Libanon

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2151 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Inače ne dijelim ništa
Ali ovo sam morao podjeliti.

Zamislite da VRS protjera Podrinjce u Tuzlu, pa neki VRS-ovci nazovu Tuzlake da će im granatirati kuće ako prime izbjeglice od tamo. Bukvalno doživljavam šok.

Image
Dead Man Walking

#2152 Re: Libanon

Post by Dead Man Walking »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 29/09/2024 00:25 Dnevna doza domacih i stranih Kvislinga @tramvajtrojka
Lebac je to s tri korice, sinoc je sumir guslao ovdje do 3-4 ujutro.
Benjo34

#2153 Re: Libanon

Post by Benjo34 »

Izgleda da je neka americka baza u Siriji pogođena
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2154 Re: Libanon

Post by Velkoski »

tramvajtrojka

#2155 Re: Libanon

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 29/09/2024 00:53

Koliko su bili uvjereni i imali dobre inside informacije da je tu bio vodja Hezbollaha da je odmah po završenom borbenom zadatku glavnokomandujeci vazdusnuh snaga IDF-a kontaktirao pilota, i onda smo citali pola dana sramocenja od strane Hezbollaha :-) :-)

Image

Al malo je ko spomenuo da je zamjenik garde IRGC-a isto smaknut u ovom napadu sto je veliki udarac za IRGC jer je ovaj lik djelovao kao poveznica u svim misijama IRGC u siriji i libanu
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2156 Re: Libanon

Post by Velkoski »

meni je fascinantno da je toliko obvious da imaju tonu krtica i da su opet odlučili da hodaju okolo svi skupa :hm:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2157 Re: Libanon

Post by Velkoski »

apsolutni religijski ekstremizam u 2024. godini. Ovako je i još jedna 'organizacija' krenula po obećani kalifat :mrgreen:
jeza u ledja

#2158 Re: Libanon

Post by jeza u ledja »

Vec su neki i iz kabineta pokretali to pitanje ja mislim.

Uostalom na Golanskoj visoravni su vec odavno (dio Sirije)
cvrčak_na_hedonizmu

#2159 Re: Libanon

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

tramvajtrojka wrote: 29/09/2024 00:38
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 29/09/2024 00:25 Dnevna doza domacih i stranih Kvislinga @tramvajtrojka
sa stovanjem ti preporučujem da i dalje pratis moj rad :thumbup:

Sta ti imas reci o ovom stanju u Lebanonu koje je tvoje mišljenje u vezi ovih posljednjih događanja
Nemoj me pogresno shvatiti ali zaista te ne pratim nego osjetim, takve nanjusim na kilometar, nema fule.

Sto se tice Libanona, da pocnemo od "talibanskog" napada na Twinse kada su dva aviona srusila tri zgrade ( zgrada je pala nako, sama od sebe ), za taj napad u roku od 24 sata optuzen Afghanistan i Bin Laden ( nasli pasos otmicara na rusevinama ) :D a onda poslije toga, prema Wesley Clarku, postoji plan da se osim Afghanistana napravi sranje u jos sedam drzava ( Iraku, Siriji, Libanonu, Iranu, Libiji, Sudanu i Somaliji ). Nasao sam njegov govor iz 2007 gdje prica o tom planu. Napad na Irak se desio 2003, sve ostalo se desilo u periodu od 2011 do 2024. Jedino sta je pogresno rekao jeste da ce sw desiti u roku od pet godina i rat sa Iranom koji se odavno provocira.

https://youtu.be/nUCwCgthp_E?si=XNiR6yYQdKWg7KVQ

Gle cuda kako se (o)cisti prostor oko Izraela ( Sirija, Irak, Libanon ), kako se otvori put za izbjeglice prema Europi ( Llbija ), a Somalija i Sudan su ko da gledam kakvi resursi. Doduse Libija i Sirija su bile jedine drzave bez duga prema MMF-u i Svjetskoj Banci, a Libiji su jos i bili duzni pa se taman poklopilo ).

