da nemoj ocekivat da dobijes cijenu pod kojom oni prodaju.. max ces dobit 50% cijene.

Ako su u Bingo 1KM/kg tebi ce max dati 0.50KM po kili.

Pijacu zaboravi to je tamo sve uvoz iz zapadnog Tajvana.
Facebok, instagram to je dzaba ali tu je pocetak nikakav.
DebelinJoe

#15 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

U ne tako dalekoj Sloveniji skoro svako, iole veće selo imalo je: Kino i dom kulture, veliku trgovinu u pravilu Mercator, vatrogasni dom, benzinsku pumpu, park za djecu, restoran, poštu...Plus trotoare u selu i uličnu rasvjetu...

Cijela Slovenija premrežena željezničkim prugama, u skoro svakom selu ima stanica lokalnog voza. Sva sela povezana širokim asfaltnim putevima sa dvije trake.

Kod nas je ti sve još uvijek manje više luksuz.

A tek sela u Švicarskoj. U Francuskoj. U Italiji. Lijepa, uređena, bogata.

Zašto kod nas nije tako?
vernes81

#16 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by vernes81 »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 21:17 U ne tako dalekoj Sloveniji skoro svako, iole veće selo imalo je: Kino i dom kulture, veliku trgovinu u pravilu Mercator, vatrogasni dom, benzinsku pumpu, park za djecu, restoran, poštu...Plus trotoare u selu i uličnu rasvjetu...

Cijela Slovenija premrežena željezničkim prugama, u skoro svakom selu ima stanica lokalnog voza. Sva sela povezana širokim asfaltnim putevima sa dvije trake.

Zašto kod nas nije tako?
Pa jesu li nam gradovi kao u tim drzavama ?
PreWiBa

#17 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by PreWiBa »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 21:17 U ne tako dalekoj Sloveniji skoro svako, iole veće selo imalo je: Kino i dom kulture, veliku trgovinu u pravilu Mercator, vatrogasni dom, benzinsku pumpu, park za djecu, restoran, poštu...Plus trotoare u selu i uličnu rasvjetu...

Zašto kod nas nije tako?
Lupaš, a pojma nemaš.

Francuska je bukvalno zemlja gdje imaš humanitarce koji se angažuju u ordinacijama jer nema dovoljno pokrivenosti ruralnih sredina ljekarima, ljudi putuju po dva sata do iduće ordinacije.
Kuće možeš kupiti za kikiriki, bukvalno.
DebelinJoe

#18 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

vernes81 wrote: 19/01/2025 21:25

Zašto kod nas nije tako?
Sarajevo mnogo liči na na Graz, bar ovaj austrougarski dio Sarajeva.
Naslovnica

#19 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Naslovnica »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55 Nema gore kletve i kvalifikacije u našem našem narodu od toga da nekoga označimo kao seljaka.

Ko su ti seljaci? Pa seljaci bi trebali biti oni koji žive na selu, ali pojam je mnogo širi, teži i kompleksniji. Seljak označava neodgojenu, nekulturnu, nepristojnu osobu, bez kulture, časti, higijenskih navika i manira. Seljak je grub, nepažljiv, glasan, naporan, iritantan, pa i opasan. Seljak u našoj zemlji predstavlja društveni problem. I to prvoklasni.

– Niti je zemlja kao druge, niti su ljudi kao drugi! Zemlja je bijeda. Je li vam palo u oči kako se zovu naša sela? Reci im, Osmane!

– Zloselo, Blatište, Crni Vir, Paljevina, Glogovac, Gladuš, Vukojebine, Vučjak, Vukovije, Vukovsko, Trnjak, Kukavica, Smrdljak, Zmijanje, Jadovica...
Selo je u ovim krajevima sinonim za bijedu, jad i nesreću svake vrste. Nema ništa gore nego živjeti na selu u Bosni, je li tako? Roditi se i živjeti na selu u Bosni, znači biti osoba 25 -og reda. Najniža društvena kasta. Živa robija. Prokletstvo i vječita patnja. Tako moja familija razasuta od Pazarića do Vareša kuka i zapomaže kako mrze selo u kojem su rođeni i samo žele da presele u grad. Da žive u stanu i rade u nekoj državnoj instituciji. Imaju desetine duluma zemlje i šume, ali mrze i tu zemlju i selo i sve što ima veze se selom.

Ja mojoj rodbini sa sela kažem da uzgaju jagode i salatu, da se to isplati, a oni kažu se poseru i popišaju na sve to i da više voljeli 600 stoja zarađenih u kancelariji nego 6000 sa njive. Ko je još vidio hajra od zemlje? Samo sanjaju stan u zgradi i posao u kancelariji.

Zato na selu umjesto povrća raste defetizam, očaj i sve moguće društvene devijacije. Sela su puna droge, disfunkcionalnih porodica, nasilja svake vrste (vršnjačko, porodično, nasilje prema ženama).

Selo Miričina kod Gračanice, seoske kabadahije na smrt pretukle penzionera koji je došao iz Slovenije kako bi podržao lokalni klub.

"Miričina je već odavno postala leglo droge, narkomana i ubica. Nadam se da će ubice dobiti visoku kaznu a otprilike zna svako ko je jadnog Senada ubio. Miričina bruji o tome…"

Nasilje, droga, krađe, tračevi, nesloga, totalna apatija, to je slika naših sele. I sve sto slijeva u gradove, ovo malo što ih imamo.

Selo Brnjic kod Kaknja, nekada jedno od najvećih sela u srednjoj Bosni, od nekadašnjih 6000 stanovnika živi svega 17 ljudi.

Jedina smo zemlja gdje stan u zgradi iz 1960., od 55 kvadrata vrijedi više od kuće na selu sa 250 kvadrata i pet duluma zemlje okućnice. Jer niko neće da ostane na selu. Svi hoće u grad.

Šta mislite o ovome?
Pomiješao si pojmove seljak i seljačina.
Na stranu što nisam čuo da je "najgora kletva u našem narodu označiti nekoga kao seljaka", niđe veze.
90% ovoga što si napisao ili copy paste odnekud su gluposti.
DebelinJoe

#20 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Naslovnica wrote: 19/01/2025 21:43
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55 Nema gore kletve i kvalifikacije u našem našem narodu od toga da nekoga označimo kao seljaka.

Šta mislite o ovome?
Pomiješao si pojmove seljak i seljačina.
Na stranu što nisam čuo da je "najgora kletva u našem narodu označiti nekoga kao seljaka", niđe veze.
90% ovoga što si napisao ili copy paste odnekud su gluposti.
To što nešto nisi čuo to je tvoja stvar i tvoj problem. Ako sam ja napisao gluposti, ti napiši nešto pametno, po tvom izboru.

Forum sve trpi.
Isner

#21 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by Isner »

Malisa11 wrote: 19/01/2025 19:14 Ali evo da ne bude da serem, hajde daj mi racunicu cime da se bavim da imam po 1.000KM cisto na kraju mjeseca.

Peradarstvo, voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, plastenici, povrtlarstvo itd.. Pa proberi.. Imaš još desetine prijedloga al ti znaš šta umiješ da radiš, šta ti ide od ruke i da žena hoće na selu da živi..
dječak sa šibicama

#22 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by dječak sa šibicama »

Problem sa seljacinama sa Balkana je u tom mentalitetu, razmisljanju ha ja ko sam ja sta mi ko moze hos da prodjem kroztebe.

I takvi su svi, casti rijetkim izuzecima. Ono misli da svugdje moze nogom otvarati vrata, da moze na cestu bez vozacke, da moze autom preko zelenog parka, da moze parkirati gdje hoce, baciti kauc pred kontejner, zafrljaciti smece pored kontejnera, potplatiti, podmititi, izgraditi nelegalnu kucu, nelegalni saht, prikljucak, on uvijek zna nekog uopcini i u policiji i ne plasi se nicega jer on je iznad zakona, ima zemu uopcini i rodjaka u policiji.
vernes81

#23 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by vernes81 »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 21:37

Zašto kod nas nije tako?
Znaci urbani djelovi drzave su nam u rangu nabrojani drzava, ali sela zaostaju, jel to poenta?
DebelinJoe

#24 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

vernes81 wrote: 19/01/2025 23:03
DebelinJoe wrote: 19/01/2025 21:37

Znaci urbani djelovi drzave su nam u rangu nabrojani drzava, ali sela zaostaju, jel to poenta?
Što se tiče urbanih sredina, u najširem smislu da. Imaš osnovne komunalne usluge, mozes kupiti odjeću, šminku i gadgete kao i na zapadu. iPhone recimo.

Sela su već problematičnija. Nema puteva, nema prodavnica na selima, nema javnog prevoza, javnih usluga kao što su pošta ili ljekar...
HelaS

#25 Re: Selo i seljaci kao društveni problem No1 u Bosni i Hercegovini

Post by HelaS »

DebelinJoe wrote: 19/01/2025 18:55
Šta mislite o ovome?
Odlična tema :thumbup: U kontekstu zapuštenosti poljoprivrede i njenog razvoja
Post Reply