Meni je to mnogo zanimljiviji aspekat promatranja sta se zaista desava nego dnevno pracenje ko je koga rokno. To je plitko, slozices se, promatranje desavanja.
Moenx

#2160 Re: Libanon

Post by Moenx »

Ako se Hezbollahu desilo to sto se desilo, da li ista sudbina ceka i IDF
Mislim kad kazem IDF mislim na IGF
Natenjahu je lider za kojim je podignuta optuznica
Likovi iz kabineta vlade svakodnevno izbacuju nesmosne izjave
Ako je Hwzbollah satelit Irana tada je IGF satelit USA
I to je sustina
Zasto bi jedno vazilo za jedne a drugo za druge
Nemohte misliti da jq prizivam nesto na pocetku posta.Samo je bitan ovaj predzadnji pasus
GandalfSivi

#2161 Re: Libanon

Post by GandalfSivi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 29/09/2024 00:11
GandalfSivi wrote: 28/09/2024 23:58
tramvajtrojka wrote: 28/09/2024 23:56

Dole je najpametniji Jordan svi ih prozivaju licemjeri ovakvi onakvi izdase ummet i ostale gluposti kojima ih internet navijaci širom svijeta prozivaju, ljudi uzivaju u miru i blagostanju kakvom takvom izasli su iz ovog kaosa dole manje više neokrznuti
Sto samo Jordan? UAE, Kuvajt, cak i Saudija, da ne spominjem egzoticne tipa Bahreina…
Trebali smo i mi cetnicima i ustasama da poljubimo ruku. Mozda smo mogli i ostati sa srbima u Jugi i sve bi bilo u redu. Vidis, uvijek ima rjesenje ako se potrudis.da ga nekome poglabas.

Posjedujes samo ono za sta si spreman poginuti i nista vise. Hezbolaha nece biti kada mu narod okrene ledja, vrlo prosto.

Inace, valjda ovi tvoji malo propadnu i popuste sa drzanjem strane ovim genocidasima. Ti im prvi dajes legitimitet i legalitet. Tuzno.
Kome bolan dajem legitimitet i legalitet?
apsidejzi

#2162 Re: Libanon

Post by apsidejzi »

sehohari wrote: 28/09/2024 14:18
apsidejzi wrote: 28/09/2024 14:10
elcaliente wrote: 28/09/2024 13:59 Ne kontam ni ovo laganje oko Nasrale sto se tice hezbolaha.

Lazu kazu nije ubijen i da je na sigurnom da bi onda par sati poslije rekli da je ubijen, eto malo se salili trala lala la.

Samo sami sebe jos vise provaljuju u svijetu. Djeca im se smiju.
Pa kad pogledas komandni lanac skontas da je u prosle dvije sedmice tri nivoa rukovodstva otislo na ahiret. Svi redom. Znaci, tri nivoa. Ko je ostao? Operativci, koji su izvrsavali komande. Mozgovi svih operacija su eliminisani. Sada ce nastupiti haos u Libanonu dok se ne napravi nova struktura, a to ce potrajati najmanje godinu dana. Gledacemo bezbroj atentata i medjusobnog ubijanja i nepovjerenja. Ovo moze izroditi dvije opciuje: jos krvolocniji i gluplji hezbolah, ili njihov potpuni nestanak i povratak na krscanske postavke koje su bile prije nego je hezbolah zauzeo vlast.

Da je Izrael pametan radio bi na jacanju krscanske komponente libanonskog drustva. Tek tako moze izbaciti iran iz igre, jer dokle god iran igra bilo kakvu ulogu u libanonu ovo ce biti samo produzenje patnje. Ostaje da se vidi sta ce Izrael sada raditi i kako ce se popuniti ovaj vakum. Tri nivoa hezbolaha su nestala. Ostali su samo lokalni sefovi i komandanti, a i oni su jal ranjeni sa pageria jal prepadnuti.

Kako li je Izrael uspio ovo odraditi jbt. Il su imali krticu veoma duboko il su koristili neku AI tehnologiju da prati i nadgleda matricu ponasanja rukovodstva i onda cekali da se sastanu. Sta god, deset koraka su ispred hezbolaha.
Molim vas, informišite se o istoriji prije nego što lupetate.
Konstantno se ovdje provlači teza da je sa krajem građanskog rata Hezbolah odmah preuzeo vlast, što je apsolutno netačno.

Glavni poslije kraja rata su bili suniti, prevođeni Haririjem. Kada je ubijen 2005., počeo je i pad njihove moći, koji je kulminirao 2008./9.
Tek od tada možemo reći da su ovi drugi preuzeli državu.

Meni je očiglednije da će tako i biti opet, da će opet zaljevske zemlje pod nalogom SAD-a uskočiti i stabilizirati takvu vladu.

Zaboravlja se da i kršćani, iako gledaju na ovo možda više neutralno, isto ne vole Izrael. Jednom su pokušali ići na tu kartu, pa su ih ovi izdali.
Za tvoju informaciju, informisan sam ja dovoljno.Ja sam opisivao mogucu buducnost iz izraelske perspektive a njih nije bas briga za sunitske muslimane. iz njihove perspektive, najstabilniji libanon bi bio onaj do gradjanskog rata kada su krscani imali nadmoc. ako nisi primjetio, izrael trenutno dominira podrucjem tako da oni odredjuju pravila. u libanonu su se probale manje vise sve opcije i njima je najbolje bilo do gradjanskog rata. eh sad, mogu oni probati dati krscanima prevlast al ostaje da se vidi kako ce suniti reagovati.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2163 Re: Libanon

Post by sime_cipol »

Velkoski wrote: 29/09/2024 00:22 Ne brini, kad dođe đavo zvani Greater Israel po Transjordan, vićemo đe će biti kralj :mrgreen:
Uzeo si mi rijec iz usta. Samo dok zavrse sa ovima, eto ih po Jordan. Mossad ce vec izmisliti neku teroristicku organizaciju (ako vec nisu), dace joj egzoticno ime (ako vec nisu) i eto razloga da predju rijeku :D
skupljac_zeljeza

#2164 Re: Libanon

Post by skupljac_zeljeza »

Oni to i ne kriju. Samo ne kontam Saudiju, Egipat, Jordan....što pomažu u rušenju iranskih projektila kada su oni sljedeći? Sigurno postoji plan poslije ovih 7 država kojih je još 5 ostalih. Ovo sve nekako smrdi na zbunjenost Britanije, Francuske i Rusije do Dunkirka.

Image
jednonogi_Jack

#2165 Re: Libanon

Post by jednonogi_Jack »

Prvo priča da će ga popušiti ako uđu u južni Libanon, a sada kako će okupirati sve od Kaira do Bagdada.
Rothmans

#2166 Re: Libanon

Post by Rothmans »

skupljac_zeljeza wrote: 29/09/2024 09:20 Oni to i ne kriju. Samo ne kontam Saudiju, Egipat, Jordan....što pomažu u rušenju iranskih projektila kada su oni sljedeći? Sigurno postoji plan poslije ovih 7 država kojih je još 5 ostalih. Ovo sve nekako smrdi na zbunjenost Britanije, Francuske i Rusije do Dunkirka.

Image
Vjerovatno ce im Saudijske veAbije poklonit ovo s jevrejske mape
shape of despair

#2167 Re: Libanon

Post by shape of despair »

Gomilaju tenkove uglavnom,znaci rade sta hoce bukvalno
Dugarry

#2168 Re: Libanon

Post by Dugarry »

skupljac_zeljeza wrote: 29/09/2024 09:20 Oni to i ne kriju. Samo ne kontam Saudiju, Egipat, Jordan....što pomažu u rušenju iranskih projektila kada su oni sljedeći? Sigurno postoji plan poslije ovih 7 država kojih je još 5 ostalih. Ovo sve nekako smrdi na zbunjenost Britanije, Francuske i Rusije do Dunkirka.

Image
Ne kontas ih?

Da bi se razumjela sadasnjonst, moramo znati proslost.

Vlasti u svim tim drzavama su postavili bas njihovi neprijatelji.
Zna se ko drzi na vlasti Sisija, i kraljeve u tim ostalim drzavama. Njih nebi bilo bez pomoci sa zapada.

Te ljude ne zanima ideologija, nego pozicija i moc.

Naravno da ce doci red na sve te ostale...
skupljac_zeljeza

#2169 Re: Libanon

Post by skupljac_zeljeza »

Dugarry wrote: 29/09/2024 09:50 Njih nebi bilo bez pomoci sa zapada.

Kontam ja to da ih ne bi bilo bez podrške kako vojne tako i materijalne. Svake godine Sisi dobije 1,5 milijardi, a jordanski kralj 1,4 milijarde. Na Twitteru vidim da narod ne misli kao njihovi diktatori što je posebno vidljivo u primjeru Maroka. Bez obzira što su hajrovali Zapadnu Saharu preko Palestinaca.
Dugarry

#2170 Re: Libanon

Post by Dugarry »

skupljac_zeljeza wrote: 29/09/2024 09:56
Dugarry wrote: 29/09/2024 09:50 Njih nebi bilo bez pomoci sa zapada.

Kontam ja to da ih ne bi bilo bez podrške kako vojne tako i materijalne. Svake godine Sisi dobije 1,5 milijardi, a jordanski kralj 1,4 milijarde. Na Twitteru vidim da narod ne misli kao njihovi diktatori što je posebno vidljivo u primjeru Maroka. Bez obzira što su hajrovali Zapadnu Saharu preko Palestinaca.
Oni ne predstavljaju narod!
Oni su bukvalno postavljeni, i odrzavaju ih oni koji su ih postavili.

Treba znati kako su nastale zemlje u tom regionu.
laik1981

#2171 Re: Libanon

Post by laik1981 »

Saudijska Arabija i UAE su vec u vlasnistvu Izraela. Njihovom naftom tankaju avione i tenkove, da bi seici mogli raditi ovakve stvari
https://www.klix.ba/magazin/showbiz/inf ... /240929002

Izrael ima od njih ono sto treba. Naftu i klimanje glavom. Pijesak im ne treba. Oni su izraelske pokrajine.
Point.

#2172 Re: Libanon

Post by Point. »

Fudbalskim žargonom, Hizbolah je prije ovih zadnjih dešavanja opisan kao Barcelona iz Pepovih dana a dobili smo FK Ljubić Prnjavor.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2173 Re: Libanon

Post by _BataZiv_0809 »

Libanon je bio najsekularnija arapska drzava uz Siriju.
Doduse i bio je miran dok je Sirija drzala vojnu okupaciju.
Sve te multietnicke drzave kad malo bolje skontam moraju biti strogo sekularne.
Dugarry

#2174 Re: Libanon

Post by Dugarry »

Point. wrote: 29/09/2024 11:43 Fudbalskim žargonom, Hizbolah je prije ovih zadnjih dešavanja opisan kao Barcelona iz Pepovih dana a dobili smo FK Ljubić Prnjavor.
Ko ih je tako opisao?

Bez avijacije, bez oklopa? Oni da budu Barcelona?
Cinjenica je da mogu odgovoriti mnogo jace, nego sto je to uradjeno do sad. Ne mislim samo na njih, nego oni i Iran zajedno.
Iranu nije u cilju eskalacija, i odgovor mora biti baziran na pragmaticnosti, a ne na osjecajima.
Vjecita_zavrzlama

#2175 Re: Libanon

Post by Vjecita_zavrzlama »

Dugarry wrote: 29/09/2024 11:54
Point. wrote: 29/09/2024 11:43 Fudbalskim žargonom, Hizbolah je prije ovih zadnjih dešavanja opisan kao Barcelona iz Pepovih dana a dobili smo FK Ljubić Prnjavor.
Ko ih je tako opisao?

Bez avijacije, bez oklopa? Oni da budu Barcelona?
Cinjenica je da mogu odgovoriti mnogo jace, nego sto je to uradjeno do sad. Ne mislim samo na njih, nego oni i Iran zajedno.
Iranu nije u cilju eskalacija, i odgovor mora biti baziran na pragmaticnosti, a ne na osjecajima.
Hmmm

Jel ovo utjeha ili ne citas vijesti? Nisu ih mogli vise poniziti ni da hoce, a oni kao nesto jel taktiziraju?
Post Reply